BACKSTORY

Οι αγαστές σχέσεις ΕΤΕ και CVC - Nέα κόκκινα ενόψει - Τι «παίζει» με τη μαρίνα mega yacht στην Κέρκυρα

13-06-2023 | 07:11
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι αγαστές σχέσεις ΕΤΕ και CVC - Nέα κόκκινα ενόψει - Τι «παίζει» με τη μαρίνα mega yacht στην Κέρκυρα

Οι αγαστές σχέσεις ΕΤΕ και CVC

To bancassurance καλά κρατεί παρά το γεγονός πως η μητέρα εταιρεία Εθνική Τράπεζα πούλησε την Εθνική Ασφαλιστική. Αυτό καταγράφει η Full Προστασία Κατοικίας. Νέο ασφαλιστικό πακέτο για την ασφάλιση του ακινήτου από 10,66 ευρώ που σχεδίασε η ασφαλιστική και διανέμει η τράπεζα.

Προφανώς οι δύο πλευρές θέλησαν να εκμεταλλευτούν όσα είπε και ο πρωθυπουργός για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% εφόσον το ακίνητο είναι ασφαλισμένο.

Βέβαια εδώ μιλάμε για ένα κόστος που ξεπερνά τα 120 ευρώ και άρα θα πρέπει να αφορά ένα ακίνητο το οποίο πληρώνει από μόνο του ΕΝΦΙΑ 1.200 ευρώ. Κανείς δεν λέει πως η ασφάλιση είναι φθηνή υπόθεση...

Nέα κόκκινα ενόψει

Παρά το γεγονός πως οι ελληνικές τράπεζες - οι συστημικές τουλάχιστον- δεν παρουσιάζουν στην παρούσα φάση νέα κόκκινα δάνεια, στο πρώτο τρίμηνο ο σχηματισμός ήταν αρνητικός, εν τούτοις ο φόβος είναι υπαρκτός από την Avramar για την οποία θα αναγκαστούν να λάβουν κάποιες προβλέψεις.

Εν τούτοις τα κέρδη είναι τόσο υψηλά που δεν αναμένεται να υπάρξει κάποιο πρόβλημα, όπως σημειώνουν τραπεζικοί αναλυτές. Το ποσό θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ για τις 4 συστημικές τράπεζες. Η ιστορία πάντως με την Avramar από την αρχή είχε εγείρει ερωτήματα δεδομένου ότι δεν μπορείς να συγχωνεύεις πολλά κουφάρια με ένα business plan που απλά εξυπηρετούσε τη μείωση της έκθεσης των τραπεζών σε κόκκινα δάνεια εκείνη την περίοδο.

Οι καινούριες εκδόσεις

Σε ό, τι αφορά τα MREL οι τράπεζες προχωρούν στον σχεδιασμό τους για νέες εκδόσεις. Προεκλογικά ή μετεκλογικά μικρή σημασία έχει καθώς τα σχέδια θα αναπτυχθούν εντός του θέρους εκτός και εάν υπάρξει καμιά βαρβάτη αλλαγή κλίματος κάτι που δεν προβλέπεται.

Η φοροδιαφυγή και ο ακριβής υπολογισμός

Kανείς δεν αμφιβάλλει για τη φοροδιαφυγή στη χώρα μας. Μάλιστα, οι υπολογισμοί του κ. Στουρνάρα ίσως να είναι και ακριβείς.

Τι λέει ο κ. Στουρνάρας; Πως δηλώνονται 80 δισ., ξοδεύονται 140 δισ. ευρώ και δεν μειώνονται οι καταθέσεις. Σωστά. Μόνον που σε όλα αυτά δεν έχουν υπολογιστεί όσα μετρητά αναλήφθηκαν την κρίσιμη περίοδο του 2015 και ποτέ δεν ξαναγύρισαν πίσω και άρα ίσως να ξοδεύονται και αυτά. Υπό τη συγκεκριμένη έννοια μπορεί οι υπολογισμοί κάπου να χάνουν...

Οι πρακτικές των funds

Μένουμε στο θέμα των τραπεζών, όπου έχω την αίσθηση ότι θα μας απασχολήσουν πρακτικές που εφαρμόζουν τα funds. Μην πάει το μυαλό σας στην HIG και τον Κυπριώτηn όπου ο πόλεμος μαίνεται και φαίνεται ότι η πρώτη δύσκολα θα επιτύχει τον στόχο να πάρει τον έλεγχο της εταιρείας της οποίας έχει τα αγοράσει τα δάνεια καθώς οι πρακτικές που ακολουθεί μέχρι σήμερα έχουν υπερβεί τα εσκαμμένα. Το νέο ζήτημα που βλέπω να προκύπτει έρχεται από το Λαύριο και τα 100 στρέμματα στο Λιμάνι των οποίων την αξιοποίηση ξεμπλόκαρε η προηγούμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη. Και έρχεται γιατί οι μέτοχοι της μειοψηφίας των εταιριών που ελέγχουν την έκταση μεταξύ των οποίων είναι και η εισηγμένη Κέκροψ έχουν διαφωνίες για να το πω κομψά σχετικά με τον τρόπο που κινείται η Strix του Mubashir Mukadam που είναι πλειοψηφών μέτοχος.

Σκοτωμός για τις αυξήσεις

Κατά τα λοιπά στην ΕΧΑΕ σκοτώνονται από ότι φαίνεται για το ποιος θα πάρει τη μεγαλύτερη αύξηση. Η διοίκηση ή οι εργαζόμενοι; Οι μέτοχοι πάντως δεν φαίνεται να συμμερίζονται σε μεγάλο βαθμό τις αγωνίες διοικούντων και διοικούμενων και έχουν ήδη διαμορφώσει ισχυρή μειοψηφία που καταψηφίζει εκθέσεις αποδοχών, αμοιβές και τα συναφή στις Γενικές Συνελεύσεις. Βέβαια είναι τυχεροί που η αγορά τρέχει γιατί αλλιώς τα πράγματα δεν ξέρω που θα είχαν οδηγηθεί γιατί η αλήθεια είναι πως το τρέξιμο της αγοράς σε καμία περίπτωση δεν οφείλεται στην αποτελεσματικότητα της εταιρίας.

Τι «παίζει» με τη μαρίνα mega yacht στην Κέρκυρα

Αν δεν έχει προκύψει και νέα μετάθεση που «πέρασε κάτω από το ραντάρ» της στήλης, τότε για σήμερα έχει προγραμματιστεί η υποβολή προσφορών του διαγωνισμού που αφορά στην υπο-παραχώρηση της Μαρίνας Μεγάλων Σκαφών (τύπου mega yacht) στην Κέρκυρα που προωθεί το ΤΑΙΠΕΔ. Πέραν πάντως, του timing, όπως από πέρυσι είχε αναφέρει το insider.gr, ενδιαφέρον έχουν τα ονόματα που είχαν δώσει το παρών, ήτοι οι ΑΒΑΞ - ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, D MARINAS HELLAS (δηλαδή το fund CVC), LAMDA MARINAS (δηλαδή Lamda) και ΤΕΚΑΛ. Δηλαδή, μεγάλα ονόματα του εγχώριου κατασκευαστικού κλάδου (και των κλάδων real estate-τουρισμού-παραχωρήσεων), ισχυρά εξειδικευμένα σχήματα και funds κ.α.. Βέβαια, όπως λένε και στην αγορά, να δούμε τελικά πόσοι και ποιοι θα δώσουν προσφορές γιατί συχνά στον δρόμο κάποιοι «χάνονται», οπότε, δεν αποκλείεται και εδώ να έχουμε απουσίες.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Ταμείου, η μαρίνα για mega – yacht στην Κέρκυρα προβλέπεται να καλύπτει 98 θέσεις ελλιμενισμού, με μέγιστο μήκος (LOA) περίπου 140 μέτρων. Στόχος, είναι να δημιουργηθεί μια υπερσύγχρονη μαρίνα αποκλειστικά για μεγάλα και πολυτελή σκάφη, λειτουργώντας όχι μόνο ως σημείο διέλευσης αλλά και ως αρχικό λιμάνι (homeport). Η διάρκεια της Σύμβασης Υπο-Παραχώρησης θα είναι ίση με 35 χρόνια τουλάχιστον. Να δούμε, ωστόσο, τι από αυτά ισχύουν και τι μπορεί να έχει αλλάξει.

Τα ακίνητα της ΚΛΜ

Μια και η αγορά ανέμενε το πληροφοριακό δελτίο για την δημόσια πρόταση της Intracom Properties για την Κλουκίνας – Λάππας (στο 1 ευρώ), να σας μεταφέρουμε ότι στην έκθεση αποτίμηση της Beta, προς τις τελευταίες σελίδες, αναφέρεται ότι ο όμιλος ΚΛΜ διαθέτει 14 ακίνητα συνολικής επιφάνειας 45.050 τ. μ. εκ των οποίων 5 οικόπεδα, 3 ακίνητα καταστημάτων και μικρής χρήσης (αποθήκες), 4 συγκροτήματα γραφείων, 1 αποθήκη και ένα βιομηχανοστάσιο, συνολικής εύλογης αξίας λίγο άνω των 50,2 εκατ. ευρώ. Κατά τη χρηματιστηριακή η εύλογη αποτίμηση της ΚΛΜ ανέρχεται στα 39,5 εκατ. ευρώ ή 0,984 ευρώ ανά μετοχή.

ΑΚΤΩΡ: Προσωρινός ανάδοχος για το φράγμα στο Ρέθυμνο

Το γκρουπ ΑΚΤΩΡ - ΤΟΜΗ ΑΒΕΤΕ ΕΕΝ ΑΜΑΡΙΟΥ ανακηρύχθηκε προσωρινός ανάδοχος της σύμβασης για την κατασκευή του έργου «Αξιοποίηση ταμιευτήρα Φράγματος Ποταμών Αμαρίου: Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού», δίνοντας προσφορά 20,7 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), που αντιστοιχεί σε έκπτωση 9,07%. Το έργο είναι ενταγμένο στο Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» με συγχρηματοδότηση από το «Ταμείο Συνοχής». Κύριος του έργου θα είναι ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης. Το αντικείμενο περιλαμβάνει την εγκατάσταση επεξεργασίας νερού που θα καλύπτει επαρκώς τις απαιτήσεις της παρούσας φάσης και της 20ετίας (Α Φάση), με πρόβλεψη αναγκαίων υποδομών για την επέκταση των έργων ΗΜ των μονάδων αυτών για την κάλυψη των αναγκών των μελλοντικών φάσεων επέκτασης του έργου 40ετίας (Β’ Φάση). Να σημειωθεί ότι στον διαγωνισμό είχαν δώσει το παρών και οι κοινοπραξίες THALIS -ΤΕΡΝΑ – ΧΡ. Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ Α.Ε. (έκπτωση 2,15%) και INTRAKAT - W.A.T.T. (έκπτωση 8,72%).

Προχωρά η «μεταμόρφωση» της Intracom

Ένα ακόμη βήμα στην φάση του μετασχηματισμού του ολοκλήρωσε ο όμιλος Intracom, στο πλαίσιο της στρατηγικής απομάκρυνσης από τις παραγωγικές δραστηριότητες και την μετατροπή σε όμιλο συμμετοχών. Χθες ανακοινώθηκε η ολοκλήρωση της πώλησης του 90,91% της Intracom Defense στην Israel Aerospace Industries, έναντι τιμήματος 60 εκατ. ευρώ. Στο μεταξύ προχωρά η δημόσια πρόταση για την Κλουκίνας – Λάππας, που θα αποτελέσει και το όχημα για την εισαγωγή της Intracom Properties στο ΧΑ. Και μια σημείωση συμβολικού χαρακτήρα, αύριο Τετάρτη πραγματοποιείται η Γενική Συνέλευση της της Κλουκίνας – Λάππας, η πρώτη με βασικό μέτοχο την Intracom. Που θα λάβει χώρα; Μα φυσικά στο στρατηγείο του ομίλου Κόκκαλη στην Παιανία.

Επίσημη πρώτη για την Avocado

Την Τετάρτη 21 Ιουνίου πρόκειται να γίνει η επίσημη παρουσίαση της νέας εταιρείας του ομίλου Mytilineos. O λόγος για την εταιρεία καινοτομίας και παροχής υπηρεσιών εφαρμογών πληροφορικής, αλλά και ενέργειας, Avocado. Η εταιρεία με την επωνυμία «Mytilineos– Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Τεχνολογικής και Ψηφιακής Καινοτομίας» συστήθηκε στις 20 Απριλίου 2022 και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος είναι το στέλεχος του ομίλου, Παναγιώτης Κανελλόπουλος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:34

Πάσχα στη Θεσσαλονίκη για τους 1.100 επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου «Celestyal Journey»

12:25

ΠτΔ: Εύχομαι το αναστάσιμο φως να γίνει οδηγός όλων μας προς έναν κόσμο χωρίς πολέμους

12:14

Η Ινδία δεν είναι ξενόφοβη, απαντά ο ΥΠΕΞ Τζαϊσανκάρ στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν

12:10

Χαρδαλιάς: Εύχομαι Ανάσταση στις καρδιές και στις ζωές μας

12:06

Μεξικό: 2 νεκροί σε επίθεση εναντίον υποψηφίου στις δημοτικές εκλογές

12:03

Κασσελάκης: Το φως της ελπίδας να λάμψει στην πατρίδα μας

11:59

ΜΜΜ: Πώς θα κινηθούν σήμερα Κυριακή του Πάσχα

11:56

Πυρκαγιά σε διαμέρισμα στην Αγία Παρασκευή - Νεκρή εντοπίστηκε ηλικιωμένη

11:52

Κρήτη: Ακρωτηριασμός 14χρονου - Έσκασε κροτίδα στο χέρι του

11:40

Αυστραλία: «Ριζοσπαστικοποιημένος» 16χρονος σκοτώθηκε από αστυνομικούς έπειτα από επίθεση με μαχαίρι

11:32

Ρωσία: Εχθρικές οι χώρες της Βαλτικής - Θα απαντήσουμε με ασύμμετρα μέτρα

11:26

Υπ. Μεταφορών: Στα 463 εκατ. ευρώ το κόστος πλήρους αποκατάστασης του Σιδηροδρομικού Δικτύου στη Θεσσαλία

11:12

ΡΑΑΕΥ: Τρία εργαλεία σύγκρισης τιμών ενέργειας στην διάθεση των καταναλωτών

10:58

Εξαγωγές, τουρισμός, Ταμείο Ανάκαμψης οδηγούν σε υπερδιπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από τον μέσο όρο της ευρωζώνης

10:42

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές ξανά στους δρόμους απαιτώντας συμφωνία με τη Χαμάς για τους ομήρους

10:37

Προεδρικές εκλογές στον Παναμά: 8 υποψήφιοι, ένα φαβορί κι η σκιά πρώην προέδρου καταδικασμένου για διαφθορά

10:31

Το φοιτητικό κίνημα εναντίον του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο

10:08

Σι Τζινπίνγκ: Επίσκεψη στη Γαλλία με δύσκολη ατζέντα

09:57

Ισραήλ: Αναφέρει το θάνατο ηγετικού στελέχους του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ στη Γάζα

09:49

ΗΠΑ: Στόχος απειλών συναγωγές του Μανχάταν

09:38

Δυτική Όχθη: Νεκροί πέντε Παλαιστίνιοι από πυρά του ισραηλινού στρατού

09:29

ΗΠΑ: Κατηγορούν τη Ρουάντα για τη φονική επίθεση σε καταυλισμό εκτοπισμένων στη ΛΔ Κονγκό

09:23

Αϊτή: Απόδραση κρατουμένων από φυλακή - Tέσσερις νεκροί

09:14

Γερμανία: AfD δείχνει ο πολιτικός κόσμος για την επίθεση κατά ευρωβουλευτή του SPD

09:00

Φωτοβολταϊκά στη στέγη: Τέλος χρόνου για το πρόγραμμα – Έως 15 Μαΐου οι αιτήσεις

08:59

Ισραήλ - Χαμάς: Αλληλοκατηγορούνται λίγο πριν συνεχιστούν οι συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα

08:48

Βραζιλία: Οι πλημμύρες ανάγκασαν σχεδόν 70.000 άτομα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους

08:32

Τι κάνει μια εταιρεία ελκυστική για τους υποψηφίους - Τα 19 κριτήρια επιλογής

08:24

Αέριο: Εντός του μήνα η εμπορική πρεμιέρα της «πύλης» LNG στην Αλεξανδρούπολη

08:13

Αρχίζουν να εμπιστεύονται οι επιχειρήσεις την gen AI