INSIDE OUT

Ο ψηλός, ο κοντός, η ξανθιά, ο χουλιγκάνος Ζάεφ, οι Τούρκοι

23-06-2021 | 07:36
Μοιράσου το

Κρατάνε τον κόσμο μέσα. Αλλά για πόσο; Η ευρωπαϊκή πηγή μου είναι ανήσυχη για τον τουρισμό και σαφώς ενοχλημένη από την τακτική πολλών χωρών να «κρατήσουν» όσο μπορούν τους πολίτες τους εντός συνόρων. Ακόμα και τους εμβολιασμένους. Κρατώντας τον κόσμο, κρατάνε και το χρήμα. Στο τέλος βέβαια οι πολίτες θα ελευθερωθούν και θα ορμήσουν στις παραλίες του μεσογειακού Νότου, μην έχουμε καμία αμφιβολία. Καταρχήν τους συνιστώ άφοβα το νησί του Πέλοπα, και όλα τα υπόλοιπα ελληνικά νησιά και ακτογραμμές. Αρκεί να μ’ αφήσουν στην ησυχία μου. Το ξέρετε άλλωστε. Δεν αντέχω τους τουρίστες. Αυτές τις μέρες πάντως ετοιμάζουν βαλίτσες οι βασικοί πολιτικοί αρχηγοί: Ο ψηλός έχει ένα πυκνό υπουργικό σήμερα και μετά πάει Βρυξέλλες για Σύνοδο Κορυφής. Ο κοντός, θα πάει κι αυτός Βρυξέλλες και μετά Βερολίνο. Η ξανθιά κι αυτή Βρυξέλλες και Βερολίνο. Τι; Είναι ρατσιστικά αυτά που γράφω; Σκασίλα μου.

Ο χουλιγκάνος Ζάεφ

Όλοι τους πάντως έχουν προβλήματα. Ο ψηλός έχει αυτούς τους άξεστους της γειτονικής χώρας που επειδή παίζουν μπάλα νομίζουν ότι μπορούν να σφετεριστούν το όνομα της Μακεδονίας. Νομίζω καλύτερα να τους αφήσει να “σκοτωθούν” με τους Βούλγαρους. «Όταν ερχόταν ο σκοπιανός να μιλήσει εδώ, οι Βούλγαροι ευρωβουλευτές δεν χρειάζονταν μεταφραστή», μου λέει η πηγή. Αν σταματήσει κι ο Ζάεφ να κάνει τον χουλιγκάνο στα γήπεδα, θα ηρεμήσουμε κι εμείς. Τις τρεις συμφωνίες με την γειτονική χώρα πάντως ο ψηλός θα τις φέρει ντάλα καλοκαίρι στη Βουλή. Λίγο πριν κλείσει. Θα κλείσει στις 5 Αυγούστου.

«Κλειδί» η αναστρεψιμότητα

Ο ψηλός έχει και τους άλλους στα ανατολικά που είναι πιο πονηροί. Τώρα κάνουν τους ήσυχους μέχρι να πάρουν αυτό του θέλουν, δηλαδή την τελωνειακή ένωση. «Το κλειδί είναι εάν θα υπάρχει αναστρεψιμότητα στην Τελωνειακή Ένωση Τουρκίας-ΕΕ», επιμένει η πηγή μου. «Δηλαδή εάν θα υπάρχει πρόβλεψη για να αναστραφεί η κατάσταση σε περίπτωση που η Τουρκία ξαναρχίσει τις προκλήσεις». Κάνω ότι συμφωνώ για να τελειώσω την κουβέντα. Γιατί, από την άλλη, τι κουβέντα να κάνεις με Βέλγους που κυκλοφορούν με μάσκα στο πιγούνι, και πίνουν μπύρες και τρώνε πατάτες;

Σε τρεις βάρκες

Ο κοντός τώρα αναζητά τρόπο να μπει στη βάρκα των PES, χωρίς να φύγει από την GUE, και την ίδια στιγμή λοξοκοιτάει και τους «Πράσινους». Οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές τον ξανακάλεσαν, άντε καλά ξεμπερδέματα με την «οικογενειακή φωτογραφία» και την ξανθιά εύχομαι.

Συνταξιούχοι κυνηγούν Πιερρακάκη

Πάντως θα περάσει καλά. Νομίζω του χρειάζεται μια ευρωπαϊκή ανάσα, κάπως μακριά από την μπίχλα της Κουμουνδούρου. Η τελευταία, δεν λέω, παράγει πολιτική. Την πολιτική παραγωγής επικαίρων ερωτήσεων. Βομβαρδισμός καθημερινά. Μερικές φορές από αυτές μαθαίνεις πραγματάκια. Φαντάζομαι, για παράδειγμα το ύφος του Κυριάκου Πιερρακάκη όταν έμαθε ότι πρέπει να απαντήσει στη Βουλή, σε  ερώτηση του Σωκράτη Βαρδάκη και συνολικά 32 βουλευτών για τα Ελληνικά Ταχυδρομεία βασισμένη στο δελτίο Τύπου του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων ΕΛ-ΤΑ. Εκεί λοιπόν που ασχολείται με το UFBB, (Ultra-Fast Broadband γιατί είστε και άσχετοι), πετάγονται οι συνταξιούχοι των ΕΛΤΑ και μέσω 32 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ τον εγκαλούν γιατί η επιχείρηση α) εμφάνισε λιγότερο κέρδος και β) αποσύρθηκε από την αγορά ενέργειας.

«Σύμφωνα με τον σύλλογο, τα κέρδη που παρουσιάζει η Διοίκηση (9,6 εκατ. ευρώ το 2020), εκτός του ότι προέρχονται από την περικοπή των αποζημιώσεων των δικαιούχων συνταξιούχων των ΕΛΤΑ, είναι για φέτος αισθητά μειωμένα, σε σχέση με το 2019 (20 εκατομμυρίων ευρώ το 2019). Ταυτόχρονα, γεννώνται ερωτήματα για την σταδιακή απεμπλοκή του Οργανισμού από τον χώρο της Ενέργειας, στον οποίο είχε εισχωρήσει ως πάροχος. Η εγκατάλειψη αυτής της
δραστηριότητας είναι εμφανής και γίνεται εις βάρος των εργαζόμενων και των συνταξιούχων των ΕΛΤΑ, που είχαν σπεύσει να στηρίξουν το εγχείρημα και τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με υπέρογκες αυξήσεις στα οικιακά τους τιμολόγια», λέει η ερώτηση. 

Ο χρησμός μου είναι ο εξής: Πιερρακάκη άσε τα Ultra-fast και δες λιγάκι και το θέμα των συνταξιούχων. Με το UFBB που θα πας νομίζεις; Ενώ οι συνταξιούχοι, όλο και κάτι θα κάνουν για σένα όταν χρειαστεί σου λέω, και σταματώ εδώ. Άλλωστε τι θέλουν οι άνθρωποι; Ρευστό, και τζάμπα ρεύμα, αν κατάλαβα καλά. Τίποτε δηλαδή…

Ο Χωμενίδης και ο Σικελιανός

Φεύγω από τα κοινά, που απασχολούν τους θνητούς, γιατί ο Νίκος με χαλάρωσε τόσο πολύ στη Μεσσηνία, που ξέχασα να σας πω για τις Δελφικές Γιορτές στο σπίτι του Σικελιανού και της Εύας Πάλμερ στην Συκιά. Καθώς κατέβαινα στο νησί του Πέλοπα, στάθηκα λίγο στον εξαίσιο κήπο που έφτιαξε ο ποιητής και η φιλόμουση σύζυγός του στην Κόρινθο. Τιμώ όσους με τιμούν, και ο Σικελιανός αγάπησε τους Δελφούς παράφορα. Είχε όνειρα για τον τόπο. Τα εξήγησε άριστα ο Χωμενίδης, που το ’15-’16 έγραψε τον «Φοίνικα», μια μυθιστορηματική ανάπλαση της ζωής του ζευγαριού. Τον καμάρωσα να μιλάει στις Συκιές. Οι Ημέρες Δελφικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2021 στο πλαίσιο του εορτασμού των 70 χρόνων από τον θάνατο του Σικελιανού διεξάγονται από τις 11 Ιουνίου έως και τις 11 Ιουλίου 2021 σε έξι περιοχές όπου έζησε ο ποιητής: Δελφούς, Συκιά, Λευκάδα, Σαλαμίνα, Αίγινα και Αθήνα με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Ο Χωμενίδης έχει πάθος με τον Σικελιανό και το βγάζει. «Για σένα ήρθαμε,  και σε πενήντα χρόνια τα εγγόνια μας θα κάνουν το ίδιο σε σένα» άκουσα να του λένε με τα αυτιά μου. Έχει ρεύμα και ο Χωμενίδης και ο Σικελιανός του αν κρίνω από τα 40.000 αντίτυπα που πούλησε ο «Φοίνικας».

Έχε τους εχθρούς σου κοντύτερα

Ρεύμα ελπίζουν να έχουν και οι διοργανωτές της 4ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία που θα γίνει την Κυριακή 27 Ιουνίου στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων. Τα ονόματα έχουν ενδιαφέρον:  Φώφη Γεννηματά, Γιώργος Παπανδρέου, Νίκος Ανδρουλάκης, Κώστας Χρυσόγονος, Άννα Διαμαντοπούλου,  Φίλιππος Σαχινίδης, Σπύρος Λυκούδης, Θόδωρος Μαργαρίτης και Παναγιώτης Ιωακειμίδης. Ειλικρινά δεν ξέρω γιατί αλλά μου ήρθε στο μυαλό η κλασική μακιαβελική ρήση: Έχε τους φίλους σου κοντά, και τους εχθρούς σου κοντύτερα.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.