INSIDE OUT

Inside Out: O νέος υπουργός και η παγίδα στις συμβάσεις για τα εναέρια μέσα

06-09-2021 | 07:44
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Όσο μικραίνει η διάρκεια του φωτός, τόσο μεγαλώνει η ενέργειά μου. Μετά από ατέλειωτες βδομάδες ημι-δυστυχίας λουσμένης στο φως, η νύχτα επιτέλους αρχίζει να μεγαλώνει. Από αυτή την εβδομάδα ανοίγουν κι οι δουλειές. Άνθρωποι του εμπορίου γυρνούν φουριόζοι και αναρωτιούνται για τις τιμές των προϊόντων τους, πολιτικοί αγωνιούν για τα μελλούμενα, ταγμένοι στην επιστήμη ψάχνουν την αλήθεια στον ουρανό και τις συναστρίες, όλοι γενικώς είναι σε κίνηση.

Διακρατικές μεταγραφές

Σε επίπεδο κορυφής, ο Πρωθυπουργός ζήτησε χρησμό μετά το ναυάγιο με το ναύαρχο για την θέση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας. Του σύστησα να κοιτάξει στο νησί της Αφροδίτης και ν’ αφήσει λίγο στην άκρη το περίφημο λόμπι των Κρητικών. Αρκετά. Αν με ακούσει, η κυβέρνηση θα έχει δύο ικανότατα στελέχη από το «χρυσοπράσινο φύλλο ριγμένο στο πέλαγο». Ο πρώτος είναι ο γενικός γραμματέας του υπ. Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Στη θέση του υφυπουργού στο νέο υπουργείο θα μπει έμπειρος στρατιωτικός. Εφιστώ την προσοχή στις συμβάσεις με τα πτητικά που νοικιάζουμε από τρίτες χώρες. Χρειάζεται μια ισορροπία μεταξύ της ελάχιστης αμοιβής, και της αμοιβής που συνδέεται με τις ώρες πτήσεις, ώστε οι κακές γλώσσες να μην έχουν να λένε ότι οι «νοικιασμένοι» έχουν τάχαμου συμφέρον να υπάρχουν μεγάλες φωτιές που χρειάζονται χιλιάδες ώρες πτήσεις για να σβήσουν, άρα ν’ αυξάνει η αμοιβή. Αλλά και να τα έχεις διαθέσιμα όταν τα θες, όσο τα θες. Από αυτή την άποψη, ένας μάχιμος αεροπόρος ίσως είναι χρήσιμος. Αν μη τι άλλο, εκτός από δασοφυλάκια και εθελοντές με κιάλια, μπορεί να δούμε και κανένα drone να επιτηρεί προληπτικά, και να ‘βλέπει’ τους δρόμους, μην τρώμε την σκόνη των ρουμάνων πυροσβεστών, κρίμα είναι.

Ετοιμάζεται κι ο Αλέξης

Σε επίπεδο αμέσως επόμενης «κορυφής» με κριτήριο πάντα την ψήφο του λαού, ο Πρόεδρος Αλέξης σηκώνει από σήμερα τα μανίκια για να δει τι θα πει κι εκείνος στη Θεσσαλονίκη. Πάντα τελευταία στιγμή τα αφήνει όλα και μετά γκρινιάζει. Από σήμερα πιάνει κανονικά «δουλειά». Ο λόγος του εφησυχασμού είναι γιατί αφενός στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές, κι αφετέρου, ότι ο χρόνος δουλεύει από μόνος του υπέρ τους. Εκτιμούν επίσης ότι οι αναστολές εργασίας των υγειονομικών που δεν εμβολιάζονται, δημιουργούν αντικυβερνητικό ρεύμα στους πολίτες που δεν θέλουν αυταρχικά και τιμωρητικά μέτρα. Μάλιστα πιστεύουν ότι αυτά τα μέτρα, δηλαδή η υποχρεωτική αναστολή εργασίας, θα είναι η αρχή του τέλους για να σπάσει το ψυχολογικό φράγματα των πάνω από δέκα μονάδες διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις που έρχονται. Άμα κατέβει στο εννιά, μετά αρχίζει η πτώση (πιστεύουν). Καλά φθινοπωρινά κρασά εύχομαι.

Ο ένας είναι ο Πολάκης

Πέντε είναι σήμερα που μιλάμε οι ανεμβολίαστοι βουλευτές. Ο ένας είναι ο Πολάκης. Ένας άλλος είναι για λόγους υγείας, στη ΝΔ. Οπότε μένουν τρεις λογικά στο κόμμα του Βελόπουλου. Που σημαίνει ότι, εφτά της «Ελληνικής Λύσης» εμβολιάστηκαν. Σε επίπεδο εργαζομένων Βουλής, έχει εμβολιαστεί περί το 90%. Οι πέντε βουλευτές λοιπόν, και το 10% του προσωπικού θα πρέπει να προσκομίζουν εργαστηριακό αποτέλεσμα rapid, δυο φορές την εβδομάδα. Σφίγγει ο κλοιός. Κι αν ο Πολάκης-βουλευτής προτιμά να κάνει δύο rapid για να μπαίνει στην Βουλή, παραμένει το ερώτημα, τι κάνει ο Πολάκης-γιατρός με την ιδιωτική κλινική στην οποία εργάζεται.

Η κηδεία του Μίκη

Η Βουλή πάντως θα είναι κλειστή την Πέμπτη για να τιμήσει τον Μίκη Θεοδωράκη. Την Τετάρτη, θα προηγηθεί δοξολογία στην Μητρόπολη Αθηνών στην οποία αναμένεται να παραβρεθεί ολόκληρη η πολιτική ηγεσία. Το ερώτημα είναι ποιοι θα πάνε στην κηδεία την Πέμπτη στον Γαλατά Χανίων. Θα πάνε π.χ. οι Χανιώτες βουλευτές (Μπακογιάννη, Βολουδάκης, Διγαλάκης, και Πολάκης;). Θα πάνε οι κρητικοί βουλευτές, δεκαέξι συνολικά; Θα πάνε άνθρωποι του Πολιτισμού και της πολιτικής; Θα πάνε συναγωνιστές του Μίκη; Ή θα είναι μόνο η στενή οικογένεια; Τα μέτρα Χαρδαλιά για τις κηδείες το κάνουν πολύ δύσκολο, με δεδομένο τον αριθμό των ανθρώπων που θα ήθελαν να πουν το τελευταίο αντίο στον τεράστιο Μίκη.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:32

ΗΠΑ: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απορρίπτει τις κατηγορίες του Ιράν περί υποκίνησης των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων

11:25

Η Γερμανία πανηγυρίζει για τη συμφωνία Mercosur

11:16

Μαξίμου: ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό - Παρατάθηκαν οι θητείες των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων Στρατού

11:02

Σούπερ μάρκετ: Ένας γάμος, ένα διαζύγιο και συνέχεια συγκέντρωσης στον κλάδο

11:01

Β. Κορέα: Η Πιονγκγιάνγκ αναφέρει ότι νοτιοκορεατικό drone εισήλθε στον εναέριο χώρο της στις 4 Ιανουαρίου

10:51

Μητσοτάκης για τα 10 χρόνια στην προεδρία της ΝΔ: Δεν θα μπορούσα να είμαι πιο υπερήφανος

10:26

ΙΕΛΚΑ: Στο 1,84% ο πληθωρισμός στα σούπερ μάρκετ τον Δεκέμβριο 2025

10:10

Αυστραλία: Κατάσταση καταστροφής κήρυξε η πολιτεία Βικτόρια λόγω των πυρκαγιών

09:53

Ιράν: Ξεχειλίζει η οργή των διαδηλωτών - «Θάνατος στον Χαμενεΐ»

09:35

Τραμπ: Οι ΗΠΑ πρέπει να αποκτήσουν τη Γροιλανδία

09:19

Βενεζουέλα: Η προσωρινή πρόεδρος δήλωσε πως θα αντιταχθεί μέσω διπλωματικών οδών στην επιθετικότητα των ΗΠΑ

09:09

Τραμπ σε πετρελαϊκές: Επενδύστε στη Βενεζουέλα - Ιδιαίτερα διστακτικές οι εταιρείες

08:47

Αγρότες: Σήμερα στη Νίκαια η πανελλαδική των μπλόκων – Αποφασίζει για ατζέντα και αντιπροσωπεία

08:37

Γροιλανδία: Πώς είναι να ταξιδεύεις στο μεγαλύτερο νησί του κόσμου

08:23

Ποια ελληνικά νησιά κάνουν την δημογραφική ανατροπή - Δεν γνωρίζουν τι σημαίνει πληθυσμιακή συρρίκνωση

08:16

Οικοδομικές άδειες: Πότε αλλάζει η διαδικασία μέσω Κτηματολογίου

08:06

ΕΝΦΙΑ: Ποιοι και πώς «κλειδώνουν» έκπτωση έως 20% στο λογαριασμό του 2026 - Ανοίγει η πλατφόρμα για τη δήλωση των ασφαλισμένων κατοικιών

08:00

Τα «ανοιχτά μέτωπα» σε οδικές συμβάσεις Παραχώρησης / ΣΔΙΤ

23:59

Ουκρανία: Ο δήμαρχος του Κιέβου προτρέπει τους κατοίκους να φύγουν

23:54

ΟΗΕ: Ζητά τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τους θανάτους κατά τις διαδηλώσεις στο Ιράν

23:46

Ο Τραμπ ζητά 100 δισ. δολάρια από πετρελαϊκές εταιρείες για επενδύσεις στη Βενεζουέλα

23:37

Κέρδη 2% για το πετρέλαιο λόγω Ιράν

23:30

Γκουτέρες: Καταδικάζει τις ρωσικές επιθέσεις κατά πολιτικών υποδομών της Ουκρανίας

23:17

Wall Street: Με κέρδη η πρώτη εβδομάδα του 2026 - Νέα ρεκόρ για Dow και S&P 500

22:59

Ανοδικά ο χρυσός με φόντο απασχόληση και γεωπολιτικά

22:44

Σε ποια σημεία των οδικών δικτύων της Δυτικής Ελλάδας παραμένουν μπλόκα

22:28

Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία καταδικάζουν τις δολοφονίες διαδηλωτών στο Ιράν

22:06

Συμφωνία OpenAI - SoftBank για επένδυση 1 δισ. δολαρίων στην SB Energy

22:04

Η Γαλλία άλλαξε την ημερομηνία της G7 για να ληφθεί υπόψη η ατζέντα του Τραμπ

21:48

Ιράν: Περισσότεροι από 50 νεκροί διαδηλωτές μέχρι ώρας - Πάνω από 24 ώρες το μπλακάουτ στο διαδίκτυο