BACKSTORY

Άσχημα μαντάτα για το ρεύμα – Η πληροφορική «κοιτά» το ΧΑ – Οι επενδύσεις των ξενοδόχων

22-08-2024 | 07:15
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Άσχημα μαντάτα για το ρεύμα – Η πληροφορική «κοιτά» το ΧΑ – Οι επενδύσεις των ξενοδόχων

Άσχημα μαντάτα για τους λογαριασμούς ρεύματος

Πονοκέφαλο προκαλεί στην κυβέρνηση η ολοένα μεγαλύτερη διόγκωση του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), από τον οποίο αποζημιώνονται οι μονάδες ανανεώσιμων πηγών με εγγυημένο έσοδο. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η συνολική «τρύπα» έφτασε τα 213,5 εκατ. ευρώ τον Μάιο, για να αυξηθεί στα 250 εκατ. ένα μήνα αργότερα. Αν και είναι βέβαιο πως το αρνητικό ισοζύγιο περιορίστηκε τους δύο υπόλοιπους καλοκαιρινούς μήνες, όταν από το φθινόπωρο αποκλιμακωθούν οι χονδρεμπορικές τιμές, το έλλειμμα θα ξεκινήσει και πάλι να διογκώνεται.

Η «υγεία» του ΕΛΑΠΕ είναι σημαντική για όλους τους καταναλωτές, καθώς από αυτήν θα εξαρτηθεί αν θα χρειαστεί ή όχι να γίνει αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ – της ρυθμιζόμενης χρέωσης που υπάρχει σε όλους τους λογαριασμούς ρεύματος. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ έχει ξεκαθαρίσει πως θα «κάνει ταμείο» στο τέλος του 2024. Ωστόσο, όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι δύσκολα θα αποφευχθεί ένα επιπλέον οικονομικό βάρος, που θα χρειαστεί να σηκώσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Νέες εταιρείες κοιτούν το ΧΑ

Μπορεί οι μεγάλοι της τεχνολογίας να κάνουν σταδιακά την έξοδό τους από το χρηματιστηριακό ταμπλό, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την EpsilonNet, ωστόσο φρέσκο «αίμα» βολιδοσκοπεί την πιθανότητα εισόδου σε αυτό. Οι γνωρίζοντες αναφέρουν μάλιστα ότι οι εταιρείες του κλάδου που σκέφτονται σοβαρά αυτή την πιθανότητα και εξετάζουν το ενδεχόμενο φτάνουν διψήφιο αριθμό και μεγάλο μέρος προέρχεται από τους πλέον δυναμικούς υποκλάδους του χώρου, αυτόν της κυβερνοασφάλειας και του business software. Πέρα από το θερμό καλοκαίρι λοιπόν, εξίσου θερμό, τουλάχιστον από χρηματιστηριακής άποψης αναμένεται και το φθινόπωρο, ίσως και ο χειμώνας.

Μια σημαντική θέση

Μια σημαντική θέση στις Βρυξέλλες πρόκειται να αναλάβει η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού Άννα-Μαρία Μπούρα. Όπως μαθαίνω τοποθετήθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο γραφείο του Αντόνιο Κόστα που θα αναλάβει πρόεδρος του ευρωπαϊκού οργάνου. Μου λένε ακόμη ότι στις Βρυξέλλες κάποιοι δούλεψαν πολύ για αυτή την επιτυχία. Η κυρία Μπούρα αρχικά προοριζόταν για το γραφείο του Έλληνα Επιτρόπου αλλά τελικά πήγε σε μια άλλη σημαντική θέση.

Συνεχίζουν τις επενδύσεις οι ξενοδόχοι

Τα μηνύματα από τον κλάδο του τουρισμού είναι σίγουρα θετικά με το 2024 να έχει τις προδιαγραφές για να γράψει νέα ρεκόρ στην τουριστική ιστορία της χώρας. Παρά τα μικρά σύννεφα μάλιστα που αρχίζουν να αχνοφαίνονται στον τουριστικό ορίζοντα, όπως η μείωση της μέσης δαπάνης των τουριστών ή η πτώση των αφίξεων των πιο γαλαντόμων επισκεπτών - των Αμερικανών - οι μεγαλοξενοδόχοι δεν χάνουν την εμπιστοσύνη τους συνεχίζοντας να επενδύουν σωρηδόν. Από τα πλέον πρόσφατα παραδείγματα η Hotel Brain, η οποία σημείωσε ήδη το 2023 αύξηση τζίρου της τάξης του 55%, σπάζοντας το φράγμα των 100 εκατ. ευρώ. Και το τρέχον έτος συνεχίζει το αναπτυξιακό της πρόγραμμα για την εκμετάλλευση νέων μονάδων και οι ανακοινώσεις για νέες συνεργασίες φαίνεται πως δεν θα αργήσουν.

Σήμερα οι υπογραφές για τα λεωφορεία

Σήμερα αναμένεται να βάλει την υπογραφή του ο Χρήστος Σταϊκούρας για την προμήθεια 300 λεωφορείων με leasing. Και από τη Δευτέρα αναμένεται να δούμε τα πρώτα 30 λεωφορεία στους δρόμους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:42

Ερντογάν στο Bloomberg: Καθοριστική η επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35 για την ασφάλεια του ΝΑΤΟ

11:32

UBS: Νέα σύσταση neutral και τιμή-στόχος 10,7 ευρώ για τη μετοχή του ΔΑΑ

11:27

Μπλακ άουτ στα αεροδρόμια: Τι αποζημιώσεις δικαιούνται οι επιβάτες

11:16

Πρωθυπουργός Γροιλανδίας προς Τραμπ: «Όχι άλλες φαντασιώσεις προσάρτησης»

11:03

ΧΑ: Ήπιες διακυμάνσεις κοντά στα πολυετή υψηλά για τον Γενικό Δείκτη

10:52

Σε θετικό έδαφος οι ευρωαγορές με φόντο τη Βενεζουέλα - Ισχυρά κέρδη για τις αμυντικές μετοχές

10:42

Διαδηλώσεις στο Ιράν: Η Τεχεράνη κατηγορεί το Ισραήλ ότι επιδιώκει να «υπονομεύσει την εθνική ενότητα»

10:25

Έως 15.000 ευρώ χρωστούν 7 στους 10 οφειλέτες του ΚΕΑΟ - Στα 50,68 δισ. εκτοξεύτηκε το χρέος

10:22

Τουρκία: Στο 30,9% ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο - Επιβραδύνθηκε για 3ο διαδοχικό μήνα

10:20

Έκτακτη επιχορήγηση 4,4 εκατ. ευρώ σε πέντε Πανεπιστήμια για λειτουργικές ανάγκες

09:59

Νορβηγία: Πρώτη στις παγκόσμιες πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων το 2025 - Άγγιξαν το 96%

09:57

Κινέζος ΥΠΕΞ: Το Πεκίνο δεν αποδέχεται οποιαδήποτε χώρα να αναλάβει ρόλο «παγκόσμιου δικαστή»

09:53

Starlink: Προσφέρει δωρεάν ίντερνετ στη Βενεζουέλα μετά τη σύλληψη Μαδούρο

09:38

Χατζηδάκης: Δεν μπορούμε να μένουμε άλλο θεατές στα μπλόκα - Μια μειοψηφία κρατά όμηρο την υπόλοιπη κοινωνία

09:32

Τραμπ: Επανέλαβε την επιθυμία του να προσαρτήσει τη Γροιλανδία στις ΗΠΑ - Έντονες αντιδράσεις από Δανία

09:30

Εισαγγελική παρέμβαση και ΕΔΕ για το χάος στα αεροδρόμια - Δήμας: Οι επιβάτες δικαιούνται αποζημιώσεις

09:27

Κοντογεώργης: Ένας χρόνος χωρίς τον Κώστα Σημίτη

09:24

Η ΕΚΤΕΡ παρουσίασε το νέο της λογότυπο

09:17

Επιχειρήσεις: Μόλις 10% του τζίρου από online πωλήσεις - Πόσες χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη

09:12

Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες στα μπλόκα - Έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου

09:04

Eurobank: Αγορά 1.447.993 ιδίων μετοχών έναντι 5,06 εκατ. ευρώ

08:54

Βενεζουέλα: Η Ροδρίγκες ανακοίνωσε την ίδρυση επιτροπής για την απελευθέρωση του Μαδούρο

08:37

Ελβετία: Ταυτοποιήθηκαν οι 40 νεκροί, εκ των οποίων 20 ανήλικοι, από την πυρκαγιά στο Κραν Μοντανά

08:20

Πέντε συμβουλές πιο ασφαλή «ψηφιακή ζωή»

08:10

Σκουπίδια, ενέργεια και δισεκατομμύρια: Αλματώδης η ανάπτυξη της ενεργειακής αξιοποίησης αποβλήτων

08:00

Επιστρέφει στην αγορά για 27 εκατ. δολάρια το σπίτι της Ντάιαν Κίτον στο Λος Άντζελες

07:46

Απειλές Τραμπ κατά Κολομβίας - H Κούβα είναι έτοιμη να «πέσει»

07:43

Μαλλιά κουβάρια εξαιτίας Μαδούρο - Η άποψη Βενιζέλου για το Διεθνές Δίκαιο - Ποιον θαυμάζει η Άννα;

07:22

Περίπου 200 ξενοδοχεία και τουριστικά προς πώληση σε δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς

07:15

Επίθεση κατά της φοροδιαφυγής με 72.800 ελέγχους - Ποιοι βρίσκονται στο στόχαστρο το 2026