BACKSTORY

Τα επιτόκια ίπτανται... - Περί αποτελεσμάτων και άλλων τινών - Ο φόβος των δύο ταχυτήτων

07-08-2023 | 09:04
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα επιτόκια ίπτανται... - Περί αποτελεσμάτων και άλλων τινών - Ο φόβος των δύο ταχυτήτων

Τα επιτόκια ίπτανται...

Η άνοδος στην οποία προχώρησε και η Τράπεζα της Αγγλίας σε ό, τι αφορά τα επιτόκια (5,25%) δίνει ισχυρό πάτημα σε ανησυχίες πως και τον Σεπτέμβριο η ΕΚΤ μπορεί να δώσει άλλη μια άνοδο οδηγώντας το βασικό επιτόκιο στο 4%, όπως πολλοί αναμένουν.

Ο πληθωρισμός είναι δύσκολα αντιμετωπίσιμος παρατηρούν παράγοντες της ΕΚΤ καθώς ο απόηχος των επιδοτήσεων λόγω Covid συνεχίζει να οδηγεί σε άνοδο του ΑΕΠ χωρίς την αντίστοιχη αύξηση της παραγωγικότητας και αυτό είναι εκπληκτικά επικίνδυνο.

Άλλο επενδυτική βαθμίδα κατά Scope και άλλο επενδύσεις

Η Scope μας έδωσε την επενδυτική βαθμίδα και έτσι η χώρα μας επιστρέφει στα επενδυτικά σαλόνια 13 χρόνια μετά από όταν οι εκδόσεις χρέους της Ελλάδας θεωρήθηκαν σκουπίδια. Ήταν μια πολύ μεγάλη διαδρομή και εν πολλοίς άργησε να επιστρέψει στη χώρα η «οικονομική δικαιοσύνη».

Και ακόμη να ξέρετε πως δεν έχει επιστρέψει. Και αυτό γιατί αν ένας από τους οίκους των DBRS, Fitch και S&P (αργότερα και η Moody's) δεν δώσει αντίστοιχη αξιολόγηση, τότε δεν μπορούν δεν έχουν το δικαίωμα κάποια funds να επενδύσουν σε ελληνικά ομόλογα ή σε μετοχές του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Παρ' όλα αυτά η αρχή έγινε και η αρχή είναι το ήμισυ του παντός.

Περί αποτελεσμάτων και άλλων τινών

Στις 9 του μηνός αναμένονται τα αποτελέσματα της Alpha Bank για να ολοκληρωθεί ο κύκλος.

Όμως πρόσφατη έκθεση της Morgan Stanley που σχολίασε τα αποτελέσματα των τριών συστημικών τραπεζών, οι οποίες και εξέδωσαν αποτελέσματα, σημείωνε πως βλέπει αποδόσεις ιδίων κεφαλαίων περί το 19%, ενώ θα πρέπει να πούμε πως οι τράπεζες στο δεύτερο τρίμηνο ραπορτάρισαν πολύ πιο συντηρητικά μεγέθη τύπου 15%.

Τόσο πολύ καλά!

Επίσης να σημειώσουμε πως βαίνουμε σε μείωση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα της minimum απαίτησης κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών λόγω των εξαιρετικά καλών επιδόσεων.

Ο φόβος των δύο ταχυτήτων

Κατά τα λοιπά και για να επανέλθω στα του πληθωρισμού και των επιτοκίων ο μεγαλύτερος φόβος είναι αυτός των δύο ταχυτήτων οικονομίας. Από τη μια να υπάρχει πληθωρισμός (π.χ. τρόφιμα) και από την άλλη αποπληθωρισμός (συγκεκριμένες κατηγορίες εμπορίου και πρώτων υλών) με συνέπεια στη δεύτερη περίπτωση να οδηγηθούμε ακόμα και σε κατάρρευση εταιρειών που δεν θα μπορούν να αντέξουν την κάμψη ζήτησης και τιμών.

Υποχώρηση άνευ προειδοποιήσεως

Εν μέσω κατακαλόκαιρου η Παπουτσάνης ανακοίνωσε υποχώρηση κερδοφορίας εξαμήνου και μάλιστα σημαντική για την οποία είχε προϊδεάσει σε ένα βαθμό η ανακοίνωση των πωλήσεων στις αρχές Ιουλίου. Η εταιρεία, μετά από ένα κρεσέντο ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια, δείχνει να έχει μπουκώσει και δεν προειδοποίησε έγκαιρα τους μετόχους. Από τα ενδιαφέροντα των οικονομικών καταστάσεων εξαμήνου η πτώση των διαθεσίμων από τα 11,7 εκατ. ευρώ στα 3 εκατ. ευρώ. Θετική από την άλλη η μείωση δανεισμού κατά 2,6 εκατ. ευρώ.

Το άγχος και η πιθανή δημόσια πρόταση

Σε αγορές μέσω του ΧΑ προχώρησαν μέλη της οικογένειας Μαθιός. Η μετοχή συνεχίζει το ράλι και πλέον η διασπορά έχει περιοριστεί κοντά στα επίπεδα του 15%. Από ότι φαίνεται η πίεση Μιχαηλίδη (γνωστός από τα γυναικεία αξεσουάρ ΚΕΜ) έχει δημιουργήσει άγχος στην οικογένεια και ουδείς πλέον αποκλείει να δούμε και δημόσια πρόταση προκειμένου να υπάρξει απεμπλοκή από τις... περιπέτειες. Σε μια τέτοια περίπτωση η πλευρά Μιχαηλίδη επενδυτικά θα έχει κάνει κίνηση - ματ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:30

Πού κινούνται οι τιμές των σαρακοστιανών - Πάνω από 500 έλεγχοι από την Αρχή Ελέγχου Αγοράς

14:22

ΔΥΠΑ: Στους 923.853 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Ιανουάριο του 2026

14:20

Η Ουκρανία απέτρεψε σχέδια δολοφονίας υψηλόβαθμων αξιωματούχων κατ' εντολή της Ρωσίας

14:19

Στουρνάρας για ευρωομόλογα: Ανησυχώ για την συνεχιζόμενη αντίδραση της Γερμανίας, αλλά θα ήθελα να τους πείσω

14:09

ΕΟΤ: H Ελλάδα δημοφιλέστερος τουριστικός προορισμός για τους Σέρβους ταξιδιώτες

14:07

Η Πειραιώς Χρυσός Χορηγός του 2ου Παγκρήτιου Συνεδρίου Γυναικείας Επιχειρηματικότητας

13:54

Reuters: Οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις ετοιμάζουν σχέδιο επένδυσης στα στρατιωτικά drones

13:47

Πάνω από 5.000 γυναίκες και κορίτσια έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία από το 2022

13:42

Η Hellenic Train ενισχύει τα δρομολόγια στη γραμμή Κιάτο - Πάτρα λόγω καρναβαλιού

13:37

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον ανώτατο διοικητή του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη

13:19

Κώτσηρας: Υφίσταται ειδική νομοθεσία για τις μεταβιβάσεις ακινήτων στις παραμεθόριες περιοχές

13:07

Αναβάθμιση υποδομών της ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων την Κυριακή

13:07

Κοντογεώργης για δημοσκοπήσεις: Κάθε μέρα που περνάει δεν γυρίζει πίσω

13:06

Αύξηση 5,6% σημείωσε ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία

13:02

Κατά 0,9% αυξήθηκε η δύναμη του ελληνικού εμπορικού στόλου τον Δεκέμβριο

13:01

Διαγωνισμός για την αξιοποίηση του «Ξενία Βυτίνας» για 40 χρόνια

12:58

Πληρότητες 100% στα δρομολόγια για Πάτρα από τα ΚΤΕΛ Κηφισο

12:52

Πώς πλούτισε ο Τζέφρι Έπστιν;

12:48

Πετραλιάς: «Ο Άρειος Πάγος θα ορίσει την περίμετρο για τα δάνεια που έχουν υπαχθεί στο ν. Κατσέλη»

12:43

Γεωργιάδης για τα επεισόδια: «Το κράτος δεν μπορεί να υποχωρήσει στη βία»

12:38

Μητσοτάκης σε αντιπροσωπεία Κογκρέσου: «Στο υψηλότερο επίπεδο οι σχέσεις Ελλάδας - HΠΑ»

12:38

Κυρανάκης: «Κατά προτεραιότητα στο ενεργό σιδηροδρομικό δίκτυο οι διαθέσιμοι πόροι»

12:30

Στρατηγική συνεργασία Eurobank - Fairfax Digital Services για ΑΙ μοντέλο που συνδέει Ευρώπη και Ινδία

12:08

«Όσοι επιτέθηκαν, δεν επιτέθηκαν στον Άδωνι Γεωργιάδη, αλλά στον Υπουργό Υγείας» λέει η Αγαπηδάκη

11:54

Σε υψηλό 44 μηνών ο PMI μεταποίησης στην Ευρωζώνη

11:52

Τι είναι το φαινόμενο «job hugging» - Μειώνεται η εμπιστοσύνη των εργαζομένων παγκοσμίως

11:26

ΤτΕ: Συρρικνώθηκε 2,8 δισ. το έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το 2025 - «Άλμα» 9,4% στις τουριστικές εισπράξεις

11:23

Νέες πιέσεις στο ΧΑ με χαμηλό τζίρο - Προς τις 2.260 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

11:09

Παπαθανάσης: Οι στόχοι του 2026 για δημόσιες επενδύσεις, Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ - Τα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα

11:06

Σκέρτσος: Απτά παραδείγματα του «τι σημαίνει πρόοδος για τη χώρα»