INSIDE OUT

Η ελπίδα έρχεται από το ξύλο στα πανεπιστήμια - Ο Βέμπερ θέλει Θανάση

27-05-2022 | 07:41
Μοιράσου το
Η ελπίδα έρχεται από το ξύλο στα πανεπιστήμια - Ο Βέμπερ θέλει Θανάση

Θα ξεκινήσω με Κεραμέως. Βλέπω ξεκάθαρα ότι πρόκειται για τολμηρό άνθρωπο, που ζει επικίνδυνα, αν κρίνω από τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι εξαγγελίες για αλλαγές στα πανεπιστήμια. Το «αντιδράσεις» είναι μια μαλακή διατύπωση. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα κύμα ελπίδας να αναστηθεί και να ανασυνταχθεί το ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα, το αγαπημένο του πρώην υπ. Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, ώστε από τα πανεπιστήμια να ξεκινήσει η αποξήλωση της πολιτικής ηγεμονίας του Κυριάκου. Το κίνημα φυσικά χρειάζεται ήρωες, και αίμα για να φουντώσει. Ίσως ανακοπεί από τις αυξημένες για την εποχή θερμοκρασίες που δυσκολεύουν κάπως τις επαναστάσεις διαρκείας.

Καταγγέλλει ότι προτείνει

Το τσουνάμι της ελπίδας ν’ ανάψει η αντικυβερνητική σπίθα από τις συγκρούσεις ομάδων φοιτητών με την αστυνομία, έρχεται από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Μέρα25 μεριά. Το ΠΑΣΟΚ τοποθετήθηκε κεντρώα: καταδίκη της βίας- απαράδεκτο να στοχεύει αστυνομικός διαδηλωτή. Μπαράζ δηλώσεων στελεχών και κομμάτων για τα γεγονότα στο ΑΠΘ, με την ελπίδα να αλλάξει η ατζέντα. Μεταξύ αυτών και ο πρώην υπ. Παιδείας Κ. Γαβρόγλου , που κατακεραυνώνει τα Συμβούλια φοιτητών και την εκλογή τους με ενιαίο ψηφοδέλτιο. Όπως αποκάλυψε η καθ. Πανεπιστημίου Β. Κιντή, «ο Γαβρόγλου, που θεσμοθέτησε ο ίδιος το ενιαίο ψηφοδέλτιο χωρίς παρατάξεις καταγγέλλει σήμερα το Υπουργείο ότι καταργεί τις παρατάξεις! Το καταγγέλλει γι' αυτό που είχε συντάξει και ψηφίσει ο ίδιος».

Από την Διαμαντοπούλου

Η ίδια τονίζει ότι το ενιαίο ψηφοδέλτιο χωρίς παρατάξεις «θα ισχύει για τους εκπροσώπους των φοιτητών στα όργανα, π.χ., στις συνελεύσεις των τμημάτων, πράγμα που ισχύει από τον ν. Διαμαντοπούλου και τον ν. Γαβρόγλου. Ισχύει δηλαδή και σήμερα. Απλώς οι φοιτητές έχουν δηλώσει ότι δεν συμμετέχουν σε αυτές τις εκλογές και έτσι δεν έχουν προκηρυχθεί σε κανένα τμήμα ή επίπεδο. Με αυτή την πολύ λάθος απόφαση, έχουν παραχωρήσει οι φοιτητές τα ιδρύματα στους καθηγητές χωρίς να είναι ούτε καν παρατηρητές. Πολύ έξυπνο».

Σύγχυση με ΔΑΠ

Κάποιοι συνδέουν επιτήδεια το θέμα του ενιαίου ψηφοδελτίου με τις ανακοινώσεις της ΔΑΠ για το αποτέλεσμα των πρόσφατων φοιτητικών εκλογών. Και υπονοούν ότι η Κεραμέως εντέχνως ανακοίνωσε ενιαίο ψηφοδέλτιο, γιατί η ΔΑΠ έχασε την πρωτιά μετά από σερί δεκαετιών. Ειλικρινά, όλα μπορώ να τα παλέψω, εκτός, από τα αποτελέσματα φοιτητικών εκλογών. Ο Μαρινάκης της ΟΝΝΕΔ μιλάει για νίκη, ενώ όλοι οι υπόλοιποι την αμφισβητούν. Γαλάζια πουλάκια όμως του χρεώνουν ευθέως ότι δεν ασχολήθηκε με το οργανωτικό φέτος, με αποτέλεσμα να χαθούν δυνάμεις. «Να δούμε που θα τους βρουν τους πιτσιρικάδες όταν τους χρειαστούν» είναι η σιβυλλική πρόγνωση.

Ισχυρή συμμαχία στο Ρότερνταμ

Αλλάζοντας εντελώς θέμα, σημειώνω ότι την Δευτέρα έχει Σύνοδο Κορυφής και θα δοθεί η μάχη της ενέργειας, στη βαριά σκιά της εισβολής Πούτιν στην Ουκρανία. Όμως την Τρίτη, θα δοθεί κι άλλη μια μάχη. Η μάχη για την ηγεσία του EPP, δηλαδή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο οποίο ανήκει και η ΝΔ. Για την Προεδρία του ΕΛΚ ο Κυριάκος στηρίζει μεθοδικά τον Βέμπερ, ο οποίος ανταποδίδει τίμια, με δηλώσεις υπέρ Ελλάδος στις πρόσφατες προκλήσεις Ερντογάν. Ο Γερμανός πολιτικός θεωρείται βέβαιος διάδοχος του Τουσκ, στο Συνέδριο του ΕΛΚ που θα γίνει στο Ρότερνταμ. Ως εδώ όλα καλά.

Παρά τρίχα Αντιπρόεδρος

Πέρα από τα μέλια όμως έγινε κι ένα τζαρτζάρισμα. Για την θέση του Αντιπροέδρου του ΕΛΚ ενδιαφέρονταν και προαλείφονταν ο αναπλ. υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και πολύ πιθανόν θα την έπαιρνε. Ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ Τ. Χατζηβασιλείου είχε δώσει μεγάλο αγώνα, έκανε πολλές επαφές για να συμβεί. Η θέση μπορεί να φαίνεται διακοσμητική όμως δεν είναι καθώς σε φέρνει στο τραπέζι των ισχυρών της ΕΕ, ακόμα κι αν, -λέμε τώρα-, δεν είσαι πλέον κυβέρνηση, ούτε υπουργός. Όμως λογάριαζαν χωρίς τον Βέμπερ.

Τον ήθελε ο Βέμπερ

Γιατί ο, επόμενος Πρόεδρος του ΕΛΚ επιθυμεί Γραμματέα τη απολύτου εμπιστοσύνης του στο Προεδρείο. Έκανε σαφές πως αυτός δεν είναι ο Ισπανός. Η θέση του Γραμματέα είναι θέση-κλειδί και για ο Γερμανός επέλεξε τον Θανάση. Πρόκειται για τον Θανάση Μπακόλα, ειδικού συμβούλου του Κυριάκου για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ με έδρα τις Βρυξέλλες, για τις ικανότητες του οποίου ο Μάνφρεντ στάζει μέλι. «Με τον Θανάση Μπακόλα θα επικεντρωθούμε στην προετοιμασία της οργάνωσης για τις εκλογικές μάχες που έχουμε μπροστά μας, όπως οι ισπανικές και οι ελληνικές εκλογές του 2023 και φυσικά οι ευρωεκλογές του 2024», δήλωσε μάλιστα (Καθημερινή).

Εκτός ο Μιλτιάδης

Τώρα επειδή ο Βέμπερ θέλει τον Θανάση, η θέση του Αντιπροέδρου πάει σε Ισπανό ευρωβουλευτή. Έτσι έμεινε εκτός ο Μιλτιάδης. Γενικά μιλώντας , οι μετοχές του Κυριάκου είναι πολύ ανεβασμένες όχι μόνο στους κόλπους του ΕΛΚ, αλλά και στα όργανα της ΕΕ γενικότερα, σε μια εποχή που πολιτικά κυριαρχούν δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θέλει να σηκώσει κεφάλι, με ορόσημο τις εκλογές σε Ισπανία και Ελλάδα. Πάντως, τόσο ο Μπακόλας, όσο και ο Χατζηβασιλείου, επέστρεψαν με κορονοϊό από το σημαντικό ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον. Λογικά και οι δύο ελπίζουν το τεστ να βγει αρνητικό και να ταξιδέψουν σε Βρυξέλλες και Ρότερνταμ.

Μέσα ο Ισπανός

Τη μία θέση του Αντιπροέδρου λοιπόν θα καταλάβει ο Ισπανός ευρωβουλευτής Εστάμπαν Πονς, τον οποίο δεν ήθελε ο Πρόεδρος Κασάδο, αλλά τα ‘φερε έτσι η ζωή κι έφυγε ο Κασάδο από το ισπανικό λαϊκό κόμμα, κι έμεινε ο Πονς. Ο οποίος αναμένεται να παραιτηθεί από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του γκρουπ στην ευρωβουλή, για να πάει στο Προεδρείο του ΕΛΚ. Το ίδιο αναμένεται να κάνει κι ο Μάνφρεντ Βέμπερ το Νοέμβριο, καθώς δεν γίνεται να είναι και Πρόεδρος στο γκρουπ των ευρωβουλευτών (Κατρίνης σα να λέμε), και Πρόεδρος στο κόμμα (Ανδρουλάκης σα να λέμε).

Πάω Βοστώνη

Αυτά για την ώρα. Προς το παρόν εγώ σας αφήνω να βράσετε στην Αθήνα και φεύγω. Θέλω να είμαι οπωσδήποτε στο Hall of Flags στον τερματικό σταθμό Ε του Διεθνούς Αεροδρομίου της Βοστώνης Λόγκαν (επίπεδο αναχωρήσεων) από τις 5:30-6:30μμ EDT, γιατί το ελληνικό Προξενείο (Στράτος Ευθυμίου), έχει οργανώσει μια σεμνή τελετή με ελληνική σημαία, ελληνικό χορό και φαγητό, για την πρώτη απευθείας πτήση στην Αθήνα της Delta μετά από 25 χρόνια! Φυσικά θα φορέσω Louboutin, σε έμπνευση του μοναδικού Kakania. Με ματάκι για τα κακά vibes.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:17

Ρώσος επιχειρηματίας «συζητάει» την ενδεχόμενη συγχώνευση Nornickel - Rusal

14:13

Ανδρουλάκης στο Ευρωκοινοβούλιο: Οι πολιτικές της συντηρητικής παράταξης άνοιξαν το κουτί της Πανδώρας στην Ελλάδα

14:09

Πέφτει υπό των 800 μονάδων το Χρηματιστήριο, με «βαρίδι» τις τράπεζες

14:07

Ιταλία: Για το πρόγραμμα ψηφιακής μετάβασης, εμπνευστήκαμε από το ελληνικό μοντέλο

13:58

Φραγκογιάννης - Export Credit Greece: Μια σύγχρονη, ευέλικτη υπηρεσία, για τις ανάγκες των Ελλήνων εξαγωγέων

13:49

Οι ευρωαγορές «παραδίνονται» στις ανησυχίες για ύφεση στην παγκόσμια οικονομία

13:49

Συνάντηση Μητσοτάκη - Μετσόλα: Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει κόμβο μεταφοράς ενέργειας

13:44

Πράσινο φως από την Κομισιόν για τα ψηφιακά έργα του ΕΣΠΑ - Οι 7 μεγάλες επενδύσεις

13:41

ΔΙΑΣ: Εκτόξευση των κερδών κατά 114% το 2021 - Αυξημένα κατά 19% τα έσοδα

13:31

Οικονόμου: Ο ΣΥΡΙΖΑ πανηγυρίζει γιατί έχει μπερδευτεί με την υπόθεση Παπαγγελόπουλου

13:30

ΤτE: Σταθερά τα επιτόκια καταθέσεων για τον Μάιο

13:29

Μαγιορκίνης: Σε κάθε έξαρση του κορονοϊού ακούγονται «φωνές» για την λήψη μέτρων

13:23

Τουριστικό άνοιγμα της Σκιάθου στην τουρκική αγορά

13:23

Citi: Στα 65 δολάρια «βλέπει» το πετρέλαιο σε περίπτωσης ύφεσης και μειωμένης ζήτησης

13:22

UBS: Τον Σεπτέμβριο το «ταβάνι» του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη - Στο 9%

13:20

Ουκρανία: Συμφωνία για την πώληση σιτηρών στη Μ. Ανατολή από την φιλορωσική ηγεσία της Ζαπορίζια

13:16

Economist 2022 - Ζάεφ: Άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων για ένταξη της Β. Μακεδονίας στην ΕΕ

13:08

Τουρκία: Έξι εκατομμύρια νέοι ψηφοφόροι θα «κρίνουν» το μέλλον του Ερντογάν

12:59

Μεντβέντεφ: Το πετρέλαιο μπορεί να φτάσει τα 300-400 δολάρια/βαρέλι αν εφαρμοστεί το πλαφόν

12:58

Motor Oil: Στα 0,66949 ευρώ το καθαρό υπόλοιπο μέρισμα - Στις 13 Ιουλίου η πληρωμή

12:54

Δασικές πυρκαγιές: Παραμένει ο υψηλός κίνδυνος για αναζωπυρώσεις - Οι εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα

12:37

Καραμανλής: Προχωρά η υποθαλάσσια ζεύξη της Λευκάδας - Νωρίτερα η παράδοση της παράκαμψης Αμφιλοχίας

12:31

Ξέσπασε φωτιά στο Πόρτο Γερμενό - Μήνυμα για προληπτική εκκένωση

12:26

ICAP CRIF: Αύξηση της απασχόλησης το 2021 - Σε ανοδική τροχιά κινήθηκε η ελληνική οικονομία

12:20

Ελ. Βενιζέλος: Η επιβατική κίνηση πλησιάζει στα επίπεδα του 2019

12:16

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Οι μισοί καταναλωτές δεν γνωρίζουν αν έχουν το φθηνότερο ρεύμα

12:14

Σε χαμηλά 20 ετών το Ευρώ έναντι του δολαρίου

12:09

Στόλτενμπεργκ - NATO: Με 32 έθνη θα είμαστε ακόμη πιο ισχυροί και οι λαοί μας ακόμη πιο ασφαλείς

12:08

Η SKY express στο Aviation Event για τις προκλήσεις του κλάδου στη μετά-covid εποχή

12:06

Η Μόσχα κατηγορεί την Ουκρανία ότι βασάνισε αιχμαλώτους πολέμου