BACKSTORY

Άσχημα μαντάτα για το ρεύμα – Η πληροφορική «κοιτά» το ΧΑ – Οι επενδύσεις των ξενοδόχων

22-08-2024 | 07:15
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Άσχημα μαντάτα για το ρεύμα – Η πληροφορική «κοιτά» το ΧΑ – Οι επενδύσεις των ξενοδόχων

Άσχημα μαντάτα για τους λογαριασμούς ρεύματος

Πονοκέφαλο προκαλεί στην κυβέρνηση η ολοένα μεγαλύτερη διόγκωση του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), από τον οποίο αποζημιώνονται οι μονάδες ανανεώσιμων πηγών με εγγυημένο έσοδο. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η συνολική «τρύπα» έφτασε τα 213,5 εκατ. ευρώ τον Μάιο, για να αυξηθεί στα 250 εκατ. ένα μήνα αργότερα. Αν και είναι βέβαιο πως το αρνητικό ισοζύγιο περιορίστηκε τους δύο υπόλοιπους καλοκαιρινούς μήνες, όταν από το φθινόπωρο αποκλιμακωθούν οι χονδρεμπορικές τιμές, το έλλειμμα θα ξεκινήσει και πάλι να διογκώνεται.

Η «υγεία» του ΕΛΑΠΕ είναι σημαντική για όλους τους καταναλωτές, καθώς από αυτήν θα εξαρτηθεί αν θα χρειαστεί ή όχι να γίνει αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ – της ρυθμιζόμενης χρέωσης που υπάρχει σε όλους τους λογαριασμούς ρεύματος. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ έχει ξεκαθαρίσει πως θα «κάνει ταμείο» στο τέλος του 2024. Ωστόσο, όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι δύσκολα θα αποφευχθεί ένα επιπλέον οικονομικό βάρος, που θα χρειαστεί να σηκώσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Νέες εταιρείες κοιτούν το ΧΑ

Μπορεί οι μεγάλοι της τεχνολογίας να κάνουν σταδιακά την έξοδό τους από το χρηματιστηριακό ταμπλό, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την EpsilonNet, ωστόσο φρέσκο «αίμα» βολιδοσκοπεί την πιθανότητα εισόδου σε αυτό. Οι γνωρίζοντες αναφέρουν μάλιστα ότι οι εταιρείες του κλάδου που σκέφτονται σοβαρά αυτή την πιθανότητα και εξετάζουν το ενδεχόμενο φτάνουν διψήφιο αριθμό και μεγάλο μέρος προέρχεται από τους πλέον δυναμικούς υποκλάδους του χώρου, αυτόν της κυβερνοασφάλειας και του business software. Πέρα από το θερμό καλοκαίρι λοιπόν, εξίσου θερμό, τουλάχιστον από χρηματιστηριακής άποψης αναμένεται και το φθινόπωρο, ίσως και ο χειμώνας.

Μια σημαντική θέση

Μια σημαντική θέση στις Βρυξέλλες πρόκειται να αναλάβει η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού Άννα-Μαρία Μπούρα. Όπως μαθαίνω τοποθετήθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο γραφείο του Αντόνιο Κόστα που θα αναλάβει πρόεδρος του ευρωπαϊκού οργάνου. Μου λένε ακόμη ότι στις Βρυξέλλες κάποιοι δούλεψαν πολύ για αυτή την επιτυχία. Η κυρία Μπούρα αρχικά προοριζόταν για το γραφείο του Έλληνα Επιτρόπου αλλά τελικά πήγε σε μια άλλη σημαντική θέση.

Συνεχίζουν τις επενδύσεις οι ξενοδόχοι

Τα μηνύματα από τον κλάδο του τουρισμού είναι σίγουρα θετικά με το 2024 να έχει τις προδιαγραφές για να γράψει νέα ρεκόρ στην τουριστική ιστορία της χώρας. Παρά τα μικρά σύννεφα μάλιστα που αρχίζουν να αχνοφαίνονται στον τουριστικό ορίζοντα, όπως η μείωση της μέσης δαπάνης των τουριστών ή η πτώση των αφίξεων των πιο γαλαντόμων επισκεπτών - των Αμερικανών - οι μεγαλοξενοδόχοι δεν χάνουν την εμπιστοσύνη τους συνεχίζοντας να επενδύουν σωρηδόν. Από τα πλέον πρόσφατα παραδείγματα η Hotel Brain, η οποία σημείωσε ήδη το 2023 αύξηση τζίρου της τάξης του 55%, σπάζοντας το φράγμα των 100 εκατ. ευρώ. Και το τρέχον έτος συνεχίζει το αναπτυξιακό της πρόγραμμα για την εκμετάλλευση νέων μονάδων και οι ανακοινώσεις για νέες συνεργασίες φαίνεται πως δεν θα αργήσουν.

Σήμερα οι υπογραφές για τα λεωφορεία

Σήμερα αναμένεται να βάλει την υπογραφή του ο Χρήστος Σταϊκούρας για την προμήθεια 300 λεωφορείων με leasing. Και από τη Δευτέρα αναμένεται να δούμε τα πρώτα 30 λεωφορεία στους δρόμους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:02

Δημοσκόπηση Alco: Το κόμμα που βγαίνει κερδισμένο εν μέσω πολέμου

20:57

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Μαξίμου - Στο Παρίσι την Τρίτη ο Κυρ. Μητσοτάκης

20:56

Μακρόν: H G7 προσανατολίζεται στην άντληση πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα των χωρών

20:44

Τραμπ: Μεγάλο λάθος η επιλογή του Μοτζτάμπα Χαμενεΐ – Πολύ νωρίς να μιλήσουμε για κατάσχεση ιρανικού πετρελαίου

20:30

Axios: Ο Λίβανος ζήτησε από την Ουάσινγκτον να μεσολαβήσει για τον τερματισμό του πολέμου

20:23

Πρσεβευτής Ισραήλ στον ΟΗΕ: «Θα στοχοθετήσουμε οποιονδήποτε προωθεί ριζοσπαστικές ιδέες εναντίον του»

20:04

Δένδιας: Η παρουσία Μακρόν υπογραμμίζει την στρατηγική αμυντική σχέση Ελλάδας-Γαλλίας

19:53

Πλαφόν στην βενζίνη βάζει ο Όρμπαν - Ζητά αναστολή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας

19:46

Η Ολλανδία στέλνει φρεγάτα στη Μεσόγειο

19:45

ΥΠΕΞ Γερμανίας: Αισθανόμαστε αυτή τη στιγμή ιδιαίτερη αλληλεγγύη για την Κύπρο

19:35

Σε νέα φάση η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή - Πόσο θα αντέξει το Ιράν;

19:28

Σύσκεψη στο Μαξίμου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή

19:26

Ευρωαγορές: Μάζεψαν τις απώλειες με φόντο το ράλι του πετρελαίου

19:22

Principia: Αποχώρηση του CEO Αριστοτέλη Χαντάβα

19:20

Χατζηδάκης: Η κυβέρνηση θα κινηθεί γρήγορα αλλά όχι πρόχειρα

19:20

Ερντογάν: «Είμαστε σε κατάσταση συναγερμού σε όλα τα πεδία»

18:55

Μητσοτάκης σε Χριστοδουλίδη από «Κίμων»: «Να ξέρετε πάντα ότι είμαστε εδώ»

18:50

Μιχαηλίδου από EPSCO: Πρωτοβουλίες για μεγαλύτερη ευελιξία στα ευρωπαϊκά εργαλεία στεγαστικής πολιτικής

18:45

Σδούκου: «Αναβαθμισμένος ο γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας»

18:43

Πούτιν: Η ενεργειακή κρίση έχει φθάσει

18:31

Lufthansa και Air France παρατείνουν την αναστολή των πτήσεών τους προς Μέση Ανατολή

18:27

Η Τεχεράνη απαντά στον Μακρόν για Στενά του Ορμούζ - Τραμπ: «Δεν είμαι ευχαριστημένος με τον νέο ηγέτη του Ιράν»

18:13

ΧΑ: «Κράτησε» τις 2.100 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

18:08

Μακρόν στα ελληνικά: Ευθύνη μας να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας και να αποτρέψουμε μια κλιμάκωση στην περιοχή

18:01

Λάιεν - Κόστα: «Απαράδεκτες οι επιθέσεις κατά των χωρών του Κόλπου»

17:54

Πορτογάλος ΥΠΟΙΚ για πετρέλαιο: Η Ευρώπη δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ανεφοδιασμού

17:51

«Επιχείρηση Επικό Λάθος»: Ο Αραγτσί χλευάζει τις ΗΠΑ και λέει πως «έχουμε και εμείς πολλές εκπλήξεις»

17:40

Πιερρακάκης για ενέργεια: Λέξη-κλειδί η προσιτή τιμή - Προστασία επιχειρήσεων και νοικοκυριών

17:29

Ακύρωση των κρουαζιέρων 20-23/3 με το Celestyal Discovery

17:20

Bloomberg: Τάνκερ της Dynacom διέσχισε τα Στενά του Ορμούζ