BACKSTORY

ΑΤ1, μια αγορά σε αποδρομή - Τι γίνεται με τα κόκκινα δάνεια - Οι εκτιμήσεις της ΤτΕ - Grivalia: «Δωράκι» 20 εκατ. ευρώ

21-03-2023 | 07:00
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΑΤ1, μια αγορά σε αποδρομή - Τι γίνεται με τα κόκκινα δάνεια - Οι εκτιμήσεις της ΤτΕ - Grivalia: «Δωράκι» 20 εκατ. ευρώ

ΑΤ1 μια αγορά σε αποδρομή

Τα Additional Tier I ομόλογα φαίνεται πως ταρακουνήθηκαν διεθνώς και θα πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα από τις ευρωπαϊκές αρχές για την αναστήλωσή τους.

Στην Ε.Ε. τα ομόλογα αυτά συμμετέχουν μετά τους μετόχους στο Bail In.

Όμως υπάρχει και αγορά εκτός Ε.Ε. η οποία εν προκειμένω είναι αρκετά ενεργή. Η συγκεκριμένη αγορά πάντως αξιολογείται σε 275 δισ. ευρώ και οι αποφάσεις της Κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας τη γονάτισαν.

Σε ό,τι αφορά την Ελβετία, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας θα χρειαστεί να προβληματιστεί πολύ αν θέλει να συνεχίσει να παρέχει καλές υπηρεσίες στους πλούσιους όλου του κόσμου και όχι μόνον σε συγκεκριμένους πλούσιους που δεν θεωρούνται και τόσο φερέγγυοι.

Τι γίνεται με τα κόκκινα δάνεια

Σε ό,τι αφορά τα δικά μας... τα προβληματάκια είναι αρκετά και θα πρέπει κάποιος να τα αναζητήσει σε έναν αδιόρατο φόβο μη τυχόν και υπάρξει μεγάλο πρόβλημα στα ρυθμισμένα δάνεια και κυρίως σε αυτά που διαχειρίζονται οι servicers ή που έχουν τιτλοποιήσει.

Όμως οι τραπεζίτες έχουν μεγαλύτερο φόβο για τις εκλογές. Τι φοβούνται; Μην τυχόν μέσα σε αυτήν τη δίνη οι εκλογές δεν δώσουν γρήγορα και άμεσα σταθερή κυβέρνηση και επηρεαστούν οι προοπτικές της οικονομίας αλλά και οι δικές τους.

Οι εκτιμήσεις της ΤτΕ

Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας στο CNBC, πρόβλεψε πως τελειώνει ο κύκλος της ανόδου των επιτοκίων.... Δεν είμαι ειδικότερος αλλά ένα άγχος το έχω πως οι προβλέψεις αυτές μέσα δεν θα πέσουν.

Για να δούμε... Άλλωστε η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι δύο μήνες αργότερα. Έχουμε χρόνο

«Δωράκι» 20 εκατ. ευρώ

Πολύ ωραία πράγματα συμβαίνουν στη Grivalia Hospitality. Αποφάσισαν λέει να δώσουν δωρεάν 12.507.738 νέες μετοχές οι οποίες θα εκδοθούν με κεφαλαιοποίηση διαφοράς από την έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο σε ανώτερα και ανώτατα στελέχη του ομίλου. Οι μετοχές αυτές μπορούν να πουληθούν στην εταιρία δηλαδή τη Grivalia Hospitality έναντι 1,6 ευρώ την κάθε μια από την 30η Νοεμβρίου 2023 έως και την 30η Νοεμβρίου 2025. Σε απλά μαθηματικά το «δωράκι» ανέρχεται στο ποσό των 20 εκατ. ευρώ… μόνο.

Περί εταιρικής διακυβέρνησης

Σας έχω πει ότι μου αρέσουν παρά πολύ τα πρόστιμα για την εταιρική διακυβέρνηση που πέφτουν στη μαρίδα του Χρηματιστηρίου (Λεβεντέρης, Λανακάμ κλπ). Όμως θα ήθελα να δω τις προσεχείς ημέρες πως ακριβώς ελέγχεται η πολιτική αποδοχών όταν πέφτουν αμοιβές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε μεγαλομετόχους και διοικούντες. Εκτός και αν η πολιτική αποδοχών έχει εξαιρεθεί από τη χρηστή εταιρική διακυβέρνηση για λόγους μη διατάραξης κατεστημένων.

Ορκωτών τρικ με την αξιολόγηση εσωτερικού ελέγχου

Η νέα σπαζοκεφαλιά για τις εισηγμένες ονομάζεται αξιολόγηση συστημάτων εσωτερικού ελέγχου η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του μήνα. Και η αξιολόγηση έχει ένα κόστος όπως και να το κάνουμε ειδικά αν λάβει κάποιος υπόψιν του ότι οι εταιρίες ορκωτών θέλουν να κάνουν οι ίδιες την αξιολόγηση και κόβουν κάτι απίστευτα κοστούμια που για μια μικρή εισηγμένη φτάνουν και τις 40 με 50.000 ευρώ. Όμως ο νόμος δεν μιλά για αξιολόγηση από ορκωτούς αλλά και από εταιρίες που ειδικεύονται στον εσωτερικό έλεγχο οι οποίες έχουν αρκετά χαμηλότερες χρεώσεις και το θέμα είναι να μην τσιμπήσει κάποιος από το marketing των ορκωτών.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Βρετανικό ΥΠΕΞ: Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ταξιδέψετε στο Ισραήλ

23:37

Σδούκου: Μεγάλη ανησυχία για την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή

23:16

Βουλή: Συλλυπητήρια Νικήτα Κακλαμάνη για το θάνατο του πρώην βουλευτή Μάνου Φραγκιαδουλάκη

22:47

Θεσσαλονίκη: Διαρρήκτες άρπαξαν μεγάλο χρηματικό ποσό, χρυσές λίρες και κοσμήματα από μεζονέτα

22:17

Βεβαιώθηκαν 1.060 παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας σε ένα 24ωρο σε 6 νομούς της Κ. Μακεδονίας

22:04

Νετανιάχου: Το Ισραήλ σκότωσε τον αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών των Φρουρών της Επανάστασης

21:48

Ηράκλειο: Δύο συλλήψεις για όπλα και ναρκωτικά

21:24

Bloomberg: Η αγορά πετρελαίου προετοιμάζεται για αναταραχή

21:18

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη δύο ανηλίκων για κλοπή σε παραλία της Χαλκιδικής

21:00

Ολλανδία: Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές στην Χάγη καλούν την κυβέρνηση να λάβει μέτρα κατά της «γενοκτονίας» στη Γάζα

20:45

Τρεις συλλήψεις για κλοπές στους χώρους του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών

20:26

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν με Τραμπ για τη σύγκρουση Ισραήλ - Ιράν

20:06

Τραμπ: Έθεσε βέτο στην πρόθεση των Ισραηλινών να δολοφονήσουν τον Χαμενεΐ

20:00

Ισραήλ – Ιράν: Η αντιφατική θέση της Ευρώπης, οι οικονομικές επιπτώσεις και η απειλή των πυρηνικών

19:54

Ισραήλ: Πέντε Ουκρανοί νεκροί απ' τους ιρανικούς πυραύλους στην Μπατ Γιαμ

19:35

Ασθενίδης (ΚτΠ): Η Κοινωνία της Πληροφορίας δίνει το στίγμα του μέλλοντος

19:21

Ιράν: Τουλάχιστον 14 πυρηνικοί επιστήμονες έχουν σκοτωθεί από επιθέσεις των Ισραηλινών

19:11

Εντοπίστηκε παράνομο αποστακτήριο στην Κρήτη - Κατασχέθηκαν πάνω από τέσσερις τόνοι αλκοολούχου ποτού

19:08

Σε εξέλιξη κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Σύνταγμα

19:04

Ο Όμιλος Καστελόριζο επεκτείνει τις επενδύσεις του στο real estate

18:52

Τραμπ: «Ανοιχτός» σε μεσολάβηση Πούτιν για τη σύρραξη Ιράν/Ισραήλ - Δηλώνει ότι είναι «πιθανή» η εμπλοκή των ΗΠΑ

18:47

Μακρόν: Επίσκεψη στη Γροιλανδία για να επιδείξει την αλληλεγγύη της Γαλλίας και της ΕΕ

18:09

Κικίλιας: Η κρίση στη Μ. Ανατολή επηρεάζει τρόφιμα, ενέργεια, μεταφορές

17:56

Χαρδαλιάς: Αυτοψίες σε αντιπλημμυρικά έργα στη Βάρη και τα Βριλήσσια

17:44

Τραμπ: Κάντε τη Μέση Ανατολή σπουδαία ξανά - Ιράν και Ισραήλ πρέπει να έρθουν σε συμφωνία

17:26

Etihad Airways: Ακύρωσε τις πτήσεις της μεταξύ του Αμπού Ντάμπι και του Τελ Αβίβ μέχρι τις 22 Ιουνίου

17:01

Στην Κύπρο τη Δευτέρα ο Ν. Δένδιας - Συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας

16:59

Φάμελλος: Διαψεύσαμε όσους προέβλεπαν συνέδριο διχόνοιας και μαχών - Ήταν συνέδριο δημοκρατίας και σύνθεσης

16:55

Επικοινωνία Φιντάν - Λαβρόφ για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

16:28

WSJ: Οι επιθέσεις του Ισραήλ αφήνουν τον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν εκτεθειμένο και χωρίς καλές επιλογές