INSIDE OUT

Κόκκινο χαλί, και γαμοπίλαφο για τον Πρίγκιπα - Το challenge της Δόμνας - Όλοι στον Βενιζέλο

27-07-2022 | 07:46
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κόκκινο χαλί, και γαμοπίλαφο για τον Πρίγκιπα-Διάδοχο της ΣΑ - Το challenge της Δόμνας - Όλοι στον Βενιζέλο

Με στρωμένο κόκκινο χαλί και ιδιαίτερες τιμές η υποδοχή στο Μέγαρο Μαξίμου του Πρίγκιπα – Διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud. Μάλιστα κατά την απόδοση των τιμών και την ανάκρουση του ελληνικού εθνικού ύμνου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ψιθύριζε τους στίχους του Διονύσιου Σολωμού. Η επίσκεψη είναι βαρύνουσας σημασίας καθώς ο ισχυρός άνδρας της Σαουδικής Αραβίας επέλεξε την Ελλάδα ως πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που επισκέπτεται κι αυτό έχει τον συμβολισμό του για την αναβάθμιση των σχέσεων των δύο κρατών.

Νυχτερινή Ακρόπολη

Για τους 600 προπομπούς της πριγκιπικής ακολουθίας σας τα είπα από προχθές. Στο Μέγαρο Μαξίμου υπεγράφησαν σημαντικές συμφωνίες, ενώ ιδρύεται Ανώτατο Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας (ΑΣΣΣ) των δύο χωρών, για την εδραίωση της στρατηγικής σχέσης των δύο χωρών και την συστηματική προώθηση της διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Μετά απ’ όλ’ αυτά ο Πρίγκιπας, και ο Κυριάκος απόλαυσαν μια μοναδική ξενάγηση και επίσκεψη στη νυχτερινή Ακρόπολη από την ίδια την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Μαγεία.

Και γαμοπίλαφο

Μετά την επίσκεψη στον Παρθενώνα, ο Πρίγκιπας Διάδοχος, και οι υπουργοί του (για την ασφάλεια δεν το συζητώ καν, το φαντάζεστε), συνέχισαν στο Μουσείο της Ακροπόλεως για δείπνο με οικοδεσπότες τον Κυριάκο και την σύζυγό του Μαρέβα.

Στο τραπέζι κάθισαν ασφαλώς και οι Έλληνες υπουργοί που είχαν υπογράψει νωρίτερα τις σημαντικές συμφωνίες. Το μενού περιελάμβανε ένα απροσδόκητο γαμοπίλαφο (!) και ντολμαδάκια αυγολέμονο που τράβηξαν την προσοχή του Διαδόχου (πάει η Κρήτη). Το επενδυτικό πορτοφόλι της Σαουδικής Αραβίας έχει διαθέσιμα 600 δισ. ενώ ενδιαφέρονται και για τον τουρισμό. Προσοχή μη χάσουμε τα ντολμαδάκια.

Επί της ουσίας ο Πρίγκιπας και οι υπουργοί του, μας έφεραν φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα, data cable που θα συνδέουν Ευρώπη- Ασία μέσω Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας, νέα επενδυτικά σχέδια σε τουρισμό και Άμυνα, και την μπλε αμμωνία για την οποία θα σας ενημερώσω μελλοντικά εκτενώς. Το είπε και ο ίδιος καθαρά. Έχουμε πλούσια ατζέντα: Επενδύσεις, εμπόριο, οικονομική ατζέντα, πολιτική ατζέντα, ασφάλεια. Σας υπόσχομαι ότι όταν έρχομαι στην Ελλάδα, δεν θα έρχομαι με άδεια χέρια. Έχουμε πολλά ζητήματα που θα αλλάξουν τα δεδομένα και για τις δύο χώρες μας, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή».

Εμείς τώρα, εκτός από φανταστικό γαμοπίλαφο και νυχτερινό Παρθενώνα, τους δώσαμε μια μοίρα Patriot στο Ριάντ για να ενισχυθεί η φύλαξη των διυλιστηρίων. Ολ’ αυτά ενώ η γειτονική χώρα σχεδόν εκλιπαρεί για μια καλή κουβέντα. Pas mal.

Πούτιν γιοκ

Χθες, εκτός από την ιδιαίτερα σημαντική από γεωπολιτικής πλευράς επίσκεψη του Πρίγκιπα Διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα, σημειώθηκε κι άλλο ένα γεγονός: η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ αφαίρεσε οριστικά τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα από τον Πούτιν. Η καθηγήτρια Βάνα Νικολαΐδου-Κυριανίδου που είχε την πρωτοβουλία να θέσει το ζήτημα, δέχεται από χθες συγχαρητήρια από τους συναδέλφους της.

Όπως Τζασίντα

Το challenge της Νεοζηλανδής Πρωθυπουργού Τζασίντα Αρντερν να απαριθμήσει τα πεπραγμένα σε τρία λεπτά έβαλαν μεταξύ και αστείου οι συνεργάτες της στην Δόμνα, η οποία το αποδέχτηκε. Το βρίσκω χρήσιμο εν όψη της υποψηφιότητάς της στην Α’ Πειραιά , καθώς οι πολίτες έχουν πραγματικά κουραστεί από μεγάλες ομιλίες και τοποθετήσεις. Ουκ εν τω πολλώ το ευ λοιπόν by Δόμνα Μιχαηλίδου.

Όλοι εκεί

Όλοι εκεί, στον κήπο του Βυζαντινού Μουσείου για την παρουσίαση του βιβλίου του Βαγγέλη Βενιζέλου «Εκδοχές Πολέμου, 2009-2022». Αντώνης Σαμαράς, ο ΠτΒ Κώστας Τασούλας, οι υπουργοί Κωστής Χατζηδάκης, Κυριάκος Πιερρακάκης, Θόδωρος Λιβάνιος, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, οι βουλευτές Δημ. Καιρίδης, Ολγα Κεφαλογιάννη, Φωτεινή Πιπιλή, Κ. Σκανδαλίδης, Χαρά Κεφαλίδου και και και. Μια μικρή φωτογραφική γεύση της βραδιάς:

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Τραμπ: «Πολύ λυπηρή η σύλληψη του πρώην πρίγκιπα Άντριου»

23:44

Σπανάκης: «115 έργα ύψους 58,5 εκατ. ευρώ στην Αργολίδα»

23:30

Το χρονικό της σύλληψης του πρώην πρίγκιπα Άντριου για το σκάνδαλο Έπστιν

23:16

«Λύγισε» η Wall Street υπό το βάρος ιδιωτικής πίστωσης και Τεχεράνης

23:02

Παπαστεργίου: «Η AI πρέπει να συνδέεται με ίσες ευκαιρίες και καθολική πρόσβαση»

22:50

Times: «Όχι» Στάρμερ σε Τραμπ στη χρήση βρετανικών βάσεων για επίθεση στο Ιράν

22:38

Βlue Owl: Διακόπτει τις αναλήψεις κεφαλαίων σε fund της - Πουλά assets 1,4 δισ. δολαρίων

22:25

Το τελεσίγραφο Τραμπ στο Ιράν έστειλε το πετρέλαιο σε υψηλό 6 μηνών

22:13

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 1,8 εκατ. ευρώ

22:02

BioNTech: Αγωγή κατά της Moderna για παραβίαση πατέντας στο εμβόλιο κατά της Covid-19

21:52

Ελεύθερος μετά από ανάκριση ο έκπτωτος πρίγκιπας Άντριου - Παραμένει υπό έρευνα

21:37

Σταθεροποιητικές τάσεις για χρυσό με φόντο ιρανο-αμερικανικό και πληθωρισμό

21:24

Ζαχαράκη: «12 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση υποδομών και εξοπλισμού σε Αρεταίειο και Αιγινήτειο»

21:13

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Μπροστά με 12,1 μονάδες η ΝΔ - Τι λένε οι πολίτες για Τσίπρα και Καρυστιανού

21:04

Τα τυχερά παιχνίδια «μπαίνουν» στον πληθωρισμό - Τι σημαίνει για τον μέσο παίκτη

20:53

Αγαπηδάκη: Τα Προγράμματα «Προλαμβάνω» έχουν αποδοχή άνω του 90% στον γενικό πληθυσμό

20:43

Λιβάνιος: «Η ψήφιση του νομοσχεδίου θα είναι νίκη των Ελλήνων του εξωτερικού»

20:36

Η Γαλλία παροτρύνει ΗΠΑ και Ιράν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις

20:27

Συνάντηση Δένδια με αντιπροσωπεία του Κογκρέσου των ΗΠΑ την Παρασκευή

20:23

Πανελλαδική έρευνα για τον παράνομο τζόγο: Στο μικροσκόπιο 800 παίκτες σε όλη τη χώρα

20:17

Αττική Οδός: Την Παρασκευή σε κυκλοφορία η σήραγγα των Λιοσίων προς αεροδρόμιο

20:12

Πώς οι κλιματικές καταστροφές μπορούν να αυξήσουν το κόστος του χρέους

20:10

Νέο πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης στα ειδησεογραφικά μέσα της United Group

19:54

Πόλεμος στην Ουκρανία: Απαισιόδοξες οι ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες για επίτευξη συμφωνίας ειρήνης

19:43

2,2 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν από ζωονόσους ετησίως - Τι διδάσκει η έρευνα της ενιαίας προσέγγισης στην υγεία

19:35

Πέντε χώρες στέλνουν στρατεύματα στη Διεθνή Δύναμη Σταθεροποίησης για Γάζα

19:18

ΕΛΑΣ: Αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας για τον εορτασμό των Αποκριών

19:04

Βγήκαν οι πωλητές στις ευρωαγορές μετά το ιστορικό υψηλό - «Βαρίδια» Renault και Airbus

18:58

Γεωργιάδης: «Το ΤΕΠ του Νοσοκομείου Νίκαιας βελτιώνει την ποιότητα της επείγουσας φροντίδας»

18:43

Η Εθνική Επιτροπή Διοίκησης για τη Γάζα ξεκίνησε τη διαδικασία πρόσληψης αστυνομικών