BACKSTORY

Διπλό case study – Το story της Alpha Bank – Η επιλογή του χρυσού

26-03-2025 | 07:10
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Διπλό case study – Το story της Alpha Bank – Η επιλογή του χρυσού
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η... σαλάτα και το market making

Δεν ξέρω τι γίνεται με τους ειδικούς διαπραγματευτές, καθώς η νέα ιστοσελίδα του ΧΑ θυμίζει χωριάτικη σαλάτα. Πού θα πάει, θα τη βρούμε την άκρη, όταν τη βρουν και αυτοί που ανέβασαν την ιστοσελίδα και έβαλαν για παράδειγμα ψαχτήρι της... πλάκας. Πάντως, είδα την Austriacard ότι άλλαξε ειδικό διαπραγματευτή και αναρωτήθηκα τι να σου κάνει και αυτός, όταν όπως τα έχεις κάνει με τη διασπορά, δεν κουνιέται φύλλο σε μια μετοχή. Γιατί, εδώ που τα λέμε, αν υπήρχε και ενδιαφέρον, δεν θα χρειαζόταν να γίνονται συμβάσεις της εταιρείας με ειδικούς διαπραγματευτές, αλλά αυτοί θα πήγαιναν μόνοι τους.

Διπλό case study

Έκοψε το δικαίωμα η ΕΛΛΑΚΤΩΡ και η μετοχή την Δευτέρα έκλεισε με άνοδο. Και πώς να μην κλείσει, αφού υπάρχει από ό,τι φαίνεται και μια ακόμα επιστροφή λόγω της μεταβίβασης της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, η οποία βρίσκεται σε καλό δρόμο, καθώς τρέχουν οι σχετικές συζητήσεις με τον όμιλο AKTOR. Τον τελευταίο χρόνο η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ έχει επιστρέψει το απίστευτο ποσό των 470 εκατ. ευρώ στους μετόχους της και δεν μπορούμε να μην επαναλάβουμε ότι αποτελεί case study τα όσα έγιναν μετά την είσοδο του ομίλου της Motor Oil.

Τρένο

Σήμερα αναμένεται να δημοσιεύσει η ΔΕΗ αποτελέσματα 2024 και οι προσδοκίες είναι μεγάλες καθώς η μετοχή έγραψε νέο υψηλό στη συνεδρίαση της Δευτέρας. Έχουμε την αίσθηση ότι όσοι πόνταραν, θα δικαιωθούν και μάλιστα, στο μέγιστο βαθμό καθώς η εταιρία πηγαίνει... τρένο.

Το story της Alpha

To καυτό story στο Xρηματιστήριο ανήκει δικαιωματικά στην Alpha Bank τις τελευταίες ημέρες.

Η αναβάθμιση από το τη Moody’s ήρθε σε μια στιγμή όπου η τράπεζα φαίνεται να έχει γίνει επενδυτικός πόλος έλξης- είναι γνωστές οι προθέσεις Χόλτερμαν- την ίδια στιγμή που ο Πόλσον ρευστοποίησε τη συμμετοχή του.

Σημαντικότερο όλων αυτών, είναι η επιβεβαίωση της στενής συνεργασίας με τη UniCredit, μια αμοιβαία επωφελή συνεργασία και για τις δύο πλευρές. Περισσότερες εξελίξεις, μετοχικές και άλλες φαίνεται πως θα τις δούμε προσεχώς.

Όπως ανέφερε, πάντως, η τράπεζα σε σχέση με την αναβάθμισή της από τον διεθνή οίκο, η κίνηση αυτή υπογραμμίζει την εντυπωσιακή πρόοδο στη βελτίωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων, της κεφαλαιοποίησης και των βασικών κερδών.

Όταν η ελπίδα δεν είναι σύνθημα αλλά στρατηγική

«Οι εθελοντές, οι ανάδοχοι, η Κυπριακή Δημοκρατία... είναι οι σημαιοφόροι της ελπίδας. Ελπίδας που ανατέλλει ακόμη και μέσα από τις μεγαλύτερες αντιξοότητες ή απειλές. Ελπίδας που στηρίζεται στη συνεργασία κράτους και κοινωνίας».

Η φράση αυτή του Υπουργού Σταύρου Παπασταύρου, στην πρόσφατη εκδήλωση για τον θεσμό του Αναδόχου Αναδάσωσης και Αποκατάστασης, ήταν η αποτύπωση της φιλοσοφίας που φαίνεται να διαπερνά το σύνολο της στρατηγικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας: ότι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος δεν είναι υπόθεση ενός μόνο φορέα, αλλά ένα συλλογικό στοίχημα.

Το ΥΠΕΝ, μέσα από τη θεσμική «σκυταλοδρομία» των τελευταίων χρόνων, αποδεικνύει ότι μπορεί να είναι κάτι παραπάνω από διαχειριστής πόρων και έργων. Μπορεί να είναι καταλύτης συνεργασιών, πλατφόρμα συμμετοχής και κινητήριος δύναμη κοινωνικής και περιβαλλοντικής ανάταξης. Και ειδικά τώρα, σε μια συγκυρία όπου η κλιματική κρίση πιέζει για λύσεις με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, η έννοια της «ελπίδας» αποκτά διαφορετική βαρύτητα και είναι κεντρική επιλογή πολιτικής. Μια επιλογή που, όπως δείχνει το Υπουργείο, γίνεται πράξη μέσα από συνέργειες, θεσμούς και διαρκή ενεργοποίηση της κοινωνίας.

Η επιλογή του χρυσού

H αναζήτηση και η επιλογή επενδύσεων αυτήν την περίοδο, δεν αποτελεί απλό θέμα. Από τη μία οι πολιτικές Τραμπ από την άλλη οι επαπειλούμενες συρράξεις, οι συμπεριφορές της γειτονικής μας Τουρκίας, και γενικότερα η ανασφάλεια μοιραία οδηγεί στα ασφαλή καταφύγια που και αυτά πάντως κάνουν νερά….. Έτσι, υποχώρησε η τιμή του χρυσού μιας και το δολάριο άγγιξε υψηλό άνω των δύο εβδομάδων και οι δείκτες στη Wall Street κέρδισαν έδαφος. Μη φανταστείτε τίποτα τρομερές υποχωρήσεις. Παραμένει σταθερά πάνω από τα 3.000 δολάρια ανά ουγγιά και όσοι ξέρουν, λένε πως υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω ανόδου.

Τα τρία σενάρια

Τρία σενάρια κερδίζουν έδαφος για τις φοροελαφρύνσεις που θα ανακοινώσει το Σεπτέμβριο ο πρωθυπουργός: Αναμόρφωση των τεκμηρίων διαβίωσης και η μείωσή τους κατά 30%, περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μισή μονάδα ακόμη και -το πιο σημαντικό- αναμόρφωση των κλιμακίων της άμεσης φορολόγησης, με στόχο κατά βάση τη μείωση της φορολογικών βαρών.

«Η λογική είναι ότι αυτά τα μέτρα τα οποία θα παρουσιαστούν θα έχουν όσο γίνεται ευρύτερο αποτύπωμα σε όσο γίνεται περισσότερους συμπολίτες μας και κυρίως στη λεγόμενη μεσαία τάξη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος στη ΕΡΤ δίνοντας έτσι το στίγμα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:20

Σαλαμίνα: Μεγάλη επιχείρηση των πυροσβεστικών δυνάμεων για δασική πυρκαγιά στα Περιστέρια

15:10

CNBC: Καταρρίπτοντας τους «μύθους» για τις ευρωπαϊκές μετοχές που δεν αγαπούν οι επενδυτές

14:57

Μάχη σε δύο μέτωπα δίνουν οι πυροσβέστες στη Σκύρο

14:19

Βρετανία: Αντιμέτωπη με νέες πληθωριστικές πιέσεις

14:00

Μισθοί, κρατήσεις και επιδόματα: Το εισόδημα των εργαζομένων στο επίκεντρο της ΔΕΘ

13:51

Τουρκία: 25 χρόνια ΑΚP - Ο «ιστορικός μετασχηματισμός» του Ερντογάν

13:44

Ισραήλ: Η οικονομία ανακάμπτει μετά τη συρρίκνωση που προκάλεσε ο πόλεμος με το Ιράν

13:36

Ιράν: Κατηγορεί το Κατάρ ότι καθυστερεί την έρευνα για την τύχη Ιρανών πιλότων μαχητικών αεροσκαφών

13:32

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη 35χρονης επειδή προμήθευε αλκοόλ σε ανηλίκους

13:25

Σκέρτσος: Η αντιπολίτευση κάνοντας λόγο για μεγάλη καταστροφή στη Χαλκιδική ακυρώνει το έργο των πυροσβεστών

13:12

Βέλγιο: Η μεγάλη δασική πυρκαγιά που έκαψε 30.000 στρέμματα κατευθύνεται προς τη Γερμανία

13:04

Ινδία: Εντολή σε κρατικές εταιρείες και ιδιωτικά διυλιστήρια για σημαντική αύξηση της παραγωγής LPG

12:58

Παράταση προσωρινής διαμονής πυρόπληκτων στην περιοχή του Δήμου Κασσάνδρας Χαλκιδικής

12:48

Κίνα: Επιταχύνει τους νέους κανόνες για την ανακύκλωση εξοπλισμού ΑΠΕ και των αποβλήτων τους

12:41

Ιράν: Άνδρας εκτελέστηκε για τη συμμετοχή του στις μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του Ιανουαρίου

12:26

Η αγορά ομολόγων ανησυχεί για «κρυφές» εγγυήσεις πιστώσεων ύψους 70 δισ. δολαρίων σε εταιρείες AI

12:06

Κορυφώνεται η έξοδος των εκδρομέων από τα λιμάνια της Αττικής

12:01

Ινδονησία: Χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους μετά τον ισχυρό σεισμό των 7,7 βαθμών

11:53

Υεμένη: Φόβοι για αναζωπύρωση του πολέμου

11:40

Easily App: Η ελληνική εφαρμογή που κάνει το διαδίκτυο πιο προσβάσιμο για όλους

11:35

ΗΠΑ: Σε χαμηλό τριετίας οι γερμανικές επενδύσεις στη χώρα

11:27

Ιαπωνία: Στους εννιά οι νεκροί εξαιτίας των καταρρακτωδών βροχών στο Τόκιο

11:22

Ουγγαρία: Δώδεκα νεκροί, τουλάχιστον 10 τραυματίες σε δυστύχημα με πολωνικό λεωφορείο

11:10

Οι καύσωνες πλήττουν ολοένα περισσότερο την ευρωπαϊκή οικονομία

10:58

Επιθεώρηση Εργασίας: Θωράκιση των χώρων εργασίας απέναντι στη βία και στην παρενόχληση

10:53

Σεισμός 6,1 βαθμών σημειώθηκε βόρεια του Βανουάτου

10:42

ΑΑΔΕ: Πρόστιμο 1,32 εκατ. ευρώ σε επιχείρηση - Νοίκιαζε 132 αυτοκίνητα που είχε δηλώσει σε… ακινησία

10:34

Τιλ: Ο πρόεδρος της Palantir απέκτησε το 1% στην αργεντίνικη πετρελαϊκή Vista

10:02

Ρουμανία: Αεροσκάφος του ΝΑΤΟ κατέρριψε drone που παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο

09:54

Nvidia: Εξετάζει επένδυση 3 δισ. δολαρίων στην SB Energy στο πλαίσιο συμφωνίας για data center της OpenAI