BACKSTORY

Τα επιτόκια ίπτανται... - Περί αποτελεσμάτων και άλλων τινών - Ο φόβος των δύο ταχυτήτων

07-08-2023 | 09:04
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα επιτόκια ίπτανται... - Περί αποτελεσμάτων και άλλων τινών - Ο φόβος των δύο ταχυτήτων
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Τα επιτόκια ίπτανται...

Η άνοδος στην οποία προχώρησε και η Τράπεζα της Αγγλίας σε ό, τι αφορά τα επιτόκια (5,25%) δίνει ισχυρό πάτημα σε ανησυχίες πως και τον Σεπτέμβριο η ΕΚΤ μπορεί να δώσει άλλη μια άνοδο οδηγώντας το βασικό επιτόκιο στο 4%, όπως πολλοί αναμένουν.

Ο πληθωρισμός είναι δύσκολα αντιμετωπίσιμος παρατηρούν παράγοντες της ΕΚΤ καθώς ο απόηχος των επιδοτήσεων λόγω Covid συνεχίζει να οδηγεί σε άνοδο του ΑΕΠ χωρίς την αντίστοιχη αύξηση της παραγωγικότητας και αυτό είναι εκπληκτικά επικίνδυνο.

Άλλο επενδυτική βαθμίδα κατά Scope και άλλο επενδύσεις

Η Scope μας έδωσε την επενδυτική βαθμίδα και έτσι η χώρα μας επιστρέφει στα επενδυτικά σαλόνια 13 χρόνια μετά από όταν οι εκδόσεις χρέους της Ελλάδας θεωρήθηκαν σκουπίδια. Ήταν μια πολύ μεγάλη διαδρομή και εν πολλοίς άργησε να επιστρέψει στη χώρα η «οικονομική δικαιοσύνη».

Και ακόμη να ξέρετε πως δεν έχει επιστρέψει. Και αυτό γιατί αν ένας από τους οίκους των DBRS, Fitch και S&P (αργότερα και η Moody's) δεν δώσει αντίστοιχη αξιολόγηση, τότε δεν μπορούν δεν έχουν το δικαίωμα κάποια funds να επενδύσουν σε ελληνικά ομόλογα ή σε μετοχές του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Παρ' όλα αυτά η αρχή έγινε και η αρχή είναι το ήμισυ του παντός.

Περί αποτελεσμάτων και άλλων τινών

Στις 9 του μηνός αναμένονται τα αποτελέσματα της Alpha Bank για να ολοκληρωθεί ο κύκλος.

Όμως πρόσφατη έκθεση της Morgan Stanley που σχολίασε τα αποτελέσματα των τριών συστημικών τραπεζών, οι οποίες και εξέδωσαν αποτελέσματα, σημείωνε πως βλέπει αποδόσεις ιδίων κεφαλαίων περί το 19%, ενώ θα πρέπει να πούμε πως οι τράπεζες στο δεύτερο τρίμηνο ραπορτάρισαν πολύ πιο συντηρητικά μεγέθη τύπου 15%.

Τόσο πολύ καλά!

Επίσης να σημειώσουμε πως βαίνουμε σε μείωση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα της minimum απαίτησης κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών λόγω των εξαιρετικά καλών επιδόσεων.

Ο φόβος των δύο ταχυτήτων

Κατά τα λοιπά και για να επανέλθω στα του πληθωρισμού και των επιτοκίων ο μεγαλύτερος φόβος είναι αυτός των δύο ταχυτήτων οικονομίας. Από τη μια να υπάρχει πληθωρισμός (π.χ. τρόφιμα) και από την άλλη αποπληθωρισμός (συγκεκριμένες κατηγορίες εμπορίου και πρώτων υλών) με συνέπεια στη δεύτερη περίπτωση να οδηγηθούμε ακόμα και σε κατάρρευση εταιρειών που δεν θα μπορούν να αντέξουν την κάμψη ζήτησης και τιμών.

Υποχώρηση άνευ προειδοποιήσεως

Εν μέσω κατακαλόκαιρου η Παπουτσάνης ανακοίνωσε υποχώρηση κερδοφορίας εξαμήνου και μάλιστα σημαντική για την οποία είχε προϊδεάσει σε ένα βαθμό η ανακοίνωση των πωλήσεων στις αρχές Ιουλίου. Η εταιρεία, μετά από ένα κρεσέντο ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια, δείχνει να έχει μπουκώσει και δεν προειδοποίησε έγκαιρα τους μετόχους. Από τα ενδιαφέροντα των οικονομικών καταστάσεων εξαμήνου η πτώση των διαθεσίμων από τα 11,7 εκατ. ευρώ στα 3 εκατ. ευρώ. Θετική από την άλλη η μείωση δανεισμού κατά 2,6 εκατ. ευρώ.

Το άγχος και η πιθανή δημόσια πρόταση

Σε αγορές μέσω του ΧΑ προχώρησαν μέλη της οικογένειας Μαθιός. Η μετοχή συνεχίζει το ράλι και πλέον η διασπορά έχει περιοριστεί κοντά στα επίπεδα του 15%. Από ότι φαίνεται η πίεση Μιχαηλίδη (γνωστός από τα γυναικεία αξεσουάρ ΚΕΜ) έχει δημιουργήσει άγχος στην οικογένεια και ουδείς πλέον αποκλείει να δούμε και δημόσια πρόταση προκειμένου να υπάρξει απεμπλοκή από τις... περιπέτειες. Σε μια τέτοια περίπτωση η πλευρά Μιχαηλίδη επενδυτικά θα έχει κάνει κίνηση - ματ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:32

Οι κλάδοι με τη μεγαλύτερη εργασιακή ικανοποίηση – Ποιοι εργαζόμενοι δηλώνουν ευτυχισμένοι

08:23

Οι 70 πάροχοι νερού γίνονται δύο: Πώς αλλάζει ο ρόλος της ΕΥΔΑΠ στη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση της ύδρευσης

08:14

Φοιτητική Στέγη: Αυξάνονται τα ενοίκια, μειώνονται οι επιλογές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

08:09

Τραμπ: 1000 πύραυλοι στοχεύουν το Ιράν αν η Τεχεράνη με βάλει στο στόχαστρο

08:00

IRIS: Οι 5 αλλαγές που φέρνουν οι άμεσες πληρωμές – Από τα POS στις μεταφορές χρημάτων στην Ευρώπη

07:15

Φορολογικές δηλώσεις: Τι έφερε την παράταση έως 24 Ιουλίου - Καθυστερήσεις από φορείς παρά τα πρόστιμα

23:56

Ειδική συζήτηση για τον λαγοκέφαλο στην Επιτροπή Αλιείας του Ευρωκοινοβουλίου

23:42

Στο αμερικανικό Κογκρέσο νέες κυρώσεις στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες

23:28

Ειδική διοίκηση για πλήγματα βαθιά στο εσωτερικό της Ρωσίας συγκροτεί ο Ζελένσκι

23:16

Λάρισα: Μεγάλη φωτιά σε εργοστάσιο ανακύκλωσης - Ήχησε το 112

23:10

Wall Street: Εβδομαδιαία κέρδη για S&P 500 και Nasdaq - Ξεχώρισαν Meta και SK Hynix

23:00

Χρυσοχοΐδης: «Η Δημοκρατία δεν ανέχεται πρακτικές που οδηγούν σε απώλεια ανθρώπινων ζωών»

22:47

Πυροσβεστική: 26 φωτιές το τελευταίο 24ωρο

22:33

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο ΥΠΕΝ για επέκταση ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ: 13 ερωταπαντήσεις

22:18

Φρένο στο πτωτικό σερί 1 μήνα για πετρέλαιο - Κέρδη στην εβδομάδα

22:04

Οι συριακές αρχές κατηγορούν το Ισλαμικό Κράτος για τις επιθέσεις στη Δαμασκό

21:50

Στο Ομάν ο Ιρανός ΥΠΕΞ για συνομιλίες: Επί τάπητος τα Στενά του Ορμούζ - «Δεν θα παραδοθούμε ποτέ»

21:36

Εβδομάδα απωλειών για τον χρυσό

21:25

Κλήρωση Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 32 εκατ. ευρώ

21:12

Τρ. Πειραιώς: Ξεκίνησε η συγχώνευση 6 θυγατρικών της

21:00

Τσίπρας: Η εξέλιξη με τα F-35 αποτελεί εθνική ήττα που την χρεώνεται ο κ. Μητσοτάκης

20:48

Βρετανία: Δολοφονήθηκε η πρώην υπουργός, Αν Γουίτικαμ - 1 σύλληψη

20:36

Φιντάν: «Ελπίζω ότι σύντομα θα φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα για τα F-35»

20:24

Υποτροφίες σε 365 αριστούχους φοιτητές από Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών

20:12

Πόσα ευρώ επιστρέφουν σε θέσεις εργασίας, οικονομία και κοινωνία οι επενδύσεις στη φαρμακευτική καινοτομία

20:00

Το Ντονμπάς, οι πιέσεις προς το Κίεβο και το επικίνδυνο στοίχημα της Μόσχας

19:47

Φορολογικές δηλώσεις 2026: Δόθηκε παράταση - Έως πότε η προθεσμία

19:41

Ρωσικά πλήγματα στο Κραματόρσκ, ουκρανικά χτυπήματα στην Αζοφική - Κλείνει ο δίαυλος Ντον-Αζόφ

19:29

Ευρωαγορές: Μεικτή εικόνα στα ταμπλό με πιέσεις από τεχνολογία

19:26

Θεσμική συμμαχία ΥΠΕΞ - Εξαγωγέων για ενίσχυση της ελληνικής εξωστρέφειας