INSIDE OUT

Άγριος Μενέντεζ - Το «εργοστάσιο LNG», ο Προκοπίου και η παραλία του Ντηνιακού

16-03-2022 | 07:36
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άγριος Μενέντεζ - Το «εργοστάσιο LNG», ο Προκοπίου και η παραλία του Ντηνιακού

Τελικά όχι μόνο βάστηξε, αλλά μπαίνει και μπροστά! Για τον γερουσιαστή Μενέντεζ γράφω με ενθουσιασμό. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, εκείνα τα πήγαιν’ έλα με τους ξένους της νέας γης, και τις πορτοκαλί κολοκύθες το περασμένο Halloween στο Μαντείο έπιασαν τόπο. Ο Μενέντεζ λοιπόν, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, δεν τα είπε απλά έξω απ’ τα δόντια για Τουρκία. Ήταν πραγματικά άγριος, όπως μου είπε υπερατλαντικό πουλάκι. Ολ’ αυτά έγιναν στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, στην Ουάσιγκτον.

Κοιτάει Ελλάδα

«Αν ήταν να κάνω προβολή στο μέλλον και να το επιλέξω για τα παιδιά μας, και χωρίς να υπάρχει τότε η επιτακτικότητα της στιγμής, θα προτιμούσα να μην κοιτάζω προς την μεριά της Βενεζουέλας, του Ιράν και άλλων τέτοιων χωρών, θα επέλεγα συμμάχους όπως η Ελλάδα και το Ισραήλ», είπε ο Γερουσιαστής. Πρόσθεσε δε, ότι η επιχείρηση γοητείας που έχει εξαπολύσει η Τουρκία δεν πιάνει, ενώ μιλώντας για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ανέφερε ότι πρόκειται για το πιο μεγάλο, στρατηγικό λάθος που έχει κάνει ποτέ ο Ρώσος Πρόεδρος.

Το ουάου του Γιάνη, είναι νομίζω πολύ μικρό για να το χωρέσει όλο αυτό. Μ’ αυτά και μ’ εκείνα αδημονώ για την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, παρουσία γερο-Τζο Μπάιντεν στις Βρυξέλλες 24-25 Μαρτίου.

Στο δείπνο

Ολ’ αυτά ειπώθηκαν στο χθεσινό δείπνο του Φόρουμ, παρουσία Τζέφρι Πάιατ, αλλά και Τζωρτζ Τσούνη, της Έρικα Όλσεν, Βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, του αναπλ. Υπουργού Εξωτερικών Μιλτ. Βαρβιτσιώτη, του αναπλ. Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκου Παπαθανάση, του Προέδρου του Ελληνο-Αμερικανικού Συμβουλίου Ηγεσίας Εντι Ζεμενίδη, και φυσικά της σιδηράς κυρίας ελληνικής διπλωματίας Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου.

Ελληνικές θέσεις

Στο Φόρουμ μίλησαν επίσης οι βουλευτές της ΝΔ Χατζηβασιλείου, Καιρίδης και Κουμουτσάκος. Γενικά σε όλα τα think tank η τριπλέτα είχε αισθητή εμφάνιση και «πέρασμα» των ελληνικών θέσεων: Ο Καιρίδης για Μεσόγειο, ο Κουμουτσάκος για Μέση Ανατολή και ο Χατζηβασιλείου για Βαλκάνια. Χθες βράδυ όλοι μαζί και οι υπουργοί Παπαθανάσης και Βαρβιτσιώτης πήγαν στο Hellenic Caucus – τους Ελληνοαμερικανούς βουλευτές για να συνεννοούμαστε. Α, μην το ξεχάσω, ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, ο κ. Τζώρτζ Τσούνης θα μας έρθει τον Μάιο.

Η δεξίωση της πρέσβεως

Χαρακτηριστική του εξόχως φιλελληνικού κλίματος στις ΗΠΑ, ενθουσιώδης ανάρτηση Καιρίδη στα σόσιαλ. «Έχω ζήσει και εργαστεί για 12 χρόνια στις ΗΠΑ και έχω παρακολουθήσει από κοντά την πορεία των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων εδώ και τριάντα χρόνια. Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι η εικόνα της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον ουδέποτε ήταν καλύτερη και πιο αξιόπιστη».

Στιγμιότυπα από την δεξίωση με Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, τον Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής του American Jewish Committee, Allan Reich, τον Έντυ Ζεμενίδη, και τον Νίκο Τσάφο,  «γκουρού» για ενεργειακά θέματα του Center for Strategic and International Studies (CSIS)

Ενδεικτικό των σχέσεων στο τρίγωνο Ελλάδας-ΗΠΑ-Ισραήλ, το κλίμα στη δεξίωση που παρέθεσε Δευτέρα βράδυ η πρέσβειρα Παπαδοπούλου, για το Congressional Hellenic Israel Alliance Caucus (CHIA), με τη συμμετοχή Ελληνο-Αμερικάνων και Αμερικανο-Εβραίων. Liaison μεταξύ ελληνικού και εβραϊκού λόμπι στις ΗΠΑ οι γερουσιαστές Gus Bilirakis και Ted Deutch.

Ζεσταίνεται ο East Med

Ο Μπομπ Μενέντεζ δείχνει δημόσια την προτίμησή του στον άξονα Ισραήλ-Ελλάδας για τον αγωγό East Med, αν ξεπεραστούν τα θέματα εμπορικής βιωσιμότητάς του. Έχει σημασία η τοποθέτησή του καθώς ο Ερντογάν προσπαθεί να μπει σφήνα αναβαθμίζοντας τη θέση του και προσφέροντας την Τουρκία ως την μοναδική λύση στο ενεργειακό της ΕΕ. «Σε μια στιγμή όπως αυτή βάζεις όλες τις επιλογές στο τραπέζι και δεν μπορείς να αρνηθείς στον εαυτό σου μία» είπε ο Μπομπ ασκώντας εμμέσως κριτική στο «πάγωμα» του East Med με το περίφημο non paper των Αμερικανών, προς Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ.

Πάω για μπάνιο

Αλλάζοντας θέμα σε κάτι πιο ελαφρύ, αλλά πάντα μες το θέμα, ανακοινώνω ότι φέτος προγραμματίζω -νυχτερινές-, βουτιές στο Σκαραμαγκά. Νυχτερινές γιατί δεν αντέχω το φως. Κρίμα γιατί έτσι θα χάσω την υπέροχη παραλία που ετοιμάζει για τους Χαϊδαριώτες ο Δήμαρχός τους Βαγγέλης Ντηνιακός- γιος του θρυλικού Κυριάκου Ντηνιακού, (της Βάσως, για όσους θυμούνται), της γενιάς των επίσης θρυλικών δημάρχων του ΠΑΣΟΚ στο λεκανοπέδιο.

Με σύμμαχο τον Κοντιάδη

Ο δήμαρχος Ντηνιακός έχει μεγάλα σχέδια για το Χαϊδάρι και τα επικροτώ. Επιτέλους έφτασε η εποχή που η Προβλήτα 4, θα γίνει τουλάχιστον Αλεποχώρι, για να μην πω και Ψάθα. Ανάμεσα από τα διυλιστήρια και τις εγκαταστάσεις του Πολεμικού Ναυτικού, δίπλα ακριβώς από τα Ναυπηγεία, φαντάζομαι μια αναπάντεχη λωρίδα αμμουδιάς, με ξαπλώστρες και ομπρέλες, και πιτσιρίκια να τρέχουν και να κάνουν βουτιές στα καταγάλανα νερά. Ο Δήμαρχος

έχει ήδη προσφύγει στην Ολομέλεια του ΣτΕ κατά των δυο διαγωνισμών για την πώληση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και για την παραχώρηση της Προβλήτας 4 στον αγοραστή των Ναυπηγείων. Όπως λέει ο ίδιος, τα νομικά επιχειρήματα του Δήμου ανέπτυξε αναλυτικά ο καθηγητής Ξενοφών Κοντιάδης ενώ σύντομη παρέμβαση για τις θέσεις του Δήμου έκανε και προσωπικά, με την ταυτόχρονη ιδιότητά του ως Δημάρχου της πόλης και ως δικηγόρου.

Κούλουμα στην Προβλήτα 4

Μια γεύση των δυνατοτήτων του χώρου έδειξε κάνοντας τρικούβερτη γιορτή την Καθαρά Δευτέρα.

«Φέτος γιορτάζουμε τα Κούλουμα στην Ακτή Σκαραμαγκά, στην πρόσβαση της πόλης μας στη θάλασσα. Στέλνουμε και με τον τρόπο αυτό το μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις: Η Προβλήτα 4 στο Σκαραμαγκά ανήκει στον Χαϊδαριώτικο λαό!» ήταν το μήνυμα.

Ομολογώ, δεν εκτιμήθηκε και πολύ.

Κάποιοι π.χ. θυμήθηκαν ότι ο Σκαραμαγκάς δεν είχε ποτέ παραλία και δεν πρόκειται ποτέ να έχει, ενώ όπως συμβαίνει με την τραγική μοίρα όλων των δημάρχων, αρκετοί, αντί να αναγνωρίσουν τον αγώνα, θυμήθηκαν να διάφορα στραβά στην πόλη.

«Κοιτάξτε να κάνετε άλλα έργα όπως της πεζογέφυρες, να φτιάξετε τους βόθρους ομβρίων υδάτων που είναι συνδεδεμένοι με τους αγωγούς ακαθάρτων και λυμάτων στη Γρηγορούσα και αλλού στο Χαϊδάρι» έγραψε ένας εξ αυτών στα σόσιαλ του δημάρχου. Τς τσ τς.

Εργοστάσιο LNG

Τα θυμήθηκα ολ’ αυτά ακούγοντας τον Δήμαρχο χθες το πρωί (Πορτοσάλτε) να εξηγεί το δίκαιο του να γίνει παραλία η Προβλήτα 4 στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Πολύ ανήσυχος ο Ντηνιακός όπως είπε από την ιδέα και μόνο να γίνει «εργοστάσιο LNG» στην Προβλήτα. Στη συζήτηση παρενέβη και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος τόνισε πως Ναυπηγεία χωρίς την Προβλήτα 4 δεν υπάρχουν. Ενώ ο Βλαστός της ΕΤΑΔ ξεκαθάρισε ότι το ιδιοκτησιακό των Ναυπηγείων ανήκει σε ΕΤΑΔ και ΕΝΑΕ, εξέφρασε την ικανοποίησή του που πέρασε σε έναν μεγάλο επενδυτή και μάλιστα Έλληνα, και δεν πρόκειται να γίνει κάτι εκεί εάν δεν αδειοδοτηθεί σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις (ΜΠΕ κλπ).

Τι σκέφτηκε ο Προκοπίου

Η αντάρα στο Χαϊδάρι προκλήθηκε από την ιδέα του εφοπλιστή Προκοπίου να κατασκευαστεί στην Προβλήτα 4 εγκατάσταση υγροποιημένου φυσικού αερίου. Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα αυτή την στιγμή τέτοια εγκατάσταση υπάρχει μόνο στη Ρεβυθούσα, ενώ προγραμματίζεται και στην Αλεξανδρούπολη. Με δεδομένη την πίεση για το ενεργειακό, και δεδομένων των δυνατοτήτων ελληνόκτητων πλοίων μεταφοράς LNG, βλέπω κάπως χλωμό το όραμα για έξοδο στη θάλασσα των Χαϊδαριωτών.

Επίσης υποψιάζομαι ότι δεν το θέλουν ούτε οι ίδιοι.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:57

Ινδία: Ξεκίνησε η ψηφοφορία για τις βουλευτικές εκλογές - Θα διαρκέσει ως την 1η Ιουνίου

10:54

Αρνητικά πρόσημα στις ευρωαγορές στη «σκιά» της Μέσης Ανατολής

10:51

Ιρανός αξιωματούχος στο Reuters: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

10:42

Εκδήλωση για τα 100 χρόνια ΤΕΕ - Στασινός: Έμφαση στην ανθεκτικότητα της πατρίδας και της κοινωνίας

10:30

Νέο κατάστημα e-Lenovo.gr στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

10:26

Ελλάκτωρ: Πρόταση για την αγορά του 38,79% της Reds - Στα 60 εκατ. το τίμημα

10:13

Γερμανία: Ο όμιλος Volkswagen Group διευρύνει την παρουσία του στην κινεζική αγορά

10:05

Ασυδοσία στην ψηφιακή ζωή των εφήβων – Αναγκαίες οι παρεμβάσεις

09:59

Ο Αλ. Τσίπρας θα παραστεί στη σημερινή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για το ευρωψηφοδέλτιο

09:58

S&P Global: Yποβαθμίζει το αξιόχρεο του Ισραήλ επικαλούμενος «αυξημένους γεωπολιτικούς κινδύνους»

09:50

Ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων: Καμία πληροφορία για επίθεση από το εξωτερικό - ΔΟΑΕ: Δεν έχουν υποστεί ζημιές οι πυρηνικές εγκαταστάσεις

09:48

Το κλίμα φόβου ταρακουνά τις διεθνείς αγορές και το Χρηματιστήριο

09:41

Στη Λέσβο σήμερα ο Κ. Μητσοτάκης για την παράδοση του οδικού άξονα Καλλονής - Σιγρίου

09:34

Πακιστάν: Αστυνομικοί σκότωσαν βομβιστή-καμικάζι και έναν εξτρεμιστή για να αποτρέψουν επίθεση εναντίον Ιαπώνων

09:26

Ισραήλ: Η πρεσβεία των ΗΠΑ κάλεσε το προσωπικό της να περιορίσει τις μετακινήσεις του στο εσωτερικό της χώρας

09:20

Κίνα: Ξεπέρασε τα 56,38 δισ. ευρώ το εμπορικό πλεόνασμα αγαθών και υπηρεσιών το πρώτο τρίμηνο

09:10

Αμερικανικά ΜΜΕ: Το Ισραήλ προειδοποίησε την Ουάσινγκτον για την επίθεσή του στο Ιράν

08:59

Η Αυστραλία προτρέπει τους υπηκόους της να φύγουν από το Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη

08:48

Χατζηγάκης (Hexicon): «Η τεχνολογία των πλωτών αιολικών το κλειδί στην πράσινη μετάβαση»

08:43

Ουκρανία: Θα λάβει όπλα από τις ΗΠΑ εντός εβδομάδων αφού εγκριθεί η χρηματοδότηση στο Κογκρέσο

08:38

Λευκός Οίκος: Το Ισραήλ συμφώνησε να «λάβει υπόψη» τις ανησυχίες μας για τη Ράφα

08:33

ΗΠΑ: Ο Τραμπ προτρέπει τους Ευρωπαίους να αυξήσουν την βοήθεια στην Ουκρανία

08:31

Τα «καυτά» μέτωπα της συνόδου κορυφής της ΕΕ – Ποιοι και γιατί δεν θέλουν την ένωση κεφαλαιαγορών

08:17

Εκρήξεις στη νότια Συρία - Πλήγματα σε θέσεις του στρατού

08:12

Κίνα: Ετήσια αύξηση 6% κατέγραψε το ΑΕΠ του Πεκίνου στο πρώτο τρίμηνο του 2024

08:03

Βέτο των ΗΠΑ στην πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ - Καταδικάζει η Χαμάς

07:58

Ουκρανία: Οκτώ νεκροί και 21 τραυματίες από τα ρωσικά πλήγματα - Καταστράφηκε βομβαρδιστικό Tu-22

07:44

Νέες επενδύσεις δρομολογεί η ελληνική εταιρεία που φτιάχνει το σκάφος του Armani

07:40

Πώς να καταπολεμήσετε το άγχος που προκαλούν τα social media

07:36

Ο πιο άτυχος άνθρωπος στον κόσμο