BACKSTORY

ΑΤ1, μια αγορά σε αποδρομή - Τι γίνεται με τα κόκκινα δάνεια - Οι εκτιμήσεις της ΤτΕ - Grivalia: «Δωράκι» 20 εκατ. ευρώ

21-03-2023 | 07:00
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΑΤ1, μια αγορά σε αποδρομή - Τι γίνεται με τα κόκκινα δάνεια - Οι εκτιμήσεις της ΤτΕ - Grivalia: «Δωράκι» 20 εκατ. ευρώ
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

ΑΤ1 μια αγορά σε αποδρομή

Τα Additional Tier I ομόλογα φαίνεται πως ταρακουνήθηκαν διεθνώς και θα πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα από τις ευρωπαϊκές αρχές για την αναστήλωσή τους.

Στην Ε.Ε. τα ομόλογα αυτά συμμετέχουν μετά τους μετόχους στο Bail In.

Όμως υπάρχει και αγορά εκτός Ε.Ε. η οποία εν προκειμένω είναι αρκετά ενεργή. Η συγκεκριμένη αγορά πάντως αξιολογείται σε 275 δισ. ευρώ και οι αποφάσεις της Κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας τη γονάτισαν.

Σε ό,τι αφορά την Ελβετία, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας θα χρειαστεί να προβληματιστεί πολύ αν θέλει να συνεχίσει να παρέχει καλές υπηρεσίες στους πλούσιους όλου του κόσμου και όχι μόνον σε συγκεκριμένους πλούσιους που δεν θεωρούνται και τόσο φερέγγυοι.

Τι γίνεται με τα κόκκινα δάνεια

Σε ό,τι αφορά τα δικά μας... τα προβληματάκια είναι αρκετά και θα πρέπει κάποιος να τα αναζητήσει σε έναν αδιόρατο φόβο μη τυχόν και υπάρξει μεγάλο πρόβλημα στα ρυθμισμένα δάνεια και κυρίως σε αυτά που διαχειρίζονται οι servicers ή που έχουν τιτλοποιήσει.

Όμως οι τραπεζίτες έχουν μεγαλύτερο φόβο για τις εκλογές. Τι φοβούνται; Μην τυχόν μέσα σε αυτήν τη δίνη οι εκλογές δεν δώσουν γρήγορα και άμεσα σταθερή κυβέρνηση και επηρεαστούν οι προοπτικές της οικονομίας αλλά και οι δικές τους.

Οι εκτιμήσεις της ΤτΕ

Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας στο CNBC, πρόβλεψε πως τελειώνει ο κύκλος της ανόδου των επιτοκίων.... Δεν είμαι ειδικότερος αλλά ένα άγχος το έχω πως οι προβλέψεις αυτές μέσα δεν θα πέσουν.

Για να δούμε... Άλλωστε η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι δύο μήνες αργότερα. Έχουμε χρόνο

«Δωράκι» 20 εκατ. ευρώ

Πολύ ωραία πράγματα συμβαίνουν στη Grivalia Hospitality. Αποφάσισαν λέει να δώσουν δωρεάν 12.507.738 νέες μετοχές οι οποίες θα εκδοθούν με κεφαλαιοποίηση διαφοράς από την έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο σε ανώτερα και ανώτατα στελέχη του ομίλου. Οι μετοχές αυτές μπορούν να πουληθούν στην εταιρία δηλαδή τη Grivalia Hospitality έναντι 1,6 ευρώ την κάθε μια από την 30η Νοεμβρίου 2023 έως και την 30η Νοεμβρίου 2025. Σε απλά μαθηματικά το «δωράκι» ανέρχεται στο ποσό των 20 εκατ. ευρώ… μόνο.

Περί εταιρικής διακυβέρνησης

Σας έχω πει ότι μου αρέσουν παρά πολύ τα πρόστιμα για την εταιρική διακυβέρνηση που πέφτουν στη μαρίδα του Χρηματιστηρίου (Λεβεντέρης, Λανακάμ κλπ). Όμως θα ήθελα να δω τις προσεχείς ημέρες πως ακριβώς ελέγχεται η πολιτική αποδοχών όταν πέφτουν αμοιβές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε μεγαλομετόχους και διοικούντες. Εκτός και αν η πολιτική αποδοχών έχει εξαιρεθεί από τη χρηστή εταιρική διακυβέρνηση για λόγους μη διατάραξης κατεστημένων.

Ορκωτών τρικ με την αξιολόγηση εσωτερικού ελέγχου

Η νέα σπαζοκεφαλιά για τις εισηγμένες ονομάζεται αξιολόγηση συστημάτων εσωτερικού ελέγχου η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του μήνα. Και η αξιολόγηση έχει ένα κόστος όπως και να το κάνουμε ειδικά αν λάβει κάποιος υπόψιν του ότι οι εταιρίες ορκωτών θέλουν να κάνουν οι ίδιες την αξιολόγηση και κόβουν κάτι απίστευτα κοστούμια που για μια μικρή εισηγμένη φτάνουν και τις 40 με 50.000 ευρώ. Όμως ο νόμος δεν μιλά για αξιολόγηση από ορκωτούς αλλά και από εταιρίες που ειδικεύονται στον εσωτερικό έλεγχο οι οποίες έχουν αρκετά χαμηλότερες χρεώσεις και το θέμα είναι να μην τσιμπήσει κάποιος από το marketing των ορκωτών.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:42

Θεσσαλονίκη: Πυρκαγιά σε συνεργείο αυτοκινήτων στο Καλοχώρι

19:30

Η Ευρώπη ετοιμάζεται για «έκρηξη» επενδύσεων σε AI data centers

19:25

Μπερναμ: Ο θάνατος του Τζέισον Άρντεϊ αποτελεί τραγωδία

19:17

Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση παροχής βοήθειας σε 50χρονη Λευκορωσίδα η οποία τραυματίστηκε ενώ έκανε πεζοπορία στον Όλυμπο

19:11

Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό: Ένας άνθρωπος πεθαίνει κάθε 30 λεπτά

19:00

Σεισμός στην Κολομβία: Η αναζήτηση των εκατοντάδων αγνοουμένων συνεχίζεται

18:53

Σε πολύ υψηλό επίπεδο ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε όλη την Κρήτη την Κυριακή

18:47

ΥΠΕΞ: Συλλυπητήρια προς τον λαό της Ινδονησίας για τον καταστροφικό σεισμό

18:39

Μετρό Θεσσαλονίκης: Στην τελική ευθεία η Καλαμαριά - Στο επίκεντρο η επέκταση προς τα δυτικά

18:28

Ιράν: Ζητά την απελευθέρωση τριών πιλότων του που καταρρίφθηκαν στο Κατάρ

18:15

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση μεταφοράς μεγάλων ποσοτήτων κάνναβης από Αλβανία προς Τουρκία μέσω Ελλάδας

18:02

Ομάν: Πετρελαιοκηλίδα από τάνκερ που χτυπήθηκε ρυπαίνει τις ακτές

17:45

Ρωσία: Αντιδράσεις για πιθανή μεταφορά αμερικανικών όπλων απ΄την Τουρκία στην Ουκρανία

17:39

Σε εξέλιξη πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Ατσίτσα της Σκύρου

17:19

ΗΠΑ: Η εξάντληση των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου προκαλεί νέες ανησυχίες

17:00

Το ακριβό καύσιμο στα 35.000 πόδια - Το ράλι του jet fuel μέσα στο καλοκαίρι

16:45

Ρωσία: Η οικονομία έχει διαψεύσει τους σκεπτικιστές αλλά οι «ρωγμές» γίνονται όλο και πιο δύσκολο να κρυφτούν

16:22

Δόθηκε στην κυκλοφορία ο δρόμος Πολύχρονο – Κασσανδρινό – Φούρκα στη Χαλκιδική

16:09

Nvidia: Αποκάλυψε ότι κατέχει μερίδιο ύψους 21 δισ. δολαρίων στην SpaceX

15:54

Ινδονησία: Σεισμός μεγέθους 6,9 βαθμών έπληξε την Βόρεια Σουμάτρα

15:32

Ζελένσκι: Πλήξαμε μονάδα παραγωγής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos

15:22

Σουδάν: Τουλάχιστον 14 νεκροί σε επίθεση των παραστρατιωτικών στην Κορντοφάν

15:09

ΥΠΕΝ: Έγκριση περιβαλλοντικών όρων για την ηλεκτρική διασύνδεση των Δωδεκανήσων

15:01

Σύγκρουση θαλαμηγού με ελλιμενισμένα σκάφη στην Αίγινα - Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί

14:55

ΗΠΑ: Στο στόχαστρο του υπ. Δικαιοσύνης και του CFTC η Radiant World

14:33

Τασούλας: Είμαστε υποχρεωμένοι να καταφέρουμε να αναγνωριστεί σε όλο τον κόσμο η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού

14:21

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 57χρονος για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών

13:59

Situational Awareness: Αύξησε τις θέσεις της σε εταιρείες ημιαγωγών κατά το Β' τρίμηνο

13:51

ΗΒ: Η στρατηγική Μπέρναμ απέναντι σε μια κατακερματισμένη δεξιά αρχίζει να αποδίδει

13:32

Σκέρτσος: Διαρκώς χρήσιμος ως ενεργός και ορθολογικός πολίτης ο Στέφανος Μάνος