BACKSTORY

Τα επιτόκια ίπτανται... - Περί αποτελεσμάτων και άλλων τινών - Ο φόβος των δύο ταχυτήτων

07-08-2023 | 09:04
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα επιτόκια ίπτανται... - Περί αποτελεσμάτων και άλλων τινών - Ο φόβος των δύο ταχυτήτων

Τα επιτόκια ίπτανται...

Η άνοδος στην οποία προχώρησε και η Τράπεζα της Αγγλίας σε ό, τι αφορά τα επιτόκια (5,25%) δίνει ισχυρό πάτημα σε ανησυχίες πως και τον Σεπτέμβριο η ΕΚΤ μπορεί να δώσει άλλη μια άνοδο οδηγώντας το βασικό επιτόκιο στο 4%, όπως πολλοί αναμένουν.

Ο πληθωρισμός είναι δύσκολα αντιμετωπίσιμος παρατηρούν παράγοντες της ΕΚΤ καθώς ο απόηχος των επιδοτήσεων λόγω Covid συνεχίζει να οδηγεί σε άνοδο του ΑΕΠ χωρίς την αντίστοιχη αύξηση της παραγωγικότητας και αυτό είναι εκπληκτικά επικίνδυνο.

Άλλο επενδυτική βαθμίδα κατά Scope και άλλο επενδύσεις

Η Scope μας έδωσε την επενδυτική βαθμίδα και έτσι η χώρα μας επιστρέφει στα επενδυτικά σαλόνια 13 χρόνια μετά από όταν οι εκδόσεις χρέους της Ελλάδας θεωρήθηκαν σκουπίδια. Ήταν μια πολύ μεγάλη διαδρομή και εν πολλοίς άργησε να επιστρέψει στη χώρα η «οικονομική δικαιοσύνη».

Και ακόμη να ξέρετε πως δεν έχει επιστρέψει. Και αυτό γιατί αν ένας από τους οίκους των DBRS, Fitch και S&P (αργότερα και η Moody's) δεν δώσει αντίστοιχη αξιολόγηση, τότε δεν μπορούν δεν έχουν το δικαίωμα κάποια funds να επενδύσουν σε ελληνικά ομόλογα ή σε μετοχές του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Παρ' όλα αυτά η αρχή έγινε και η αρχή είναι το ήμισυ του παντός.

Περί αποτελεσμάτων και άλλων τινών

Στις 9 του μηνός αναμένονται τα αποτελέσματα της Alpha Bank για να ολοκληρωθεί ο κύκλος.

Όμως πρόσφατη έκθεση της Morgan Stanley που σχολίασε τα αποτελέσματα των τριών συστημικών τραπεζών, οι οποίες και εξέδωσαν αποτελέσματα, σημείωνε πως βλέπει αποδόσεις ιδίων κεφαλαίων περί το 19%, ενώ θα πρέπει να πούμε πως οι τράπεζες στο δεύτερο τρίμηνο ραπορτάρισαν πολύ πιο συντηρητικά μεγέθη τύπου 15%.

Τόσο πολύ καλά!

Επίσης να σημειώσουμε πως βαίνουμε σε μείωση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα της minimum απαίτησης κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών λόγω των εξαιρετικά καλών επιδόσεων.

Ο φόβος των δύο ταχυτήτων

Κατά τα λοιπά και για να επανέλθω στα του πληθωρισμού και των επιτοκίων ο μεγαλύτερος φόβος είναι αυτός των δύο ταχυτήτων οικονομίας. Από τη μια να υπάρχει πληθωρισμός (π.χ. τρόφιμα) και από την άλλη αποπληθωρισμός (συγκεκριμένες κατηγορίες εμπορίου και πρώτων υλών) με συνέπεια στη δεύτερη περίπτωση να οδηγηθούμε ακόμα και σε κατάρρευση εταιρειών που δεν θα μπορούν να αντέξουν την κάμψη ζήτησης και τιμών.

Υποχώρηση άνευ προειδοποιήσεως

Εν μέσω κατακαλόκαιρου η Παπουτσάνης ανακοίνωσε υποχώρηση κερδοφορίας εξαμήνου και μάλιστα σημαντική για την οποία είχε προϊδεάσει σε ένα βαθμό η ανακοίνωση των πωλήσεων στις αρχές Ιουλίου. Η εταιρεία, μετά από ένα κρεσέντο ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια, δείχνει να έχει μπουκώσει και δεν προειδοποίησε έγκαιρα τους μετόχους. Από τα ενδιαφέροντα των οικονομικών καταστάσεων εξαμήνου η πτώση των διαθεσίμων από τα 11,7 εκατ. ευρώ στα 3 εκατ. ευρώ. Θετική από την άλλη η μείωση δανεισμού κατά 2,6 εκατ. ευρώ.

Το άγχος και η πιθανή δημόσια πρόταση

Σε αγορές μέσω του ΧΑ προχώρησαν μέλη της οικογένειας Μαθιός. Η μετοχή συνεχίζει το ράλι και πλέον η διασπορά έχει περιοριστεί κοντά στα επίπεδα του 15%. Από ότι φαίνεται η πίεση Μιχαηλίδη (γνωστός από τα γυναικεία αξεσουάρ ΚΕΜ) έχει δημιουργήσει άγχος στην οικογένεια και ουδείς πλέον αποκλείει να δούμε και δημόσια πρόταση προκειμένου να υπάρξει απεμπλοκή από τις... περιπέτειες. Σε μια τέτοια περίπτωση η πλευρά Μιχαηλίδη επενδυτικά θα έχει κάνει κίνηση - ματ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:42

Θεμιστοκλέους: 2,8 εκατομμύρια πολίτες έχουν εμβολιαστεί κατά της γρίπης

17:36

Κίνα: «Ναι» στην εισαγωγή της πρώτης παρτίδας τσιπ H200 της Nvidia

17:33

ΟΠΕΚΑ: Καταβάλλονται την Παρασκευή επιδόματα ύψους 197,2 εκατ. ευρώ

17:27

Ένας παντοδύναμος πρόεδρος για την Ευρώπη: Ο Βέμπερ ζητά συγχώνευση Κομισιόν και Συμβουλίου

17:25

Υγεία: Οι άνδρες εμφανίζουν καρδιαγγειακές παθήσεις πολλά χρόνια πριν από τις γυναίκες

17:17

Γάζα: Η Χαμάς δηλώνει έτοιμη να παραδώσει την εξουσία στην Εθνική Επιτροπή

17:02

Wall Street: Με άλμα στις 7.000 μονάδες υποδέχεται Fed - Big Tech ο S&P 500

16:57

Ιράν: «Είμαστε έτοιμοι για διάλογο αλλά θα απαντήσουμε αν προκληθούμε»

16:53

Ο Πούτιν επαινεί τον Σάρα για την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας

16:45

Ιράν: Εκτελέστηκε άνδρας που είχε καταδικαστεί για κατασκοπεία για λογαριασμό του Ισραήλ

16:43

Fed: Προς «πάγο» τα επιτόκια μετά από 3 μειώσεις - Τι εκτιμούν οι αναλυτές

16:38

Ζαχαράκη για έκθεση ΟΟΣΑ: Προχωράμε στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία

16:34

Μακρόν: Είμαστε υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας της Δανίας και της Γροιλανδίας

16:33

Ποιες χώρες θεωρεί «εχθρούς» και ποιες «φίλους» η πλειοψηφία των Ρώσων

16:32

Η ΕΕ επενδύει 650 εκατ. ευρώ σε διασυνοριακές ενεργειακές υποδομές

16:32

Η σύγκλιση micro και macro για τον Γενικό Δείκτη του ΧΑ

16:26

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες Ρωσίας, Ουκρανίας και ΗΠΑ θα επαναληφθούν την Κυριακή

16:24

Αύριο το πρωί η αεροδιακομιδή των τριών τραυματιών από τη Ρουμανία

16:22

Πετρέλαιο: Σε υψηλό τεσσάρων μηνών μετά την απειλή Τραμπ προς Ιράν

16:21

Κοντά σε υψηλό 10ετίας κινείται το ελβετικό φράγκο

16:19

Η Αυστραλία είναι αποφασισμένη να ξαναπάρει υπό τον έλεγχό της το λιμάνι του Ντάργουιν

16:09

Κρεμλίνο: Οποιαδήποτε συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη

16:06

Κώτσηρας: Συνδιαμορφώνουμε ένα διεθνές κανονιστικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής

16:05

Deutsche Bank: Έρευνα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος - Στο «κάδρο» και ο Αμπράμοβιτς

16:01

Starbucks: Στα 9,92 δισ. δολάρια οι πωλήσεις α' τριμήνου - Ανέκαμψαν μετά από 2 χρόνια

16:01

Πυροσβεστική για την τραγωδία στη Βιολάντα: «Πολύμηνη διαρροή προπανίου οδήγησε στην έκρηξη»

15:58

Bank of America: Top pick στην Ελλάδα η Eurobank, ανεβάζει την τιμή-στόχο στα €5,64

15:46

Απειλές Τραμπ σε Ιράν: «Κάντε συμφωνία για τα πυρηνικά - Η επόμενη επίθεση θα είναι πολύ χειρότερη»

15:33

Ο ΕΟΔΥ αναβαθμίζει την επιδημιολογική επιτήρηση: Νέα εργαλεία, έγκαιρη ανίχνευση και ενεργή συμμετοχή των πολιτών

15:29

Τουρκία: Εκδοτικός οίκος κατηγορείται για «χρηματοδότηση της τρομοκρατίας»