Mytilineos: Ισχυρή αύξηση 61% στα καθαρά κέρδη - Άνοδος 49% στα EBITDA - Αναμένει περαιτέρω ενίσχυση στο β' εξάμηνο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Mytilineos: Ισχυρή αύξηση 61% στα καθαρά κέρδη - Άνοδος 49% στα EBITDA - Αναμένει περαιτέρω ενίσχυση στο β' εξάμηνο
Εδραίωση των υψηλών επιδόσεων και προετοιμασία για περαιτέρω ανάπτυξη στο διεθνές στερέωμα.

Αύξηση 61% στα Καθαρά Κέρδη Μετά από Δικαιώματα Μειοψηφίας εμφάνισε η Mytilineos, με τα EBITDA να ενισχύονται 49% και τον τζίρο να καταγράφει άνοδο 17%.

Σύμφωνα με την εταιρεία, οι οικονομικές επιδόσεις αναμένεται να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο στο δεύτερο εξάμηνο του 2023, με νέες επενδύσεις που σταδιακά εισέρχονται σε φάση ολοκλήρωσης, όπως η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής 826MW. Παράλληλα, προωθούνται σημαντικές επενδύσεις σε ΑΠΕ που αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο έργων και τις οικονομικές επιδόσεις της M Renewables. Τα παραπάνω θα έχουν ως αποτέλεσμα, νέα, σημαντικά υψηλότερα επίπεδα κερδοφορίας, ενώ οι θετικές οικονομικές ροές επιτρέπουν την πραγματοποίηση όλων αυτών των επενδύσεων και την αύξηση του κύκλου εργασιών με απόλυτο έλεγχο στους βασικούς δείκτες μόχλευσης.

Πιο αναλυτικά, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 268 εκατ. ευρώ έναντι 166 εκατ. ευρώ το A’ εξάμηνο του 2022. Αντίστοιχα, τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε 1,94 ευρώ, αυξημένα κατά 59% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Τα κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) , που ανήλθαν σε 438 εκατ. ευρώ, έναντι 293 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Επιπλέον, ο κύκλος εργασιών ενισχύθηκε 17% και ανήλθε σε 2.516 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με 2.154 εκατ. ευρώ το A’ Εξάμηνο του 2022.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας, Ευάγγελος Μυτιληναίος ανέφερε: «Οι ισχυρές οικονομικές επιδόσεις στο Α’ Εξάμηνο του 2023 επιβεβαιώνουν, για μία ακόμα φορά, την ανθεκτικότητα του επιχειρηματικού μοντέλου της Mytilineos απέναντι στις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς, στην πρωτοφανή μεταβλητότητα των τιμών της ενέργειας κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας αλλά και στις εντονότερες πληθωριστικές πιέσεις που έχουν καταγραφεί τα τελευταία πολλά χρόνια.

Πιστοποιούν, επίσης τα απτά οφέλη που προκύπτουν από τον πρόσφατο εταιρικό μετασχηματισμό της Mytilineos Energy & Metals, ο οποίος έχει ήδη λάβει θερμή υποδοχή στις διεθνείς χρηματοοικονομικές και χρηματοπιστωτικές αγορές κεφαλαίων. Τα πλεονεκτήματα και οι σημαντικές συνέργειες που επιφέρει η συνύπαρξη των Κλάδων της Ενέργειας και των Μετάλλων γίνονται όλο και περισσότερο ορατά και αποτελούν τους βασικούς μοχλούς ανάπτυξης της Εταιρείας παρά τις συνθήκες νομισματικής σύσφιξης και τη σημαντική αποκλιμάκωση των τιμών της ενέργειας στο Α’ Εξάμηνο του έτους».

Σημειώνεται πως η Mytilineos πέτυχε την ιστορικά καλύτερη επίδοσή της σε A’ Εξάμηνο έτους με οδηγό τον Κλάδο της Ενέργειας. Συγκεκριμένα, πέραν της σημαντικής συνεισφοράς της M Renewables (ΑΠΕ Ελλάδας και εξωτερικού), η οποία είδε την κερδοφορία της να υπερδιπλασιάζεται (+117%) σε σύγκριση με το Α’ Εξάμηνο του 2022, ο κλάδος της Ενέργειας ευνοήθηκε επίσης από την ουσιαστική ενδυνάμωση της παρουσίας της Mytilineos στην προμήθεια φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης. Παράλληλα στην εγχώρια αγορά, η παρουσία της Mytilineos στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, ενισχύεται σταθερά, καθώς με την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξαγοράς της WATT+VOLT, το ενιαίο μερίδιο αγοράς πλέον προσεγγίζει το 13%, με περισσοτέρους από 500.000 πελάτες.

Ο Κλάδος της Μεταλλουργίας, στο Α’ Εξάμηνο του 2023, επανέλαβε τα ιστορικά υψηλά επίπεδα κερδοφορίας του Α’ εξαμήνου του 2022, παρά τη σημαντική πτώση τόσο των premia (>50%) όσο και των τιμών αλουμινίου (~23%). Η επίδοση αυτή οφείλεται κυρίως στην έγκαιρη ανάληψη δράσεων, από τη Διοίκηση της Εταιρείας, αναφορικά τόσο με την κατοχύρωση ευνοϊκών τιμών LME, ισοτιμίας €/$ όσο και για τον έλεγχο του κόστους. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις, κομβικής σημασίας, συνέργειες που προσφέρει η συνύπαρξη των τομέων Ενέργειας και Μετάλλων, διατηρούν τη Mytilineos μεταξύ των ανταγωνιστικότερων παραγωγών αλουμινίου και αλουμίνας παγκοσμίως.

Αναφορικά με την δραστηριότητα των κατασκευών, τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) του νεοσυσταθέντος, από απόσχιση κλάδου της Mytilineos ανήλθαν σε 7 εκατ. ευρώ έναντι 5 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Στο τέλος του Α’ εξαμήνου του 2023, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των εκτελούμενων έργων υποδομών, ξεπερνά τα 550 εκατ. ευρώ, ενώ συμπεριλαμβανομένων των έργων που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο επικείμενης συμβασιοποίησης, ξεπερνά τα 900 εκατ. ευρώ. Οι προοπτικές του κατασκευαστικού κλάδου στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα θετικές, κυρίως για έργα παραχωρήσεων και Συμπράξεων Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), στα οποία ο Τομέας Υποδομών φιλοδοξεί εφεξής, να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Προοπτικές για το υπόλοιπο του έτους

Στο τέλος του Α’ εξαμήνου παρά τις θετικές προοπτικές για την ελληνική οικονομία, το διεθνές οικονομικό περιβάλλον παραμένει ιδιαίτερα ευμετάβλητο και χαρακτηρίζεται από έντονες προκλήσεις, καθώς οι διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων με στόχο την τιθάσευση του πληθωρισμού ενισχύουν την προοπτική ύφεσης της οικονομίας. Ωστόσο, παρά το ρευστό οικονομικό περιβάλλον και τις σημαντικές προκλήσεις, η Mytilineos καταγράφει θετικές προοπτικές για περαιτέρω άνοδο των οικονομικών της επιδόσεων στο β' εξάμηνο του έτους, βασιζόμενη πρώτιστα σε σημαντικές επενδύσεις που σταδιακά εισέρχονται σε φάση ολοκλήρωσης.

Συγκεκριμένα,

  • η έναρξη εμπορικής λειτουργίας της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής 826MW
  • η σημαντική αύξηση της συνεισφοράς των ΑΠΕ
  • η διατήρηση ανταγωνιστικού κόστους παραγωγής στη μεταλλουργία
  • αλλά και η συνεχής ενίσχυση της διεθνούς δραστηριότητας στην ενέργεια και στα μέταλλα θέτουν ισχυρές βάσεις για την επίτευξή νέων ιστορικά υψηλών οικονομικών επιδόσεων για τη MYTILINEOS στο σύνολο του έτους.

Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα στη στήλη Σχετικά Αρχεία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Aegean κλείνει το «κεφάλαιο πανδημία» με νέα ρεκόρ – Οι στόχοι για νέους προορισμούς και τα νέα αεροπλάνα

Ποια ισχυρά γκρουπ «χτυπάνε» 2 ΣΔΙΤ άρδευσης αξίας 300 εκατ. ευρώ

Προκηρύχθηκε το mega ΣΔΙΤ έως 765 εκατ. ευρώ για τις νέες φυλακές στον Ασπρόπυργο – Συμμετοχές έως τις 4 Σεπτεμβρίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider