BACKSTORY

Είδες η ΔΕΗ; - Θα δούμε κι άλλα placements; - Γιατί η Αττική Οδός «κλείνει» εξόδους - Το «πακέτο» με τα 250 units της «Little Athens»

20-11-2023 | 07:05
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ικανοποίηση από το placement της ETE - Είδες η ΔΕΗ; - Γιατί η Αττική Οδός «κλείνει» εξόδους
attiki odos geniki

Πολλά τα οφέλη από το placement της ETE

Iκανοποίηση επικρατεί στην κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο για το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από επενδυτές για το πρώτο πακέτο μετοχών της Εθνικής Τράπεζας που διατέθηκε προς πώληση σε επενδυτές. Στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας λένε ότι το πλήθος και η ποιότητα των επενδυτών που μπήκαν στην Εθνική Τράπεζα πιστοποιούν ότι η Ελλάδα, μετά την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, γίνεται ένας σημαντικός επενδυτικός προορισμός. Επομένως, και άλλες σημαντικές ειδήσεις αναμένονται στο άμεσο μέλλον. Ενισχυμένος από την πώληση των μετοχών της Εθνικής, όπως και νωρίτερα της Alpha Bank, βγαίνει ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ, Ηλίας Ξηρουχάκης. Σε αυτόν και την ομάδα του ΤΧΣ πιστώνεται το γεγονός ότι οι δύο κρίσιμες συναλλαγές ολοκληρώθηκαν χωρίς προβλήματα σε λιγότερο από ένα μήνα. Υπάρχει πολλή δουλειά και αρκετά ξενύχτια πίσω από όλο αυτό, λέει συνομιλητής μου από το ΥΠΕΘΟ. Σχετικά με τις φήμες που υπήρξαν πριν λίγο καιρό για αντικατάσταση του Ξηρουχάκη η απάντηση που πήρα είναι ότι ποτέ δεν υπήρξε τέτοιο θέμα και ότι ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Κωστή Χατζηδάκη.

Εν τω μεταξύ ας θυμηθούμε πως οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας που κατανεμήθηκαν σε ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές από την πώληση του ποσοστού του ΤΧΣ θα είναι διαθέσιμες προς διαπραγμάτευση την Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου.

Είδες η ΔΕΗ;

Η κλιματική αλλαγή έχει ήδη διαμορφώσει μια αγορά η οποία πρέπει είναι σημαντική και θα γίνει σημαντικότερη πέριξ των τραπεζικών. Έτσι λοιπόν την πρωτοκαθεδρία εκμετάλλευσης αυτής της λογικής δείχνει να έχει η ΔΕΗ μιας και διαθέτει και το know how. Η διδαχή του μοντέλου έρχεται απ' έξω και υπ' αυτήν την έννοια δεν είναι καινούρια. Όμως η διάθεση της ΔΕΗ να αποκτήσει δίκτυο λιανικής έχει μεταξύ άλλων όπως φαίνεται και αυτόν τον στόχο: Ας πούμε να χρηματοδοτήσει όλα τα ενεργειακά προγράμματα ιδιωτών και επιχειρήσεων

ΥΠΕΝ: «Όχι» στη διακοπή ηλεκτροδότησης από τον προηγούμενο προμηθευτή

Μία σειρά από λόγοι οδήγησαν το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως σημειώνουν πηγές του υπουργείου, στο να υποδείξει στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) να απαλείψει τη δυνατότητα των προμηθευτών να κόβουν το ρεύμα σε πρώην πελάτες τους με χρέη. Όπως αποκάλυψε το insider.gr πριν από λίγα 24ωρα, η δυνατότητα αυτή θα αφαιρεθεί από τη γνωμοδότηση της ΡΑΑΕΥ για το σύστημα σήμανσης (debt flagging) και την αντιμετώπιση του «ενεργειακού τουρισμού», προκαλώντας αντιδράσεις από τους προμηθευτές.

Σύμφωνα πάντως με πηγές του υπουργείου, το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και επομένως η διακοπή της ηλεκτροδότησης θα πρέπει να αποτελεί έσχατη λύση. Επομένως, αν ένας καταναλωτής αμφισβητεί τις χρεώσεις του πρώην προμηθευτή του, δεν θα πρέπει ο Κώδικας Προμήθειας να δίνει στην εταιρεία το δικαίωμα να του κόψει το ρεύμα, πριν η υπόθεση κριθεί στα αστικά δικαστήρια. Με την ίδια λογική, αν ο καταναλωτής εξοφλεί εμπρόθεσμα τους λογαριασμούς στον τρέχοντα προμηθευτή του, θα ήταν καταχρηστικό να μπορεί να διακοπεί η ηλεκτροδότησή του, για χρέη στην προηγούμενη εταιρεία. Μάλιστα, στην περίπτωση που αυτή η δυνατότητα ενσωματωνόταν στον Κώδικα Προμήθειας, το πλαίσιο που δημιουργείται για την αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών θα ήταν ευάλωτο σε τυχόν προσφυγή στο ΣτΕ. Παράλληλα, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές του ΥΠΕΝ, η εισαγωγή της έννοιας του στρατηγικού κακοπληρωτή από το ΥΠΕΝ δημιουργεί έτσι κι αλλιώς ένα αυστηρό πλαίσιο, που θα συμβάλει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου.

Γιατί δεν ανησυχούν πολύ οι Κουτσολιούτσοι

Κόλλησε πάλι η Folli-Follie λόγω της αγωνιστικής εγρήγορσης των δικηγόρων. Ανεξαρτήτως αυτού δεν φαίνεται να υπάρχει και μεγάλη ανησυχία από την πλευρά των Κουτσολιούτσων καθώς η στοιχειοθέτηση των αδικημάτων μπάζει ειδικά μάλιστα αν ληφθεί υπό όψιν τι έχει γίνει στην Άπω Ανατολή από όπου η ύπαρξη στοιχείων και κυρίως μαρτυριών παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις.

Θα δούμε κι άλλα placements;

Με αφορμή τα τραπεζικά placements, που βέβαια είχαν μια ιδιαιτερότητα, στην αγορά αναρωτιούνται αν «ανοίγει ο χορός» για διάθεση πακέτων μετοχών και από άλλες εισηγμένες ή βασικούς μετόχους. Δεν ξέρω αν εννοούν τον όμιλο Viohalco (π.χ. Cenergy κ.α.), τις ΑΕΕΑΠ που έχουν πρόβλημα με το χαμηλό free float ή άλλες εισηγμένες. Πάντως, δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες, ούτε το timing πάντα το ίδιο. Οπότε, αναμένουμε στο ακουστικό μας.

Το «πακέτο» με τα 250 units της «Little Athens»

Περί τα 250 διαμερίσματα στην περίφημη «γειτονιά» του Ελληνικού με την επωνυμία «Little Athens», που έχει βέβαια 3-4 ξεχωριστά τμήματα στα οποία έχουν βάλει την έμπνευσή τους αντίστοιχα αρχιτεκτονικά γραφεία, φαίνεται να βγαίνουν προς πώληση, και μάλιστα σχετικά… άμεσα. Αυτό τουλάχιστον λένε μεσίτες που τελευταία βρέθηκαν σε παρουσίαση της Lamda για αυτά τα οικιστικά projects που εκτιμάται ότι μπορούν να ολοκληρωθούν στα τέλη του 2026, αν και τα χρονοδιαγράμματα, όπως έχουμε πει, αλλάζουν στην πορεία αναλόγως συνθηκών. Θυμίζουμε ότι πρόσφατα ο Οδυσσέας Αθανάσιου και στελέχη της εισηγμένης είχαν αναφερθεί στις κατοικίες αυτές και φαίνεται ότι οι εξελίξεις «τρέχουν».

Η βαριά συντήρηση της Αττικής Οδού

Δεν ξέρω αν το έχετε παρατηρήσει, αλλά συχνά πυκνά η Αττική Οδός βγάζει ανακοινώσεις για «κλείσιμο» εξόδων και σημείων του αυτοκινητόδρομου, ιδίως σε απογευματινές ή βραδινές ώρες, ήτοι μη αιχμής. Κάτι που έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Ιούνιο – Ιούλιο, αν δεν με απατά η μνήμη μου, και συνεχίστηκε Αύγουστο, Σεπτέμβριο και πάει λέγοντας. Ο λόγος είναι ότι η κοινοπραξία, η εταιρεία λειτουργίας της παραχώρησης, έχει σε εξέλιξη εκτεταμένες εργασίες βαριάς συντήρησης του οδοστρώματος της Αττική Οδού και άλλου τέτοιου είδους εργασίες. Οι οποίες, για να ξέρετε, προβλέπονται από την υφιστάμενη σύμβαση, που λήγει τον Οκτώβριο του 2024, και είναι κάμποσων εκατ. ευρώ σε αξία. Βέβαια, ο οδικός άξονας θεωρείται ότι είναι σε καλή κατάσταση, ωστόσο, ενόψει και της αλλαγής πρέπει να γίνουν αυτά τα έργα για να παραδοθεί σε άριστη κατάσταση. Άλλο βέβαια αυτό και άλλο τι θα γίνει με τον διαγωνισμό (από το ΤΑΙΠΕΔ) για τη νέα 25ετή σύμβαση που έχει «μεταφερθεί σε δικαστικές αίθουσες» μετά την επικράτηση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την προσφυγή των Vinci – Mytilineos.

Τι θα κάνει η Orilina Properties

Ετοιμάζεται, όπως τουλάχιστον λένε σχετικές πληροφορίες, μία ακόμα ΑΕΕΑΠ να «περάσει το κατώφλι» του Χρηματιστηρίου, λίγο μετά την πρόσφατη είσοδο της Trade Estates (όμιλος Fourlis) κι ενώ η Noval (όμιλος Viohalco) ακόμα έχει «ανοιχτό παράθυρο» και για το 2024. Ο λόγος για την Orilina Properties, που λέγεται ότι σχεδιάζει να αντλήσει κάτι λιγότερο από 30 εκατ. ευρώ εντός Δεκεμβρίου. Λογικά, τα κεφάλαια, ή μεγάλος μέρος εξ αυτών, θα πάνε στο project που κάνει στο Ελληνικό, με τις πολυτελείς κατοικίες και την ιδιωτική λέσχη. Να δούμε λοιπόν προσεχώς αφενός αν γίνει το «βήμα» προς το ΧΑ, κατόπιν εγκρίσεων σχετικών φακέλων (από Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς), αφετέρου με ποιο discount θα γίνει η τιμή εισαγωγής. Αλλά και αν βρεθούν και σε αυτή την περίπτωση family offices που θα απορροφήσουν μέρος της δημόσιας προσφοράς – εγγραφής.

Ο κλιματικός νόμος και οι ΑΕΕΑΠ

Για ακόμα μία φορά, στην πρόσφατη Γ.Σ. της εισηγμένης, ο CEO της Trastor, Τ. Καζίνος, αναφέρθηκε στον κλιματικό νόμο που σε γενικές γραμμές υποχρεώνει το 30% της κάλυψης των νέων κτιρίων να έχει φωτοβολταϊκά. Κάτι που προκαλεί, για παράδειγμα, ένα πρόβλημα σε αποθήκες που κατασκευάζουν οι εταιρείες και έχουν μεγάλες επιφάνειες, καθώς η ενέργεια που θα παράγεται θα περισσεύει και επί της ουσίας οι ΑΕΕΑΠ δεν θα έχουν τι να την κάνουνε. Αυτό καθώς δεν επιτρέπεται να έχουν εισόδημα από άλλες πηγές εκτός των ακινήτων. Για αυτό και τα στελέχη του χώρου ισχυρίζονται ότι χρειάζεται αλλαγή του νόμου που αφορά τη λειτουργία των ΑΕΕΑΠ, δίχως βέβαια τα φωτοβολταϊκά πάνελ να είναι το μόνο τους θέμα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:13

Ρωσία: Στη λίστα των καταζητούμενων προσώπων ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι

17:59

Βραζιλία: Τουλάχιστον 56 νεκροί και 67 αγνοούμενοι από τις καταρρακτώδεις βροχές

17:23

Γάζα: Η Χαμάς φέρεται σύμφωνη με την αιγυπτιακή πρόταση για εκεχειρία

17:07

Μητσοτάκης: Η σκέψη μας στους πιο αδύναμους αλλά και στους ενστόλους που αγωνίζονται να είμαστε όλοι ασφαλείς

16:58

Θεσσαλονίκη: Ένας νεκρός από πυροβολισμούς στην οδό Λαγκαδά

16:46

Ρωσία: Η νατοϊκή άσκηση Steadfast Defender ένδειξη ότι η συμμαχία ετοιμάζεται για σύγκρουση με τη Μόσχα

16:30

Berkshire Hathaway: Αύξηση ρεκόρ λειτουργικών κερδών, μειώνει το μερίδιο της στην Apple

15:48

Tesla εναντίον «Tesla» στα ινδικά δικαστήρια

15:25

Έξι συλλήψεις σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας για ενδοοικογενειακή βία

15:03

Citigroup: Οι Ευρωπαϊκές Αρχές εξετάζουν εξονυχιστικά το «μίνι κραχ» του 2022

14:45

Παππάς: Ο κ. Χατζηδάκης μιλά για λεφτόδεντρα ΣΥΡΙΖΑ όταν υπάρχουν 4 δισ. υπερπλεόνασμα στο κράτος

14:35

Κένυα-Τανζανία: Σε κατάσταση συναγερμού οι δύο χώρες καθώς πλησιάζει ο κυκλώνας Χιντάγια

14:24

Γουίλιαμς (Fed): Κρίσιμος ο στόχος για πληθωρισμό 2%

14:00

Δυναμικό ντεμπούτο κάνει η σεζόν – Γεμάτοι οι προορισμοί το Πάσχα

13:56

Πολωνία: Η Βαρσοβία καταδικάζει τις ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις

13:47

Θεσσαλονίκη: 49 συλλήψεις για ναρκωτικά τις τελευταίες τέσσερις μέρες

13:40

Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Άννα Παναγιωτοπούλου

13:32

Κασσελάκης: Θα σπάσουμε και αυγά, θα χαλάσουμε τη σούπα σε όλο το σύστημα

13:21

Θεσσαλονίκη: Δράση για την πρόληψη της παραβατικότητας ανηλίκων στον δήμο Παύλου Μελά

13:18

Ιταλία: Καμία αποστολή και εμπλοκή στρατιωτών μας στην Ουκρανία

13:11

Οικογενειακή τραγωδία στη Σάμο - 49χρονη σκότωσε τον 70χρονο πατέρα της

13:00

Βιετνάμ: Πάνω από 100 ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών καταρρίφθηκαν τον Απρίλιο

12:53

Ιαπωνία: Βρίσκει «λυπηρό» το ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν τη χαρακτήρισε «ξενόφοβη»

12:47

Ουκρανία: Το Κίεβο επιτίθεται στην υπό ρωσική κατοχή Κριμαία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

12:36

ΗΠΑ: Δημοκρατικοί βουλευτές πιέζουν τον πρόεδρο Μπάιντεν να κόψει τη βοήθεια προς το Ισραήλ

12:26

Δίπλα σε κάθε άστεγο της πρωτεύουσας τη Μεγάλη Εβδομάδα η «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών

12:20

Κινητικός γραμματισμός: Πώς τα παιδιά μπορούν να υιοθετήσουν υγιεινές συμπεριφορές για όλη τους τη ζωή

12:15

Influencers για τα οικονομικά - Η νέα τάση με απλές συμβουλές για ένα καλό κομπόδεμα

12:03

Τσαπικούνης (ΕΛΑΣ): Προσεγγίζουμε την παραβατικότητα ανηλίκων με ευαισθησία και διακριτικότητα

11:56

Στις 19:30 στο «Ελ. Βενιζέλος» το Άγιο Φως