BACKSTORY

Η αναβαθμισμένη Alpha Bank και η έκδοση - ΧΑ: Το κλίμα, ο (επόμενος) στόχος και το τριήμερο των Κεντρικών Τραπεζών - Ο … άλλος επενδυτής της Jumbo

31-01-2023 | 07:02
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η αναβαθμισμένη Alpha Bank και η έκδοση - ΧΑ: Το κλίμα, ο (επόμενος) στόχος και το τριήμερο των Κεντρικών Τραπεζών - Ο... άλλος επενδυτής της Jumbo

Επιτέλους

Bank of America και Morgan Stanley θα αναλάβουν λοιπόν την εισαγωγή του Ελευθέριος Βενιζέλος στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Όμως, για να μην αφήσουμε πίσω την Ευρώπη, η Deutsche Bank θα είναι και αυτή στο team ως συνδιαχειριστής του βιβλίου προσφορών.

Η ουσία είναι πως επιτέλους μπαίνει μια μεγάλη εταιρία στο Ελληνικό Χρηματιστήριο μετά από τόσες άβολες εξόδους

Αναβαθμίσεις 3/4

H Fitch προχώρησε σε αναβάθμιση της Εθνικής της Eurobank και της Alpha Bank δηλάδη όχι της Τράπεζας Πειραιώς. Στη χθεσινή πάντως παρουσίαση της Τράπεζας Πειραιώς τα πράγματα μου φάνηκαν τόσο όσο.

Μέρισμα ναι μεν αλλά, δάνεια σε ιδιώτες ναι μεν αλλά αλλά πάντως κέρδη θα υπάρξουν. Και όσον αφορά τις νέες εκδόσεις μια και θα δούμε. Ισως στα αποτελέσματα το επίπεδο του ενθουσιασμού να ενισχυθεί.

Η αναβαθμισμένη Alpha bank και η έκδοση

Σε ό,τι αφορά την Alpha Bank, η τράπεζα τρέχει μια ακόμη έκδοση γρήγορα και αποτελεσματικά. Η Alpha φρόντισε η έκδοση να συμπέσει και με την αναβάθμιση.

Ως λόγοι της αναβάθμισης προβάλλονται, η υψηλή θωράκιση της κεφαλαιακής βάσης της Alpha Bank πάνω από τις εποπτικές απαιτήσεις, η συνεχιζόμενη εξυγίανση του Ισολογισμού της που «αναμένεται να υποστηρίξει τη μακροπρόθεσμή βιώσιμη ανάπτυξή της», με τον δείκτη ΜΕΑ να ανέρχεται στο 8% ή 9.3% (συμπεριλαμβανομένων των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας των συναλλαγών «Galaxy» και «Cosmos»), στα τέλη Σεπτεμβρίου 2022.

Παρόντες στο Δένδια

Παρών έδωσαν οι τραπεζίτες σε εκδήλωση με το Νίκο Δένδια που διοργάνωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων της Alpha Bank. Από την Τράπεζα παρών έδωσαν ο Βασίλης Ράπανος και ο Βασίλης Ψάλτης, από τη Cepal o Θόδωρος Αθανασόπουλος και από την Do Value ο Θοδωρής Καλαντώνης οι οποίοι μάλιστα κάθονταν δίπλα δίπλα.

ΧΑ: Το κλίμα, ο (επόμενος) στόχος και το τριήμερο των Κεντρικών Τραπεζών

Όλο και πιο κοντά στον στόχο των 1.035 (και κάτι ψιλά…) μονάδων βρίσκεται ο γενικός δείκτης, μετά και τη χτεσινή ανοδική συνεδρίαση για να «καλύψει το κενό» σε σχέση με το υψηλό στα τέλη του 2014. Η Fitch αναβάθμισε οικονομία και τράπεζες, οι επιχειρηματικές διεργασίες συνεχίζονται, ο Μυτιληναίος πάει από υψηλό σε υψηλότερο (τιμή στόχος τα 30,5 ευρώ από Eurobank Sec), τα ΕΛΠΕ πάνε να καλύψουν τη διαφορά στις αποτιμήσεις, το profit taking χτες σε χαρτιά δεν έλειψε αλλά οι αγοραστές ανέλαβαν δράση στέλνοντας ουκ ολίγα blue chips στο υψηλό ημέρας (μεταξύ αυτών τις Alpha Bank, Eurobank, Motor Oil, Εθνική, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΟΠΑΠ κ.α.). Σημειώστε, επίσης, ότι εσχάτως συμβαίνει και το εξής, όπως είχαμε αναφέρει πρόσφατα: μετοχές που είχαν μείνει πίσω προσπαθούν να αντιδράσουν. Όχι ότι συμβαίνει με όλες και με εμφατικό τρόπο, αλλά κάτι κινείται.

Κατά συνέπεια, κακή δεν την λες την εικόνα στο ταμπλό. Βέβαια, υπάρχουν οι πιο επιφυλακτικοί που θεωρούν ότι οι ΗΠΑ δεν είναι στα φόρτε τους, ενώ «δείχνουν» προς το προσεχές τριήμερο των… Κεντρικών Τραπεζών, υπενθυμίζοντας τις συνεδριάσεις των FED (Τετάρτη), ECB (Πέμπτη), αλλά και BoE (Πέμπτη), όπου αναμένουμε νέες αυξήσεις επιτοκίων. Τώρα, αν χρειάζεται το ΧΑ μια μικρή διόρθωση για να δώσει ευκαιρίες εισόδου είναι μια κουβέντα που κάνουν οι αναλυτές. Το θέμα, βέβαια, είναι τι λένε οι «παίκτες».

«Πράσινο φως» από το ΚΕΣΑ για το «Project Voula» των 136 εκατ. ευρώ

Άλλο ένα «ψηφιδωτό» στο παζλ της υλοποίησης του οικιστικού συγκροτήματος, «Project Voula», αξίας 136 εκατ. ευρώ από το επενδυτικό όχημα VHPH Properties των Hines και Henderson Park, σε έκταση 71 στρεμμάτων, γνωστή ως κτήμα Κόνιαρη, μπήκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής. Το οποίο, σχετικά πρόσφατα, γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ της έγκρισης της αρχιτεκτονικής μελέτης που αφορά στην ανέγερση συγκροτήματος κατοικιών με υπόγεια & υπόγειο χώρο στάθμευσης στη Βούλα. Βέβαια, όπως είχε αποκαλύψει το insider.gr από τον περασμένο κιόλας Σεπτέμβριο, έχει προηγηθεί η συμφωνία των funds με τον τοπικό Δήμο για την παραχώρηση συνολικά 11,576 στρεμμάτων στην Περιοχή Εξοχή. Θα χρησιμοποιηθούν από το Δήμο για τη δημιουργία ελεύθερων χώρων αστικού πρασίνου και δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων, ως συμβιβαστική λύση.

Ο … άλλος επενδυτής της Jumbo

Πολύ ενδιαφέρουσα η μείωση του ποσοστού της Fidelity στη Jumbo κάτω από το 10% υπό την έννοια ότι η συγκεκριμένη συμμετοχή φιγουράρει στο μετοχολόγιο της Jumbo επί πολλά έτη πράγμα που δεν είναι και ιδιαίτερα σύνηθες για τέτοια χαρτοφυλάκια. Το ασύνηθες μάλιστα είχε οδηγήσει στο εύλογο ερώτημα αν πίσω από τη Fidelity κρύβεται κάποιος άλλος τελικός επενδυτής.

Το τερμάτισαν

Το τερμάτισαν στην Unibios (πρώην Βιοσώλ για όσους έχουν μνήμη από το Χρηματιστήριο) και προχώρησαν στην έκδοση 1.563 εκ νέων μετοχών που αντιστοιχούν στο 10% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας. Έτσι, με κεφάλαια 470.000 ευρώ περίπου οι δικαιούχοι γράφουν μια υπεραξία της τάξεως των 600 χιλιάδων όταν τα ενοποιημένα κέρδη της εταιρίας πέρυσι ήταν όλα και όλα 334.000. Βέβαια, για τα δικαιώματα προαίρεσης είχε ληφθεί απόφαση από το 2019. Για το … καλό βέβαια ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας Ορφέας Μαυρικίου πώλησε 80.000 μετοχές στις 25 του μήνα για να σιγουρέψει τα κέρδη από τα δικαιώματα προαίρεσης. Και εις άλλα με υγεία.

Προχωρούν τα τριώροφα κτήρια στο Ελληνικό

Μια και ο λόγος στη στήλη για αρχιτεκτονικές μελέτες και σχέδια, το κεντρικό συμβούλιο έδωσε το «οκ» και στη μελέτη που αφορά στην ανέγερση συγκροτήματος 9 τριώροφων κτιρίων κατοικιών, με υπόγειο όροφο στάθμευσης και βοηθητικών χώρων, φυτεμένα δώματα, 30 κολυμβητικές δεξαμενές κ.λπ., δηλαδή σε επιπλέον οικιστικά projects της Lamda στο Ελληνικό. Αλλωστε, οι κατοικίες αποτελούν για την ώρα ισχυρό «χρηματοδοτικό χαρτί» για την εισηγμένη. Οπότε, κάθε έγκριση, είναι για καλό.

Πώς θυμήθηκαν τα «σκουπίδια» του Γραμματικού;

Συνεδριάζει σήμερα η Εκτελεστική Επιτροπή του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ, αν δεν προκύψει κάποια αναβολή) και ανάμεσα στα θέματα συζήτησης είναι και η ματαίωση διαγωνιστικής διαδικασίας που αφορά την «Μονάδα Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων και Προδιαλεγμένων Οργανικών Αποβλήτων στην ΟΕΔΑ Βορειοανατολικής Αττικής. Εξ όσων θυμόμαστε, ο εν λόγω διαγωνισμός για τη μονάδα στο Γραμματικό, αξίας 140 εκατ. ευρώ με προαιρέσεις κ.λπ., είχε «ναυαγήσει». Οπότε, να δούμε αν πρόκειται για κάτι τυπικό ή θα έχουμε κάποια εξέλιξη. Γιατί με τα μέχρι τώρα δεδομένα, τόσο αυτή μονάδα όσο και οι άλλες στην Αττική (ΣΔΙΤ) έχουν… ξεχαστεί ελέω και εκλογών. Στη Θεσσαλονίκη, κάτι κινείται.

Το «δικαστικό» ΣΔΙΤ του ΤΑΙΠΕΔ

Έχει το ενδιαφέρον του ο ΣΔΙΤ διαγωνισμός, άνω των 200 εκατ. ευρώ (αναλόγως και της χρηματοδοτικής συμμετοχής του δημοσίου) που αφορά στην ανέγερση Δικαστικού Μεγάρου στην Αθήνα που θα στεγάσει το Πρωτοδικείο Αθηνών και την Εισαγγελία Αθηνών και προωθείται από τη μονάδα PPF του ΤΑΙΠΕΔ (Π. Σταμπουλίδης). Η υποβολή των προφορών έχει προγραμματιστεί για σήμερα, αν δεν αλλάξει κάτι την τελευταία στιγμή. Θεωρητικά, τα μεγάλα γκρουπ τον έχουν «λοκάρει». Βέβαια, τα κτηριακά ΣΔΙΤ αντιμετωπίζουν θέματα κόστους ή… ανταγωνισμού από άλλα projects που «τρέχουν» παράλληλα. Σε κάθε περίπτωση, σύντομα θα ξέρουμε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

00:51

Κέρδη... με ουρά – Τι άλλο δείχνει η αντίδραση των αγορών – Πράσινο φως στο ΣΔΙΤ των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΙΤΑΝ

00:34

Ενέργεια: Υψηλού ρίσκου γίνονται οι επενδύσεις στις ΑΠΕ - «Αντίδοτα» ζητά η αγορά στις περικοπές

00:31

Ακίνητα: «Βγαίνει» αποτίμηση για το «φιλέτο» 162 στρεμμάτων στην Αγία Τριάδα

00:28

H πρόταση Λέτα, «δούρειος ίππος» για πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία στήριξης επιχειρήσεων - Στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής

00:22

H βιομηχανία «κλείνει το μάτι» για αποκλιμάκωση τιμών – «Γκάζι» στις τιμές από λιανεμπόριο και υπηρεσίες

00:22

Φωτοβολταϊκά: Πώς θα έχουν δωρεάν ρεύμα από τον ήλιο για 18 χρόνια τα νοικοκυριά - Τα φορολογικά κίνητρα

00:20

ΔΕΛΤΑ: Δύο χρόνια στο τιμόνι ο Χρήστος Τσόλκας – Πώς προχωρά ο μετασχηματισμός της σε εταιρεία τροφίμων

00:17

Έρχεται η Barbiecue: Έτοιμη η ροζ μαγιονέζα της «Μπάρμπι» από την Heinz

00:15

Καύσιμα: Το γεωπολιτικό άγχος ανεβάζει τις τιμές στην Ελλάδα και τον κόσμο – Το Brent θα μπορούσε να φθάσει τα 130 δολάρια

00:11

Premia Properties: «Τρέχει» επενδύσεις 100 εκατ. – Παραδίδεται το Athens Heart, «κλείνει» το Skyline

00:10

Οι αγορές - τροφοδότες του Ελ. Βενιζέλος το α΄τρίμηνο του 2024

00:07

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Παίρνει απόφαση για επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους – Ποιοι θα εισπράξουν bonus

00:06

Ταμειακές – POS: Σε διπλή πρέσα πάροχοι-επιχειρήσεις για διασύνδεση και χρεώσεις - Έρχονται «καμπάνες»

00:04

Λαμπερή εκδήλωση, λαμπερά πρόσωπα στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ- από κοντά κι ο ΣΥΡΙΖΑ

23:56

Ισραήλ: Τα θύματα της επίθεσης στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό ήταν «τρομοκράτες»

23:55

Βρετανία: Η Λιζ Τρας δεν αποκλείει να διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία των Συντηρητικών

23:44

Γαλλία: Συνεχίζονται τα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών

23:36

ΕΛΑΣ: 33 ανήλικοι συνελήφθησαν το τριήμερο 12-14 Απριλίου στο πλαίσιο αντιμετώπισης της νεανικής παραβατικότητας

23:31

Alpha Bank: Νέος κύκλος ενημερωτικών εκδηλώσεων για επιχειρηματίες

23:22

Λ. Οίκος: «Αποτυχία» η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ - Δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση

23:15

Σε ρυθμούς selloff παρέμεινε η Wall Street - Στο -1,8% ο Nasdaq

22:57

Αυξάνονται ραγδαία τα κρούσματα κοκκύτη στην Τσεχία - Τρεις θάνατοι μέσα στο 2024

22:45

Μεσανατολικό: Ισραηλινοί έποικοι σκότωσαν δύο Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

22:34

Μικρές απώλειες για το πετρέλαιο παρά τις σειρήνες πολέμου Ιράν - Ισραήλ

22:16

Η Ουκρανία αποχώρησε από συμφωνία για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στη Μ. Θάλασσα

22:09

Σδούκου: Κοινό ευρωπαϊκό αγαθό τα ηλεκτρικά δίκτυα - Χρειαζόμαστε fast track αδειοδότηση και περισσότερες επενδύσεις

21:56

Νέα ιστορικά υψηλά για τον χρυσό με «καύσιμο» από τη Μ. Ανατολή

21:46

Πυροσβεστική: 56 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο στη χώρα

21:42

Ελλάδα - Τουρκία: Στις 22 Απριλίου στην Αθήνα η συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

21:36

Δημοσκόπηση Prorata: Απώλειες για ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, «κλειδώνει» τη 2η θέση ο ΣΥΡΙΖΑ