Νέος πρόεδρος της Βραζιλίας ο Λούλα, υπόσχεται «ειρήνη» και «ενότητα»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέος πρόεδρος της Βραζιλίας ο Λούλα, υπόσχεται «ειρήνη» και «ενότητα»
Ο Λούλα έλαβε το 50,84% των εγκύρων ψήφων, έναντι 49,16% του Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Τελευταία ενημέρωση 09:20

Πρόεδρος της Βραζιλίας εξελέγη ο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, κερδίζοντας με πολύ μικρή διαφορά τον Ζαΐχ Μπολσονάρου, τον απερχόμενο ακροδεξιό αρχηγό του κράτους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα με σχεδόν το 99% των ψήφων καταμετρημένο.

Ο Λούλα έλαβε το 50,84% των εγκύρων ψήφων, έναντι 49,16% του απερχόμενου προέδρου, ανέφερε η εθνική εφορευτική επιτροπή, το ανώτατο εκλογοδικείο (TSE). Το αποτέλεσμα είναι πλέον «μαθηματικά» οριστικό, εξήγησε το TSE.

Πρόκειται για τη μικρότερη διαφορά μεταξύ δυο φιναλίστ στις προεδρικές εκλογές στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής από την αποκατάσταση της δημοκρατίας, μετά το τέλος της στρατιωτικής χούντας (1964-1985).

Η διαφορά ήταν πολύ πιο μικρή από ό,τι προέβλεπαν τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων, που ήδη είχαν επικριθεί διότι υποτίμησαν το ποσοστό του κ. Μπολσονάρου πριν από τον πρώτο γύρο. Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου είναι ο πρώτος πρόεδρος εν ενεργεία που δεν καταφέρνει να εξασφαλίσει δεύτερη θητεία μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Βραζιλία το 1985.

Η Βραζιλία δεν θέλει πια να είναι «παρίας» διεθνώς

Μετά τη νίκη του ο Λούλα δεσμεύτηκε πως θα αποκαταστήσει την κοινωνική «ειρήνη» και την «ενότητα» που «έχει ανάγκη» η χώρα του, τονίζοντας ότι η Μπραζίλια «επιστρέφει» στη διεθνή σκηνή, δεν θα είναι πια «παρίας».

«Η Βραζιλία κι ο πλανήτης χρειάζονται τον Αμαζόνιο ζωντανό», τόνισε ο κεντροαριστερός ηγέτης στην επινίκια ομιλία του, καθώς ο απερχόμενος αρχηγός του κράτους Μπολσονάρου δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις από τη διεθνή κοινότητα διότι επί των ημερών του η αποψίλωση του μεγαλύτερου τροπικού δάσους του πλανήτη έσπαγε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Δεσμευόμενος πως η βασική του προτεραιότητα θα είναι να πολεμήσει «την πείνα» στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής με 212 εκατ. κατοίκους, ο Λούλα ανέφερε πως θα επιδιώξει πιο δίκαιο εμπόριο και όχι συμφωνίες που «καταδικάζουν τη χώρας μας να είναι αιώνιος εξαγωγέας πρώτων υλών».

Ο άλλοτε συνδικαλιστής ηγέτης, 77 ετών, με ζωή αντάξια χολιγουντιανής ταινίας, που μεγάλωσε μέσα στην πείνα στη γενέθλια γη του, το Περναμπούκο (βορειοανατολικά), θα κάνει την επιστροφή του στην προεδρία την 1η Ιανουαρίου 2023.

Ο Λούλα εγκατέλειψε την προεδρία με τη δημοτικότητά του στη στρατόσφαιρα (80%) έπειτα από τις δύο πρώτες του θητείες (2003-2010), όμως κατόπιν βίωσε την ατίμωση, περνώντας από τη φυλακή, μετά την καταδίκη του για υπόθεση διαφθοράς, που ακυρώθηκε από το ανώτατο δικαστήριο εξαιτίας διαδικαστικών σφαλμάτων.

Εν αναμονή της αντίδρασης Μπολσονάρου

Η αντίδρασή του αναμένεται από πολλούς με αδημονία: αφού επιδιδόταν ακατάπαυστα σε επιθέσεις εναντίον του ηλεκτρονικού συστήματος ψηφοφορίας, που κατ’ αυτόν ευνοεί την «απάτη», την Παρασκευή είπε πως «αυτός που συγκεντρώνει τις περισσότερες ψήφους κερδίζει. Αυτή είναι η δημοκρατία», χωρίς να πείθει.

Πολλοί έχουν εκφράσει την ανησυχία τους πως θα δεν αποκλείεται να δουν να επαναλαμβάνεται στη Βραζιλία σκηνικό παρόμοιο με την επίθεση στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο των ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2021, μετά την ήττα του Ντόναλντ Τραμπ.

Για κίνδυνο «ο Μπολσονάρου να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα», μιλούσε έτσι την παραμονή του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών ο Χοζέιρου Ντούλτρα ντος Σάντος, του ομοσπονδιακού πανεπιστημίου της Φλουμινένσε. Ο πρώην λοχαγός μπορεί να λογαριάζει «στην υποστήριξη των πιο ριζοσπαστικοποιημένων ψηφοφόρων του» και δεν είναι απίθανο το ενδεχόμενο να υποκινήσει «ταραχές», σύμφωνα με τον ίδιο αναλυτή, που πάντως σημείωνε πως ήταν μάλλον απίθανο οι ένοπλες δυνάμεις να βάλουν τη χώρα σε περιπέτειες, τονίζοντας ότι οι δημοκρατικοί θεσμοί της Βραζιλίας είναι στέρεοι.

Συγχαρητήρια από Μπάιντεν, Μακρόν και Πούτιν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συνεχάρη τον Λούλα για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της Βραζιλίας, τις πιο πολωμένες στο κράτος της Λατινικής Αμερικής εδώ και δεκαετίες, που πάντως όπως σημείωσε ήταν «ελεύθερες, δίκαιες και αξιόπιστες».

«Απευθύνω τα συγχαρητήριά μου στον Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα για την εκλογή του στην προεδρία της Βραζιλίας έπειτα από τις ελεύθερες, δίκαιες και αξιόπιστες εκλογές» στη μεγαλύτερη λατινοαμερικάνικη χώρα, αναφέρει ανακοίνωση Τύπου που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της αμερικανικής προεδρίας από τις υπηρεσίες του κ. Μπάιντεν. Στο λακωνικό κείμενο προστίθεται πως ο Αμερικανός πρόεδρος «αδημονεί» να «συνεργαστεί» με τον Βραζιλιάνο ομόλογό του, ώστε να «συνεχιστεί η συνεργασία των δυο χωρών μας».

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συνεχάρη τον Λούλα, λέγοντας πως η νίκη του «ανοίγει νέα σελίδα στην ιστορία της Βραζιλίας».

«Μαζί, θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αντιμετωπίσουμε τις πολλές προκλήσεις και θα ανανεώσουμε τον δεσμό φιλίας ανάμεσα στις δυο χώρες μας», τόνισε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους μέσω Twitter μερικά λεπτά μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος από την εφορευτική επιτροπή, αναρτώντας επίσης το μήνυμα στα πορτογαλικά.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επεσήμανε ότι ελπίζει να έχουν «μια εποικοδομητική συνεργασία». «Παρακαλώ δεχθείτε τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια (...) Το αποτέλεσμα των εκλογών επιβεβαίωσε το μεγάλο πολιτικό σας κύρος. Ελπίζω ότι, καταβάλλοντας κοινές προσπάθειες, θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε την εποικοδομητική ρωσοβραζιλιάνικη συνεργασία σε όλους τους τομείς», πρόσθεσε ο Πούτιν.

«Οι βραζιλιάνοι ψηφοφόροι (...) εξέλεξαν τον νέο πρόεδρό τους σε μια ειρηνική και καλά οργανωμένη διαδικασία. Συγχαρητήρια στον Λούλα! Ανυπομονώ να εργαστούμε μαζί και να προωθήσουμε τις σχέσεις ΕΕ-Βραζιλίας με την κυβέρνησή σου και με το νέο κοινοβούλιο» της χώρας, ανέφερε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Τζουζέπ Μπορέλ μέσω Twitter.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ινδία: Πάνω από 130 νεκροί από κατάρρευση κρεμαστής γέφυρας

Μάτι: Ξεκινά ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου η δίκη για τη φονική πυρκαγιά

Επίσκεψη Κυρ. Μητσοτάκη σε Λιθουανία και Εσθονία για τη στρατηγική προσέγγισης με τις χώρες της Βαλτικής

gazzetta
gazzetta reader insider insider