BACKSTORY

Κόστη και κόκκινα - Η ποιότητα των κερδών - Και εγένετο... Eurobank Ανανεώσιμες

28-07-2023 | 07:10
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κόστη και κόκκινα - Η ποιότητα των κερδών - Και εγένετο... Eurobank Ανανεώσιμες

Κόστη και κόκκινα

Άλλες 25 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ οδήγησαν την αύξηση των επιτοκίων σε έναν χρόνο στο επίπεδο των 425 μονάδων βάσης. Είναι πράγματι απορίας άξιο πως δεν έχουμε τόσα πολλά νέα κόκκινα δάνεια. Σύμφωνα πάντως με τα όσα δίνουν στη δημοσιότητα οι servicers, στο α' εξάμηνο του έτους προέβησαν σε ρυθμίσεις και διευθετήσεις δανείων άνω των 3,6 δισ., ενώ υποστηρίζουν πως 150.000 ήταν οι κλίσεις στις οποίες ανταποκρίθηκαν.

Και μέρισμα και ιδιωτικοποίηση

Και μέρισμα για τη χρήση 2023 αλλά και πλήρης ιδιωτικοποίηση. Αυτά αποτελούν κρίσιμους στόχους της Alpha Bank που θέλει μια κανονικότητα και πάλι για τους μετόχους της. Αυτό που είχε ενδιαφέρον είναι οι 50 συναντήσεις με δυνητικούς επενδυτές.

Να σημειώσουμε πως όλες οι τράπεζες δέχονται, και θα συνεχίσουν, έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Βροντερό παρών

Σήμερα αναμένουμε τα αποτελέσματα των stress tests στα οποία οι ελληνικές τράπεζες πιστεύεται πως θα δώσουν βροντερό παρών.

Η ποιότητα των κερδών

Πολύ ωραία πανηγυρίζουμε για τα υπερκέρδη των εισηγμένων και τα περιθώρια κέρδους. Το ερώτημα όμως που θα τεθεί σύντομα είναι πως προέκυψαν αυτά τα κέρδη και αν και σε ποιο βαθμό αποτελούν αποτέλεσμα επενδύσεων, επέκτασης σε νέες αγορές, καινοτομίας ή αισχροκέρδειας. Και το ερώτημα θα τεθεί γιατί έχει αρχίσει και γίνεται συζήτηση παγκοσμίως για τον τρόπο που διαμορφώνονται οι τιμές σε περιόδους όπως η σημερινή. Ουσιαστικά μιλάμε για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των κερδών των επιχειρήσεων είτε μικρές είτε μεγάλες είναι αυτές.

Τα ευτράπελα με MLS

Δεν ξέρω αν το προσέξατε αλλά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επέβαλε πρόστιμο 80.000 ευρώ στη MLS. Βέβαια το ερώτημα είναι αν υπάρχει η εταιρία και αν υπάρχει αν της βρίσκεται δεκάρα τσακιστή για να πληρωθεί το πρόστιμο. Πολύ δε θα ήθελα να μάθω όταν η Επιτροπή θα πάει το κοινοποιήσει αν θα βρει άνθρωπο και γραφεία στη διεύθυνση που στεγάζεται η εταιρεία. Κατά το ΓΕΜΗ βέβαια η εταιρεία υπάρχει και μάλιστα δεν τελεί σε αναστολή καταχώρισης παρά το γεγονός ότι έχει δύο τρία χρόνια να δημοσιεύσει οικονομικά στοιχεία. Μετά από αυτό το κατόρθωμα του ΓΕΜΗ που προφανώς και δεν εφάρμοσε το νόμο (γιατί άραγε;) το ερώτημα είναι γιατί δεν το κλείνετε ρε παιδιά αφού δεν μπορείτε ή δεν θέλετε να το λειτουργήσετε σωστά; Τουλάχιστον δεν θα εκτίθεστε.

Περί... στήριξης

Η Profile ανακοίνωσε επανέναρξη του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών. Προφανώς η μετοχή έχει ανάγκη στήριξης αφού πουλήθηκαν οι ίδιες μετοχές που είχαν αποκτηθεί στο παρελθόν και ολοκλήρωσε τις πωλήσεις του και ο βασικός μέτοχος της εταιρείας.

Πάνω από τα όρια

Μπορεί κάποιος παρακαλώ να με ενημερώσει αν έχει αλλάξει κάτι στη νομοθεσία για τις δημόσιες προτάσεις; Γιατί από όσο γνωρίζω δεν συμβαίνει αυτό ενώ κάποιοι στο Χρηματιστήριο ξεπερνούν τα όρια που όσο διασταλτικές ερμηνείες και να κάνεις δεν μπορείς να εξηγήσεις τα ανεξήγητα ότι δεν ενοχλούνται αρμοδίως.

Και εγένετο... Eurobank Ανανεώσιμες

«Ανέβηκε» χτες στο ΓΕΜΗ η σύσταση της εταιρείας Eurobank Ανανεώσιμες Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία, με τον διακριτικό τίτλο «EurobankRes», με έδρα την Αθήνα, διάρκειας ζωής τα 50 έτη και μετοχικό αρχικό κεφάλαιο 350 χιλ. ευρώ. Όπως φαίνεται και από τον τίτλο, σκοπός της εταιρείας είναι η έρευνα, η μελέτη, η αδειοδότηση, η εγκατάσταση, η λειτουργία και η εκμετάλλευση έργων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ιδίως από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και συγκεκριμένα από αιολική ενέργεια, ηλιακή ενέργεια, βιομάζα και λοιπές ΑΠΕ, η διάθεση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο χαμηλής και μέσης τάσης ή στο διασυνδεδεμένο σύστημα υψηλής τάσης, ενώ στις δράσεις συμπεριλαμβάνονται η κατασκευή έργων με το ανώτερο αντικείμενο (οικοδομικές, χωματουργικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες) και η εκμετάλλευσή τους, η εμπορία εξοπλισμού έργων Α.Π.Ε. και εν γένει έργων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η εν γένει κατασκευή, λειτουργία και εκμετάλλευση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και η παροχή σχετικών συμβουλευτικών υπηρεσιών. Και προφανώς θα μπορεί να ιδρύει εταιρείες (ή να συμμετέχει σε αυτές), να κατεβαίνει σε δημόσιους διαγωνισμούς μέχρι και να εκμισθώνει και να εκμεταλλεύεται ακίνητα οπουδήποτε και αν βρίσκονται στην Ελλάδα ή την αλλοδαπή.

Ο τομέας κατασκευών/υποδομών της Mytilineos

Οικονομικά μεγέθη 6μήνου 2023, και μάλιστα εντυπωσιακά, ανακοίνωσε χτες η Mytilineos. Τα «ατού» της ενέργειας και των μετάλλων είναι γνωστά. Αναφορικά με την δραστηριότητα των κατασκευών/υποδομών, που θυμίζουμε ότι αποτελεί πλέον μια ξεχωριστή οντότητα μέσω της ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ (όπως και ο τομέας ΣΔΙΤ/Παραχωρήσεων), τα EBITDA του κλάδου ανήλθαν σε 7 εκατ. ευρώ έναντι 5 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Στο τέλος του Α’ εξαμήνου του 2023, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των εκτελούμενων έργων υποδομών ξεπερνούσε τα 550 εκατ. ευρώ, ενώ συμπεριλαμβανομένων των έργων που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο επικείμενης συμβασιοποίησης, ξεπερνά τα 900 εκατ. ευρώ. «Οι προοπτικές του κατασκευαστικού κλάδου στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα θετικές, κυρίως για έργα παραχωρήσεων και Συμπράξεων Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), στα οποία ο Τομέας Υποδομών φιλοδοξεί εφεξής, να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο», επισημαίνει η διοίκηση του γκρουπ. Και δεν έχει και άδικο μέχρι στιγμής. Να προσθέσουμε ότι ο κύκλος εργασιών τον τομέα Infrastructure & Concessions ανήλθε σε 42 εκατ. έναντι 55 εκατ. του Α΄ Εξαμήνου 2022.

Πώς πήγε ο Τιτάνας στην Ελλάδα

Είναι γνωστό ότι η αγορά των ΗΠΑ αποτελεί «ισχυρό χαρτί» για την μεγάλη τσιμεντοβιομηχανία TITAN, ωστόσο, έχει ενδιαφέρον η εικόνα στην Ελλάδα, ως μια «γεύση» για το πως κινείται και η εγχώρια οικοδομική δραστηριότητα και τα έργα υποδομής. Στο α’ εξάμηνο οι πωλήσεις σε Ελλάδα και Δ. Ευρώπη ανήλθαν σε 197,3 εκατ. ευρώ έναντι 162,7 εκατ. το 2022 (+21%), τα EBITDA σε 36,3 εκατ. (από 19,9 εκατ. ευρώ, +82%). «Η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα διατήρησε την ισχυρή ανοδική τάση της και κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους παραμένοντας σε επίπεδα άνω του αντίστοιχου μέσου όρου της Ευρωζώνης. Η κατασκευαστική δραστηριότητα ενισχύθηκε, χάρη στα δημόσια έργα στρατηγικής σημασίας στην ηπειρωτική χώρα, στα μικρότερης κλίμακας έργα της περιφέρειας και στις επενδύσεις σε κατασκευές σχετιζόμενες με τον τουριστικό κλάδο. Επιπλέον, η κατασκευαστική δραστηριότητα στον κλάδο κατοικιών στις αστικές περιοχές συνεχίζει να αυξάνεται. Η αναμενόμενη ανάκαμψη των επενδύσεων παρέχει στήριξη στους τομείς των υποδομών και των δομικών υλικών παρά τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό κόστους», επισημαίνει η εισηγμένη.

Πώς αντιμετώπισε τα υψηλά κόστη

Ο όμιλος ΤΙΤΑΝ ενίσχυσε σημαντικά τις εγχώριες πωλήσεις σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων του, αξιοποιώντας τις καθετοποιημένες δραστηριότητές του σε ολόκληρη τη χώρα. Ενώ τα κόστη ενέργειας, παραγωγής και διανομής, καθώς και λοιπά λειτουργικά κόστη παρέμειναν αυξημένα, ο όμιλος ωφελήθηκε από τις αυξημένες πωλήσεις, από τη διαχείριση του κόστους χάρη σε υλοποιημένες επενδύσεις και από τις αυξήσεις των τιμών που είχαν ήδη πραγματοποιηθεί, επιτυγχάνοντας βελτίωση της κερδοφορίας. Ο κλάδος κατοικίας στις αστικές περιοχές βρίσκεται σε αναπτυξιακή πορεία, ενώ έχουν ήδη προγραμματιστεί σημαντικά επενδυτικά έργα τόσο με χρηματοδότηση από τον μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, όσο και από ιδιωτικά κεφάλαια.

Παράταση χρόνου για Hellenic Train, Κοπελούζο και «Θριάσιο 2»

Την παράταση του χρόνου ισχύος της Προσφοράς του αναδόχου «HELLENIC TRAIN -DAMCO» (δηλαδή πρώην ΤΡΑΙΝΟΣΕ και όμιλος Κοπελούζου), για την ανάθεση της Σύμβασης Παραχώρησης για τη Λειτουργία, Συντήρηση, Εκμετάλλευση, Ολοκλήρωση Μελετών, Κατασκευής Έργων και Προμήθεια Εξοπλισμού του Ε.Σ.Σ.Σ.Δ.Ι. Θριασίου Πεδίου (το γνωστό logistics center Θριάσιο 2, σε έκταση άνω των 1.400 στρεμμάτων, παραχώρηση αξίας άνω των 561 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ), αποφάσισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρ. Σταϊκούρας. Το νέο ορόσημο πάει έως τις 28-12-2023. Μέχρι τότε ο ανάδοχος καλείται να ολοκληρώσει τη διαδικασία οριστικοποίησης των συμβατικών εγγράφων, προβαίνοντας σε όλες τις σχετικές ενέργειες που απαιτούνται σύμφωνα με τη διακήρυξη, προσκομίζοντας όλα τα απαραίτητα έγγραφα στην Αναθέτουσα Αρχή, προκειμένου στη συνέχεια αυτά να εγκριθούν από την Αναθέτουσα Αρχή και να υποβληθούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:19

Μπάιντεν για φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις: Δεν φιμώνουμε τους ανθρώπους αλλά πρέπει να επικρατήσει η τάξη

21:07

Μηχανή παρέσυρε και σκότωσε ηλικιωμένη στη Βούλα

20:53

Τραμπ σε περίπτωση εκλογικής ήττας: Δεν δεσμεύομαι ότι θα αναγνωρίσω το αποτέλεσμα

20:38

Ερντογάν: Υποκρισία από ΗΠΑ και Δύση στον πόλεμο της Γάζας

20:29

Στην Κέρκυρα για το Πάσχα ο Κασσελάκης

20:29

Alpha Bank: Διαθέτει 2,76 εκατ. μετοχές σε στελέχη ως stock award για τη χρήση 2023

20:20

Οι εξοδούχοι του Πάσχα δεν γλίτωσαν από την ακριβή βενζίνη – Υψηλές τιμές στους πασχαλινούς προορισμούς

20:11

Austriacard: Σε ειδικούς επενδυτές το 15,05% - Αυξήθηκε το ποσοστό διασποράς

20:02

ΗΠΑ: Μικρή αύξηση στις νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

19:53

Ο «χάρτης» πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως 10 Μαΐου

19:44

Στην πιο κρίσιμη στιγμή της ιστορίας της η βιομηχανία παραγωγής ελαιόλαδου

19:35

ΔΕΗ: Στο 10% το έμμεσο ποσοστό της CVC μετά την εταιρική αναδιοργάνωση

19:29

Austriacard: Στο 71,52% το ποσοστό του Ν. Λύκου

19:21

Η Τουρκία διακόπτει τις εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ

19:12

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωαγορές - Στο επίκεντρο Novo Nordisk και Shell

18:59

Gazprom: Πρώτη ετήσια ζημία πάνω από 20 χρόνια - «Τρύπα» σχεδόν 7 δισ. δολ.

18:45

Οι πιο... δουλευταράδες στην Ευρώπη οι Έλληνες: Το 11,6% εργάζεται πάνω από 49 ώρες την εβδομάδα

18:32

Πώς θα λειτουργήσουν τα ΜΜΜ κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα

18:23

Mytilineos: Στις 4 Ιουνίου η Γενική Συνέλευση - Τα θέματα

18:11

Ο Ερντογάν καταγγέλλει την καταστολή των φιλοπαλαιστινιακών κινητοποιήσεων στις ΗΠΑ

18:04

ΗΠΑ: Η αστυνομία διέλυσε τον καταυλισμό φοιτητών υπέρ των Παλαιστινίων στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια

17:54

Lamda Development για Ελληνικό: Νέα SPV με Xeris Ventures για την Little Athens

17:43

Διαμαρτύρονται οι φαρμακοποιοί για την μη ένταξή τους στα επαγγέλματα με μειωμένη προμήθεια στις συναλλαγές με κάρτα

17:33

Επίσκεψη του Στ. Κασσελάκη στη Βαρβάκειο

17:24

Σε τροχιά υλοποίησης το έργο για το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Μακρύ Γιαλού

17:22

Νηνεμία στο Χρηματιστήριο - Stock picking με την ΕΤΕ σε θέση οδηγού

17:09

Alpha Trust Ανδρομέδα: Τελικό μέρισμα 0,315 ευρώ ανά μετοχή

16:59

Wall Street: Θετικά πρόσημα στον απόηχο της Fed

16:51

Συνάντηση Πιτσιλή – Κόλλια για την πορεία των φορολογικών δηλώσεων

16:44

Μαρινάκης: Αποφάσεις εκδίδουν οι δικαστές, όχι κυβερνήσεις και κόμματα