BACKSTORY

Ένας γεμάτος Μάρτιος –Τα δώρα των ελληνικών τραπεζών - Ελληνοσερβική συμμαχία στο αέριο

13-02-2024 | 07:10
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ένας γεμάτος Μάρτιος – Τα δώρα των ελληνικών τραπεζών - Ελληνοσερβική συμμαχία στο αέριο

To Πάσχα των καθολικών

Αποτελέσματα τραπεζών, εκδόσεις, roadshows, όλα μέχρι τα μέσα Μαρτίου πρέπει να ολοκληρωθούν. Το γιατί θα το αναζητήσουμε σε μια και μόνη παράμετρο: Τέλος Μαρτίου είναι το Πάσχα των Καθολικών που διαφέρει φέτος κατά πολύ από εκείνο των ορθοδόξων.

Το συνέδριο της Morgan Stanley και άλλα

Nα μην ξεχάσω πως μεταξύ άλλων στις 12 με 14 Μαρτίου θα λάβει χώρα το καθιερωμένο επενδυτικό συνέδριο της Morgan Stanley για εταιρείες του ευρωπαϊκού χρηματοοικονομικού τομέα στο Λονδίνο και σε αυτό αναμένεται να μετέχουν και οι ελληνικές τράπεζες. Η παρουσία τους θα γίνει σε ανώτερο επίπεδο δηλαδή σε επίπεδο CEO.

Ακρόαση της «Φυσικό Αέριο» από τη Ρυθμιστική Αρχή

Με τη γραπτή κατάθεση των επιχειρημάτων της «Φυσικό Αέριο», θα συνεχιστεί ο έλεγχος από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), για το κατά πόσο η εταιρεία παραβίασε τον Κώδικα Προμήθειας, κυκλοφορώντας τον Ιανουάριο ένα σταθερό τιμολόγιο 8μηνης διάρκειας. Για το ίδιο θέμα, χθες πραγματοποιήθηκε ακρόαση της «Φυσικό Αέριο» από τη ΡΑΑΕΥ, στο πλαίσιο της οποίας η εταιρεία εξέθεσε το σκεπτικό της.

Όπως έχει γράψει το insider.gr, η Ρυθμιστική Αρχή υποστηρίζει πως όταν κυκλοφόρησε το συγκεκριμένο προϊόν, δεν επιτρεπόταν η διάθεση τιμολογίων μικρότερων του έτους, ενώ επίσης το συγκεκριμένο προϊόν αντίκειτο στην κατηγοριοποίηση των τιμολογίων σε «χρώματα». Ο αντίλογος της εταιρείας είναι πως ο Κώδικας επέτρεπε και συμβάσεις από τουλάχιστον 6 μήνες (υπό την προϋπόθεση συναίνεσης του καταναλωτή), όπως και ότι η «χρωματική σήμανση» του τιμολογίου έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε να μην προκαλείται σύγχυση στους καταναλωτές. Σε κάθε περίπτωση, Απόφαση του ΥΠΕΝ, που εκδόθηκε στο μεταξύ, έλυσε τα οποία προβλήματα στην κυκλοφορία σταθερών τιμολογίων με διάρκεια από 6 μήνες και άνω.

Ταύρος η τάση για τις τράπεζες

Eν τω μεταξύ ταύρος παραμένει η JP Morgan. Μέσο περιθώριο ανόδου 28% έως τον Ιούνιο θα καταγράψουν οι μετοχές των εγχώριων τραπεζών, εκτιμά ο επενδυτικός οίκος.

Η... μετάφραση των 1.800 μονάδων plus

Η επιβεβαίωση του οίκου είναι προφανές ότι θα μεταφραστεί και σε Γενικό Δείκτη άνω των 1.800 μονάδων, δηλαδή μιλάμε για bull market που προφανώς θα φέρει σε υψηλότερα επίπεδα και άλλες μετοχές. Προς το παρόν πάντως το ράλι είναι για κυρίως για τίτλους που έχουν αξία στους οποίους παρεισφρέουν και ολίγοι μεγάλοι χειραγωγοί που δεν ελέγχονται από τις εποπτικές αρχές.

Tα δώρα των τραπεζών

Η Eurobank ανακοίνωσε την εθελουσία της, ενώ αντιστοίχως αναμένεται να ανακοινωθεί και η εθελουσία και των άλλων πιστωτικών ιδρυμάτων. Το καθένα από αυτά ετοιμάζει τις εκπλήξεις του για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τους. Η αρχή θα γίνει αύριο 14 Φεβρουαρίου με την Τρ. Πειραιώς. Ακολουθούν στις 7 Μαρτίου Alpha Bank και Eurobank και στις 12 Μαρτίου η Εθνική που αύριο θα κάνει παρουσίαση του νέου της Logo. Το ότι θα εντυπωσιάσουν όλες θα πρέπει να θεωρείται παραπάνω από δεδομένο. Εγώ πάντως στρέφω το βλέμμα μου στον τελευταίο που θα ανακοινώσει.

Έξω πάμε καλά

Παρεμπιπτόντως είμαστε ιδιαίτερα ήσυχοι ότι η εποπτεία της αγοράς πετάει από χθες που μάθαμε μέσω Δελτίου Τύπου (αφού το είχαμε διαβάσει ήδη μετά από διαρροές σε φίλους και γνωστούς) ότι η κυρία Βασιλική Λαζαράκου ορίστηκε στις 8 Φεβρουαρίου 2024 μέλος του Δικτύου Γυναικών για το Κλίμα της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας. Έξω πάμε καλά. Μέσα έχουμε κάποια προβληματάκια, όπως για παράδειγμα ότι αυτή η διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έχει σπάσει κάθε ρεκόρ δίνοντας σε σχεδόν πέντε χρόνια θητείας μια συνέντευξη Tύπου. Γι' αυτό δεν πρέπει να πάρουν βραβείο αλλά και να μεταφέρουν και τεχνογνωσία και σε άλλες κεφαλαιαγορές που είναι κορόιδα και ενημερώνουν τα ΜΜΕ και τους επενδυτές;

Γιατί να μην πουλήσουν;

Σε πωλήσεις μετοχών της Δομική Κρήτης προχώρησαν μέλη της οικογένειας Συνατσάκη. Βέβαια σε τέτοιες αποτιμήσεις που φάνταζαν αστρονομικές πριν από μήνες γιατί να μην ρευστοποιήσουν; Το ερώτημα βεβαίως κατά πόσο οι αποτιμήσεις συμβαδίζουν με τα οικονομικά δεδομένα είναι υπαρκτό και επιτακτικό.

Συνάντηση Στάσση - Πάιατ στις ΗΠΑ

Με τον Τζέφρι Πάιατ, υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για θέματα ενεργειακών πόρων, συναντήθηκε χθες ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης. Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της ΔΕΗ σε post του στο linkedin, στη συνάντηση παρουσίασε στον Αμερικανό αξιωματούχο το πλάνο μετασχηματισμού της επιχείρησης και περιφερειακής της επέκτασης στα Δυτικά Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Χάρις στις πρόσφατες κινήσεις της εκτός συνόρων (με αποκορύφωμα την εξαγορά της Enel Romania) η ΔΕΗ έχει εξελιχθεί σε βασικό πρωταγωνιστή στην περιοχή, έχοντας πλέον σημαντικό αποτύπωμα στον ευρύτερο ενεργειακό χάρτη. Απόδειξη το γεγονός ότι η ατζέντα της χθεσινής συνάντησης περιστράφηκε γύρω από τις νέες επενδύσεις της επιχείρησης σε «καθαρές» και ευέλικτες μονάδες ενέργειας σε Ρουμανία και Βουλγαρία, όπως επίσης και τον σημαντικό ρόλο της ΔΕΗ τόσο στους ενεργειακούς διαδρόμους που βρίσκονται στα σκαριά, όσο και στην Πρωτοβουλία Τριών Θαλασσών.

Ελληνοσερβική συμμαχία στο αέριο

Ενισχύεται η συνεργασία Ελλάδας – Σερβίας στον κλάδο του φυσικού αερίου, με «όχημα» την περαιτέρω εμβάθυνση της ήδη στενής στρατηγικής συνεργασίας της ΔΕΠΑ Εμπορίας με την Serbijagas. Ο CEO της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κωνσταντίνος Ξιφαράς, συμμετείχε στην επιχειρηματική αποστολή που συνόδευσε χθες τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην επίσκεψή του στη βαλκανική χώρα και έδωσε το «παρών» στο Ελληνοσερβικό Επιχειρηματικό Φόρουμ.

Σε ανάρτησή του στο linkedin, ο κ. Ξιφαράς σημειώνει ότι αντικείμενο των χθεσινών συνομιλιών ήταν η ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στη νοτιοανατολική Ευρώπη, με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας και τη Serbijagas ήδη να συντονίζουν σε σημαντικό βαθμό τις κινήσεις τους τόσο στην εμπορία αερίου, όσο και τη βέλτιστη αξιοποίηση σημαντικών υποδομών, όπως του τέρμιναλ εισαγωγής LNG στη Ρεβυθούσα και στο FSRU Αλεξανδρούπολης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

07:18

Τα μυστικά της πιο ευτυχισμένης χώρας στον κόσμο

07:17

Τον ΣΥΡΙΖΑ «δείχνει» η κυβέρνηση για τις ποινές-χάδι στο Μάτι - Οι φουρτούνες Φλωρίδη, ποιοι αντιδρούν στις αλλαγές 

07:15

«Πεδίο μάχης» η είσοδος ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ για ιατρικές πράξεις

07:10

Χρηματιστήριο των ολίγων - Οι μακρινές ΗΠΑ - Το placement και το... παρελθόν

00:01

Πλαφόν για 3 χρόνια στις προμήθειες και χρεώσεις για συναλλαγές με POS έως 10 ευρώ – Ποιες επιχειρήσεις αφορά

23:52

Σπάει κάθε ρεκόρ ο υδράργυρος στην Ασία - Πού «χτύπησε» 48° C

23:35

ΕΛΑΣ: 61 συλλήψεις σε ελέγχους για διακίνηση παράνομων κροτίδων και βεγγαλικών

23:22

Θεσσαλονίκη: Αποκαθίσταται σταδιακά η ηλεκτροδότηση - Δεκάδες απεγκλωβισμοί από ανελκυστήρες

23:09

Ανοδικά η Wall Street εν αναμονή της Fed - «Άλμα» 15% για την Tesla

22:58

Μικρές απώλειες την Δευτέρα για το πετρέλαιο

22:54

Μαρινάκης για Μάτι: Εφαρμόστηκε ο Ποινικός Κώδικας που ψηφίστηκε το 2019 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

22:42

Νορβηγία: Το Όσλο κάνει ένα νέο βήμα προς την υποθαλάσσια εξόρυξη ορυκτών

22:36

Ανδρουλάκης: Δούρειος ίππος για την κατάργηση του ΕΣΥ τα απογευματινά χειρουργεία

22:20

Άρση των έκτακτων υγειονομικών μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας κατά της Covid-19

22:15

Η πλειοψηφία των Αθηναίων δικηγόρων ψήφισε κατά του νέου δικαστικού χάρτη στην Αττική

22:03

Μιχαηλίδου: Νέες ΣΣΕ σε ασφαλιστικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις των Χανίων

21:49

Πιερρακάκης: Στις 148 οι αναφορές στην πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr

21:37

Eurostat: Το 2023 το 24% των αιτούντων άσυλο για πρώτη φορά στην ΕΕ ήταν παιδιά κάτω των 18 ετών

21:24

Ιταλικό πολεμικό πλοίο κατέρριψε ντρόουν στην Ερυθρά Θάλασσα

21:19

Επιστροφή πινακίδων από τον Δήμο Αθηναίων λόγω Πάσχα

21:10

ΕΟΦ: Επικίνδυνο σκεύασμα που διαφημίζεται για την αντιμετώπιση των πόνων των αρθρώσεων

21:01

Φον ντερ Λάιεν: Θέλω μια Ευρώπη ισχυρή - Μην αφήσετε άλλους να κάνουν την επιλογή για εσάς

20:55

Πληρωμές 780 εκατ. ευρώ σε αγρότες - Αυγενάκης: Είμαστε συνεπείς στο χρονοδιάγραμμα

20:45

Καύσιμα: Ακριβά θα πληρώσουν τις πασχαλινές διακοπές οι Έλληνες – Πάνω από 2 ευρώ η βενζίνη σε 21 νομούς

20:41

Φλωρίδης: Οι εμπλεκόμενοι στο Μάτι δικάστηκαν με τις παλαιές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα

20:31

Οι χώρες της G7 θα αρχίσουν να μειώνουν την παραγωγή του πλαστικού

20:20

Πρωτομαγιά: Στάσεις εργασίας σε λεωφορεία και τρόλεϊ - Πώς θα κινηθούν

20:07

Ουκρανία: Τέσσερις νεκροί και 28 τραυματίες από πυραυλική επίθεση στην Οδησσό

19:59

Ιταλία - Ευρωεκλογές: Πρώτο κόμμα στην πρόθεση ψήφου παραμένουν τα Αδέλφια της Ιταλίας

19:59

Πυροσβεστική: 49 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο στην χώρα