BACKSTORY

Ο... έρωτας της Deutsche Bank – Ανατροπή για τα φωτοβολταϊκά – Τα σχέδια της Sani/Ikos

16-08-2024 | 07:15
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ο... έρωτας της Deutsche Bank – Ανατροπή για τα φωτοβολταϊκά – Τα σχέδια της Sani/Ikos
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Πονηρές ημέρες και... πρακτικές

Οι μέρες είναι πονηρές γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων βρίσκεται σε διακοπές. Και στις πονηρές ημέρες υπάρχουν πονηρές ανακοινώσεις αλλά και Γενικές Συνελεύσεις με την ελπίδα να μην τις παρακολουθήσει κανείς ή τουλάχιστον όσο λιγότεροι είναι δυνατό. Γιατί μη μου πείτε ότι τόσο πολύ καίγονταν εκεί στο Μουζάκη για παράδειγμα που αποφάσισαν να κάνουν Γενική Συνέλευση σήμερα. Γιατί ήταν γνωστό πως το δάνειο της συνδεδεμένης στο οποίο ήταν εγγυητές είχε ζητήματα και ήταν θέμα χρόνου η υλοποίηση αναγκαστικών κινήσεων.

Ο έρωτας της Deutsche Bank και η λεπτομέρεια

Μιας και ο λόγος για τράπεζες πραγματικά έχω εντυπωσιαστεί με τον έρωτα που έχει προκύψει αυτές τις ημέρες για τις ελληνικές τράπεζες. Βέβαια για να είμαστε ειλικρινείς δεν είναι όλοι σε mood διακοπών ούτε έχουν Παναγίες για να γιορτάσουν στη Γερμανία και στην Deutsche Bank η οποία δηλώνει έρωτα για τις ελληνικές τράπεζες με πρώτη προτίμηση τη Eurobank. Διαβάζοντας πάντως την έκθεση κράτησα αυτά περί ανθεκτικών περιθωρίων κέρδους λόγω κόστους καταθέσεων. Κοινώς οι ελληνικές τράπεζες κερδίζουν γιατί προσφέρουν πολύ χαμηλά επιτόκια καταθέσεων. Επειδή δεν έχουν ανταγωνισμό λέω εγώ. Και αναρωτιέμαι αν αυτό μπορεί να διαρκεί ή θα έχουμε καμία απότομη προσγείωση στην πραγματικότητα από κάποιον τρίτο που βλέπει το κενό και θα βρει τρόπο να μπει στην ελληνική αγορά.

Ανατροπή για τα φωτοβολταϊκά σε πολυκατοικίες

Τέλος στην προοπτική να γίνει πιο ευέλικτη η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε κοινόχρηστους χώρους κτιρίων, πρόκειται να βάλει το ΥΠΕΝ. Στόχος αρχικά του υπουργείου ήταν να μειώσει στο 51% το απαιτούμενο ποσοστό συναίνεσης των συνιδιοκτητών, όπως είχε γράψει το Insider.gr, αναθεωρώντας ωστόσο στην πορεία τη σχετική πρωτοβουλία. Έτσι, για την εγκατάσταση ηλιακών συστημάτων σε κοινόχρηστους χώρους, θα συνεχίσει να είναι απαραίτητη η συναίνεση του 100% των συνιδιοκτητών, όπως ισχύει και τώρα.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, η ακύρωση της μείωσης του ποσοστού οφείλεται στο γεγονός ότι μία τέτοια νομοθετική πρωτοβουλία είναι πολύ πιθανό να αντιμετώπιζε νομικά κωλύματα στην πορεία. Επομένως, αν ξεκινούσαν να υλοποιούνται συστήματα με το 51% της συναίνεσης, και στη συνέχεια η συγκεκριμένη ρύθμιση κρινόταν αντισυνταγματική, τότε όλα αυτά τα φωτοβολταϊκά θα βρίσκονταν αυτόματα «στον αέρα».

Η νομοθετική πρωτοβουλία για τον περιορισμό του ποσοστού συναίνεσης περιλαμβανόταν στο draft της Υπουργικής Απόφασης για το νέο μοντέλο αυτοπαραγωγής (net billing), η οποία είχε τεθεί τον Ιούλιο σε διαβούλευση. Ωστόσο, στην Υπουργική όπως αυτή θα δημοσιευθεί (προς τα τέλη Αυγούστου), το ποσοστό θα επανέλθει στο 100%.

Σχέδια και για τη Νότια Κρήτη καταστρώνει η Sani/Ikos

Για τα καλά έχει μπει η Κρήτη στο ραντάρ του ομίλου Sani/Ikos. Η εταιρεια έχει ηδη ξεκινησει τις εργασιες για την μεγάλη επένδυση 5 αστέρων υψους 125 εκατ. ευρώ στην Κρήτη.

Το νέο πολυτελές resort που θα αναπτυχθεί σε έκταση 200 στρεμμάτων στον κόλπο της Κισσάμου και αναμένεται να είναι έτοιμο το 2025, μάλλον δεν θα είναι το μοναδικό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο όμιλος σχεδιάζει νέο «άνοιγμα», αυτή τη φορά στη Νότια Κρήτη. Η φιλοδοξία είναι και πάλι για ανέγερση μονάδας πολλών αστέρων και οι συνομιλίες προχωρούν, χωρίς ωστόσο να έχουν, μέχρι και τώρα, ολοκληρωθεί

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:22

Παπαθανάσης: Τη Δευτέρα αίτημα για 2,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης - Στα τέλη Σεπτεμβρίου το 9ο αίτημα

11:12

Εγκρίθηκε από Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων η αμυντική συνεργασία ΗΠΑ - Ελλάδας

11:05

Επιφυλακτική αντίδραση στο Χρηματιστήριο της Αθήνας

11:03

Ανοδικά οι ευρωαγορές αναμένοντας συμφωνία στο Ιράν

11:00

Θεοδωρικάκος: «Η αντιπολίτευση παράγει παραπολιτική, εμείς αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα της κοινωνίας»

10:53

Δένδιας για Γενοκτονία των Ποντίων: Η διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης είναι στοιχείο εθνικής αυτογνωσίας

10:50

Ιράν: Η πρόταση προς τις ΗΠΑ προβλέπει άρση κυρώσεων και αποδέσμευση κεφαλαίων

10:47

Παπαθανάσης: Πάνω από 5 δισ. ευρώ σε νέα δάνεια για μικρές επιχειρήσεις - Εκταμιεύσεις από 31 Αυγούστου

10:43

Επίσκεψη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη στο Βερολίνο

10:37

Καραβίας: «Σκόπιμη» η πίεση στις τράπεζες – Εκτός RRF έργα 6-8 δισ. ευρώ

10:31

Έμπολα: Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την επιβολή υγειονομικών ελέγχων στα σύνορα

10:28

Συνεργασία ΚΑΕ Παναθηναϊκός AKTOR με crypto4me - Ο πρώτος αδειοδοτημένος πάροχος κρυπτονομισμάτων στην ΕΕ

10:23

Bally's Intralot: Προσαρμοσμένο EBITDA 100,2 εκατ. ευρώ το α' τρίμηνο 2026

10:15

ΔΕΗ: Εντυπωσιακή υπερκάλυψη της ΑΜΚ των 4 δισ. ευρώ

10:09

Η Ελληνικός Χρυσός συμβάλει στην ενεργό διασύνδεση ακαδημαϊκής κοινότητας και βιομηχανίας

10:06

Υπερκάλυψη 3,9 φορές για το ομόλογο της Eurobank - Άντλησε 700 εκατ. ευρώ

09:58

Πάνω από 5,3 δισ. αχρησιμοποίητα smartphones - Γιατί τα κρατούν στα συρτάρια

09:56

Κίνδυνοι και προκλήσεις από τη χρήση των ηλεκτρικών πατινιών

09:50

Φόβοι για «θερμό» καλοκαίρι με την Τουρκία

09:49

Κόμβοι καινοτομίας για την Ενίσχυση της Υγείας του Εδάφους

09:45

Η Αυστραλία εξασφάλισε την παράδοση 600.000 βαρελιών κηροζίνης από την Κίνα

09:42

Τουλάχιστον 2 νεκροί και 4 τραυματίες σε ένοπλη επίθεση στη νότια Ισπανία

09:41

Domes Resorts: Νέα επενδυτικά σχέδια για την Κρήτη και την Ισπανία

09:35

Μαρινάκης για Γενοκτονία των Ποντίων: Χρέος όλων μας η ηθική δικαίωση και η διατήρηση της μνήμης

09:31

Οι ΗΠΑ ενέκριναν πώληση στρατιωτικών ελικοπτέρων στη Νότια Κορέα

09:15

Πυρκαγιά σε προάστιο του Λος Άντζελες - Eσπευσμένη απομάκρυνση κατοίκων

08:57

Κάτω από τα 110 δολάρια το πετρέλαιο μετά την αναστολή επίθεσης στο Ιράν από Τραμπ

08:41

Η χρήση ΑΙ στην ακτινοθεραπεία φέρνει πιο κοντά την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

08:31

Τρεις νεκροί από πυροβολισμούς στο Ισλαμικό Κέντρο στο Σαν Ντιέγκο - Nεκροί και οι δύο ύποπτοι

08:24

«Ζυμώνει» κέρδη και «φουσκώνει» επενδύσεις η Αραμπατζής - Ελληνική Ζύμη