BACKSTORY

Η αναβαθμισμένη Alpha Bank και η έκδοση - ΧΑ: Το κλίμα, ο (επόμενος) στόχος και το τριήμερο των Κεντρικών Τραπεζών - Ο … άλλος επενδυτής της Jumbo

31-01-2023 | 07:02
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η αναβαθμισμένη Alpha Bank και η έκδοση - ΧΑ: Το κλίμα, ο (επόμενος) στόχος και το τριήμερο των Κεντρικών Τραπεζών - Ο... άλλος επενδυτής της Jumbo

Επιτέλους

Bank of America και Morgan Stanley θα αναλάβουν λοιπόν την εισαγωγή του Ελευθέριος Βενιζέλος στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Όμως, για να μην αφήσουμε πίσω την Ευρώπη, η Deutsche Bank θα είναι και αυτή στο team ως συνδιαχειριστής του βιβλίου προσφορών.

Η ουσία είναι πως επιτέλους μπαίνει μια μεγάλη εταιρία στο Ελληνικό Χρηματιστήριο μετά από τόσες άβολες εξόδους

Αναβαθμίσεις 3/4

H Fitch προχώρησε σε αναβάθμιση της Εθνικής της Eurobank και της Alpha Bank δηλάδη όχι της Τράπεζας Πειραιώς. Στη χθεσινή πάντως παρουσίαση της Τράπεζας Πειραιώς τα πράγματα μου φάνηκαν τόσο όσο.

Μέρισμα ναι μεν αλλά, δάνεια σε ιδιώτες ναι μεν αλλά αλλά πάντως κέρδη θα υπάρξουν. Και όσον αφορά τις νέες εκδόσεις μια και θα δούμε. Ισως στα αποτελέσματα το επίπεδο του ενθουσιασμού να ενισχυθεί.

Η αναβαθμισμένη Alpha bank και η έκδοση

Σε ό,τι αφορά την Alpha Bank, η τράπεζα τρέχει μια ακόμη έκδοση γρήγορα και αποτελεσματικά. Η Alpha φρόντισε η έκδοση να συμπέσει και με την αναβάθμιση.

Ως λόγοι της αναβάθμισης προβάλλονται, η υψηλή θωράκιση της κεφαλαιακής βάσης της Alpha Bank πάνω από τις εποπτικές απαιτήσεις, η συνεχιζόμενη εξυγίανση του Ισολογισμού της που «αναμένεται να υποστηρίξει τη μακροπρόθεσμή βιώσιμη ανάπτυξή της», με τον δείκτη ΜΕΑ να ανέρχεται στο 8% ή 9.3% (συμπεριλαμβανομένων των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας των συναλλαγών «Galaxy» και «Cosmos»), στα τέλη Σεπτεμβρίου 2022.

Παρόντες στο Δένδια

Παρών έδωσαν οι τραπεζίτες σε εκδήλωση με το Νίκο Δένδια που διοργάνωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων της Alpha Bank. Από την Τράπεζα παρών έδωσαν ο Βασίλης Ράπανος και ο Βασίλης Ψάλτης, από τη Cepal o Θόδωρος Αθανασόπουλος και από την Do Value ο Θοδωρής Καλαντώνης οι οποίοι μάλιστα κάθονταν δίπλα δίπλα.

ΧΑ: Το κλίμα, ο (επόμενος) στόχος και το τριήμερο των Κεντρικών Τραπεζών

Όλο και πιο κοντά στον στόχο των 1.035 (και κάτι ψιλά…) μονάδων βρίσκεται ο γενικός δείκτης, μετά και τη χτεσινή ανοδική συνεδρίαση για να «καλύψει το κενό» σε σχέση με το υψηλό στα τέλη του 2014. Η Fitch αναβάθμισε οικονομία και τράπεζες, οι επιχειρηματικές διεργασίες συνεχίζονται, ο Μυτιληναίος πάει από υψηλό σε υψηλότερο (τιμή στόχος τα 30,5 ευρώ από Eurobank Sec), τα ΕΛΠΕ πάνε να καλύψουν τη διαφορά στις αποτιμήσεις, το profit taking χτες σε χαρτιά δεν έλειψε αλλά οι αγοραστές ανέλαβαν δράση στέλνοντας ουκ ολίγα blue chips στο υψηλό ημέρας (μεταξύ αυτών τις Alpha Bank, Eurobank, Motor Oil, Εθνική, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΟΠΑΠ κ.α.). Σημειώστε, επίσης, ότι εσχάτως συμβαίνει και το εξής, όπως είχαμε αναφέρει πρόσφατα: μετοχές που είχαν μείνει πίσω προσπαθούν να αντιδράσουν. Όχι ότι συμβαίνει με όλες και με εμφατικό τρόπο, αλλά κάτι κινείται.

Κατά συνέπεια, κακή δεν την λες την εικόνα στο ταμπλό. Βέβαια, υπάρχουν οι πιο επιφυλακτικοί που θεωρούν ότι οι ΗΠΑ δεν είναι στα φόρτε τους, ενώ «δείχνουν» προς το προσεχές τριήμερο των… Κεντρικών Τραπεζών, υπενθυμίζοντας τις συνεδριάσεις των FED (Τετάρτη), ECB (Πέμπτη), αλλά και BoE (Πέμπτη), όπου αναμένουμε νέες αυξήσεις επιτοκίων. Τώρα, αν χρειάζεται το ΧΑ μια μικρή διόρθωση για να δώσει ευκαιρίες εισόδου είναι μια κουβέντα που κάνουν οι αναλυτές. Το θέμα, βέβαια, είναι τι λένε οι «παίκτες».

«Πράσινο φως» από το ΚΕΣΑ για το «Project Voula» των 136 εκατ. ευρώ

Άλλο ένα «ψηφιδωτό» στο παζλ της υλοποίησης του οικιστικού συγκροτήματος, «Project Voula», αξίας 136 εκατ. ευρώ από το επενδυτικό όχημα VHPH Properties των Hines και Henderson Park, σε έκταση 71 στρεμμάτων, γνωστή ως κτήμα Κόνιαρη, μπήκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής. Το οποίο, σχετικά πρόσφατα, γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ της έγκρισης της αρχιτεκτονικής μελέτης που αφορά στην ανέγερση συγκροτήματος κατοικιών με υπόγεια & υπόγειο χώρο στάθμευσης στη Βούλα. Βέβαια, όπως είχε αποκαλύψει το insider.gr από τον περασμένο κιόλας Σεπτέμβριο, έχει προηγηθεί η συμφωνία των funds με τον τοπικό Δήμο για την παραχώρηση συνολικά 11,576 στρεμμάτων στην Περιοχή Εξοχή. Θα χρησιμοποιηθούν από το Δήμο για τη δημιουργία ελεύθερων χώρων αστικού πρασίνου και δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων, ως συμβιβαστική λύση.

Ο … άλλος επενδυτής της Jumbo

Πολύ ενδιαφέρουσα η μείωση του ποσοστού της Fidelity στη Jumbo κάτω από το 10% υπό την έννοια ότι η συγκεκριμένη συμμετοχή φιγουράρει στο μετοχολόγιο της Jumbo επί πολλά έτη πράγμα που δεν είναι και ιδιαίτερα σύνηθες για τέτοια χαρτοφυλάκια. Το ασύνηθες μάλιστα είχε οδηγήσει στο εύλογο ερώτημα αν πίσω από τη Fidelity κρύβεται κάποιος άλλος τελικός επενδυτής.

Το τερμάτισαν

Το τερμάτισαν στην Unibios (πρώην Βιοσώλ για όσους έχουν μνήμη από το Χρηματιστήριο) και προχώρησαν στην έκδοση 1.563 εκ νέων μετοχών που αντιστοιχούν στο 10% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας. Έτσι, με κεφάλαια 470.000 ευρώ περίπου οι δικαιούχοι γράφουν μια υπεραξία της τάξεως των 600 χιλιάδων όταν τα ενοποιημένα κέρδη της εταιρίας πέρυσι ήταν όλα και όλα 334.000. Βέβαια, για τα δικαιώματα προαίρεσης είχε ληφθεί απόφαση από το 2019. Για το … καλό βέβαια ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας Ορφέας Μαυρικίου πώλησε 80.000 μετοχές στις 25 του μήνα για να σιγουρέψει τα κέρδη από τα δικαιώματα προαίρεσης. Και εις άλλα με υγεία.

Προχωρούν τα τριώροφα κτήρια στο Ελληνικό

Μια και ο λόγος στη στήλη για αρχιτεκτονικές μελέτες και σχέδια, το κεντρικό συμβούλιο έδωσε το «οκ» και στη μελέτη που αφορά στην ανέγερση συγκροτήματος 9 τριώροφων κτιρίων κατοικιών, με υπόγειο όροφο στάθμευσης και βοηθητικών χώρων, φυτεμένα δώματα, 30 κολυμβητικές δεξαμενές κ.λπ., δηλαδή σε επιπλέον οικιστικά projects της Lamda στο Ελληνικό. Αλλωστε, οι κατοικίες αποτελούν για την ώρα ισχυρό «χρηματοδοτικό χαρτί» για την εισηγμένη. Οπότε, κάθε έγκριση, είναι για καλό.

Πώς θυμήθηκαν τα «σκουπίδια» του Γραμματικού;

Συνεδριάζει σήμερα η Εκτελεστική Επιτροπή του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ, αν δεν προκύψει κάποια αναβολή) και ανάμεσα στα θέματα συζήτησης είναι και η ματαίωση διαγωνιστικής διαδικασίας που αφορά την «Μονάδα Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων και Προδιαλεγμένων Οργανικών Αποβλήτων στην ΟΕΔΑ Βορειοανατολικής Αττικής. Εξ όσων θυμόμαστε, ο εν λόγω διαγωνισμός για τη μονάδα στο Γραμματικό, αξίας 140 εκατ. ευρώ με προαιρέσεις κ.λπ., είχε «ναυαγήσει». Οπότε, να δούμε αν πρόκειται για κάτι τυπικό ή θα έχουμε κάποια εξέλιξη. Γιατί με τα μέχρι τώρα δεδομένα, τόσο αυτή μονάδα όσο και οι άλλες στην Αττική (ΣΔΙΤ) έχουν… ξεχαστεί ελέω και εκλογών. Στη Θεσσαλονίκη, κάτι κινείται.

Το «δικαστικό» ΣΔΙΤ του ΤΑΙΠΕΔ

Έχει το ενδιαφέρον του ο ΣΔΙΤ διαγωνισμός, άνω των 200 εκατ. ευρώ (αναλόγως και της χρηματοδοτικής συμμετοχής του δημοσίου) που αφορά στην ανέγερση Δικαστικού Μεγάρου στην Αθήνα που θα στεγάσει το Πρωτοδικείο Αθηνών και την Εισαγγελία Αθηνών και προωθείται από τη μονάδα PPF του ΤΑΙΠΕΔ (Π. Σταμπουλίδης). Η υποβολή των προφορών έχει προγραμματιστεί για σήμερα, αν δεν αλλάξει κάτι την τελευταία στιγμή. Θεωρητικά, τα μεγάλα γκρουπ τον έχουν «λοκάρει». Βέβαια, τα κτηριακά ΣΔΙΤ αντιμετωπίζουν θέματα κόστους ή… ανταγωνισμού από άλλα projects που «τρέχουν» παράλληλα. Σε κάθε περίπτωση, σύντομα θα ξέρουμε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:56

Trade Estates: Στις 14 Ιουνίου η Γενική Συνέλευση για μέρισμα και διάθεση μετοχών

19:54

Παγκόσμιο Εμπόριο: Η νέα τάξη πραγμάτων - Πώς ανασχηματίζεται το «τρίγωνο» Ευρώπης, ΗΠΑ, Κίνας

19:45

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ «αλληλέγγυο» με την Εσθονία για το περιστατικό με τη Ρωσία

19:34

ΕΕ: Ζητά απαντήσεις από τη Ρωσία για την «απαράδεκτη» ενέργεια στα θαλάσσια σύνορα με την Εσθονία

19:27

Απώλειες στις ευρωαγορές στη «σκιά» των επιτοκίων

19:21

Έως και 21 σύγχρονα ελικόπτερα από την Airbus παραγγέλνει η LCI του Libra Group

19:15

Ουλές ακμής: Υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες;

19:04

Ισραήλ: Το πολεμικό συμβούλιο θα συνεχίσει να πολεμά για την επιστροφή των ομήρων

18:57

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ολάντ στο Μέγαρο Μαξίμου

18:53

Trastor: Αποκτά εκτάσεις στον Ασπρόπυργο για την κατασκευή αποθήκης - Προκαταβολή 12 εκατ. ευρώ

18:46

Εγκαίνια για το πρώτο χειρουργικό ρομποτικό σύστημα στο Αρεταίειο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο

18:45

Αυτοψία Ταχιάου στον οδικό άξονα Μπράλος – Άμφισσα

18:35

Μπορέλ για Διεθνές Δικαστήριο: Η ΕΕ να επιλέξει, σεβασμός στους διεθνείς θεσμούς ή υποστήριξη στο Ισραήλ

18:22

Ρωσία-Λευκορωσία: Πούτιν και Λουκασένκο υπόσχονται στενότερη συνεργασία εν όψει των δυτικών κυρώσεων

18:07

Ζαββός: Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα κινητήρια δύναμη για βιώσιμη ανάπτυξη και ανθεκτικότητα

18:06

Με άρση τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου «ξεκλειδώνει» η σύνταξη για τους οφειλέτες του ΕΦΚΑ - Ολόκληρη η ΚΥΑ

18:02

Ιράν: Δεν υπάρχουν ενδείξεις για εγκληματική ενέργεια στη συντριβή του ελικοπτέρου του Ραϊσί

17:47

Νέο μέτρο για την ελάφρυνση του clawback ανακοίνωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης

17:42

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα συγκλίνει με την Ευρώπη στο κύρος - Δεν θα γυρίσουμε πίσω

17:26

Χρηματιστήριο: Ήπιες απώλειες με βουτιά τζίρου

17:15

Βερολίνο και Λισαβόνα θεωρούν ότι «δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα» για την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους

17:00

Wall Street: Απόπειρα για rebound μετά τη χειρότερη μέρα του Dow Jones για το 2024

16:51

Το Διεθνές Δικαστήριο διέταξε το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεση στη Ράφα - Η απάντηση είναι «όχι»

16:41

Γαλάζιες Σημαίες: Οι 625 πιο καθαρές παραλίες - 2η παγκοσμίως η Ελλάδα

16:31

Ευ. Σέκερης για τη στάση της Ελλάδας στον ΟΗΕ για το ψήφισμα για τη Σρεμπρένιτσα

16:27

«Πράσινα Ταξί»: 13 δικαιούχοι θα λάβουν επιδότηση για αγορά ηλεκτρικών ταξί

16:20

Κασσελάκης: Δεν λέγεται «λεφτόδεντρα» - Λέγεται πλήρως κοστολογημένο πρόγραμμα

16:14

Το δολάριο τροφοδοτεί και φέτος τον ελληνικό τουρισμό

16:07

Θεοχάρης: Οι ιδέες της ΝΔ πρωτοπορούν και ανοίγουν το δρόμο και για την υπόλοιπη ευρωπαϊκή οικογένεια

15:57

Σολτς: Δεν υπάρχει ένταλμα σε βάρος του Μπενιαμίν Νετανιάχου