BACKSTORY

Η Silicon Valley Bank και η Ευρώπη – DBRS: Εντός, εκτός και επί τα αυτά - Κάτι ετοιμάζει η Eurobank – Τα μερίσματα και ο SSM – Τα ξενοδοχεία στο Ελληνικό – Οι υπογραφές των οδικών έργων

13-03-2023 | 07:00
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Silicon Valley Bank και η Ευρώπη – DBRS: Εντός, εκτός και επί τα αυτά - Κάτι ετοιμάζει η Eurobank – Τα μερίσματα και ο SSM – Τα ξενοδοχεία στο Ελληνικό – Οι υπογραφές των οδικών έργων

Silicon Valley Bank: Όπως… Αμερική

Παρά το γεγονός πως η χρεοκοπία της Silicon Valley Bank αναστάτωσε και τις ευρωπαϊκές αγορές, οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν ανησυχούν καθόλου. Θεωρούν πως η συγκεκριμένη τράπεζα είναι όπως θα λέγαμε σε καλή αργκό «αμερικανιά». Χρηματοδοτούσε κατά βάση start ups, δεν ζήτησε την βοήθεια του επόπτη και «κατέληξε». Αντίστοιχο παράδειγμα στην Ευρώπη δεν θα βρούμε αναφέρουν πηγές με εγκυρότητα.

DBRS: Εντός, εκτός και επί τα αυτά

Δεν άλλαξε τα δεδομένα για τη χώρα μας η DBRS κάτι που άλλωστε δύσκολα θα μπορούσε αφού: α. Μας αναβάθμισε τον Ιανουάριο β. Η επενδυτική βαθμίδα θα έρθει μετά τις εκλογές και το σχηματισμό κυβέρνησης. Έτσι, λοιπόν, BB(high) με σταθερή την προοπτική. Θυμίζουμε πως 3 οίκοι, πλην Moody's δηλαδή, έχουν τοποθετήσει την ελληνική οικονομία μία βαθμίδα πριν την επενδυτική.... εδώ και καιρό.

Κάτι ετοιμάζει η Eurobank

Μπορεί τα αποτελέσματα της Eurobank να τελείωσαν και να περιμένουμε την άλλη εβδομάδα εκείνα της Alpha και της Εθνικής, όμως έχουν αφήσει την «επίγευσή» τους που οι αναλυτές ακόμη τη συζητούν. Τα κέρδη ήταν καταπληκτικά. Δεν χωρά αμφιβολία... Η τράπεζα έχει σωρρεύσει καλά κεφάλαια και πολύ ρευστότητα, ώστε πραγματικά να συζητείται - ως φήμη τουλάχιστον- πως κάτι μεγάλο ετοιμάζει. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε πως έτρεξε με πολύ γρήγορα βήματα και με επιτυχία όλα της τα projects.

Δύο μέτρα και δύο σταθμά

Σε ό,τι αφορά τώρα το μέρισμα, στο πλαίσιο που ο SSM δεν επέτρεψε την διανομή του- δεν μας το είπε επισήμως κανείς αλλά ευλόγως το υποθέτουμε- λέμε πως η διαχείριση των εποπτικών αρχών στη γειτονική Ιταλία για παράδειγμα είναι αρκετά διαφορετική μολονότι και εκεί υπάρχει αναβαλλόμενος φόρος.

Οι φόβοι του SSM

Ο SSM δείχνει φοβισμένος και μάλιστα πολύ για νέα κόκκινα δάνεια στις ευρωπαϊκές τράπεζες. Και σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες, τέτοια προς το παρόν δεν υπάρχουν και οι προβλέψεις που γίνονται για την τρέχουσα χρήση είναι μάλλον προς το δυσμενέστερο για να ξεπεραστούν θετικά, λένε κάποιοι αναλυτές.

Η πιστωτική επέκταση γράφει πλην

Εκείνο ωστόσο που αποτελεί πρόβλημα για τις τράπεζες και φυσικά και για τις επιχειρήσεις είναι πως η πιστωτική επέκταση από την αρχή του έτους γράφει μείον, μιας και στεγαστικά δεν δίδονται και τα επιχειρηματικά δάνεια, οι μεγάλες, τουλάχιστον, εταιρίες τα αποπληρώνουν διότι δεν θέλουν να καταβάλουν τόσο υψηλούς τόκους.

Στο μούσκιο ακόμη οι τελευταίες τιτλοποιήσεις

Επισημαίνω πως οι τιτλοποιήσεις που απομένουν, αν και έχουν εγκριθεί όλες και η Eurostat μας τη χάρισε, δεν προχωρούν και αυτό θεωρείται άξιον απορίας. Ούτε το Sunrise II, ούτε το Frontier IΙ, ούτε το Solar φυσικά (σ.σ. που έτσι και αλλιώς είχε παρουσιάσει στασιμότητα). Και όλα αυτά, παρά τις προσαρμογές ώστε οι τιτλοποιήσεις να είναι συμβατές με όσα απαιτούνταν.

Στο Λονδίνο οι τράπεζες

Αύριο μεθαύριο και αντιμεθαύριο Morgan Stanley στο Λονδίνο - από τα σημαντικότερα συνέδρια της χρονιάς- και όλες οι ελληνικές τράπεζες θα είναι παρούσες

Το Ελληνικό και τα ξενοδοχεία του

Μαθαίνουμε πως το ένα ξενοδοχείο στο Ελληνικό θα προχωρήσει και θα είναι το Mandarin του Κωνσταντακόπουλου. Για το άλλο ακόμη δεν γνωρίζουμε αν και πολλά ονόματα ακούγονται (π.χ. Marriott, ACCOR κ.α.). Δεν θα αργήσει ωστόσο να γίνει γνωστό. Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών η Lamda Development ανακοίνωσε την υπογραφή των δύο συμφωνιών, που είχαν προαναγγελθεί ήδη από το 2020 (30%-70%), με την ΤΕΜΕΣ (γνωστή για το Costa Navarino, το πρώην Hilton Αθηνών κ.α.) για την κατασκευή και λειτουργία δύο ξενοδοχείων 5 αστέρων και των αντίστοιχων τουριστικών- οικιστικών projects που έχουν σχεδιαστεί στο παραθαλάσσιο μέτωπο.

Cenergy: Το μπέρδεμα με την πορεία των δανείων

Ειλικρινά έχω μπερδευτεί με τις ανακοινώσεις της Cenergy. Για παράδειγμα, δεν μπορώ να καταλάβω από που πηγάζει η τόση αισιοδοξία και πως αυτή συνδυάζεται με τον υπέρμετρο δανεισμό ενώ υπάρχουν αναφορές στην ύπαρξη έργων από τα οποία η εταιρία αναμένεται να εισπράξει. Από τις απαιτήσεις του ομίλου κάτι τέτοιο δεν προκύπτει και το ερώτημα είναι αν γίνεται να υπάρχουν έργα που δεν φαίνεται να έχουν τιμολογηθεί. Θα ήταν ενδιαφέρον να δώσει εξηγήσεις η εταιρία στις αρχές που πρέπει να μελετήσουν τις ανακοινώσεις και να ρωτήσουν σχετικά.

Οι υπογραφές για τα μεγάλα οδικά έργα

Αν η στήλη κατάλαβε σωστά, καθώς δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση, πρέπει πρόσφατα να υπεγράφη η οδική σύμβαση με τη Μυτιληναίος για την Παράκαμψη Χαλκίδας – Ψαχνών, ανω των 200 εκατ. ευρώ. Αν έγιναν έτσι τα πράγματα, μάλλον πέρασε στα ψιλά και λόγω του ευρύτερου κλίματος. Πάντως, μένουν μερικά ακόμα οδικά έργα προς υπογραφή. Όπως το ΣΔΙΤ «Καλαμάτας – Πύλος – Μεθώνη» (ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – Intrakat, άνω των 300 εκατ. ευρώ) με τη σύμβαση να οδεύει προς το Ελεγκτικό Συνέδριο, αλλά και η επέκταση της Λ. Κύμης (ΤΕΡΝΑ – ΑΚΤΩΡ – Intrakat, σχεδόν 350 εκατ. ευρώ) που όμως ίσως χρειαστεί ακόμα χρόνο ωρίμανσης καθώς υπήρχε και μια προσφυγή του Δήμου Ηρακλείου στο ΣτΕ όχι κατά του έργου αλλά υπέρ του να γίνει το τμήμα στην περιοχή «σκεπαστό». Αλλά και το ΣΔΙΤ του ΒΟΑΚ (Χερσόνησος – Νεάπολη, ύψους 290 εκατ. ευρώ, με ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – Intrakat).

Μένει να δούμε αν οι εκκρεμείς συμβάσεις υπογραφούν πριν το Πάσχα, μετά από αυτό ή και αργότερα λόγω εκλογών. Θυμίζουμε ότι ήδη έχουν υπογραφεί το ΣΔΙΤ FlyOver Θεσσαλονίκης (360 εκατ. με ΑΒΑΞ – Μυτιληναίο), το δημόσιο τμήμα του ΒΟΑΚ (Νεάπολη – Αγ. Νικόλαος, 169 εκατ. ευρώ με ΑΚΤΩΡ) αλλά και το οδικό έργο Μπράλος – Άμφισσα (260 εκατ. ευρώ, της ΑΒΑΞ).

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:08

Ισπανία: Επιβεβαιώνει την παράδοση πυραύλων Patriot στην Ουκρανία

11:02

Κυβερνητικές πηγές: Ο κοστοβόρος απολιτίκ λαϊκισμός του κ. Κασσελάκη

10:55

Κασσελάκης: Προανακριτική για το μπάζωμα και τη μονταζιέρα στα Τέμπη

10:48

Στον ανακριτή 31 από τους συλληφθέντες για εγκληματική οργάνωση και δολοφονία του αστυνομικού Λυγγερίδη

10:34

Σκρέκας: Πιθανά εκμεταλλεύσιμα τα κοιτάσματα νοτιοδυτικά της Κρήτης

10:19

Ευοίωνες προβλέπονται οι προοπτικές για τις τιμές φυσικού αερίου και ρεύματος

09:52

Σε εορταστικούς ρυθμούς κινείται η αγορά ενόψει Πάσχα

09:30

Μονάδες Αποβλήτων: Στις 17 Ιουνίου η «μάχη» των ισχυρών για τη ΣΔΙΤ των 202 εκατ. στη Β. Ελλάδα 

09:25

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές - Λήγει την Μ. Τρίτη η προθεσμία

09:11

Σολτς: Στη σύνοδο του ΝΑΤΟ να στείλουμε ισχυρό μήνυμα ενότητας

09:02

Υεμένη: Νέα επίθεση των Χούθι εναντίον πετρελαιοφόρου

08:48

Γ. Βερούλης (ελίν): Το πράσινο «στοίχημα» για τον κλάδο καυσίμων – Η εξωστρέφεια, η ηλεκτροκίνηση και οι επενδύσεις

08:41

Εγκρίθηκε η Πράξη για την Βιομηχανία Μηδενικών Εκπομπών – Στο επίκεντρο οι τεχνολογίες μηδενικών ρύπων

08:34

Σε υψηλό επίπεδο η συμπίεση μισθών στην ελληνική οικονομία - Τι ρόλο παίζει ο κατώτατος

08:26

ΤΑΙΠΕΔ: Πώς θα αναβαθμιστεί η Μαρίνα Λευκίμμης στην Κέρκυρα – Τα σκάφη, οι χρήσεις και η στόχευση 

08:18

Φορολογικές δηλώσεις: Στο «σκάνερ» της εφορίας τα εισοδήματα από ακίνητα – 10+1 γρίφοι και παγίδες του Ε2

08:00

Τράπεζες: Ισχυρά έσοδα, περαιτέρω μείωση NPEs και άλμα στην απόδοση ιδίων κεφαλαίων το α΄ τρίμηνο 2024 

00:01

Σολτς: Προσφέρθηκε ως διαμεσολαβητής μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας

23:51

Ερντογάν κατά Νετανιάχου και ΗΠΑ: Κανείς δεν μπορεί να απαιτεί από εμάς να μην μιλάμε για την Παλαιστίνη

23:32

Τριαντόπουλος: Τροποποίηση σχήματος στεγαστικής συνδρομής για το σεισμό στο Αρκαλοχώρι

23:30

Λιθουανία: Υποστηρίζει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στην Πολωνία

23:29

Επιβεβαιώνει ο Λευκός Οίκος την αναβολή της επίσκεψης Ερντογάν

23:22

Wall Street: Ράλι Νasdaq άνω του 2% λόγω Big Tech

22:52

Δένδιας: Δεσμεύτηκαν 2 δισ. ευρώ για αντιαεροπορικό και anti-drone θόλο

22:46

Πετρέλαιο: Τέλος στο πτωτικό σερί δύο εβδομάδων

22:30

Χρυσός: Διατήρησε τα κέρδη μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

22:14

Σεισμός 6,1 Ρίχτερ στην ανατολική Ταϊβάν

22:02

Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή του ελληνικού λαού στις επόμενες εθνικές εκλογές

21:36

Πρωταθλητής Ευρώπης για 7η φορά στους κρίκους o Λευτέρης Πετρούνιας

21:21

Παρουσίαση του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ»