BACKSTORY

Ο φόβος για νέες Folli -Τους γλέντησε η Jumbo - Η «βαρύτητα» του deal Fourlis – Λάτση

22-09-2023 | 07:29
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο φόβος για νέες Folli -Τους γλέντησε η Jumbo - Η «βαρύτητα» του deal Fourlis – Λάτση

Η πρόταση και η συνέχεια

Σήμερα λοιπόν είναι η μέρα κατά την οποία η Eurobank θα καταθέσει την πρότασή της στο ΤΧΣ και μετά θα τρέξουν οι σχετικές διαδικασίες. Για τη συνέχεια οψόμεθα... Εθνική ή Alpha Bank... Η απόφαση αυτή θα ακολουθήσει και δεν θα ληφθεί με ελαφριά καρδιά από το ΤΧΣ.

Το κλίμα της Μεσογείου

Το κλίμα αποτελεί κεντρικό πεδίο γνώσης προς κάθε κατεύθυνση. Αυτό φαίνεται να είναι και το μήνυμα της διάσκεψης της Μεσογείου του Μέλλοντος που πραγματοποιείται στη Μασσαλία και στην οποία παρίσταται ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς. Βλέπετε η Μεσόγειος δυστυχώς τα έβαλε με το κλίμα.

Ζημιές πολλές αλλά και δωρεές αρκετές

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής, Robert Gauci, ανακοίνωσε τη διάθεση 2 εκατ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας, πέραν των υποχρεώσεων που έχει η Εθνική Ασφαλιστική έναντι των σφαλισμένων της στην περιοχή.

Ας σημειωθεί πάντως πως γενικώς στην ασφαλιστική αγορά δηλώθηκαν αριθμητικά 6000 ζημιές.

Ταμείο Ανάκαμψης και αιτήματα τραπεζών

Αίτημα στο Ταμείο Ανάκαμψης για μια ακόμη δόση 300 εκατ. ευρώ υπέβαλε η Τράπεζα Πειραιώς, ενώ και η Eurobank έχει υποβάλει το αντίστοιχο δικό της αίτημα.

Άλλωστε το Ταμείο Ανάκαμψης είναι η ελπίδα των τραπεζών ώστε να υπάρξει ουσιαστική πιστωτική επέκταση. Αλλιώς τα επιτόκια παραμένουν απαγορευτικά.

Το δις εξαμαρτείν της Epsilon Net

Πραγματικά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πέτυχε διάνα με την Epsilon Net η οποία φαίνεται πως το... έχει πρόγραμμα να κάνει... λάθη στις οικονομικές της καταστάσεις. Αφού την τσίμπησε η Επιτροπή, η εταιρεία θα εμφανίσει αναδρομικά λιγότερα κέρδη μόλις 3,9 εκατ. ευρώ. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που η εταιρεία δείχνει παραπάνω κέρδη καθώς το έχει ξανακάνει και όταν ήταν να μπει στο Χρηματιστήριο και πάλι τα διόρθωσε. Το ερώτημα όμως είναι ένα. Με τέτοια λάθη διαπράττεται ή όχι το αδίκημα της χειραγώγησης; Αυτοί οι ορκωτοί που βάζουν υπογραφή τι ακριβώς κάνουν; Η Εθνική που έκανε στρατηγική συνεργασία έχει παραπλανηθεί; Τα ερωτήματα είναι σοβαρά και γίνονται σοβαρότερα αν κάποιος αναλογιστεί ότι η εταιρεία κινείται στον κλάδο της λογιστικής και δεν υπάρχει δικαιολογία του τύπου δεν ήξερα.

Ο φόβος για νέες Folli

Γενικότερα πάντως βλέπω πολύ χαλαρούς κάποιους ορκωτούς. Και δεν είμαι σίγουρος ότι μπορεί να τα πιάσουν όλα εκεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ούτε στην ΕΛΤΕ. Οπότε αρχίζω και ανησυχώ λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι παρά τη διόρθωση στην αγορά υπάρχει κινητικότητα και δεν αντέχει νέες Folli Follie από λεβέντες που βλέπουν φως και μπαίνουν για να εξαπατήσουν. Αρκετά έχουμε ζήσει στο παρελθόν. Στην κυβέρνηση το έχουν καταλάβει;

Τους γλέντησε

Έχω την αίσθηση ότι τους γλέντησε καλά τους ξένους που έχωναν τις προηγούμενες ημέρες η Jumbo ανακοινώνοντας την τρίτη διανομή μέσα στη χρονιά. Έχω δεν την εντύπωση ότι δεν ενοχλήθηκε καθόλου από τη διάθεση να πουλήσουν μετοχές και να κατοχυρώσουν κέρδη. Έτσι μπορεί να κερδίσουν και άλλοι.

Το deal Fourlis – Λάτση για την ΑΕΕΑΠ και η «βαρύτητα»

Αν μη τι άλλο, η χτεσινή είδηση ότι το family office της Μαριάννας Λάτση μπαίνει με 4,2% στην Trade Estates, την ΑΕΕΑΠ του ομίλου Fourlis, και μάλιστα λίγο πριν αυτή εισαχθεί στο Χρηματιστήριο, είναι μια σημαντική εξέλιξη. Που όπως είπε χτες σε θεσμικό συνέδριο ο κ. Δημήτρης Παπούλης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΕΕΑΠ, αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για τον κλάδο και την εταιρεία, καθώς αποτελεί κίνηση με… βαρύτητα, αν κρίνουμε από το μέγεθος και τον συμβολισμό του επιχειρηματικού ονόματος. Πάντως, υπάρχει και pipeline συμφωνημένων projects ύψους 180 εκατ.. ευρώ (τα 160 εκατ. αφορούν σε 4 αναπτύξεις και τα 20 εκατ. σε δύο βελτιώσεις assets). «Αξιολογούμε επενδύσει 200 εκατ. ευρώ, είτε με εξαγορές είτε μέσω αναπτύξεων, ώστε να πάμε συνολικά σε χαρτοφυλάκιο 710 εκατ. ευρώ έως το 2028», είπε το στέλεχος του ομίλου, που έσπευσε να ανακοινώσει και μέσω του συνεδρίου την είδηση (είχε ήδη κυκλοφορήσει στην αγορά).

«Ούριος άνεμος» για την Τέρνα Ενεργειακή

Αύξηση εγκατεστημένης ισχύος κατά 35% στα 1.225 MW, καθαρά κέρδη 23,8 εκατ. ευρώ, 2.500 MW σε λειτουργία, υπό κατασκευή και έτοιμα προς κατασκευή, EBITDA σχεδόν 75 εκατ. ευρώ, καθαρές λειτουργικές ταμειακές ροές από συνεχιζόμενες δραστηριότητες 55 εκατ. ευρώ, αν μη τι άλλο, η Τέρνα Ενεργειακή είχε «ούριο άνεμο» στα μεγέθη 6μήνου, παρά το γεγονός ότι χαρακτηρίστηκε από αδύναμες ανεμολογικές συνθήκες έναντι μιας πολύ ισχυρής απόδοσης της αντίστοιχης περιόδου του 2022. Και μέσα σε όλα αυτά, το έργο του Καφηρέα συνολικής ισχύος 330 MW, αποτελεί πλέον το μεγαλύτερο σύμπλεγμα αιολικών πάρκων του χαρτοφυλακίου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αλλά και της χώρας, με τη συνολική επένδυση να ανέρχεται στα 550 εκατ. ευρώ. Με το γκρουπ να αναμένει προσεχώς σημαντική ενίσχυση των εσόδων και της λειτουργικής κερδοφορίας σε συνέχεια της έναρξης λειτουργίας του αιολικού συμπλέγματος πριν το τέλος του τρίτου τριμήνου του τρέχοντος έτους, που σηματοδοτεί μια αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος κατά περίπου 35% και αναμένεται να έχει μία αντίστοιχη θετική συνεισφορά στη λειτουργική κερδοφορία (σε ετησιοποιημένη βάση). Προσθέστε ότι είναι πλέον σε πλήρη εμπορική λειτουργία το έργο της διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο και μαζί με τα λοιπά έργα του τομέα παραχωρήσεων/ΣΔΙΤ (διαχείριση απορριμμάτων Ηπείρου, Ηλεκτρονικό Εισιτήριο) και γίνεται αντιληπτό ότι όλα αυτό το «πακέτο» θα ενισχύσει περαιτέρω τις επιδόσεις του ομίλου σε μακροπρόθεσμη βάση.

Στο RRF το αρδευτικό ΣΔΙΤ

Έργα μπαίνουν – έργα βγαίνουν στο Ταμείο Ανάκαμψης, να φούμε τελικά πόσα θα γίνουν. Μια φορά πάντως, χτες έγινε γνωστή η ένταξη του έργου «ΑΡΔΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ AΛΜΩΠΑΙΟΥ ΜΕΣΩ ΣΔΙΤ» στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και τεχνική διαχείριση του Αρδευτικού Δικτύου Αλμωπαίου (στην Πέλλα). Η δημόσια δαπάνη έχει προϋπολογιστεί σε 34,5 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ, λόγω ΣΔΙΤ). Εξ όσων θυμόμαστε από παλιές προκηρύξεις, η αξία της σύμβασης είχε εκτιμηθεί σε σχεδόν 98,5 εκατ. ενώ η διάρκειά της θα είναι 25ετής (τα 2 έτη η κατασκευή). Η ακαθάριστη προς άρδευση έκταση ανέρχεται σε 150.000 περίπου στρεμμάτων, εκ των οποίων η καθαρή γεωργική γη εκτιμήθηκε αρχικώς σε 120.500 στρέμματα.

«Διαζύγιο» της ΕΛΓΕΚΑ με το ΧΑ

Ηταν αναμενόμενο το… προαναγγελθέν «διαζύγιο» της ΕΛΓΕΚΑ με το χρηματιστηριακό ταμπλό. Από σήμερα ξεκινάει, και λήγει στις 20 Οκτώβρη, η περίοδος αποδοχής της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης που τους μετόχους που συνολικά κατέχουν σχεδόν 14,8% της εισηγμένης (περί τα 8,9 εκατ. τεμάχια) πέραν του περίπου 85,2% που κατέχουν οι βασικοί μέτοχοι που αποφάσισαν να δράσουν συντονισμένα με στόχο την «έξοδο» από το ΧΑ. Η τιμή είναι γνωστή, στα 0,566 ευρώ ανά μετοχή. Όχι ότι η μετοχή είχε κάποια «τρελή» συναλλακτική δραστηριότητα, αλλά είναι μια ακόμα που θα διαγραφεί προσεχώς. Τέλος πάντως, συμβαίνουν αυτά.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:50

Κρήτη: Νέος σεισμός 4,2 βαθμών στον θαλάσσιο χώρο βόρεια του Ηρακλείου

08:30

Ανεμοστρόβιλοι σαρώνουν τις κεντρικές ΗΠΑ - Τουλάχιστον 5 νεκροί

08:23

Loulis Food Ingredients: Οι στόχοι του 2024 και η στρατηγική της επόμενης μέρας - Ξεπέρασαν τα 200 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις

08:10

Στην τελική ευθεία ο πολυετής προϋπολογισμός – Οι προβλέψεις για το 2024

08:03

Χρονιά ρεκόρ το 2024 για τον κλάδο του τουρισμού παγκοσμίως

08:00

Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για την τραγωδία στο Μάτι

07:59

Συνεδριάζει στις 11:00 το υπουργικό συμβούλιο

07:50

Πράσινα τιμολόγια: Προς μικρή μείωση τον Μάιο – Στα 10 λεπτά ανά kWh η μέση τιμή

07:42

Μία πρόταση από τον Λέτα με μεγάλο ενδιαφέρον. Αρκεί να συζητηθεί

07:40

Lamda: Τα ρεκόρ των Malls, η ηγετική θέση και το Ελληνικό

07:35

Εφορία: Σαρωτικοί έλεγχοι για αδήλωτα εισοδήματα και ακίνητα - Στόχος εισπράξεις 1,7 δισ.

07:28

Οι προβλέψεις του Γεράκη - Κέντρο και γυναίκες κρίνουν το αποτέλεσμα - Δωρεά Λάτση στο υπουργικό

07:16

Πάρε δώσε για τα μερίσματα – Στα παρά ένα τα αποτελέσματα – Πιέσεις στους servicers

07:15

Νοσοκομεία: Ποιες είναι οι πιο συχνές καταγγελίες των πολιτών στα γραφεία «παραπόνων»

07:10

Οι αμπελώνες εκτός από κρασί, παράγουν και κοσμήματα - Το παράδειγμα της Νεμέας

23:58

Ανάρτηση της ΠτΔ για την ηρωική έξοδο των «Ελεύθερων Πολιορκημένων», την Κυριακή των Βαΐων του 1826

23:39

Μπανγκλαντές: Άνοιξαν και πάλι τα σχολεία εν μέσω σφοδρού καύσωνα

23:16

Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν χωριό κοντά στο Ντονέτσκ

22:50

Εξαρθρώθηκε συμμορία ανηλίκων και νεαρών που διακινούσε ναρκωτικά σε Ψυχικό, Παπάγου και Χαλάνδρι

22:21

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 42χρονος μετά από καταγγελία της συντρόφου του ότι την εξέδιδε και της ασκούσε σωματική βία

21:53

Τα μηνύματα (για την Αθήνα) από τον νέο Προϋπολογισμό του Βερολίνου

21:48

Ρωσία: Και δεύτερος δημοσιογράφος συνελήφθη για παραγωγή βίντεο για τον Αλεξέι Ναβάλνι

21:20

Γάζα: Τουλάχιστον 34.454 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας

21:00

Λετονία: Οι πολίτες καλούνται να μετατρέψουν τα υπόγειά τους σε αντιαεροπορικά καταφύγια

20:51

Μπορέλ: Συνάντηση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν στο Ριάντ

20:47

Κασσελάκης: Απόλυτα ικανοποιημένος από την περιοδεία του στα νησιά του Αιγαίου

20:35

Ιμάμογλου: Τρομοκρατική οργάνωση η Χαμάς

20:04

Συνελήφθη διακινητής μεταναστών μετά από επεισοδιακή καταδίωξη στο κέντρο της Αθήνας

19:41

Fed: Από το πόσες μειώσεις φτάσαμε στο αν θα γίνουν μειώσεις επιτοκίων

19:30

Game changer στη παγκόσμια αγορά μετάλλων - Το σούπερ ντιλ ΒΗΡ-Anglo