BACKSTORY

Άσχημα μαντάτα για το ρεύμα – Η πληροφορική «κοιτά» το ΧΑ – Οι επενδύσεις των ξενοδόχων

22-08-2024 | 07:15
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Άσχημα μαντάτα για το ρεύμα – Η πληροφορική «κοιτά» το ΧΑ – Οι επενδύσεις των ξενοδόχων

Άσχημα μαντάτα για τους λογαριασμούς ρεύματος

Πονοκέφαλο προκαλεί στην κυβέρνηση η ολοένα μεγαλύτερη διόγκωση του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), από τον οποίο αποζημιώνονται οι μονάδες ανανεώσιμων πηγών με εγγυημένο έσοδο. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η συνολική «τρύπα» έφτασε τα 213,5 εκατ. ευρώ τον Μάιο, για να αυξηθεί στα 250 εκατ. ένα μήνα αργότερα. Αν και είναι βέβαιο πως το αρνητικό ισοζύγιο περιορίστηκε τους δύο υπόλοιπους καλοκαιρινούς μήνες, όταν από το φθινόπωρο αποκλιμακωθούν οι χονδρεμπορικές τιμές, το έλλειμμα θα ξεκινήσει και πάλι να διογκώνεται.

Η «υγεία» του ΕΛΑΠΕ είναι σημαντική για όλους τους καταναλωτές, καθώς από αυτήν θα εξαρτηθεί αν θα χρειαστεί ή όχι να γίνει αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ – της ρυθμιζόμενης χρέωσης που υπάρχει σε όλους τους λογαριασμούς ρεύματος. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ έχει ξεκαθαρίσει πως θα «κάνει ταμείο» στο τέλος του 2024. Ωστόσο, όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι δύσκολα θα αποφευχθεί ένα επιπλέον οικονομικό βάρος, που θα χρειαστεί να σηκώσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Νέες εταιρείες κοιτούν το ΧΑ

Μπορεί οι μεγάλοι της τεχνολογίας να κάνουν σταδιακά την έξοδό τους από το χρηματιστηριακό ταμπλό, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την EpsilonNet, ωστόσο φρέσκο «αίμα» βολιδοσκοπεί την πιθανότητα εισόδου σε αυτό. Οι γνωρίζοντες αναφέρουν μάλιστα ότι οι εταιρείες του κλάδου που σκέφτονται σοβαρά αυτή την πιθανότητα και εξετάζουν το ενδεχόμενο φτάνουν διψήφιο αριθμό και μεγάλο μέρος προέρχεται από τους πλέον δυναμικούς υποκλάδους του χώρου, αυτόν της κυβερνοασφάλειας και του business software. Πέρα από το θερμό καλοκαίρι λοιπόν, εξίσου θερμό, τουλάχιστον από χρηματιστηριακής άποψης αναμένεται και το φθινόπωρο, ίσως και ο χειμώνας.

Μια σημαντική θέση

Μια σημαντική θέση στις Βρυξέλλες πρόκειται να αναλάβει η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού Άννα-Μαρία Μπούρα. Όπως μαθαίνω τοποθετήθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο γραφείο του Αντόνιο Κόστα που θα αναλάβει πρόεδρος του ευρωπαϊκού οργάνου. Μου λένε ακόμη ότι στις Βρυξέλλες κάποιοι δούλεψαν πολύ για αυτή την επιτυχία. Η κυρία Μπούρα αρχικά προοριζόταν για το γραφείο του Έλληνα Επιτρόπου αλλά τελικά πήγε σε μια άλλη σημαντική θέση.

Συνεχίζουν τις επενδύσεις οι ξενοδόχοι

Τα μηνύματα από τον κλάδο του τουρισμού είναι σίγουρα θετικά με το 2024 να έχει τις προδιαγραφές για να γράψει νέα ρεκόρ στην τουριστική ιστορία της χώρας. Παρά τα μικρά σύννεφα μάλιστα που αρχίζουν να αχνοφαίνονται στον τουριστικό ορίζοντα, όπως η μείωση της μέσης δαπάνης των τουριστών ή η πτώση των αφίξεων των πιο γαλαντόμων επισκεπτών - των Αμερικανών - οι μεγαλοξενοδόχοι δεν χάνουν την εμπιστοσύνη τους συνεχίζοντας να επενδύουν σωρηδόν. Από τα πλέον πρόσφατα παραδείγματα η Hotel Brain, η οποία σημείωσε ήδη το 2023 αύξηση τζίρου της τάξης του 55%, σπάζοντας το φράγμα των 100 εκατ. ευρώ. Και το τρέχον έτος συνεχίζει το αναπτυξιακό της πρόγραμμα για την εκμετάλλευση νέων μονάδων και οι ανακοινώσεις για νέες συνεργασίες φαίνεται πως δεν θα αργήσουν.

Σήμερα οι υπογραφές για τα λεωφορεία

Σήμερα αναμένεται να βάλει την υπογραφή του ο Χρήστος Σταϊκούρας για την προμήθεια 300 λεωφορείων με leasing. Και από τη Δευτέρα αναμένεται να δούμε τα πρώτα 30 λεωφορεία στους δρόμους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:26

Ελβετία: Οι εξαγωγές όπλων αυξήθηκαν σημαντικά το 2025

23:15

Ο Νετανιάχου καλεί τους Ιρανούς να είναι έτοιμοι να ανατρέψουν το καθεστώς

22:55

Πετρέλαιο: Έκλεισε κάτω από τα 85 δολάρια - Αλαλούμ με την ανάρτηση του Ράιτ

22:48

Wall Street: Ήπια πτώση για S&P 500 και Dow – Μεταβλητότητα λόγω Μέσης Ανατολής και πετρελαίου

22:25

Ο πρόεδρος Τραμπ αξιώνει από το Ιράν την αποναρκοθέτηση του Στενού του Χορμούζ

22:10

Βουλή: Ολοκληρώθηκε η συζήτηση επί του πορίσματος της Εξεταστικής για ΟΠΕΚΕΠΕ

22:07

Βουλγαρία: Οι αρχές βεβαιώνουν ότι έχουν επαρκή αποθέματα καυσίμων

21:57

Ιράν: «Δεν επιδιώκουμε κατάπαυση του πυρός», δηλώνει ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου

21:54

Κέρδη σχεδόν 2% για τον χρυσό

21:37

Μερτς: Καλεί το Ισραήλ να εγκαταλείψει σχέδια προσάρτησης εδαφών στη Δυτική Όχθη

21:30

Ένα σούπερ-τάνκερ πέρασε από το Ορμούζ μεταφέροντας ιρανικό πετρέλαιο στην Κίνα

21:14

Reuters: Έως και 150 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν τραυματιστεί στον πόλεμο με το Ιράν

21:09

Συμφωνία της Hellenic Cables με την Alliander για καλώδια μέσης και χαμηλής τάσης

21:09

Μια ανάρτηση του υπουργού Ενέργειας των ΗΠΑ έριξε το πετρέλαιο προτού διαγραφεί

21:06

Axios: Οι ΗΠΑ ζήτησαν από το Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές του Ιράν

21:03

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για τους υγειονομικούς κινδύνους από τη «μαύρη βροχή» στο Ιράν

20:55

Ιράν: «Ταχεία αποκλιμάκωση» ζητά ο Πούτιν

20:49

Εκρήξεις στην πρωτεύουσα του Μπαχρέιν

20:43

Λίβανος: Σφοδρά πλήγματα στη Βηρυτό, ο ισραηλινός στρατός προωθείται στα νότια

20:37

Ποιες είναι οι πλουσιότερες γυναίκες στον κόσμο

20:35

Β. Μακεδονία: Επαναλειτουργεί μετά από 13 χρόνια ο αγωγός πετρελαίου Θεσσαλονίκης - Σκοπίων

20:15

Ρωσία: Έξι νεκροί και 37 τραυματίες από την ουκρανική επίθεση στο Μπριάνσκ

19:57

Forbes: Μία ανάσα από το 1 τρισ. η περιουσία του Έλον Μασκ - 3.428 δισεκατομμυριούχοι στον πλανήτη

19:50

Οι 21 Έλληνες δισεκατομμυριουχοι της λίστας του Forbes - Ποιος είναι στην κορυφή

19:40

Από τις πυρκαγιές καυσίμων στην Τεχεράνη μέχρι τα όπλα: Εκατομμύρια τόνοι CO₂ το αποτύπωμα των πολέμων

19:39

Rebound 2% στις ευρωαγορές

19:29

Παπασταύρου: «Εθνική υπόθεση η ανάπτυξη στον τομέα των υδρογονανθράκων»

19:25

Το βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Dragon απέπλευσε για την Κύπρο

19:25

Πόλεμος στο Ιράν: Οι προειδοποιήσεις που αγνόησε ο Τραμπ και τα μαθήματα από το Ιράκ

19:17

Ζελένσκι: «Ουκρανοί ειδικοί στην αναχαίτιση drones αναχωρούν για τον Κόλπο»