BACKSTORY

Ώρα τραπεζικών αποτελεσμάτων – Τα πορτοκαλί τιμολόγια – Νέα μορφή απάτης

01-11-2024 | 07:04
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ώρα τραπεζικών αποτελεσμάτων – Τα πορτοκαλί τιμολόγια – Νέα μορφή απάτης
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Αρχής γενομένης

Σήμερα ξεκινάει η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου των τραπεζών και εν προκειμένω της Τράπεζας Πειραιώς και μαζί έρχονται και οι αποκαλύψεις των σχεδιασμών για τον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες θα αποσβέσουν ταχύτερα το DTC. Αυτό ήταν εξάλλου και το βασικό αντικείμενο συζήτησης χθες των τραπεζιτών με τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος. Τη συνάντηση αυτήν απασχόλησαν και άλλα θέματα, όπως η οικονομία, η μείωση των επιτοκίων και πως οι τράπεζες θα επιτύχουν τους στόχους του SSM.

Πρώτο βήμα για τα πορτοκαλί τιμολόγια

Το πρώτο βήμα έγινε χθες για την κυκλοφορία πορτοκαλί τιμολογίων ρεύματος, με την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης από τη Ρυθμιστική Αρχή (ΡΑΑΕΥ) του πλαισίου Δυναμικής Τιμολόγησης. Μετά τη διαβούλευση, το πλαίσιο θα αποσταλεί ως εισήγηση στο ΥΠΕΝ, ώστε να ενεργοποιηθεί στη συνέχεια με Υπουργική Απόφαση. Έτσι, θα ανοίξει ο δρόμος για τη διάθεση των πρώτων πορτοκαλί τιμολογίων, η οποία τοποθετείται στις αρχές του 2025.

Το πλαίσιο προβλέπει πως κάθε απόγευμα οι καταναλωτές θα λαμβάνουν από τις εταιρείες το «δελτίο χρεώσεων» της επόμενης ημέρας, δηλαδή θα ενημερώνονται για τις χρεώσεις που θα ισχύουν για κάθε ώρα του επόμενου 24ωρου. Αυτή η χρέωση θα είναι η πρώτη «συνιστώσα» της τιμής του τιμολογίου, μαζί με τη (σταθερή) βασική χρέωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΡΑΑΕΥ έχει αποστείλει επιστολή στο ΥΠΕΝ ώστε να εξακριβωθεί αν στα πορτοκαλί προϊόντα μπορούν να ενταχθούν και τα πολυζωνικά τιμολόγια, δηλαδή προϊόντα με χρέωση η οποία θα μεταβάλλεται ανά συγκεκριμένες χρονικές ζώνες μέσα στο 24ωρο, και όχι ανά ώρα.

Τα ξενοδοχεία και η χρηματοδότηση

Το 1 δισ. ευρώ θα φθάσουν οι χρηματοδοτήσεις σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις από την Τράπεζα Πειραιώς. Αυτό ανάφερε σε πρόσφατη επίσκεψή της στη Ρόδο η διοίκηση της τράπεζας και ο κ. Χρήστος Μεγάλου αναγνωρίζοντας τη δυναμική του τουριστικού κλάδου στο νησί.

Ο σχεδιασμός της τράπεζας προβλέπει την αύξηση των χρηματοδοτήσεων κατά 6 -7% ετησίως τα επόμενα χρόνια, μέγεθος που σε συνδυασμό με την αύξηση του ΑΕΠ, θα ενισχύσει την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας.

Πρόστιμα και μικρά πρόστιμα

Δεν μπορώ να σταχυολογήσω αν και κατά πόσον 5.000 ευρώ αποτελούν ένα σοβαρό πρόστιμο για παραβίαση διατάξεων νομοθεσίας περί εταιρικής διακυβέρνησης που επιβλήθηκε σε εισηγμένη από την Κεφαλαιαγορά. Δεν θα το θεωρούσα πάντως ένα σωφρονιστικό πρόστιμο.

Νέα μορφή απάτης

Για νέα μορφή απάτης που λαμβάνει χώρα στο WhatsApp μιλάει κυπριακή ιστοσελίδα. Η Αστυνομία συστήνει προσοχή στο κοινό σε σχέση με νέα απάτη, από δράστες που σε τηλεφωνικές βιντεοκλήσεις με πολίτες, ψευδώς παρουσιάζονται ως λειτουργοί διαδικτυακής τράπεζας, στοχεύοντας στην κλοπή χρημάτων από τους λογαριασμούς των πολιτών.

H Υποδιεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, του Αρχηγείου Αστυνομίας, έλαβε αριθμό καταγγελιών από πολίτες, σε σχέση με την νέα απάτη, που διαπράττεται με τηλεφωνικές κλήσεις μέσω της εφαρμογής επικοινωνίας – WhatsApp, με τους δράστες να παριστάνουν ψευδώς λειτουργούς γνωστού διαδικτυακού τραπεζικού ιδρύματος. Kαι τα λέμε αυτά γιατί οι συγκεκριμένες απάτες δεν έχουν πατρίδα.

Σιγά σιγά

Μπορεί να άρχισαν να μειώνονται τα επιτόκια αλλά σε κάθε περίπτωση η μείωση αυτή στο πορτοφόλι των δανειζομένων θα φανεί από την καινούρια χρονιά μιας και τώρα αφορά τα νέα δάνεια.

Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων καταθέσεων παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,54% τον Σεπτέμβριο, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των νέων δανείων μειώθηκε στο 5,61%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Μειωμένο εμφανίζεται το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των νέων καταθέσεων και δανείων, καθώς υποχώρησε στις 5,07 εκατοστιαίες μονάδες, από 5,3 μονάδες τον Αύγουστο και 5,29 μονάδες τον Ιούλιο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:06

Η ESA ανακοινώνει την αποστολή του πρώτου Έλληνα αστροναύτη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

18:51

Αλλάζει το σχέδιο για την επέκταση του «Ελ. Βενιζέλος» - Διακόπτεται ο διαγωνισμός και προκηρύσσεται νέος

18:51

FT: Ο επικεφαλής της CIA ετοιμάζεται να αναλάβει σημαντικότερο ρόλο στις συνομιλίες Ρωσίας - Ουκρανίας

18:51

ΗΠΑ: Το ΥΠΟΙΚ τριπλασιάζει στα 6 δισ. δολάρια την επαναγορά ομολόγων

18:38

Ψάλτης: «Πρότυπο για τις ελληνικές επιχειρήσεις η συνεργασία Alpha Bank - UniCredit»

18:26

ΔΑΑ: Αύξηση 4,5% στην επιβατική κίνηση στο εξάμηνο - Στα 168,5 εκατ. το προσαρμοσμένο EBITDA

18:18

Πιερρακάκης: «Η Επ. Κεφαλαιαγοράς προστατεύει την εμπιστοσύνη για την οικονομία»

17:58

Έφυγε από τη ζωή ο τραγουδιστής Γιώργος Μαζωνάκης

17:55

Booking: Έχασε δικαστική μάχη κατά του βέτο της ΕΕ για την εξαγορά της ETraveli

17:53

Νετανιάχου: Το καθεστώς του Ιράν είναι «στα πρόθυρα της κατάρρευσης»

17:42

Χρηματιστήριο: Χτίζει... «οχυρό» στις 2.700 μονάδες - Εκτόξευση του τζίρου

17:40

Βρετανία: Η αστυνομία ξεκινά ποινική έρευνα σε βάρος του Reform UK για παραβίαση του εκλογικού νόμου

17:37

Ο ΔΟΑΕ έκλεισε τον συριακό φάκελο - Δηλώνει ικανοποιημένος από τη συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση

17:35

Meta: «Άλμα» 5% της μετοχής καθώς ο νέος AI agent Muse ενθουσιάζει την αγορά

17:33

Τσίπρας: «Αν βγούμε πρώτοι θα εξαντλήσουμε κάθε πιθανότητα να καταρτίσουμε κυβέρνηση»

17:30

Τουρνάς στη Βουλή: Στοιχεία για τα οχήματα που διαθέτει σήμερα η Πυροσβεστική, την ηλικιακή και χωροταξική κατανομή τους

17:21

Μπέρναμ: «Οι κυρώσεις στο Ισραήλ δείχνουν ότι η Βρετανία έχει ηγετικό ρόλο στην παγκόσμια σκηνή»

17:09

Γερμανία: Η Ρωσία εξοπλίζεται πέραν των αναγκών της για τον πόλεμο εναντίον του Κιέβου

17:02

Ισραηλινός ΥΠΕΞ: Δεν σκοπεύουμε να «εκτοπίσουμε» κανέναν από τη Γάζα

16:59

Πηγές Υπ. Μετανάστευσης: Αύξηση της νόμιμης μετανάστευσης το πρώτο 8μηνο

16:55

11 Ευρωβουλευτές από 10 χώρες στην εκδήλωση Τσιόδρα για την ενίσχυση παραγωγής προϊόντων «Made in EU»

16:48

Συρία: Τουλάχιστον 14 νεκροί σε έκρηξη σε αποθήκη όπλων στην Ιντλίμπ

16:47

Wall Street: To «100άρι» πετρέλαιο ρίχνει τους δείκτες

16:45

Eurostat: Πάνω από 10 άλλες χώρες της ΕΕ οι αποδοχές των Ελλήνων - Άλμα +30% σε σχέση με το 2019

16:43

EE: Νέοι και απλούστεροι κανόνες για τις δημόσιες συμβάσεις

16:30

Ο Νετανιάχου μηνύει τη Haaretz - «Προειδοποιήθηκε για την επίθεση της Χαμάς το 2023»

16:29

Δίκη για Τέμπη: Ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις συγγενών των μηχανοδηγών αμαξοστοιχίας - Την Δευτέρα η επόμενη συνεδρίαση

16:25

Μήνυμα Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου για θαλάσσιες ζώνες: «Συμφωνίες βάσει Διεθνούς Δικαίου»

16:24

Κτηματολόγιο: Τα λάθη που μπορούν να μπλοκάρουν μια μεταβίβαση - Τι πρέπει να ελέγξουν οι ιδιοκτήτες

16:23

4 φθινοπωρινά ταξίδια στην Ευρώπη πέρα από τα κλασικά