INSIDE OUT

Inside Out: Τα… ταχύρυθμα του Κυριάκου σε δημάρχους και ο πορτογαλικός Σύριζα

06-07-2021 | 07:34
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Μεγάλη πέραση έχει το πορτογαλικό σχέδιο στα στελέχη του Συριζα.

Αφήνω στην άκρη ότι τα περισσότερα το αγνοούσαν, πριν το διαβάσουν στην εξαιρετική δουλειά της Θεανώς Φωτίου και ομάδας μηχανολόγων-ηλεκτρολόγων-μηχανικών και κοινωνιολόγων για το Ινστιτούτο Πουλαντζάς. Ε, μερικοί το έμαθαν κι από μένα για να βλογήσουμε και τους μακριούς, σκοτεινούς βοστρύχους που πλαισιώνουν το ανεξιχνίαστο πρόσωπο μου. Το θέμα του πορτογαλικού σχεδίου ανάκαμψης έφερε στην Βουλή που λέτε η Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα.

Είμαι φαν της Πέτης. Επειδή όπως όλοι ξέρετε δεν βλέπω, αλλά ακούω πολύ καλά, μ' ενθουσιάζουν οι βαθιές στακάτες φωνές ειδικά στις γυναίκες. Μια τέτοια είναι η Πέτη. Η Πέτη που λέτε, έβγαλε «είδηση» όταν ανέφερε στον Σκυλακάκη για το πόσο τέλειο είναι το σχέδιο της Πορτογαλίας. Η ίδια εξήρε τρία σημεία, εκ των οποίων το δεύτερο κυριαρχεί στο φαντασιακό της αριστεράς γενικότερα. «Εκτός τού ότι το συνδέει με όλα τα τρέχοντα σχέδια της χώρας και το αξιοποιεί συνδυαστικά και συμπληρωματικά με τις υπόλοιπες χρηματοδοτήσεις, έχει κάνει μια πολύ σοβαρή διαβούλευση όπου περίπου δύο χιλιάδες σχόλια έχουν ληφθεί υπόψη.

Ο δανεισμός της Πορτογαλίας είναι μόνο 16,2%, ενώ εμείς φτάνουμε στο 41,2%. Είμαστε πολύ εύπιστοι ότι έχουμε πολύ καλούς δανειστές. Κεντρικός άξονας στο σχέδιο της Πορτογαλίας, είναι η κοινωνική συνοχή, το κοινωνικό κράτος. Το 67% των κονδυλίων αντιμετωπίζουν τη φτώχεια που διαπερνά και τους τρεις άξονες, γιατί αποτελεί τη μείζονα απειλή αποκλεισμού. Φτώχεια εργαζομένων, ενεργειακή φτώχεια, ψηφιακή φτώχεια». Η ίδια τόλμησε έχοντας απέναντί της τον Θόδωρο Σκυλακάκη να προτείνει «κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας».

Ο cool Θόδωρος δεν τα ‘χασε με τον πορτογαλικό αιφνιδιασμό. Με μια κοφτή πρόταση έκλεισε δια παντός το θέμα «κεντρικός σχεδιασμός». «Αξιότιμη κυρία συνάδελφε, αν ήθελε ο ελληνικός λαός κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας, νομίζω ότι θα διάλεγε το Κομμουνιστικό Κόμμα, άντε και τον ΣΥΡΙΖΑ», είπε.

Πολύ καλό το πορτογαλικό

Η είδηση ήταν ότι ο Σκυλακάκης, όχι χωρίς μια κάποια ζήλια στην φωνή, χαρακτήρισε πολύ καλό το σχέδιο της Πορτογαλίας. Για να μην δώσει όμως αέρα στους κουμουνιστές και φίλους, που ονειρεύονται προοδευτικές συγκυβερνήσεις (βλέπε Τσίπρας στο Κατράκειο) πρόσθεσε τα εξής: Η Πορτογαλία δεν έχει επενδυτικό κενό, ενώ η Ελλάδα έχει εδώ και δέκα χρόνια τεράστιο. Άλλες οι δυνατότητες παραγωγής της Πορτογαλίας άλλες της Ελλάδας. Η δυνατότητα παραγωγής σε μια χώρα είναι το φυσικό κεφάλαιο και η τεχνολογία που αυτό εμπεριέχει, είναι το ανθρώπινο κεφάλαιο και οι δεξιότητες που αυτό εμπεριέχει, και είναι και η δυνατότητα της επιχειρηματικότητας να τα «παντρεύει» όλα αυτά με τρόπο δημιουργικό. «Συνεπώς, άλλες ανάγκες έχει η Πορτογαλία, άλλες έχει η Ελλάδα στην παρούσα φάση, γι’ αυτό άλλωστε και η Πορτογαλία δεν παίρνει καθόλου τα δάνεια ή τα παίρνει λίγο. Νομίζω ότι παίρνει 2 ή 2,5 δισεκατομμύρια από τα δάνεια που εμείς ζητάμε ως σύνολο». Τώρα τι κατάλαβε απ’ όλα αυτά η Πέτη θα σας γελάσω. Προβλέπω στο τέλος ο Τσίπρας να δώσει στην Θεανώ και την ομάδα της με τους ηλεκτρολόγους-μηχανολόγους τον τομέα της οικονομίας να κάνει ταχύρρυθμα στους βουλευτές.

Το πήρε πάνω του

Ταχύρρυθμα αναγκάζεται να κάνει μέσα στον καύσωνα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, αυτή την φορά εκτός από τους υπουργούς και στους Δημάρχους και Περιφερειάρχες. Γιατί κατάλαβε ότι καλή και εύκολη η κριτική για την «πλάτη» που δεν βάζει η αντιπολίτευση στον εμβολιασμό, όμως ποιος τελικά βάζει πλάτη σ’ αυτόν τον τόπο; Ε;! Βάζουν οι δήμαρχοι; Βάζουν οι περιφερειάρχες; Οι δημοτικοί σύμβουλοι; Οι βουλευτές; Μάλλον ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάλαβε πως τελικά όλο το σύστημα περιμένει από το επιτελικό κράτος να τα κάνει όλα κι αυτό δεν αρκεί. Έτσι λοιπόν, μετά από μια μικρή ανάπαυλα σε Τήνο και Αντίπαρο, και πριν πάει Ιράκ στις 12-13 Ιουλίου με πολυπληθή ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών, σήκωσε τα μανίκια και έδειξε δοντάκια. Δοντάκια είχε δείξει και στην Τήνο που έφτασε πάλι με το πλοίο της γραμμής την Παρασκευή. Ήταν όμως δοντάκια χαμόγελου καθώς βρέθηκε σε βάπτιση που έγινε σε κλειστό κύκλο προς την υπέροχη περιοχή των Υστερνίων, μην σας πως ήταν κι ο νονός. Για να πάει στην Αντίπαρο με τον Τζεφ Μπέζος, την Νταϊαν φον Φύρστενμπεργκ και τους λοιπούς, φυσικά χρειάστηκε κάτι περισσότερο από το πλοίο της γραμμής.

Φωτοβολταϊκά στη στέγη

Μένοντας στα νησιά, και ειδικά στην Τήνο, καθώς και εκεί αναπτύχθηκε κίνημα κατά των ανεμογεννητριών, ενημερώνω ότι ο αθόρυβος Κώστας Σκρέκας ετοιμάζει πρότζεκτ φωτοβολταϊκά στη στέγη. Το είχε ξεκινήσει ο ΓΑΠ – γιατί σας είπα η μνήμη μου έχει απεριόριστη χωρητικότητα-, όταν έγινε Πρωθυπουργός το 2009. Νομίζω το έλεγε πρόγραμμα «Ήλιος». Δεν πήγε καλά τότε. Ο ΓΑΠ ήθελε να κάνει τη χώρα Δανία του Νότου, και δεν πρόσεξε το παγόβουνο που έρχονταν με φόρα.

Ο Σκρέκας πάλι, που βλέπει μια «υπερθέρμανση» τελευταία στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με τη μεγάλη προσφορά επενδυτικών κεφαλαίων, έχει ρίξει το βάρος στην πονεμένη ιστορία που λέγεται ολοκλήρωση ενός νέου ειδικού χωροταξικού για τις ΑΠΕ. Φιλοδοξεί να είναι πολύ πιο συγκεκριμένο και πολύ πιο αυστηρό, «ώστε να ξέρουν πού μπορούν να κατασκευάσουν και τι μπορούν να κατασκευάσουν». Πέρα από τα μεγάλα θα ασχοληθεί και με τα μικρά, δηλαδή τα φωτοβολταϊκά στη στέγη. Αν τα καταφέρει θα του προσφέρω δωρεάν χρησμό για τα Τρίκαλα, που τον ενδιαφέρει.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:25

Μπρατάκος: Η άμυνα χρειάζεται νέο παραγωγικό μοντέλο με ισχυρή εθνική συμμετοχή

09:22

Ολοκληρώθηκαν οι πληρωμές για Μέτρο 23 και αυτόχθονες φυλές - Στήριξη άνω των 175 εκατ. ευρώ

09:12

Ιαπωνία: Τουλάχιστον 30 τραυματίες μετά τον ισχυρό σεισμό και το τσουνάμι

09:09

Συνεδριάζει στις 11:30 το ΚΥΣΕΑ υπό τον Κ. Μητσοτάκη

09:06

Ο Τραμπ επιτρέπει στην Nvidia να εξάγει τσιπ H200 στην Κίνα υπό έναν όρο

08:57

Θεοχάρης: Η Ελλάδα περνά από την ανάκαμψη στην επιτάχυνση

08:46

Θεοδωρικάκος: Εμβάθυνση της σχέσης με ΗΠΑ και παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας

08:42

Copernicus: Το 2025 οδεύει να γίνει το δεύτερο θερμότερο έτος που καταγράφηκε ποτέ

08:41

Ευ. Βενιζέλος: Η χώρα δεν μπορεί να πορευθεί με ασύμμετρο πολιτικό σύστημα

08:33

Αγρότες: Πάνω από 50 μπλόκα σε όλη τη χώρα - Γενική συνέλευση σήμερα στη Νίκαια

08:29

Νέα παρέμβαση Σαμαρά για τους αγρότες στα μπλόκα

08:22

Τέλη κυκλοφορίας 2026: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες - Αναλυτικός οδηγός

08:17

Stranger Things όπως Star Wars; Φλέβα χρυσού 2 δισ. δολαρίων για το Netflix

08:11

Τραμπ: Η Ευρώπη ακολουθεί ορισμένες λανθασμένες κατευθύνσεις

08:06

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό βάζουν οι αγανακτισμένοι της Κρήτης - Λ. Καρχιμάκης: Κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης

08:01

Λάιεν - Κόστα για συνάντηση με Ζελένσκι: Η ασφάλεια της Ουκρανίας πρέπει να διασφαλιστεί μακροπρόθεσμα

07:56

ΗΠΑ - ΕΕ: Στο τέλος κερδίζει ο ρεαλισμός

07:49

Ο Τραμπ απειλεί το Μεξικό με επιπλέον δασμούς 5% εξαιτίας διένεξης για το νερό

07:42

PPF: Η πρώτη σύμβαση που ωριμάζει για την αναβάθμιση του Σιδηρόδρομου - Τα τεχνολογικά συστήματα

07:38

«Ήλιος»: Συντάξεις έως 940€ καθαρά λαμβάνει το 55% των συνταξιούχων - Στα 794,5€ το μέσο ποσό

07:31

Prodea Investments: «Πωλητήρια» αξίας 1,27 δισ. ευρώ - Τα real estate deals με Παπαλέκα, ETE

07:28

Ραζής (ΕΕΑΑ): 426 εκατ. επενδύσεις, αλλά το 44% των αποβλήτων μένει εκτός ανακύκλωσης - Τι μέτρα πρέπει να ληφθούν

07:23

Χατζηδάκης: H Eλλάδα βασική πύλη εισόδου Αμερικανικής ενέργειας στη Νοτιοανατολική και Κ. Ευρώπη

07:19

CCS: Τα ορόσημα για την αποθήκη CO2 στον Πρίνο - Πώς προχωρούν επενδύσεις 4 δισ. ευρώ

07:14

AKTOR: Τι σημαίνει και πού στοχεύει το «ντεμπούτο» αξίας 140 εκατ. στην αγορά ομολόγων

07:11

Φόροι: Συνεπείς στις πληρωμές 9 στις 10 επιχειρήσεις και 8 στους 10 ιδιοκτήτες ακινήτων

07:06

Τράπεζες: «Μαξιλάρι» (προς ώρας) τα ακίνητα για τα υψηλά δάνεια Σταδίου 2

07:00

Tο τίμημα για την Εγνατία - Αμερικανικό LNG μέσω Ελλάδας - Η φούσκα

23:55

Στην Πολωνία το νέο ευρωπαϊκό εργοστάσιο της Kumho

23:45

Θεσσαλονίκη: Στήνεται αύριο στην Νικήτη το πρώτο μελισσοκομικό/αγροτικό μπλόκο στην Π.Ε. Χαλκιδικής