BACKSTORY

Πλουραλισμός και αυτονόητα στην Ευρώπη της ευημερίας - Οι μη συστημικές αναμένουν το σύστημα - Καθυστερήσεις στο Frontier II

10-04-2023 | 07:00
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πλουραλισμός και αυτονόητα στην Ευρώπη της ευημερίας - Οι μη συστημικές αναμένουν το σύστημα - Καθυστερήσεις στο Frontier II
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Πλουραλισμός και αυτονόητα στην Ευρώπη της ευημερίας

Άλλοι αγωνίζονται για τον κατώτερο μισθό, άλλοι για τις τριετίες, και κάποιοι για την ποσότητα της δουλειάς και δεν το λέμε καθόλου περιπαιχτικά για τον εργαζόμενο.

Στις Βαλεαρίδες Νήσους λοιπόν, οι καμαριέρες ζήτησαν και πέτυχαν πλαφόν στα ξενοδοχεία για τον μέγιστο αριθμό δωματίων που θα αναλαμβάνουν να περιποιηθούν. Μιλάμε για 20.000 εργαζόμενες κυρίως που επιχειρούν να ρυθμίσουν για να αντέξουν τον φόρτο εργασίας που έχουν τη θερινή περίοδο στην περιοχή.

Το μέτρο θα ισχύσει από αυτό το καλοκαίρι.

Οι μη συστημικές αναμένουν το σύστημα

Στις συζητήσεις για το πάγωμα των επιτοκίων μέχρι στιγμής δεν έχουν συμμετάσχει οι μη συστημικές τράπεζες. Όμως, θεωρείται απίθανο να μην το πράξουν.

Αναμένουν, λοιπόν, να δουν την μεγάλη εικόνα και στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν. Υποθέτουμε, ευλόγως, με τον ίδιο τρόπο που θα το πράξουν και οι λοιπές τράπεζες. Ας γνωρίζουμε, όμως, πως το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να διαφέρει από τράπεζα σε τράπεζα και από δανειολήπτη σε δανειολήπτη, γιατί το επιτοκιακό περιθώριο που ισχύει δεν είναι το ίδιο ούτε για κάθε πιστωτικό ίδρυμα ούτε για κάθε δανειολήπτη.

Καθυστερήσεις στο Frontier II

Καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά το Frontier ΙΙ. Η Εθνική Τράπεζα κρατάει στους κόλπους της για κάποιο χρονικό διάστημα τα δάνεια, τα οποία θα καταλήξουν στον servicer κατά το Σεπτέμβριο.

Επομένως, όσοι δανειολήπτες είχαν παγώσει το χρόνο αναμένοντας την εξέλιξη, ίσως έχει νόημα να βρουν μια λύση με την τράπεζα αν και δεν είναι σίγουρο να πει κανείς τι είναι καλύτερο να κάνεις τη διαπραγμάτευση με την τράπεζα ή με τον servicer.

Πριν τις εκλογές τα αποτελέσματα των τραπεζών

Αρχές Μαΐου θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα τριμήνου των τραπεζών. Υποθέτουμε πως οι τράπεζες θα ανακοινώσουν όλες προεκλογικά, εκτός αν θέλουν εκτός από τα οικονομικά τους αποτελέσματα, να πραγματοποιούν ανάλυση και των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Σε κάθε περίπτωση, οι εκλογές και οι δυσκολίες τους αποτελούν ένα θέμα που απασχολεί τους ξένους επενδυτές και μάλιστα αρκετά.

Καμπανάκια για Παπουτσάνης

Για πρώτη φορά μετά από χρόνια ισχυρής ανάπτυξης έκλεισε το 2022 η Παπουτσάνης με σημαντική υποχώρηση κερδών παρά την αύξηση των εσόδων. Διαβάζοντας κάποιος προσεκτικά τις οικονομικές καταστάσεις διαπιστώνει ότι 200 χιλιάδες αρνητική επίδραση στα κέρδη υπήρξε κατά το τελευταίο τρίμηνο από την ενοποίηση της Μαλικούτης (Αρκάδι) που εξαγόρασε και απορρόφησε σε χρόνο ρεκόρ ώστε κανένας (πλην των διοικούντων) να μην έχει την πλήρη εικόνα τι ακριβώς πλήρωσε η Παπουτσάνης και για τι ακριβώς πράγμα. Η εταιρία μιλά κυρίως για μη επαναλαμβανόμενες δαπάνες, αλλά ως γνωστόν, το κυρίως είναι μια διασταλτική έννοια. Σημαντικότατη και η αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους σε ποσοστό πάνω από 50%.

Στάση σε … χρηματιστηριακή αργία

Στάση εργασίας πραγματοποιούν οι υπάλληλοι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σήμερα από 12 έως τη λήξη του ωραρίου τους. Οι αγορές πάντως είναι κλειστές λόγω της Αργίας του Πάσχα των Καθολικών και άρα οι παρενέργειες μάλλον δεν θα γίνουν αντιληπτές.

Κέρδη για τους... άλλους

Ο όμιλος ΕΛΓΕΚΑ είχε πέρυσι ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους 2,912 εκατ. ευρώ. Όμως, από μόλις 247 χιλιάδες ευρώ αναλογούν στους μετόχους της εισηγμένης εταιρίας. Δηλαδή, έχουμε μια εισηγμένη όπου τα κέρδη παράγονται κυρίως για τους άλλους (ποιοι είναι αυτοί έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον) και όχι για τους μετόχους της. Κάτι μου θυμίζει αυτή η ιστορία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Bally’s Intralot: Παράταση προθεσμίας δεσμευτικής προσφοράς για την evoke plc

23:46

Βουλή: Κατατέθηκε η τροπολογία για επιτάχυνση της ποινικής διαδικασίας για υποθέσεις βουλευτών

23:32

Η Μέρκελ επικρίνει την EE για έλλειψη διπλωματικών προσπαθειών με τη Ρωσία

23:25

Επεισοδιακές διαδηλώσεις για τις τιμές καυσίμων στην Κένυα - 4 νεκροί, πάνω από 30 τραυματίες

23:18

Επιφυλακτικότητα και μικτά πρόσημα στην Wall Street

23:01

Ράλι για το πετρέλαιο εν μέσω ανησυχιών για τη Μέση Ανατολή

22:44

ΕΕ: Στασιμοπληθωριστικό σοκ «βλέπει» ο Ντομπρόβσκις - «Μικρά περιθώρια για μέτρα στήριξης»

22:34

Τραμπ: «Ανέβαλα την προγραμματισμένη για αύριο επίθεση στο Ιράν»

22:27

Τσίπρας: Την επόμενη Τρίτη στην πλατεία Θησείου οι ανακοινώσεις για το νέο κόμμα

22:18

Σμπώκου (ΣΕΤΕ): Το ζητούμενο της επόμενης μέρας είναι η θωράκιση του ελληνικού τουρισμού

22:11

WSJ: Ο Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να φτιάξει ένα ελικοδρόμιο στον Λευκό Οίκο

22:08

ΗΑΕ: Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στον πυρηνικό σταθμό του Μπαράκα μετά την επιδρομή drone

22:01

Έχασε τη δίκη με τον Σαμ Άλτμαν της OpenAI o Έλον Μασκ

21:39

Πρέσβης Ισραήλ: Παρά τις προκλήσεις, η σχέση με την Ελλάδα εμβαθύνθηκε

21:32

ΚΥΣΕΑ: Επιστρέφουν στη βάση τους οι Patriot από Κάρπαθο και Διδυμότειχο

21:22

ΗΠΑ: Την Παρασκευή στον Λευκό Οίκο η ορκωμοσία του νέου επικεφαλής της Fed

21:21

Μητσοτάκης στον ΣΕΤΕ: Η κρίση στην Μέση Ανατολή μπορεί να δημιουργεί και κάποιες παραπάνω ευκαιρίες για τον ελληνικό τουρισμό

21:14

Ο πρόεδρος του Λιβάνου υπόσχεται να σταματήσει τον πόλεμο με το Ισραήλ

20:56

Μπακογιάννης: «Επικίνδυνη η οικονομική πολιτική της δημοτικής Αρχής Δούκα»

20:45

Γεραπετρίτης: «Η “Γαλάζια Πατρίδα” δεν έχει έρεισμα στο διεθνές δίκαιο»

20:30

ΗΠΑ: «Ανεπαρκής η νέα πρόταση του Ιράν, υπάρχει κίνδυνος να ξαναρχίσει ο πόλεμος»

20:16

BofA: Tο Brent στα 90 δολάρια είναι το καλύτερο σενάριο για το πετρέλαιο

20:08

Βενιζέλος: Η κοινωνία είναι δυσαρεστημένη, φοβισμένη και καχύποπτη απέναντι στο αφήγημα που επιχειρείται να της επιβληθεί

20:01

Η διεθνής αγορά κρατικών ομολόγων σε δίνη: Εκτίναξη αποδόσεων, πληθωρισμός και γεωπολιτικοί κίνδυνοι

19:49

ΗΠΑ: Ένας νεκρός από χανταϊό στο Κολοράντο - Μέτρα για τον Έμπολα λαμβάνουν τα CDC

19:45

Global Sumud Flotilla: Το Ισραήλ αναχαίτισε 28 από τα σκάφη του στολίσκου

19:39

Συγκρατημένες απώλειες για τα ελληνικά ομόλογα παρά το διεθνές sell off

19:37

Χαρδούβελης: Η Ελλάδα πρέπει να κάνει το μεγάλο «μπαμ»

19:35

Μπρατάκος: Η καινοτομία γεννιέται από τη τόλμη των νέων να μετατρέπουν ιδέες σε αξία

19:33

Μανχάταν: Σε ύψη ρεκόρ το μέσο ενοίκιο - Ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 5.000 δολάρια