INSIDE OUT

Inside Out: Τα… ταχύρυθμα του Κυριάκου σε δημάρχους και ο πορτογαλικός Σύριζα

06-07-2021 | 07:34
Viber Whatsapp Μοιράσου το

Μεγάλη πέραση έχει το πορτογαλικό σχέδιο στα στελέχη του Συριζα.

Αφήνω στην άκρη ότι τα περισσότερα το αγνοούσαν, πριν το διαβάσουν στην εξαιρετική δουλειά της Θεανώς Φωτίου και ομάδας μηχανολόγων-ηλεκτρολόγων-μηχανικών και κοινωνιολόγων για το Ινστιτούτο Πουλαντζάς. Ε, μερικοί το έμαθαν κι από μένα για να βλογήσουμε και τους μακριούς, σκοτεινούς βοστρύχους που πλαισιώνουν το ανεξιχνίαστο πρόσωπο μου. Το θέμα του πορτογαλικού σχεδίου ανάκαμψης έφερε στην Βουλή που λέτε η Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα.

Είμαι φαν της Πέτης. Επειδή όπως όλοι ξέρετε δεν βλέπω, αλλά ακούω πολύ καλά, μ' ενθουσιάζουν οι βαθιές στακάτες φωνές ειδικά στις γυναίκες. Μια τέτοια είναι η Πέτη. Η Πέτη που λέτε, έβγαλε «είδηση» όταν ανέφερε στον Σκυλακάκη για το πόσο τέλειο είναι το σχέδιο της Πορτογαλίας. Η ίδια εξήρε τρία σημεία, εκ των οποίων το δεύτερο κυριαρχεί στο φαντασιακό της αριστεράς γενικότερα. «Εκτός τού ότι το συνδέει με όλα τα τρέχοντα σχέδια της χώρας και το αξιοποιεί συνδυαστικά και συμπληρωματικά με τις υπόλοιπες χρηματοδοτήσεις, έχει κάνει μια πολύ σοβαρή διαβούλευση όπου περίπου δύο χιλιάδες σχόλια έχουν ληφθεί υπόψη.

Ο δανεισμός της Πορτογαλίας είναι μόνο 16,2%, ενώ εμείς φτάνουμε στο 41,2%. Είμαστε πολύ εύπιστοι ότι έχουμε πολύ καλούς δανειστές. Κεντρικός άξονας στο σχέδιο της Πορτογαλίας, είναι η κοινωνική συνοχή, το κοινωνικό κράτος. Το 67% των κονδυλίων αντιμετωπίζουν τη φτώχεια που διαπερνά και τους τρεις άξονες, γιατί αποτελεί τη μείζονα απειλή αποκλεισμού. Φτώχεια εργαζομένων, ενεργειακή φτώχεια, ψηφιακή φτώχεια». Η ίδια τόλμησε έχοντας απέναντί της τον Θόδωρο Σκυλακάκη να προτείνει «κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας».

Ο cool Θόδωρος δεν τα ‘χασε με τον πορτογαλικό αιφνιδιασμό. Με μια κοφτή πρόταση έκλεισε δια παντός το θέμα «κεντρικός σχεδιασμός». «Αξιότιμη κυρία συνάδελφε, αν ήθελε ο ελληνικός λαός κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας, νομίζω ότι θα διάλεγε το Κομμουνιστικό Κόμμα, άντε και τον ΣΥΡΙΖΑ», είπε.

Πολύ καλό το πορτογαλικό

Η είδηση ήταν ότι ο Σκυλακάκης, όχι χωρίς μια κάποια ζήλια στην φωνή, χαρακτήρισε πολύ καλό το σχέδιο της Πορτογαλίας. Για να μην δώσει όμως αέρα στους κουμουνιστές και φίλους, που ονειρεύονται προοδευτικές συγκυβερνήσεις (βλέπε Τσίπρας στο Κατράκειο) πρόσθεσε τα εξής: Η Πορτογαλία δεν έχει επενδυτικό κενό, ενώ η Ελλάδα έχει εδώ και δέκα χρόνια τεράστιο. Άλλες οι δυνατότητες παραγωγής της Πορτογαλίας άλλες της Ελλάδας. Η δυνατότητα παραγωγής σε μια χώρα είναι το φυσικό κεφάλαιο και η τεχνολογία που αυτό εμπεριέχει, είναι το ανθρώπινο κεφάλαιο και οι δεξιότητες που αυτό εμπεριέχει, και είναι και η δυνατότητα της επιχειρηματικότητας να τα «παντρεύει» όλα αυτά με τρόπο δημιουργικό. «Συνεπώς, άλλες ανάγκες έχει η Πορτογαλία, άλλες έχει η Ελλάδα στην παρούσα φάση, γι’ αυτό άλλωστε και η Πορτογαλία δεν παίρνει καθόλου τα δάνεια ή τα παίρνει λίγο. Νομίζω ότι παίρνει 2 ή 2,5 δισεκατομμύρια από τα δάνεια που εμείς ζητάμε ως σύνολο». Τώρα τι κατάλαβε απ’ όλα αυτά η Πέτη θα σας γελάσω. Προβλέπω στο τέλος ο Τσίπρας να δώσει στην Θεανώ και την ομάδα της με τους ηλεκτρολόγους-μηχανολόγους τον τομέα της οικονομίας να κάνει ταχύρρυθμα στους βουλευτές.

Το πήρε πάνω του

Ταχύρρυθμα αναγκάζεται να κάνει μέσα στον καύσωνα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, αυτή την φορά εκτός από τους υπουργούς και στους Δημάρχους και Περιφερειάρχες. Γιατί κατάλαβε ότι καλή και εύκολη η κριτική για την «πλάτη» που δεν βάζει η αντιπολίτευση στον εμβολιασμό, όμως ποιος τελικά βάζει πλάτη σ’ αυτόν τον τόπο; Ε;! Βάζουν οι δήμαρχοι; Βάζουν οι περιφερειάρχες; Οι δημοτικοί σύμβουλοι; Οι βουλευτές; Μάλλον ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάλαβε πως τελικά όλο το σύστημα περιμένει από το επιτελικό κράτος να τα κάνει όλα κι αυτό δεν αρκεί. Έτσι λοιπόν, μετά από μια μικρή ανάπαυλα σε Τήνο και Αντίπαρο, και πριν πάει Ιράκ στις 12-13 Ιουλίου με πολυπληθή ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών, σήκωσε τα μανίκια και έδειξε δοντάκια. Δοντάκια είχε δείξει και στην Τήνο που έφτασε πάλι με το πλοίο της γραμμής την Παρασκευή. Ήταν όμως δοντάκια χαμόγελου καθώς βρέθηκε σε βάπτιση που έγινε σε κλειστό κύκλο προς την υπέροχη περιοχή των Υστερνίων, μην σας πως ήταν κι ο νονός. Για να πάει στην Αντίπαρο με τον Τζεφ Μπέζος, την Νταϊαν φον Φύρστενμπεργκ και τους λοιπούς, φυσικά χρειάστηκε κάτι περισσότερο από το πλοίο της γραμμής.

Φωτοβολταϊκά στη στέγη

Μένοντας στα νησιά, και ειδικά στην Τήνο, καθώς και εκεί αναπτύχθηκε κίνημα κατά των ανεμογεννητριών, ενημερώνω ότι ο αθόρυβος Κώστας Σκρέκας ετοιμάζει πρότζεκτ φωτοβολταϊκά στη στέγη. Το είχε ξεκινήσει ο ΓΑΠ – γιατί σας είπα η μνήμη μου έχει απεριόριστη χωρητικότητα-, όταν έγινε Πρωθυπουργός το 2009. Νομίζω το έλεγε πρόγραμμα «Ήλιος». Δεν πήγε καλά τότε. Ο ΓΑΠ ήθελε να κάνει τη χώρα Δανία του Νότου, και δεν πρόσεξε το παγόβουνο που έρχονταν με φόρα.

Ο Σκρέκας πάλι, που βλέπει μια «υπερθέρμανση» τελευταία στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με τη μεγάλη προσφορά επενδυτικών κεφαλαίων, έχει ρίξει το βάρος στην πονεμένη ιστορία που λέγεται ολοκλήρωση ενός νέου ειδικού χωροταξικού για τις ΑΠΕ. Φιλοδοξεί να είναι πολύ πιο συγκεκριμένο και πολύ πιο αυστηρό, «ώστε να ξέρουν πού μπορούν να κατασκευάσουν και τι μπορούν να κατασκευάσουν». Πέρα από τα μεγάλα θα ασχοληθεί και με τα μικρά, δηλαδή τα φωτοβολταϊκά στη στέγη. Αν τα καταφέρει θα του προσφέρω δωρεάν χρησμό για τα Τρίκαλα, που τον ενδιαφέρει.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:49

Ο αμερικανικός στρατός άρχισε την κατασκευή προβλήτας στη Γάζα

23:36

Microsoft: Νίκησε τις προβλέψεις και έσοδα για το τρίμηνο - Ώθηση από AI

23:20

Άλμα για την μετοχή της Alphabet - 1ο μέρισμα στην ιστορία της

23:11

Απώλειες στη Wall Street - «Κόκκινα» τα ταμπλό από τα μάκρο των ΗΠΑ

23:01

Πλημμύρες: 4.850 επιχειρήσεις και αγρότες έλαβαν το 50% της προβλεπόμενης κρατικής αρωγής

22:51

Κέρδη 1% για το πετρέλαιο - Σκαρφάλωσε σε υψηλό 9 ημερών

22:38

Viohalco: Πρόταση για διανομή μεικτού μερίσματος 0,12 ευρώ ανά μετοχή στη ΓΣ

22:27

Έυα Καϊλή: Θα μετακομίσω στην Ιταλία

22:14

Εφορία: Άνοιξε η πλατφόρμα των φορολογικών δηλώσεων - Οι νέες προθεσμίες

22:01

Τζόκερ Κλήρωση: Οι τυχεροί αριθμοί που κερδίζουν

21:51

Άνοδος για τον χρυσό στην σκιά του ΑΕΠ των ΗΠΑ

21:41

Ζαχαράκη: Προτεραιότητα η εθνική στρατηγική για το δημογραφικό

21:31

Έρευνα Focus-Bari: Πιο σφικτό ζωνάρι για το 55% των Ελλήνων τους επόμενους 12 μήνες

21:21

Καταρρίφθηκε πύραυλος των Χούθι από πολεμικό πλοίο της Βρετανίας

21:11

Τσακλόγλου: Άνω των 10.000 ευρώ συνολικά τα επιδόματα για στήριξη της νέας εργαζόμενης μητέρας

21:01

Αλεξοπούλου: Εντός του Μάϊου η κυκλοφορία των 140 αστικών ηλεκτρικών λεωφορείων

20:51

Σκυλακάκης: Χωρίς τον ΟΔΥΘ δεν σώζονται τα νερά της Θεσσαλίας

20:42

Στα 12 ευρώ ανά μετοχή η Δημόσια Πρόταση για την Epsilon Net

20:34

Τριαντόπουλος: Καταβλήθηκαν 21,2 εκατ. ευρώ του 2ου κύκλου της πρώτης αρωγής προς αγρότες

20:25

Μητσοτάκης για ευρωεκλογές: Πήχης το 33% του 2019 - H οικονομία πηγαίνει καλά

20:21

Θετική πρεμιέρα για την IPO της Rubrik - Ράλι 20% για την μετοχή της

20:19

H Βρετανία ανακοίνωσε νέο πακέτο κυρώσεων κατά του Ιράν

20:14

Η Ρωσία θα υποβαθμίσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ αν κατασχεθούν περιουσιακά στοιχεία

20:07

Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Παρασκευή στην Αττική

20:07

Cenergy Holdings: Πρόταση για μικτό μέρισμα 0,08 ευρώ ανά μετοχή - Στις 28/5 η ΓΣ

20:02

Αθήνα: Διακοπή κυκλοφορίας σε δρόμους του κέντρου λόγω βλάβης σε αγωγούς της ΕΥΔΑΠ

19:59

ΣΥΡΙΖΑ: ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά γνήσια δεκανίκια της ΝΔ

19:58

ΟΠΑΠ: Διανέμει υπόλοιπο καθαρό μέρισμα 0,5799 ευρώ ανά μετοχή

19:47

Ευρωαγορές: Συνέχισαν πτωτικά για δεύτερη μέρα - Ράλι 16% της Anglo American

19:35

Προς μετωπική σύγκρουση Ευρώπη - Κίνα; Στο επίκεντρο ηλεκτρικά αυτοκίνητα, δημόσιες συμβάσεις