BACKSTORY

Τα επιτόκια ίπτανται... - Περί αποτελεσμάτων και άλλων τινών - Ο φόβος των δύο ταχυτήτων

07-08-2023 | 09:04
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα επιτόκια ίπτανται... - Περί αποτελεσμάτων και άλλων τινών - Ο φόβος των δύο ταχυτήτων

Τα επιτόκια ίπτανται...

Η άνοδος στην οποία προχώρησε και η Τράπεζα της Αγγλίας σε ό, τι αφορά τα επιτόκια (5,25%) δίνει ισχυρό πάτημα σε ανησυχίες πως και τον Σεπτέμβριο η ΕΚΤ μπορεί να δώσει άλλη μια άνοδο οδηγώντας το βασικό επιτόκιο στο 4%, όπως πολλοί αναμένουν.

Ο πληθωρισμός είναι δύσκολα αντιμετωπίσιμος παρατηρούν παράγοντες της ΕΚΤ καθώς ο απόηχος των επιδοτήσεων λόγω Covid συνεχίζει να οδηγεί σε άνοδο του ΑΕΠ χωρίς την αντίστοιχη αύξηση της παραγωγικότητας και αυτό είναι εκπληκτικά επικίνδυνο.

Άλλο επενδυτική βαθμίδα κατά Scope και άλλο επενδύσεις

Η Scope μας έδωσε την επενδυτική βαθμίδα και έτσι η χώρα μας επιστρέφει στα επενδυτικά σαλόνια 13 χρόνια μετά από όταν οι εκδόσεις χρέους της Ελλάδας θεωρήθηκαν σκουπίδια. Ήταν μια πολύ μεγάλη διαδρομή και εν πολλοίς άργησε να επιστρέψει στη χώρα η «οικονομική δικαιοσύνη».

Και ακόμη να ξέρετε πως δεν έχει επιστρέψει. Και αυτό γιατί αν ένας από τους οίκους των DBRS, Fitch και S&P (αργότερα και η Moody's) δεν δώσει αντίστοιχη αξιολόγηση, τότε δεν μπορούν δεν έχουν το δικαίωμα κάποια funds να επενδύσουν σε ελληνικά ομόλογα ή σε μετοχές του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Παρ' όλα αυτά η αρχή έγινε και η αρχή είναι το ήμισυ του παντός.

Περί αποτελεσμάτων και άλλων τινών

Στις 9 του μηνός αναμένονται τα αποτελέσματα της Alpha Bank για να ολοκληρωθεί ο κύκλος.

Όμως πρόσφατη έκθεση της Morgan Stanley που σχολίασε τα αποτελέσματα των τριών συστημικών τραπεζών, οι οποίες και εξέδωσαν αποτελέσματα, σημείωνε πως βλέπει αποδόσεις ιδίων κεφαλαίων περί το 19%, ενώ θα πρέπει να πούμε πως οι τράπεζες στο δεύτερο τρίμηνο ραπορτάρισαν πολύ πιο συντηρητικά μεγέθη τύπου 15%.

Τόσο πολύ καλά!

Επίσης να σημειώσουμε πως βαίνουμε σε μείωση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα της minimum απαίτησης κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών λόγω των εξαιρετικά καλών επιδόσεων.

Ο φόβος των δύο ταχυτήτων

Κατά τα λοιπά και για να επανέλθω στα του πληθωρισμού και των επιτοκίων ο μεγαλύτερος φόβος είναι αυτός των δύο ταχυτήτων οικονομίας. Από τη μια να υπάρχει πληθωρισμός (π.χ. τρόφιμα) και από την άλλη αποπληθωρισμός (συγκεκριμένες κατηγορίες εμπορίου και πρώτων υλών) με συνέπεια στη δεύτερη περίπτωση να οδηγηθούμε ακόμα και σε κατάρρευση εταιρειών που δεν θα μπορούν να αντέξουν την κάμψη ζήτησης και τιμών.

Υποχώρηση άνευ προειδοποιήσεως

Εν μέσω κατακαλόκαιρου η Παπουτσάνης ανακοίνωσε υποχώρηση κερδοφορίας εξαμήνου και μάλιστα σημαντική για την οποία είχε προϊδεάσει σε ένα βαθμό η ανακοίνωση των πωλήσεων στις αρχές Ιουλίου. Η εταιρεία, μετά από ένα κρεσέντο ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια, δείχνει να έχει μπουκώσει και δεν προειδοποίησε έγκαιρα τους μετόχους. Από τα ενδιαφέροντα των οικονομικών καταστάσεων εξαμήνου η πτώση των διαθεσίμων από τα 11,7 εκατ. ευρώ στα 3 εκατ. ευρώ. Θετική από την άλλη η μείωση δανεισμού κατά 2,6 εκατ. ευρώ.

Το άγχος και η πιθανή δημόσια πρόταση

Σε αγορές μέσω του ΧΑ προχώρησαν μέλη της οικογένειας Μαθιός. Η μετοχή συνεχίζει το ράλι και πλέον η διασπορά έχει περιοριστεί κοντά στα επίπεδα του 15%. Από ότι φαίνεται η πίεση Μιχαηλίδη (γνωστός από τα γυναικεία αξεσουάρ ΚΕΜ) έχει δημιουργήσει άγχος στην οικογένεια και ουδείς πλέον αποκλείει να δούμε και δημόσια πρόταση προκειμένου να υπάρξει απεμπλοκή από τις... περιπέτειες. Σε μια τέτοια περίπτωση η πλευρά Μιχαηλίδη επενδυτικά θα έχει κάνει κίνηση - ματ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

07:40

Κατώτατος μισθός: Οι γεωπολιτικές εξελίξεις «ψαλιδίζουν» την πιο γενναία αύξηση - Το επικρατέστερο σενάριο

07:28

Αγορά ενέργειας και κρίση στη Μ. Ανατολή: Τι περιμένουμε και τι δεν περιμένουμε από την ΕΕ 

07:26

Στα «σκαριά» διαγωνισμός από το Υπερταμείο για «λίφτινγκ» στο Καυταντζόγλειο Στάδιο

07:24

ΕΝΦΙΑ 2026: Προ των πυλών ο νέος λογαριασμός - Πότε θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά για 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων

07:14

Ταμείο Ανάκαμψης: Στο μικροσκόπιο και πάλι το «Ελλάδα 2.0» - Στην Αθήνα τα στελέχη της Κομισιόν

07:08

Ο ενεργειακός πληθωρισμός - Κληρώνει για Credia - Ο καλπασμός και το παρελθόν

23:36

Ισραήλ: Ο στρατός ανακοίνωσε την απώλεια δύο στρατιωτών του στο νότιο Λίβανο

23:14

Ουκρανία: Κοινή παραγωγή όπλων συζήτησαν ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Ρομπ Γιέτεν

22:48

Θεσσαλονίκη: Άγνωστοι βανδάλισαν γλυπτό στο κέντρο της πόλης

22:16

Μαρινάκης: Στόχος είναι κάθε γυναίκα να έχει ίσες ευκαιρίες και να νιώθει ασφαλής

21:47

Λίβανος: Στους 394 οι νεκροί από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ

21:18

Δένδιας: Ημέρα τιμής και ευγνωμοσύνης για την ανεκτίμητη συμβολή της γυναίκας σε κάθε πτυχή ζωής

20:59

Ισραήλ: Ο πόλεμος θα πάρει ακόμα πολύ καιρό λέει ο αρχηγός του γενικού επιτελείου

20:51

Θεσσαλονίκη: Συνολικά πέντε πτήσεις από την Κύπρο έφθασαν στο αεροδρόμιο "Μακεδονία"

20:42

Επικοινωνία Δένδια με τον αναπλ. πρωθυπουργό και υπ. Άμυνας του Κατάρ

20:35

Πάπας Λέων ΙΔ': Να σταματήσει ο τρομερός θόρυβος που προκαλούν οι βόμβες και τα όπλα

20:30

Κιρ Στάρμερ και Ντόναλντ Τραμπ είχαν συνομιλία με θέμα τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή

20:08

Τραμπ: Εξετάζει το ενδεχόμενο ανάπτυξης ειδικών δυνάμεων για την κατάσχεση του ουρανίου του Ιράν

19:52

SKY express: Παράταση ακύρωσης πτήσεων προς και από το Τελ Αβίβ έως και το Σάββατο 14 Μαρτίου

19:47

Σαουδική Αραβία: Δύο νεκροί από ιρανικό πλήγμα στο Αλ-Χαρτζ

19:21

Γερμανία: Οι Πράσινοι οριακά μπροστά από το CDU στις εκλογές της Βάδης-Βυρτεμβέργης

19:00

Πόλεμος, πληθωρισμός και επιτόκια: Το Eurogroup σε ρόλο «πυροσβέστη»

18:54

Κλειστά αύριο τα σχολεία του Δήμου Ιωαννιτών για προληπτικούς λόγους μετά τον σεισμό

18:37

Πιερρακάκης: Κορυφή της ατζέντας του Eurogroup οι επιπτώσεις της γεωπολιτικής κρίσης στο ενεργειακό κόστος

18:00

Κάθετος Διάδρομος φυσικού αερίου: Σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες – Ο ρόλος της Ελλάδας

17:56

Γάζα: Τουλάχιστον δύο Παλαιστίνιοι νεκροί από μία αεροπορική επιδρομή των Ισραηλινών

17:23

MWC26 Barcelona: Η ισπανική startup Biorce ο νικητής των φετινών βραβείων 4YFN26

17:13

ΗΠΑ: Οι τιμές πετρελαίου θα πέσουν όταν καταστρέψουμε τις ιρανικές επιθετικές δυνατότητες στο Ορμούζ

16:50

Ντομινίκ ντε Βιλπέν: Οι ΗΠΑ βρίσκονται σήμερα στα χέρια εντελώς ανεύθυνων ανθρώπων

16:35

Σκέρτσος: Οριστικός και απολύτως εφικτός ο σημερινός σχεδιασμός για ανάπλαση της ΔΕΘ