BACKSTORY

Τα νέα σχέδια της Barking Well Media του Κοκλώνη - Συν Αθηνά και... βίζα κίνει - Aγωνία για οφειλέτες

02-08-2023 | 07:00
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα νέα σχέδια της Barking Well Media του Κοκλώνη - Συν Αθηνά και... βίζα κίνει - Η αγωνία για τους οφειλέτες

Κέρδη και αυτοσυγκράτηση

Εντυπωσιακά τα αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας στο πλαίσιο των πολλών εσόδων από τόκους που και εδώ ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ. Ωστόσο, ο CEO της τράπεζας κ. Μυλωνάς υπήρξε πολύ συγκρατημένος ως προς τα όσα είπε για τη διανομή μερίσματος της χρήσης 2023, καθώς, σημείωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση πως ελπίζει να επιτραπεί στην τράπεζα από τις εποπτικές αρχές η διανομή μερίσματος για τη χρήση 2023 από 20% έως 25%.

Ένα update του μετασχηματισμού

Σε κάθε περίπτωση ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η επικαιροποίηση του αναβαθμισμένου προγράμματος μετασχηματισμού της τράπεζας. Έμφαση στο corporate με νέα εργαλεία και χρηματοδότηση για πράσινη μετάβαση. Έμφαση και στη λιανική με νέα επενδυτικά προϊόντα για μεγαλύτερες αποδόσεις, ευκαιρίες στην αγορά των NPEs για επαναγορά ενήμερων δανείων πραγματικό αποτύπωμα στο λειτουργικό κόστος και τις δαπάνες και μεγάλη εξέλιξη σε κάθε τι ψηφιακό.

Η προαναγγελθείσα συγχώνευση

Ανακοινώθηκε χθες η συγχώνευση της Vivartia με την Venetiko, η οποία είναι μέτοχος της Vivartia αλλά και της Δωδώνη και έχει και δάνεια 200 εκατ. ευρώ, τα οποία προστίθενται σε αυτά της Vivartia. Όποιος πάντως, είχε ρίξει μια ματιά στο ΓΕΜΗ, θα είχε διαπιστώσει ότι το σχέδιο σύμβασης συγχώνευσης είχε ανακοινωθεί από τις 21 Ιουνίου και απλά χθες με την ανακοίνωση δημοσιεύτηκε και η οριστικοποίηση της διαδικασίας, με την τυπική επικύρωση από τις Γενικές Συνελεύσεις των συγχωνευόμενων εταιριών. Το στοίχημα για την συγχωνευμένη εταιρία, είναι η επαναφορά στην κερδοφορία.

Άλλα τον Φεβρουάριο και άλλα σήμερα

Τον περασμένο Φεβρουάριο έλεγε ότι «έχει λάβει χώρα μία γενική και καταρχήν εκδήλωση ενδιαφέροντος προς τον βασικό μέτοχο από μεγάλο αλλοδαπό όμιλο» και πως «μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει οιαδήποτε εξέλιξη, ή πρόταση ή προσφορά, ούτε έχει λάβει χώρα οιαδήποτε συζήτηση για καταβληθησόμενο τίμημα ή λοιπούς όρους πώλησης, ούτε υπάρχει δεσμευτική ή μη δεσμευτική προσφορά γραπτή ή προφορική». Ο λόγος για το βασικό μέτοχο της ΒΙΣ, κ. Ι. Φιλίππου ο οποίος στην προχθεσινή του ενημέρωση προς το Χρηματιστήριο άλλαξε «πρόγραμμα» αναφέροντας πως «ούτε έχει προβεί σε οιαδήποτε συμφωνία με οιονδήποτε τρίτο για πώληση του άνω πακέτου του στην ΒΙΣ ΑΕ, αλλά ούτε και έχει την πρόθεση πώλησης της ΒΙΣ ΑΕ, αντίθετα η ΒΙΣ ΑΕ αποτελεί στρατηγική επένδυση για τον ευρύτερο όμιλο της οικογένειας του Ιωάννη Φιλίππου». Άβυσσος η ψυχή του ιδιοκτήτη.

Το «μικρό» ακίνητο της Noval

Πώληση ακινήτου στη Μάνδρα Αττικής έναντι 25 χιλιάδων ευρώ ανακοίνωσε η Noval επισημαίνοντας ότι «η εν λόγω πώληση αποτελεί μέρος της στρατηγικής από-επένδυσης της Noval Property από συγκεκριμένα ακίνητα». Βέβαια η αντικειμενική αξία του συγκεκριμένου ακινήτου είναι 37 χιλιάδες ευρώ και όσο να είναι αποτελεί ένα ερώτημα η τιμή πώλησης. Το ακίνητο αποκτήθηκε από τη Noval μετά από απορρόφηση θυγατρικών της εταιριών.

Τα νέα σχέδια της Barking Well Media του Κοκλώνη

Με μια εισαγγελική έρευνα εν εξελίξει, η τύχη της οποίας προς ώρας αγνοείται, νέο πρότζεκτ βάζει στα σκαριά η Barking Well Media του Νίκου Κοκλώνη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με το τηλεοπτικό σταθμό Open ώστε να αναλάβει την παραγωγή ψυχαγωγικών του εκπομπών. Σύμφωνα με τις μέχρι ώρα πληροφορίες, οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει στα βασικά σημεία και μένουν οι τελευταίες λεπτομέρειες για να πέσουν οι υπογραφές. Πριν πέσουν αυτές, βέβαια, όπως είναι γνωστό στον επιχειρηματικό κόσμο, τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Ειδικά στην περίπτωση της Barking Well Media, η οποία σχεδίαζε προ μηνών να δημιουργήσει την ελληνική εκδοχή της βρετανικής Mirror. Σχέδιο που, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, έχει ήδη ναυαγήσει. Οι ίδιες, μάλιστα, ανέφεραν στη στήλη ότι οι αρχικές συζητήσεις με τα στελέχη της Ραδιοτηλεοπτικής περιλάμβαναν και την διαχείριση από την εταιρεία του Κοκλώνη των δύο ενημερωτικών ιστοσελίδων (Ημερησία και Έθνος), το πρότζεκτ ωστόσο, μάλλον κι εδώ ναυάγησε.

Συν Αθηνά και... βίζα κίνει

Προσπάθειες ενίσχυσης των τουριστικών ροών από την Κίνα κάνει το υπουργείο με την αρμόδια υπουργό να συναντάται χθες με τον Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα. Στόχος είναι η κινεζική αγορά να ανακτήσει την δυναμική της μετά από τρία χρόνια μηδενικών σχεδόν ροών προς την χώρα μας και ευρύτερα προς την Ευρώπη. Να θυμίσουμε ότι παρότι η κινεζική αγορά παραμένει μικρή εν συγκρίσει με άλλες χώρες τροφοδότες του ελληνικού τουρισμού (το 2019 εφτασαν στο ΔΑΑ 200.000 Kινέζοι τουρίστες) παρουσίαζε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης προ πανδημίας, οι οποίοι έφτασαν το +144,8% την εξαετία 2013 -2019. Οι παράγοντες του χώρου, βέβαια, επισημαίνουν ότι η πλήρης ανάκαμψή της θα έρθει το 2024 και η εξέλιξή της ανάπτυξής της είναι άρτια συνδεδεμένη με τη λήψη μέτρων από πλευράς της Ελλάδος για την επίσπευση των προθεσμιών έκδοσης θεωρήσεων εισόδου (VISA). Κάτι που επεσήμανε ο Kινέζος πρέσβης και όπως λένε παράγοντες του κλάδου, ισχύει και για άλλες αγορές της Ανατολής.

H αγωνία για τους οφειλέτες

Με αγωνία περιμένουν οι ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ με χρέη, τη νομοθετική διάταξη για το νέο όριο των οφειλών με βάση το οποίο θα μπορεί να εκδίδεται η σύνταξή τους. Πρόθεση του Άδ. Γεωργιάδη είναι το όριο να ανέβει στα 30.000 ευρώ (από 20.000 ευρώ που είναι σήμερα). Το επιπλέον -των 20.000 ευρώ- ποσό θα συμψηφίζεται με το σύνολο της σύνταξης, ενώ το υπόλοιπο θα διακανονίζεται σε έως 60 μηνιαίες δόσεις. Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να «απεγκλωβιστούν» πάνω από 150.000 οφειλέτες, οι οποίοι σήμερα παρότι έχουν καταβάλει εισφορές χρόνων και έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας, δεν μπορούν να βγουν σε σύνταξη λόγω χρεών.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:54

Βραζιλία: Τουλάχιστον 37 νεκροί, 74 αγνοούμενοι από τις πλημμύρες

23:41

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν θα δεχθεί τον βασιλιά Αμπντάλα Β’ της Ιορδανίας

23:30

Νεπάλ: Το Ανώτατο Δικαστήριο διέταξε τη μείωση των αδειών για ανάβαση στο Έβερεστ

23:15

Wall Street: Μίνι ράλι και ελπίδες για τα επιτόκια έφερε η αγορά εργασίας

22:46

Λευκωσία: Ανησυχεί για την «προθυμία» της Ρωσίας να συνδράμει στην επίλυση του Κυπριακού

22:21

Πετρέλαιο: Η μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση των τριών τελευταίων μηνών

21:59

Η Κίνα εκτόξευσε το Chang'e 6 - Θα συλλέξει δείγματα από τη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης

21:45

Σε χαμηλό ενός μήνα ο χρυσός

21:14

WSJ: Τελεσίγραφο του Ισραήλ στη Χαμάς – «Διορία μία εβδομάδα για εκεχειρία ή εισβάλουμε στη Ράφα»

20:59

ΗΠΑ: Kαταδικάζει τις κυβερνοεπιθέσεις στην Ευρώπη και κατηγορεί τη Ρωσία

20:36

Πάσχα: Πάνω από 425.000 οχήματα έφυγαν από την Αθήνα

20:29

Ερντογάν: «Μπλόκο» στο εμπόριο με Ισραήλ για να αναγκαστεί να δεχθεί εκεχειρία

19:57

Bροχερό το Mεγάλο Σάββατο - Ο καιρός την Κυριακή του Πάσχα

19:32

Τουρισμός: Οι περιφέρειες που ξεχώρισαν το 2023 και τα «καμπανάκια» για την ανάπτυξη του κλάδου

19:17

Ευρωαγορές: Θετικό κλείσιμο μίας αρνητικής εβδομάδας

18:45

ΜΜΜ: Πώς θα κινούνται έως και την Τετάρτη του Πάσχα

18:37

Γερμανία: Περικοπές και στον προϋπολογισμό του 2025; - Στο στόχαστρο τα επιδόματα

18:14

Χούθι: Aπειλούν ότι θα πλήττουν όλα τα πλοία που είναι εντός της εμβέλειας των όπλων τους

17:56

Exxon Mobil: Ολοκλήρωσε την εξαγορά της Pioneer έναντι 60 δισ. δολαρίων

17:30

Επιθεώρηση Ταχιάου σε σήραγγα της Εγνατίας Οδού μετά από περιστατικό με φωτιά σε όχημα

17:15

Συρία: Τουλάχιστον 15 νεκροί σε 3 ταυτόχρονες επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους

16:57

Wall Street: Δυναμική αντίδραση μετά τα νέα για την αγορά εργασίας

16:31

ΟΗΕ: Μία ισραηλινή εισβολή στη Ράφα θα οδηγήσει σε σφαγή αμάχων

16:08

Ρωσία: Επικίνδυνες οι δηλώσεις Μακρόν και του ΥΠΕΞ Βρετανίας για την Ουκρανία

15:56

ΗΠΑ: Μεγάλη πτώση στις νέες θέσεις εργασίας - Χαμηλό έξι μηνών

15:41

Μπορέλ: Η ΕΕ καταδικάζει τις κυβερνοεπιθέσεις Ρώσων κρατικών χάκερς κατά της Γερμανίας

15:21

Αυγενάκης για ελέγχους στην αγορά: Όποιος δεν τηρεί τους κανόνες θα είναι απέναντί μας

15:11

Τουρκία: Ο στρατός εξουδετέρωσε 32 μαχητές του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ

14:57

Κασσελάκης: Με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στο μέλλον θα κλείσουν τα πανεπιστήμια στα νησιά

14:50

Το ωράριο καταστημάτων και σούπερ μάρκετ M. Παρασκευή και Μ. Σάββατο