BACKSTORY

Άσχημα μαντάτα για το ρεύμα – Η πληροφορική «κοιτά» το ΧΑ – Οι επενδύσεις των ξενοδόχων

22-08-2024 | 07:15
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Άσχημα μαντάτα για το ρεύμα – Η πληροφορική «κοιτά» το ΧΑ – Οι επενδύσεις των ξενοδόχων
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Άσχημα μαντάτα για τους λογαριασμούς ρεύματος

Πονοκέφαλο προκαλεί στην κυβέρνηση η ολοένα μεγαλύτερη διόγκωση του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), από τον οποίο αποζημιώνονται οι μονάδες ανανεώσιμων πηγών με εγγυημένο έσοδο. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η συνολική «τρύπα» έφτασε τα 213,5 εκατ. ευρώ τον Μάιο, για να αυξηθεί στα 250 εκατ. ένα μήνα αργότερα. Αν και είναι βέβαιο πως το αρνητικό ισοζύγιο περιορίστηκε τους δύο υπόλοιπους καλοκαιρινούς μήνες, όταν από το φθινόπωρο αποκλιμακωθούν οι χονδρεμπορικές τιμές, το έλλειμμα θα ξεκινήσει και πάλι να διογκώνεται.

Η «υγεία» του ΕΛΑΠΕ είναι σημαντική για όλους τους καταναλωτές, καθώς από αυτήν θα εξαρτηθεί αν θα χρειαστεί ή όχι να γίνει αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ – της ρυθμιζόμενης χρέωσης που υπάρχει σε όλους τους λογαριασμούς ρεύματος. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ έχει ξεκαθαρίσει πως θα «κάνει ταμείο» στο τέλος του 2024. Ωστόσο, όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι δύσκολα θα αποφευχθεί ένα επιπλέον οικονομικό βάρος, που θα χρειαστεί να σηκώσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Νέες εταιρείες κοιτούν το ΧΑ

Μπορεί οι μεγάλοι της τεχνολογίας να κάνουν σταδιακά την έξοδό τους από το χρηματιστηριακό ταμπλό, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την EpsilonNet, ωστόσο φρέσκο «αίμα» βολιδοσκοπεί την πιθανότητα εισόδου σε αυτό. Οι γνωρίζοντες αναφέρουν μάλιστα ότι οι εταιρείες του κλάδου που σκέφτονται σοβαρά αυτή την πιθανότητα και εξετάζουν το ενδεχόμενο φτάνουν διψήφιο αριθμό και μεγάλο μέρος προέρχεται από τους πλέον δυναμικούς υποκλάδους του χώρου, αυτόν της κυβερνοασφάλειας και του business software. Πέρα από το θερμό καλοκαίρι λοιπόν, εξίσου θερμό, τουλάχιστον από χρηματιστηριακής άποψης αναμένεται και το φθινόπωρο, ίσως και ο χειμώνας.

Μια σημαντική θέση

Μια σημαντική θέση στις Βρυξέλλες πρόκειται να αναλάβει η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού Άννα-Μαρία Μπούρα. Όπως μαθαίνω τοποθετήθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο γραφείο του Αντόνιο Κόστα που θα αναλάβει πρόεδρος του ευρωπαϊκού οργάνου. Μου λένε ακόμη ότι στις Βρυξέλλες κάποιοι δούλεψαν πολύ για αυτή την επιτυχία. Η κυρία Μπούρα αρχικά προοριζόταν για το γραφείο του Έλληνα Επιτρόπου αλλά τελικά πήγε σε μια άλλη σημαντική θέση.

Συνεχίζουν τις επενδύσεις οι ξενοδόχοι

Τα μηνύματα από τον κλάδο του τουρισμού είναι σίγουρα θετικά με το 2024 να έχει τις προδιαγραφές για να γράψει νέα ρεκόρ στην τουριστική ιστορία της χώρας. Παρά τα μικρά σύννεφα μάλιστα που αρχίζουν να αχνοφαίνονται στον τουριστικό ορίζοντα, όπως η μείωση της μέσης δαπάνης των τουριστών ή η πτώση των αφίξεων των πιο γαλαντόμων επισκεπτών - των Αμερικανών - οι μεγαλοξενοδόχοι δεν χάνουν την εμπιστοσύνη τους συνεχίζοντας να επενδύουν σωρηδόν. Από τα πλέον πρόσφατα παραδείγματα η Hotel Brain, η οποία σημείωσε ήδη το 2023 αύξηση τζίρου της τάξης του 55%, σπάζοντας το φράγμα των 100 εκατ. ευρώ. Και το τρέχον έτος συνεχίζει το αναπτυξιακό της πρόγραμμα για την εκμετάλλευση νέων μονάδων και οι ανακοινώσεις για νέες συνεργασίες φαίνεται πως δεν θα αργήσουν.

Σήμερα οι υπογραφές για τα λεωφορεία

Σήμερα αναμένεται να βάλει την υπογραφή του ο Χρήστος Σταϊκούρας για την προμήθεια 300 λεωφορείων με leasing. Και από τη Δευτέρα αναμένεται να δούμε τα πρώτα 30 λεωφορεία στους δρόμους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:19

Γιατί ο Σκέρτσος «παίζει» Πορτοκάλογλου - Ποιος θα παίξει τάβλι με τον Πολάκη - Η γκαρσονιέρα της Καρυστιανού

08:15

LNG: Η Ευρώπη επιστρέφει ως η αγορά - κλειδί του παγκόσμιου εμπορίου φυσικού αερίου

08:11

ΕΕΕΠ: Νέα παρέμβαση για την ταυτοποίηση παικτών - Στο μικροσκόπιο οι διαδικασίες KYC στο online gaming

08:06

Η μεταρρύθμιση για το νερό περνά στην τελική ευθεία - ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ αναλαμβάνουν 70 παρόχους ύδρευσης

07:58

ΒΟΑΚ - AKTOR: «Κορδέλες» στο τμήμα Νεάπολη - Άγιος Νικόλαος αλλά και… χρονική παράταση

07:53

«Πάγος» στον νέο διαγωνισμό για τις 1.000 κάμερες στους δρόμους κατά των παραβάσεων

07:52

Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν στόχους στο Ιράν - «Αποφασιστική» απάντηση υπόσχεται η Τεχεράνη

07:43

Δημογραφικό: Εγκατέλειψαν την Ελλάδα οι μισοί αλλοδαποί το τελευταίο έτος - Μειώθηκε ο πληθυσμός τους κατά 133.000 άτομα

07:32

Lamda - Ελληνικό: Ακίνητα από… «χρυσό» αξίας 1,7 δισ., «50άρης» ο Riviera Tower - «Χαμός» στη Little Athens

07:22

Χρηματιστήριο: Έσπασε ξανά το «φράγμα» του ενός εκατομμυρίου μερίδων - Τα πολυετή υψηλά φέρνουν νέο κόσμο στο ταμπλό

07:15

Ακίνητα: Η ατζέντα της ΔΕΘ για να πάρει ανάσα η κτηματαγορά

07:10

Η κίνηση της Eurobank - Είδε μπροστά - Το νέο μέτωπο της Ryanair

23:54

Θεμιστοκλέους: Υπερδιπλασιάστηκαν οι αεροδιακομιδές από το 2021

23:40

Βρετανία: Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την αγωγή του πρίγκιπα Χάρι κατά της Daily Mail

23:27

Μακρόν: Η Γαλλία θα επιστρέψει στη Συρία πάνω από 50 εκατ. ευρώ της οικογένειας Άσαντ

23:14

Ξύπνησαν οι πωλητές στη Wall Street: Πιέσεις από «μαύρο χρυσό» - Πτώση για SpaceX, AI και τσιπ

23:01

Ευρωκοινοβούλιο: Έρευνα για το ακροδεξιό κόμμα ESN - Επί τάπητος η αναστολή χρηματοδότησης

22:50

Στα 1,8 δισ. ευρώ ο παράνομος τζόγος στην Ελλάδα - Σχεδόν 900.000 παίκτες εκτός νόμιμης αγοράς

22:39

Κλήρωση Τζόκερ 07/07/2026: Οι αριθμοί που κερδίζουν τα 4,4 εκατ. ευρώ

22:26

Ράλι 5% για Brent και WTI μετά το «μπλόκο» των ΗΠΑ στο ιρανικό πετρέλαιο

22:13

ΗΠΑ: Ανακαλείται η άδεια πώλησης ιρανικού πετρελαίου μετά τις επιθέσεις στα Στενά του Ορμούζ

22:00

Κλήρωση Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 23 εκατ. ευρώ

21:48

ΑΑΔΕ: Ψηφιακά πλέον η διαχείριση ναυλοσυμφώνων

21:34

Λεπέν: Θα είμαι υποψήφια στις προεδρικές εκλογές του 2027

21:21

«Η Γροιλανδία δεν πωλείται» επαναλαμβάνει η πρωθυπουργός της Δανίας

21:08

Στην Άγκυρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Υποδοχή Ερντογάν στο επίσημο δείπνο

20:55

Σταθερά πρώτη η AfD στις δημοσκοπήσεις - Δύσπιστοι οι Γερμανοί στις μεταρρυθμίσεις Μερτς

20:42

Νετανιάχου: Η πώληση F-35 στην Τουρκία θα καταστρέψει την ισορροπία δυνάμεων στη Μέση Ανατολή

20:30

Το ΝΑΤΟ χρειάζεται την Τουρκία, αλλά δυσκολεύεται να την εμπιστευτεί

20:21

Ιδρυτικό Μέλος της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Άμυνα και Ασφάλεια (DSRB) η Ελλάδα