Η Μαριάννα Λάτση επενδύει στην Trade Estates στον δρόμο για το Χρηματιστήριο

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Μαριάννα Λάτση επενδύει στην Trade Estates στον δρόμο για το Χρηματιστήριο
Η Latsco Hellenic Holdings Sarl αποκτά το 4,2% του μετοχικού κεφαλαίου της Trade Estates, εν αναμονή της εισόδου της ΑΕΕΑΠ στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η στρατηγική συμμαχία Φουρλή και Μ. Λάτση και το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο. 

Έναν ακόμα ισχυρό «συμπαίκτη» - επενδυτή βάζει στο μετοχολόγιό της η Trade Estates, η ΑΕΕΑΠ του ομίλου Fourlis, και μάλιστα από τα γνωστά ονόματα της επιχειρηματικής ζωής του τόπου. Ο όμιλος Fourlis και το Latsco Family Office ανακοίνωσαν τη σύναψη συμφωνίας για τη συμμετοχή της Latsco Hellenic Holdings Sarl στο μετοχικό κεφάλαιο της Trade Estates ΑΕΕΑΠ.

Συγκεκριμένα, η Latsco Hellenic Holdings Sarl αποκτά το 4,2% του μετοχικού κεφαλαίου της Trade Estates ΑΕΕΑΠ, από την εταιρεία TRADE LOGISTICS ABEE, θυγατρική εταιρεία του Ομίλου Fourlis έναντι ποσού 8 εκατ. ευρώ. Ετσι, το family office της οικογένειας της κας Μαριάννας Λάτση, στο οποίο η νέα γενιά φέρεται να έχει αναλάβει σημαντική δράση, εισέρχεται στην ΑΕΕΑΠ, για την ώρα με ποσοστό κάτω του 5% (μένει να δούμε τις μελλοντικές κινήσεις), λίγο πριν αυτή εισέλθει στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Το Χρηματιστήριο

Όπως (και) πρόσφατα, μέσα στον μήνα, είχε αναδείξει το insider.gr, ο real estate βραχίονας του ομίλου Fourlis οδεύει για το ΧΑ, καθώς ετοιμάζονταν ενεργά για την κατάθεση του ενημερωτικού δελτίου, με στόχο να έχει «περάσει την πύλη» του Χρηματιστηρίου μέσα στον Οκτώβριο, έως τα τέλη του επόμενου μήνα, καλώς εχόντων των πραγμάτων, μέσω δημόσιας προσφοράς. Όπως και τότε είχαμε αναφέρει, στην αγορά εκτιμούσαν «ότι θα εισέλθουν στο μετοχικό κεφάλαιο της ΑΕΕΑΠ νέοι θεσμικοί επενδυτές, καθώς πριν από τη δημόσια εγγραφή ενδέχεται να υπάρξει placement μετοχών προς τρίτους». Όπως και έγινε, αν δεν έχουμε και νέες εκπλήξεις.

Το υπόλοιπο μετοχικό κεφάλαιο της Trade Estates ΑΕΕΑΠ ανήκει κατά 83,9% στον Όμιλο Fourlis και κατά 11,9% στην Autohellas του ομίλου Βασιλάκη, δηλαδή ήδη υπάρχει ένας ακόμα ισχυρός σύμμαχος.

Στρατηγικής φύσης συμμαχία

Όπως ανέφερε και ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της Fourlis A.E. Συμμετοχών κ. Βασίλειος Φουρλής δήλωσε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι για τη συμμετοχή της Latsco Hellenic Holdings Sarl στην Trade Estates ΑΕΕΑΠ. Η συμμετοχή αυτή είναι στρατηγικής σημασίας ιδιαίτερα, τόσο λόγω της εκτενούς εμπειρίας του Latsco Family Office στην αγορά ακινήτων στην χώρα μας και διεθνώς, όσο και εν όψει της επικείμενης δημόσιας προσφοράς της Trade Estates ΑΕΕΑΠ και της εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η επιλογή του Latsco Family Office να επενδύσει μαζί μας στην Trade Estates ΑΕΕΑΠ, αποτελεί επιβεβαίωση για την ποιότητα των ακινήτων και τη στρατηγική της εταιρείας».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Latsco Family Office, κ. Δημήτρης Αφεντούλης αναφερόμενος στη συναλλαγή δήλωσε: «To Latsco Family Office, μέσω του επενδυτικού του βραχίονα Latsco Hellenic Holdings Sarl, συνεχίζει να επενδύει σε επιλεγμένους τομείς της ελληνικής οικονομίας και ειδικότερα σε εταιρείες που διαφοροποιούνται επιτυχημένα σε σχέση με τον ανταγωνισμό, διαμορφώνοντας ουσιαστικά την αγορά στην οποία δραστηριοποιούνται. Η επένδυση μας στην Trade Estates ΑΕΕΑΠ, η οποία αποτελεί συνέχεια άλλων επενδύσεων του Latsco Family Office στον ευρύτερο τομέα των ακινήτων, βασίζεται στην αναγνώριση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου των ακινήτων και των συμβάσεων της εταιρείας και αντανακλά την πλήρη εμπιστοσύνη μας προς τον κ. Βασίλη Φουρλή και την διοίκηση της εταιρείας».

Το χαρτοφυλάκιο, οι επενδύσεις, το Smart Park

Η Trade Estates ΑΕΕΑΠ, θυγατρική του Ομίλου, που δημιουργήθηκε τον Ιούλιο του 2021 κατέχοντας ακίνητα μικτής εκτιμώμενης αξίας ύψους 185 εκατ. ευρώ, κατά το Α’ εξάμηνο του 2023 έχει στην κατοχή της ακίνητα μικτής εκτιμώμενης αξίας (GAV) 330 εκατ. και καθαρή αξία ενεργητικού (NAV) 225,2 εκατ. ευρώ. Όπως ανέφερε η μητρική Fourlis, η εταιρεία συνεχίζει την υλοποίηση του επενδυτικού της πλάνου αξίας μέσω αγορών και ανάπτυξης επιπλέον εμπορικών πάρκων και logistics. Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος Fourlis μέσω και της Trade Estates προωθεί την επένδυση περίπου 70 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό (retail park) αλλά και τη δημιουργία εμπορικών πόλων σε Αττική, Πάτρα, Ηράκλειο Κρήτης, (σε συνεργασία με την Ten Brinke) με ορίζοντα λειτουργίας μέσα στο 2024. Επίσης, στην ατζέντα του είναι και οι χώροι logistics. Εχει χαρτοφυλάκιο ακινήτων άνω των 300 εκατ. ευρώ, ενώ ο στόχος είναι στα επόμενα 5-6 χρόνια (ορίζοντα έως το 2028) είναι η ανώνυμη εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητα να έχει περιουσιακά στοιχεία αξίας 700 εκατ. ευρώ.Η εταιρεία συνεχίζει την υλοποίηση του επενδυτικού της πλάνου αξίας άνω των 250 εκατ. μέσω αγορών και ανάπτυξης επιπλέον εμπορικών πάρκων και logistics.

Επίσης, η REDS βρίσκεται σε προχωρημένες, αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την εταιρεία Trade Estates ΑΕΕΑΠ του ομίλου Fourlis για την πώληση του 100% των μετοχών της ΓΥΑΛΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΜΑΕ, η οποία έχει στην ιδιοκτησία της το εμπορικό πάρκο Smart Park. Σύμφωνα με τη REDS δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία.

«Το πρώτο εξάμηνο του 2023 συνεχίστηκαν οι ιδιαίτερα θετικές επιδόσεις, παρά τις σημαντικές μακροοικονομικές προκλήσεις, και το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της εταιρείας μας επέδειξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, με τους τζίρους λιανικής των μισθωτών μας να συνεχίζουν να παρουσιάζουν σημαντική αύξηση», δήλωσε πρόσφατα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Trade Estates, Δημήτρης Παπούλης. Παράλληλα, τόνισε ότι «σε βάθος τετραετίας, διαθέτουμε εξασφαλισμένες αναπτύξεις που θα αυξήσουν την αξία του χαρτοφυλακίου επενδυτικών ακινήτων στο ποσό των €500 εκατ. έως το 2027 ενώ, παράλληλα, αξιολογούμε νέα projects που έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν την αξία χαρτοφυλακίου στα επίπεδα των €700 εκατ.».

Ο Δείκτης Απόδοσης Χαρτοφυλακίου την 30η Ιουνίου 2023 διαμορφώθηκε στο 7,0%. Η εσωτερική λογιστική αξία (Net Asset Value) την 30η Ιουνίου 2023 ήταν 225,0 εκατ. ευρώ ή 2,49 ευρώ ανά μετοχή, σημειώνοντας αύξηση 14,8% σε σύγκριση με την 30η Ιουνίου 2022. Η εικόνα του χαρτοφυλακίου ακινήτων του Ομίλου σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Κύπρο την 30η.06.2023 περιλαμβάνει δώδεκα ακίνητα μεικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας 291.557 τ.μ. και ενός υπό ανάπτυξη ακινήτου και συνολική αξία αποτίμησης της εύλογης αξίας αυτού που ανέρχεται στα 329,9 εκατ. ευρώ, ενώ η εύλογη αξία των ακινήτων των τριών εταιρειών στις οποίες συμμετέχει κατά 50% ανέρχεται σε 10,7 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά μεγέθη

Τα έσοδα από μισθώματα το Α’ Εξάμηνο του 2023 ανήλθαν σε 10,8 εκατ. ευρώ, έναντι 8,6 εκατ. ευρώ το Α’ Εξάμηνο του 2022, σημειώνοντας αύξηση κατά 24,6%. Η εν λόγω αύξηση προέρχεται από την πλήρη ενσωμάτωση μισθωμάτων από νέες επενδύσεις, όπως στο Εμπορικό Πάρκο FLORIDA1, Εμπορικό Πάρκο οδού Πειραιώς και Εμπορικό Πάρκο Χαλανδρίου, καθώς και τη θετική απόδοση των μισθωτών των εμπορικών ακινήτων κατά τη διάρκεια του Α’ Εξαμήνου 2023.

Τα Καθαρά Κέρδη το Α’ Εξάμηνο του 2023 ανήλθαν σε 13,4 εκατ. ευρώ, έναντι 13,1 εκατ. ευρώ κατά το Α’ Εξάμηνο του 2022, αποτέλεσμα της αύξησης της λειτουργικής κερδοφορίας αλλά και της αύξησης των κερδών από αναπροσαρμογή των επενδυτικών ακινήτων σε εύλογη αξία.

Τα Προσαρμοσμένα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (Αdjusted EBITDA) το Α’ Εξάμηνο του 2023 ανήλθαν σε 8,6 εκατ. ευρώ, έναντι 7,0 εκατ. ευρώ το Α’ Εξάμηνο του 2022, σημειώνοντας αύξηση 24,1%. Τα Κέρδη από αναπροσαρμογή της εύλογης αξίας των επενδυτικών ακινήτων το Α’ Εξάμηνο του 2023 ανήλθαν σε 9,0 εκατ. ευρώ, έναντι 7,4 εκατ. ευρώ το Α’ Εξάμηνο του 2022.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Intracom Properties – Κλουκίνας Λάππας: Τι συμβαίνει με τα ακίνητα και τα εμπορικά της ΚΛΜ – Η «επόμενη μέρα» με τον όμιλο Κόκκαλη

Πλαστικά Θράκης: Οι «αντοχές», οι επενδύσεις και η πορεία στο ΧΑ - «Στέρεψε» η ζήτηση για προϊόντα covid  

Σιδηρόδρομος: Μέσω ΕΣΠΑ (εκτός RRF) η ανάταξη 400 εκατ. ευρώ στον Βορρά - «Αγώνας δρόμου» με 4 αναδόχους για τις καταστροφές

gazzetta
gazzetta reader insider insider