INSIDE OUT

Γαλλικές ονειρώξεις στην Κουμουνδούρου- Που πάει ο Φαραντούρης- Αγαπάει ο Αλέξης Δαγούμα;

05-05-2022 | 07:44
Viber Whatsapp Μοιράσου το

Ξύπνησα με ένα ρίγος. Τα νέα από Γαλλία είναι εξαίσια. Ένα περιστέρι της Κουμουνδούρου πριν ξεψυχήσει μπρος στα πόδια μου από την προσπάθεια να μου τα πει γρήγορα, πρόλαβε αυτό: H «Νέα Λαϊκή Οικολογική και Κοινωνική Ένωση» είναι γεγονός! Η συμμαχία αριστερών, πράσινων, σοσιαλιστικών δυνάμεων στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας αλλάζει τα δεδομένα.

Πρόκειται για ανάρτηση της Ράνιας Σβίγκου. Η Ράνια μοιράζεται στα σόσιαλ τον ενθουσιασμό για τις επιτυχίες του Μελανσόν και ονειρεύεται Μέτωπο και στην Ελλάδα. Εγκρίνω. Όλοι έχουν δικαίωμα στο όνειρο. Για να κάνω εικόνα το όνειρο, βάλτε στο ίδιο κάδρο τους Αλέξη, Κουτσούμπα, Βαρουφάκη, Ανδρουλάκη και κρατήστε την αναπνοή σας για τους υπόλοιπους.

Μέτωπο και η ΛΑΕ

Μέτωπο δεν ονειρεύεται μόνο η Ράνια, αλλά και η ΛΑΕ, που ίδρυσε ο Λαφαζάνης όταν έφυγε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Για ιστορικούς λόγους, σε όσους έχασαν επεισόδια, υπενθυμίζω ότι ο Παναγιώτης έχει αποχωρήσει από την ηγεσία της ΛΑΕ , μετά τις χαμηλές επιδόσεις στις εκλογές του ’19, ενώ ήδη έχει μπει σε τροχιά νέου πολιτικού φορέα. Πίσω του άφησε τους καρδιακούς φίλους Χουντή, Στρατούλη, Λεουτσάκο, Λαπαβίτσα, οι οποίοι μέσα από τους κόλπους της ΛΑΕ αγωνίζονται να δημιουργήσουν μέτωπο κατά της Δεξιάς, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ.

Και οι Πράσινοι κύριε;

Στον αγώνα δρόμου για δημιουργία μετώπου κατά της δεξιάς του Κυριάκου, και οι Πράσινοι, την σφραγίδα των οποίων εξακολουθούν να κρατάνε με την ευρεία έννοια στην Ελλάδα μεταξύ άλλων οι Χρυσόγελος-Τρεμόπουλος, οι οποίοι διετέλεσαν και ευρωβουλευτές. Την σφραγίδα κρατάνε και οι άλλοι Οικολόγοι-Πράσινοι, οι κ.κ. Δημαράς και Τσιρώνης, οι οποίοι διετέλεσαν και υπουργοί του Αλέξη. Ενώ την σφραγίδα επιχειρεί να κρατήσει και ο Περιφερειακός σύμβουλος Αττικής Καλογράνης, προσπαθώντας κι αυτός να διευρύνει τις συμμαχίες με κινήσεις στον χώρο της αριστεράς. Όλοι αυτοί, προσπαθούν να αναστήσουν κίνημα Πρασίνων στην Ελλάδα.

Που πάει ο Φαραντούρης;

Οι καταλυτικές εξελίξεις στην Γαλλία ενόψει βουλευτικών εκλογών, και η απλή αναλογική, έχουν ανοίξει την όρεξη και δημιουργούν ελπίδες. Η παρουσία του Νίκου Φαραντούρη, -think tank Αλέξη για τα ενεργειακά, σε εκδήλωση των Χρυσόγελου-Τρεμόπουλου για την πυρηνική ενέργεια εκτιμώ πως δεν είναι τυχαία. Οι εκπρόσωποι του Πράσινου Κινήματος σε Βουλγαρία, Τουρκία και Ρουμανία, και η Rebecca Harms, πρώην συν-επικεφαλής των Πράσινων του ευρωκοινοβουλίου, ανέπτυξαν σαφώς την αντίθεσή τους στην ανάπτυξη πυρηνικών εργοστασίων παραγωγής ρεύματος. Επισημαίνω μόνο ότι στην Γαλλία το ΚΚ είναι υπέρ των μικρών πυρηνικών, άρα τα πράγματα για την οικολογική αριστερά είναι σύνθετα και έχουν πολλές οπτικές.

Η οπτική του Αλέξη

Για τον Αλέξη, στην παρούσα φάση πάντως, μία είναι η οπτική: αυτή του καταναλωτή που λαμβάνει φουσκωμένους λόγω ρήτρας, λογαριασμούς ρεύματος. Μια μέρα αφού η καταναλωτική οργάνωση ΕΚΠΟΙΖΩ κατέθεσε συλλογική αγωγή (μόνο) κατά της ΔΕΗ, ο Πρόεδρος Αλέξης κατέθεσε τροπολογία στην Βουλή με την οποία εισηγείται «απαγόρευση της εκτέλεσης εντολών αποσύνδεσης ηλεκτρικού ρεύματος, μέχρι την έκδοση αμετάκλητης απόφασης επί των αγωγών που ασκούνται από οποιαδήποτε ένωση καταναλωτών κατά παρόχων και προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας».

Η οπτική του Κυριάκου

Η κυβέρνηση που ανακοινώνει σήμερα μέτρα στήριξης των καταναλωτών, είναι πραγματικά στο καναβάτσο για το θέμα με τους λογαριασμούς ρεύματος που έχουν ρήτρα. Υπάρχουν και περίπου 500.000 τυχεροί της ΔΕΗ που δεν έχουν ρήτρα γιατί τα συμβόλαιά τους έχουν σταθερή τιμή. Βλέποντας να αποτυπώνεται πλέον και στις δημοσκοπήσεις η οργή, και αντικειμενική δυσκολία να πληρωθούν υπέρογκοι λογαριασμοί ελήφθη η απόφαση να αναλάβουν δράση τώρα. Πάλι καλά, γιατί θα μπορούσαν ίσως ακόμα να περιμένουν πχ τον Δαγούμα της ΡΑΕ.

Οι στόχοι Δαγούμα

Ο νεότατος και ικανότατος Πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθ. Δαγούμας υπήρξε πρόταση Χατζηδάκη όταν ήταν υπ. Ενέργειας. Δε θα σταθώ στους πολυλογάδες της πιάτσας που αφήνουν να εννοηθεί ότι είναι σε ανοιχτή γραμμή με Αλέξη και Φαραντούρη τους οποίους τροφοδοτεί με στοιχεία. Ακόμα καλύτερα αν είναι. Δεν κατάλαβα; Έτσι πρέπει να είναι οι Ανεξάρτητες Αρχές. Υπερκομματικές. Θα σταθώ στους δύο στόχους που έθεσε ο ίδιος τον περασμένο Σεπτέμβριο και στον λόγο που δεν τους έχει εκπληρώσει ακόμα όπως τους ανέπτυξε ο ίδιος σε τελεκόνφερανς: α) η κατάργηση της ρήτρας πρόωρης αποχώρησης στα κυμαινόμενα τιμολόγια, και β) η αποσαφήνιση από τον προμηθευτή, του μέγιστου ορίου πρόσθετης επιβάρυνσης που μπορεί να προκαλέσει η ρήτρα αναπροσαρμογής χρέωσης στα κυμαινόμενα τιμολόγια. Μάλιστα επισήμανε πως η Ολομέλεια της ΡΑΕ δεν έχει λάβει ακόμη σχετικές αποφάσεις, ωστόσο η προκαταρκτική συζήτηση δείχνει πως η Αρχή έχει κατασταλάξει στην εφαρμογή των δύο αυτών μέτρων

Και οι προβλέψεις

Τότε λοιπόν, τον Σεπτέμβριο του '21, είχε υπογραμμίσει πως θα υπάρξει ένα χρονικό «παράθυρο» ώστε οι εταιρείες προμήθειας να προσαρμόσουν την τιμολογιακή πολιτική τους στις παρεμβάσεις που τελικά θα αποφασισθούν. «Σκοπός είναι οι αλλαγές να μην γίνουν υπό την πίεση της τρέχουσας συγκυρίας, που δεν είναι φυσιολογική. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να τεθούν σε εφαρμογή από τον επόμενο Ιανουάριο». Όμως , ούτε τον Ιανουάριο προχώρησε τις αλλαγές. Και στις 24/2 ανέλαβε ο Πούτιν.

Μέτωπο Αλέξη

Το θέμα των λογαριασμών ρεύματος έχει κάνει σημαία η αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ για την προχθεσινή συνάντηση του με τον Πρόεδρο και στελέχη της ΡΑΕ ρωτήθηκε χθες το βράδυ ο κ. Τσίπρας (Alpha). «Απέφυγαν να μιλήσουν για αριθμούς, κάτι το οποίο κατά την άποψή μου είναι έξω από κάθε λογική εννιά μήνες τώρα να μην τολμούν να μιλήσουν με στοιχεία και αριθμούς, ενώ θα έπρεπε μέρα με την ημέρα, κάθε μέρα, κάθε εβδομάδα θα έπρεπε να δίνουν στοιχεία.

Όμως, παραδέχτηκαν δυο τρία σημαντικά πράγματα. Πρώτον ότι υπάρχουν ναι ουρανοκατέβατα κέρδη, άλλωστε το λέει και η Κομισιόν ότι υπάρχουν υπερκέρδη. Δεν έχουν ακόμη προσδιορίσει, θα προσδιορίσουν» απάντησε ο Πρόεδρος Αλέξης. Από την απάντησή τους συνάγω ότι τα περί 1,5 δις κερδών είναι υπολογισμός Κουμουνδούρου και καλά θα κάνουν να κλείσουν το στόμα τους οι κακόγλωσσες της πιάτσας με τα υπονοούμενα τους περί «ανοιχτής γραμμής».

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:26

ΕΤΑΔ: Άγονος ο διαγωνισμός για το Tae Kwon Do – Επανασχεδιασμός και νέο εγχείρημα αξιοποίησης

08:24

«Φωτοβολταϊκά στο χωράφι»: Σπάει τα κοντέρ το πρόγραμμα – Πάνω από 3.000 αιτήσεις

08:18

Πετρέλαιο: Περιορισμένος ο αντίκτυπος από την απάντηση του Ισραήλ - Γιατί οι τιμές αντιστέκονται στον γεωπολιτικό κίνδυνο

08:12

Κακοκαιρία: Σε εξέλιξη ισχυρές βροχές και καταιγίδες – Live η πορεία των φαινομένων

07:53

Ελλάκτωρ: Το «μάζεμα» της REDS, οι real estate επενδύσεις 350 εκατ. και το ΧΑ

07:48

Έφτασε η ώρα της εφορίας: Τα 12 «μυστικά» και οι παγίδες των νέων φορο-δηλώσεων

07:30

Οδικές Παραχωρήσεις: Αποχωρεί η Hochtief από την «Ολυμπία Οδό» - Ο «χάρτης» των συμβάσεων

23:48

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες το Σάββατο

23:32

Χατζηδάκης: Απάντηση στη μικρόψυχη κριτική, η περαιτέρω αναβάθμιση από την S&P

23:13

Η S&P αναβάθμισε σε θετικό το outlook της Ελλάδας - Διατήρηση του αξιόχρεου στο «ΒΒΒ-»

23:01

Wall Street: «Κόκκινο 6x6» για Nasdaq και S&P 500 με «βαρίδι» Nvidia - Το μεγαλύτερο πτωτικό σερί πάνω από ένα έτος

22:47

Πετρέλαιο: Εβδομαδιαία «βουτιά» πάνω από 3% στην σκιά της Μέσης Ανατολής

22:30

ΠΑΣΟΚ: Οι 8 νέοι υποψήφιοι ευρωβουλευτές που συμπληρώνουν το ψηφοδέλτιο

22:12

Κασσελάκης: Αυτός είναι ο δικός σας ΣΥΡΙΖΑ

21:54

Ράλι 2,2% για τον χρυσό: 5η συναπτή εβδομάδα κερδών

21:37

Μισέλ σε Τραμπ: «Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Η συμβολή της ΕΕ στην Ουκρανία: 143 δισ. ευρώ»

21:29

Times του Λονδίνου: Η ελληνική οικονομία συγκαταλέγεται στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες της ΕΕ

21:11

Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 115 εκατ. ευρώ

21:04

Δίκη Τραμπ: Άντρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο

20:50

Τουρισμός: Αναπτερώνει τις ελπίδες για νέα ρεκόρ το πρώτο τρίμηνο του 2024

20:44

Όρμπαν προς ηγέτες ΕΕ: «Το καπελάκι σας και δρόμο»

20:35

Ευρωψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ: Όλα τα ονόματα των υποψηφίων - Οι 5 «εκλεκτοί» Κασσελάκη

20:25

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι συνεχίζει τις πιέσεις προς το ΝΑΤΟ για περισσότερη στρατιωτική βοήθεια

20:17

Αυγενάκης: Nα εκμεταλλευθούμε τις ευκαιρίες της ψηφιακής εποχής - Διείσδυση στις αγορές του κόσμου

20:07

Τεχεράνη: Τα ισραηλινά drones δεν προκάλεσαν ζημιές ή θύματα στο Ισφαχάν

20:05

Απώλειες στις ευρωαγορές με το «βλέμμα» σε Ισραήλ και Ιράν

19:55

Αθανασίου στο Bloomberg για Ελληνικό: Σύμβολο μιας νέας Ελλάδος που αναγεννάται μετά την κρίση

19:48

Ο ιός της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε σε αγελαδινό γάλα μολυσμένων ζώων

19:33

Ισραήλ- Ιράν: Αναλυτές εκτιμούν πως υπάρχουν λόγοι αποκλιμάκωσης - Αλλά η κατάσταση παραμένει εκρηκτική

19:27

Η Κίνα αναγκάζει την Apple να αφαιρέσει τα WhatsApp και Threads από το App Store