BACKSTORY

Άσχημα μαντάτα για το ρεύμα – Η πληροφορική «κοιτά» το ΧΑ – Οι επενδύσεις των ξενοδόχων

22-08-2024 | 07:15
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Άσχημα μαντάτα για το ρεύμα – Η πληροφορική «κοιτά» το ΧΑ – Οι επενδύσεις των ξενοδόχων
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Άσχημα μαντάτα για τους λογαριασμούς ρεύματος

Πονοκέφαλο προκαλεί στην κυβέρνηση η ολοένα μεγαλύτερη διόγκωση του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), από τον οποίο αποζημιώνονται οι μονάδες ανανεώσιμων πηγών με εγγυημένο έσοδο. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η συνολική «τρύπα» έφτασε τα 213,5 εκατ. ευρώ τον Μάιο, για να αυξηθεί στα 250 εκατ. ένα μήνα αργότερα. Αν και είναι βέβαιο πως το αρνητικό ισοζύγιο περιορίστηκε τους δύο υπόλοιπους καλοκαιρινούς μήνες, όταν από το φθινόπωρο αποκλιμακωθούν οι χονδρεμπορικές τιμές, το έλλειμμα θα ξεκινήσει και πάλι να διογκώνεται.

Η «υγεία» του ΕΛΑΠΕ είναι σημαντική για όλους τους καταναλωτές, καθώς από αυτήν θα εξαρτηθεί αν θα χρειαστεί ή όχι να γίνει αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ – της ρυθμιζόμενης χρέωσης που υπάρχει σε όλους τους λογαριασμούς ρεύματος. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ έχει ξεκαθαρίσει πως θα «κάνει ταμείο» στο τέλος του 2024. Ωστόσο, όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι δύσκολα θα αποφευχθεί ένα επιπλέον οικονομικό βάρος, που θα χρειαστεί να σηκώσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Νέες εταιρείες κοιτούν το ΧΑ

Μπορεί οι μεγάλοι της τεχνολογίας να κάνουν σταδιακά την έξοδό τους από το χρηματιστηριακό ταμπλό, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την EpsilonNet, ωστόσο φρέσκο «αίμα» βολιδοσκοπεί την πιθανότητα εισόδου σε αυτό. Οι γνωρίζοντες αναφέρουν μάλιστα ότι οι εταιρείες του κλάδου που σκέφτονται σοβαρά αυτή την πιθανότητα και εξετάζουν το ενδεχόμενο φτάνουν διψήφιο αριθμό και μεγάλο μέρος προέρχεται από τους πλέον δυναμικούς υποκλάδους του χώρου, αυτόν της κυβερνοασφάλειας και του business software. Πέρα από το θερμό καλοκαίρι λοιπόν, εξίσου θερμό, τουλάχιστον από χρηματιστηριακής άποψης αναμένεται και το φθινόπωρο, ίσως και ο χειμώνας.

Μια σημαντική θέση

Μια σημαντική θέση στις Βρυξέλλες πρόκειται να αναλάβει η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού Άννα-Μαρία Μπούρα. Όπως μαθαίνω τοποθετήθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο γραφείο του Αντόνιο Κόστα που θα αναλάβει πρόεδρος του ευρωπαϊκού οργάνου. Μου λένε ακόμη ότι στις Βρυξέλλες κάποιοι δούλεψαν πολύ για αυτή την επιτυχία. Η κυρία Μπούρα αρχικά προοριζόταν για το γραφείο του Έλληνα Επιτρόπου αλλά τελικά πήγε σε μια άλλη σημαντική θέση.

Συνεχίζουν τις επενδύσεις οι ξενοδόχοι

Τα μηνύματα από τον κλάδο του τουρισμού είναι σίγουρα θετικά με το 2024 να έχει τις προδιαγραφές για να γράψει νέα ρεκόρ στην τουριστική ιστορία της χώρας. Παρά τα μικρά σύννεφα μάλιστα που αρχίζουν να αχνοφαίνονται στον τουριστικό ορίζοντα, όπως η μείωση της μέσης δαπάνης των τουριστών ή η πτώση των αφίξεων των πιο γαλαντόμων επισκεπτών - των Αμερικανών - οι μεγαλοξενοδόχοι δεν χάνουν την εμπιστοσύνη τους συνεχίζοντας να επενδύουν σωρηδόν. Από τα πλέον πρόσφατα παραδείγματα η Hotel Brain, η οποία σημείωσε ήδη το 2023 αύξηση τζίρου της τάξης του 55%, σπάζοντας το φράγμα των 100 εκατ. ευρώ. Και το τρέχον έτος συνεχίζει το αναπτυξιακό της πρόγραμμα για την εκμετάλλευση νέων μονάδων και οι ανακοινώσεις για νέες συνεργασίες φαίνεται πως δεν θα αργήσουν.

Σήμερα οι υπογραφές για τα λεωφορεία

Σήμερα αναμένεται να βάλει την υπογραφή του ο Χρήστος Σταϊκούρας για την προμήθεια 300 λεωφορείων με leasing. Και από τη Δευτέρα αναμένεται να δούμε τα πρώτα 30 λεωφορεία στους δρόμους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:30

Eurobank: Έξι νέες δράσεις για το δημογραφικό στον Έβρο

13:14

Μαρινάκης: Ενισχυμένος ο μηχανισμός πυροπροστασίας - Διπλάσια ανάπτυξη από την Ευρωζώνη

13:12

Santander: Διατηρεί outperform για τη «νέα» ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Τι περιμένει στα αποτελέσματα α’ τριμήνου

13:00

Την αναίρεση της αποφυλάκισης Γιωτόπουλου προτείνει η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου

12:57

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τον 9ο Κύκλο Επιτάχυνσης του CapsuleT!

12:50

Κομισιόν: Στην Ελλάδα το βαρύτερο πλήγμα ακρίβειας στην Ευρωζώνη - Επίμονος πληθωρισμός ακόμα αν σταματήσει ο πόλεμος

12:50

Κεραμέως: Η μεγαλύτερη επένδυση που μπορούμε να κάνουμε είναι η επένδυση στον άνθρωπο

12:40

Θεοδωρικάκος: «Δημιουργούμε χιλιάδες θέσεις εργασίας στη ναυπηγική βιομηχανία»

12:39

Κικίλιας: 51% περισσότεροι έκτακτοι έλεγχοι στα πλοία - Μηδενική ανοχή σε θέματα ασφάλειας

12:32

Πώς ο Σκότι Πίπεν μετέτρεψε την μπασκετική του φήμη σε κρυπτονόμισμα

12:27

Καφούνης: Ακόμη ένα δύσκολο τρίμηνο για το εμπόριο - Επείγουν τα μέτρα στήριξης

12:10

Ξενοκώστας (ONEX): Η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε νέο ναυπηγικό κόμβο της Μεσογείου και της Ευρώπης

12:08

50 χρόνια Vican: Η  οικογενειακή εταιρεία στα προϊόντα φαρμακείου επενδύει στον άνθρωπο και την καινοτομία

12:06

«Παράθυρο» Μητσοτάκη για νέο «Σπίτι μου» - Τον Ιούνιο η έκτακτη ενίσχυση 150 ευρώ ανά παιδί

11:41

EY: Αυξάνεται η υιοθέτηση της αυτόνομης τεχνητής νοημοσύνης, παρά τις ανησυχίες

11:27

Χρηματιστήριο Αθηνών: Επιστροφή πάνω από τις 2.300 μονάδες

11:23

Ισχυρή ανάπτυξη του Factoring στην Ελλάδα το 2025 - Στα €29,4 δισ. ο κύκλος εργασιών

11:12

Η Revolut αναθέτει στην Action Global Communications Greece την εταιρική της επικοινωνία στην Ελλάδα

11:05

Πιερρακάκης: «Ο Γ. Στουρνάρας ήταν παρών στις κρίσιμες στιγμές της ελληνικής οικονομίας»

10:58

ΟΠΕΚΕΠΕ: Σε εξέλιξη επιχείρηση της ΕΛΑΣ στην Κρήτη - 20 συλλήψεις

10:43

Σε υψηλό 2,5 μηνών και προς «πράσινο 5x5» οι ευρωαγορές

10:28

Δήμος Αθηναίων: Εξωραϊσμός της πλατείας Δικαιοσύνης με την υποστήριξη της Visa

10:11

Ρεκόρ για τη μετοχή της SoftBank - Ελπίδες για IPO από OpenAI

10:02

Προϋπολογισμός: Μειωμένα κατά 118 εκατ. ευρώ τα φορολογικά έσοδα στο 4μηνο

09:47

Bally’s Intralot: Υπογράφει νέο συμβόλαιο λοταρίας με την Ελληνικά Λαχεία

09:39

Γαλλία: Πρωτοφανές για την εποχή κύμα καύσωνα πλήττει τη χώρα

09:34

Τεχεράνη: Πρόοδος για κατάρτιση μνημονίου κατανόησης με ΗΠΑ, αλλά όχι συμφωνία - Τα «αγκάθια»

09:30

Ρόδος: Περισσότεροι από 100 περιφερειάρχες και δήμαρχοι από όλη την Ευρώπη στις 29/5

09:30

Μητσοτάκης: Οι Κύπριοι επέλεξαν σταθερότητα - Η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά δίπλα σας

09:24

Η Ίος το «ανερχόμενο αστέρι» στη Μεσόγειο