BACKSTORY

Ο... έρωτας της Deutsche Bank – Ανατροπή για τα φωτοβολταϊκά – Τα σχέδια της Sani/Ikos

16-08-2024 | 07:15
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ο... έρωτας της Deutsche Bank – Ανατροπή για τα φωτοβολταϊκά – Τα σχέδια της Sani/Ikos

Πονηρές ημέρες και... πρακτικές

Οι μέρες είναι πονηρές γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων βρίσκεται σε διακοπές. Και στις πονηρές ημέρες υπάρχουν πονηρές ανακοινώσεις αλλά και Γενικές Συνελεύσεις με την ελπίδα να μην τις παρακολουθήσει κανείς ή τουλάχιστον όσο λιγότεροι είναι δυνατό. Γιατί μη μου πείτε ότι τόσο πολύ καίγονταν εκεί στο Μουζάκη για παράδειγμα που αποφάσισαν να κάνουν Γενική Συνέλευση σήμερα. Γιατί ήταν γνωστό πως το δάνειο της συνδεδεμένης στο οποίο ήταν εγγυητές είχε ζητήματα και ήταν θέμα χρόνου η υλοποίηση αναγκαστικών κινήσεων.

Ο έρωτας της Deutsche Bank και η λεπτομέρεια

Μιας και ο λόγος για τράπεζες πραγματικά έχω εντυπωσιαστεί με τον έρωτα που έχει προκύψει αυτές τις ημέρες για τις ελληνικές τράπεζες. Βέβαια για να είμαστε ειλικρινείς δεν είναι όλοι σε mood διακοπών ούτε έχουν Παναγίες για να γιορτάσουν στη Γερμανία και στην Deutsche Bank η οποία δηλώνει έρωτα για τις ελληνικές τράπεζες με πρώτη προτίμηση τη Eurobank. Διαβάζοντας πάντως την έκθεση κράτησα αυτά περί ανθεκτικών περιθωρίων κέρδους λόγω κόστους καταθέσεων. Κοινώς οι ελληνικές τράπεζες κερδίζουν γιατί προσφέρουν πολύ χαμηλά επιτόκια καταθέσεων. Επειδή δεν έχουν ανταγωνισμό λέω εγώ. Και αναρωτιέμαι αν αυτό μπορεί να διαρκεί ή θα έχουμε καμία απότομη προσγείωση στην πραγματικότητα από κάποιον τρίτο που βλέπει το κενό και θα βρει τρόπο να μπει στην ελληνική αγορά.

Ανατροπή για τα φωτοβολταϊκά σε πολυκατοικίες

Τέλος στην προοπτική να γίνει πιο ευέλικτη η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε κοινόχρηστους χώρους κτιρίων, πρόκειται να βάλει το ΥΠΕΝ. Στόχος αρχικά του υπουργείου ήταν να μειώσει στο 51% το απαιτούμενο ποσοστό συναίνεσης των συνιδιοκτητών, όπως είχε γράψει το Insider.gr, αναθεωρώντας ωστόσο στην πορεία τη σχετική πρωτοβουλία. Έτσι, για την εγκατάσταση ηλιακών συστημάτων σε κοινόχρηστους χώρους, θα συνεχίσει να είναι απαραίτητη η συναίνεση του 100% των συνιδιοκτητών, όπως ισχύει και τώρα.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, η ακύρωση της μείωσης του ποσοστού οφείλεται στο γεγονός ότι μία τέτοια νομοθετική πρωτοβουλία είναι πολύ πιθανό να αντιμετώπιζε νομικά κωλύματα στην πορεία. Επομένως, αν ξεκινούσαν να υλοποιούνται συστήματα με το 51% της συναίνεσης, και στη συνέχεια η συγκεκριμένη ρύθμιση κρινόταν αντισυνταγματική, τότε όλα αυτά τα φωτοβολταϊκά θα βρίσκονταν αυτόματα «στον αέρα».

Η νομοθετική πρωτοβουλία για τον περιορισμό του ποσοστού συναίνεσης περιλαμβανόταν στο draft της Υπουργικής Απόφασης για το νέο μοντέλο αυτοπαραγωγής (net billing), η οποία είχε τεθεί τον Ιούλιο σε διαβούλευση. Ωστόσο, στην Υπουργική όπως αυτή θα δημοσιευθεί (προς τα τέλη Αυγούστου), το ποσοστό θα επανέλθει στο 100%.

Σχέδια και για τη Νότια Κρήτη καταστρώνει η Sani/Ikos

Για τα καλά έχει μπει η Κρήτη στο ραντάρ του ομίλου Sani/Ikos. Η εταιρεια έχει ηδη ξεκινησει τις εργασιες για την μεγάλη επένδυση 5 αστέρων υψους 125 εκατ. ευρώ στην Κρήτη.

Το νέο πολυτελές resort που θα αναπτυχθεί σε έκταση 200 στρεμμάτων στον κόλπο της Κισσάμου και αναμένεται να είναι έτοιμο το 2025, μάλλον δεν θα είναι το μοναδικό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο όμιλος σχεδιάζει νέο «άνοιγμα», αυτή τη φορά στη Νότια Κρήτη. Η φιλοδοξία είναι και πάλι για ανέγερση μονάδας πολλών αστέρων και οι συνομιλίες προχωρούν, χωρίς ωστόσο να έχουν, μέχρι και τώρα, ολοκληρωθεί

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

01:59

Νέο κύμα ισραηλινών βομβαρδισμών στο Ιράν - Με πυραύλους απαντά η Τεχεράνη

23:58

Ρωσία: Πέντε τραυματίες από επίθεση ουκρανικών drones στο Νοβοροσίσκ

23:44

«Ναι» από Δανία στη νέα στρατηγική πυρηνικής αποτροπής του Μακρόν

23:36

Τουσκ: «Η Πολωνία εξοπλίζεται με τους φίλους της για να αποτρέψει τους εχθρούς της»

23:33

Ιράν: «Θα χτυπήσουμε όποιο πλοίο επιχειρήσει να περάσει το Στενό του Ορμούζ»

23:21

Aegean: Επιπλέον ακυρώσεις πτήσεων από και προς Ισραήλ, Ιράκ, Λίβανο, ΗΑΕ και Σ. Αραβία

23:13

«Ασκήσεις ηρεμίας» στη Wall Street εν μέσω ανάφλεξης στον Περσικό

22:56

Εισαγωγές καυσίμων από ΗΠΑ στην Κούβα ξεκίνησαν ιδιωτικές εταιρίες

22:48

Ιράν: ΗΠΑ και Ισραήλ χτύπησαν 1.250 στόχους από το Σάββατο - Σε 9 χώρες έχει επεκταθεί η σύγκρουση

22:35

«Η Ουκρανία μπορεί να βοηθήσει στην κατάρριψη των ιρανικών drones» λέει ο ΥΠΕΞ Σιμπίχα

22:27

Ράλι άνω του 5% για το πετρέλαιο με το Ιράν στο «ραντάρ»

22:16

ΗΠΑ: Απορρίφθηκε αίτημα της κυβέρνησης να καθυστερήσει η καταβολή αποζημιώσεων σε εταιρείες για τους δασμούς

22:02

Πάνω από τα 5.200 δολάρια ο χρυσός με «άρωμα» Μέσης Ανατολής

21:53

Ισραήλ: Ο στρατός δεν αποκλείει χερσαία επιχείρηση εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

21:46

Βουλή: Κατατέθηκαν προς κύρωση οι συμβάσεις με τις Chevron - Helleniq για τους υδρογονάνθρακες

21:41

Επικοινωνία Μητσοτάκη - Κόστα με έμφαση στην Κύπρο

21:30

Ουκρανία: Οι δυνάμεις του Κιέβου ανακατέλαβαν 9 οικισμούς στο μέτωπο της Ζαπορίζια

21:15

Ερντογάν: «Γνωρίζουμε τα σενάρια για το Ιράν και τους ύπουλους υπολογισμούς που γίνονται»

21:14

Το Ισραήλ έπληξε οικονομική εταιρεία στον Λίβανο επειδή «χρηματοδοτεί τη Χεζμπολάχ»

21:05

Σούδα: Προσήχθη Γεωργιανός για κατασκοπεία

20:59

Φρουροί Επανάστασης: «Οι εχθροί του Ιράν δεν θα είναι πλέον ασφαλείς πουθενά στον κόσμο»

20:53

Ρούτε: «Το ΝΑΤΟ δεν θα εμπλακεί στον πόλεμο στο Ιράν»

20:38

Μιχαηλίδου: «Οι πολιτικές για την οικογένεια και τη στέγαση πρέπει να προχωρούν μαζί»

20:29

Bloomberg: ΗΑΕ και Κατάρ πιέζουν παρασκηνιακά τον Τραμπ για λύση στο θέμα του Ιράν

20:25

Ανθεκτικά τα ελληνικά κρατικά ομόλογα παρά τις μεγάλες απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές

20:11

Μέχρι τις 6 Μαρτίου η αναστολή πτήσεων από Τουρκία προς τα κράτη Κόλπου λόγω Ιράν

19:56

Στην Κύπρο τέσσερα ελληνικά F-16: Μέχρι αύριο οι φρεγάτες «Κίμων» και «Ψαρά»

19:49

Νετανιάχου: «Πλησιάζει η μέρα που ο ιρανικός λαός θα αποτινάξει τον ζυγό της τυραννίας»

19:35

Το Κατάρ ανακοίνωσε ότι κατέρριψε δύο ιρανικά αεροσκάφη τύπου SU24

19:29

Κομισιόν για Μ. Ανατολή: «Προτεραιότητες η υποστήριξη των κρατών μελών και η προστασία των πολιτών της ΕΕ»