BACKSTORY

Διπλό case study – Το story της Alpha Bank – Η επιλογή του χρυσού

26-03-2025 | 07:10
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Διπλό case study – Το story της Alpha Bank – Η επιλογή του χρυσού

Η... σαλάτα και το market making

Δεν ξέρω τι γίνεται με τους ειδικούς διαπραγματευτές, καθώς η νέα ιστοσελίδα του ΧΑ θυμίζει χωριάτικη σαλάτα. Πού θα πάει, θα τη βρούμε την άκρη, όταν τη βρουν και αυτοί που ανέβασαν την ιστοσελίδα και έβαλαν για παράδειγμα ψαχτήρι της... πλάκας. Πάντως, είδα την Austriacard ότι άλλαξε ειδικό διαπραγματευτή και αναρωτήθηκα τι να σου κάνει και αυτός, όταν όπως τα έχεις κάνει με τη διασπορά, δεν κουνιέται φύλλο σε μια μετοχή. Γιατί, εδώ που τα λέμε, αν υπήρχε και ενδιαφέρον, δεν θα χρειαζόταν να γίνονται συμβάσεις της εταιρείας με ειδικούς διαπραγματευτές, αλλά αυτοί θα πήγαιναν μόνοι τους.

Διπλό case study

Έκοψε το δικαίωμα η ΕΛΛΑΚΤΩΡ και η μετοχή την Δευτέρα έκλεισε με άνοδο. Και πώς να μην κλείσει, αφού υπάρχει από ό,τι φαίνεται και μια ακόμα επιστροφή λόγω της μεταβίβασης της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, η οποία βρίσκεται σε καλό δρόμο, καθώς τρέχουν οι σχετικές συζητήσεις με τον όμιλο AKTOR. Τον τελευταίο χρόνο η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ έχει επιστρέψει το απίστευτο ποσό των 470 εκατ. ευρώ στους μετόχους της και δεν μπορούμε να μην επαναλάβουμε ότι αποτελεί case study τα όσα έγιναν μετά την είσοδο του ομίλου της Motor Oil.

Τρένο

Σήμερα αναμένεται να δημοσιεύσει η ΔΕΗ αποτελέσματα 2024 και οι προσδοκίες είναι μεγάλες καθώς η μετοχή έγραψε νέο υψηλό στη συνεδρίαση της Δευτέρας. Έχουμε την αίσθηση ότι όσοι πόνταραν, θα δικαιωθούν και μάλιστα, στο μέγιστο βαθμό καθώς η εταιρία πηγαίνει... τρένο.

Το story της Alpha

To καυτό story στο Xρηματιστήριο ανήκει δικαιωματικά στην Alpha Bank τις τελευταίες ημέρες.

Η αναβάθμιση από το τη Moody’s ήρθε σε μια στιγμή όπου η τράπεζα φαίνεται να έχει γίνει επενδυτικός πόλος έλξης- είναι γνωστές οι προθέσεις Χόλτερμαν- την ίδια στιγμή που ο Πόλσον ρευστοποίησε τη συμμετοχή του.

Σημαντικότερο όλων αυτών, είναι η επιβεβαίωση της στενής συνεργασίας με τη UniCredit, μια αμοιβαία επωφελή συνεργασία και για τις δύο πλευρές. Περισσότερες εξελίξεις, μετοχικές και άλλες φαίνεται πως θα τις δούμε προσεχώς.

Όπως ανέφερε, πάντως, η τράπεζα σε σχέση με την αναβάθμισή της από τον διεθνή οίκο, η κίνηση αυτή υπογραμμίζει την εντυπωσιακή πρόοδο στη βελτίωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων, της κεφαλαιοποίησης και των βασικών κερδών.

Όταν η ελπίδα δεν είναι σύνθημα αλλά στρατηγική

«Οι εθελοντές, οι ανάδοχοι, η Κυπριακή Δημοκρατία... είναι οι σημαιοφόροι της ελπίδας. Ελπίδας που ανατέλλει ακόμη και μέσα από τις μεγαλύτερες αντιξοότητες ή απειλές. Ελπίδας που στηρίζεται στη συνεργασία κράτους και κοινωνίας».

Η φράση αυτή του Υπουργού Σταύρου Παπασταύρου, στην πρόσφατη εκδήλωση για τον θεσμό του Αναδόχου Αναδάσωσης και Αποκατάστασης, ήταν η αποτύπωση της φιλοσοφίας που φαίνεται να διαπερνά το σύνολο της στρατηγικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας: ότι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος δεν είναι υπόθεση ενός μόνο φορέα, αλλά ένα συλλογικό στοίχημα.

Το ΥΠΕΝ, μέσα από τη θεσμική «σκυταλοδρομία» των τελευταίων χρόνων, αποδεικνύει ότι μπορεί να είναι κάτι παραπάνω από διαχειριστής πόρων και έργων. Μπορεί να είναι καταλύτης συνεργασιών, πλατφόρμα συμμετοχής και κινητήριος δύναμη κοινωνικής και περιβαλλοντικής ανάταξης. Και ειδικά τώρα, σε μια συγκυρία όπου η κλιματική κρίση πιέζει για λύσεις με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, η έννοια της «ελπίδας» αποκτά διαφορετική βαρύτητα και είναι κεντρική επιλογή πολιτικής. Μια επιλογή που, όπως δείχνει το Υπουργείο, γίνεται πράξη μέσα από συνέργειες, θεσμούς και διαρκή ενεργοποίηση της κοινωνίας.

Η επιλογή του χρυσού

H αναζήτηση και η επιλογή επενδύσεων αυτήν την περίοδο, δεν αποτελεί απλό θέμα. Από τη μία οι πολιτικές Τραμπ από την άλλη οι επαπειλούμενες συρράξεις, οι συμπεριφορές της γειτονικής μας Τουρκίας, και γενικότερα η ανασφάλεια μοιραία οδηγεί στα ασφαλή καταφύγια που και αυτά πάντως κάνουν νερά….. Έτσι, υποχώρησε η τιμή του χρυσού μιας και το δολάριο άγγιξε υψηλό άνω των δύο εβδομάδων και οι δείκτες στη Wall Street κέρδισαν έδαφος. Μη φανταστείτε τίποτα τρομερές υποχωρήσεις. Παραμένει σταθερά πάνω από τα 3.000 δολάρια ανά ουγγιά και όσοι ξέρουν, λένε πως υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω ανόδου.

Τα τρία σενάρια

Τρία σενάρια κερδίζουν έδαφος για τις φοροελαφρύνσεις που θα ανακοινώσει το Σεπτέμβριο ο πρωθυπουργός: Αναμόρφωση των τεκμηρίων διαβίωσης και η μείωσή τους κατά 30%, περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μισή μονάδα ακόμη και -το πιο σημαντικό- αναμόρφωση των κλιμακίων της άμεσης φορολόγησης, με στόχο κατά βάση τη μείωση της φορολογικών βαρών.

«Η λογική είναι ότι αυτά τα μέτρα τα οποία θα παρουσιαστούν θα έχουν όσο γίνεται ευρύτερο αποτύπωμα σε όσο γίνεται περισσότερους συμπολίτες μας και κυρίως στη λεγόμενη μεσαία τάξη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος στη ΕΡΤ δίνοντας έτσι το στίγμα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Ηράκλειο: Κυνηγός τραυματίστηκε θανάσιμα, πέφτοντας σε χαράδρα στην περιοχή Καστρί

23:26

Θεσσαλονίκη: Τέσσερις συλλήψεις για τροχονομικές παραβάσεις και για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ

23:16

Χανιά: Άγνωστοι κατέστρεψαν ηλεκτρικά ποδήλατα του δήμου

22:49

Υεμένη: Το Νότιο Μεταβατικό Συμβούλιο αρνείται τη διάλυσή του

22:17

Θεσσαλονίκη: Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος εκπροσώπου εταιρείας για περιβαλλοντική ρύπανση

21:49

Συνεκπαίδευση φρεγάτας «Ύδρα» με την φρεγάτα Al Taif του Βασιλικού Ναυτικού της Σαουδικής Αραβίας

21:18

Θεσσαλονίκη: Εξιχνιάστηκε υπόθεση αρπαγής 13χρονης και τέλεσης γενετήσιων πράξεων

21:00

Χαρακόπουλος: Σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς χρειάζεται περισσότερο από ποτέ η εθνική ενότητα

20:52

Ληστεία σε πρακτορείο ΟΠΑΠ στα Χανιά

20:47

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης συνέλαβαν έναν ξένο με την κατηγορία κατασκοπείας υπέρ του Ισραήλ

20:43

Βενεζουέλα: Ο αριθμός των πολιτικών κρατουμένων που απελευθερώθηκαν έφθασε τους 18

20:16

Θεσσαλονίκη: Γυναίκα τραυματίστηκε από πτώση κομματιού οροφής εμπορικού κέντρου

20:00

Ισχυροί άνεμοι κρατούν δεμένα τα πλοία – Απαγορευτικό απόπλου σε βασικά λιμάνια

19:48

Τραμπ: Υπέγραψε διάταγμα προστασίας των εσόδων από το πετρέλαιο της Βενεζουέλας

19:26

Ιρλανδία: Χιλιάδες αγρότες στους δρόμους κατά της συμφωνίας Mercosur

19:09

Ζελένσκι: Επικοινωνούμε με την αμερικανική πλευρά σε ημερήσια βάση

19:00

Πώς ο Τραμπ και η Λεπέν μπορούν να οδηγήσουν σε μια «πυρηνική» Γερμανία

18:52

Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στην Συρία έκανε έκκληση για αυτοσυγκράτηση στο Χαλέπι

18:46

Έφοδος της ΕΛΑΣ στις φυλακές Κορυδαλλού – Εντοπίσθηκαν μαχαίρι, ναρκωτικά και κινητό τηλέφωνο

18:25

Προβλήματα απ' την κακοκαιρία σε Πελοπόννησο, Δυτική και Στερεά Ελλάδα

18:07

Ινδονησία: Σεισμική δόνηση 6,8 βαθμών στα ανοιχτά των ακτών του νησιωτικού συμπλέγματος Ταλάουν

17:52

Δανία: Το γροιλανδικό δίλημμα - Να την υπερασπιστεί ενώ θέλει να ανεξαρτητοποιηθεί;

17:22

Κίνα: Ξεκινά αυστηρότερη εποπτεία της συλλογής προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο

17:00

Πώς δεν θα έχουμε ξανά μπλόκα Νο1: Ανάγκη για βιώσιμη παραγωγή αγροτικών προϊόντων

16:56

«Ναι» στον διάλογο, «όχι» στο συλλαλητήριο αποφάσισαν οι αγρότες – Η συμφωνία με Mercosur αλλάζει την ατζέντα τους

16:51

Βενεζουέλα: Τουλάχιστον τέσσερα πρώην «σκιώδη» τάνκερ έχουν επιστρέψει εντός των χωρικών υδάτων της

16:45

Ανδρουλάκης: Πολιτική αλλαγή και σταθερότητα μπορεί να φέρει μόνο το ΠΑΣΟK

16:37

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη αλλοδαπού τον οποίο αναζητούσε η INTERPOL για ανθρωποκτονία

16:23

Κρίσεις στην Πυροσβεστική: Υποχρεωτική αποστρατεία έξι ανώτατων στελεχών λόγω 35ετίας

16:16

ΠΑΣΟΚ: Καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση σε βάρος του Ιλχάν Αχμέτ