J.P. Morgan: Οι παράγοντες που κρατούν ζεστό το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ελληνικές τράπεζες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
J.P. Morgan: Οι παράγοντες που κρατούν ζεστό το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ελληνικές τράπεζες
Θετική στάση διατηρεί για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών η JP Morgan, αναμένοντας υψηλότερα επίπεδα αποτιμήσεων καθώς όπως επισημαίνει δεν έχει πλήρως αποτιμηθεί οι θετικοί παράγοντες του εγχώριου «story».

Θετική στάση διατηρεί για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών η J.P. Morgan, αναμένοντας υψηλότερα επίπεδα αποτιμήσεων, καθώς όπως επισημαίνει, δεν έχουν αποτιμηθεί πλήρως οι θετικοί παράγοντες του εγχώριου «story».

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών έχουν καταγράψει μια άνοδο της τάξεως του 100% σε επίπεδο δείκτη από τον Ιούνιο του 2022 (περίπου 15% από τις αρχές του έτους) έναντι 30% περίπου για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό δείκτη, τη στιγμή που ο αντίστοιχος κλάδος στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (CEEMEA) παραμένει αρκετά στάσιμος.

Σύμφωνα με τη J.P. Morgan, το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο είναι υψηλό, με ισχυρή ανταπόκριση μετά το πέρας του Investment Forum που διοργάνωσε ο οίκος τον περασμένο μήνα στη Νέα Υόρκη. Οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με δείκτη P/TBV στο 0,7x για το 2025 και δείκτη Ρ/Ε στο 6x, που δεν απέχει και πολύ από το επίπεδο των ευρωπαϊκών τραπεζών που ιστορικά θεωρείται ως το τεχνικό ανώτατο όριο.

Οι βασικοί παράγοντες που εξηγούν αυτή τη συνεχιζόμενη υπεραπόδοση είναι: 1) η ζήτηση για ελληνικά assets που παραμένει υψηλή, όπως αντικατοπτρίζεται στις πρόσφατες συναλλαγές που διενεργήθηκαν στην αγορά, στη βάση και των θετικών μακροοικονομικών προοπτικών του χαμηλού πολιτικού ρίσκου και του θετικού «bottom - up story», 2) το consensus των εκτιμήσεων για τα EPS (κέρδη ανά μετοχή) των τραπεζών που συνεχίζει να κινείται κατά 12% υψηλότερα στο τελευταίο τρίμηνο, ξεκινώντας από ένα χαμηλό σημείο εκκίνησης και 3) ότι οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζονται κατά 40% περίπου, φθηνότερες από τις αντίστοιχες της ζώνης CEEMEA, οι οποίες αποτελούν σημαντικό παράγοντα τεχνικής στήριξης για τον κλάδο σε σχέση με τις αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών μεσοπρόθεσμα.

JP Morgan

Από τη θεμελιώδη σκοπιά, οι περισσότερες από τις συνομιλίες που διεξήγαγε η J.P. Morgan με ισχυρά funds, επικεντρώνονται στην ευαισθησία των τραπεζών στην πορεία των επιτοκίων, στην πορεία της καθαρής πιστωτικής επέκτασης και στην έκταση της δυνατότητας επιστροφής κεφαλαίου και επιβράβευσης των μετοχών. Το guidance που θα θέσουν για το 2024 - 2026 (με την Πειραιώς να ανακοινώσει πρώτη το σετ αποτελεσμάτων της και το guidance στις 14 Φεβρουαρίου), η περαιτέρω αποεπένδυση του ΤΧΣ και η απόφαση του SSM για τη διανομή μερίσματος από τη χρήση του 2023 μαζί με την το πλαίσιο των τραπεζών σχετικά με τη μελλοντική απόδοση κεφαλαίου θα είναι παράγοντας - «κλειδί» για την απόδοση των τραπεζικών τίτλων.

Το μέσο περιθώριο ανόδου των μετοχών των ελληνικών τραπεζών από τις τιμές στόχους του οίκου φτάνει το 28% έως τον Ιούνιο του 2024. Συγκεκριμένα, η JP Morgan, θέτει σύσταση «overweight» και για τις τέσσερις συστημικές με την τιμή στόχο για την Alpha Bank να διαμορφώνεται στα 2,40 ευρώ, για τη Eurobank επίσης στα 2,40 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα στα 8,30 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 5 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider