BACKSTORY

Φήμες από το Ηράκλειο - Ο mega διαγωνισμός της ΔΕΗ Ανανεώσιμες - Το CVC και η μαρίνα Πύλου

30-11-2022 | 07:12
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φήμες από το Ηράκλειο - Ο mega διαγωνισμός της ΔΕΗ Ανανεώσιμες - Το CVC και η μαρίνα Πύλου

Φήμες και φήμες…..

Αληθεύει , όπως ακούγεται στο Ηράκλειο, πως η πρώτη σοβαρή διαμάχη μεταξύ Σάλλα από τη μία και Βαρθολομαίου - Δημόπουλου από την άλλη στην Παγκρήτια ήταν η άρνηση του μέτοχου για αύξηση κατά 30% των μισθών της διοίκησης και των στελεχών και κάτι εξεζητημένα bonus που ζητούντο;

Γιατί καλά τα τραπεζικά στελέχη των συστημικών τραπεζών να ζητούν bonus και αύξηση αμοιβών, τόσα κέρδη πέτυχαν....(σ.σ. με τη μεγάλη βοήθεια του Δημοσίου). Όμως στις μικρές τράπεζες όσο να πεις τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά και μέχρι να γίνουν άλλα έχουμε καιρό!

Ο mega διαγωνισμός 216 εκατ. ευρώ της ΔΕΗ Ανανεώσιμες

Εάν δεν έχει προκύψει κάποια αλλαγή που «πέρασε κάτω από το ραντάρ» της στήλης, για σήμερα έχει προγραμματιστεί να δοθούν προσφορές σε έναν μεγάλο διαγωνισμού ύψους 216 εκατ. ευρώ που προωθεί η ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Πρόκειται για τον διαγωνισμό «μελέτη, έργα πολιτικού μηχανικού, προμήθεια, μεταφορά, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία ενός φ/β σταθμού συνολικής ονομαστικής ισχύος 550MW εντός του λιγνιτικού κέντρου Δυτικής Μακεδονίας» στη θέση «Ορυχείο ΔΕΗ Πτολεμαΐδα», στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Το έργο προβλέπει και τη σύνδεση του project με το σύστημα αλλά όχι την προμήθεια φωτοβολταϊκών πλαισίων. Στην αγορά λένε ότι είναι μεγάλος ο διαγωνισμός. Άρα, ισχυρό αναμένεται και το ενδιαφέρον τεχνικών και μη ομίλων.

ΤΑΙΠΕΔ: Το CVC και η μαρίνα Πύλου

Όπως ενημέρωσε χτες το ΤΑΙΠΕΔ, παρέλαβε δύο δεσμευτικές προσφορές για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης της μαρίνας Πύλου για 40 χρόνια. Η μία προήλθε από τη D MARINAS HELLAS και όπως έχουμε αναφέρει και άλλες φορές από το insider.gr σε ανάλογα θέμα, σχετίζεται με το μεγάλο αμερικανικό fund CVC που, μεταξύ άλλων, έχει αποφασίσει να δώσει το παρών (και) σε τέτοιες διαγωνιστικές διαδικασίες (υποδομές, μαρίνες, θαλάσσιος τουρισμός), όπως για τη μαρίνα mega yacht της Κέρκυρας. Μαζί με το fund συμμάχησε και η ΤΕΜΕΣ του ομίλου Κωνσταντακόπουλου, γνωστού για τις τουριστικές επενδύσεις στην περιοχή. Για την άλλη κοινοπραξία (ΖΕΝΓΚΙΝΟΦ – ΚΟΥΒΕΛΑΣ), μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε περισσότερα κατά τη διαδικασία αξιολόγησης των φακέλων και την αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών.

Flexopack: Οι επενδύσεις και η προοπτική εκτόξευσης

Μετά την επένδυση στην Πολωνία ήλθε και η ανάλογη κίνηση στην Ελλάδα από τη Flexopack με την αύξηση της δυναμικότητας της υφιστάμενης μονάδας παραγωγής εύκαμπτων πλαστικών υλικών (films), που βρίσκεται στο Κορωπί. Η επένδυση είναι 16,1 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 8,07 εκατ. ευρώ χρηματοδοτούνται από το ταμείο ανάκαμψης 4,84 εκατ. ευρώ από την Eurobank και 3,1 εκατ. ευρώ θα είναι η ίδια συμμετοχή. Η εταιρία ανοίγεται από πλευράς δανείων, αλλά οι προοπτικές εκτίναξης μεγεθών την ερχόμενη τριετία είναι βάσιμες. Όσον αφορά όμως στη χρηματιστηριακή συμπεριφορά της μετοχής είναι αυτό που λέμε… καμία σχέση.

Έκλεισε η αυλαία του road show

Ένα στίγμα μιας άλλη Ελλάδας, αυτής που πετυχαίνει μεγέθη καλύτερα από τα ευρωπαϊκά και που πάντως μπορεί επιχείρησε να δώσει το road show στο Λονδίνο που χθες έκλεισε την αυλαία για φέτος. Η αλήθεια είναι πως όλοι οι συμμετέχοντες δεν ήταν ευχαριστημένοι μιας και άλλοι συγκέντρωσαν περισσότερο κι άλλοι λιγότερο ενδιαφέρον. Ωστόσο ένα στίγμα επαγγελματισμού κυρίως λόγω Morgan Stanley δόθηκε είναι αλήθεια.

Τα επιτόκια και οι συγκρίσεις

Mπορεί το 10% κουπόνι της Εurobank στο ομόλογό της να φαίνεται υψηλό. Όμως πρόκειται για Tier II που μετράει στα εποπτικά κεφάλαια της τράπεζας. Εδώ ένα senior bond και κινείται πάνω από 8% . Επομένως μην κάνουμε άτοπες συγκρίσεις.

Προσφορές για 2 ΣΔΙΤ φραγμάτων 400 εκατ. ευρώ

Μια και είπαμε για διαγωνισμούς και προσφορές σήμερα, έχει προγραμματιστεί η α’ φάση, δηλαδή η υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος, σε 2 ΣΔΙΤ διαγωνισμούς για την κατασκευή φραγμάτων, συνολικού ύψους κοντά 400 εκατ. ευρώ. Το ένα έργο αφορά στα έργα αξιοποίησης του δυναμικού του Ταυρωνίτη ποταμού (Χανιά Κρήτης) και το άλλο του Ενιπέα ποταμού, στα Φάρσαλα. Για να δούμε ποιοι θα δώσουν αρχικό παρών.

Η χρηματοδοτική «τράμπα» στο Πάτρα – Πύργος

Μια χρηματοδοτική τροποποίηση αξίας… 65 εκατ. ευρώ έχει καταγραφεί στην κατασκευή του οδικού έργου «Πάτρα – Πύργος», όσον αφορά τουλάχιστον την α’ φάση εργασιών στην οποία θα υλοποιηθούν εργασίες κατασκευής σε ποσοστό 47% (αν και η απόφαση είναι από το καλοκαίρι). Βάσει της παλιάς απόφασης ένταξης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» προβλέπονταν απευθείας ιδιωτική συμμετοχή άνω των 93,7 εκατ. ευρώ (Ολυμπία Οδός) και συνολική δημόσια δαπάνη άνω των 252 εκατ. ευρώ, με συνολική επιλέξιμη δημόσια δαπάνη 95 εκατ. Στην πορεία, προέκυψε μια «τράμπα» 65 εκατ. ευρώ, καθώς τα νούμερα κάνουν λόγο για ιδιωτική συμμετοχή 28,7 εκατ. ευρώ, συνολική δημόσια δαπάνη 317,2 εκατ. ευρώ (το σύνολο γενικά μένει σταθερό στα 345,9 εκατ. ευρώ) και συνολική επιλέξιμη δημόσια δαπάνη στα 165,5 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται, η τροποποίηση αφορά «σε α) ενσωμάτωση στις επιλέξιμες δαπάνες των δαπανών της σύμβασης παραχώρησης που πραγματοποιούνται και καταβάλλονται για την Α΄ Φάση του έργου από τον εταίρο του ιδιωτικού τομέα και που μπορούν να θεωρούνται ότι πραγματοποιούνται και καταβάλλονται από το δικαιούχο κατά παρέκκλιση και β) επανυπολογισμός των επιλέξιμων δαπανών απόκτησης γης». Το ποσό της δημόσιας δαπάνης που δεν εγγράφεται στο ΠΔΕ ανέρχεται σε 65 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται ή θα χρηματοδοτηθεί από Συμμετοχή φορέα .

Νέα υπογραφή στην ΕΡΓΟΣΕ

Στην ΕΡΓΟΣΕ δεν προχωρούν σε υπογραφή συμβάσεων μόνο με τους αναδόχους για τα μεγάλα σιδηροδρομικά έργα, αλλά και με τους σύμβουλους που υποβοηθούν τον φορέα στην προώθηση διαφόρων διαγωνισμών – εργολαβιών και στην επίλυση εκκρεμοτήτων στο δίκτυο. Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί και η επικείμενη υπογραφή σύμβασης με την Obermeyer, ήτοι έναν τεχνικό σύμβουλο που θα τη βοηθήσει στη διαδικασία έργων. Βέβαια, δεν μιλάμε για τη μεγάλη δουλειά των 200 εκατ. ευρώ και τους πολλούς τεχνικούς συμβούλους, αλλά για μια... μικρότερη των 7-8 εκατ. ευρώ (όχι και λίγα δηλαδή).

ΥΠΕΝ: Έρχεται σύμβουλος για υποδομές ύδρευσης, αφαλάτωσης και «διαρροών»

Σύμβουλο που θα αναλάβει την «Παροχή Υπηρεσιών για το έργο Υποδομές ύδρευσης, Μονάδες αφαλάτωσης, Τηλεμετρία - Έργα Τηλεχειρισμού για τον εντοπισμό διαρροών και τη μείωση του νερού χωρίς έσοδα, Προμήθεια ψηφιακών μετρητών νερού- Τεχνική Βοήθεια», αναζητάει το ΥΠΕΝ. Όπως γίνεται κατανοητό, θα αναλάβει την αξιολόγηση των προτάσεων που έχουν υποβληθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προς συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης με σκοπό την άμεση υλοποίησή τους. Και μπορεί εκ πρώτης όψεως το πράγμα να μη κάνει ντόρο, σας λέμε πάντως ότι η δράση (στο ΤΑ) έχει συνολικό προϋπολογισμό 95 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και εξειδικεύεται σε υποδομές ύδρευσης, μονάδες αφαλάτωσης, τηλεμετρία-Έργα τηλεχειρισμού για τον εντοπισμό διαρροών και τη μείωση του νερού χωρίς έσοδα και προμήθεια ψηφιακών μετρητών νερού κ.α. Άλλωστε, θυμίζουμε π.χ. ότι ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ προχωρούν δικούς τους διαγωνισμούς άνω των 350 εκατ. ευρώ για έξυπνους μετρητές. Άρα, μπορεί να έχει ενδιαφέρον η δράση.

Κίνηση ματ

Πολύ ενδιαφέρουσα η κίνηση της ηγεσίας της ΕΛΤΕ να εγκρίνει και να δημοσιοποιήσει το ελεγκτικό πλαίσιο διενέργειας αξιολόγησης της επάρκειας και αποτελεσματικότητας του Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου από τους ορκωτούς ελεγκτές. Και αυτό γιατί είναι αναγκαίο να υπάρχει σαφές πλαίσιο ελέγχου. Με το καλό και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που έχει βγάλει απόφαση στο πλαίσιο της νομοθεσίας αλλά δεν έχει εξειδικεύσει.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:30

Στο νέο σύστημα κοστολόγησης νοσοκομειακών υπηρεσιών DRG τα στρατιωτικά νοσοκομεία

15:29

Edison: Πρεσβευτής της Ελλάδας στη Βρετανία η Mytilineos μέσω του dual listing

15:25

Επιστολική ψήφος: Έως σήμερα στις 18.00 η υποβολή μεταβολής στοιχείων πολιτών στο Μητρώο

15:14

Κυβερνητικές πηγές για Κασσελάκη: Δεν κατάλαβε καν τι ανακοινώθηκε στο υπουργικό

15:10

Στο διοικητικό συμβούλιο του EIF ο Dr Χάρης Λαμπρόπουλος

15:08

Στις 16 Μαΐου τα αποτελέσματα α' τριμήνου της Eurobank

15:03

«Μαζί για όσα αγαπάς! Μαζί για τα παιδιά!» από τα My market!

15:03

Πλαίσιο Computers: Ανανέωση δικτύου καταστημάτων

14:57

Μπλίνκεν: «Εξαιρετικά γενναιόδωρη» η πρόταση στη Χαμάς για κατάπαυση του πυρός

14:51

Συνάντηση ΒΕΑ - Καιρίδη: Στο επίκεντρο η ένταξη των μεταναστών στο εργατικό δυναμικό

14:42

Ταχιάος: Σε προτεραιότητα το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας

14:33

Tουρκία: Θα υποστηρίξει τον Ρούτε ως επόμενο επικεφαλής του ΝΑΤΟ

14:26

Κωνσταντοπούλου για Μάτι: Ντρέπομαι για την απόφαση του δικαστηρίου

14:21

Το myAADEapp στη Διεθνή Έκθεση Ψηφιακής Τεχνολογίας Beyond 2024

14:21

Η COCO-MAT καινοτόμησε στο πρώτο 100% Hotel Show στην Κρήτη με διαδραστική εμπειρία VR

14:16

Δήμος Αθηναίων: Η εκδήλωση για τα Τέμπη δεν ακυρώθηκε αλλά αναβλήθηκε λόγω Πρωτομαγιάς

14:04

Οι Πολωνοί αγρότες αίρουν τον πολύμηνο αποκλεισμό στα ουκρανικά σύνορα

13:54

«Θησαυροφυλάκιο» η Καρέλιας με ταμείο που ξεπερνά τα 690 εκατ. ευρώ

13:51

Αυγενάκης: Ζωτικής σημασίας για τους αγρότες οι ελληνικές προτάσεις για την ΚΑΠ

13:38

ΕΕ: Εγκρίθηκαν οι «οδηγίες για το πρωινό» - Μεγαλύτερη διαφάνεια για μέλι, γάλα, χυμούς και μαρμελάδες

13:36

Γερμανία: Αρχίζει η δίκη των «Πολιτών του Ράιχ»

13:24

ΟΠΕΚΑ: Αύριο η καταβολή επιδομάτων άνω των 187 εκατ. σε 679.652 δικαιούχους

13:17

Βουλή: Αντιδράσεις για την τροπολογία που εισάγει ιδιώτες γιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία

13:09

Μπόνους παραγωγικότητας στο Δημόσιο: Πώς θα δίνεται το πριμ 15% - Πότε μπαίνει σε ισχύ

13:08

Όμιλος Fourlis: Επεκτείνεται με νέα καταστήματα ΙΚΕΑ, INTERSPORT και Holland & Barrett

13:03

Κασσελάκης: Προεκλογικό πριμ το μπόνους Μητσοτάκη - Επαναχορήγηση 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο

12:46

Μπλίνκεν: «Μετρήσιμη πρόοδος» τις τελευταίες εβδομάδες στην ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα

12:44

ΟΣΕ: Συστήνεται για πρώτη φορά Επιτροπή Ελέγχου

12:44

Sato: Αυξημένος κατά 6,67% ο κύκλος εργασιών το 2023

12:42

Αυτοκινητόδρομος Πάτρα - Πύργος: Στο 80% η πρόοδος εργασιών μέχρι το τέλος του 2024