BACKSTORY

Η τραπεζική σύζυγος, η εταιρική διακυβέρνηση και ο νοικάρης - Οι κλάδοι με τα deals του 2023 - Τράπεζες: Τεράστια ποσά για συμβούλους και νομικούς

05-01-2023 | 07:03
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η τραπεζική σύζυγος, η εταιρική διακυβέρνηση και ο νοικάρης - Οι κλάδοι με τα deals του 2023 - Τράπεζες: Τεράστια ποσά για συμβούλους και νομικούς

Η τραπεζική σύζυγος και τα ρουμπίνια

Σε ό,τι αφορά τα ρουμπίνια και τα ζαφύρια που περιέγραφα χθες (που σε εκδήλωση αστραποβρόντηξε η σύζυγος τραπεζίτη γιατί δεν παρακολουθούσαν το λόγο της οι συνδαιτυμόνες), το μόνο που έχω να συμπληρώσω είναι πως σε περίπτωση που την εκδήλωση την πλήρωσε η τράπεζα και όχι ο τραπεζίτης, το επεισόδιο είναι διπλά απαράδεκτο, μιας και θέτει θέματα εταιρικής διακυβέρνησης καθώς κάτω από ποια ιδιότητα η «τραπεζίτισσα» ή πιο σωστά η τραπεζική σύζυγος λαμβάνει το λόγο σε εκδήλωση της τράπεζας; Υπό την ιδιότητα του γάμου;

Και να μην θυμηθώ πως ο επιχειρηματίας που ενοικίαζε τα καταστήματα από θυγατρικής της τράπεζας ακούγεται πως έχει εγγυητική από την ίδια την τράπεζα αλλά δανείζεται και από την τράπεζα.... γιατί τότε έχουμε μεγάλο θέμα εταιρικής διακυβέρνησης.

Σε ποιους κλάδους μπορεί να δούμε deals το 2023

Η στήλη ούτε το μάντη θα κάνει, ούτε σε προφητείες θα προχωρήσει. Αλλά δεν μπορεί παρά να μεταφέρει τις εκτιμήσεις ή προβλέψεις ανθρώπων της αγοράς ότι ανάμεσα στους κλάδους στους οποίους ενδέχεται να δούμε deals εντός του 2023 βρίσκονται αυτοί των τροφίμων και του λιανεμπορίου, των υποδομών και κατασκευών, της ενέργειας, του τουρισμού (ξενοδοχεία, με ολίγον από real estate εντός) κ.α. Αν δούμε και κινήσεις σε τράπεζες, βιομηχανία, τεχνολογία - πληροφορική - fintech, υγεία - ασφαλιστικές δεν θα μας εκπλήξει, ενώ θυμίζουμε ότι εν αναμονή ανακατατάξεων είναι και οι μεταφορές (π.χ. ακτοπλοΐα). Θα μου πείτε κι εσείς, και με το δίκιο σας, ότι αναφερθήκαμε σε κάμποσους κλάδους. Και ξεχάσαμε, νομίζουμε, και 1-2 ακόμα. Αλλά αυτά λένε στην αγορά. Ίσως βέβαια, να μην εννοούν μόνο εξαγορές, συγχωνεύσεις, χρηματιστηριακές εξελίξεις, αλλά και άλλου είδους διεργασίες. Σε κάθε περίπτωση, η χρονιά μόλις «μπήκε». Οπότε, εμείς συνιστούμε υπομονή και το «κουβάρι θα ξετυλιχθεί». Σε κάποιους κλάδους, ίσως και σύντομα.

Αποδόσεις γιοκ

Μιας και ανακοινώθηκαν τα επιτόκια και από την ΕΚΤ, για το μήνα Νοέμβριο δεν λέω, είχαμε την ευκαιρία να δούμε τις τερατώδεις διαφορές, καλά στις χορηγήσεις αλλά και στις καταθέσεις, με αυτά που δίνουν οι άλλες χώρες της Ευρώπης. Αν δε, μελετήσεις τις προθεσμιακές συμβάσεις των τραπεζών είναι να τρελλαίνεσαι με τους όρους και τις προϋποθέσεις. Δεν ανοίγουν το πουγγί με τίποτα.....
Κάτι ακούω πως τα θύματα του hacking θα αποζημιώνονται.... Για να το δω και να μην το πιστέψω.

Το «Υπερταμείο» και η κυβερνοασφάλεια

Δεν γνωρίζουμε αν στο «Υπερταμείο» (ΕΕΣΥΠ) υπήρχαν και άλλες κυβερνοεπιθέσεις σε θυγατρικές του (όπως π.χ. πέρυσι στα ΕΛΤΑ) ή αν απλά προετοιμάζονται δια παν ενδεχόμενο, μια φορά πάντως στο fund λαμβάνουν τα μέτρα τους. Για αυτό και η την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας «σήκωσε» πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και υποβολής προσφορών για την ανάθεση παροχής υπηρεσιών συμβούλου για την «Αποτύπωση προφίλ ρίσκου, ωριμότητας και διαμόρφωση οδικού χάρτη αναβάθμισης της ωριμότητας σε θέματα κυβερνοασφάλειας για τις εταιρείες του χαρτοφυλακίου του Υπερταμείου». Η σύμβαση έχει διάρκεια 1+1+1 έτη (ούτε συμβόλαιο ποδοσφαιριστή να ήταν) και αξία (συνολικά) 360 χιλ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). Μια και τέτοιου είδους «επιθέσεις» σε τεχνολογικά συστήματα είναι της μόδας, καλά κάνουν και επιθυμούν στην ΕΕΣΥΠ να θωρακιστούν. Αν άργησαν ή όχι, δεν το γνωρίζουμε. Γιατί υπάρχουν και κάμποσες θυγατρικές.

Ποια ΜΜΕ; Όλα τα λεφτά στους συμβούλους και τα νομικά γραφεία

Πράγματι είναι πολύ καλή η νομοθεσία που επιβάλλει στις τράπεζες να δημοσιεύουν αναλυτικά στοιχεία διαφημιστικής δαπάνης ανά μέσο ενημέρωσης. Ωστόσο οι τράπεζες κάνουν και άλλες δαπάνες. Όπως για παράδειγμα για συμβουλευτικές υπηρεσίες και νομική υποστήριξη. Και τα ποσά είναι τεράστια. Άραγε οι επενδυτές δεν πρέπει να ξέρουν πόσα δαπανώνται και σε ποιους καθώς σε μερικές περιπτώσεις έχουμε πάρτι αμοιβών τέτοιου είδους χωρίς κανένας να γνωρίζει το αποτέλεσμα. Και μιλάμε για τεράστια ποσά μπροστά στα «ψίχουλα» που δαπανώνται για διαφήμιση.

Η κυβέρνηση και η ανεξάρτητη αρχή

Hθελα να σας ρωτήσω αν εσείς καταλάβατε κατά πόσον η κυβέρνηση εκνευρίστηκε με τις ενέργειες της ΑΑΔΕ για ελέγχους στους παρόχους για τις υποκλοπές ή δεν εκνευρίστηκε; «Το Σύνταγμά μας περιγράφει με σαφήνεια τον ρόλο όλων των οργάνων της Πολιτείας και των ανεξάρτητων αρχών. Πρέπει να λειτουργούν εντός αυτού του ρόλου, ούτε να τον υπερβαίνουν ούτε να γίνονται τιμητές του Συντάγματος» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Δεν ξέρω αν είμαι ο μόνος που δεν κατάλαβα.

Η «μαμά» και οι «θυγατέρες»

Κανονικά δεν θα μπαίναμε στη διαδικασία να αναφερθούμε πάλι στη Viohalco, τα είπαμε και χτες, αλλά με τη μετοχή σήμερα να «ξεφεύγει από τη βάση» της και να κερδίζει σημαντικά ποσοστά, δεν αντισταθήκαμε. Και όταν η «μαμά κάνει παιχνίδι», ενίοτε ακολουθούν οι «θυγατέρες». Δηλαδή οι ElvalHalcor και Cenergy, όπως συνέβη και χτες, με αντίστοιχα μάλιστα κέρδη (άνω των 4% και οι τρεις). Κατά πόσο κινητικότητα στον όμιλο Viohalco σχετίζεται με αντανακλαστικές κινήσεις, με rotation σε blue chips και επιλεγμένες μετοχές της mid cap, αν έχει να κάνει με… January Effect ή προσδοκίες για τους κλάδους που ανήκει το γκρουπ και τις προοπτικές (ή και συμφωνίες – δουλειές), θα σας γελάσω. Όσον αφορά δε στην ElvalHalcor, ο τίτλος συμπλήρωσε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και βρέθηκε σε υψηλά 8-9 μηνών.

Η ΑΒΑΞ και τα χαρτοφυλάκια

Η στήλη τις προηγούμενες ημέρες σκέφτηκε να μην μπει στον πειρασμό να σχολιάσει τη μεγάλη άνοδο της μετοχής της ΑΒΑΞ, όχι βέβαια γιατί δεν την εντόπισε, αλλά γιατί περίμενε και τη χτεσινή ημέρα (να γίνουν 3 οι συνεδριάσεις της χρονιάς). Αφήστε που, όπως λένε και οι traders, το χαρτί δεν ξεκίνησε ανοδική πορεία με το «καλημέρα» του 2023, αλλά από τα μέσα του περασμένου Δεκέμβρη και από τα 0,7 ευρώ. Ωστόσο, όντως οι αποδόσεις και οι συναλλαγές των δύο πρώτων συνεδριάσεων του έτους «έβγαλαν μάτια», πριν έρθει η χτεσινή μικρή «παύση» (και πτώση). Πολλά λέγονται και ακούγονται, για την εταιρεία έχετε διαβάσει από το insider.gr πολλά σε διάφορά σχετικά θέματα. Θα μεταφέρουμε μόνο κάτι που ακούστηκε σε χρηματιστηριακά γραφεία. Δηλαδή, με βάση τα πρώτα δεδομένα, «παιχνίδι» έχουν κάνει και ιδιωτικά χαρτοφυλάκια. Για ποιους λόγους θα φανεί. Αλλά και από βδομάδα θα έχουμε καλύτερη εικόνα.

Τα 8 εκατ. ευρώ του ΕΔΣΝΑ για τους «κάδους» αποβλήτων

Περί τα 8,2 εκατ. ευρώ συνολικά, αν ενεργοποιηθεί η προαίρεση, θα δώσει ο ΕΔΣΝΑ με σκοπό την προμήθεια διαφόρων τύπων κάδων χωρητικότητας απορριμμάτων για την υλοποίηση Προγραμμάτων Διαλογής στην Πηγή αποβλήτων. Η προμήθεια αφορά σε κάδους χωρητικότητας 240 λίτρων και 340 λίτρων ώστε να καλυφθούν οι απαιτήσεις όλων των συστημάτων συλλογής απορριμμάτων. Δεν ξέρω αν θεωρούνται πολλά ή λίγα για τέτοιες συμβάσεις (έχουν και προαίρεση). Γιατί αν μας μετέφεραν σωστά, μιλάμε για 25 χιλ. + 5 χιλ. τεμάχια, σε πρώτη φάση (και άλλα τόσα μετά).

Ο σύμβουλος του «Ψηφιακού Μετασχηματισμού»

Έχουμε πει ότι ζούμε την «εποχή των συμβούλων». Όχι ότι είναι απαραίτητα κακό αυτό. Για παράδειγμα, λίγο πριν τις εορτές το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης επί της ουσίας επαναπροκήρυξε διαγωνισμό για τη σύναψη σύμβασης για να λάβει εξειδικευμένες υπηρεσίες υποστήριξης της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός», σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της εντός των αρμοδιοτήτων της στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 21-27, καθώς και του κλεισίματος του ΕΣΠΑ 14-20. Ως συνήθως, τέτοιες συμβάσεις έχουν προαιρέσεις, δηλαδή «ουρές» σε αντικείμενο και αξία. Κατά συνέπεια, ο «λογαριασμός» μπορεί να φτάσει στα 14,5 εκατ. ευρώ. Μια χαρά, δηλαδή, για τον ανάδοχο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:21

Δημοσκόπηση Marc: Στο 30,7% η ΝΔ και στο 13% ο ΣΥΡΙΖΑ – Ποιοι είναι οι δημοφιλέστεροι αρχηγοί

20:14

Ρωσία: Η Μόσχα απελαύνει τον Βρετανό στρατιωτικό ακόλουθο σε μια κίνηση αντιποίνων

20:11

Trastor: Από 17/5 η έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών από την ΑΜΚ

19:58

Λετονία: Δύο συλλήψεις υπόπτων για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας

19:51

Θεοχάρης: Τροπολογία που θα ορίζει τα επιτόκια για τη ρύθμιση χρεών των φορολογουμένων

19:43

Καραβίας (Eurobank): Μέρισμα άνω των 9 σεντς/μετοχή φέτος, το 2025 και 2026 θα εξεταστεί η επιλογή buyback

19:35

Eυρωαγορές: Τα εταιρικά αποτελέσματα έβαλαν πίεση στους δείκτες - Άλμα 17% της BT

19:27

Πρόεδρος VMRO: «Αν η Ελλάδα θεωρεί ότι παραβιάσαμε τη Συμφωνία των Πρεσπών, ας προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο»

19:21

Αυτοκίνητο: Υβριδικά και ηλεκτρικά οχήματα προτιμούν οι Έλληνες καταναλωτές

19:07

Νέοι δασμοί ΗΠΑ σε Κίνα: Πώς η απόφαση του Λευκού Οίκου σφίγγει, κι άλλο, τη θηλιά στην Ευρώπη

19:02

Ρέι Ντάλιο: «Υπάρχει 35-40% πιθανότητα να ξεσπάσει εμφύλιος στις ΗΠΑ»

18:57

ΣΥΡΙΖΑ: Ένα κοκτέιλ από ψέματα, ευχολόγια και σύγχυση σέρβιρε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

18:45

Zara: Νέο «flaghship store» στον Πύργο Πειραιά

18:43

Υεμένη: Οι Χούθι απειλούν εκ νέου με επιθέσεις σε όλα τα πλοία που έχουν προορισμό το Ισραήλ

18:36

e-ΕΦΚΑ: Με ραντεβού η χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας και η ενημέρωση μητρώου

18:24

Μπάιντεν: Απαγόρευσε να δοθεί στο Κογκρέσο η ηχογραφημένη κατάθεσή του στον ειδικό εισαγγελέα

18:20

Σφοδρή κακοκαιρία στη βόρεια Ιταλία - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η περιφέρεια Βένετο

18:05

Ελλάκτωρ: Νέα αγορά μετοχών της Reds

18:04

Πολωνία: Ο πρωθυπουργός Τουσκ δέχθηκε απειλές μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά του Φίτσο

17:57

ΕΟΔΥ: 4 θάνατοι από covid-19, 5 διασωληνωμένοι - Ένας νέος θάνατος από γρίπη

17:48

Τουρκία: Βαριές ποινές σε τρεις Κούρδους πολιτικούς για την εξέγερση του 2014

17:46

Ουκρανία: Ρώσοι παραστρατιωτικοί που πολεμούν κατά του Πούτιν συμμετέχουν στις μάχες στο Χάρκοβο

17:44

Helleniq Energy: Στα 350 εκατ. τα δημοσιευμένα ΕΒΙΤDA το πρώτο τρίμηνο

17:34

e-ΕΦΚΑ: Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για τη θερινή κατασκηνωτική περίοδο 2024

17:29

Γεραπετρίτης: Ο αναθεωρητισμός δεν έχει θέση στον σύγχρονο κόσμο και δεν πρέπει να γίνεται ανεκτός

17:26

Στάση για «ανάσες» στο Χρηματιστήριο - Νέα υψηλά για Eurobank

17:26

Eurobank: Στα 383 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη το α' τρίμηνο

17:24

Ισπανία: Κατάσχεση σχεδόν 2 τόνων μεθαμφεταμίνης που εισήγαγε το μεξικανικό καρτέλ Σιναλόα

17:21

Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Οι αγορές μερικές φορές υποτιμούν τον πιθανό αντίκτυπο των γεωπολιτικών κινδύνων

17:13

Οι -πολύ- υψηλές επενδυτικές προσδοκίες του επιχειρηματικού κόσμου