BACKSTORY

Άσχημα μαντάτα για το ρεύμα – Η πληροφορική «κοιτά» το ΧΑ – Οι επενδύσεις των ξενοδόχων

22-08-2024 | 07:15
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Άσχημα μαντάτα για το ρεύμα – Η πληροφορική «κοιτά» το ΧΑ – Οι επενδύσεις των ξενοδόχων

Άσχημα μαντάτα για τους λογαριασμούς ρεύματος

Πονοκέφαλο προκαλεί στην κυβέρνηση η ολοένα μεγαλύτερη διόγκωση του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), από τον οποίο αποζημιώνονται οι μονάδες ανανεώσιμων πηγών με εγγυημένο έσοδο. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η συνολική «τρύπα» έφτασε τα 213,5 εκατ. ευρώ τον Μάιο, για να αυξηθεί στα 250 εκατ. ένα μήνα αργότερα. Αν και είναι βέβαιο πως το αρνητικό ισοζύγιο περιορίστηκε τους δύο υπόλοιπους καλοκαιρινούς μήνες, όταν από το φθινόπωρο αποκλιμακωθούν οι χονδρεμπορικές τιμές, το έλλειμμα θα ξεκινήσει και πάλι να διογκώνεται.

Η «υγεία» του ΕΛΑΠΕ είναι σημαντική για όλους τους καταναλωτές, καθώς από αυτήν θα εξαρτηθεί αν θα χρειαστεί ή όχι να γίνει αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ – της ρυθμιζόμενης χρέωσης που υπάρχει σε όλους τους λογαριασμούς ρεύματος. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ έχει ξεκαθαρίσει πως θα «κάνει ταμείο» στο τέλος του 2024. Ωστόσο, όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι δύσκολα θα αποφευχθεί ένα επιπλέον οικονομικό βάρος, που θα χρειαστεί να σηκώσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Νέες εταιρείες κοιτούν το ΧΑ

Μπορεί οι μεγάλοι της τεχνολογίας να κάνουν σταδιακά την έξοδό τους από το χρηματιστηριακό ταμπλό, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την EpsilonNet, ωστόσο φρέσκο «αίμα» βολιδοσκοπεί την πιθανότητα εισόδου σε αυτό. Οι γνωρίζοντες αναφέρουν μάλιστα ότι οι εταιρείες του κλάδου που σκέφτονται σοβαρά αυτή την πιθανότητα και εξετάζουν το ενδεχόμενο φτάνουν διψήφιο αριθμό και μεγάλο μέρος προέρχεται από τους πλέον δυναμικούς υποκλάδους του χώρου, αυτόν της κυβερνοασφάλειας και του business software. Πέρα από το θερμό καλοκαίρι λοιπόν, εξίσου θερμό, τουλάχιστον από χρηματιστηριακής άποψης αναμένεται και το φθινόπωρο, ίσως και ο χειμώνας.

Μια σημαντική θέση

Μια σημαντική θέση στις Βρυξέλλες πρόκειται να αναλάβει η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού Άννα-Μαρία Μπούρα. Όπως μαθαίνω τοποθετήθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο γραφείο του Αντόνιο Κόστα που θα αναλάβει πρόεδρος του ευρωπαϊκού οργάνου. Μου λένε ακόμη ότι στις Βρυξέλλες κάποιοι δούλεψαν πολύ για αυτή την επιτυχία. Η κυρία Μπούρα αρχικά προοριζόταν για το γραφείο του Έλληνα Επιτρόπου αλλά τελικά πήγε σε μια άλλη σημαντική θέση.

Συνεχίζουν τις επενδύσεις οι ξενοδόχοι

Τα μηνύματα από τον κλάδο του τουρισμού είναι σίγουρα θετικά με το 2024 να έχει τις προδιαγραφές για να γράψει νέα ρεκόρ στην τουριστική ιστορία της χώρας. Παρά τα μικρά σύννεφα μάλιστα που αρχίζουν να αχνοφαίνονται στον τουριστικό ορίζοντα, όπως η μείωση της μέσης δαπάνης των τουριστών ή η πτώση των αφίξεων των πιο γαλαντόμων επισκεπτών - των Αμερικανών - οι μεγαλοξενοδόχοι δεν χάνουν την εμπιστοσύνη τους συνεχίζοντας να επενδύουν σωρηδόν. Από τα πλέον πρόσφατα παραδείγματα η Hotel Brain, η οποία σημείωσε ήδη το 2023 αύξηση τζίρου της τάξης του 55%, σπάζοντας το φράγμα των 100 εκατ. ευρώ. Και το τρέχον έτος συνεχίζει το αναπτυξιακό της πρόγραμμα για την εκμετάλλευση νέων μονάδων και οι ανακοινώσεις για νέες συνεργασίες φαίνεται πως δεν θα αργήσουν.

Σήμερα οι υπογραφές για τα λεωφορεία

Σήμερα αναμένεται να βάλει την υπογραφή του ο Χρήστος Σταϊκούρας για την προμήθεια 300 λεωφορείων με leasing. Και από τη Δευτέρα αναμένεται να δούμε τα πρώτα 30 λεωφορεία στους δρόμους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:50

Βραζιλία-δημοσκόπηση: Ο Λούλα θα κέρδιζε έναντι όλων των δεξιών αντιπάλων του στις εκλογές του 2026

23:40

Ρωσία: Τρεις νεκροί από ουκρανικά drones στην περιοχή του Ροστόφ

23:26

Wall Street: «Έσπασε» το 4ημερο πτωτικό σερί ο S&P 500 - Ώθηση από την Micron

23:10

ΕΥΔΑΠ: Αυτές είναι οι προτάσεις προς τη ΡΑΑΕΥ για τις νέες τιμές στο νερό

22:57

Μικρή άνοδος για το πετρέλαιο με φόντο τις κυρώσεις ΗΠΑ στη Ρωσία

22:47

Φον ντερ Λάιεν: Αναβάλλεται για τον Ιανουάριο η υπογραφή της συμφωνίας με τη Mercosur

22:37

Χρυσοχοΐδης στην Τουρκία: «Ανοιχτή γραμμή» και κοινές επιχειρήσεις κατά του οργανωμένου εγκλήματος

22:22

Τραμπ: Ζητεί από την Ουκρανία να «κινηθεί γρήγορα» στις διαπραγματεύσεις για το τέλος του πολέμου

22:09

Σδούκου: Οι πληρωμές των αγροτών ολοκληρώνονται σύντομα - Αναγκαιότητα ο διάλογος

21:58

Οριακές απώλειες για τον χρυσό - Υποχώρησε από τα ιστορικά υψηλά το ασήμι

21:42

ΕΥΔΑΠ: Κατέθεσε πρόταση στη ΡΑΑΕΥ για τις αυξήσεις στα τιμολόγια νερού

21:31

Ιταλία για Mercosur: Έτοιμοι να την υπογράψουμε μόλις δοθούν οι αναγκαίες απαντήσεις στους αγρότες

21:22

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Πτώση για ΝΔ - Στο πλευρό των αγροτών το 81%

21:19

FedHATTA: Ενισχύονται οι τουριστικοί δεσμοί Ελλάδας - Ιράν

21:02

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε δύο ακόμη δικαστές του ΔΠΔ επειδή διεξήγαγαν έρευνα για το Ισραήλ

20:46

Δανία: Αποδίδει δύο κυβερνοεπιθέσεις σε ομάδες που συνδέονται με το ρωσικό κράτος

20:33

Μεξικό: Η Σεϊνμπάουμ προτείνει να μεσολαβήσει για να αποφευχθεί μια ένοπλη επέμβαση στη Βενεζουέλα

20:20

Τρία pause και μία μείωση: Οι τελευταίες αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών για το 2025

20:13

Σύνοδος Κορυφής: Στόχος μια συμφωνία έως το τέλος του 2026 για το νέο Δημοσιονομικό Πλαίσιο

20:07

Στα 50 δισ. ευρώ το χρέος των «Ρωσικών Σιδηροδρόμων» - Κυβερνητική εντολή να πουλήσουν ουρανοξύστη στη Μόσχα

19:57

ΑΑΔΕ: Yπογραφή συμφωνίας Ελλάδας–Αλβανίας για τους «Πράσινους Διαδρόμους»

19:53

ΗΠΑ: Ιδιωτικό αεροσκάφος συνετρίβη στη Βόρεια Καρολίνα

19:48

Κοντογεώργης: Το πεδίο για τους αγρότες το 2026 θα είναι πολύ καλύτερο

19:45

Πηγές ΥΠΑΑΤ για αγρότες: Ναι στο διάλογο, ναι στα λογικά αιτήματα, όχι στην ταλαιπωρία της κοινωνίας

19:37

Συνάντηση για τη Γάζα αύριο στο Μαϊάμι μεταξύ ΗΠΑ, Κατάρ, Αιγύπτου και Τουρκίας

19:31

Ευρωαγορές: Κέρδη στον απόηχο των κεντρικών τραπεζών

19:22

Γιώργος Κώτσηρας: Δίκαιη, ισορροπημένη και θεσμικά ανθεκτική παρέμβαση για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο

19:12

Alpha Bank: Στο 7,33% θα αυξηθεί το ποσοστό της JPMorgan

19:11

ΟΗΕ: Συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας την Τρίτη για τη Βενεζουέλα

19:08

Τσιάρας: Γυρίζουμε σελίδα - Δεν θα δημιουργηθεί κανένα κενό, δεν θα κινδυνέψουν οι πληρωμές των αγροτών