Mytilineos, ΟΠΑΠ και Πειραιώς έστειλαν το ΧΑ πάνω από τις 1.020 μονάδες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Mytilineos, ΟΠΑΠ και Πειραιώς έστειλαν το ΧΑ πάνω από τις 1.020 μονάδες
Mytilineos, ΟΠΑΠ και Τράπεζα Πειραιώς ηγήθηκαν της ανόδου της αγοράς. Υψηλός τζίρος για τις πρώτες δύο αλλά και για τον ΟΤΕ. Απώλειες για Ελλάκτωρ.

Από τις τράπεζες, στις κατασκευές και στην ενέργεια μεταπήδησαν σε ένα βαθμό οι επενδυτές στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, με το Χρηματιστήριο να συνεχίζει σε ρυθμούς υπεραπόδοσης έναντι των διεθνών αγορών φτάνοντας σε νέα υψηλά.

Η αγορά στηρίχθηκε τόσο στην αναβάθμιση από τη Fitch, όσο και στα εταιρικά αποτελέσματα και ειδικότερα από εισηγμένους ομίλους όπως αυτόν της Mytilineos. Παράλληλα, τα deals (ΑΚΤΩΡ) αλλά και οι επιτυχημένες ΑΜΚ (Intrakat), συντηρούν το κλίμα ευφορίας στο ΧΑ.

Φυσικά, τα χαρτιά των αναβαθμίσεων από τους οίκους αξιολόγησης θα παίζονται από εδώ και στος εξής σε μεγάλο βαθμίδα καθώς η οικονομία απέχει μια βαθμίδα μακριά από το investment grade. Η Fitch αναβάθμισε αυγκεκριμένα στη βαθμίδα «ΒΒ+», από «ΒΒ» προηγουμένως, με το outlook να είναι σταθερό. Στην έκθεσή της η Fitch σημειώνει ότι αναμένει πλέον καλύτερα στοιχεία και προβλέψεις για το έλλειμμα και το χρέος της Ελλάδας την περίοδο 2022 - 2024, χάρη στην ισχυρότερη ονομαστική ανάπτυξη, την καλύτερη εκτέλεση του προϋπολογισμού και την ευνοϊκή δομή εξυπηρέτησης του χρέους. Η Fitch προβλέπει περαιτέρω μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης στο 1,8% του ΑΕΠ το 2024, από 3,8% που εκτιμάται ότι ήταν το 2022, εν μέρει εξαιτίας του εξορθολογισμού των προσωρινών μέτρων στήριξης. Αυτό συνεπάγεται μια βελτίωση του πρωτογενούς ισοζυγίου κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες σε πλεόνασμα της τάξεως του 0,9% το 2024 (και ισοσκελισμένη θέση το 2023). Ο οίκος σημειώνει, ωστόσο, ότι υπάρχει κάποια αβεβαιότητα σχετικά με τις δημοσιονομικές πολιτικές μετά τις επερχόμενες εθνικές εκλογές, αλλά οι κίνδυνοι μετριάζονται από την ευρεία δέσμευση στις μεταρρυθμίσεις, στη βάση και του πρόσφατου ιστορικού δημοσιονομικής σύνεσης.

Παράλληλα, όπως σημειώνει η Beta Χρηματιστηριακή, «η επόμενη αντίσταση βρίσκεται στις 1.040 μονάδες με αμφίβολες ωστόσο ιδιότητες καθώς έρχεται από το μακρινό 2014 και ενδιάμεσα έχουν μεσολαβήσει αυξήσεις κεφαλαίου και αλλαγές στις σταθμίσεις του Γ.Δ. που καθιστούν επισφαλή την προβολή της. Παρόλα αυτά η αγορά συνεχίζει σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών και σε εβδομαδιαία βάση πλέον με όλο το σύστημα των κινητών μέσων αγορασμένο εμφανίζοντας τεχνικά μια εικόνα κανονικής ανοδικής αγοράς (bull market) αφού και οι συναλλαγές έρχονται με αναλογικό τρόπο να υποστηρίξουν την τάση. Παρά τις υπερτιμήσεις η δυναμική δείχνει ακόμα ικανή να δώσει μονάδες στο Γενικό Δείκτη ενώ οι διορθώσεις είναι απόλυτα ελεγχόμενες. Ενδεικτικό είναι δε ότι παρά τα σημαντικά κέρδη από την αρχή του έτους η εβδομάδα ολοκληρώθηκε σε νέο υψηλό οκτώ ετών. Ιδανικό σενάριο μιας ανοδικής συνέχειας θα είναι η δημιουργία βάσης στα τρέχοντα επίπεδα που θα απορροφούσε τα ήδη πολύ σημαντικά επιμέρους κέρδη από την αρχή της χρονιάς».

Επιπλέον, η Eurobank Equities, εστιάζει στο υψηλό πλαίσιο αναπτυξιακής δυναμικής της Mytilineos αλλά και στις περαιτέρω προοπτικές που διευρύνονται για τον εισηγμένο όμιλο μετά το ισχυρό σετ αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε.

Όπως αναφέρει η Χρηματιστηριακή, η Mytilineos ανακοίνωσε αποτελέσματα ρεκόρ, με τα EBITDA για το σύνολο του περασμένου έτους να ενισχύονται στα 823 εκατ. ευρώ (αύξηση 129% σε ετήσια βάση) στη βάση της ισχυρής ανάπτυξης σε όλους τους τομείς. Παρόλο που η μετοχή κινήθηκε παράλληλα με τα θεμελιώδη μεγέθη (ράλι κατά 80% από τον Σεπτέμβριο του 2022), η Eurobank Equities υπολογίζει πως δεν έχουν αποκρυσταλλωθεί πλήρως οι δυνατότητες του ομίλου, με περαιτέρω περιθώρια ανόδου για τον τίτλο, καθώς οι δείκτες αποτίμησης παραμένουν σε εξαιρετικά ελκυστικά επίπεδα.

Στο ταμπλό κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης σκαρφάλωσε στις 1.024,75 μονάδες, με τον τζίρο αυξημένο στα 90,06 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 κατέγραψε άνοδο 1,05% στις 2.484,53 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στο 1,22% και στις 795,56 μονάδες.

Στις τράπεζες, η μετοχή της Πειραιώς ξεχώρισε με κέρδη 2,8% στα 1,8710 ευρώ, με την Alpha Bank στο 1,21% και τα 1,2145 ευρώ και τις ΕΤΕ - Eurobank να καταγράφουν αρκετά ηπιότερη άνοδο 0,81% και 0,88% αντίστοιχα.

Ξεχώρισαν ωστόσο οι τίτλοι της Mytilineos που έφτασε σε νέο υψηλό στα 24,5 ευρώ με άνοδο 2,94% και τζίρο που ξεπέρασε τα 10 εκατ. ευρώ! Από κοντά και ο ΟΠΑΠ με κέρδη 2,65% στα 13,96 ευρώ, αλλά και η ΔΕΗ στο 1,79% και τα 7,40 ευρώ. Κέρδη 2,12% για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που έφτασε τα 12,52 ευρώ, με την Τέρνα Ενεργειακή στα 20,44 ευρώ.

Ράλι 7,47% για τη μετοχή της Profile, 4,84% για την ΑΒΑΞ αλλά με την Ελλάκτωρ στο -4,81% και στα 2,08 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Mytilineos: Ο «δρόμος» προς το 1 δισ. ευρώ EBITDA, οι ισχυρές προοπτικές και η νέα τιμή στόχος της Eurobank Equities - Top pick

Έρχονται πωλήσεις 5.000 – 6.000 ακινήτων από πλειστηριασμούς και μεγαλύτερα «κουρέματα» στις ρυθμίσεις

Με κέρδος «αποχαιρετά» τα ελληνικά ομόλογα η JP Morgan

gazzetta
gazzetta reader insider insider