BACKSTORY

Πού πήγε το πακέτο της Intracom - Εξπέρ των επιδοτήσεων ο Φέσσας - Τώρα θυμήθηκαν στην ΕΚΤ να ζητούν πόθεν έσχες από τα στελέχη - ΔΑΑ: Ο εορταστικός μποναμάς των 20 εκατ.

29-12-2022 | 07:10
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πού πήγε το πακέτο της Intracom - Εξπέρ των επιδοτήσεων ο Φέσσας - Τώρα θυμήθηκαν στην ΕΚΤ να ζητούν πόθεν έσχες από τα στελέχη - ΔΑΑ: Ο εορταστικός μποναμάς των 20 εκατ.

Το «πακέτο» της Intracom

Όσοι παρακολουθήσατε χτες τη συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα γνωρίζετε για το μεγάλο «πακέτο» μετοχών της Intracom (2,35 εκατ. τεμάχια, κοντά 3% του μετοχικού κεφαλαίου) που «άλλαξε χέρια» στην τιμή των 1,9 ευρώ, με τον τίτλο να ενισχύεται κατά 4% περίπου. Δεν είχε άλλωστε και πολλά αξιοσημείωτα η χτεσινή συνεδρίαση. Κάποιοι έλεγαν για «τράμπες» μεταξύ χαρτοφυλακίων. Άλλες πάλι πληροφορίες που προέρχονται από χρηματιστηριακά γραφεία, σημείωναν ότι κατέληξε σε «χέρια» που είναι πολύ γνωστά για τη σχέση τους με την οικογένεια και τον όμιλο Κόκκαλη. Αλλά και πάλι, για πληροφορία πρόκειται, να δούμε αν ισχύει.

Κι όμως κινείται…

Κάτι κινείται στο Λιβάνη που είναι εμφανές ότι θέλει να παραμείνει στο Χρηματιστήριο. Και η εκλογή Επιτροπής Ελέγχου δείχνει ότι θέλει να καλύπτει όλες τις απαιτήσεις που έχει η παραμονή στην αγορά. Η εταιρία ως γνωστόν έχει υποβάλει αίτηση υπαγωγής στον εξωδικαστικό συμβιβασμό από τον περασμένο Ιούλιο και προφανώς βλέπει προσδοκίες ότι η διαδικασία θα τρέξει και θα ολοκληρωθεί.

Η AS Company και οι «επιστήμονες» Έλληνες θεσμικοί

Δεν ξέρω αν κάποιοι αναζητούν εταιρίες που δεν έχουν λόγο να βρίσκονται στο Χρηματιστήριο. Κοιτάζοντας όμως την AS Company δεν μπορεί κάποιος να προσπεράσει ότι η εταιρία έχει μηδενικό δανεισμό, επενδύσεις χρεόγραφα πάνω από 10 εκατ. ευρώ, ταμείο 5 εκατ. ευρώ και σταθερή κερδοφορία. Και με όλα αυτά αποτιμάται στα 27 εκατ. ευρώ και οι «επιστήμονες» Έλληνες θεσμικοί επενδυτές κατέχουν ποσοστό 2,8% σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρίας δηλαδή έχουν επενδύσει σε τρέχουσες αξίες λιγότερα από 800.000 ευρώ. Παρακαλώ μετά από αυτό θα ήθελα τις απόψεις σας για τους εγχώριους θεσμικούς επενδυτές που κυρίως τραπεζοκρατούνται για να αντιληφθούμε γιατί έχει το σημερινό χάλι το ελληνικό χρηματιστήριο. Σημειωτέον ότι η εταιρία ανακοίνωσε και αγορά 31 στρεμμάτων στην Πλάκα Ελούντας Λασιθίου για ανέγερση τουριστικών καταλυμάτων. Άσχετο αλλά εγώ δεν πιστεύω γενικώς τις κακίες για απαιτήσεις επιστροφών κάτω από το τραπέζι μετά από αγορές μετοχικών πακέτων…

Κλεισμένο deal

Παρεμπιπτόντως για όσους έχουν αγωνία το deal της πώλησης της Τέρνα Ενεργειακής έχει κλείσει και απλά τρέχουν οι διαδικαστικές λεπτομέρειες. Οι ανακοινώσεις δε, είναι θέμα χρόνου Το βλέμμα πλέον στρέφεται στην μητρική ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η οποία θα αλλάξει τελείως το χρηματοοικονομικό της προφίλ και θα καταστεί πιο ισχυρή από ότι ήδη είναι.

Μετρό: Δημοπρατείται η επέκταση προς Ίλιον, «αυγατίζει» το budget

Από το insider.gr έχετε ενημερωθεί ότι αναμένεται άμεσα η δημοπράτηση του έργου της επέκτασης της Γραμμής 2 του Μετρό προς Ίλιον που προωθεί η Αττικό Μετρό. Παλιότερα, κυκλοφορούσαν πληροφορίες για προϋπολογισμό κάπου στα 350 εκατ. ευρώ. Πρόσφατα, από το υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών έγινε λόγος για project άνω των 500 – 550 εκατ. ευρώ. Μια φορά πάντως ο διαγωνισμός φαίνεται να είναι «σύνθετος». Προ ημερών ο εγκρίθηκε η ένταξη της πράξης «Επέκταση Γραμμής 2 ΜΕΤΡΟ Αθήνας, τμήμα Ανθούπολη – Ίλιον, επέκταση αμαξοστάσιου Ελαιώνα και προμήθεια συρμών» στο τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου (2021-2025).

Στην απόφαση γίνεται λόγος για τη γραμμή που θα έχει μήκος 3,5 χλμ., για την κατασκευή, ως γνωστόν, 3 νέων υπόγειων σταθμών (Παλατιανή – Ίλιον – Άγιος Νικόλαος), τη σήραγγα διπλής τροχιάς κ.λπ. Αλλά γίνεται λόγος και την επέκταση του αμαξοστασίου στον Ελαιώνα έκτασης 20 στρεμμάτων, ενώ, επίσης, το έργο θα περιλαμβάνει τη προμήθεια 8 συρμών η, τη προμήθεια Η/Μ συστημάτων (πέρα από τις απαιτούμενες απαλλοτριώσεις, εργασίες ΟΚΩ και άλλες εργασίες που απαιτούνται συνήθως για την ολοκλήρωση ενός τέτοιου έργου). Με τη συνολική δημόσια δαπάνη να υπολογίζεται σε 785 εκατ. ευρώ. Οπότε, μετά και την ένταξη στο χρηματοδοτικό πλαίσιο, επίκειται η δημοπράτηση του έργου.

«Μαζεύει» επιδοτήσεις ο όμιλος Φέσσα

«Μάζευε κι ας είναι και ρόγες», που λέει και ο λαός. Αλλά δεν είναι δα και «ρόγες». Η στήλη πρόσφατα έγραφε για κάποια ένταξη εταιρείας του ομίλου Φέσσα (Quest, BriQ ΑΕΕΑΠ κ.α.) στον αναπτυξιακό νόμο, με τη λήψη σχετικής επιχορήγησης - επιδότησης προφανώς, αλλά έχουμε και συνέχεια πριν την εκπνοή του έτους. Προ ημερών μόλις εγκρίθηκε η υπαγωγή επενδυτικού σχεδίου της Info Quest Technologies σε καθεστώς ενίσχυσης. Το έργο αφορά στην ίδρυση μονάδας αποθήκευσης και παροχής υπηρεσιών logistics (3PL), στη θέση Πάτημα του Δήμου Ασπροπύργου, με συνολικό επιλέξιμο – ενισχυόμενο κόστος 5,313 εκατ. ευρώ. Προβλέπεται ποσό ενίσχυσης με μορφή φορολογικής απαλλαγής άνω των 1,06 εκατ. ευρώ.

Η ΕΚΤ και οι περιορισμοί της

Τροποποιείται ο κώδικας δεοντολογίας για τα υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΚΤ αλλά αυτό δεν φαίνεται να δημιουργεί ιδρώτα για το αυτί κανενός από τα στελέχη.

Όταν η θητεία είναι διασφαλισμένη και εξαετής τα υπόλοιπα βολεύονται.

Και ποιος είναι ο πιο αυστηρός κανονισμός;

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, του εκτελεστικού συμβουλίου και του εποπτικού συμβουλίου δεσμεύονται από νέους περιορισμούς στις ιδιωτικές χρηματοοικονομικές συναλλαγές

Οι αναθεωρημένοι κανόνες ενισχύουν τη λογοδοσία και τη διαφάνεια της ΕΚΤ. Τι δηλαδή, ένα πόθεν έσχες. Κι όταν ρωτάς κάτω από ποια λογική ένα πόθεν έσχες. Δεν υπάρχει ήδη; Η απάντηση είναι όχι παντού. Δηλαδή και εξαετής θητεία και κάπου που(;) δεν υπάρχει πόθεν έσχες.

Όχι σε εμάς πάντως. Υπάρχει.

Σύμφωνα λοιπόν με τους ενισχυμένους κανόνες, τα υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΚΤ πρέπει να περιορίσουν τις επενδύσεις τους σε δημόσια εισηγμένα, ευρέως διαφοροποιημένα προγράμματα συλλογικών επενδύσεων, όπως τα χρηματιστήρια και τα αμοιβαία κεφάλαια.

Οι νέοι κανόνες και αρχές στοχεύουν στον μετριασμό των κινδύνων κατάχρησης εμπιστευτικών πληροφοριών και πιθανών συγκρούσεων συμφερόντων.
Εκτιμώ πως η διασφάλιση είναι περίπου απόλυτη. Το ενδεχόμενο να αλλάξει η θητεία για μη εκλεγμένους άρχοντες δεν φαίνεται να παίζει.

ΔΑΑ: «Ανοίγει ο δρόμος» για τον εορταστικό «μποναμά» των 20 εκατ. ευρώ

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση (των υπουργών Υποδομών & Μεταφορών και Οικονομικών) με την οποία «ανοίγει ο δρόμος» για να λάβει ο ΔΑΑ «εορταστικό μποναμά» ύψους 19,98 εκατ. ευρώ γνωστοποιήθηκε μόλις προ ημερών. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα μόλις, «πράσινο φως» έδωσε και η Κομισιόν για την ελληνική επιχορήγηση στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών («Ελ. Βενιζέλος»), του οποίο το IPO στο ΧΑ αναμένεται για εντός του 2023, για τις ζημιές που υπέστη λόγω της πανδημίας. Επί της ουσίας πρόκειται για… οικονομική αποκατάσταση παραχωρησιούχων αεροδρομίων λόγω των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού COVID 19.

Η δαπάνη άμεσης επιχορήγησης για το έτος 2022 θα καταβληθεί από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Βέβαια, η εταιρεία «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε.» θα υποβάλλει τον πλήρη φάκελο δικαιολογητικών, θα γίνουν σχετικοί έλεγχοι και άλλα τέτοια, όμως, μάλλον αυτά είναι τυπικές διαδικασίες μέχρι την έκδοση χρηματικού εντάλματος και την καταβολή της άμεσης επιχορήγησης. Εκτός πια, και αν από την οικονομοτεχνική έκθεση προκύψει ότι το ύψος της ζημίας υπολείπεται του ποσού 19,98 εκατ. ευρώ, οπότε χορηγείται ο νέος «λογαριασμός». Σε καλή μεριά.

Ο σύμβουλος των 7 εκατ. ευρώ του ΥΠΕΝ

Σας έχουμε πει ότι με τα μεγάλα έργα που «τρέχουν» ή έρχονται, κάμποσα εκ των οποίων συνδέονται και με το Ταμείο Ανάκαμψης, τα γραφεία συμβούλων – μελετητών είναι περιζήτητα. Και κερδίζουν «χρυσά» συμβόλαια. Δείτε, για παράδειγμα, μία ακόμα τέτοια περίπτωση, αυτή τη φορά του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Θα δώσει ποσό έως σχεδόν 7 εκατ. ευρώ (με το ΦΠΑ, για να είμαστε δίκαιοι) για να βρει σύμβουλο που θα παρέχει υπηρεσίες – τεχνική βοήθεια διαχείρισης έργων (PROGRAM MANAGEMENT) στο πλαίσιο έργων του Ταμείου Ανάκαμψης. Δηλαδή, να παρακολουθεί το ευρύτερο πρόγραμμα, να προχωρά σε έλεγχο βασικών χρονικών, κοστολογικών και ποιοτικών παραμέτρων, να προλαβαίνει κενά και καθυστερήσεις και πάει λέγοντας. Να προσθέσουμε μόνο ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του Προγράμματος (πόροι ΤΑΑ και εθνικοί πόροι) του ΥΠΕΝ ανέρχεται σε περίπου 8,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Άρα, υπάρχει δουλειά για όλους…

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Τι είπε ο Χακάν Φιντάν για τις απειλές της Χεζμπολάχ κατά της Κύπρου

23:42

ΟΗΕ: Χωρίς να κατονομάζει, ο Αντόνιο Γκουτέρες κατηγορεί το Ισραήλ για παραπληροφόρηση

23:27

Wall Street: Άνοδος 5Χ5 για τον Dow Jones - «Βαρίδι» η Nvidia για τον Nasdaq

22:59

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι απέπεμψε τον διοικητή των Μικτών Δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων

22:46

Πετρέλαιο: «Έχτισε» στην εβδομαδιαία άνοδο η τιμή

22:12

Όρμπαν: Δεν θα στηρίξουμε τη συμφωνία για το μοίρασμα των κύριων θέσεων των ευρωπαϊκών θεσμών

22:01

Πυρκαγιά σε βιοτεχνία χάρτου στη Μεταμόρφωση (upd)

21:55

Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο: Κώδωνας κινδύνου για την ασφάλεια εφοδιασμού της ΕΕ με φυσικό αέριο

21:43

ΕΕ: Οι ΥΠΕΞ συμφώνησαν να χρησιμοποιήσουν τα κέρδη από τα ρωσικά assets, για όπλα προς την Ουκρανία

21:24

Τι ήχο θα βγάζει ο κινητήρας της ηλεκτρικής Ferrari; Ο CEO απαντά

20:55

Ομαδική αγωγή κατά της UNRWA από Ισραηλινούς θύματα των επιθέσεων της Χαμάς την 7ή Οκτωβρίου

20:25

Γαλλία-δημοσκόπηση: Διατηρεί ευρύ προβάδισμα η ακροδεξιά λίγο πριν τις βουλευτικές εκλογές

20:18

Σε εξέλιξη η επιστροφή των εκδρομέων του τριημέρου

20:14

ΝΔ για ανάρτηση Κασσελάκη: Ομολογεί ότι επί μήνες κορόιδευε τους πολίτες

20:02

Πυροσβεστική: Δύο συλλήψεις για πρόκληση πυρκαγιών σε Ηλεία και Αττική

19:56

Πυροσβεστική: 34 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο

19:37

Υποκλοπές: Αιφνιδιαστικός έλεγχος στην ΕΥΠ από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου

19:30

Τα 3+1 σενάρια της Goldman Sachs για τον S&P 500 και ο δρόμος μέχρι τις 6.300 μονάδες

19:19

Ζελένσκι: Έδωσε εντολή για εκκαθαρίσεις στις τάξεις της Κρατικής Φρουράς

19:12

Ερευνάται για διαφθορά και υπεξαίρεση ο πρώην πρόεδρος της ΕΤΕπ, Βέρνερ Χόιερ

19:04

Ευρωαγορές: Ανοδικό κλείσιμο με όλα τα μάτια στις γαλλικές κάλπες

18:47

Ανοιχτή επιστολή Μακρόν προς Γάλλους: «Μea culpa»

18:33

Ρωσία: Επτά νεκροί από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε πρώην ινστιτούτο ερευνών

18:22

Κασσελάκης: Οι συνεργασίες δεν επιβάλλονται επειδή το σύστημα ψάχνει την επόμενη ρεζέρβα του

17:58

Ουκρανία: Τέσσερις νεκροί και 34 τραυματίες από ρωσική πυραυλική επίθεση στο Ποκρόφσκ

17:34

Λήγουν την Κυριακή τα voucher κοινωνικού τουρισμού 2023-24

17:25

Βιλερουά: Οι γαλλικές τράπεζες παραμένουν σταθερές παρά το εκλογικό sell off

17:05

Ουγγαρία: Αναζητούνται τρόποι για προσβολή της απόφασης της ΕΕ για τα παγωμένα ρωσικά κεφάλαια

16:47

Wall Street: Κέρδη 1% για τον Dow, νέες απώλειες σχεδόν 5% η Nvidia

16:28

Επαφές Γ. Γεραπετρίτη στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, στο Λουξεμβούργο