BACKSTORY

Διπλό case study – Το story της Alpha Bank – Η επιλογή του χρυσού

26-03-2025 | 07:10
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Διπλό case study – Το story της Alpha Bank – Η επιλογή του χρυσού
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η... σαλάτα και το market making

Δεν ξέρω τι γίνεται με τους ειδικούς διαπραγματευτές, καθώς η νέα ιστοσελίδα του ΧΑ θυμίζει χωριάτικη σαλάτα. Πού θα πάει, θα τη βρούμε την άκρη, όταν τη βρουν και αυτοί που ανέβασαν την ιστοσελίδα και έβαλαν για παράδειγμα ψαχτήρι της... πλάκας. Πάντως, είδα την Austriacard ότι άλλαξε ειδικό διαπραγματευτή και αναρωτήθηκα τι να σου κάνει και αυτός, όταν όπως τα έχεις κάνει με τη διασπορά, δεν κουνιέται φύλλο σε μια μετοχή. Γιατί, εδώ που τα λέμε, αν υπήρχε και ενδιαφέρον, δεν θα χρειαζόταν να γίνονται συμβάσεις της εταιρείας με ειδικούς διαπραγματευτές, αλλά αυτοί θα πήγαιναν μόνοι τους.

Διπλό case study

Έκοψε το δικαίωμα η ΕΛΛΑΚΤΩΡ και η μετοχή την Δευτέρα έκλεισε με άνοδο. Και πώς να μην κλείσει, αφού υπάρχει από ό,τι φαίνεται και μια ακόμα επιστροφή λόγω της μεταβίβασης της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, η οποία βρίσκεται σε καλό δρόμο, καθώς τρέχουν οι σχετικές συζητήσεις με τον όμιλο AKTOR. Τον τελευταίο χρόνο η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ έχει επιστρέψει το απίστευτο ποσό των 470 εκατ. ευρώ στους μετόχους της και δεν μπορούμε να μην επαναλάβουμε ότι αποτελεί case study τα όσα έγιναν μετά την είσοδο του ομίλου της Motor Oil.

Τρένο

Σήμερα αναμένεται να δημοσιεύσει η ΔΕΗ αποτελέσματα 2024 και οι προσδοκίες είναι μεγάλες καθώς η μετοχή έγραψε νέο υψηλό στη συνεδρίαση της Δευτέρας. Έχουμε την αίσθηση ότι όσοι πόνταραν, θα δικαιωθούν και μάλιστα, στο μέγιστο βαθμό καθώς η εταιρία πηγαίνει... τρένο.

Το story της Alpha

To καυτό story στο Xρηματιστήριο ανήκει δικαιωματικά στην Alpha Bank τις τελευταίες ημέρες.

Η αναβάθμιση από το τη Moody’s ήρθε σε μια στιγμή όπου η τράπεζα φαίνεται να έχει γίνει επενδυτικός πόλος έλξης- είναι γνωστές οι προθέσεις Χόλτερμαν- την ίδια στιγμή που ο Πόλσον ρευστοποίησε τη συμμετοχή του.

Σημαντικότερο όλων αυτών, είναι η επιβεβαίωση της στενής συνεργασίας με τη UniCredit, μια αμοιβαία επωφελή συνεργασία και για τις δύο πλευρές. Περισσότερες εξελίξεις, μετοχικές και άλλες φαίνεται πως θα τις δούμε προσεχώς.

Όπως ανέφερε, πάντως, η τράπεζα σε σχέση με την αναβάθμισή της από τον διεθνή οίκο, η κίνηση αυτή υπογραμμίζει την εντυπωσιακή πρόοδο στη βελτίωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων, της κεφαλαιοποίησης και των βασικών κερδών.

Όταν η ελπίδα δεν είναι σύνθημα αλλά στρατηγική

«Οι εθελοντές, οι ανάδοχοι, η Κυπριακή Δημοκρατία... είναι οι σημαιοφόροι της ελπίδας. Ελπίδας που ανατέλλει ακόμη και μέσα από τις μεγαλύτερες αντιξοότητες ή απειλές. Ελπίδας που στηρίζεται στη συνεργασία κράτους και κοινωνίας».

Η φράση αυτή του Υπουργού Σταύρου Παπασταύρου, στην πρόσφατη εκδήλωση για τον θεσμό του Αναδόχου Αναδάσωσης και Αποκατάστασης, ήταν η αποτύπωση της φιλοσοφίας που φαίνεται να διαπερνά το σύνολο της στρατηγικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας: ότι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος δεν είναι υπόθεση ενός μόνο φορέα, αλλά ένα συλλογικό στοίχημα.

Το ΥΠΕΝ, μέσα από τη θεσμική «σκυταλοδρομία» των τελευταίων χρόνων, αποδεικνύει ότι μπορεί να είναι κάτι παραπάνω από διαχειριστής πόρων και έργων. Μπορεί να είναι καταλύτης συνεργασιών, πλατφόρμα συμμετοχής και κινητήριος δύναμη κοινωνικής και περιβαλλοντικής ανάταξης. Και ειδικά τώρα, σε μια συγκυρία όπου η κλιματική κρίση πιέζει για λύσεις με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, η έννοια της «ελπίδας» αποκτά διαφορετική βαρύτητα και είναι κεντρική επιλογή πολιτικής. Μια επιλογή που, όπως δείχνει το Υπουργείο, γίνεται πράξη μέσα από συνέργειες, θεσμούς και διαρκή ενεργοποίηση της κοινωνίας.

Η επιλογή του χρυσού

H αναζήτηση και η επιλογή επενδύσεων αυτήν την περίοδο, δεν αποτελεί απλό θέμα. Από τη μία οι πολιτικές Τραμπ από την άλλη οι επαπειλούμενες συρράξεις, οι συμπεριφορές της γειτονικής μας Τουρκίας, και γενικότερα η ανασφάλεια μοιραία οδηγεί στα ασφαλή καταφύγια που και αυτά πάντως κάνουν νερά….. Έτσι, υποχώρησε η τιμή του χρυσού μιας και το δολάριο άγγιξε υψηλό άνω των δύο εβδομάδων και οι δείκτες στη Wall Street κέρδισαν έδαφος. Μη φανταστείτε τίποτα τρομερές υποχωρήσεις. Παραμένει σταθερά πάνω από τα 3.000 δολάρια ανά ουγγιά και όσοι ξέρουν, λένε πως υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω ανόδου.

Τα τρία σενάρια

Τρία σενάρια κερδίζουν έδαφος για τις φοροελαφρύνσεις που θα ανακοινώσει το Σεπτέμβριο ο πρωθυπουργός: Αναμόρφωση των τεκμηρίων διαβίωσης και η μείωσή τους κατά 30%, περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μισή μονάδα ακόμη και -το πιο σημαντικό- αναμόρφωση των κλιμακίων της άμεσης φορολόγησης, με στόχο κατά βάση τη μείωση της φορολογικών βαρών.

«Η λογική είναι ότι αυτά τα μέτρα τα οποία θα παρουσιαστούν θα έχουν όσο γίνεται ευρύτερο αποτύπωμα σε όσο γίνεται περισσότερους συμπολίτες μας και κυρίως στη λεγόμενη μεσαία τάξη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος στη ΕΡΤ δίνοντας έτσι το στίγμα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:03

Πούτιν για Ουκρανία: Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε κάποιους «συμβιβασμούς» - Να πράξει το ίδιο το Κίεβο

20:57

Κυρανάκης προς δήμαρχο Καλαβρύτων: «Σταματήστε να κρύβεστε και υπογράψτε για να ανοίξει ξανά ο Οδοντωτός»

20:43

Σύμμαχος των ογκολογικών ασθενών το «stopKapnisma.gr» - Ποιο σύνδρομο απειλεί τους εφήβους

20:37

Metron Analysis: Σταθερά 2η η ΕΛΑΣ, ντέρμπι ΠΑΣΟΚ - Καρυστιανού για την τρίτη θέση

20:32

Επίσκεψη Γεωργιάδη στα «ΑΧΕΠΑ», «Ιπποκράτειο» και Γ.Ν. Καβάλας

20:18

Συνάντηση Μητσοτάκη - Βούτσιτς: Στην ατζέντα η ενταξιακή πορεία της Σερβίας

20:03

AI, Τραμπ και γεωπολιτικό χάος: Γιατί οι αγορές αγνοούν τους κινδύνους

20:03

Βιομηχανία - Εφοδιαστική Αλυσίδα: Σε διαβούλευση το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο

19:53

Λαβρόφ: «Ο πόλεμος του Μπάιντεν στην Ουκρανία έχει γίνει πλέον πόλεμος του Τραμπ»

19:49

Δημοσκόπηση στη Γαλλία: Τα επεισόδια μετά τη νίκη της Παρί Σεν Ζερμέν τονώνουν την ακροδεξιά

19:36

Ισχυρό διεθνές ενδιαφέρον για την MTIS στα Ποσειδώνια 2026

19:22

ΗΠΑ: Ο πρώην σύμβουλος του Τραμπ, Τζον Μπόλτον, θα δηλώσει ένοχος για «κακό χειρισμό απόρρητων εγγράφων»

19:16

Κέρδη στις ευρωαγορές παρά τη «θολή» Μέση Ανατολή - Πτώση για Universal-Nokia

19:11

Ρουμανία: Νέος πρωθυπουργός ο Εουτζέν Τομάκ, σύμβουλος του προέδρου Νταν

19:05

Ιράν: Τέσσερα τάνκερ με 7 εκατ. βαρέλια πετρελαίου εξήλθαν από το Ορμούζ παρά τον αποκλεισμό

18:46

Πρώτη ημέρα εθελοντικής στράτευσης γυναικών: Δεκάδες κατατάχθηκαν στον Στρατό Ξηράς

18:45

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης απαιτούν την αποχώρηση του Ισραήλ από τον Λίβανο

18:29

Μακρόν: Το Παρίσι υποστηρίζει την κατάπαυση πυρός μεταξύ Λιβάνου - Ισραήλ

18:15

Φρανκφούρτη: 10 τραυματίες από ατύχημα με αεροσκάφος της Lufthansa

18:00

Ενιαίος Κόμβος Ακινήτων: Ψηφιακή «ταυτότητα» για κάθε ιδιοκτησία

17:56

«Βουτιά» για το πετρέλαιο - Πτώση γύρω στα επίπεδα του 3% για Brent - WTI

17:52

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Βαρίδι» για τον Γενικό Δείκτη η κατοχύρωση κερδών στις τράπεζες

17:50

Κυρανάκης: Ξεπέρασαν κάθε προσδοκία οι αιτήσεις για οδηγούς λεωφορείων - Φτάνουμε τους 3.000 έως το τέλος του έτους

17:49

Αρχή Ελέγχου Αγοράς: Σημαντική μείωση των ανατιμήσεων μετά την ΠΝΠ για την αθέμιτη κερδοφορία

17:41

Βουλή: Κυρώθηκε ο νέος Κώδικας Χωροταξίας - Παπασταύρου: «Μειώνουμε τον αόρατο φόρο της πολυνομίας»

17:40

Γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη αναχαίτισαν ρωσικό αεροσκάφος 11 φορές πάνω από την Βαλτική

17:36

Καπνοβιομηχανία Καρέλια: Έγκριση μερίσματος 13,87 ευρώ/ μετοχή - Στις 9 Ιουνίου η αποκοπή

17:21

Συμφωνία Ρωσίας και ΗΠΑ για τον σχεδιασμό σήραγγας στον Βερίγγειο Πορθμό

17:17

Θεμιστοκλέους: «H τεχνητή νοημοσύνη θα βοηθήσει τον πολίτη πριν γίνει ασθενής»

17:16

Τι «κρύβει» ο νέος Βιομηχανικός Επιταχυντής της ΕΕ