BACKSTORY

Τα πρόστιμα ΟΠΕΚΕΠΕ και οι αστοχίες - Όταν ευημερούν οι αριθμοί - Η καινοτομία και ο καινοτόμος

19-06-2025 | 07:08
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα πρόστιμα ΟΠΕΚΕΠΕ και οι αστοχίες - Όταν ευημερούν οι αριθμοί - Η καινοτομία και ο καινοτόμος

Τα πρόστιμα είναι λόγω... αστοχίας

Με έχουν ζαλίσει οι εξηγήσεις που δίνονται για το πρόστιμο ύψους 415 εκατ. ευρώ με το οποίο βαρύνεται η χώρα μας εξαιτίας του ΟΠΕΚΕΠΕ. Δεν πρόκειται, λέει, για απάτες παραγωγών, αλλά για διοικητικές αστοχίες. «Το εν λόγω ποσό αφορά διοικητικά πρόστιμα που επιβλήθηκαν λόγω ελλιπούς ή πλημμελούς εφαρμογής των ευρωπαϊκών κανονισμών που διέπουν τη χορήγηση των κοινοτικών ενισχύσεων» αναφέρεται αρμοδίως. Δηλαδή δεν υπήρξαν απάτες ή μήπως το πρόστιμο αφορά αλλά ζητήματα και μπορεί να έρθει και άλλο; Γιατί ναι, πάντα υπάρχουν «διορθώσεις» στα κονδύλια της ΚΑΠ σε πολλά κράτη. Αλλά το γεγονός πως ένα θέμα είναι διαχρονικό δεν το καθιστά και αποδεκτό. Ειδικά αν μιλάμε για πάνω από 2 δισ. ευρώ επιδοτήσεις ετησίως. Ειδικά φέτος που έξω μιλάνε για νέο καθεστώς στον τρόπο κατανομής του κοινοτικού χρήματος από την επόμενη 7ετία.

Καλώς λοιπόν η διανομή των κονδυλίων αυτών μετακομίζει στην ΑΑΔΕ, αλλά μάλλον απαιτούνται και άλλες τομές. Που θα φτάσουν και στην ουσία μίας στρατηγικής βιώσιμης γεωργικής πολιτικής με ταχείες και διάφανες πληρωμές σε όσους τις δικαιούνται και παιδεύονται τόσα χρόνια.

Ευημερούν μόνον οι αριθμοί

Αυξήθηκε ο πλούτος των Ελλήνων και κυρίως των μεσαίων κλιμακίων, σύμφωνα με έκθεση της UBS. Εγώ θέλω να θυμίσω πως στην προηγούμενη έκθεση της ΤτΕ για τη νομισματική πολιτική, αυτό οφειλόταν εν πολλοίς στα περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων και κυρίως στην αύξηση της τιμής των ακινήτων, όπου καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως οι αριθμοί ευημερούν, όχι όμως και οι άνθρωποι. Να πούμε επίσης πως αυξήθηκαν και οι ανισότητες σύμφωνα με την UBS...

Mε ενδιαφέρον για την έκθεση της ΤτΕ

Και μιας και μιλάμε για την ΤτΕ αναμένουμε σήμερα τη νέα έκθεση νομισματικής πολιτικής. Η παράδοσή της στη Βουλή δεν έλαβε χώρα χθες, όπως ήταν προγραμματισμένο για τεχνικούς λόγους και συγκεκριμένα λόγω της Ειδικής Συνεδρίασης της Ολομέλειας για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Η έκθεση είναι πολύ σημαντική γιατί είναι η πρώτη μετά τη σύρραξη στη Μέση Ανατολή και αναμένεται μια πρώτη αίσθηση για τις δυνητικές συνέπειες της ανάφλεξης.

Η Optima εντυπωσιάζει

Τελικά η Optima ήταν η πραγματική ευκαιρία στις κεφαλαιαγορές. Δεν θα μιλήσω για την άνοδο της τιμής της μετοχής ούτε για το μέρισμα... Χθες πάλι εντυπωσίασε με την έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης (Tier II), όπου το ενδιαφέρον ήταν σημαντικό, καθώς οι προσφορές ξεπέρασαν το 1,5 δισ. ευρώ, με το κουπόνι να ορίζεται εν τέλει στο 5,5%.

Η καινοτομία και ο καινοτόμος

Κάποιοι άνθρωποι έχουν στο αίμα τους την καινοτομία και βρίσκουν λύσεις εκεί που δεν υπάρχουν. Καινοτομία δε σημαίνει μόνο να εφευρίσκεις τον τροχό, αλλά και η εφαρμογή δοκιμασμένων συνταγών με διαφορετικό τρόπο.

Ο Γεώργιος Ζαββός, Πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και πρώην Υφυπουργός Οικονομικών, αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Στην ομιλία του, με τίτλο «Καινοτομία ως Μοχλός Ανάπτυξης», παρουσίασε μια νέα αναπτυξιακή στρατηγική για την Ελλάδα. Μην ξεχνάμε πως ο Ηρακλής του κ. Ζαββού επέτρεψε στις τράπεζές μας να απαλλαγούν από τα κόκκινα δάνεια.

Στην κόψη του ξυραφιού οι 1.800 μονάδες

Μέσα σε κλίμα έντονης γεωπολιτικής αβεβαιότητας παρέμεινε το ελληνικό χρηματιστήριο για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση, με τους επενδυτές να εμφανίζουν εμφανή νευρικότητα. Ο δείκτης κατάφερε να κλείσει πάνω από τις 1.800 μονάδες και συγκεκριμένα στις 1.801,93 μονάδες όμως με έντονη μεταβλητότητα, με διακύμανση 38 μονάδων μεταξύ του χαμηλού ημέρας στις 1.787,90 μονάδες και του υψηλού στις 1.826,11 μονάδες

Περί της Aktor Κατασκευές

Μια και τελευταία έχει γνωστοποιηθεί στο μητρώο επιχειρήσεων η σύσταση πλήθους θυγατρικών του Ομίλου Aktor, να σας πούμε ότι στο ΓΕΜΗ «ανέβηκε» χτες η «Aktor Κατασκευών Τεχνικών και Ενεργειακών Έργων και Συμμετοχών Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία», ή αλλιώς η Aktor Κατασκευές. Με έδρα προφανώς την Παιανία (μετοχικό κεφάλαιο 10 εκατ.) και δραστηριότητες οτιδήποτε έχει να κάνει με κατασκευαστικές εργασίες (δρόμων, κτηρίων, σηράγγων και γεφυρών, με σιδηρόδρομο και διαχείριση απορριμμάτων κ.λπ.). Απλώς και μόνο, το αναφέρουμε.

Ελληνικό τραπεζικό άρωμα στα Extel Awards

Έντονο ήταν το άρωμα των ελληνικών τραπεζών που ξεχώρισαν και βραβεύτηκαν με βάση την ηγετική τους θέση σε τομείς όπως η αξιοπιστία, η επικοινωνία, η οικονομική διαχείριση καθώς και η ποιότητα των επενδυτικών σχέσεων στα Extel Awards. Την πρώτη θέση στην κατηγορία αναδυόμενων αγορών, Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (EMEA) στον κλάδο των χρηματοοικονομικών κατέκτησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, κ. Βασίλης Ψάλτης, λαμβάνοντας το βραβείο του καλύτερου CEO, ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χρήστος Μεγάλου.

Στην κατηγορία «Best CFO», τη δεύτερη θέση έλαβε ο κ. Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου της Alpha Bank, αν και βρίσκεται στη θέση του Deputy CEO (αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος), από τον Ιούλιο του 2024. Μεταξύ των τριών καλύτερων διοικητικών ομάδων, η Alpha βρέθηκε στη δεύτερη θέση, ενώ την τρίτη θέση έλαβε η τράπεζα στο κομμάτι υιοθέτησης προγραμμάτων ESG. Πρωτιά χτύπησε η Alpha και στην ενότητα του IR, τόσο με τον επικεφαλής αυτού, κ. Ιάσονα Κεπαπτσόγλου, όσο και γενικότερα με την ομάδα επενδυτικών σχέσεων της τράπεζας.

Την πρώτη θέση ως η πιο τιμώμενη εταιρεία στον κλάδο των χρηματοοικονομικών, στην ενότητα των υψηλών κεφαλαιοποιήσεων έλαβε η Τράπεζα Πειραιώς, ενώ στις μικρομεσαίες κεφαλαιοποιήσεις η Alpha Bank, με την Optima στην τρίτη θέση. Στο σύνολο των κεφαλαιοποιήσεων, η Alpha έλαβε την πρώτη θέση και η Πειραιώς την τέταρτη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:28

Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Η μάχη κατά του μεθανίου, πιθανή λύση στην ενεργειακή κρίση

10:02

Motor Oil: Ανακοίνωσε δύο νέα διευθυντικά στελέχη

09:58

Eurobank: Ολοκλήρωση προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών

09:54

ΔΑΑ: Στα 9,62 ευρώ η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών μέσω επανεπένδυσης μερίσματος

09:41

Ο Όμιλος TITAN ολοκλήρωσε την εξαγορά της Keystone Cement στις ΗΠΑ

09:33

Ενδείξεις για εμπλοκή Ζελένσκι σε σκάνδαλο μιζών 100 εκατ. δολαρίων της Energoatom

09:18

Πετρέλαιο: Μικρή πτώση στον απόηχο της επιχείρησης «Ελευθερία» στα Στενά

09:08

ΕΒΕΠ: Οι δασμοί των ΗΠΑ πλήττουν την βιομηχανία και τιμωρούν την οικονομία της ΕΕ

08:51

ΗΠΑ: Boeing της United Airlines χτύπησε στύλο φωτισμού και φορτηγό

08:44

Τάνκερ χτυπήθηκε από «άγνωστα βλήματα» στα Στενά του Ορμούζ

08:41

Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ο πρώην δήμαρχος Νέας Υόρκης Τζουλιάνι

08:37

Πλήγμα drone της Ουκρανίας στην πρωτεύουσα της Ρωσίας

08:32

Στενά του Ορμούζ: Ξεκινά η επιχείρηση «Ελευθερία» για τον απεγκλωβισμό πλοίων

08:12

Carrefour: Πώς προχωρά η επέκταση του δικτύου

08:06

Ποιος είναι ο πιο «χρυσοπληρωμένος» CEO στον κόσμο;

07:59

Μερτς: Οι δασμοί Τραμπ στα οχήματα στοχοποιούν όλη την Ευρώπη, όχι μόνο εμάς

07:52

Fuel Pass: Πώς θα αξιοποιήσουν οι δικαιούχοι την επιδότηση

07:50

Οι γαλάζιες δημοσκοπικές ανάσες, ο… βιαστικός Φαραντούρης, οι δονήσεις από το Μανιφέστο Τσίπρα

07:43

Τακαΐτσι: Τεράστιες οι επιπτώσεις από το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ

07:39

Ενέργεια: Τα έργα που είναι σε εξέλιξη και εκείνα που εκκρεμούν – Τι καταγράφει η έκθεση προόδου για το 2026

07:37

Οι πιο εργατικοί Ευρωπαίοι είναι οι Έλληνες - Πόσοι δουλεύουν πέραν του 5νθήμερου και σε ποιους τομείς

07:36

Κρίσιμα Eurogroup και Ecofin εν μέσω της κρίσης στη Μέση Ανατολή – Τι θα συζητήσουν οι ΥΠΟΙΚ της ΕΕ

07:25

Υπ. Υποδομών και Μεταφορών: Ποια μεγάλα έργα είναι «on track» – «Αστερίσκοι» και καθυστερήσεις

07:19

Φορο-δηλώσεις: Ολες οι αλλαγές στα πρόστιμα – «Ψαλίδι» έως 80% για εκπρόθεσμες δηλώσεις ΦΠΑ χωρίς φόρο

07:12

Νέο πλαίσιο για την καταναλωτική πίστη - Οι 33 του παρά πέντε - Τα ρεκόρ της AKTOR

23:58

Θεσσαλονίκη: Αστυνομική επιχείρηση στον Δ. Λαγκαδά για την παραβατικότητα ανηλίκων

23:15

Χαρακόπουλος: Αποδραματοποίηση των βουλευτικών παρεμβάσεων

22:46

ΥΠΠΟ- ΕΚΚΟΜΕΔ: Νέα εποχή για την οπτικοακουστική δημιουργία

22:20

Αεροπορικές υπό πίεση: Το Λονδίνο επιτρέπει συγχώνευση πτήσεων το καλοκαίρι

22:19

Συνελήφθησαν πέντε ανήλικοι για κλοπές στο κέντρο της Αθήνας