BACKSTORY

Διαφορετικές ταχύτητες στο Χρηματιστήριο - Οι τράπεζες αντέχουν - Περί κατασκευαστικού ανεκτέλεστου

26-09-2023 | 07:10
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διαφορετικές ταχύτητες στο Χρηματιστήριο - Οι τράπεζες αντέχουν - Περί κατασκευαστικού ανεκτέλεστου

Στο Χρηματιστήριο οι τράπεζες αντέχουν

Μπορεί το Χρηματιστήριο να μην τραβάει για τις τράπεζες ωστόσο η προοπτική παραμένει θετική.

Ας σημειώσουμε πως αύριο ξεκινάει η έκδοση της Optima Bank για εισαγωγή της τράπεζας στο Χρηματιστήριο, η πρώτη εισαγωγή μετά από 17 ολόκληρα χρόνια. Όσο να πεις.... είναι κάτι.

Η νέα έκδοση της ΕΤΕ και οι στόχοι

Προχωράει σε έκδοση Tier 2 η Εθνική Τράπεζα. Τόσο η Εθνική όσο και όλες οι συστημικές τράπεζες έχουν καλύψει τους τους στόχους τους για την 1η Ιανουαρίου του 2024.

Εν τω μεταξύ χθες ξεκίνησε η διαδικασία αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τη Eurobank ενώ μέσα στον Οκτώβριο αναμένεται να γίνει γνωστό αν θα είναι η Εθνική ή η Alpha Bank που θα ακολουθήσει. Φαίνεται πως το ταμείο κλείνει προς την πρώτη.

Έλλειμα αξιοπιστίας

Τα απόνερα της EpsilonNet φαίνεται ότι τραυματίζουν το Χρηματιστήριο. Και αυτό διότι έχει αρχίσει να κλονίζεται η πίστη στα οικονομικά στοιχεία που δημοσιεύονται. Και στην αγορά είναι κοινό μυστικό πως σε ουκ ολίγες οι έλεγχοι που γίνονται είναι πλημμελείς. Όπως και η στελέχωση των εποπτικών αρχών στις οποίες αν προστεθεί και η έλλειψη θέλησης (κομψά το λέμε) η κατάσταση γίνεται εκρηκτική. Γιατί όταν καταπίνονται ελέφαντες είναι λογικό κάποια στιγμή να έλθει ο λογαριασμός

Διαφορετικές ταχύτητες

Πέραν αυτού στο Χρηματιστήριο πλέον οι ταχύτητες που κινούνται οι εταιρείες είναι διαφορετικές και σχετίζονται με τον κλάδο δραστηριότητας. Για παράδειγμα στη μεταλλουργία που πέρυσι απογειώθηκε αλλά χρειάστηκε και κεφάλαιο κίνησης τα πράγματα είναι δύσκολα καθώς και οι τιμές των πρώτων υλών έπεσαν και τα επιτόκια εκτινάχθηκαν με αποτέλεσμα να έχουμε μεγάλες βουτιές στο καθαρό αποτέλεσμα. Από την άλλη εταιρίες του κλάδου της πληροφορικής και των τροφίμων πηγαίνουν... τραίνο σα να μην συμβαίνει απολύτως τίποτα.

Με τον φόβο της επόμενης πλημμύρας

Η Exalco ξεκίνησε πάλι να λειτουργεί το εργοστάσιό της μετά από την πλημμύρα αλλά από ότι φαίνεται το άγχος είναι τι θα γίνει με τις προβλεπόμενες πλημμύρες αν και έχουν γίνει έργα ταχύτατα από την εταιρεία που προσδοκά να λειτουργεί τις επόμενες ημέρες με full capacity. Σημειώνεται ότι το εργοστάσιο της Exalco είναι εκτός της Βιομηχανικής Περιοχής της Λάρισας η οποία έμεινε αλώβητη από τις πλημμύρες με τις εταιρείες να μην λειτουργούν για ελάχιστες ημέρες λόγω της αδυναμίας πρόσβασης των εργαζομένων που διαμένουν σε διάφορες περιοχές της Λάρισας και γειτονικών νομών.

Η νέα εξαγορά της ΤΕΡΝΑ

Μια και το είδαμε στην οικονομική κατάσταση 6μήνου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στις 12.07.2023 η θυγατρική ΤΕΡΝΑ Α.Ε. υπέγραψε Προσύμφωνο Μεταβίβασης Μετοχών για την απόκτηση του 49,99% της ανώνυμης εταιρείας ΑΙΓΙΣΤΟΣ Α.Ε., που αφορά το κατασκευαστικό της αντικείμενο, υπό την αίρεση της εκπλήρωσης συγκεκριμένων αιρέσεων, όρων και προϋποθέσεων, μεταξύ των οποίων είναι και η έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, χωρίς επιφύλαξη, όρους ή περιορισμούς. Μια και ο λόγος για τον όμιλο, στις 09.08.2023 η θυγατρική ΤΕΡΝΑ Α.Ε. υπέγραψε Σύμβαση με το ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ, για την κατασκευή του έργου «Αξιοποίηση Ακινήτου μέσω Αντιπαροχής, Ιδιοκτησίας ΤΕΕ», ποσού 43,5 εκατ. ευρώ.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Επενδύσεις αξίας 10 δισ. ευρώ

Το επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συνεχίζεται εντατικά σε όλους τους τομείς δραστηριότητάς του (υποδομές, παραχωρήσεις - ΣΔΙΤ, παραγωγή κι αποθήκευση ενέργειας, κυκλική οικονομία – έργα περιβάλλοντος), με τις συνολικές επενδύσεις που προωθεί ή στις οποίες συμμετέχει ο όμιλος, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, να προσεγγίζουν σε αξία τα 10 δισ. ευρώ. Για τις υπάρχουσες δραστηριότητες για το Α΄ εξάμηνο του 2023 απασχόλησε περισσότερους από 4.633 εργαζομένους (άμεσα 4.311 και κατά την αναλογία του μέσω κοινοπραξιών 322) ανά τον κόσμο.

Περί κατασκευαστικού ανεκτέλεστου

Οι προοπτικές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για τα επόμενα έτη συνηγορούν στη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών του τομέα, αφού το ανεκτέλεστο υπόλοιπο κατασκευαστικών εργασιών διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, ανερχόμενο την 30.06.2023 σε 2,7 δισ. ευρώ και με τις νέες υπογραφείσες συμβάσεις ποσού 0,3 δισ. ευρώ έως και την ημερομηνία δημοσίευσης των ενδιάμεσων οικονομικών καταστάσεων, ξεπερνάει τα 3 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι στο ανεκτέλεστο υπόλοιπο της 30.06.2023 προς τρίτους, δεν συμπεριλαμβάνεται το διατομεακό ανεκτέλεστο αντικείμενο 0,6 δισ. ευρώ, που αφορά κατασκευαστικές εργασίες για τη υλοποίηση του έργου της Αντλησιοταμίευσης Αμφιλοχίας. Παράλληλα, η ύπαρξη συνεργειών που θα προκύψουν από την εκτέλεση των προς υπογραφή νέων συμβάσεων ποσού 2,0 δισ. ευρώ από τα κατασκευαστικά αντικείμενα των νέων επενδύσεων εντός του Ομίλου (Παραχώρηση Εγνατίας, ανάπτυξη του Ολοκληρωμένου Τουριστικού Συγκροτήματος στο Ελληνικό, υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος του τομέα των ΑΠΕ, καθώς και η κατασκευή μεγάλων έργων αντλησιοταμίευσης) θα συνδράμουν προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των οικονομικών μεγεθών του τομέα.

Το IRC Ελληνικού

Ως γνωστόν, ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡNA συμμετέχει με ποσοστό 49% μέσω της εταιρείας IRC ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ στην κατασκευή, ανάπτυξη και λειτουργία ξενοδοχείου πέντε (5) αστέρων, συνεδριακού και εκθεσιακού κέντρου, χώρου συνάθροισης κοινού για αθλητικές ή και πολιτιστικές εκδηλώσεις και χώρου καζίνο (με τη HardRock). Η διάρκεια της παραχώρησης είναι 30 έτη με το ύψος της σχετικής ιδιωτικής επένδυσης να ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ, ενώ τα έργα κατασκευής του έργου, τα οποία θα αναλάβει η θυγατρική εταιρεία του ομίλου ΤΕΡΝΑ Α.Ε., αναμένεται να εκκινήσουν εντός του 2023 και να διαρκέσουν περίπου 3 χρόνια, τοποθετώντας την έναρξη λειτουργίας του συγκροτήματος στο 2026. Το αναπτυξιακό αυτό έργο θα δημιουργήσει ένα υψηλής ποιότητας σημείο αναφοράς για τον τουρισμό της χώρας, αναμένεται να προσφέρει απασχόληση σε περισσότερους από 3.000 χιλιάδες ανθρώπους, να αποφέρει σημαντικά έσοδα στο Ελληνικό Δημόσιο και να προσφέρει προστιθέμενη αξία στο brand της Ελλάδας.

ΤΑΙΠΕΔ: Ψάχνει την αποτίμηση για τα 278 στρέμματα στη Σάνη Κασσάνδρας

Στην πρόσληψη ανεξάρτητου αποτιμητή για το ακίνητο Σάνη Κασσάνδρας προχωρά το ΤΑΙΠΕΔ προκηρύσσοντας και σχετικό διαγωνισμό για την εξασφάλισή του. Το insider.gr είχε αναφερθεί στο project αυτό στις 27 Ιουλίου, δηλαδή για την αξιοποίηση, μέσω πώλησης, ακινήτου 277,75 στρεμμάτων στην Χαλκιδική. Μάλιστα, βάσει της τότε προκήρυξης ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής Προσφοράς ορίστηκε η 8η Νοεμβρίου 2023. Παλιότερα σενάρια αξιοποίησης έκαναν λόγο για αναπτύξεις που έχουν σχέση με Τουρισμό– Αναψυχή, Spa, Προπονητικό αθλητισμό, Κέντρο Αποκατάστασης, Golf κ.α. Μένει να φανεί όμως αν υπάρχουν περιβαλλοντικοί και αρχαιολογικοί περιορισμοί. Πλέον, το ΤΑΙΠΕΔ αναζητάει αποτιμητή που θα πρέπει να προβεί σε πλήρη περιγραφή του περιουσιακού στοιχείου, σε ολοκληρωμένη ανάλυση προσφοράς-ζήτησης της αγοράς, στην εκτίμηση της αγοραίας αξίας και της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου και άλλα τέτοια σχετικά. Όσοι ενδιαφέρονται πρέπει να «τρέξουν» καθώς πρέπει να δώσουν προσφορές έως τις 2 Οκτωβρίου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:32

Ισραήλ: Ανησυχία για πιθανή έκδοση ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος αξιοματούχων από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

19:23

ΗΠΑ: Το πανεπιστήμιο Κολούμπια καλεί τους φιλοπαλαιστίνιους φοιτητές να διαλυθούν

19:21

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Αύξηση 10% στα έσοδα και 8,3% στην κερδοφορία το 2023

19:10

Μεικτά πρόσημα και ήπιες διακυμάνσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

19:10

AS Company: Σε ιστορικό υψηλό η κερδοφορία το 2023 - Πρόταση για μέρισμα 0,13684 ευρώ/μετοχή

19:06

Μισέλ: Έχουμε κοινό συμφέρον με την Τουρκία για σταθερότητα στην Αν. Μεσόγειο

18:59

«Καμπανάκι» για το έλλειμμα σε 11 χώρες της ΕΕ

18:49

Γαλλία: Να δωθεί προτεραιότητα στις παραγγελίες στρατιωτικού υλικού και ειδικά των πυραύλων Aster από τις βιομηχανίες

18:46

Χατζηδάκης: Την 1 Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα για επαγγελματίες του τουρισμού που επλήγησαν από την κακοκαιρία

18:44

Attica Group: Δεν υφίσταται η σύναψη στρατηγικής συνεργασίας με τον όμιλο Γρύλου

18:40

Γεωργιάδης: Συνεργασία ιδιωτών γιατρών και γιατρών του δημοσίου για το καλό των Ελλήνων

18:40

To Ιράν καταγγέλλει τις επεμβάσεις της αστυνομίας στα αμερικανικά πανεπιστήμια

18:36

Alpha Real Estate Services: Στα 18,4 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών το 2023

18:29

Παπουτσάνης: Αυξημένα 52% τα κέρδη μετά φόρων στο α' τρίμηνο - Στα 14,2 εκατ. ευρώ ο τζίρος

18:29

Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να δώσουν εγγυήσεις ασφαλείας στο Ριάντ αν προσεγγίσει το Ισραήλ

18:20

Φινλανδία: Η αεροπορική Finnair αναστέλλει ορισμένες πτήσεις προς την Εσθονία λόγω παρεμβολών στο GPS

18:19

Σαράντης: Καθαρό μέρισμα 0,219 ευρώ ανά μετοχή - Καταβολή στις 13 Μαΐου

18:16

Ο ΤΙΤΑΝ στη λίστα των Financial Times «Europe’s Climate Leaders»

18:11

Ηλεκτρονική εφαρμογή για την προαγωγή της υγείας παιδιών και εφήβων

18:09

Έλαστρον: Στα 3,3 εκατ. ευρώ τα EBITDA το 2023 - Αύξηση όγκου πωλήσεων 24%

17:57

ΟΛΠ: Νέος Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος - Ανασυγκρότηση ΔΣ

17:51

Η γαλλική Atos ζητά 1,7 δισ. ευρώ για να αποφύγει κατάρρευση - Παρέμβαση από Παρίσι

17:45

«Αναιμία» στη στεγαστική πίστη - Έπεσε σε €68,7 χιλ. το μέσο δάνειο, σταθερό επιτόκιο άνω της 10ετίας για το 55% των δανειοληπτών 

17:44

Μπορέλ: Ευρωπαϊκά κράτη αναμένεται να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος έως το τέλος Μαΐου

17:37

Βρετανός ΥΠΕΞ: Υποβλήθηκε στη Χαμάς πρόταση εκεχειρίας 40 ημερών στη Λωρίδα της Γάζας

17:32

Ρωσία: Αναλαμβάνει τον έλεγχο του ιταλικού ομίλου Ariston ως αντίποινα σε «εχθρικές ενέργειες»

17:28

Παιδικές κατασκηνώσεις - ΔΥΠΑ: Ξεκινούν οι αιτήσεις για τα 70.000 voucher

17:23

Κασσελάκης για κυβέρνηση: Δεν παίρνουν χαμπάρι - Δεν μας αξίζει τέτοια κατάρρευση

17:22

«Κράτησε» στο ήπιο profit taking το Χρηματιστήριο

17:19

Γαλλία: Η αστυνομία απομάκρυνε φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης