BACKSTORY

Πλουραλισμός και αυτονόητα στην Ευρώπη της ευημερίας - Οι μη συστημικές αναμένουν το σύστημα - Καθυστερήσεις στο Frontier II

10-04-2023 | 07:00
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πλουραλισμός και αυτονόητα στην Ευρώπη της ευημερίας - Οι μη συστημικές αναμένουν το σύστημα - Καθυστερήσεις στο Frontier II

Πλουραλισμός και αυτονόητα στην Ευρώπη της ευημερίας

Άλλοι αγωνίζονται για τον κατώτερο μισθό, άλλοι για τις τριετίες, και κάποιοι για την ποσότητα της δουλειάς και δεν το λέμε καθόλου περιπαιχτικά για τον εργαζόμενο.

Στις Βαλεαρίδες Νήσους λοιπόν, οι καμαριέρες ζήτησαν και πέτυχαν πλαφόν στα ξενοδοχεία για τον μέγιστο αριθμό δωματίων που θα αναλαμβάνουν να περιποιηθούν. Μιλάμε για 20.000 εργαζόμενες κυρίως που επιχειρούν να ρυθμίσουν για να αντέξουν τον φόρτο εργασίας που έχουν τη θερινή περίοδο στην περιοχή.

Το μέτρο θα ισχύσει από αυτό το καλοκαίρι.

Οι μη συστημικές αναμένουν το σύστημα

Στις συζητήσεις για το πάγωμα των επιτοκίων μέχρι στιγμής δεν έχουν συμμετάσχει οι μη συστημικές τράπεζες. Όμως, θεωρείται απίθανο να μην το πράξουν.

Αναμένουν, λοιπόν, να δουν την μεγάλη εικόνα και στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν. Υποθέτουμε, ευλόγως, με τον ίδιο τρόπο που θα το πράξουν και οι λοιπές τράπεζες. Ας γνωρίζουμε, όμως, πως το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να διαφέρει από τράπεζα σε τράπεζα και από δανειολήπτη σε δανειολήπτη, γιατί το επιτοκιακό περιθώριο που ισχύει δεν είναι το ίδιο ούτε για κάθε πιστωτικό ίδρυμα ούτε για κάθε δανειολήπτη.

Καθυστερήσεις στο Frontier II

Καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά το Frontier ΙΙ. Η Εθνική Τράπεζα κρατάει στους κόλπους της για κάποιο χρονικό διάστημα τα δάνεια, τα οποία θα καταλήξουν στον servicer κατά το Σεπτέμβριο.

Επομένως, όσοι δανειολήπτες είχαν παγώσει το χρόνο αναμένοντας την εξέλιξη, ίσως έχει νόημα να βρουν μια λύση με την τράπεζα αν και δεν είναι σίγουρο να πει κανείς τι είναι καλύτερο να κάνεις τη διαπραγμάτευση με την τράπεζα ή με τον servicer.

Πριν τις εκλογές τα αποτελέσματα των τραπεζών

Αρχές Μαΐου θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα τριμήνου των τραπεζών. Υποθέτουμε πως οι τράπεζες θα ανακοινώσουν όλες προεκλογικά, εκτός αν θέλουν εκτός από τα οικονομικά τους αποτελέσματα, να πραγματοποιούν ανάλυση και των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Σε κάθε περίπτωση, οι εκλογές και οι δυσκολίες τους αποτελούν ένα θέμα που απασχολεί τους ξένους επενδυτές και μάλιστα αρκετά.

Καμπανάκια για Παπουτσάνης

Για πρώτη φορά μετά από χρόνια ισχυρής ανάπτυξης έκλεισε το 2022 η Παπουτσάνης με σημαντική υποχώρηση κερδών παρά την αύξηση των εσόδων. Διαβάζοντας κάποιος προσεκτικά τις οικονομικές καταστάσεις διαπιστώνει ότι 200 χιλιάδες αρνητική επίδραση στα κέρδη υπήρξε κατά το τελευταίο τρίμηνο από την ενοποίηση της Μαλικούτης (Αρκάδι) που εξαγόρασε και απορρόφησε σε χρόνο ρεκόρ ώστε κανένας (πλην των διοικούντων) να μην έχει την πλήρη εικόνα τι ακριβώς πλήρωσε η Παπουτσάνης και για τι ακριβώς πράγμα. Η εταιρία μιλά κυρίως για μη επαναλαμβανόμενες δαπάνες, αλλά ως γνωστόν, το κυρίως είναι μια διασταλτική έννοια. Σημαντικότατη και η αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους σε ποσοστό πάνω από 50%.

Στάση σε … χρηματιστηριακή αργία

Στάση εργασίας πραγματοποιούν οι υπάλληλοι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σήμερα από 12 έως τη λήξη του ωραρίου τους. Οι αγορές πάντως είναι κλειστές λόγω της Αργίας του Πάσχα των Καθολικών και άρα οι παρενέργειες μάλλον δεν θα γίνουν αντιληπτές.

Κέρδη για τους... άλλους

Ο όμιλος ΕΛΓΕΚΑ είχε πέρυσι ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους 2,912 εκατ. ευρώ. Όμως, από μόλις 247 χιλιάδες ευρώ αναλογούν στους μετόχους της εισηγμένης εταιρίας. Δηλαδή, έχουμε μια εισηγμένη όπου τα κέρδη παράγονται κυρίως για τους άλλους (ποιοι είναι αυτοί έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον) και όχι για τους μετόχους της. Κάτι μου θυμίζει αυτή η ιστορία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:12

Τσιάρας: Προτεραιότητα η ανάσχεση του αφθώδους πυρετού και η στήριξη της κτηνοτροφίας

20:01

Κοινό ανακοινωθέν G7: Άμεσο τέλος στις επιθέσεις κατά αμάχων σε Μέση Ανατολή και Ιράν

19:57

Δύσπιστος ο Μερτς αν ο πόλεμος στο Ιράν μπορεί να φέρει αλλαγή καθεστώτος

19:50

Στερεύει το ρευστό στην Ουκρανία – Κλείνει η «κάνουλα» της ΕΕ

19:39

Κινεζικά πλοία προσπάθησαν ανεπιτυχώς να περάσουν από τα Στενά του Ορμούζ

19:27

Νέα πτώση στις ευρωαγορές

19:15

Σνάμπελ (ΕΚΤ) για πόλεμο στη Μέση Ανατολή: Δεν υπάρχει λόγος να βιαστούμε να δράσουμε

19:04

«Πλήγματα» σε αντιδραστήρες του Ιράν - Ρούμπιο: Ο «πόλεμος θα συνεχιστεί 2 με 4 εβδομάδες»

18:55

Ιράν: Πάνω από 300 Αμερικανοί στρατιωτικοί έχουν τραυματιστεί από την έναρξη του πολέμου

18:47

CrediaBank: «Πράσινο φως» από τη ΓΣ για ΑΜΚ έως 300 εκατ. ευρώ

18:46

Real Consulting: Από 30 Μαρτίου στο ταμπλό οι νέες μετοχές από την ΑΜΚ

18:37

Όταν έχεις δεμένα τα χέρια

18:34

ΓΕΒΚΑ: Αύξηση 77% στα καθαρά κέρδη το 2025 - Πρόταση για μέρισμα €0,1 ανά μετοχή

18:27

Ρουμπινί: Ο Τραμπ θα κλιμακώσει τον πόλεμο - Ρίσκο για στασιμοπληθωρισμό δεκαετίας 1970

18:22

Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν εκατοντάδες πυραύλους Tomahawk εναντίον του Ιράν

18:09

Κακό το one size fits for all, χειρότερο το too little too late

17:55

CNL Capital: Έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου έως 200.000 ευρώ

17:51

Έναρξη συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ για την εντατικοποίηση επιστροφών παράνομων μεταναστών

17:49

Axios: Δριμύ «κατηγορώ» Βανς σε Νετανιάχου - «Πούλησες εύκολο πόλεμο στον Τραμπ»

17:49

ΗΠΑ: Σε χαμηλό τριμήνου υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη

17:46

Κικίλιας: «Άσκηση ετοιμότητας του Λιμενικού με σενάριο πλήγματος σε δεξαμενόπλοιο»

17:35

Πιερρακάκης: Στοχευμένα, δίκαια, αποτελεσματικά μέτρα στήριξης με έμφαση στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις

17:29

Νέα βουτιά στο Χρηματιστήριο της Αθήνας – Στους χειρότερους μήνες της δεκαετίας ο Μάρτιος

17:06

e-ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών έως τις 3 Απριλίου

16:53

Δημοσιεύθηκαν τα εγκεκριμένα, νέα προγράμματα κατάρτισης της ΔΥΠΑ

16:42

Formula1 και Allwyn επεκτείνουν τη συνεργασία τους με νέα πολυετή συμφωνία

16:36

Συμφωνία ΔΕΣΦΑ και Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον Κάθετο Διάδρομο

16:28

Eurobank: Επέλεξε την Knowcrunch για τις εκπαιδεύσεις των στελεχών της στο AI

16:18

Microsoft: Η μετοχή οδεύει για το χειρότερο τρίμηνο από το 2008 - Το «διπλό χτύπημα» που δέχεται το AI

16:16

Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές: Σημείο καμπής για τις αγορές ο πόλεμος στο Ιράν – Συστήνουν επαγρύπνηση, τι λένε για τράπεζες και private credit