BACKSTORY

ΑΤ1, μια αγορά σε αποδρομή - Τι γίνεται με τα κόκκινα δάνεια - Οι εκτιμήσεις της ΤτΕ - Grivalia: «Δωράκι» 20 εκατ. ευρώ

21-03-2023 | 07:00
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΑΤ1, μια αγορά σε αποδρομή - Τι γίνεται με τα κόκκινα δάνεια - Οι εκτιμήσεις της ΤτΕ - Grivalia: «Δωράκι» 20 εκατ. ευρώ
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

ΑΤ1 μια αγορά σε αποδρομή

Τα Additional Tier I ομόλογα φαίνεται πως ταρακουνήθηκαν διεθνώς και θα πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα από τις ευρωπαϊκές αρχές για την αναστήλωσή τους.

Στην Ε.Ε. τα ομόλογα αυτά συμμετέχουν μετά τους μετόχους στο Bail In.

Όμως υπάρχει και αγορά εκτός Ε.Ε. η οποία εν προκειμένω είναι αρκετά ενεργή. Η συγκεκριμένη αγορά πάντως αξιολογείται σε 275 δισ. ευρώ και οι αποφάσεις της Κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας τη γονάτισαν.

Σε ό,τι αφορά την Ελβετία, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας θα χρειαστεί να προβληματιστεί πολύ αν θέλει να συνεχίσει να παρέχει καλές υπηρεσίες στους πλούσιους όλου του κόσμου και όχι μόνον σε συγκεκριμένους πλούσιους που δεν θεωρούνται και τόσο φερέγγυοι.

Τι γίνεται με τα κόκκινα δάνεια

Σε ό,τι αφορά τα δικά μας... τα προβληματάκια είναι αρκετά και θα πρέπει κάποιος να τα αναζητήσει σε έναν αδιόρατο φόβο μη τυχόν και υπάρξει μεγάλο πρόβλημα στα ρυθμισμένα δάνεια και κυρίως σε αυτά που διαχειρίζονται οι servicers ή που έχουν τιτλοποιήσει.

Όμως οι τραπεζίτες έχουν μεγαλύτερο φόβο για τις εκλογές. Τι φοβούνται; Μην τυχόν μέσα σε αυτήν τη δίνη οι εκλογές δεν δώσουν γρήγορα και άμεσα σταθερή κυβέρνηση και επηρεαστούν οι προοπτικές της οικονομίας αλλά και οι δικές τους.

Οι εκτιμήσεις της ΤτΕ

Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας στο CNBC, πρόβλεψε πως τελειώνει ο κύκλος της ανόδου των επιτοκίων.... Δεν είμαι ειδικότερος αλλά ένα άγχος το έχω πως οι προβλέψεις αυτές μέσα δεν θα πέσουν.

Για να δούμε... Άλλωστε η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι δύο μήνες αργότερα. Έχουμε χρόνο

«Δωράκι» 20 εκατ. ευρώ

Πολύ ωραία πράγματα συμβαίνουν στη Grivalia Hospitality. Αποφάσισαν λέει να δώσουν δωρεάν 12.507.738 νέες μετοχές οι οποίες θα εκδοθούν με κεφαλαιοποίηση διαφοράς από την έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο σε ανώτερα και ανώτατα στελέχη του ομίλου. Οι μετοχές αυτές μπορούν να πουληθούν στην εταιρία δηλαδή τη Grivalia Hospitality έναντι 1,6 ευρώ την κάθε μια από την 30η Νοεμβρίου 2023 έως και την 30η Νοεμβρίου 2025. Σε απλά μαθηματικά το «δωράκι» ανέρχεται στο ποσό των 20 εκατ. ευρώ… μόνο.

Περί εταιρικής διακυβέρνησης

Σας έχω πει ότι μου αρέσουν παρά πολύ τα πρόστιμα για την εταιρική διακυβέρνηση που πέφτουν στη μαρίδα του Χρηματιστηρίου (Λεβεντέρης, Λανακάμ κλπ). Όμως θα ήθελα να δω τις προσεχείς ημέρες πως ακριβώς ελέγχεται η πολιτική αποδοχών όταν πέφτουν αμοιβές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε μεγαλομετόχους και διοικούντες. Εκτός και αν η πολιτική αποδοχών έχει εξαιρεθεί από τη χρηστή εταιρική διακυβέρνηση για λόγους μη διατάραξης κατεστημένων.

Ορκωτών τρικ με την αξιολόγηση εσωτερικού ελέγχου

Η νέα σπαζοκεφαλιά για τις εισηγμένες ονομάζεται αξιολόγηση συστημάτων εσωτερικού ελέγχου η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του μήνα. Και η αξιολόγηση έχει ένα κόστος όπως και να το κάνουμε ειδικά αν λάβει κάποιος υπόψιν του ότι οι εταιρίες ορκωτών θέλουν να κάνουν οι ίδιες την αξιολόγηση και κόβουν κάτι απίστευτα κοστούμια που για μια μικρή εισηγμένη φτάνουν και τις 40 με 50.000 ευρώ. Όμως ο νόμος δεν μιλά για αξιολόγηση από ορκωτούς αλλά και από εταιρίες που ειδικεύονται στον εσωτερικό έλεγχο οι οποίες έχουν αρκετά χαμηλότερες χρεώσεις και το θέμα είναι να μην τσιμπήσει κάποιος από το marketing των ορκωτών.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:27

Ιράν σε ΗΠΑ για νησί Χαργκ: «Προσέξτε, θα απαντήσουμε συντριπτικά» - «Έρχεται τέλμα δίχως τέλος»

20:25

Αναβλήθηκε επ' αόριστον το άνοιγμα της νέας γέφυρας στα σύνορα Καναδά- ΗΠΑ

20:23

Κάλας σε Αραγτσί: Πόλεμος πλήρους κλίμακας θα είχε τεράστιο κόστος για όλη τη Μ. Ανατολή

20:10

Μητσοτάκης: Μεγάλο πρόβλημα η ακρίβεια - Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους πολίτες

20:09

ΑΑΔΕ: Φιλοξένησε την 3η Διάσκεψη των Γενικών Διευθυντών Τελωνείων Δυτικών Βαλκανίων και ΕΕ

19:52

Έκκληση Γκουτέρες σε ΗΠΑ και Ιράν για αποκατάσταση της εκεχειρίας

19:38

Βυθίστηκαν δύο τουριστικά σκάφη μετά από πυρκαγιά στους Παξούς

19:24

ΥΠΕΣ: Σαρωτικές αλλαγές στον Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης - Τι παρουσίασε ο Θ. Λιβάνιος

19:10

Κέρδη στις ευρωαγορές κόντρα σε ΕΚΤ και Τραμπ - Ράλι 9% για Hugo Boss

19:01

Flexopack: Διανέμει καθαρό μέρισμα 0,166 ευρώ ανά μετοχή - 7 Ιουλίου η καταβολή

18:52

Autohellas: Στα 220,9 εκατ. ο κύκλος εργασιών το α' τρίμηνο

18:39

Καραμούζης (Εθνική): «Κομβικός ο ρόλος των τραπεζών απέναντι στις διαδοχικές κρίσεις»

18:38

Συναντήσεις Παπασταύρου με Chevron και ExxonMobil στο Χιούστον - Τι συζητήθηκε

18:35

Δήμας: «Μέσα στο καλοκαίρι σε κυκλοφορία η επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης»

18:33

«Εσφαλμένος συναγερμός» προκάλεσε εκκένωση τμήματος του Πενταγώνου

18:28

Lamda Development: Πρόωρη εξόφληση κοινού ομολογιακού δανείου 320 εκατ. ευρώ

18:24

Prodea: «Ναι» σε καθαρό μέρισμα 1,50 ευρώ ανά μετοχή - Απόσχιση του κλάδου των logistics

18:15

Η Τεχεράνη απειλεί τις εταιρίες του Έλον Μασκ στη Μέση Ανατολή

18:05

Χατζηδάκης: «Εμείς με νέες ιδέες για το 2030, οι άλλοι με τοξικότητα και ψέματα»

17:56

Την Παρασκευή η ορκομωσία των νέων μελών της κυβέρνησης παρουσία Μητσοτάκη

17:48

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μια «ανάσα» από τις 2.400 μονάδες

17:41

«Καμπανάκι» από Παγκόσμια Τράπεζα: Καθοδική αναθεώρηση στο 2,5% για την ανάπτυξη το 2026

17:31

Premia Properties: Στις 24 Ιουνίου η πρόωρη εξόφληση ομολογιακού 100 εκατ. ευρώ

17:21

Πιερρακάκης: Κάθε ευρώ για την ενέργεια είναι μια επένδυση στην ευρωπαϊκή ισχύ

17:11

Μαρινάκης: Oριστική αδειοδότηση περιφερειακών καναλιών μετά από 28 χρόνια αδράνειας

17:05

ΗΠΑ: Αυξήθηκαν οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας - Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο

16:57

Μπέσεντ: «Τα παγωμένα ιρανικά κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για αποζημιώσεις συμμάχων στον Κόλπο»

16:56

ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών: «Πράσινο φως» από τους μετόχους για την ΑΜΚ μέχρι 530 εκατ. ευρώ - Μέχρι 23 Ιουνίου η ολοκλήρωση

16:53

Η METRO στηρίζει για 4η χρονιά τους εργαζομένους της στην επιθυμία τους να γίνουν γονείς

16:50

Wall Street: Rebound με ώθηση από τσιπ ενόψει IPO της SpaceX