BACKSTORY

Τα επιτόκια ίπτανται... - Περί αποτελεσμάτων και άλλων τινών - Ο φόβος των δύο ταχυτήτων

07-08-2023 | 09:04
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα επιτόκια ίπτανται... - Περί αποτελεσμάτων και άλλων τινών - Ο φόβος των δύο ταχυτήτων
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Τα επιτόκια ίπτανται...

Η άνοδος στην οποία προχώρησε και η Τράπεζα της Αγγλίας σε ό, τι αφορά τα επιτόκια (5,25%) δίνει ισχυρό πάτημα σε ανησυχίες πως και τον Σεπτέμβριο η ΕΚΤ μπορεί να δώσει άλλη μια άνοδο οδηγώντας το βασικό επιτόκιο στο 4%, όπως πολλοί αναμένουν.

Ο πληθωρισμός είναι δύσκολα αντιμετωπίσιμος παρατηρούν παράγοντες της ΕΚΤ καθώς ο απόηχος των επιδοτήσεων λόγω Covid συνεχίζει να οδηγεί σε άνοδο του ΑΕΠ χωρίς την αντίστοιχη αύξηση της παραγωγικότητας και αυτό είναι εκπληκτικά επικίνδυνο.

Άλλο επενδυτική βαθμίδα κατά Scope και άλλο επενδύσεις

Η Scope μας έδωσε την επενδυτική βαθμίδα και έτσι η χώρα μας επιστρέφει στα επενδυτικά σαλόνια 13 χρόνια μετά από όταν οι εκδόσεις χρέους της Ελλάδας θεωρήθηκαν σκουπίδια. Ήταν μια πολύ μεγάλη διαδρομή και εν πολλοίς άργησε να επιστρέψει στη χώρα η «οικονομική δικαιοσύνη».

Και ακόμη να ξέρετε πως δεν έχει επιστρέψει. Και αυτό γιατί αν ένας από τους οίκους των DBRS, Fitch και S&P (αργότερα και η Moody's) δεν δώσει αντίστοιχη αξιολόγηση, τότε δεν μπορούν δεν έχουν το δικαίωμα κάποια funds να επενδύσουν σε ελληνικά ομόλογα ή σε μετοχές του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Παρ' όλα αυτά η αρχή έγινε και η αρχή είναι το ήμισυ του παντός.

Περί αποτελεσμάτων και άλλων τινών

Στις 9 του μηνός αναμένονται τα αποτελέσματα της Alpha Bank για να ολοκληρωθεί ο κύκλος.

Όμως πρόσφατη έκθεση της Morgan Stanley που σχολίασε τα αποτελέσματα των τριών συστημικών τραπεζών, οι οποίες και εξέδωσαν αποτελέσματα, σημείωνε πως βλέπει αποδόσεις ιδίων κεφαλαίων περί το 19%, ενώ θα πρέπει να πούμε πως οι τράπεζες στο δεύτερο τρίμηνο ραπορτάρισαν πολύ πιο συντηρητικά μεγέθη τύπου 15%.

Τόσο πολύ καλά!

Επίσης να σημειώσουμε πως βαίνουμε σε μείωση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα της minimum απαίτησης κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών λόγω των εξαιρετικά καλών επιδόσεων.

Ο φόβος των δύο ταχυτήτων

Κατά τα λοιπά και για να επανέλθω στα του πληθωρισμού και των επιτοκίων ο μεγαλύτερος φόβος είναι αυτός των δύο ταχυτήτων οικονομίας. Από τη μια να υπάρχει πληθωρισμός (π.χ. τρόφιμα) και από την άλλη αποπληθωρισμός (συγκεκριμένες κατηγορίες εμπορίου και πρώτων υλών) με συνέπεια στη δεύτερη περίπτωση να οδηγηθούμε ακόμα και σε κατάρρευση εταιρειών που δεν θα μπορούν να αντέξουν την κάμψη ζήτησης και τιμών.

Υποχώρηση άνευ προειδοποιήσεως

Εν μέσω κατακαλόκαιρου η Παπουτσάνης ανακοίνωσε υποχώρηση κερδοφορίας εξαμήνου και μάλιστα σημαντική για την οποία είχε προϊδεάσει σε ένα βαθμό η ανακοίνωση των πωλήσεων στις αρχές Ιουλίου. Η εταιρεία, μετά από ένα κρεσέντο ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια, δείχνει να έχει μπουκώσει και δεν προειδοποίησε έγκαιρα τους μετόχους. Από τα ενδιαφέροντα των οικονομικών καταστάσεων εξαμήνου η πτώση των διαθεσίμων από τα 11,7 εκατ. ευρώ στα 3 εκατ. ευρώ. Θετική από την άλλη η μείωση δανεισμού κατά 2,6 εκατ. ευρώ.

Το άγχος και η πιθανή δημόσια πρόταση

Σε αγορές μέσω του ΧΑ προχώρησαν μέλη της οικογένειας Μαθιός. Η μετοχή συνεχίζει το ράλι και πλέον η διασπορά έχει περιοριστεί κοντά στα επίπεδα του 15%. Από ότι φαίνεται η πίεση Μιχαηλίδη (γνωστός από τα γυναικεία αξεσουάρ ΚΕΜ) έχει δημιουργήσει άγχος στην οικογένεια και ουδείς πλέον αποκλείει να δούμε και δημόσια πρόταση προκειμένου να υπάρξει απεμπλοκή από τις... περιπέτειες. Σε μια τέτοια περίπτωση η πλευρά Μιχαηλίδη επενδυτικά θα έχει κάνει κίνηση - ματ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:56

Τραμπ: Έχουμε πρόταση για ειρήνη στην Ουκρανία – Υπάρχει καλη πιθανότητα συμφωνίας

23:47

Μελόνι: Η αποδοχή μας από τον κόσμο είναι υψηλότερη από την πρώτη ημέρα διακυβέρνησης

23:38

Τραμπ: Θα διαθέσει 400 έως 500 εκατ. δολ. από το ταμείο της MAGA Inc. για τις ενδιάμεσες εκλογές

23:29

Υπ. Παιδείας: «Τα βιβλία δεν αποτελούν επιλογές πολιτικής ηγεσίας»

23:22

Wall Street: Πτώση στον απόηχο της απασχόλησης και της «αντίδρασης» Fed

23:04

DBRS: Αμετάβλητη η αξιoλόγηση ΒΒΒ για την Ελλάδα, αναβαθμίζει το outlook

22:58

Πετρέλαιο: Εβδομαδιαία κέρδη 6,5% για το Brent, πάνω από 8% το WTI

22:49

Τραμπ: Η Ρωσία δεν σκοπεύει να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ

22:46

Μητσοτάκης: Στη Δυτική Θεσσαλονίκη πια μιλάμε με έργα, όχι με λόγια

22:35

Πόσα χρήματα παίρνει ο Καραλής για το πρώτο του διαμάντι

22:34

Δύο νεκροί σε ισραηλινό πλήγμα στο νότιο Λίβανο

22:20

Γαλλία: Αντιδράσεις μετά τις απειλές της ακροδεξιάς να «κλείσει τη στρόφιγγα» της βοήθειας στην Ουκρανία

22:10

Τραμπ: Απειλεί ότι θα πλήξει «πολύ σύντομα» το «Βουνό της Αξίνας»

22:00

Πορεία ενστόλων στη Θεσσαλονίκη ενόψει ΔΕΘ

21:48

Τζιτζικώστας: «Καμία σοβαρή ευρωπαϊκή πολιτική για τη θάλασσα χωρίς την Ελλάδα στο τραπέζι»

21:37

Δεύτερη εβδομάδα απωλειών για τον χρυσό με πτώση σχεδόν 1,5%

21:31

Χατζηδάκης: Τα 20 δισ. ευρώ της νέας ΚΑΠ να γίνουν παραγωγικές επενδύσεις

21:23

Μερτς: Δεν θα παραστεί στη διεθνή σύνοδο για το διάστημα στο Παρίσι

21:15

Κλήρωση Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 23 εκατ. ευρώ

21:08

Μετρό Αθήνας: Συνεχίζονται τα έργα αντικατάστασης σιδηροτροχιών στη Γραμμή 3 – Προσωρινές αλλαγές στα δρομολόγια

21:00

Πέμπτη εβδομάδα πτώσης στις ευρωαγορές - «Έλαμψε» η VW

20:56

Η Ιαπωνία ανοίγει την αμυντική της βιομηχανία στις διεθνείς αγορές

20:47

Πόσα χρήματα παίρνει ο Τεντόγλου για τη δεύτερη θέση στο Diamond League

20:39

Γεραπετρίτης: «Αυτονόητο ότι η Ευρώπη θα παράσχει τη στήριξή της προς την Ελλάδα σε οποιαδήποτε απειλή»

20:30

Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως 11 Σεπτεμβρίου

20:12

Κων. Μιτζάλης (ΑΒΑΞ): «Διατήρηση του ανεκτέλεστου σε υψηλά επίπεδα (κοντά στα 2,8 δισ.), με νέα έργα 700 εκατ. ευρώ»

20:07

Μητσοτάκης από «Παπανικολάου»: Η Θεσσαλονίκη και η Ελλάδα αποκτά το πιο σύγχρονο Αιματολογικό Κέντρο στα Βαλκάνια

19:56

ΑΑΔΕ: Επιχείρηση «Ανώμαλη Προσγείωση» για εταιρείες ελικοπτέρων που έκαναν φοροδιαφυγή»

19:46

Πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου»: Ανακαινίσεις σχολείων και εγκαίνια νέων μονάδων στη Θεσσαλονίκη

19:34

Ζελένσκι: Την Κυριακή στο Κιέβο οι Αμερικανοί διαπραγματευτές Κούσνερ και Γουίτκοφ