INSIDE OUT

Η σύγκρουση για την Κεραμέως - Επέτειοι: Η 4η Ιουλίου των ΗΠΑ και η μαύρη 5η Ιουλίου του δημοψηφίσματος 

04-07-2022 | 07:52
Viber Whatsapp Μοιράσου το

Μέτριοι προς δυνατοί αυτή την εβδομάδα οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης. Η πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου βρίσκει τους πολιτικούς Αρχηγούς σε πλήρη δράση. Σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινάει δυνατά με στόχο το νομοσχέδιο της Κεραμέως που θα ψηφιστεί μέσα στο μήνα στην Ολομέλεια. Οι αλλαγές στον τρόπο διοίκησης των πανεπιστημίων παρ’ ότι σχετικά δειλές, δεν γίνονται δεκτές από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ενδιαφέρον θα έχει η θέση του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ στο ζήτημα. Εκτός από τα διοικητικά όμως, αυτό που όλοι βλέπουν ως σύνδεση των πανεπιστημίων με την αγορά, ο ΣΥΡΙΖΑ το βλέπει ως ξεπούλημα της γνώσης στον στυγερό καπιταλισμό. Εκεί θα δοθεί μεγάλη μάχη με μπροστάρη το Νίκο Φίλη. Την Τετάρτη θα γίνει στην Ολομέλεια της Βουλής και η συζήτηση των Πολιτικών Αρχηγών για την κοινωνική πολιτική.

Ημέρα Ανεξαρτησίας

Ο Ιούλιος σημαίνει δύο πράγματα: Ημέρα Ανεξαρτησίας για τους Αμερικανούς και ημέρα θλίψης για την Μπέτυ. Ξεκινάω με το πρώτο. Για τη δεξίωση στους κήπους της πρεσβείας στην Αθήνα με πολλούς και εκλεκτούς καλεσμένους, λίγο πολύ ξέρουμε. Όμως ο νέος Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης ήταν οικοδεσπότης και στην Θεσσαλονίκη, υπογραμμίζοντας και με τον τρόπο αυτό την σημασία που έχει η ευρύτερη περιοχή ως γεωστρατηγικός χώρος.

Το μήνυμα της Κατερίνας

Μεταξύ των καλεσμένων της Γενικής Πρόξενου της Αμερικής στη Θεσσαλονίκη, Elizabeth K.Lee και του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κ. Τζορτζ Τσούνη, βρέθηκε στους κήπους του Αμερικανικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης-Anatolia College, για να τιμήσει την εθνική επέτειο των ΗΠΑ και η Κατερίνα Νοτοπούλου βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ. Σε μήνυμά της τόνισε ότι «σήμερα που το Διεθνές Δίκαιο βρίσκεται υπό αμφισβήτηση από αναθεωρητικές δυνάμεις, σήμερα που η τουρκική προκλητικότητα εντείνεται και απειλούνται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, Σήμερα πρέπει να πρυτανεύσει η λογική, η διπλωματία, η ειρήνη, η δημοκρατία... Ο εθνικισμός θέτει σε διακινδύνευση όχι μόνο την ειρήνη, αλλά και την κοινωνική συνοχή και τη Δημοκρατία σε κάθε χώρα. Το μήνυμα πρέπει να είναι ένα. Μήνυμα αποφασιστικότητας, αλλά και ταυτόχρονα μήνυμα για την ανάγκη ειρήνης και συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς».

Αφού το μήνυμα είναι μήνυμα αποφασιστικότητας, το δικό μου σχόλιο περιττεύει.

Η πικρή 5η Ιουλίου

Μετά την 4η Ιουλίου όμως, δυστυχώς ξημερώνει η 5η. Ημέρα Δημοψηφίσματος, έτος 2015. Η ιστορία γνωστή: Μετά από ένα εξάμηνο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου με υπουργό Οικονομικών τον Γιάνη, προκηρύσσει δημοψήφισμα, ενώ η ίδια τάσσεται υπέρ του ΟΧΙ. Όμως κανείς δεν χαίρεται. Το ηρωικό όχι γίνεται ναι, κι ο Αλέξης φέρνει στην Βουλή ένα τρίτο Μνημόνιο το οποίο εφαρμόζει κατά γράμμα και εκπληρώνει κάθε λέξη του έως τον Αύγουστο του ’18, που ναι , η χώρα βγαίνει από το μνημόνιο.

Πως το βλέπει ο Σκουρλέτης

Περισσότερο κι από τα δάκρυα της Μπέτυς, έχει ενδιαφέρον πως το βλέπουν σήμερα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Πχ ο Π. Σκουρλέτης. «Το δημοψήφισμα του 2015 δικαίως θα συζητιέται για πολλά χρόνια. Αποτέλεσε την κορύφωση μιας πολύμηνης και σκληρής διαπραγμάτευσης ανάμεσα στη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τις κυρίαρχες ευρωπαϊκές δυνάμεις, που δεν μπορούσαν να ανεχθούν την αμφισβήτηση της νεοφιλελεύθερης ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής» σημειώνει ο Πάνος. Προσπαθώ να καταλάβω τι εννοεί «δημοκρατικά εκλεγμένη» για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με τις κυρίαρχες ευρωπαϊκές δυνάμεις. Δηλαδή οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν είχαν ψηφίσει δημοκρατικά τις κυβερνήσεις τους; Να θυμηθώ να τον ρωτήσω εκεί στις πλατείες που υποδέχεται τα νέα μέλη.

Κι ο Δραγασάκης

Ο Γ. Δραγασάκης πάλι το βλέπει διαφορετικά. «Το δημοψήφισμα αποδείχτηκε, τέλος, καταλύτης και για την ίδια τη γερμανική κυβέρνηση, προκειμένου να βγει από τον «λάκκο» που είχε σκάψει για μας και να μετατοπιστεί από την εμμονή της για «ολοκλήρωση» του αποτυχημένου δεύτερου μνημονίου στη συζήτηση για νέα δανειακή σύμβαση, με επαρκή χρηματοδότηση, μέχρι να μπορέσουμε να δανειζόμαστε από τις αγορές, και με νέο πρόγραμμα». Αυτό μάλιστα! Εκεί που άλλου βλέπουν επαχθή μνημόνια, με δυσβάσταχτους όρους, ο έμπειρος πολιτικός βλέπει απλά «μια νέα δανειακή σύμβαση με επαρκή χρηματοδότηση».

Έρχονται ψηφοδέλτια

Η 5η Ιουλίου είναι μια δύσκολη μέρα για τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που εξαντλούν κάθε χρόνο την εφευρετικότητα σε απαντήσεις. Κατά τα λοιπά το κόμμα είναι σε αναβρασμό για κατάρτιση ψηφοδελτίων έως τις 11 Ιουλίου. Εννοείται όχι όλα, αφού το τελικό κοσκίνισμα θα γίνει από τον Πρόεδρο και τους στενούς συνεργάτες του. Στην Επιτροπή Ψηφοδελτίων συμμετέχουν η γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγκου, ο αναπληρωτής γραμματέας Γιώργος Βασιλειάδης και ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλ. Τσίπρα Μιχάλης Καλογήρου.

Συγκινημένος Ευάγγελος

Ο Ιούλιος όμως και η εποχή των γάμων. Συγκινημένος συνόδευσε την μονάκριβή του Ελβίνα στην εκκλησία ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Η νομικός με τις λαμπρές σπουδές παντρεύτηκε τον Γιώργο Παπαϊωάννου σ’ ένα γάμο που έδωσε το παρόν όλη η καλή κοινωνία της συμπρωτεύουσας και εκλεκτοί προσωπικοί φίλοι του Προέδρου. Βίον ανθόσπαρτον στα παιδιά.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:43

ΟΝΝΕΔ: Εξίσωση των τρίτεκνων οικογενειών με τις πολύτεκνες, ως μία λύση στο δημογραφικό

23:29

Το Netflix νίκησε τις προβλέψεις: Καθαρά κέρδη 2,33 δισ. δολ. το α' τρίμηνο - Άλμα στους συνδρομητές

23:14

Νέες απώλειες στην Wall Street: Το μεγαλύτερο πτωτικό σερί για S&P 500 από Οκτώβριο

22:58

Τσίπρας για Mέση Ανατολή: Η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας

22:44

Πετρέλαιο: Σε αντίθετη κατεύθυνση WTI και Brent

22:30

Βορίδης: «Απόλυτη στήριξη των αγροτών μας και των ελληνικών προϊόντων»

22:18

Βουλή: Ψηφίστηκαν από Ολομέλεια ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας και η τροπολογία για «καλάθι του νονού»

22:04

Γερμανικό «φρένο» στον πληθωρισμό - Ξεκίνησε η σκυταλοδρομία με ΕΚΤ για νομισματική σταθερότητα

21:51

Χρυσός: Κέρδη με «άρωμα» Μέσης Ανατολής

21:37

Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: Προς μία νέα ευρωπαϊκή συμφωνία για ανταγωνιστικότητα - Τα ορόσημα έως το καλοκαίρι του 2025

21:24

Πολωνία: Σύλληψη ατόμου που σχεδίαζε τη δολοφονία Ζελένσκι σε συνεργασία με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες

21:10

Τριαντόπουλος: Δρομολογείται διάταξη για τα κτίρια με ελαφρές βλάβες στο Αρκαλοχώρι

20:56

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Νέα άνοδος για ΝΔ - Εδραιώνεται στη 2η θέση ο ΣΥΡΙΖΑ

20:46

Μελόνι: Ουκρανία, εξωτερική πολιτική και μεταναστευτικό στα κύρια θέματα της Συνόδου Κορυφής

20:37

Η Ατζέντα 2024 του ΔΝΤ: Οι 3 προτεραιότητες - Οι «πονοκέφαλοι»

20:26

Autohellas: Ενέκρινε μέρισμα 0,665 ευρώ ανά μετοχή

20:15

ΗΠΑ: Το Κογκρέσο εξετάζει εκ νέου μια απαγόρευση του TikTok

20:09

Κικίλιας: Μετά από 50 χρόνια μπαίνουμε στα δάση όλοι οι φορείς μαζί για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών

20:01

ΑΑΔΕ: E-mail σε πρατήρια καυσίμων για υποβολή αρχείων λόγω δέουσας επιμέλειας

19:58

Γκεοργκίεβα: Δικαίως η Fed δεν είναι ακόμη έτοιμη να μειώσει τα επιτόκια

19:45

ΣΥΡΙΖΑ: Το παρασκήνιο της αποπομπής του Παπανώτα

19:33

Τσακλόγλου: Βιώσιμο το συνταξιοδοτικό σύστημα αν τηρηθούν οι υφιστάμενοι κανόνες

19:30

Jobmatch: Ανοίγει πριν το Πάσχα η πλατφόρμα της ΔΥΠΑ για την κάλυψη των κενών θέσεων στον τουρισμό

19:27

Σταϊκούρας: Το ΤΕΕ εδώ και 100 χρόνια ανταποκρίνεται στις μεγάλες εθνικές και κοινωνικές προκλήσεις

19:20

Η Αργεντινή «φλερτάρει» με το ΝΑΤΟ

19:10

ΥΠΕΝ: Σημαντικές δεσμεύσεις 11,35 δισ. δολαρίων για τους Ωκεανούς

19:01

Δεύτερη ημέρα ανόδου στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

18:57

Θεοχάρης: Η oικονομία δεν πάει καλά μόνο στα χαρτιά αλλά και στην πραγματικότητα

18:50

Στη Λέσβο την Παρασκευή ο Μητσοτάκης

18:40

Ισχυρός σεισμός στην Τουρκία