BACKSTORY

ΑΤ1, μια αγορά σε αποδρομή - Τι γίνεται με τα κόκκινα δάνεια - Οι εκτιμήσεις της ΤτΕ - Grivalia: «Δωράκι» 20 εκατ. ευρώ

21-03-2023 | 07:00
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΑΤ1, μια αγορά σε αποδρομή - Τι γίνεται με τα κόκκινα δάνεια - Οι εκτιμήσεις της ΤτΕ - Grivalia: «Δωράκι» 20 εκατ. ευρώ
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

ΑΤ1 μια αγορά σε αποδρομή

Τα Additional Tier I ομόλογα φαίνεται πως ταρακουνήθηκαν διεθνώς και θα πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα από τις ευρωπαϊκές αρχές για την αναστήλωσή τους.

Στην Ε.Ε. τα ομόλογα αυτά συμμετέχουν μετά τους μετόχους στο Bail In.

Όμως υπάρχει και αγορά εκτός Ε.Ε. η οποία εν προκειμένω είναι αρκετά ενεργή. Η συγκεκριμένη αγορά πάντως αξιολογείται σε 275 δισ. ευρώ και οι αποφάσεις της Κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας τη γονάτισαν.

Σε ό,τι αφορά την Ελβετία, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας θα χρειαστεί να προβληματιστεί πολύ αν θέλει να συνεχίσει να παρέχει καλές υπηρεσίες στους πλούσιους όλου του κόσμου και όχι μόνον σε συγκεκριμένους πλούσιους που δεν θεωρούνται και τόσο φερέγγυοι.

Τι γίνεται με τα κόκκινα δάνεια

Σε ό,τι αφορά τα δικά μας... τα προβληματάκια είναι αρκετά και θα πρέπει κάποιος να τα αναζητήσει σε έναν αδιόρατο φόβο μη τυχόν και υπάρξει μεγάλο πρόβλημα στα ρυθμισμένα δάνεια και κυρίως σε αυτά που διαχειρίζονται οι servicers ή που έχουν τιτλοποιήσει.

Όμως οι τραπεζίτες έχουν μεγαλύτερο φόβο για τις εκλογές. Τι φοβούνται; Μην τυχόν μέσα σε αυτήν τη δίνη οι εκλογές δεν δώσουν γρήγορα και άμεσα σταθερή κυβέρνηση και επηρεαστούν οι προοπτικές της οικονομίας αλλά και οι δικές τους.

Οι εκτιμήσεις της ΤτΕ

Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας στο CNBC, πρόβλεψε πως τελειώνει ο κύκλος της ανόδου των επιτοκίων.... Δεν είμαι ειδικότερος αλλά ένα άγχος το έχω πως οι προβλέψεις αυτές μέσα δεν θα πέσουν.

Για να δούμε... Άλλωστε η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι δύο μήνες αργότερα. Έχουμε χρόνο

«Δωράκι» 20 εκατ. ευρώ

Πολύ ωραία πράγματα συμβαίνουν στη Grivalia Hospitality. Αποφάσισαν λέει να δώσουν δωρεάν 12.507.738 νέες μετοχές οι οποίες θα εκδοθούν με κεφαλαιοποίηση διαφοράς από την έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο σε ανώτερα και ανώτατα στελέχη του ομίλου. Οι μετοχές αυτές μπορούν να πουληθούν στην εταιρία δηλαδή τη Grivalia Hospitality έναντι 1,6 ευρώ την κάθε μια από την 30η Νοεμβρίου 2023 έως και την 30η Νοεμβρίου 2025. Σε απλά μαθηματικά το «δωράκι» ανέρχεται στο ποσό των 20 εκατ. ευρώ… μόνο.

Περί εταιρικής διακυβέρνησης

Σας έχω πει ότι μου αρέσουν παρά πολύ τα πρόστιμα για την εταιρική διακυβέρνηση που πέφτουν στη μαρίδα του Χρηματιστηρίου (Λεβεντέρης, Λανακάμ κλπ). Όμως θα ήθελα να δω τις προσεχείς ημέρες πως ακριβώς ελέγχεται η πολιτική αποδοχών όταν πέφτουν αμοιβές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε μεγαλομετόχους και διοικούντες. Εκτός και αν η πολιτική αποδοχών έχει εξαιρεθεί από τη χρηστή εταιρική διακυβέρνηση για λόγους μη διατάραξης κατεστημένων.

Ορκωτών τρικ με την αξιολόγηση εσωτερικού ελέγχου

Η νέα σπαζοκεφαλιά για τις εισηγμένες ονομάζεται αξιολόγηση συστημάτων εσωτερικού ελέγχου η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του μήνα. Και η αξιολόγηση έχει ένα κόστος όπως και να το κάνουμε ειδικά αν λάβει κάποιος υπόψιν του ότι οι εταιρίες ορκωτών θέλουν να κάνουν οι ίδιες την αξιολόγηση και κόβουν κάτι απίστευτα κοστούμια που για μια μικρή εισηγμένη φτάνουν και τις 40 με 50.000 ευρώ. Όμως ο νόμος δεν μιλά για αξιολόγηση από ορκωτούς αλλά και από εταιρίες που ειδικεύονται στον εσωτερικό έλεγχο οι οποίες έχουν αρκετά χαμηλότερες χρεώσεις και το θέμα είναι να μην τσιμπήσει κάποιος από το marketing των ορκωτών.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

01:10

Αμερικανικά αντίποινα εναντίον του Ιράν για την κατάρριψη ελικοπτέρου - Με πυραύλους απάντησε η Τεχεράνη

23:59

Ουκρανία: Οι ηγέτες σκανδιναβικών και βαλτικών χωρών υποστηρίζουν την ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ

23:51

Axios - New York Times: Ιρανικό drone κατέρριψε το αμερικανικό ελικόπτερο στo Ορμούζ

23:45

«Ελευθέριος Βενιζέλος»: Καθυστερήσεις στις πτήσεις Τετάρτη και Πέμπτη

23:35

Βουλή: Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο

23:29

Περισυλλογή 150 αλλοδαπών νότια της Κρήτης - 2.663 συλλήψεις από Λιμενικό τον Μάιο

23:24

Wall Street: Έσωσε το πρόσημο ο Dow, επέστρεψε στα κόκκινα ο Nasdaq

23:00

Γερμανία: Σε επίπεδο-ρεκόρ τα εγκλήματα με πολιτικό κίνητρο

22:38

Τεχνητή νοημοσύνη, εργασία και δημοκρατία στο επίκεντρο της παρουσίασης του νέου βιβλίου του Θόδωρου Σκυλακάκη

22:31

Χρυσός: Πτώση εν μέσω φόβων για αύξηση των επιτοκίων

22:18

Τα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα προκαλούν περίπου 400.000 θανάτους κάθε χρόνο

22:07

Έντονη βροχόπτωση στην Τρίπολη - Δεκάδες κλήσεις στην πυροσβεστική

22:02

Βαριές απώλειες για το πετρέλαιο μετά τη δήλωση Ράιτ για αύξηση της ροής στο Ορμούζ

21:45

Κύμα καύσωνα σε νότια και κεντρική Ιταλία από Τετάρτη

21:21

Αφγανιστάν: Η αστυνομία διαλύει διαδηλώσεις κατά του χιτζάμπ στο δυτικό τμήμα της χώρας

21:05

Δήμας: «Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση του νέου ευρωπαϊκού χάρτη συνδεσιμότητας και ασφάλειας»

20:53

Οι Κινέζοι χάκερς συνιστούν τη μεγαλύτερη απειλή κατασκοπείας για τις εταιρείες τεχνολογίας

20:42

Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα ήταν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας - Θα τιμήσουμε τη συμμαχία με ΗΠΑ»

20:30

ΗΠΑ: Η NASA ανακοίνωσε τα μέλη της αποστολής Artemis III

20:17

Βουλγαρία: Η νέα κυβέρνηση δεν θα παράσχει όπλα στην Ουκρανία

20:09

Η Ελλάδα καταγράφει τη υψηλότερη αύξηση στη χρήση κάνναβης από εφήβους

20:08

Ο Τραμπ υπόσχεται να «απαντήσει» στην κατάρριψη αμερικανικού ελικοπτέρου από το Ιράν

19:55

«Βουτιά» 4% για το bitcoin, «φλερτάρει» με τα 60.000 δολάρια

19:49

Βέλγος πρωθυπουργός: «Σκέτη βλακεία» η ακύρωση κατασκευής κοινού μαχητικού Γερμανίας-Γαλλίας-Ισπανίας

19:37

Ρωσία: Το υπουργείο Ψηφιακής Ανάπτυξης εισηγείται άρση της απαγόρευσης του Roblox

19:30

Πιερρακάκης: «Για το ιδιωτικό χρέος υλοποιούμε ρυθμίσεις, οι οποίες επιβραβεύουν τους συνεπείς»

19:28

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές - Πτώση 3% για την BP

19:10

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κερδίζει τους ξένους και… ψάχνει τους Έλληνες

19:06

Θεσσαλονίκη: Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά σε δασική έκταση του Φιλύρου

19:03

Αίγυπτος: Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες στο Κάιρο για ένα σχέδιο αφοπλισμού για τη Γάζα