INSIDE OUT

Κύρτσος ανεπίδεκτος τσάμικου - Το λάθος τσάμικο του Μουλκιώτη και η γκάφα Κεγκέρογλου

22-02-2022 | 07:28
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Ξεκινάω αναπάντεχα μ’ ένα τσάμικο που βάζει ο Νίκος στην πλατεία της Αγόριανης, τα βράδια όταν ανάβουν τα αίματα (με την καλή έννοια). Μιλάμε για το απόλυτο τσάμικο.

Άρχισαν τα όργανα και δεν είναι για την Τσικνοπέμπτη. Χθες το βράδυ η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα νευρική στο Μαντείο. Φιγούρες νευρικές, ξεπαγιασμένες στην ουρά περιμένουν. Δεν βιάζομαι. Τα γεγονότα σημαντικά, δεν πρέπει να γίνουν λάθη. Μου μεταφέρουν ότι στην ουρά είναι ο Κύρτσος, ο Ευκλείδης (όχι της εποχής μου, ο άλλος), ένας ξένος με παγωμένο βλέμμα, ένας γοητευτικός, αν και κοντός γαλάτης, και ένας της περιοχής. Είπα στο Νίκο να δυναμώσει την μουσική μπας και ζεσταθούν χορεύοντας, αλλά φευ. Μόνο ο κοντός γαλάτης το πάλεψε και το εκτιμώ.

Ο Μακρόν μπορεί να μην έχει ιδέα από τσάμικο, όμως δείχνει ηγεσία. Το αναγνωρίζει κι ο Πούτιν- και μην μου πείτε ότι επικοινώνησε λόγω γαλλικής Προεδρίας.

Τον χόρεψε

Άκεφος και συντετριμμένος ο πρώην ευρωβουλευτής. Παρ’ ότι παλιά ερχόταν συχνά Λαμία, τελικά δεν κατάλαβε τίποτα από τσάμικο. Ο άνθρωπος που τα είχε όλα και ήθελε ακόμα παραπάνω. Δεν θα μείνω στο ότι χάνει και τα κονδύλια του ΕΛΚ (εκδηλώσεις, προβολή του έργου του ευρωβουλευτή, εκδόσεις κλπ), αφού διεγράφη και από εκεί. Δεν θα μείνω στο απονενοημένο της επιστολή προς Βέμπερ. Θα μείνω στην προσπάθειά του να εξισώσει Κυριάκο με Όρμπαν ξεχνώντας ότι ο Μητσοτάκης πρωτοστάτησε στην αποπομπή του από το ΕΛΚ. Θυμίζω πως όταν τον Μάρτιο του ’20 ο Ούγγρος νομοθέτησε επ’ αόριστων κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην χώρα του, ώστε να κυβερνά με προεδρικά διατάγματα παραβλέποντας το Κοινοβούλιο, ο Κυριάκος ξεσήκωσε άλλους έντεκα επικεφαλής κομμάτων του ΕΛΚ και τον έστειλε εκτός. Ο πρώην ευρωβουλευτής της ΝΔ μπορεί να το ‘ξέχασε’, όμως το θυμάται πολύ καλά ο Βέμπερ.

Τι είναι το τσάμικο;

Γενικά το τσάμικο δεν είναι για όλους. «Το τσάμικο είναι ένας λεβέντικος χορός» όπως είπε σωστά ο εκ Θεσπιών καταγόμενος Γιώργος Μουλκιώτης του ΚΙΝΑΛ σε μια παβλωφική αντίδραση τις προάλλες στην Βουλή. Άκουσε ο έρμος τον Καιρίδη να μιλάει για τσάμικο και σου λέει, τι να του πει τώρα κι αυτός με την αστική αυτοπεποίθηση για τσάμικο; «Κύριε συνάδελφε, το τσάμικο είναι πολύ λεβέντικος χορός. Αυτό που δεν είναι λεβέντικο είναι το άγχος να είμαστε αρεστοί στον Αρχηγό μας. Αυτά», του απάντησε λεβέντικα ο βουλευτής βορείων προαστίων της ΝΔ αφήνοντας τον με το στόμα ανοιχτό. Ευτυχώς που δεν κατέγραφε την πανωλεθρία το Lamia report.

Tα παιδιά του κομματικού σωλήνα

Είχε πλάκα. Η συζήτηση ήταν για τον ΕΦΚΑ και το ξεκίνησε ο Κεγκέρογλου μιλώντας για τους εργαζόμενους του ΕΦΚΑ. «Όποιος μιλά για τους εργαζόμενους καταρχήν θα πρέπει πρώτα να μας καταθέτει εδώ τα ένσημα που έχει δουλέψει πριν μπει στην πολιτική» έκανε το λάθος να μπει ο έμπειρος Βασίλης. Και το συνέχισε: «Τα κομματικά παιδιά του σωλήνα δεν δικαιούνται να μιλάνε για τους εργαζόμενους και να τους απαξιώνουν με κανένα τρόπο, ακόμα και στις περιπτώσεις που έχουν δίκιο». Τον πιάνει τον «φιλιππικό» ενάντια στα παιδιά του κομματικού σωλήνα που δεν έχουν κολλήσει ένσημο, ο γάτος Καιρίδης και σχολιάζει: «Ελπίζω να μην θεωρηθεί εσωκομματική αιχμή για το νέο Αρχηγό του ΚΙΝΑΛ και έχει άλλου τύπου ντράβαλα ο κ. Κεγκέρογλου».

Το τσάμικο του ΕΦΚΑ

Πηγαίνοντας στο ψητό, αυτός, ένας βουλευτής βορείων προαστίων της δεξιάς, εισάγει την έννοια του τσάμικου στην συζήτηση. «Χρειάζεται να φύγουμε από αυτό που έλεγε ένας φίλος μου στην Αμερική: «Η Ελλάδα είναι σαν το τσάμικο, ένας μπροστά χτυπιέται και οι άλλοι πίσω σέρνονται. Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε μόνο σ’ αυτόν που χτυπιέται μπροστά, χωρίς μέσα, χωρίς τεχνολογία, χωρίς μηχανοργάνωση. Πρέπει να τον ανταμείψουμε και πρέπει να τους κάνουμε όλους να ακολουθούν σ’ αυτόν τον χορό προς όφελος πάνω και πρώτα του δημοσίου συμφέροντος, και των πολιτών, στην εξυπηρέτηση των οποίων όλοι εμείς έχουμε ταχθεί να είμαστε. Αυτός που βγάζει 45 συντάξεις το μήνα, μ’ αυτόν που βγάζει δύο, δεν μπορεί να είναι στην ίδια βαθμίδα». Εκεί πετάγεται ο Μουλκιώτης που άκουσε τσάμικο και νόμισε ότι «το ‘χει».

Το πατριαρχικό τσάμικο

Αυτός που προσπάθησε να χορέψει τσάμικο αλλά βρέθηκε να δίνει μακροσκελείς εξηγήσεις ήταν ο Ευκλείδης. Αφού μίλησε για την αστική του αυτοπεποίθηση, κι έκανε έξαλλους και τους δικούς του στο κόμμα επανήλθε χθες με επεξηγηματική ανάρτηση. «Μίλησα για τα προνόμια που είχα στην εκπαίδευση όπως πρέπει να μιλάμε για το αντρικό προνόμιο στην πατριαρχία, το λευκό προνόμιο στον σύγχρονο καπιταλισμό (και πριν), τα προνόμια που έχει ένας straight λευκός αστός άντρας. Πρέπει να τα συζητάμε ή να κάνουμε ότι δεν υπάρχουν;» αναρωτήθηκε. Του αφιερώνω και τον καλώ να μελετήσει με προσοχή ένα χαρακτηριστικό δείγμα πατριαρχίας βγαλμένο κατευθείαν από την ελληνική μουσική παράδοση.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:14

Νέο μοντέλο για τη ΔΑΕΕ- Τι αλλάζει και πώς αναβαθμίζεται

12:08

Reuters: Τουλάχιστον 5.000 οι νεκροί στην εξέγερση στο Ιράν

12:00

ΗΠΑ: Διαδηλωτές κατά της ICE έδιωξαν κάπου 10 ακτιβιστές της ακροδεξιάς από το κέντρο της Μινεάπολης

11:53

Νότια Κορέα: Θα διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ για ευνοϊκούς όρους στους δασμούς των τσιπ

11:47

Μάχες στη Συρία: Ο ηγέτης του PKK Οτζαλάν καταγγέλλει «απόπειρα δολιοφθοράς» της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Τουρκία

11:40

Στην τελική ευθεία για το ραντεβού της Δευτέρας στο Μαξίμου: Τι θα ζητήσουν οι 25+6 από τον Πρωθυπουργό

11:30

Παπασταύρου: Η Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει ως κόμβος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τη Σ. Αραβία στην ΕΕ

11:23

JPMorgan: Ο Τραμπ δεν πρόσφερε στον Τζέιμι Ντίμον την ηγεσία της Fed

11:09

Μητσοτάκης: Στόχος μας δεν είναι οι αποσπασματικές λύσεις, αλλά ένα δίκαιο και διαφανές σύστημα αγροτικών ενισχύσεων

10:51

Μαγνήτης επενδυτικών κεφαλαίων τα Αμοιβαία Κεφάλαια - Οι πρωταγωνιστές της αγοράς

10:33

Ινδονησία: Οι αρχές εντόπισαν συντρίμμια αεροσκάφους με 11 επιβαίνοντες που είχε χαθεί από τα ραντάρ

10:17

Χατζηδάκης: Να περάσουμε από τις επιδοτήσεις και τις αποζημιώσεις στην αγροτική ανάπτυξη

10:11

ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο θέτει σε ετοιμότητα περίπου 1.500 στρατιώτες για πιθανή ανάπτυξη στη Μινεσότα

10:02

Αρχές Φεβρουαρίου ξεκινά η παραχώρηση του ΒΟΑΚ για το τμήμα Χανιά - Ηράκλειο

09:54

Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά στην περιοχή Καζάνια στο Πέραμα

09:46

Ανοικτά τα εμπορικά πρώτη Κυριακή της χειμερινής εκπτωτικής περιόδου

09:41

Ανήλικη παραβατικότητα: ένα πολυπαραγοντικό κοινωνικό φαινόμενο πίσω από τη δημόσια ανησυχία

09:33

ΕKT: Γιατί επιμένει ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ευρώπη

09:18

Τουρισμός: Με ούριο άνεμο μπαίνει το 2026 παρά το «μπλόκο» των εορτών

09:10

7 ιδέες για ρομαντικές χειμερινές αποδράσεις στην Ελλάδα

08:56

Στεγαστικό: 29 παρεμβάσεις διετίας 2025-2026 συνολικού ύψους 2,6 δισ. ευρώ

08:46

Γροιλανδία: Ικανοποίηση απ' την ευρωπαϊκή αντίδραση στις απειλές Τραμπ

08:32

Γυναίκες: Τι ποσό δικαιούνται για να ανοίξουν επιχείρηση ή να αναλάβουν μισθωτή εργασία - Τα προγράμματα που «τρέχουν»

08:23

UBS: Οι 35 κυκλικές μετοχές σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ιαπωνία που ξεχωρίζουν λόγω CFROI

08:16

Ενέργεια: Στην εκκίνηση νέες «πράσινες» επενδύσεις – Ρεύμα για βιομηχανίες

08:06

Πετρέλαιο θέρμανσης: Σταθερές οι τιμές στην Ελλάδα αλλά οι διαφορές ανά περιοχή φθάνουν και τα 200 ευρώ

08:00

Η Γροιλανδία επαναφέρει στο προσκήνιο τον διατλαντικό εμπορικό πόλεμο στην απόλυτη μορφή του

23:58

Συνελήφθησαν δύο άντρες στην Παιανία για απόπειρα εκβίασης και κλοπή

23:37

Δένδιας: Η Λατινική Αμερική είναι πολύ πιο κοντά στην Ελλάδα από ό,τι πιστεύουμε

23:15

Κακλαμάνης: Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη «νέα Αφρική»