BACKSTORY

ΧΑ: Το january effect, τα blue chips και η mid cap - Το Πλαίσιο και το παρελθόν με Ρόκα - Δεν του βγαίνει του Κούτρα - Κολλημένα 1,5 δισ. κόκκινα

16-01-2023 | 06:59
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΧΑ: Το january effect, τα blue chips και η mid cap - Το Πλαίσιο και το παρελθόν με Ρόκα - Δεν του βγαίνει του Κούτρα - Κολλημένα 1,5 δισ. κόκκινα

Κολλημένα 1,5 δισ. ευρώ κόκκινα

Κολλημένα δείχνουν τα τρία «υπόλοιπα» ή αλλιώς ουρές ή σωστότερα πακέτα των κόκκινων δανείων των συστημικών τραπεζών. Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι έχουν λάβει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις από τους θεσμούς. Και δεν είναι και λίγα. Μιλάμε για περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Να θυμίζουμε αφορούν το Sunrise 3 , το Frontier 2 και το Sollar. Και βέβαια οι τράπεζες κάπως πρέπει να το ρυθμίσουν το θέμα. Δεν μπορούν να τα εμφανίζουν για πάντα προς πώληση... To λέμε αυτό γιατί ο ΟΟΣΑ ζητά και την επέκταση του Ηρακλή τρομάρα μας!

Tα stress tests που δυσκολεύουν

Κάτι ακούω πως τα κριτήρια των stress tests υπάρχουν σκέψεις να γίνουν λίγο αυστηρότερα για τις ελληνικές τράπεζες, ακριβώς εκεί που αυτές δεν θέλουν. Πού δηλαδή; Στον τομέα των ακινήτων μιας και οι τιμές τους επηρεάζονται και επηρεάζονται πολύ διεθνώς από την κρίση.

Με αυτά και με εκείνα

Εγώ δεν καταλαβαίνω πάντως γιατί έπρεπε οι τράπεζες να πιεστούν από το υπουργείο για να αναβαθμίσουν τα συστήματά τους να σταματήσει το fishing. Δεν έπρεπε κάτι τέτοιο να έχει γίνει εδώ και καιρό χωρίς πίεση. Μόλις τους πεις να πληρώσουν τότε αρχίζει η αντεπίθεση που καταλήγει σε μια προσφορά. Τώρα λοιπόν η «προσφορά» είναι μια επένδυση που πράγματι θα έπρεπε να έχει γίνει προ πολλού.

Αντί λοιπόν πχ. λέμε η NBG να τάζει εισιτήρια για μοναδικές ευκαιρίες ως επιβράβευση συναλλαγών με κάρτες, ας σώσει κανέναν ταλαίπωρο με μια επένδυση στα συστήματά της. Αναφέρομαι στην Εθνική γιατί είδα πάλι το καινούριο διαφημιστικό και είπα να σας το προωθήσω...

Χρηματιστήριο: Οι 40 μονάδες που «άνοιξαν την όρεξη» και το alert

Όσοι παρακολουθείτε τη στήλη θα θυμάστε, ενδεχομένως, ότι σε σχετικά θέματά της είχαμε αναφερθεί τόσο στις προσδοκίες για μια καλή «εκκίνηση» το 2023 τύπου… January Effect όσο και στις πιθανότητες ο γενικός δείκτης φέτος και πάλι τις 1.000 μονάδες οι οποίες, για να λέμε και την αλήθεια, δεν είναι κάποιο σημαντικό τεχνικό σημείο αλλά κυρίως ψυχολογικό όριο που ιντριγκάρει και «γοητεύει» του παλιότερους. Αλλά αυτά είναι για τους ειδικούς, εμείς επιμένουμε ότι δεν είμαστε μάντεις ούτε αναλυτές, ενώ δεν ξεχνάμε και τις «κακοτοπιές» που υπάρχουν στις αγορές. Επειδή όμως σας είχαμε αναφέρει, επίσης, πρόσφατα ότι χρονιά «μπήκε με το δεξί» με αφετηρία τις 929 μονάδες, να σημειώσουμε αυτό που λένε οι «παίκτες».

Ότι οι 40 μονάδες που έχουν ήδη κατακτηθεί, μια και ο Γ.Δ. την περασμένη Παρασκευή έκλεισε σχεδόν στις 969 μονάδες, έχουν ανοίξει την όρεξη στα παιδιά για τετραψήφιο νούμερο στο Χρηματιστήριο, στόχος που δεν είναι πολύ μακρινός. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μόλις μπήκαμε στο εκλογικό 2023. Το οποίο δείχνει να προϊδεάζει για εκπλήξεις, για την πιθανότητα αναβάθμισης του ελληνικού αξιόχρεου αλλά και για ανατροπές. Προσθέστε δε ότι έπονται ανακοινώσεις αποτελεσμάτων στη Wall Street, αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική, ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν έχει τελειώσεις, οπότε, ας είμαστε… alert. Αφήστε που ο Γ.Σ. προσεγγίζει αντιστάσεις που θυμίζουν τοπικά υψηλά ετών, έχει δώσει ήδη μια κίνηση, οπότε, ουδείς μπορεί να αποκλείσει βραχυπρόθεσμες κατοχυρώσεις.

Οι κινήσεις στα blue chips και τα πονταρίσματα στη midcap

Φαίνεται, με τα… πολύ πρώτα δεδομένα της χρονιάς, ότι κλάδοι όπως ο τραπεζικός, οι υποδομές (συν βιομηχανίες, μεταφορές), η ενέργεια με τις κατασκευές κ.α. θα είναι μεταξύ αυτών που είναι στα ψηλά «πατώματα» των προσδοκιών και των πονταρισμάτων στο ΧΑ. Τα έχουμε γράψει και δεν επανερχόμαστε. Όμως, ενίοτε μιλούν τα ποσοστά, οι συναλλαγές, τα τοπικά υψηλά, η αφύπνιση στο ταμπλό, οι ζυμώσεις και τα… deals. Και ανάμεσα στα χαρτιά που έχουν ξεχωρίσει το 2023 (μέχρι τώρα) είναι οι Alpha, Eurobank, Πειραιώς, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΔΕΗ, ΤΙΤΑΝ, Aegean, κοντά σε Μυτιληναίο και Motor Oil, Viohalco, αλλά και Jumbo, Quest κ.α.

Δεν «κατεβαίνουμε» βαθμίδα, π.χ. στη Mid Cao, όχι γιατί δεν έχουν καταγραφεί κινήσεις, μικρότερου ή μεγαλύτερου βεληνεκούς, όπως π.χ. σε Intrakat (παιχνίδι στα δικαιώματα), ΑΒΑΞ, ΕΧΑΕ, Intracom, Πλαστικά Θράκης Τεχνική Ολυμπιακή, ΚΡΙ ΚΡΙ, Cenergy και άλλα μέλη του κλαμπ, αλλά γιατί ακόμα η αγορά θέλει και άλλες ενδείξεις για να «πειστεί» (δηλαδή όγκους, μόχλευση, συνέχεια και όχι «φωτοβολίδες»). Αλλά θα τα δούμε στην πορεία αυτά.

Δεν του βγαίνει του Κούτρα

Γυρίζει γυρίζει ο Κούτρας ψάχνοντας κατασκευαστική εταιρία αλλά από ότι φαίνεται στο τέλος ο λογαριασμός είναι μηδενικός. Γιατί μαθαίνω ότι ναι μεν πήγε και έκανε και προσφορά για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ μαζί με τους Κυπρίους της Wade Adams αλλά μετά άρχισε τις αιρέσεις και το πράγμα κόλλησε. Έτσι το ναυάγιο και αυτής της προσπάθειας είναι πολύ πιθανό. Τον βλέπω να ξαναγυρνά στη Δομική Κρήτης αν και πλέον οι εποχές που έκανες εξαγορές μπιρ παρά έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Το Πλαίσιο και το παρελθόν με Ρόκα

Δεν έχει προλάβει καλά καλά να ολοκληρωθεί η διαδικασία εξόδου της Πλαίσιο από το Χρηματιστήριο και άρχισαν οι φήμες για ενδιαφέρον εξαγοράς της εταιρίας. Δεν ξέρω ειλικρινά πόσο βάσιμες είναι αλλά θυμάμαι την περίπτωση Ρόκα στο σχετικά μακρινό παρελθόν. Και όπως και να το κάνουμε μπορεί η οικογένεια Γεράρδου να έδωσε μεγάλο premium στη δημόσια πρόταση αλλά με 6-7 φορές το EBITDA μάλλον θεωρείται χαμηλότερο για τα δεδομένα της αγοράς.

Προς την έξοδο και η Mermeren

Άλλη μια εταιρία φαίνεται ότι θα δει την πόρτα της εξόδου από το ΧΑ. Και αυτή είναι η Mermeren Kombinat καθώς μετά την συμφωνία εξαγοράς της μητρικής Παυλίδης Μάρμαρα από την ECM θα πρέπει να ακολουθήσει δημόσια πρόταση. Στη δημόσια πρόταση θα μάθουμε και το τίμημα της εξαγοράς που ακούγεται ότι σπάει ταμεία και ότι υπερβαίνει τα 400 εκ ευρώ.

Ο καπνός στην Ικτίνος

Μιας και ο λόγος για Μάρμαρα ενδιαφέρον έχει η συμπεριφορά της Ικτίνος τις τελευταίες συνεδριάσεις. Βέβαια μπορεί να επηρεάζεται από τις εξελίξεις στην Παυλίδης αλλά καπνός χωρίς φωτιά δύσκολα υπάρχει. Την Παρασκευή ο όγκος συναλλαγών εκτινάχθηκε σε 564 χιλιάδες τεμάχια ενώ οι βασικοί μέτοχοι εδώ και πολλούς μήνες αυξάνουν έστω και με αργούς ρυθμούς τη συμμετοχή τους στην εταιρία.

Το ΣΔΙΤ του Μετρό, οι προσφυγές και το timing

Κανονικά, για σήμερα είχε προγραμματιστεί να υποβληθούν αρχικές προσφορές συμμετοχής (φάκελος εκδήλωσης ενδιαφέροντος) για έναν διαγωνισμό ΣΔΙΤ, για τη λειτουργία - συντήρηση του Μετρό Θεσσαλονίκης από ιδιώτη (11ετής σύμβαση αξίας 292 εκατ. ευρώ περίπου), για τον οποίον πολλές φορές έχετε διαβάσει από το insider.gr. Και λέμε «κανονικά» καθώς τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν πληροφορίες για μετάθεση της ημερομηνίας και σε αυτόν τον διαγωνισμό για τον Φεβρουάριο, μάλιστα, στο τέλος του επόμενου μήνα. Αλλά θα τα δούμε αυτά.

Σας έχουμε πει ότι υπάρχει «κύμα» αναβολών για λόγους «τεχνικούς», φόρτου εργασίας, λόγω αιτημάτων από υποψήφιους «μνηστήρες» που θέτουν ερωτήματα/διευκρινήσεις ή ζητούν πρόσθετο χρόνο (στον συγκεκριμένο είχαν ζητήσει ΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αλλά και ξένοι όμιλοι), ενώ, όπως προ ημερών σημειώναμε, προέκυψε και το θέμα με την επικαιροποίηση των εργοληπτικών πτυχίων. Για το Μετρό προσθέστε όμως κι έναν ακόμα. Μια προσφυγή που είχε υποβληθεί από το 2022 από μια κατασκευαστική εταιρεία, δηλαδή την Intrakat, για την οποία δεν υπάρχει ακόμα επίσημη απόφαση και αυτό μάλλον προκαλεί προβληματάκια. Τυπική ή όχι η προσφυγή, θα φανεί.

Τα έργα και οι συμπληρωματικές συμβάσεις

Βλέπω τελευταία κάποιες συμπληρωματικές συμβάσεις που εγκρίνονται από το υπουργείο προς τεχνικές εταιρίες, για διάφορα έργα, από περιβαλλοντικά έως σιδηροδρομικά, όχι μικρές, κάμποσων εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό δεν σημαίνει απαραιτήτως κάτι κακό ή πονηρό, όπως σε άλλες εποχές που φτάναμε οι συμπληρωματικές συμβάσεις να ανέρχονται στο ύψος της… αρχικής - βασικής. Υπάρχουν, όπως λένε οι γνωρίζοντες, και συμβάσεις από το παρελθόν που δεν είναι υπερτιμημένες και υπερκοστολογημένες, κι ας φαίνεται περίεργο στον χώρο των δημοσίων έργων. Απλώς το αναφέρουμε. Αφήστε που για κάποια projects σταθερής τροχιάς (μην πάει ο νου σας σώνει και καλά στο Μετρό), αρμόδιες πηγές ισχυρίζονται ότι κάποια έργα προγραμματίστηκαν βιαστικά λίγο πριν τις… προηγούμενες εκλογές, αλλά φτάνουμε στη νέα «κάλπη» και ακόμα υπάρχουν προβλήματα που λύνουν εταιρείες και διοικήσεις φορέων. Οπότε, ας μη βιαστούμε να κρίνουμε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:50

ΝΥΤ: Ένα παράσιτο έφαγε μέρος του εγκεφάλου του υποψηφίου προέδρου Ρόμπερτ Κένεντι Τζ.

23:36

H Βρετανία θα απελάσει τον Ρώσο στρατιωτικό ακόλουθο - Αντίποινα υπόσχεται η Μόσχα

23:22

Β. Μακεδονία: «Θρίαμβος» του VMRO-DPMNE στις διπλές εκλογές - Συντριβή για το κυβερνών κόμμα

23:10

Wall Street: Έκανε το «6Χ6» ο Dow Jones, πιέσεις στον τεχνολογικό κλάδο

22:52

Τουρκία: Συνάντηση Χάρη Δούκα με τον Εκρέμ Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη

22:35

Οι ΗΠΑ ανέστειλαν παράδοση φορτίου βομβών στο Ισραήλ -Αντιδρούν στην επίθεση στη Ράφα

22:16

Ολλανδία: Συγκρούσεις διαδηλωτών με αστυνομικούς στο πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ

22:08

Τσίπρας: Η απάντηση στις κρίσεις και στην ακροδεξιά δεν είναι η αντιπολιτική, ούτε η μετα-πολιτική

21:59

Ήπια κέρδη την Τετάρτη για το πετρέλαιο

21:41

Γάζα: Η Χαμάς δηλώνει ότι εντόπισε 49 σορούς σε ομαδικό τάφο στο νοσοκομείο αλ-Σίφα

21:23

Βρετανία: Οι ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις εξοπλίζουν τους πυραύλους Kh-101 με δεύτερη κεφαλή

21:11

Shopify: Απογοήτευσε το guidance για το β' τρίμηνο - «Βουτιά» 19% για τη μετοχή

21:00

Μέση Ανατολή: Με αμείωτη ένταση η ανταλλαγή πυρών μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ

20:47

Τριαντόπουλος: Σε εξέλιξη ειδικό σχήμα στήριξης επιχειρήσεων σε Παλαμά, Φαρκαδόνα - Μέχρι τέλη Μαΐου οι αιτήσεις

20:41

Το 1,5% των μετοχών της Jumbo διέθεσε ο Απ. Βακάκης

20:25

ΠΟΥ: Τα καύσιμα για τα νοσοκομεία στη νότια Γάζα αρκούν μόνο για τρεις ημέρες

20:14

Ρωσία: Δύο περιοχές καλλιέργειας σιτηρών ανακοίνωσαν μειωμένη συγκομιδή λόγω παγετού

19:58

Μεσανατολικό: Οι ζημιές από τους βομβαρδισμούς στον νότιο Λίβανο αγγίζουν το 1,5 δισ. ευρώ

19:47

Βραζιλία: Στους 100 ανήλθαν οι νεκροί από τις πλημμύρες - 128 άνθρωποι συνεχίζουν να αγνοούνται

19:39

ΣΥΡΙΖΑ για συνέντευξη Μητσοτάκη: Θλιβερό κρεσέντο αλαζονείας και διαρκούς της πραγματικότητας

19:34

Χατζηδάκης: Ελλάδα και Κύπρος ξεπερνούν την οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας

19:33

Το «δίλημμα» Νετανιάχου: Να σώσει τους ομήρους ή την κυβέρνησή του; - Το Μεσανατολικό «τεντώνει» τις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ

19:29

Ξεκινάνε στοχευμένοι έλεγχοι για την ασφάλεια βιομηχανικών προϊόντων - Ποια είδη θα ελέγχονται

19:24

Από τις 13 Μαΐου τίθεται σε ισχύ και στις λαϊκές αγορές η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας

19:12

Τιτάν: Αύξηση πωλήσεων και βελτιωμένη κερδοφορία το α' τρίμηνο

19:00

Στα «πράσινα» οι ευρωαγορές με ώθηση από τα εταιρικά αποτελέσματα - Νέο ρεκόρ ο STOXX 600

19:00

Βιομηχανία: Στο μικροσκόπιο του ΥΠΕΝ τα deal για «πράσινο» ρεύμα – Πόσα θα πάρουν προτεραιότητα

18:50

Β. Μακεδονία: Προς μεγάλη νίκη οδεύει το δεξιό αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE

18:35

HELLENiQ ENERGY: Παράταση έως 20/5 στην υποβολή αιτήσεων για υποτροφίες μεταπτυχιακών σπουδών

18:17

ΕΕ: Καταρχήν συμφωνία για τη χρήση παγωμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας για στήριξη της Ουκρανίας