BACKSTORY

Καθυστερήσεων συνέχεια για τις τιτλοποιήσεις - Οι φόβοι για την Ιταλία και οι συνέπειες - Οι «καραμπόλες» στους διαγωνισμούς

02-05-2023 | 07:05
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καθυστερήσεων συνέχεια για τις τιτλοποιήσεις - Οι φόβοι για την Ιταλία και οι συνέπειες - Οι «καραμπόλες» στους διαγωνισμούς

Καθυστερήσεων συνέχεια για τις τιτλοποιήσεις

Oι τράπεζες δεν αισιοδοξούν πως οι τιτλοποιήσεις υπόλοιπα που εκκρεμούν από το 2022 θα τύχουν ολοκλήρωσης πριν τις εκλογές.

Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών κατάφερε και πήρε παράταση του Ηρακλή γι' αυτόν τον σκοπό- να εντάξει τις τιτλοποιήσεις υπόλοιπα- στο σχήμα. Μόνον που τούτο θα απαιτήσει τον χρόνο του και αυτός δεν είναι εκλογικός.

Πρόκειται για την τιτλοποίηση Frontier II αξίας 1 δισ. ευρώ της Εθνικής Τράπεζας, την τιτλοποίηση Sunrise III αξίας 500 εκατ. ευρώ της Τράπεζας Πειραιώς και την τιτλοποίηση Solar, αξίας 304 εκατ. ευρώ, που αποτελείται από κόκκινα δάνεια και από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Η μία ωστόσο επιτροπή που απαιτείτο, πραγματοποιήθηκε ήδη και ενέκρινε.

Οι φόβοι για την Ιταλία και οι συνέπειες

Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν έναν τρόπο μοναδικό να σκουπίζουν την πολυτέλεια από το πάτωμα. Ηδη οι προειδοποιήσεις της Moody's για την Ιταλία έχουν αρχίσει να χτυπούν καμπανάκια πολλά και κυρίως στο κόστος δανεισμού της γείτονος. Γιατί για φανταστείτε μια υποβάθμιση στην ιταλική οικονομία που θα θέσει τη χώρα εκτός επενδυτικής βαθμίδας. Από την άλλη πλευρά για να πούμε και του στραβού το δίκιο θα είναι εξαιρετικά δύσκολο και για την Ευρώπη να αντιμετωπίσει αυτό το ενδεχόμενο. Γι' αυτό... ψυχραιμία.

Τα επιτόκια τραβούν την ανηφόρα

Κανείς πάντως δεν αισιοδοξεί ιδιαίτερα για την επόμενη κίνηση της ΕΚΤ την Πέμπτη. 'Η 0,25 ποσοστιαίες μονάδες- το πιθανότερο- ή 0,50 ποσοστιαίες μονάδες..... Το τίποτα δεν παίζει! Και όλο αυτό σε επίπεδο ανόδου των επιτοκίων θα προστεθεί εξαιρετικά επιβαρυντικά στο κόστος του δανεισμού, στο κόστος του χρήματος.....

Ξεκινώντας τα αποτελέσματα

Αναμένοντας αυτήν την εβδομάδα τα αποτελέσματα τριμήνου της Τράπεζας Πειραιώς. Τα αποτελέσματα όλων των τραπεζών αναμένονται κορυφαία! Το γεγονός αυτό χαροποιεί τον SSM που δεν έχει κάτι να πει. Τώρα γιατί οι δικές μας τράπεζες δεν δίνουν μέρισμα (πάντα υπάρχει ακόμη η μικρή ελπίδα της Εθνικής) ενώ οι Κυπριακές δίδουν... αποτελεί ένα ερώτημα χωρίς απάντηση πλέον.

Τώρα γιατί περιγράφονται ως μικρές οι ελπίδες της Πειραιώς για να εισέλθει στον MSCI δεν το έχω πολυκαταλάβει μιας και η τράπεζα εκπληρώνει τα σχετικά κριτήρια. Αλλά αυτό που λένε είναι πως δεν μπορούν να εισέλθουν πολλές εταιρίες στο δείκτη... Οπως και να χει θα δείξει!

Όνειρο, εφιάλτης και πραγματικότητα

Χθες το βράδυ ονειρεύτηκα ότι πουλήθηκαν κόκκινα δάνεια 170 εκατ. ευρώ έναντι 70 εκατ. ευρώ σε ένα τα περίφημα fund. Τουλάχιστον σκέφτηκα ότι οι συστημικές τράπεζες που τα πούλησαν απαλλάχθηκαν έστω και αν έχασαν 100 ολόκληρα εκατομμύρια ευρώ γιατί πήρε άλλος το βάρος να εισπράξει τα ανείσπρακτα. Και μέσα στην χαρά μου άρχισαν οι εφιάλτες. Είδα ότι δύο μη συστημικές τράπεζες δάνεισαν το fund χωρίς καλύψεις (γιατί δεν είναι καλύψεις τα 70 εκ που θα εισπράξει που μπορεί και να μην εισπράξει ) 40 ολόκληρα εκατομμύρια ευρώ και τα υπόλοιπα τα πήρε πάλι με ενδοομιλικό δάνειο που μπορεί να είναι δάνειο από άλλη τράπεζα. Και εκεί που άρχισε να με πιάνει ένας πανικός ότι τελικά μας έπιασαν κορόιδα για να γίνουν κάποιοι πάμπλουτοι με τα δικά μας τα λεφτά που έγινε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ξύπνησα κάθιδρος. Ευτυχώς ήταν όνειρο. Θα πάω βέβαια στη γειτόνισσα που εξηγεί τα όνειρα να δω έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Γιατί αγχώθηκα και φοβάμαι ότι τα όνειρα μπορεί να βγουν αληθινά.

Εκτός προθεσμίας

Σήμερα 2 Μαΐου έχει ανακοινωθεί ότι θα δημοσιευτούν οι οικονομικές καταστάσεις κάμποσων εταιριών. Βέβαια ο νόμος είναι ξεκάθαρος και προβλέπει στο τέλος του τετράμηνου, το αργότερο. Θα έχει μεγάλο δε ενδιαφέρον να δούμε με πόσες μετοχές θα ξεκινήσει η συνεδρίαση για να αντιληφθούμε και τι συμβαίνει. Πάντως σε κάποιες περιπτώσεις θα έχουμε αναστολές διαπραγμάτευσης καθώς δεν μπορούν ούτε και σήμερα να δημοσιεύσουν αποτελέσματα χρήσης 2022.

Τα σενάρια για υποδομές – real estate

Οι «κεραίες» της στήλης έτυχε να «πιάσουν» κάποια σενάρια που συζητούσαν στελέχη της χρηματιστηριακής αγοράς για πιθανά νέα deals που κυοφορούνται στον τομέα των υποδομών. Κάτι τέτοιο δεν θα μας έκανε εντύπωση με τη δυναμική που έχει ο χώρος και τις προοπτικές λόγω μεγάλων επενδύσεων, διαγωνισμών και αναπτύξεων. Άλλωστε, σας έχουμε από καιρό επισημάνει ότι ίσως και να υπάρχει… «ουρά». Αυτά που, όμως, έλεγαν τα «παιδιά» της αγοράς, ίσως να μην αφορούσαν μόνο τον κατασκευαστικό τομέα με την στενή έννοια του όρου. Κάποια «περνούσαν» και στον τομέα real estate και σε μεγάλες (αν όχι πολύ μεγάλες) αναπτύξεις. Λέτε να δούμε εκπλήξεις; Πάντως, και projects υπάρχουν, και προθέσεις και ισχυροί «παίκτες» και μέτοχοι. Για να δούμε τι θα δούμε (και αν). Γιατί αν ισχύει και το δούμε, τότε...

Οι «καραμπόλες» στους διαγωνισμούς

Και μια και η στήλη έπιασε τα περί σεναρίων, έχουμε την υποψία ότι ίσως τελικά να μη δούμε προσεχώς ανακατατάξεις και συμμαχίες μόνο στον διαγωνισμό για την παραχώρηση του ΒΟΑΚ, όπως από μέρες σας έχουμε αναφέρει, αλλά και σε άλλον μεγάλο διαγωνισμό. Για την Αττική Οδό ο λόγος. Αλλά και για αυτό το έργο σας έχουμε προϊδεάσει για πιθανές αλλαγές, ίσως και ανακοινώσεις. Για να δούμε και εδώ τι θα συμβεί προσεχώς.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Τι είπε ο Χακάν Φιντάν για τις απειλές της Χεζμπολάχ κατά της Κύπρου

23:42

ΟΗΕ: Χωρίς να κατονομάζει, ο Αντόνιο Γκουτέρες κατηγορεί το Ισραήλ για παραπληροφόρηση

23:27

Wall Street: Άνοδος 5Χ5 για τον Dow Jones - «Βαρίδι» η Nvidia για τον Nasdaq

22:59

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι απέπεμψε τον διοικητή των Μικτών Δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων

22:46

Πετρέλαιο: «Έχτισε» στην εβδομαδιαία άνοδο η τιμή

22:12

Όρμπαν: Δεν θα στηρίξουμε τη συμφωνία για το μοίρασμα των κύριων θέσεων των ευρωπαϊκών θεσμών

22:01

Πυρκαγιά σε βιοτεχνία χάρτου στη Μεταμόρφωση (upd)

21:55

Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο: Κώδωνας κινδύνου για την ασφάλεια εφοδιασμού της ΕΕ με φυσικό αέριο

21:43

ΕΕ: Οι ΥΠΕΞ συμφώνησαν να χρησιμοποιήσουν τα κέρδη από τα ρωσικά assets, για όπλα προς την Ουκρανία

21:24

Τι ήχο θα βγάζει ο κινητήρας της ηλεκτρικής Ferrari; Ο CEO απαντά

20:55

Ομαδική αγωγή κατά της UNRWA από Ισραηλινούς θύματα των επιθέσεων της Χαμάς την 7ή Οκτωβρίου

20:25

Γαλλία-δημοσκόπηση: Διατηρεί ευρύ προβάδισμα η ακροδεξιά λίγο πριν τις βουλευτικές εκλογές

20:18

Σε εξέλιξη η επιστροφή των εκδρομέων του τριημέρου

20:14

ΝΔ για ανάρτηση Κασσελάκη: Ομολογεί ότι επί μήνες κορόιδευε τους πολίτες

20:02

Πυροσβεστική: Δύο συλλήψεις για πρόκληση πυρκαγιών σε Ηλεία και Αττική

19:56

Πυροσβεστική: 34 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο

19:37

Υποκλοπές: Αιφνιδιαστικός έλεγχος στην ΕΥΠ από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου

19:30

Τα 3+1 σενάρια της Goldman Sachs για τον S&P 500 και ο δρόμος μέχρι τις 6.300 μονάδες

19:19

Ζελένσκι: Έδωσε εντολή για εκκαθαρίσεις στις τάξεις της Κρατικής Φρουράς

19:12

Ερευνάται για διαφθορά και υπεξαίρεση ο πρώην πρόεδρος της ΕΤΕπ, Βέρνερ Χόιερ

19:04

Ευρωαγορές: Ανοδικό κλείσιμο με όλα τα μάτια στις γαλλικές κάλπες

18:47

Ανοιχτή επιστολή Μακρόν προς Γάλλους: «Μea culpa»

18:33

Ρωσία: Επτά νεκροί από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε πρώην ινστιτούτο ερευνών

18:22

Κασσελάκης: Οι συνεργασίες δεν επιβάλλονται επειδή το σύστημα ψάχνει την επόμενη ρεζέρβα του

17:58

Ουκρανία: Τέσσερις νεκροί και 34 τραυματίες από ρωσική πυραυλική επίθεση στο Ποκρόφσκ

17:34

Λήγουν την Κυριακή τα voucher κοινωνικού τουρισμού 2023-24

17:25

Βιλερουά: Οι γαλλικές τράπεζες παραμένουν σταθερές παρά το εκλογικό sell off

17:05

Ουγγαρία: Αναζητούνται τρόποι για προσβολή της απόφασης της ΕΕ για τα παγωμένα ρωσικά κεφάλαια

16:47

Wall Street: Κέρδη 1% για τον Dow, νέες απώλειες σχεδόν 5% η Nvidia

16:28

Επαφές Γ. Γεραπετρίτη στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, στο Λουξεμβούργο