BACKSTORY

Τα επιτόκια ίπτανται... - Περί αποτελεσμάτων και άλλων τινών - Ο φόβος των δύο ταχυτήτων

07-08-2023 | 09:04
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα επιτόκια ίπτανται... - Περί αποτελεσμάτων και άλλων τινών - Ο φόβος των δύο ταχυτήτων

Τα επιτόκια ίπτανται...

Η άνοδος στην οποία προχώρησε και η Τράπεζα της Αγγλίας σε ό, τι αφορά τα επιτόκια (5,25%) δίνει ισχυρό πάτημα σε ανησυχίες πως και τον Σεπτέμβριο η ΕΚΤ μπορεί να δώσει άλλη μια άνοδο οδηγώντας το βασικό επιτόκιο στο 4%, όπως πολλοί αναμένουν.

Ο πληθωρισμός είναι δύσκολα αντιμετωπίσιμος παρατηρούν παράγοντες της ΕΚΤ καθώς ο απόηχος των επιδοτήσεων λόγω Covid συνεχίζει να οδηγεί σε άνοδο του ΑΕΠ χωρίς την αντίστοιχη αύξηση της παραγωγικότητας και αυτό είναι εκπληκτικά επικίνδυνο.

Άλλο επενδυτική βαθμίδα κατά Scope και άλλο επενδύσεις

Η Scope μας έδωσε την επενδυτική βαθμίδα και έτσι η χώρα μας επιστρέφει στα επενδυτικά σαλόνια 13 χρόνια μετά από όταν οι εκδόσεις χρέους της Ελλάδας θεωρήθηκαν σκουπίδια. Ήταν μια πολύ μεγάλη διαδρομή και εν πολλοίς άργησε να επιστρέψει στη χώρα η «οικονομική δικαιοσύνη».

Και ακόμη να ξέρετε πως δεν έχει επιστρέψει. Και αυτό γιατί αν ένας από τους οίκους των DBRS, Fitch και S&P (αργότερα και η Moody's) δεν δώσει αντίστοιχη αξιολόγηση, τότε δεν μπορούν δεν έχουν το δικαίωμα κάποια funds να επενδύσουν σε ελληνικά ομόλογα ή σε μετοχές του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Παρ' όλα αυτά η αρχή έγινε και η αρχή είναι το ήμισυ του παντός.

Περί αποτελεσμάτων και άλλων τινών

Στις 9 του μηνός αναμένονται τα αποτελέσματα της Alpha Bank για να ολοκληρωθεί ο κύκλος.

Όμως πρόσφατη έκθεση της Morgan Stanley που σχολίασε τα αποτελέσματα των τριών συστημικών τραπεζών, οι οποίες και εξέδωσαν αποτελέσματα, σημείωνε πως βλέπει αποδόσεις ιδίων κεφαλαίων περί το 19%, ενώ θα πρέπει να πούμε πως οι τράπεζες στο δεύτερο τρίμηνο ραπορτάρισαν πολύ πιο συντηρητικά μεγέθη τύπου 15%.

Τόσο πολύ καλά!

Επίσης να σημειώσουμε πως βαίνουμε σε μείωση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα της minimum απαίτησης κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών λόγω των εξαιρετικά καλών επιδόσεων.

Ο φόβος των δύο ταχυτήτων

Κατά τα λοιπά και για να επανέλθω στα του πληθωρισμού και των επιτοκίων ο μεγαλύτερος φόβος είναι αυτός των δύο ταχυτήτων οικονομίας. Από τη μια να υπάρχει πληθωρισμός (π.χ. τρόφιμα) και από την άλλη αποπληθωρισμός (συγκεκριμένες κατηγορίες εμπορίου και πρώτων υλών) με συνέπεια στη δεύτερη περίπτωση να οδηγηθούμε ακόμα και σε κατάρρευση εταιρειών που δεν θα μπορούν να αντέξουν την κάμψη ζήτησης και τιμών.

Υποχώρηση άνευ προειδοποιήσεως

Εν μέσω κατακαλόκαιρου η Παπουτσάνης ανακοίνωσε υποχώρηση κερδοφορίας εξαμήνου και μάλιστα σημαντική για την οποία είχε προϊδεάσει σε ένα βαθμό η ανακοίνωση των πωλήσεων στις αρχές Ιουλίου. Η εταιρεία, μετά από ένα κρεσέντο ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια, δείχνει να έχει μπουκώσει και δεν προειδοποίησε έγκαιρα τους μετόχους. Από τα ενδιαφέροντα των οικονομικών καταστάσεων εξαμήνου η πτώση των διαθεσίμων από τα 11,7 εκατ. ευρώ στα 3 εκατ. ευρώ. Θετική από την άλλη η μείωση δανεισμού κατά 2,6 εκατ. ευρώ.

Το άγχος και η πιθανή δημόσια πρόταση

Σε αγορές μέσω του ΧΑ προχώρησαν μέλη της οικογένειας Μαθιός. Η μετοχή συνεχίζει το ράλι και πλέον η διασπορά έχει περιοριστεί κοντά στα επίπεδα του 15%. Από ότι φαίνεται η πίεση Μιχαηλίδη (γνωστός από τα γυναικεία αξεσουάρ ΚΕΜ) έχει δημιουργήσει άγχος στην οικογένεια και ουδείς πλέον αποκλείει να δούμε και δημόσια πρόταση προκειμένου να υπάρξει απεμπλοκή από τις... περιπέτειες. Σε μια τέτοια περίπτωση η πλευρά Μιχαηλίδη επενδυτικά θα έχει κάνει κίνηση - ματ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:01

Ο Μασκ ψηφίζει ΑΙ: Η Tesla καταργεί τα Model S και X και ρίχνει δισ. στα ρομπότ Optimus

11:45

Ρόλο μεσολαβητή μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν επιδιώκει η Τουρκία - Στην Άγκυρα ο Ιρανός ΥΠΕΞ

11:40

Ενίσχυση κρίσιμων ειδικοτήτων του ΕΣΥ με το οικονομικό κίνητρο για νέους γιατρούς

11:37

EY: Οι τηλεπικοινωνίες μπροστά σε νέο «κύμα» κινδύνων το 2026

11:35

Η Πειραιώς ενισχύει το πλαίσιο ποιότητας και βιωσιμότητας προμηθειών με τις πιστοποιήσεις ISO 9001 & ISO 20400

11:32

Παπασταύρου: Συνάντηση για τον Κάθετο Διάδρομο αερίου με πρωτοβουλία ΗΠΑ

11:23

Κολοσσοί στα πόδια της OpenAI: Επενδύσεις έως και 60 δισ. δολ. ετοιμάζουν Nvidia, Microsoft και Amazon

11:21

ΧΑ: Ακάθεκτος προς νέα υψηλά ο Γενικός Δείκτης

11:11

Η Κίνα είχε το 2025 τις περισσότερες ημέρες με υψηλή θερμοκρασία που έχουν καταγραφεί ποτέ

11:03

Τραγωδία στη «Βιολάντα»: Σήμερα το τελευταίο «αντίο» στις τρεις νεκρές εργαζόμενες

10:55

Λίγο πιο αισιόδοξη η Δανία μετά τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ σχετικά με τη Γροιλανδία

10:51

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού - Προβλήματα σε ακτοπλοϊκά δρομολόγια

10:46

Ευρωαγορές: Ανοδικές κινήσεις εν μέσω μπαράζ εταιρικών αποτελεσμάτων

10:45

Ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού: Δεν θα προσμετρώνται οι απουσίες - Τα δικαιολογητικά

10:41

Lukoil: Πουλάει τα διεθνή περιουσιακά στοιχεία της στην αμερικανική Carlyle

10:20

Deutsche Bank: Ρεκόρ κερδοφορίας το δ' τρίμηνο του 2025 - Στα 7,73 δισ. ευρώ τα έσοδα

10:15

Ασταμάτητος ο χρυσός: Ξεπέρασε και τα 5.500 δολάρια - «Πετάνε» και τα άλλα μέταλλα

09:49

Κάλας: Πιθανή η ένταξη των ιρανών Φρουρών της Επανάστασης στις τρομοκρατικές οργανώσεις της ΕΕ

09:42

Παπαθανάσης: Δράσεις υποστήριξης για την ένταξη φοιτητών στην αγορά εργασίας με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ

09:37

Car sharing: Σύναψη στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Surprice Car Rental και Caroo

09:26

Metlen: Η μόνη ευρωπαϊκή εταιρεία στη διεκδίκηση της μονάδας αλουμινίου στη Δουνκέρκη

09:25

Pallma AI: Η startup με ελληνικό DNA που σήκωσε 1,6 εκατ. δολάρια από τους κολοσσούς της τεχνολογίας

09:13

Αναβάθμιση της πιστοληπτικής προοπτικής της ΔΕΗ από την S&P

09:02

Τραμπ: Η ICE θα παραμείνει παρά τις αντιδράσεις - Δύο αστυνομικοί σε διαθεσιμότητα

08:54

Βιετνάμ και ΕΕ αναβάθμισαν τις διπλωματικές τους σχέσεις

08:52

Βενεζουέλα: Η Ροδρίγκες καλεί χωρίς να κατονομάσει την Ματσάδο να «μείνει στην Ουάσιγκτον»

08:38

Κομισιόν: Επιχορήγηση 9,5 εκατ. ευρώ για το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Αιγύπτου - Ελλάδας (Gregy)

08:29

Δέκα χώρες καλούν το Ισραήλ να επιτρέψει «ανεμπόδιστη» είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

08:26

Συνάντηση Σι-Στάρμερ: Στο «τραπέζι» η επανεκκίνηση των σχέσεων Κίνας-Βρετανίας

08:26

Γεραπετρίτης: Διευρυμένη συνάντηση στο Κυπριακό θα γίνει όταν ωριμάσουν οι συνθήκες