BACKSTORY

ΑΤ1, μια αγορά σε αποδρομή - Τι γίνεται με τα κόκκινα δάνεια - Οι εκτιμήσεις της ΤτΕ - Grivalia: «Δωράκι» 20 εκατ. ευρώ

21-03-2023 | 07:00
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΑΤ1, μια αγορά σε αποδρομή - Τι γίνεται με τα κόκκινα δάνεια - Οι εκτιμήσεις της ΤτΕ - Grivalia: «Δωράκι» 20 εκατ. ευρώ
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

ΑΤ1 μια αγορά σε αποδρομή

Τα Additional Tier I ομόλογα φαίνεται πως ταρακουνήθηκαν διεθνώς και θα πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα από τις ευρωπαϊκές αρχές για την αναστήλωσή τους.

Στην Ε.Ε. τα ομόλογα αυτά συμμετέχουν μετά τους μετόχους στο Bail In.

Όμως υπάρχει και αγορά εκτός Ε.Ε. η οποία εν προκειμένω είναι αρκετά ενεργή. Η συγκεκριμένη αγορά πάντως αξιολογείται σε 275 δισ. ευρώ και οι αποφάσεις της Κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας τη γονάτισαν.

Σε ό,τι αφορά την Ελβετία, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας θα χρειαστεί να προβληματιστεί πολύ αν θέλει να συνεχίσει να παρέχει καλές υπηρεσίες στους πλούσιους όλου του κόσμου και όχι μόνον σε συγκεκριμένους πλούσιους που δεν θεωρούνται και τόσο φερέγγυοι.

Τι γίνεται με τα κόκκινα δάνεια

Σε ό,τι αφορά τα δικά μας... τα προβληματάκια είναι αρκετά και θα πρέπει κάποιος να τα αναζητήσει σε έναν αδιόρατο φόβο μη τυχόν και υπάρξει μεγάλο πρόβλημα στα ρυθμισμένα δάνεια και κυρίως σε αυτά που διαχειρίζονται οι servicers ή που έχουν τιτλοποιήσει.

Όμως οι τραπεζίτες έχουν μεγαλύτερο φόβο για τις εκλογές. Τι φοβούνται; Μην τυχόν μέσα σε αυτήν τη δίνη οι εκλογές δεν δώσουν γρήγορα και άμεσα σταθερή κυβέρνηση και επηρεαστούν οι προοπτικές της οικονομίας αλλά και οι δικές τους.

Οι εκτιμήσεις της ΤτΕ

Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας στο CNBC, πρόβλεψε πως τελειώνει ο κύκλος της ανόδου των επιτοκίων.... Δεν είμαι ειδικότερος αλλά ένα άγχος το έχω πως οι προβλέψεις αυτές μέσα δεν θα πέσουν.

Για να δούμε... Άλλωστε η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι δύο μήνες αργότερα. Έχουμε χρόνο

«Δωράκι» 20 εκατ. ευρώ

Πολύ ωραία πράγματα συμβαίνουν στη Grivalia Hospitality. Αποφάσισαν λέει να δώσουν δωρεάν 12.507.738 νέες μετοχές οι οποίες θα εκδοθούν με κεφαλαιοποίηση διαφοράς από την έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο σε ανώτερα και ανώτατα στελέχη του ομίλου. Οι μετοχές αυτές μπορούν να πουληθούν στην εταιρία δηλαδή τη Grivalia Hospitality έναντι 1,6 ευρώ την κάθε μια από την 30η Νοεμβρίου 2023 έως και την 30η Νοεμβρίου 2025. Σε απλά μαθηματικά το «δωράκι» ανέρχεται στο ποσό των 20 εκατ. ευρώ… μόνο.

Περί εταιρικής διακυβέρνησης

Σας έχω πει ότι μου αρέσουν παρά πολύ τα πρόστιμα για την εταιρική διακυβέρνηση που πέφτουν στη μαρίδα του Χρηματιστηρίου (Λεβεντέρης, Λανακάμ κλπ). Όμως θα ήθελα να δω τις προσεχείς ημέρες πως ακριβώς ελέγχεται η πολιτική αποδοχών όταν πέφτουν αμοιβές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε μεγαλομετόχους και διοικούντες. Εκτός και αν η πολιτική αποδοχών έχει εξαιρεθεί από τη χρηστή εταιρική διακυβέρνηση για λόγους μη διατάραξης κατεστημένων.

Ορκωτών τρικ με την αξιολόγηση εσωτερικού ελέγχου

Η νέα σπαζοκεφαλιά για τις εισηγμένες ονομάζεται αξιολόγηση συστημάτων εσωτερικού ελέγχου η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του μήνα. Και η αξιολόγηση έχει ένα κόστος όπως και να το κάνουμε ειδικά αν λάβει κάποιος υπόψιν του ότι οι εταιρίες ορκωτών θέλουν να κάνουν οι ίδιες την αξιολόγηση και κόβουν κάτι απίστευτα κοστούμια που για μια μικρή εισηγμένη φτάνουν και τις 40 με 50.000 ευρώ. Όμως ο νόμος δεν μιλά για αξιολόγηση από ορκωτούς αλλά και από εταιρίες που ειδικεύονται στον εσωτερικό έλεγχο οι οποίες έχουν αρκετά χαμηλότερες χρεώσεις και το θέμα είναι να μην τσιμπήσει κάποιος από το marketing των ορκωτών.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:59

Ρωσία: Ο ηγέτης του αντιπολεμικού κόμματος «Γιάμπλακο» δήλωσε ότι δεν θα σιωπήσει

23:49

Γαλλία: Κλοπή συλλεκτικών καρτών Pokémon αξίας 80.000 ευρώ

23:39

Η Μόσχα απορρίπτει τις «αβάσιμες» επικρίσεις της Ιαπωνίας και καταγγέλλει τον «αναθεωρητισμό» της

23:30

Tουσκ: Συνελήφθη Ρώσος που είχε στρατολογηθεί για να δολοφονήσει έναν Αμερικανο-Ουκρανό

23:22

Ρωμανός για Τσίπρα: «Τα μόνα συμφέροντα με τα οποία συγκρούστηκε ήταν της μεσαίας τάξης»

23:17

Wall Street: Ο «ήπιος» πληθωρισμός ώθησε σε νέο ρεκόρ τον S&P 500

22:58

Καναδάς: Αίτημα για αποχώρηση του πρεσβευτή των ΗΠΑ συγκεντρώνει πάνω από 100.000 υπογραφές

22:38

Έξι συλλήψεις για εμπρησμούς από αμέλεια και πρόστιμα

22:23

Κοινές περιπολίες ιταλών και ελλήνων αστυνομικών στη Ρώμη

22:10

Πετρέλαιο: Απώλειες άνω του 2% εν μέσω πτώσης της ζήτησης και εντάσεων στη Μέση Ανατολή

21:45

ΛΔ Κονγκό: Η επιδημία Έμπολα εξαπλώνεται σε έκτη επαρχία της χώρας

21:26

Xρυσός: Πτώση 1% λόγω κατοχύρωσης κερδών

21:15

ΗΠΑ: Στο στόχαστρο 40 χώρες που λειτουργούν ως «ενδιάμεσοι σταθμοί» για κινεζικά προϊόντα

21:06

Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά στο Ακόντιο Βοιωτίας

20:53

Χαλκιδική: Γεννήτριες για τις δημόσιες υποδομές και τον βιολογικό καθαρισμό μεταφέρονται σε Σίβηρη-Φούρκα

20:45

Foodlink: Δωρεάν διάθεση ιδίων μετοχών σε στελέχη και εργαζομένους

20:37

Ενεργοποίηση του Copernicus για χαρτογράφηση της πυρκαγιάς στη Χαλκιδική

20:26

Ρωσία: Οι εξαγωγές σιτηρών αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω

20:25

Χαλκιδική-πυρκαγιά: Βελτιωμένη εικόνα στη Σίβηρη, εκκενώθηκαν δια θαλάσσης εκατοντάδες πολίτες

20:07

ΗΠΑ: Απορρίφθηκε η αγωγή Τραμπ σε βάρος του Χάρβαρντ

19:47

ΥΠΑ: Σε νέα υψηλά επίπεδα στο επτάμηνο η επιβατική κίνηση στα 24 αεροδρόμια

19:36

Κατεσβέσθη η πυρκαγιά κοντά στο στρατόπεδο Καποτά - Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων

19:30

Οι καύσωνες «καίνε» την ευρωπαϊκή οικονομία: 180 δισ. ευρώ το κόστος για το 2026

19:23

Η Hellenic Cables αναλαμβάνει την ηλεκτρική διασύνδεση Κορίνθου - Κω αξίας 1,5 δισ. ευρώ

19:11

Παλαιστίνη: Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα

19:06

Ηλεκτρικό ρεύμα: Από τις χαμηλότερες στην ΕΕ οι τιμές χονδρικής και αύριο στην Ελλάδα

19:00

Ευρωαγορές: Μεικτή εικόνα στο ταμπλό, «άλμα» άνω του 9% της Maersk

18:45

Σ. Αραβία: Οι Χούθι επιτέθηκαν με δύο drones σε διυλιστήριο της Aramco στην Τζαζάν

18:28

Ιράν: «Επινοήσεις του Τραμπ ότι οι ΗΠΑ ελέγχουν τα Στενά του Ορμούζ»

18:25

Η Ουκρανία πρότεινε κατάπαυση πυρός εναντίον μη στρατιωτικών στόχων στη Μαύρη Θάλασσα