BACKSTORY

Πλουραλισμός και αυτονόητα στην Ευρώπη της ευημερίας - Οι μη συστημικές αναμένουν το σύστημα - Καθυστερήσεις στο Frontier II

10-04-2023 | 07:00
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πλουραλισμός και αυτονόητα στην Ευρώπη της ευημερίας - Οι μη συστημικές αναμένουν το σύστημα - Καθυστερήσεις στο Frontier II

Πλουραλισμός και αυτονόητα στην Ευρώπη της ευημερίας

Άλλοι αγωνίζονται για τον κατώτερο μισθό, άλλοι για τις τριετίες, και κάποιοι για την ποσότητα της δουλειάς και δεν το λέμε καθόλου περιπαιχτικά για τον εργαζόμενο.

Στις Βαλεαρίδες Νήσους λοιπόν, οι καμαριέρες ζήτησαν και πέτυχαν πλαφόν στα ξενοδοχεία για τον μέγιστο αριθμό δωματίων που θα αναλαμβάνουν να περιποιηθούν. Μιλάμε για 20.000 εργαζόμενες κυρίως που επιχειρούν να ρυθμίσουν για να αντέξουν τον φόρτο εργασίας που έχουν τη θερινή περίοδο στην περιοχή.

Το μέτρο θα ισχύσει από αυτό το καλοκαίρι.

Οι μη συστημικές αναμένουν το σύστημα

Στις συζητήσεις για το πάγωμα των επιτοκίων μέχρι στιγμής δεν έχουν συμμετάσχει οι μη συστημικές τράπεζες. Όμως, θεωρείται απίθανο να μην το πράξουν.

Αναμένουν, λοιπόν, να δουν την μεγάλη εικόνα και στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν. Υποθέτουμε, ευλόγως, με τον ίδιο τρόπο που θα το πράξουν και οι λοιπές τράπεζες. Ας γνωρίζουμε, όμως, πως το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να διαφέρει από τράπεζα σε τράπεζα και από δανειολήπτη σε δανειολήπτη, γιατί το επιτοκιακό περιθώριο που ισχύει δεν είναι το ίδιο ούτε για κάθε πιστωτικό ίδρυμα ούτε για κάθε δανειολήπτη.

Καθυστερήσεις στο Frontier II

Καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά το Frontier ΙΙ. Η Εθνική Τράπεζα κρατάει στους κόλπους της για κάποιο χρονικό διάστημα τα δάνεια, τα οποία θα καταλήξουν στον servicer κατά το Σεπτέμβριο.

Επομένως, όσοι δανειολήπτες είχαν παγώσει το χρόνο αναμένοντας την εξέλιξη, ίσως έχει νόημα να βρουν μια λύση με την τράπεζα αν και δεν είναι σίγουρο να πει κανείς τι είναι καλύτερο να κάνεις τη διαπραγμάτευση με την τράπεζα ή με τον servicer.

Πριν τις εκλογές τα αποτελέσματα των τραπεζών

Αρχές Μαΐου θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα τριμήνου των τραπεζών. Υποθέτουμε πως οι τράπεζες θα ανακοινώσουν όλες προεκλογικά, εκτός αν θέλουν εκτός από τα οικονομικά τους αποτελέσματα, να πραγματοποιούν ανάλυση και των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Σε κάθε περίπτωση, οι εκλογές και οι δυσκολίες τους αποτελούν ένα θέμα που απασχολεί τους ξένους επενδυτές και μάλιστα αρκετά.

Καμπανάκια για Παπουτσάνης

Για πρώτη φορά μετά από χρόνια ισχυρής ανάπτυξης έκλεισε το 2022 η Παπουτσάνης με σημαντική υποχώρηση κερδών παρά την αύξηση των εσόδων. Διαβάζοντας κάποιος προσεκτικά τις οικονομικές καταστάσεις διαπιστώνει ότι 200 χιλιάδες αρνητική επίδραση στα κέρδη υπήρξε κατά το τελευταίο τρίμηνο από την ενοποίηση της Μαλικούτης (Αρκάδι) που εξαγόρασε και απορρόφησε σε χρόνο ρεκόρ ώστε κανένας (πλην των διοικούντων) να μην έχει την πλήρη εικόνα τι ακριβώς πλήρωσε η Παπουτσάνης και για τι ακριβώς πράγμα. Η εταιρία μιλά κυρίως για μη επαναλαμβανόμενες δαπάνες, αλλά ως γνωστόν, το κυρίως είναι μια διασταλτική έννοια. Σημαντικότατη και η αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους σε ποσοστό πάνω από 50%.

Στάση σε … χρηματιστηριακή αργία

Στάση εργασίας πραγματοποιούν οι υπάλληλοι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σήμερα από 12 έως τη λήξη του ωραρίου τους. Οι αγορές πάντως είναι κλειστές λόγω της Αργίας του Πάσχα των Καθολικών και άρα οι παρενέργειες μάλλον δεν θα γίνουν αντιληπτές.

Κέρδη για τους... άλλους

Ο όμιλος ΕΛΓΕΚΑ είχε πέρυσι ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους 2,912 εκατ. ευρώ. Όμως, από μόλις 247 χιλιάδες ευρώ αναλογούν στους μετόχους της εισηγμένης εταιρίας. Δηλαδή, έχουμε μια εισηγμένη όπου τα κέρδη παράγονται κυρίως για τους άλλους (ποιοι είναι αυτοί έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον) και όχι για τους μετόχους της. Κάτι μου θυμίζει αυτή η ιστορία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Το ΑΠΘ ετοιμάζεται να «πάει Διάστημα» με τον νανοδορυφόρο PeakSat

23:37

Ζελένσκι: Επισκέπτεται την Ιορδανία για «σημαντικές συναντήσεις»

23:15

Συνελήφθη 19χρονος στην Αγ. Παρασκευή που εκβίαζε ανηλίκους

22:46

Θεοχάρης: Συμμετοχή του ΥΦΥΠΕΞ στην 14η Υπουργική διάσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου

22:18

Πάπας Λέων: Ο Θεός απορρίπτει τις προσευχές ηγετών που διεξάγουν πολέμους

21:47

Καλαφάτης: Η Θεσσαλονίκη μεταμορφώνεται με έργα που υλοποιούνται με συνέπεια

21:18

Γαλλία: Δύο νέες συλλήψεις για την αποτυχημένη επίθεση εναντίον της BofA στο Παρίσι

21:00

Κακλαμάνης: Η προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί κοινή ευθύνη

20:49

Κοντογεώργης: Η Ροδόπη βρίσκεται στο επίκεντρο της Εθνικής Στρατηγικής για την Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη

20:40

ΕΛΑΣ: Επιχειρήσεις σε οικισμούς σε Ίλιον, Ασπρόπυργο, Αχαρνές και Ελευσίνα - Κατασχέθηκαν ναρκωτικά και όπλα

20:32

Λίβανος: Περισσότεροι από 1.200 νεκροί σε ισραηλινά πλήγματα από την έναρξη του πολέμου

20:18

Τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τον πρόεδρο των ΗΑΕ

20:03

Την Τρίτη η κηδεία της Μαρινέλλας - Σε προσκύνημα η σορός της στη Μητρόπολη Αθηνών

19:50

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου έδωσε εντολή στον στρατό να επεκτείνει τη ζώνη ασφαλείας στον νότιο Λίβανο

19:21

Γαλλία: Ο πρόεδρος Μακρόν εκφράζει τη στήριξή του στον Λατίνο Πατριάρχη Ιεροσολύμων

19:12

Ιράν: Ο νέος Ανώτατος ηγέτης ευχαρίστησε τον ιρακινό λαό και τη θρησκευτική ηγεσία για τη στήριξή τους

19:00

ΗΠΑ - Ισραήλ: Έχουν κοινό εχθρό, αλλά διαφορετικούς πολέμους

18:51

Νετανιάχου: Η απαγόρευση για τον Πανάγιο Τάφο δεν είχε κακόβουλη πρόθεση

18:33

Ιράν: Κατέστρεψε αμερικανικό αεροσκάφος διοίκησης και ελέγχου στη Σαουδική Αραβία

18:24

Ιταλία: Η κυβέρνηση εκφράζει την αλληλεγγύη της προς τον Λατίνο Πατριάρχη Ιεροσολύμων

18:00

Επενδυτική ψυχολογία σε καιρό πολέμου – Οι παγίδες που κοστίζουν ακριβά

17:51

Πακιστάν, Τουρκία, Σ. Αραβία και Αιγύπτος προτείνουν σχέδιο για το Ιράν

17:40

Πιερρακάκης: Θα στηρίξουμε τους πολίτες, τους εργαζομένους, τις επιχειρήσεις, την παραγωγή, για όσο διάστημα χρειαστεί

17:19

Eli Lilly: Συμφωνία $2,75 δισ. για παγκόσμια διάθεση φαρμάκων που έχουν αναπτυχθεί μέσω ΑΙ

16:57

Οι Ελβετοί τάσσονται υπέρ της θέσπισης αυστηρότερων κανόνων για τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από ανήλικους

16:36

Reuters: Ο τζόγος πριν από ορισμένες ανακοινώσεις του Τραμπ δημιουργεί ερωτηματικά

16:26

Μητσοτάκης: Σύσκεψη με αντικείμενο την Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών

16:00

Γιατί διστάζει η ΕΕ; Τα μαθήματα από την ενεργειακή κρίση του 2022

15:41

Λίβανος: Κηδεύτηκαν οι τρεις δημοσιογράφοι που σκοτώθηκαν σε ισραηλινή επιδρομή

15:29

Η ισραηλινή αστυνομία εμπόδισε τον Καθολικό Πατριάρχη Ιεροσολύμων να εισέλθει στον Πανάγιο Τάφο