BACKSTORY

Αποφάσεις και αποχές - Συμφωνία για τηλεθέρμανση - Συμβολαιογραφικό τέλμα

21-10-2024 | 07:05
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αποφάσεις και αποχές - Συμφωνία για τηλεθέρμανση - Συμβολαιογραφικό τέλμα

Αποφάσεις και αποχές

Θέλω να σας πω πως οι ανακτήσεις δεν πάνε καλά. Και όσο οι ανακτήσεις δεν πάνε καλά τόσο οι εταιρείες διαχείρισης ζορίζουν την κατάσταση και συχνά παίρνουν ανάποδες αποφάσεις. Οι δικηγόροι της Αθήνας πάντως για την προστασία ευάλωτων πολιτών και δανειοληπτών, κατέρχονται σε στοχευμένες αποχές από 21 έως 29 Οκτωβρίου από τις διαταγές πληρωμής και τις πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης των Τραπεζών και funds αλλά και συνεχίζουν τη στοχευμένη αποχή από 22 έως και 29 Οκτωβρίου λόγω του νέου δικαστικού χάρτη (που αυτό αποτελεί μια άλλη συζήτηση).

Συμβολαιογραφικό τέλμα

Επίσης υπάρχει συμβολαιογραφική δυσκολία μέχρις αδυναμία να προχωρήσουν πολλές αγοραπωλησίες ακινήτων λόγω του φόρτου εργασίας των συμβολαιογράφων όσο προχωρούμε προς το τέλος αυτής της χρονιάς. Οι περισσότεροι συμβολαιογράφοι δηλώνουν πως αναλαμβάνουν ακίνητα τώρα και θα καταφέρουν να τα μελετήσουν τον Ιανουάριο. Και θετικό δεν το λες ούτε αυτό...

Η πτώση συνεχίζεται

Η πτώση των επιτοκίων θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση, λένε οι τραπεζίτες, οι οποίοι αναμένουν άλλη μια μείωση μέσα στον Δεκέμβριο και ταχεία αποκλιμάκωση την ερχόμενη χρονιά. Και αυτό γιατί οι χώρες του Βορρά και κυρίως η Γερμανία έχουν μεγάλα ζόρια. Γι' αυτό άλλωστε μιλούν όλοι.

Επενδυτική στάση

Σιγά σιγά μπήκαμε επενδυτικά στην περίοδο του προβληματισμού που είναι και μεγάλος και δύσκολος για τις αμερικανικές εκλογές. Έτσι, οι αναλυτές ακούν, βλέπουν αλλά δεν ακουμπούν πια μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Τα πονταρίσματα στο πετρέλαιο

Πάντως αυτό που μου προκαλεί ενδιαφέρον είναι ότι ενώ στη Μέση Ανατολή η κατάσταση έχει ξεφύγει, το πετρέλαιο έχασε σε χρόνο dt τα όποια κέρδη είχε δει τις τελευταίες εβδομάδες. Η εξέλιξη αυτή δείχνει αν μη τι άλλο ότι οι προσδοκίες των παικτών για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας δεν είναι θετικές. Δείχνει επίσης ότι ποντάρουν ότι η σχέση Ισραήλ - Ιράκ δεν θα φτάσει στα άκρα. Μένει να φανεί αν έχουν δίκιο.

Το κρεσέντο

Πραγματικά είναι άγνωστο πότε θα σταματήσει να αγοράζει μετοχές Intralot η Intracom. Οι ανακοινώσεις για αγορές στο ΧΑ έχουν γίνει καθημερινότητα και ίσως είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί. Λογικά το φρένο θα μπει όταν γίνει υπέρβαση του 10% του μετοχικού κεφαλαίου από την Intracom και για λόγους φορολογικούς. Το βέβαιο είναι ότι ο Σωκράτης Κόκκαλης δεν αγοράζει για να χάσει. Κάτι θα έχει στο μυαλό του ειδικά τώρα που παίζονται σημαντικοί διαγωνισμοί στις ΗΠΑ για την Intralot.

Αγκάθι

Αγκάθι αποτελεί εδώ και καιρό η θυγατρική του ΟΤΕ στη Ρουμανία για την οποία γίνεται προσπάθεια πώλησης επί μακρό διάστημα. Και δεν έφταναν όλα τα άλλα ήλθε και το πρόστιμο 33,5 εκατ. ευρώ από τις ρουμάνικες φορολογικές αρχές για να δέσει το γλυκό. Βέβαια οι κοντινοί επισημαίνουν ότι μιας και το πρόστιμο αφορά σε προηγούμενη χρήση βαραίνει τη σημερινή μητρική, όπερ και δεν θα επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις και τις αποφάσεις των αρμόδιων ρουμανικών αρχών που εξετάζουν την πώληση. Ίδωμεν.

Συμφωνία για τηλεθέρμανση

Η λύση που «κλείδωσε» για τα χρέη ύψους 125 εκατ. ευρώ των Δήμων Εορδαίας και Κοζάνης, και η οποία επέτρεψε την έναρξη λειτουργίας των τηλεθερμάνσεων στη Δυτική Μακεδονία πριν από λίγα 24ωρα, πρόκειται να παρουσιαστεί σήμερα στο ΥΠΕΝ. Εκτός από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, το «παρών» στη συνέντευξη Τύπου θα δώσει επίσης η διοίκηση της ΔΕΗ, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας και οι Δήμαρχοι Κοζάνης, Εορδαίας, Αμυνταίου.

Για την τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας οι οφειλές ανέρχονται σε 111,33 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για την τηλεθέρμανση Κοζάνης σε 16,36 εκατομμύρια. Η συμφωνία προβλέπει την κάλυψη του 1/3 των χρεών από την πολιτεία, του 1/3 από τη ΔΕΗ και του υπόλοιπου ποσού από τους δύο Δήμους, μέσω του ειδικού τέλους ΑΠΕ το οποίο καταβάλλουν οι φωτοβολταϊκοί και αιολικοί σταθμοί που βρίσκονται εγκατεστημένοι στην επικράτειά τους. Επίσης, το ειδικό τέλος ΑΠΕ θα αξιοποιηθεί για τη συγκράτηση της τιμής της τηλεθέρμανσης. Άμεσα αναμένεται να κατατεθεί Βουλή από το υπουργείο σχετική ρύθμιση.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:24

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι ένας πυλώνας σταθερότητας

12:20

TITAN: Καινοτόμες κατασκευαστικές λύσεις υψηλών επιδόσεων για την αναπτυσσόμενη αγορά των Data Centers

12:09

Συνάντηση Παπασταύρου με τον υπ. Ενέργειας των ΗΠΑ - Στην ατζέντα ο Κάθετος Διάδρομος

12:03

Bain & Company: Η ζήτηση για Data Centers αναμένεται να διπλασιαστεί έως το 2030

12:02

UBS: 91 άνθρωποι έγιναν δισεκατομμυριούχοι μέσω κληρονομιάς το 2025

11:47

Humanity Greece: Το 40,5% των πολιτών υπήρξαν ενεργοί εθελοντές τον τελευταίο χρόνο

11:44

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Από αύριο οι αιτήσεις για το πρόγραμμα απασχόλησης 150 πρώην εργαζομένων

11:41

Υπό τον έλεγχο της Vodacom η Safaricom με συμφωνία 2,4 δισ. δολαρίων

11:40

Πούτιν: Η Ρωσία θα καταλάβει ολόκληρο το Ντονμπάς με στρατιωτικά μέσα, εκτός αν αποσυρθούν οι Ουκρανοί

11:39

Έρευνα Pricefox: Πού εντοπίζεται το ακριβότερο σουβλάκι στην Ελλάδα που φτάνει τα 6,5 ευρώ

11:31

Διάστημα: Η φωτορύπανση από δορυφόρους απειλεί τις αστρονομικές παρατηρήσεις

11:27

Η Ινδία υποδέχεται τον Πούτιν με deal 2 δισ. δολαρίων για μίσθωση ρωσικού υποβρυχίου

11:26

Ευλογιά αιγοπροβάτων: Επιπλέον 50 εκατ. ευρώ σε κτηνοτρόφους και περιφέρειες

11:25

Δήμας για Πατρών - Πύργου: Μια νέα σελίδα για τη Δυτική Ελλάδα

11:21

Στις αγορές για 8 δισ. ευρώ το Ελληνικό Δημόσιο το 2026

11:19

Συλλογική δέσμευση χωρών για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με ακίνητη περιουσία

11:18

ΧΑ: Υποτονικό κλίμα κάτω από τις 2.100 μονάδες

11:17

ΑΔΜΗΕ: Υπερτριπλάσια η αναλογία οφέλους-κόστους για τις διασυνδέσεις σε Δωδεκάνησα, Β. Αιγαίο

11:09

Πούτιν: «Πολύ χρήσιμη» η συνάντηση με Γουίτκοφ και Γουίσνερ

10:59

Google: «Σεισμός τώρα» η κορυφαία αναζήτηση στην Ελλάδα το 2025

10:52

Ευρωαγορές: Οι ελπίδες για μείωση επιτοκίων από την Fed ενισχύουν το θετικό κλίμα

10:49

Σε δείκτες του STOXX εντάσσονται οι μετοχές των Metlen και Viohalco

10:48

Η ΑΒΑΞ παρέδωσε τα τελευταία 10 χιλιόμετρα του άξονα «Πάτρα - Πύργος»

10:44

Intrafashion: Στο «κάδρο» του Δ. Ματεμτζή μπαίνουν και τα καλλυντικά

10:39

ΗΠΑ: Η χρήση του Signal από τον επικεφαλής του Πενταγώνου Χέγκσεθ έθεσε σε κίνδυνο τον στρατό

10:23

Μουστάκας (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ): Οι προϋποθέσεις για ανθεκτικές υποδομές

10:21

ΟΗΕ: Ψήφισμα για την άμεση επιστροφή των παιδιών στην Ουκρανία με στήριξη της Ελλάδας

10:11

Σχεδόν οι μισοί Ευρωπαίοι θεωρούν ότι υπάρχει πιθανότητα πολέμου με τη Ρωσία τα επόμενα χρόνια

09:53

Παπαθανάσης: Στο ΕΣΠΑ η μετατροπή του πρώην Ταπητουργείου Αγίου Πέτρου Αρκαδίας σε κέντρο πολιτισμού

09:48

Μεντβέντεφ: Η κατάσχεση από την ΕΕ παγωμένων ρωσικών assets μπορεί να δικαιολογήσει πόλεμο