BACKSTORY

Ο φόβος για νέες Folli -Τους γλέντησε η Jumbo - Η «βαρύτητα» του deal Fourlis – Λάτση

22-09-2023 | 07:29
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο φόβος για νέες Folli -Τους γλέντησε η Jumbo - Η «βαρύτητα» του deal Fourlis – Λάτση

Η πρόταση και η συνέχεια

Σήμερα λοιπόν είναι η μέρα κατά την οποία η Eurobank θα καταθέσει την πρότασή της στο ΤΧΣ και μετά θα τρέξουν οι σχετικές διαδικασίες. Για τη συνέχεια οψόμεθα... Εθνική ή Alpha Bank... Η απόφαση αυτή θα ακολουθήσει και δεν θα ληφθεί με ελαφριά καρδιά από το ΤΧΣ.

Το κλίμα της Μεσογείου

Το κλίμα αποτελεί κεντρικό πεδίο γνώσης προς κάθε κατεύθυνση. Αυτό φαίνεται να είναι και το μήνυμα της διάσκεψης της Μεσογείου του Μέλλοντος που πραγματοποιείται στη Μασσαλία και στην οποία παρίσταται ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς. Βλέπετε η Μεσόγειος δυστυχώς τα έβαλε με το κλίμα.

Ζημιές πολλές αλλά και δωρεές αρκετές

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής, Robert Gauci, ανακοίνωσε τη διάθεση 2 εκατ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας, πέραν των υποχρεώσεων που έχει η Εθνική Ασφαλιστική έναντι των σφαλισμένων της στην περιοχή.

Ας σημειωθεί πάντως πως γενικώς στην ασφαλιστική αγορά δηλώθηκαν αριθμητικά 6000 ζημιές.

Ταμείο Ανάκαμψης και αιτήματα τραπεζών

Αίτημα στο Ταμείο Ανάκαμψης για μια ακόμη δόση 300 εκατ. ευρώ υπέβαλε η Τράπεζα Πειραιώς, ενώ και η Eurobank έχει υποβάλει το αντίστοιχο δικό της αίτημα.

Άλλωστε το Ταμείο Ανάκαμψης είναι η ελπίδα των τραπεζών ώστε να υπάρξει ουσιαστική πιστωτική επέκταση. Αλλιώς τα επιτόκια παραμένουν απαγορευτικά.

Το δις εξαμαρτείν της Epsilon Net

Πραγματικά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πέτυχε διάνα με την Epsilon Net η οποία φαίνεται πως το... έχει πρόγραμμα να κάνει... λάθη στις οικονομικές της καταστάσεις. Αφού την τσίμπησε η Επιτροπή, η εταιρεία θα εμφανίσει αναδρομικά λιγότερα κέρδη μόλις 3,9 εκατ. ευρώ. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που η εταιρεία δείχνει παραπάνω κέρδη καθώς το έχει ξανακάνει και όταν ήταν να μπει στο Χρηματιστήριο και πάλι τα διόρθωσε. Το ερώτημα όμως είναι ένα. Με τέτοια λάθη διαπράττεται ή όχι το αδίκημα της χειραγώγησης; Αυτοί οι ορκωτοί που βάζουν υπογραφή τι ακριβώς κάνουν; Η Εθνική που έκανε στρατηγική συνεργασία έχει παραπλανηθεί; Τα ερωτήματα είναι σοβαρά και γίνονται σοβαρότερα αν κάποιος αναλογιστεί ότι η εταιρεία κινείται στον κλάδο της λογιστικής και δεν υπάρχει δικαιολογία του τύπου δεν ήξερα.

Ο φόβος για νέες Folli

Γενικότερα πάντως βλέπω πολύ χαλαρούς κάποιους ορκωτούς. Και δεν είμαι σίγουρος ότι μπορεί να τα πιάσουν όλα εκεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ούτε στην ΕΛΤΕ. Οπότε αρχίζω και ανησυχώ λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι παρά τη διόρθωση στην αγορά υπάρχει κινητικότητα και δεν αντέχει νέες Folli Follie από λεβέντες που βλέπουν φως και μπαίνουν για να εξαπατήσουν. Αρκετά έχουμε ζήσει στο παρελθόν. Στην κυβέρνηση το έχουν καταλάβει;

Τους γλέντησε

Έχω την αίσθηση ότι τους γλέντησε καλά τους ξένους που έχωναν τις προηγούμενες ημέρες η Jumbo ανακοινώνοντας την τρίτη διανομή μέσα στη χρονιά. Έχω δεν την εντύπωση ότι δεν ενοχλήθηκε καθόλου από τη διάθεση να πουλήσουν μετοχές και να κατοχυρώσουν κέρδη. Έτσι μπορεί να κερδίσουν και άλλοι.

Το deal Fourlis – Λάτση για την ΑΕΕΑΠ και η «βαρύτητα»

Αν μη τι άλλο, η χτεσινή είδηση ότι το family office της Μαριάννας Λάτση μπαίνει με 4,2% στην Trade Estates, την ΑΕΕΑΠ του ομίλου Fourlis, και μάλιστα λίγο πριν αυτή εισαχθεί στο Χρηματιστήριο, είναι μια σημαντική εξέλιξη. Που όπως είπε χτες σε θεσμικό συνέδριο ο κ. Δημήτρης Παπούλης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΕΕΑΠ, αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για τον κλάδο και την εταιρεία, καθώς αποτελεί κίνηση με… βαρύτητα, αν κρίνουμε από το μέγεθος και τον συμβολισμό του επιχειρηματικού ονόματος. Πάντως, υπάρχει και pipeline συμφωνημένων projects ύψους 180 εκατ.. ευρώ (τα 160 εκατ. αφορούν σε 4 αναπτύξεις και τα 20 εκατ. σε δύο βελτιώσεις assets). «Αξιολογούμε επενδύσει 200 εκατ. ευρώ, είτε με εξαγορές είτε μέσω αναπτύξεων, ώστε να πάμε συνολικά σε χαρτοφυλάκιο 710 εκατ. ευρώ έως το 2028», είπε το στέλεχος του ομίλου, που έσπευσε να ανακοινώσει και μέσω του συνεδρίου την είδηση (είχε ήδη κυκλοφορήσει στην αγορά).

«Ούριος άνεμος» για την Τέρνα Ενεργειακή

Αύξηση εγκατεστημένης ισχύος κατά 35% στα 1.225 MW, καθαρά κέρδη 23,8 εκατ. ευρώ, 2.500 MW σε λειτουργία, υπό κατασκευή και έτοιμα προς κατασκευή, EBITDA σχεδόν 75 εκατ. ευρώ, καθαρές λειτουργικές ταμειακές ροές από συνεχιζόμενες δραστηριότητες 55 εκατ. ευρώ, αν μη τι άλλο, η Τέρνα Ενεργειακή είχε «ούριο άνεμο» στα μεγέθη 6μήνου, παρά το γεγονός ότι χαρακτηρίστηκε από αδύναμες ανεμολογικές συνθήκες έναντι μιας πολύ ισχυρής απόδοσης της αντίστοιχης περιόδου του 2022. Και μέσα σε όλα αυτά, το έργο του Καφηρέα συνολικής ισχύος 330 MW, αποτελεί πλέον το μεγαλύτερο σύμπλεγμα αιολικών πάρκων του χαρτοφυλακίου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αλλά και της χώρας, με τη συνολική επένδυση να ανέρχεται στα 550 εκατ. ευρώ. Με το γκρουπ να αναμένει προσεχώς σημαντική ενίσχυση των εσόδων και της λειτουργικής κερδοφορίας σε συνέχεια της έναρξης λειτουργίας του αιολικού συμπλέγματος πριν το τέλος του τρίτου τριμήνου του τρέχοντος έτους, που σηματοδοτεί μια αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος κατά περίπου 35% και αναμένεται να έχει μία αντίστοιχη θετική συνεισφορά στη λειτουργική κερδοφορία (σε ετησιοποιημένη βάση). Προσθέστε ότι είναι πλέον σε πλήρη εμπορική λειτουργία το έργο της διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο και μαζί με τα λοιπά έργα του τομέα παραχωρήσεων/ΣΔΙΤ (διαχείριση απορριμμάτων Ηπείρου, Ηλεκτρονικό Εισιτήριο) και γίνεται αντιληπτό ότι όλα αυτό το «πακέτο» θα ενισχύσει περαιτέρω τις επιδόσεις του ομίλου σε μακροπρόθεσμη βάση.

Στο RRF το αρδευτικό ΣΔΙΤ

Έργα μπαίνουν – έργα βγαίνουν στο Ταμείο Ανάκαμψης, να φούμε τελικά πόσα θα γίνουν. Μια φορά πάντως, χτες έγινε γνωστή η ένταξη του έργου «ΑΡΔΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ AΛΜΩΠΑΙΟΥ ΜΕΣΩ ΣΔΙΤ» στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και τεχνική διαχείριση του Αρδευτικού Δικτύου Αλμωπαίου (στην Πέλλα). Η δημόσια δαπάνη έχει προϋπολογιστεί σε 34,5 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ, λόγω ΣΔΙΤ). Εξ όσων θυμόμαστε από παλιές προκηρύξεις, η αξία της σύμβασης είχε εκτιμηθεί σε σχεδόν 98,5 εκατ. ενώ η διάρκειά της θα είναι 25ετής (τα 2 έτη η κατασκευή). Η ακαθάριστη προς άρδευση έκταση ανέρχεται σε 150.000 περίπου στρεμμάτων, εκ των οποίων η καθαρή γεωργική γη εκτιμήθηκε αρχικώς σε 120.500 στρέμματα.

«Διαζύγιο» της ΕΛΓΕΚΑ με το ΧΑ

Ηταν αναμενόμενο το… προαναγγελθέν «διαζύγιο» της ΕΛΓΕΚΑ με το χρηματιστηριακό ταμπλό. Από σήμερα ξεκινάει, και λήγει στις 20 Οκτώβρη, η περίοδος αποδοχής της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης που τους μετόχους που συνολικά κατέχουν σχεδόν 14,8% της εισηγμένης (περί τα 8,9 εκατ. τεμάχια) πέραν του περίπου 85,2% που κατέχουν οι βασικοί μέτοχοι που αποφάσισαν να δράσουν συντονισμένα με στόχο την «έξοδο» από το ΧΑ. Η τιμή είναι γνωστή, στα 0,566 ευρώ ανά μετοχή. Όχι ότι η μετοχή είχε κάποια «τρελή» συναλλακτική δραστηριότητα, αλλά είναι μια ακόμα που θα διαγραφεί προσεχώς. Τέλος πάντως, συμβαίνουν αυτά.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

01:27

Reuters για Fitch: Στους κορυφαίους διεθνείς δείκτες τα ελληνικά ομόλογα

00:58

Bloomberg για αναβάθμιση Ελλάδας από Fitch: Διευρύνεται το ενδιαφέρον για τα ελληνικά ομόλογα

00:36

Γεωργιάδης για επενδυτική βαθμίδα από Fitch: «Η περιπέτεια της Ελλάδας έληξε σήμερα επισήμως»

00:15

Παπαθανάσης για επενδυτική βαθμίδα από Fitch: Αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς - Μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους

00:08

Χατζηδάκης για την αναβάθμιση από την Fitch: Μεγάλη εθνική επιτυχία

00:02

Αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Fitch - Επενδυτική βαθμίδα με ανάπτυξη στο 2,4% φέτος

23:58

Λίβανος: Νεκρά μέλη της Χεζμπολάχ σε ισραηλινά πλήγματα - Ο ρόλος «κλειδί» του Κατάρ για Γάζα

23:42

Λάρισα: Νεκρός 24χρονος οδηγός αυτοκινήτου σε μετωπική σύγκρουση με βυτιοφόρο

23:26

Wall Street: Σε υψηλό έτους έκλεισε ο S&P 500

23:10

Το Ισραήλ δεν θα ανανεώσει τη βίζα της αξιωματούχου του ΟΗΕ Λιν Χέιστινγκς

22:56

Οικονόμου: Η Ελληνική Αστυνομία είναι πάντα εκεί, δίπλα στον άνθρωπο, σε κάθε δύσκολη στιγμή

22:41

Λευκός Οίκος: Η Χαμάς ευθύνεται για την κατάρρευση της εκεχειρίας στη Γάζα

22:27

Μελόνι: Η αποδοτικότητα των δημοσίων υπαλλήλων θα επηρεάζει και τον μισθό τους

22:11

Εβδομαδιαία «βουτιά» 2% για το πετρέλαιο παρά το «ψαλίδι» του OPEC

21:54

Έλληνας ένας από τους καλύτερους σεφ της χρονιάς σε Βέλγιο και Λουξεμβούργο

21:40

Τράπεζα Πειραιώς: Παραιτήθηκε από το ΔΣ η Francesca Tondi

21:25

Κασσελάκης: Η ευθύνη της κατάρρευσης της ΛΑΡΚΟ φέρει την υπογραφή της κυβέρνησης της ΝΔ

21:19

Τουρκία: Αναβάθμιση - έκπληξη από την S&P

21:16

Κικίλιας: Η συμμετοχή των ΑμεΑ στην διαχείριση των καταστροφών μπορεί να συμβάλει στην βελτίωση των πρακτικών της Πολιτείας

21:06

Ιστορικό ρεκόρ για τον χρυσό: Μια ανάσα από τα 2.090 δολάρια - Τρίτη εβδομάδα κερδών

20:53

Όλα ανοιχτά για το όνομα των «11» - Στο επίκεντρο η λέξη «Αριστερά»

20:41

Άννα Μάνη: Στόχος μια ισχυρή εγχώρια φαρμακοβιομηχανία, με περισσότερες επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας

20:30

Αμετακίνητος ο Σούνακ: Τα Γλυπτά δεν επιστρέφουν, είναι θέμα νόμου

20:15

Γάζα: Νεκροί πέντε όμηροι – Το Ισραήλ ενημέρωσε τις οικογένειες

20:01

Χατζηδάκης: Βελτιωτικές αλλαγές στο νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια

19:48

Υποψίες για «σκιές» στη χορηγία του Κυπέλλου Ελλάδας

19:41

Υψηλό 4 μηνών για τις ευρωαγορές με κέρδη 1%

19:39

Ερντογάν: «Πολύ αρνητική» η επανέναρξη των επιθέσεων του Ισραήλ στη Γάζα

19:23

Λαβρόφ: Ο Μπλίνκεν και ο Μπορέλ είναι δειλοί

19:15

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Καλεί σε συνέλευση τους ομολογιούχους στις 12 Δεκεμβρίου