BACKSTORY

Πράσινα στα πράσινα – Τα «πακέτα» στα νερά – Η «hot» Ερμου και τα ενοίκια

31-05-2024 | 07:10
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πράσινα στα πράσινα – Τα «πακέτα» στα νερά – Η «hot» Ερμου και τα ενοίκια

Πράσινα στα πράσινα

Την ανάγκη στρατηγικού σχεδιασμού για την «πράσινη» μετάβαση, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να διαμορφωθούν σαφείς κανόνες, σταθερό επενδυτικό περιβάλλον και πλαίσιο στήριξης, υποστηρίζει η Alpha Bank.

Tην ίδια στιγμή η ΕΚΤ μοιράζει πρόστιμα σε τράπεζες γιατί δεν έχουν συμμορφωθεί στις «πράσινες υποδείξεις». Αν και τα ονόματα των τραπεζών δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί (σύμφωνα με το Bloomberg που μετέδωσε την είδηση) εν τούτοις ας σημειωθεί πως οι τράπεζες που στοχοποίησε η ΕΚΤ με βάση καλές πηγές δεν είναι ελληνικές.

Γιατί δεν γίνονται εκταμιεύσεις

Καμπανάκι χτύπησε ο διοικητής της ΤτΕ γιατι οι τράπεζες δεν εκταμιεύουν δάνεια για το ΤΑΑ. Τόσο οι τράπεζες όσο και η ΤτΕ επισημαίνουν πάντως διαρθρωτικές αδυναμίες που δυσκολεύουν την κατάσταση όπως η απονομή Δικαιοσύνης, η γραφειοκρατία κλπ κλπ.

Με μέτρα και χωρίς

Κατά τα λοιπά δεν έχω καταλάβει τι ακριβώς λέει ο κ. Παντελιάδης.

Είναι πολύ δύσκολο να ελπίζουμε ότι θα δούμε μια σοβαρή αποκλιμάκωση των τιμών, ανέφερε ο επικεφαλής της Metro και πρόεδρος της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ.

Από την άλλη βρίσκει πως οι κινήσεις της κυβέρνησης νοθεύουν τον ανταγωνισμό.

Με τα μέτρα της κυβέρνησης και οι τιμές ανεβαίνουν, χωρίς αυτά τι θα γίνει αναρωτιέται η στήλη.

Τα επιχειρήματα και οι ασφαλιστικές

Αυτά τα περί αφελληνισμού της ασφαλιστικής αγοράς ας σημειώσουμε ότι ειπώθηκαν από πολλούς και νωρίτερα.

Τώρα είναι λίγο αργά και οι πολυεθνικοί όμιλοι επιβάλλουν τον ρυθμό τους που ως επί το πλείστον λέει περιορίστε όσο γίνεται τις αποζημιώσεις.

Ο τρόπος που ελέγχουν τους φακέλους οι ασφαλιστικές το τελευταίο διάστημα ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Με ισχυρισμούς συχνά αστείους αρνούνται να αποζημιώσουν ασφαλισμένους και καλό είναι αυτό τόσο η εποπτεία της ΤτΕ όσο και ο Καταναλωτής να το δουν με σοβαρότητα.

Οφειλόμενη διόρθωση στον… Δαίμονα του Τυπογραφείου

Ο Δαίμων του Τυπογραφείου μπορεί να κάνει θαύματα. Έγραφα χθες «Ακόμα προσπαθώ να καταλάβω πως είχαμε μετακόμιση στελεχών από τον όμιλο Φουρλή στον όμιλο Σαράντη. Αυτά βέβαια μπορούν να συμβούν για παράδειγμα όταν έχουμε έναν όμιλο που δεν ικανοποιεί αναλογικά όλα τα στελέχη του και ειδικά αυτά που είναι οι στυλοβάτες χρόνια. Αλλά δεν πιστεύουμε ότι αυτά συμβαίνουν στη Φουρλής» Το ορθό όμως είναι «.Ακόμα προσπαθώ να καταλάβω πως είχαμε μετακόμιση στελεχών από τον όμιλο Σαράντη στο Φουρλή. Αυτά βέβαια μπορούν να συμβούν για παράδειγμα όταν έχουμε έναν όμιλο που δεν ικανοποιεί αναλογικά όλα τα στελέχη του και ειδικά αυτά που είναι οι στυλοβάτες χρόνια. Αλλά δεν πιστεύουμε ότι αυτά συμβαίνουν στη Σαράντης.

Τα... άυλα εταιρείας πληροφορικής

Έχω την εντύπωση ότι τα μεγέθη εισηγμένης εταιρείας πληροφορικής που έχει κάνει τράμπες για να φτιάξει κερδοφορία μαζί με μια άλλη δεν είναι και τόσο υπέρλαμπρα όπως φαίνονται. Όμως για να είμαι σίγουρος αποφάσισα να τα ψάξω σε βάθος. Ειδικά εκείνα τα άυλα που είναι πολλά και με έχουν μπερδέψει με τις μεταβολές που εμφανίζουν. Να επισημάνω ότι τα άυλα αν δεν μετρηθούν καλά μπορεί και να αποδειχθούν αέρας κοπανιστός. Ας ελπίσουμε ότι αυτό δεν θα συμβεί στην περί ου ο λόγος εταιρία πληροφορικής.

Ο ΟΛΠ και το ερώτημα των αποσβέσεων

Με ενδιαφέρον είδα την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του ΟΛΠ χθες. Η εταιρεία μιλά για αποτελεσματική διαχείριση του κόστους που αύξησε το περιθώριο κέρδους. Δεν βλέπω όμως πουθενά στην ανακοίνωση την πορεία των αποσβέσεων και αναρωτιέμαι αν αυτή είναι η πραγματική αύξησης της καθαρής κερδοφορίας με ρυθμό μεγαλύτερο από την οριακή αύξηση του τζίρου.

Το βραβείο του Mr Cosmote TV

Για τη συμβολή του στο μετασχηματισμό της συνδρομητικής τηλεόρασης του Ομίλου ΟΤΕ σε έναν αυτόνομο και ολοκληρωμένο πάροχο τηλεοπτικών υπηρεσιών, που προσφέρει πρόσβαση σε αποκλειστικό premium περιεχόμενο, αναγνωρίστηκε ο επικεφαλής της COSMOTE TV Δημήτρης Μιχαλάκης. Για το 2024 συμπεριλήφθηκε στη λίστα «The CEE100», μια λίστα που διαμορφώνεται από την C21Media, με στόχο την ανάδειξη του έργου και της συμβολής των 100 κορυφαίων στελεχών σε πλατφόρμες, κανάλια και εταιρείες, στην ανάπτυξη της αγοράς περιεχομένου σε κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Σημειωτέον ότι η C21Media είναι μια διεθνής εκδοτική εταιρεία και επιχείρηση ψηφιακών καναλιών και θεωρείται το «σπίτι» της διεθνούς κοινότητας ψυχαγωγίας.

Νέα, πολλά υποσχόμενη παραγωγή

Το βραβείο ήρθε αφότου η συνδρομητική πλατφόρμα έσπασε τα κοντέρ της τηλεθέασης κατά τον τελικό του Conference League, χάρη στη μεγάλη νίκη του Ολυμπιακού. Βρήκε δε τόσο τον κ. Μιχαλάκη όσο και την Cosmote εν μέσω γυρισμάτων για μια ακόμα διεθνή συμπαραγωγή τυπου Tehran, η οποία γυρίζεται σε συμπαραγωγή με το France Television. Ο λόγος για την Kabul, τα γυρίσματα της οποίας δεν πραγματοποιούνται στο Αφγανιστάν αλλά στις ιστορικές εγκαταστάσεις της Χαλυβουργικής. Αυτό που μένει να φανεί είναι αν και σε αυτή τη σειρά θα επενδύσει κάποια συνδρομητική πλατφόρμα διεθνούς εμβέλειας. Να θυμίσουμε ότι στο Tehran, που είχε κερδίσει και βραβείο Emmy είχε επενδύσει η Apple TV.

Τα «πακέτα» στα «νερά

Αν και κατά καιρούς κυκλοφορούν σενάρια για placements στις εισηγμένες εταιρείες υδάτων, ήτοι σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, οι μετοχές τους… δεν «βγάζουν και μάτια» στο ταμπλό, τουναντίον, μάλλον «κυλούνε» αδιάφορα προς πτωτικά, αν και εσχάτως ο τίτλος της ΕΥΔΑΠ «πάλεψε» να ξεπεράσει τα 6 ευρώ. Και όταν λέμε για placements, μάλλον γίνεται λόγος για τα μερίδια του ΤΑΙΠΕΔ, ήτοι περί το 11% την ΕΥΔΑΠ και το 24% στην ΕΥΑΘ. Βέβαια, αν και στην πρώτη θεωρητικά μπορεί να πουλήσει το σύνολο της συμμετοχής, στη δεύτερη μάλλον γίνεται λόγος για χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό, για λόγους διασπορά. Αλλά από τα σενάρια, μέχρι την πράξη, υπάρχει μια απόσταση και το timing, εάν και εφόσον προκύψει κάτι, θα φανεί προσεχώς.

Η hot Ερμού και τα retail ενοίκια

Σύμφωνα με ανάλυση της γνωστής C&W Proprius για το retail και το… real estate, τα ενοίκια στην πλέον hot εμπορική πιάτσα της Αθήνας, και από τους ακριβότερους δρόμους διεθνώς, ήτοι την Ερμού, στο α’ τρίμηνο 2024 παραμένουν κατά μέσο όρο στα 290 ευρώ/τ.μ. τον μήνα. Στο Κολωνάκι φτάνουν τα 105 ευρώ/τ.μ. τον μήνα, στη Γλυφάδα στα 150 ευρώ, στην Κηφισιά στα 110 ευρώ/τ.μ. τον μήνα. Λίγο ως πολύ, επικρατεί μια σταθερότητα σε σχέση με πέρυσι. Στον Πειραιά φτάνουν στα 95 ευρώ/τ.μ. τον μήνα, όσο και στο Ηράκλειο Κρήτης, στη δε Θεσσαλονίκη (Τσιμισκή) στα 150 ευρώ. Στην Πάτρα φτάνουν κατά μέσο όρο στα 85 ευρώ/τ.μ./μήνα.

Ερχονται μεγάλες αναπτύξεις στα logistics

Τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς logistics στην Ελλάδα παραμένουν ισχυρά, με 20% αύξηση του ετήσιου όγκου επενδύσεων, περίπου στα 30 εκατ. ευρώ μέσα στο πρώτο το τρίμηνο σε ολόκληρη τη χώρα. Σημαντικές συναλλαγές περιλαμβάνουν την εξαγορά από τη Streem Global ενός έργου logistics στη Σίνδο Θεσσαλονίκη (33 χιλ. τ.μ.), η εξαγορά από την Bennet Pharmaceuticals κτιρίου 10 χιλ. τ.μ. στο Κορωπί κ.α. Εντός του 2024 περίπου 250.000 τ.μ. νέων αναπτύξεων logistics αναμένεται να διατεθούν στην αγορά, ενώ τα επόμενα χρόνια ο αριθμός θα αυξηθεί σε 300-400 χιλ. τ.μ. ετησίως. Ο κύριος όγκος των νέων κατασκευών εντοπίζεται στη Δυτική Αττική, με σαφή προτίμηση για τον Ασπρόπυργο. Σχεδόν όλες οι νέες κατασκευές αφορούν σε «πράσινες» αποθήκες, σχεδόν όλες πιστοποιημένες. Υπάρχει άλλωστε ζήτηση και από πολυεθνικές για μεγάλους χώρους, εν μέσω ανισορροπίας προσφοράς-ζήτησης στην Ελλάδα που ασκεί συνεχή ανοδική πίεση στα ενοίκια. Τάδε έφη Cushman & Wakefield για το εγχώριο logistics, που έχει μέσο prime rent στα 5,25 ευρώ/τ.μ. τον μήνα, prime yield στο 7% και σημαντικές προοπτικές.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:27

Αντ. Μιτζάλης (ΑΒΑΞ): «Υποδειγματική η παρέμβαση στη γέφυρα του Ισθμού»

15:22

Φωτιές σε Κιλκίς και Πέλλα - Εστάλη 112 στους κατοίκους

15:04

EIT Health: Ευκαιρία συνεργασίας ελληνικών εταιρειών υγείας με κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες της Ευρώπης

15:03

Ταχιάος: Νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για διευκόλυνση μετακινήσεων στα διόδια του Ισθμού

15:01

Μητσοτάκης στο Bloomberg: Ώρα να τεθούν περιορισμοί στα κρουαζιερόπλοια στα νησιά λόγω υπερτουρισμού

14:54

Eurobank: Συνεχίστηκε η υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας το α' τρίμηνο - Τα στηρίγματα

14:49

Φινλανδία: Πιθανή παραβίαση του εναέριου χώρου της από ρωσικά μαχητικά

14:48

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς το Σάββατο - Στο «κόκκινο» τα Δωδεκάνησα

14:44

ΙΟΒΕ: Οριακή άνοδος του τζίρου στη βιομηχανία τον Ιούνιο

14:41

Λεμέρ: Κίνδυνος δημοσιονομικής κρίσης σε περίπτωση νίκης της ακροδεξιάς στις γαλλικές εκλογές

14:38

ΑΣΕΠ: Ανακοινώθηκαν οι 15 Διοικητές και Υποδιοικητές Υ.Πε. που περνούν στην επόμενη φάση

14:30

Ρωσία: Η συμφωνία ασφαλείας ΗΠΑ-Ουκρανίας είναι μια «κόλλα χαρτί» λέει η Ζαχάροβα

14:27

Αναγόρευση της Ιουλίας Τσέτη, Προέδρου & CEO του ΟΦΕΤ ως Επίτιμης Δρ Φαρμακευτικής από το Πανεπιστήμιο Πατρών

14:22

Σκυλακάκης: Η κλιματική κρίση είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της γενιάς μας

14:13

Telekom: Κορυφαία συνδεσιμότητα σε όλα τα γήπεδα του UEFA EURO 2024 μέσω 5G και οπτικών ινών

14:08

Νέα Αριστερά: Ο ανασχηματισμός παρωδία εξελίχθηκε σε μουσικές καρέκλες»

14:07

ΥΠΠΟ: Οι ώρες λειτουργίας αρχαιολογικών χώρων λόγω καύσωνα

13:59

ΤτΕ: Αύξηση 3,8% στο ενεργητικό των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης

13:54

Κορκίδης για ανασχηματισμό: Η κυβέρνηση μπορεί να τρέξει γρηγορότερα και να πετύχει περισσότερα

13:44

Υπ. Υποδομών: Υπεγράφη η σύμβαση για το αρδευτικό δικτύου στον Γέρμα Καστοριάς

13:40

Quest: Διανομή μερίσματος 0,2090 ευρώ/μετοχή - Στις 25 Ιουνίου η αποκοπή

13:38

Δένδιας: Το ΝΑΤΟ είναι μια συμμαχία αξιών και αρχών

13:34

Με… χιούμορ και βολές για ανακρίβειες η «κόντρα» των σούπερ μάρκετ για τις τιμές

13:30

Νίκος Παναγιωτόπουλος: Ποιος είναι ο νέος Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου

13:24

ΤΑΙΠΕΔ: Η Α1 Yacht Trade Consortium προτιμητέος επενδυτής για τη Μαρίνα Αργοστολίου

13:19

Μυλωνάκης: Ποιος είναι ο νέος υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ

13:17

Αύξηση 7,5% στο μισθολογικό κόστος το α' τρίμηνο

13:14

Σταϊκούρας: Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με σχέδιο, μεθοδικότητα, συνέπεια

13:13

Κυβερνητικές πηγές: Ο ανασχηματισμός απαντά στο αίτημα των πολιτών - «Σας εμπιστευόμαστε αλλά γίνετε καλύτεροι»

13:02

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 5% σημείωσε ο δείκτης παραγωγής στις κατασκευές το α' τρίμηνο