BACKSTORY

Πλουραλισμός και αυτονόητα στην Ευρώπη της ευημερίας - Οι μη συστημικές αναμένουν το σύστημα - Καθυστερήσεις στο Frontier II

10-04-2023 | 07:00
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πλουραλισμός και αυτονόητα στην Ευρώπη της ευημερίας - Οι μη συστημικές αναμένουν το σύστημα - Καθυστερήσεις στο Frontier II

Πλουραλισμός και αυτονόητα στην Ευρώπη της ευημερίας

Άλλοι αγωνίζονται για τον κατώτερο μισθό, άλλοι για τις τριετίες, και κάποιοι για την ποσότητα της δουλειάς και δεν το λέμε καθόλου περιπαιχτικά για τον εργαζόμενο.

Στις Βαλεαρίδες Νήσους λοιπόν, οι καμαριέρες ζήτησαν και πέτυχαν πλαφόν στα ξενοδοχεία για τον μέγιστο αριθμό δωματίων που θα αναλαμβάνουν να περιποιηθούν. Μιλάμε για 20.000 εργαζόμενες κυρίως που επιχειρούν να ρυθμίσουν για να αντέξουν τον φόρτο εργασίας που έχουν τη θερινή περίοδο στην περιοχή.

Το μέτρο θα ισχύσει από αυτό το καλοκαίρι.

Οι μη συστημικές αναμένουν το σύστημα

Στις συζητήσεις για το πάγωμα των επιτοκίων μέχρι στιγμής δεν έχουν συμμετάσχει οι μη συστημικές τράπεζες. Όμως, θεωρείται απίθανο να μην το πράξουν.

Αναμένουν, λοιπόν, να δουν την μεγάλη εικόνα και στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν. Υποθέτουμε, ευλόγως, με τον ίδιο τρόπο που θα το πράξουν και οι λοιπές τράπεζες. Ας γνωρίζουμε, όμως, πως το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να διαφέρει από τράπεζα σε τράπεζα και από δανειολήπτη σε δανειολήπτη, γιατί το επιτοκιακό περιθώριο που ισχύει δεν είναι το ίδιο ούτε για κάθε πιστωτικό ίδρυμα ούτε για κάθε δανειολήπτη.

Καθυστερήσεις στο Frontier II

Καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά το Frontier ΙΙ. Η Εθνική Τράπεζα κρατάει στους κόλπους της για κάποιο χρονικό διάστημα τα δάνεια, τα οποία θα καταλήξουν στον servicer κατά το Σεπτέμβριο.

Επομένως, όσοι δανειολήπτες είχαν παγώσει το χρόνο αναμένοντας την εξέλιξη, ίσως έχει νόημα να βρουν μια λύση με την τράπεζα αν και δεν είναι σίγουρο να πει κανείς τι είναι καλύτερο να κάνεις τη διαπραγμάτευση με την τράπεζα ή με τον servicer.

Πριν τις εκλογές τα αποτελέσματα των τραπεζών

Αρχές Μαΐου θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα τριμήνου των τραπεζών. Υποθέτουμε πως οι τράπεζες θα ανακοινώσουν όλες προεκλογικά, εκτός αν θέλουν εκτός από τα οικονομικά τους αποτελέσματα, να πραγματοποιούν ανάλυση και των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Σε κάθε περίπτωση, οι εκλογές και οι δυσκολίες τους αποτελούν ένα θέμα που απασχολεί τους ξένους επενδυτές και μάλιστα αρκετά.

Καμπανάκια για Παπουτσάνης

Για πρώτη φορά μετά από χρόνια ισχυρής ανάπτυξης έκλεισε το 2022 η Παπουτσάνης με σημαντική υποχώρηση κερδών παρά την αύξηση των εσόδων. Διαβάζοντας κάποιος προσεκτικά τις οικονομικές καταστάσεις διαπιστώνει ότι 200 χιλιάδες αρνητική επίδραση στα κέρδη υπήρξε κατά το τελευταίο τρίμηνο από την ενοποίηση της Μαλικούτης (Αρκάδι) που εξαγόρασε και απορρόφησε σε χρόνο ρεκόρ ώστε κανένας (πλην των διοικούντων) να μην έχει την πλήρη εικόνα τι ακριβώς πλήρωσε η Παπουτσάνης και για τι ακριβώς πράγμα. Η εταιρία μιλά κυρίως για μη επαναλαμβανόμενες δαπάνες, αλλά ως γνωστόν, το κυρίως είναι μια διασταλτική έννοια. Σημαντικότατη και η αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους σε ποσοστό πάνω από 50%.

Στάση σε … χρηματιστηριακή αργία

Στάση εργασίας πραγματοποιούν οι υπάλληλοι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σήμερα από 12 έως τη λήξη του ωραρίου τους. Οι αγορές πάντως είναι κλειστές λόγω της Αργίας του Πάσχα των Καθολικών και άρα οι παρενέργειες μάλλον δεν θα γίνουν αντιληπτές.

Κέρδη για τους... άλλους

Ο όμιλος ΕΛΓΕΚΑ είχε πέρυσι ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους 2,912 εκατ. ευρώ. Όμως, από μόλις 247 χιλιάδες ευρώ αναλογούν στους μετόχους της εισηγμένης εταιρίας. Δηλαδή, έχουμε μια εισηγμένη όπου τα κέρδη παράγονται κυρίως για τους άλλους (ποιοι είναι αυτοί έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον) και όχι για τους μετόχους της. Κάτι μου θυμίζει αυτή η ιστορία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:28

Reuters: Η Meta κερδίζει τεράστια ποσά από τις fake διαφημίσεις στις πλατφόρμες της

13:48

Η Κύπρος ένα βήμα πιο κοντά στο ΝΑΤΟ

13:34

Nvidia: Ζητά απ' την TSMC περισσότερες προμήθειες τσιπ για να καλύψει τη ζήτηση για ΑΙ

13:12

Άρχισε η εφαρμογή του σχεδίου αστυνόμευσης σε οικισμούς Ρομά

13:00

Πόσες συναλλαγές κάνουν και τι ξοδεύουν οι Έλληνες μέσω καρτών

12:52

Μακρόν: Τα κοσμήματα που κλάπηκαν από το Λούβρο θα βρεθούν

12:41

Από τα ξενοδοχεία ως τα μικρά καφέ: Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος και η τοπική οικονομία

12:32

Ηράκλειο: Με αμείωτη ένταση οι έρευνες για το μακελειό στα Βορίζια

12:28

ΗΠΑ: Απέσυραν τον Σύρο πρόεδρο αλ Σάρα από τη μαύρη λίστα των «τρομοκρατών»

12:22

Αφγανιστάν: Η Καμπούλ ανακοίνωσε ότι απέτυχαν οι διαπραγματεύσεις με το Πακιστάν

12:15

ΗΠΑ: Δικαστής εμπόδισε την ανάπτυξη της Εθνοφρουράς στο Πόρτλαντ

12:10

Ναυτική δύναμη της ΕΕ εγγυάται την ασφάλεια ελληνόκτητου δεξαμενόπλοιου που υπέστη επίθεση πειρατών στον Κόλπο του Άντεν

12:04

Μητσοτάκης: Σήμερα τα ελληνικά φτερά είναι ισχυρότερα από ποτέ

11:55

Η «ακτινογραφία» της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό

11:44

Ρωσία: Ο Λαβρόφ έχει πέσει στη δυσμένεια του Πούτιν;

11:26

Kοζάνη: Χαμηλές και φέτος οι προσδοκίες για την φετινή παραγωγή κρόκου

11:19

Σε εξέλιξη οι εργασίες στις πληγείσες από τον «Daniel» γέφυρες της Θεσσαλίας

10:59

ΟΟΣΑ: Σε υψηλά επίπεδα οι ροές ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα

10:51

42ος Μαραθώνιος: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

10:32

Ιράν: Μέγα ψέμα η εμπλοκή σε υποτιθέμενη απόπειρα δολοφονίας της πρέσβη του Ισραήλ στο Μεξικό

10:22

Δένδιας: Η Πολεμική Αεροπορία εισέρχεται σε μια νέα εποχή

09:59

Ξάνθη: 4 εκδρομές για να γίνετε ένα με τη φύση

09:53

Pfizer: Εξαγοράζει τη Metsera έναντι 10 δισ. δολαρίων

09:34

ΗΠΑ: Για ένα χρόνο η εξαίρεση της Ουγγαρίας από τις κυρώσεις των ΗΠΑ στο ρωσικό πετρέλαιο και αέριο

09:23

Ο Πειραιάς στο επίκεντρο της ναυτιλιακής ανάκαμψης

09:09

Ουκρανία: Ευρείας κλίμακας επίθεση της Ρωσίας εναντίον ενεργειακών υποδομών

09:01

Τραμπ: Κανένας αξιωματούχος των ΗΠΑ στη σύνοδο G20 στη Νότια Αφρική

08:50

Σούπερ μάρκετ: Η «μάχη» της σάλας – Πώς ψωνίζουν οι καταναλωτές

08:41

Κογκρέσο: Οι Ρεπουμπλικάνοι απέρριψαν συμβιβαστική πρόταση των Δημοκρατικών για τερματισμό του shutdown

08:20

Οι Βρυξέλλες εγκαινιάζουν το μεγαλύτερο εργοστάσιο συσκευασίας από μύκητες στην Ευρώπη