BACKSTORY

Το ΤΧΣ και οι αποφάσεις του – Ερμηνείες και παρερμηνείες – Το παζλ Στάσση

16-01-2024 | 07:10
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το ΤΧΣ και οι αποφάσεις του – Ερμηνείες και παρερμηνείες – Το παζλ Στάσση
Τράπεζα Πειραιώς

Το ΤΧΣ και οι αποφάσεις του

Σήμερα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αναμένεται να επεξεργαστεί την άποψη του συμβούλου του, BofA, με στόχο έναν και μόνον: Να λάβει εν ευθέτω χρόνο απόφαση για το κατά πόσον θα προχωρήσει με τη μία ή όχι στην πώληση του ποσοστού που κατέχει στην Τράπεζα Πειραιώς και το οποίο είναι της τάξεως του 27%. Η έκθεση του συμβούλου, αφήνει την πρωτοβουλία στο Ταμείο το οποίο θα διενεργήσει το placement πιθανότατα στο τέλος του Φεβρουαρίου.

Δύο άνδρες με έμπνευση

Η πρωτοβουλία της Eurobank να διασυνδέσει την αγορά εργασίας με την παιδεία μπορεί να ανοίξει δρόμους. Και η αλήθεια είναι πως δεν θα αναμέναμε τίποτα λιγότερο από την αναβάθμιση της πρωτοβουλίας αυτής για την οποία συνεργάστηκαν πολλοί αλλά κυρίως δύο άνδρες με έμπνευση: Ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης και ο CEO της τράπεζας Φωκίων Καραβίας. Στα συν της τράπεζας η επιτάχυνση των αυξήσεων του προσωπικού και το μπόνους που ευνοεί τους χαμηλόμισθους.

Το ΕΣΠΑ και το RRF

Το ΕΣΠΑ και το RRF αποτελούν τα δύο εργαλεία πάνω στα οποία θα στηριχθεί η ελληνική οικονομία το 2023 και τα επόμενα χρόνια. Μάλιστα, όπως ανέφερε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αν τρέξουν όλα όπως σχεδιάζεται, ο στόχος για ανάπτυξη 2,9% φέτος όχι απλά θα επιτευχθεί αλλά μπορεί και να ξεπεραστεί. Στα στελέχη της ΓΓ Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ επικρατεί ικανοποίηση για την επίτευξη της απορρόφησης κατά 100% κονδυλίων της περιόδου 2014-2020 που έληξε με το τέλος της προηγούμενης χρονιάς. Το θέμα είναι τώρα το κοινοτικό χρήμα του 2021-2027 να διοχετεύεται ομαλά στην οικονομία καθ΄ όλη τη διάρκεια της προγραμματικής περιόδου και όχι πάλι να τρέχουμε να μαζεύουμε τα ασυμμάζευτα στην... παράταση.

Oι συμβάσεις έχουν την τιμητική τους

Και βέβαια οι συμβάσεις καλά κρατούν γιατί η αγορά εργασίας έχει αρχίσει να μοχλεύεται. Τριετής σύμβαση για τους υπαλλήλους της Εθνικής Ασφαλιστικής γιατί οι μεγάλες εταιρίες είναι του προλαμβάνειν και όχι του θεραπεύειν.

Κινητικότητα και εκπλήξεις

Ωστόσο δεν είναι μόνο η αγορά εργασίας που μοχλεύεται αλλά και το επιχειρείν. Στα αυτιά μου φτάνουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες από κινήσεις εισηγμένων που θα έχουν το στοιχείο της έκπληξης αν τελεσφορήσουν. Έχω δεν την αίσθηση ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων στις αρχές Φεβρουαρίου θα έχουμε ανακοίνωση ενός deal που θα προκαλέσει αίσθηση τόσο για τη σύλληψή του όσο και γιατί θα προκαλέσει ανατροπές σε αγορά από είσοδο εισηγμένης που κανένας δεν την περιμένει.

Το παζλ Στάσση

Και δεν μιλάμε για τη ΔΕΗ που πλέον έχει αρχίσει να προκαλεί το ενδιαφέρον ξένων θεσμικών γιατί το παζλ ανάπτυξης που έχει στήσει ο Στάσσης μεθοδικά και χωρίς φανφάρες αρχίζει να αποδίδει. Και την επόμενη διετία θα δούμε μια ΔΕΗ που δεν θα έχει σχέση με αυτό το χάλι που παρέλαβε ο Στάσσης από τους μαθητευόμενους μάγους της προηγούμενης κυβέρνησης που πουλούσε τον πρώτο καιρό παραμύθια για ιδιωτικοποιήσεις και golden boys.

Τα 200 εκατ. ευρώ της Aegean

Στην Aegean μετά την ανακοίνωση της επιβατικής κίνησης φαίνεται ότι το τέταρτο τρίμηνο υπήρξε αύξηση αλλά όχι εντυπωσιακή. Φαίνεται όμως ότι θα είναι αρκετή για να πιάσει κερδοφορία προ φόρων της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ χωρίς σε αυτή να υπολογίζονται οι δαπάνες για την αγορά των warrants που δεν είναι και σίγουρο αν θα γραφτούν το 2023 ή το 2024 που πραγματοποιήθηκε η συναλλαγή. Θα πόνταρα στο 2023 ξέροντας τι λένε τα ΔΛΠ αλλά επειδή ζούμε στην Ελλάδα κρατώ μικρό καλάθι.

Ερμηνείες και παρερμηνείες

Μπορεί τις τελευταίες ημέρες, μετά και τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού στην ΕΡΤ, να ανακινήθηκε το θέμα των τιμών στις τηλεπικοινωνίες, με μερίδα του Τύπου να ερμηνεύει την τεχνηέντως αποφυγή απάντησης από πλευράς του Πρωθυπουργού ως δυνητικές παρεμβάσεις για την μείωση των τιμών, κάτι τέτοιο, όμως, είναι εκτός των προθέσεων όχι μόνο του κλάδου αλλά και των αρμόδιων αρχών, κυβερνητικών και εθνικών.

Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι οι τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες στην Ελλάδα είναι από τις πιο ακριβές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συνυπολογίζοντας την αγοραστική δύναμη, παρατηρείται σταθερά πτωτική τάση τα τελευταία χρόνια. Ο δείκτης επιπέδου τιμών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στην Ελλάδα, ο οποίος εκφράζεται σε όρους αγοραστικής δύναμης, μειώθηκε κατά 27% από το 2020 μέχρι το 2022. Παράλληλα την τελευταία διετία, ο μέσος όρος του μηνιαίου δείκτη τιμών καταναλωτή της ομάδας Επικοινωνίες σημείωσε αρνητική μεταβολή -2,44%, δηλαδή αποπληθωρισμό, σε αντίθεση με το σύνολο των υπηρεσιών και αγαθών του δείκτη τιμών καταναλωτή που εμφάνισε πληθωρισμό της τάξεως του 9,65%.

Έρχεται νέα έρευνα για τις τιμές

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η εικόνα του δείκτη επιπέδου τιμών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών είναι εν μέρει πλασματική, αν σκεφτεί κανείς ότι λαμβάνει υπόψη τις «ονομαστικές τιμές» οι οποίες απέχουν μακράν από τις προσφορές που παίρνουν οι καταναλωτές κατά την διεκδίκησή τους από τους παρόχους. Κάτι που έχουν επισημάνει ουκ ολίγες φορές και οι ίδιοι οι πάροχοι, χωρίς βέβαια να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες για να εξορθολογιστούν τα δεδομένα που λαμβάνονται υπόψη - δηλαδή οι ονομαστικές τιμές να είναι και τελικές και χαμηλότερες.

Εξαιτίας του εν λόγω φαινομένου μάλιστα, στο παρελθόν υπήρξαν και έρευνες που έπεσαν έξω στις εκτιμήσεις τους, προκαλώντας τις αρμόδιες για την εποπτεία Επιτροπές να δημοσιοποιούν θέσεις και αντιπαραθέσεις. Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση αναμένεται να ξεκαθαρίσει σύντομα, μέσα από νέα έρευνα για τις τιμές που έχει παραγγείλει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων σε εξειδικευμένη εταιρεία του εξωτερικού.

Το know us better

Και μιας και ο λόγος για παρερμηνείες, κάποιοι μετέφρασαν και την επικείμενη επίσκεψη της επικεφαλής του Vodafone Group στην Ελλάδα, ως βολιδοσκόπηση του ενδιαφέροντος της αγοράς, μιας και η μητρική πουλάει τον τελευταίο καιρό κάποια από τα «ασημικά» της. Πηγές ωστόσο ανέφεραν στη στήλη ότι η επίσκεψη της Margherita Della Valle, που θα πραγματοποιηθεί προς τα τέλη Φεβρουαρίου, δεν σχετίζεται επ' ουδενί με κάτι τέτοιο, και πραγματοποιείται στο πλαίσιο του «ασμπέτε» - to know us better - της επικεφαλής με την ελληνική θυγατρική. Κάτι που δεν έχει συμβεί από την στιγμή που η Margherita ανέλαβε τα ηνία μέχρι και σήμερα. Επιμένουν δε, ότι το ελληνικό «ασημικό» του βρετανικού Ομίλου δεν βγαίνει προς πώληση, ασχέτως του αν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι ή όχι.

«Προσκλητήριο» αξίας 122 εκατ. σε Ελληνικό Μετρό – ΣΤΑΣΥ

Μάλλον οι διαδικασίες και οι διαγωνισμοί δεν προχωρούν με γοργούς ρυθμούς, μια φορά πάντως, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών απέστειλε «προσκλητήριο» προς τις Ελληνικό Μετρό και Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ), ως δικαιούχους, για την υποβολή προτάσεων έργων (πράξεων), προκειμένου να ενταχθούν και χρηματοδοτηθούν δράσεις αναβάθμισης στόλου και τροχαίου υλικού. Επί της ουσίας, η πρόσκληση προβλέπει ενδεικτικά την υλοποίηση έργων όπως η προμήθεια νέων δι-ρευματικών συρμών που δύνανται να λειτουργήσουν τόσο στο δίκτυο του Μετρό, όσο και στο δίκτυο του Προαστιακού, προκειμένου να υποστηριχθεί η απ’ ευθείας σύνδεση του Πειραιά και ιδιαίτερα του λιμανιού του Πειραιά με το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος (μέσω της Γραμμής 3), αλλά και τη γνωστή αναβάθμιση συρμών της Γραμμής 1, μαζί με την εγκατάσταση συστήματος ανάκτησης ενέργειας η οποία παράγεται από την ηλεκτροπέδηση των συρμών σε δύο Υποσταθμούς Έλξης («ΦΑΛΗΡΟ» και «ΗΡΑΚΛΕΙΟ»). Η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη που διατίθεται για την ένταξη πράξεων με την εν λόγω πρόσκληση ανέρχεται σε 121,8 εκατ. ευρώ.

Έρχονται αναθέσεις για το mega «Antinero III»

Θυμάστε που στα τέλη της περασμένης χρονιάς σας λέγαμε για το mega πρόγραμμα «AntiNERO III», ύψους 385 εκατ. ευρώ για την προσεχή διετία (με RRF και PPF του ΤΑΙΠΕΔ), σε ακόμα πιο μεγάλη κλίμακα από τα προηγούμενα, λόγω των εκτεταμένων καταστροφών (πυρκαγιές) του προηγούμενου χρονικού διαστήματος και των αυξημένων αναγκών αποκατάστασης. Όπως μάθαμε, λόγω της ανάγκη άμεσης εκτέλεσης εργασιών ειδικών δασοτεχνικών έργων για την υλοποίηση έργων αντιπυρικής προστασίας σε δημόσιες δασικές εκτάσεις, το ΥΠΕΝ προχωρά σε διενέργεια διαδικασίας απευθείας ανάθεσης σύμβασης για τα «Έργα αντιπυρικής προστασίας σε δημόσιες δασικές εκτάσεις αρμοδιότητας Δασαρχείων Λαυρίου και Πάρνηθας». Άλλωστε, από τις 12/12/2023 έχει υπογραφεί και σχετική σύμβαση μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:52

Σε εορταστικούς ρυθμούς κινείται η αγορά ενόψει Πάσχα

09:30

Μονάδες Αποβλήτων: Στις 17 Ιουνίου η «μάχη» των ισχυρών για τη ΣΔΙΤ των 202 εκατ. στη Β. Ελλάδα 

09:25

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές - Λήγει την Μ. Τρίτη η προθεσμία

09:11

Σολτς: Στη σύνοδο του ΝΑΤΟ να στείλουμε ισχυρό μήνυμα ενότητας

09:02

Υεμένη: Νέα επίθεση των Χούθι εναντίον πετρελαιοφόρου

08:48

Γ. Βερούλης (ελίν): Το πράσινο «στοίχημα» για τον κλάδο καυσίμων – Η εξωστρέφεια, η ηλεκτροκίνηση και οι επενδύσεις

08:41

Εγκρίθηκε η Πράξη για την Βιομηχανία Μηδενικών Εκπομπών – Στο επίκεντρο οι τεχνολογίες μηδενικών ρύπων

08:34

Σε υψηλό επίπεδο η συμπίεση μισθών στην ελληνική οικονομία - Τι ρόλο παίζει ο κατώτατος

08:26

ΤΑΙΠΕΔ: Πώς θα αναβαθμιστεί η Μαρίνα Λευκίμμης στην Κέρκυρα – Τα σκάφη, οι χρήσεις και η στόχευση 

08:18

Φορολογικές δηλώσεις: Στο «σκάνερ» της εφορίας τα εισοδήματα από ακίνητα – 10+1 γρίφοι και παγίδες του Ε2

08:00

Τράπεζες: Ισχυρά έσοδα, περαιτέρω μείωση NPEs και άλμα στην απόδοση ιδίων κεφαλαίων το α΄ τρίμηνο 2024 

00:01

Σολτς: Προσφέρθηκε ως διαμεσολαβητής μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας

23:51

Ερντογάν κατά Νετανιάχου και ΗΠΑ: Κανείς δεν μπορεί να απαιτεί από εμάς να μην μιλάμε για την Παλαιστίνη

23:32

Τριαντόπουλος: Τροποποίηση σχήματος στεγαστικής συνδρομής για το σεισμό στο Αρκαλοχώρι

23:30

Λιθουανία: Υποστηρίζει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στην Πολωνία

23:29

Επιβεβαιώνει ο Λευκός Οίκος την αναβολή της επίσκεψης Ερντογάν

23:22

Wall Street: Ράλι Νasdaq άνω του 2% λόγω Big Tech

22:52

Δένδιας: Δεσμεύτηκαν 2 δισ. ευρώ για αντιαεροπορικό και anti-drone θόλο

22:46

Πετρέλαιο: Τέλος στο πτωτικό σερί δύο εβδομάδων

22:30

Χρυσός: Διατήρησε τα κέρδη μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

22:14

Σεισμός 6,1 Ρίχτερ στην ανατολική Ταϊβάν

22:02

Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή του ελληνικού λαού στις επόμενες εθνικές εκλογές

21:36

Πρωταθλητής Ευρώπης για 7η φορά στους κρίκους o Λευτέρης Πετρούνιας

21:21

Παρουσίαση του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ»

21:11

Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 10 εκατ. ευρώ

21:06

Στυλιανίδης για Βόρειες Σποράδες: Ίσως να έχουν και καλύτερες ακτοπλοϊκές συνδέσεις από πέρυσι

20:56

ΕΛΑΣ: Τι αναφέρει για τον τετράωρο αποκλεισμό του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών στο γραφείο του

20:46

Το Βέλγιο θα παραδώσει F-16 στην Ουκρανία

20:37

Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών: Εγκρίθηκε η διανομή μερίσματος 0,33 ευρώ ανά μετοχή

20:27

Τροχαία: Αυξημένα μέτρα ενόψει Πάσχα και Πρωτομαγιάς