BACKSTORY

Ο κακός μας ο καιρός... - Φτωχοκαλυβάκια γιοκ - Μια εκτίμηση χωρίς μεγάλη χρησιμότητα

25-04-2023 | 07:00
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ο κακός μας ο καιρός... - Φτωχοκαλυβάκια γιοκ - Μια εκτίμηση χωρίς μεγάλη χρησιμότητα

Ο κακός μας ο καιρός...

Τι τραβάει και αυτή η Βόρεια Ευρώπη με τα προβλήματα που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή... Ο κακός καιρός λοιπόν έκανε άφαντα τα αγγούρια, τις τομάτες, τα μαρούλια αλλά κυρίως τις πιπεριές και κάποια super market επιστρατεύουν στο μακρινό Βορρά ακόμη και δελτίο για να ικανοποιήσουν τη ζήτηση.

Αυτό βλέπουν και οι θεσμοί και ζητούν να ενισχυθούν οι ασφαλίσεις από φυσικές καταστροφές και να μειωθούν οι κρατικές αποζημιώσεις.

Βλέπω τους αγρότες να αναγκάζονται να βάλουν το χέρι στην τσέπη...

Φτωχοκαλυβάκια γιοκ

Αυτά τα φυσικά και τα μεταφυσικά οδηγούν σε μια εκτίναξη της ακρίβειας. Και για να δούμε ποια θα είναι η νέα αύξηση των επιτοκίων που θα προκρίνει η ECB.

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι νέοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν στέγη, δεν φτάνει όμως μόνον το ενδιαφέρον γιατί που να βρουν σπίτι στις προδιαγραφές που δίδει το σχετικό πρόγραμμα «Σπίτι μου». Οι βελτιώσεις πρέπει να είναι μεγάλες. Και να σας πω και κάτι: Κάποιοι λένε πως αυτές οι βελτιώσεις ήδη προετοιμάζονται.

Μια εκτίμηση χωρίς μεγάλη χρησιμότητα

Δεν κατάλαβα γιατί η Morgan Stanley έβγαλε report για να μας εξηγήσει πως είναι λίγες οι πιθανότητες η Τράπεζα Πειραιώς να εισέλθει στον δείκτη MSCI. Στο τέλος της γραφής η Πειραιώς έχει διαγράψει μια εξαιρετικά επιτυχημένη τροχιά που και μόνον το γεγονός πως θέτει υποψηφιότητα για το δείκτη αποτελεί σημαντική επιτυχία. Ας αναμένουμε λοιπόν τα αποτελέσματα...

Κοινωνιολογικό φαινόμενο

Αυτό το σήριαλ με τις τράπεζες και το ΜέΡΑ25 δεν ξέρω ποιους εξιτάρει... Σίγουρα όσους δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα. Είναι πάντως κοινωνιολογικό το φαινόμενο όπως αυτό αναλύεται από βουλευτές και υποψηφίους του κόμματος που μπορεί να δώσει εξηγήσεις του τι επιχειρήθηκε το 2015.

Ο στόχος και το δύσκολο 2023

Τελικά η Revoil τον έπιασε το στόχο των 7 εκατ. ευρώ κερδοφορία και αυτό που έχει ιδιαίτερη αξία για την εταιρία είναι ότι δίνει μέρισμα μετά από αρκετά χρόνια ενώ πέτυχε να μειώσει και θεαματικά το δανεισμό της. Βέβαια ευνοείται και από τις υψηλές τιμές των καυσίμων που αυξάνουν την κερδοφορία στις εταιρίες εμπορίας. To 2023 πάντως δεν είναι δεδομένο ότι η άνοδος των μεγεθών θα συνεχιστεί αν και το τρίμηνο πήγε καλά καθώς το χρηματοοικονομικό κόστος έχει ανέβει και ψαλιδίζει την κερδοφορία.

Που είναι το λάθος;

Διάβασα την ανακοίνωση του ΟΛΠ και μπερδεύτηκα βλέποντας ότι η εταιρία έχει καθαρό δανεισμό 103 εκατ. ευρώ. Μόνο που όπως αντιλαμβάνομαι ότι έχει γίνει λάθος και μάλλον θέλουν να πουν καθαρό ταμείο Μόνο ένα όμως; Και αυτό γιατί στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι «Ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός της Εταιρείας ανήλθε σε Ευρώ 38,5 εκατ. την 31.03.202» και «Τα ταμειακά διαθέσιμα ανήλθαν σε Ευρώ 153,7 εκατ.». Κάνοντας την αφαίρεση βγαίνει καθαρός δανεισμός -115,2 εκατ. ευρώ ή αλλιώς καθαρό ταμείο 115,2 εκατ. ευρώ. Μπορεί βέβαια να έχω κάνει λάθος εγώ αλλά παρακαλώ για λίγη βοήθεια να ξεμπερδευτώ.

Καμιά πενηνταριά συνεδριάσεις...

Μπορεί η εταιρία να μην έχει χρηματιστηριακό ενδιαφέρον αλλά τα stock options μια χαρά εκδίδονται. Έτσι στη Flexopack που όντως έχει εντυπωσιακά μεγέθη χθες ανακοινώθηκε ότι διανεμήθηκαν 74.200 με 3 ευρώ ενώ η μετοχή στο ΧΑ έκλεισε στα 8,8 ευρώ με συναλλαγές όλες κι όλες 1.408 τεμαχίων. Πάντως η υπεραξία των 430 χιλιάδων δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητη αρκεί να βρεθούν αγοραστές γιατί με το χθεσινό όγκο της μετοχής χρειάζονται μόλις καμιά πενηνταριά συνεδριάσεις.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:14

Ευρώπη: Σε επίπεδα ρεκόρ οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα λόγω των δασικών πυρκαγιών

19:11

«Κλείδωσε» η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη την Τρίτη

19:10

H Ρωσία απορρίπτει ως ψευδή προπαγάνδα έκθεση του Γέιλ για τα απαχθέντα παιδιά από την Ουκρανία

18:54

Ισραήλ: Νέες εντολές εκκένωσης χωριών στο Λίβανο - Επίκειται επίθεση στην Χεζμπολάχ

18:44

Tech deal 340 δισ. δολαρίων από Τραμπ - Στάρμερ: «Η μεγαλύτερη συμφωνία στη βρετανική ιστορία»

18:41

Νέα λειτουργία οnline παρακολούθησης αποθεμάτων από τη Lidl Ελλάς

18:37

ΚΑΡΠΑ: Τι έκαναν Σουηδία και Δανία, τριπλασιάζοντας την επιβίωση από ανακοπή

18:25

Δραματική προειδοποίηση Μερτς: Ζούμε πάνω από τις δυνάμεις μας - Στο 31% του ΑΕΠ οι συντάξεις

18:22

Όμιλος Fourlis: Διπλή διάκριση για τη στρατηγική του δέσμευση στη βιώσιμη ανάπτυξη

18:21

Lavipharm: Αύξηση πωλήσεων, μείωση καθαρών κερδών το α' εξάμηνο

18:18

Ξεκίνησε η συγκέντρωση στο μνημείο του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι

18:13

Κομισιόν για ΟΠΕΚΕΠΕ: Προθεσμία στην Ελλάδα για τις αγροτικές επιδοτήσεις – Κίνδυνος διακοπής πληρωμών

18:06

Γερμανία: «Πέρασε» ο προϋπολογισμός του 2025

18:00

Oικονομία πολέμου και στο... βάθος φόρος άμυνας: Αναζητούνται 1,2 τρισ. ετησίως κρατικές δαπάνες

17:52

Πούτιν: Σκόπιμη η επιβράδυνση της οικονομίας - Απέχουμε πολύ από την ύφεση

17:51

Κρι Κρι: Στα 161,9 εκατ. ο κύκλος εργασιών, με άνοδο 23,7% - Αύξηση 26,2% στον κλάδο γιαουρτιού

17:45

Στην Κοπεγχάγη ο Κυριάκος Πιερρακάκης για Eurogroup και ECOFIN

17:43

ΑΑΔΕ: Ρεκόρ κατάσχεσης λαθραίων ειδών ατμίσματος

17:41

Διστακτική αντίδραση με χαμηλό τζίρο στο ΧΑ

17:41

ΕΟΔΥ: 226 νέες εισαγωγές με COVID-19 και δύο θάνατοι την τελευταία εβδομάδα

17:39

Συνάντηση Κ. Χατζηδάκη με ανώτερo αξιωματούχο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας

17:38

CNN: Μόλις το 20% των εύπορων Αμερικανών κρατάει «ζωντανή» την οικονομία

17:37

Όμιλος Profile: Άνοδος 29% στον κύκλο εργασιών στο εξάμηνο - Αύξηση της κερδοφορίας

17:33

Ζελένσκι: Ο ουκρανικός στρατός αντεπιτίθεται στο ανατολικό μέτωπο

17:14

Greco Strom: Διάκριση και φέτος στα Mother Baby & Child Awards

17:02

Deliveroo: Παραιτείται ο ιδρυτής Γουίλ Σου από CEO μετά την εξαγορά της DoorDash

17:00

ΧΑ: Πακέτο για το 1,53% της Interlife

16:55

Ρεκόρ στη Wall Street με τεχνολογική στήριξη και ώθηση από Fed

16:55

Η Ρωσία παρέδωσε στο Κίεβο τις σορούς 1.000 Ουκρανών στρατιωτικών

16:42

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει τη συμφωνία για τον εκσυγχρονισμό της πολιτικής συνοχής