Morgan Stanley και BofA ανάδοχοι για τη διάθεση του 30% του «Ελ. Βενιζέλος» στο ΧΑ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Morgan Stanley και BofA ανάδοχοι για τη διάθεση του 30% του «Ελ. Βενιζέλος» στο ΧΑ
Morgan Stanley και BofA ανάδοχοι για τη διάθεση του 30% του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών («Ελ. Βενιζέλος») στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ).

Το ΤΑΙΠΕΔ επέλεξε διεθνείς τράπεζες για μια αρχική δημόσια προσφορά (IPO) του μεριδίου του 30% στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών («Ελ. Βενιζέλος»), υπογραμμίζουν άτομα με γνώση επί του θέματος που επικαλείται το Bloomberg με σημερινό δημοσίευμά του.

Ειδικότερα, η Bank of America (BofA) και η Morgan Stanley είναι οι «εκλεκτές» που θα ηγηθούν των εργασιών για την πώληση μετοχών, η οποία πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Παράλληλα, το ΤΑΙΠΕΔ έχει επιλέξει την Deutsche Bank ως Joint Bookrunner και οικονομικό σύμβουλο για τη συμφωνία.

Το 30% που θα διατεθεί μέσω της δημόσιας προσφοράς, αναμένεται να αποτιμηθεί μεταξύ 800 εκατ. ευρώ και 1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρη Πολίτη.

Το Ελ. Βενιζέλος, το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ελλάδας, εξυπηρέτησε περισσότερους από 22,7 εκατομμύρια επιβάτες το 2022, μία αύξηση της τάξεως του 84% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καθώς ο τουρισμός ανέκαμψε από τους περιορισμούς που σχετίζονται με την Covid-19.

Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ εμφανίζεται έτοιμη να «κάνει τη δουλειά» της και να προωθήσει τις διαγωνιστικές διαδικασίες σε όλα τα μέτωπα, οι οποίες, όπως πρόσφατα ανέδειξε το insider.gr, είναι αρκετές και σημαντικές. Οι εκτιμήσεις των ανθρώπων του Ταμείου, όπως και της αγοράς γενικότερα, είναι ότι αντίστοιχη θέληση πηγάζει και από την κυβέρνηση που φέρεται να επιθυμεί να προχωρήσουν διεργασίες σε μεγαλύτερα ή μικρότερα assets. Πλην όμως, πρέπει να ακολουθήσουν τους ρυθμούς και οι εμπλεκόμενου φορείς, ενώ είναι σαφές ότι την πορεία διαγωνισμών αξιοποίησης της περιουσίας του δημοσίου θα επηρεάσει το ευρύτερο οικονομικό και γεωπολιτικό κλίμα.

Ο στόχος Μαΐου – Ιουνίου 2023

Τα κορυφαία assets που έχει «βγάλει» προς αξιοποίηση βέβαια το ΤΑΙΠΕΔ θεωρούνται η νέα 25ετής σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού και το IPO του ΔΑΑ στο Χρηματιστήριο. Για τα δύο αυτά «φιλέτα», υπό κανονικές και καλές συνθήκες, και εφόσον δεν προκύψουν απρόοπτα ή καθυστερήσεις, το ΤΑΙΠΕΔ προσδοκά να έχει εξελίξεις στο τέλος εξαμήνου ή προς τον Μάιο, καθώς παλιότερες προσδοκίες για το «ορόσημο» του Απριλίου (ή και του Μάρτη) μάλλον δεν είναι εφικτό να επαληθευθούν λόγω χρόνου και διεργασιών που απαιτούνται. Ωστόσο, το timing θα φανεί στους προσεχείς μήνες. Άλλωστε, απαιτούνται πλήθος διαδικασιών με το ΤΑΙΠΕΔ να επιχειρεί να κάνει τη δουλειά του, αλλά να χρειάζεται χρόνος τόσο για τους επενδυτές όσο και για τις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να «δίνουν πράσινο φως» για κάθε διαγωνιστικό «βήμα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η ΤΕΡΝΑ μειοδότησε σε διαγωνισμό 140 εκατ. ευρώ για την ύδρευση Πρέβεζας, Λευκάδας, Άρτας

Προσφορές στις 28 Φεβρουαρίου στο ΣΔΙΤ ύδρευσης Κέρκυρας των 255 εκατ. ευρώ

Lamda: Πρόσθετος «χρηματοδοτικός κουμπαράς» 500 εκατ. ευρώ από πωλήσεις assets στο Ελληνικό – Τα νέα χρονοδιαγράμματα

gazzetta
gazzetta reader insider insider