BACKSTORY

Ώρα τραπεζικών αποτελεσμάτων – Τα πορτοκαλί τιμολόγια – Νέα μορφή απάτης

01-11-2024 | 07:04
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ώρα τραπεζικών αποτελεσμάτων – Τα πορτοκαλί τιμολόγια – Νέα μορφή απάτης

Αρχής γενομένης

Σήμερα ξεκινάει η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου των τραπεζών και εν προκειμένω της Τράπεζας Πειραιώς και μαζί έρχονται και οι αποκαλύψεις των σχεδιασμών για τον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες θα αποσβέσουν ταχύτερα το DTC. Αυτό ήταν εξάλλου και το βασικό αντικείμενο συζήτησης χθες των τραπεζιτών με τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος. Τη συνάντηση αυτήν απασχόλησαν και άλλα θέματα, όπως η οικονομία, η μείωση των επιτοκίων και πως οι τράπεζες θα επιτύχουν τους στόχους του SSM.

Πρώτο βήμα για τα πορτοκαλί τιμολόγια

Το πρώτο βήμα έγινε χθες για την κυκλοφορία πορτοκαλί τιμολογίων ρεύματος, με την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης από τη Ρυθμιστική Αρχή (ΡΑΑΕΥ) του πλαισίου Δυναμικής Τιμολόγησης. Μετά τη διαβούλευση, το πλαίσιο θα αποσταλεί ως εισήγηση στο ΥΠΕΝ, ώστε να ενεργοποιηθεί στη συνέχεια με Υπουργική Απόφαση. Έτσι, θα ανοίξει ο δρόμος για τη διάθεση των πρώτων πορτοκαλί τιμολογίων, η οποία τοποθετείται στις αρχές του 2025.

Το πλαίσιο προβλέπει πως κάθε απόγευμα οι καταναλωτές θα λαμβάνουν από τις εταιρείες το «δελτίο χρεώσεων» της επόμενης ημέρας, δηλαδή θα ενημερώνονται για τις χρεώσεις που θα ισχύουν για κάθε ώρα του επόμενου 24ωρου. Αυτή η χρέωση θα είναι η πρώτη «συνιστώσα» της τιμής του τιμολογίου, μαζί με τη (σταθερή) βασική χρέωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΡΑΑΕΥ έχει αποστείλει επιστολή στο ΥΠΕΝ ώστε να εξακριβωθεί αν στα πορτοκαλί προϊόντα μπορούν να ενταχθούν και τα πολυζωνικά τιμολόγια, δηλαδή προϊόντα με χρέωση η οποία θα μεταβάλλεται ανά συγκεκριμένες χρονικές ζώνες μέσα στο 24ωρο, και όχι ανά ώρα.

Τα ξενοδοχεία και η χρηματοδότηση

Το 1 δισ. ευρώ θα φθάσουν οι χρηματοδοτήσεις σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις από την Τράπεζα Πειραιώς. Αυτό ανάφερε σε πρόσφατη επίσκεψή της στη Ρόδο η διοίκηση της τράπεζας και ο κ. Χρήστος Μεγάλου αναγνωρίζοντας τη δυναμική του τουριστικού κλάδου στο νησί.

Ο σχεδιασμός της τράπεζας προβλέπει την αύξηση των χρηματοδοτήσεων κατά 6 -7% ετησίως τα επόμενα χρόνια, μέγεθος που σε συνδυασμό με την αύξηση του ΑΕΠ, θα ενισχύσει την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας.

Πρόστιμα και μικρά πρόστιμα

Δεν μπορώ να σταχυολογήσω αν και κατά πόσον 5.000 ευρώ αποτελούν ένα σοβαρό πρόστιμο για παραβίαση διατάξεων νομοθεσίας περί εταιρικής διακυβέρνησης που επιβλήθηκε σε εισηγμένη από την Κεφαλαιαγορά. Δεν θα το θεωρούσα πάντως ένα σωφρονιστικό πρόστιμο.

Νέα μορφή απάτης

Για νέα μορφή απάτης που λαμβάνει χώρα στο WhatsApp μιλάει κυπριακή ιστοσελίδα. Η Αστυνομία συστήνει προσοχή στο κοινό σε σχέση με νέα απάτη, από δράστες που σε τηλεφωνικές βιντεοκλήσεις με πολίτες, ψευδώς παρουσιάζονται ως λειτουργοί διαδικτυακής τράπεζας, στοχεύοντας στην κλοπή χρημάτων από τους λογαριασμούς των πολιτών.

H Υποδιεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, του Αρχηγείου Αστυνομίας, έλαβε αριθμό καταγγελιών από πολίτες, σε σχέση με την νέα απάτη, που διαπράττεται με τηλεφωνικές κλήσεις μέσω της εφαρμογής επικοινωνίας – WhatsApp, με τους δράστες να παριστάνουν ψευδώς λειτουργούς γνωστού διαδικτυακού τραπεζικού ιδρύματος. Kαι τα λέμε αυτά γιατί οι συγκεκριμένες απάτες δεν έχουν πατρίδα.

Σιγά σιγά

Μπορεί να άρχισαν να μειώνονται τα επιτόκια αλλά σε κάθε περίπτωση η μείωση αυτή στο πορτοφόλι των δανειζομένων θα φανεί από την καινούρια χρονιά μιας και τώρα αφορά τα νέα δάνεια.

Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων καταθέσεων παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,54% τον Σεπτέμβριο, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των νέων δανείων μειώθηκε στο 5,61%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Μειωμένο εμφανίζεται το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των νέων καταθέσεων και δανείων, καθώς υποχώρησε στις 5,07 εκατοστιαίες μονάδες, από 5,3 μονάδες τον Αύγουστο και 5,29 μονάδες τον Ιούλιο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Ηράκλειο: Σύλληψη υπαλλήλου δημοτικής υπηρεσίας για παράβαση καθήκοντος, δωροληψία, απάτη και πλαστογραφία

23:37

Δένδιας: Απέναντι στην άνευ πολιτικού κόστους βολική αδράνεια επιλέγουμε τις τομές του μακρόπνοου σχεδιασμού

23:15

Τον Κυρ. Πιερρακάκη θα συναντήσει τη Δευτέρα ο Κων. Τασούλας

22:46

Συνελήφθησαν τρεις γυναίκες στο «Ελ. Βενιζέλος» που είχαν στις αποσκευές τους πάνω από 72 κιλά κάνναβης

22:17

Συνελήφθησαν 2 άτομα για ναρκωτικά στο Κιλκίς

21:47

Χαρακόπουλος: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανθεκτικό ανάχωμα στον λαϊκισμό

21:18

Κίνα: Το Πεκίνο υποστηρίζει τη Σομαλία στη διασφάλιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της

20:59

Γερμανία: Αν οι ΗΠΑ έχουν ανησυχίες για την ασφάλεια στον βόρειο Ατλαντικό πρέπει να συζητηθούν στο ΝΑΤΟ

20:46

H  Mercosur ως σημαντική ευκαιρία για Ελλάδα και ΕΕ  

20:21

Magnificent 7: Σημάδια «ρωγμών» στην κυριαρχία των μετοχών τους

19:49

«Ναι» της κυβέρνησης στις δύο συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό που ζήτησαν οι αγρότες

19:36

Walmart: Συνεργασία με την Alphabet για αγορές ενισχυμένες με ΑΙ στην πλατφόρμα Gemini της Google

19:25

HRANA: Οι νεκροί στο Ιράν ξεπέρασαν τους 500

19:00

Συμφωνία-μαμούθ ΕΕ – Mercosur: Γεωπολιτικό στοίχημα με γαλλικό «μπλόκο» και ανοιχτά μέτωπα

18:43

Σδούκου: Δεν υπάρχουν εύκολες και μαγικές λύσεις, αλλά στοχευμένα μέτρα

18:33

Θεσσαλονίκη: Σε θετικό κλίμα η συνάντηση της Συνομοσπονδίας Λαϊκών Αγορών με κυβερνητικά στελέχη

18:20

Δήμος Αθηναίων: Έκτακτα μέτρα για άστεγους κι ευάλωτους λόγω χαμηλών θερμοκρασιών

18:11

Συνελήφθησαν 3 οδηγοί μηχανών που έτρεχαν με μεγάλες ταχύτητες και έκαναν σούζες σε δρόμους της Αττικής

18:00

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν τρεις πλατφόρμες γεωτρήσεων της ρωσικής Lukoil στην Κασπία Θάλασσα

17:41

Γερμανία: Προτείνει την «Arctic Sentry» - Κοινή νατοϊκή αποστολή στη Γροιλανδία

17:25

Νετανιάχου: Το Ισραήλ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο Ιράν

17:18

Φάμελλος: Είναι επικίνδυνη για την χώρα η ανευθυνότητα της κυβέρνησης στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και Διεθνούς Δικαίου

17:00

Ηλεκτρισμός: Υψηλό 10ετίας για ΑΠΕ & μονάδες αερίου – Άλμα στις περικοπές

16:52

Τραμπ προς Κούβα: Κάντε συμφωνία πριν είναι πολύ αργά

16:34

ΠΟΜΙΔΑ: Τα επείγοντα θέματα των ιδιοκτητών ακινήτων ενόψει της ΓΣ της ομοσπονδίας

16:09

ΗΠΑ: Πιέζουν τις χώρες G7 για γρηγορότερη απεξάρτηση απ' τις κινεζικές σπάνιες γαίες

15:46

Διπλωμάτες των βόρειων χωρών απορρίπτουν τους ισχυρισμούς Τραμπ για ρωσικά και κινεζικά πλοία κοντά στη Γροιλανδία

15:35

Με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων σε περιοχές της δυτικής Μακεδονίας

15:27

Τραμπ: Έχει στο «τραπέζι» όλες τις επιλογές για το Ιράν - Θα χτυπήσουμε ΗΠΑ και Ισραήλ λέει ο Πεζεσκιάν

15:06

Ουκρανία: Περισσότερες από 1.000 πολυκατοικίες εξακολουθούν να παραμένουν χωρίς ρεύμα και θέρμανση στο Κίεβο