BACKSTORY

Εθνική: Οι πλειστηριασμοί, οι κάρτες και ο κουρασμένος(;) τραπεζίτης - ΕΧΑΕ: Κέρδη και αμοιβές - Ανεκτέλεστα χρυσάφι

23-11-2022 | 07:16
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Εθνική: Οι πλειστηριασμοί, οι κάρτες και ο κουρασμένος(;) τραπεζίτης - ΕΧΑΕ: Κέρδη και αμοιβές - Ανεκτέλεστα χρυσάφι

Οι πλειστηριασμοί και οι Εθνικές μας κάρτες

Δεν ασχολήθηκα χθες με τον πλειστηριασμό στο σπίτι της συναδέλφου Κολοβού γιατί το θέμα πολιτικοποιήθηκε και γιατί είμαι από αυτούς που υποστηρίζουν πως τα χρέη πρέπει να πληρώνονται.

Είμαι δηλαδή υπέρ αυτού που λέμε να υπάρχει κουλτούρα πληρωμών. Όμως όσο πρόβαλε στις οθόνες μας αυτή η άθλια εικόνα με τη σπασμένη με αλυσοπρίονο πόρτα δυσκολεύομαι να συγκρατήσω το θυμικό μου.

Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, κανένα fund κοράκι και τα τοιαύτα από εκείνα που διαβάσαμε στο διαδίκτυο δεν διενήργησε το συγκεκριμένο πλειστηριασμό. Τον πλειστηριασμό τον διενήργησε η μεγάλη μας φίλη, η Εθνική μας Τράπεζα, φίλη να σου πετύχει.

Αυτή ήταν η επισπεύδουσα. Πήρε λοιπόν την πρώτη κατοικία το Μάρτιο του 2022 από την κα Κολοβού και χθες μόλις ξημέρωσε ο Θεός τη μέρα, με υψηλό το αίσθημα της ευθύνης πάντα, ο δικαστικός επιμελητής διέλυσε την πόρτα του διαμερίσματος στου Ζωγράφου και προχώρησε στα περαιτέρω.

Είχε το δικαίωμα; Ασφαλώς και ναι. Αλλά αυτός ο διευθύνων σύμβουλος ο κ. Παύλος Μυλωνάς, ένας διορισμένος τραπεζίτης, έκανε άραγε τον κόπο να δει τις φωτογραφίες ενός τέτοιου κατορθώματος; Εξαντλήθηκαν οι πρόνοιες και οι δυνατότητες να μην χάσει κάποιος την κατοικία του για χρέος στην πιστωτική κάρτα, το οποίο και αυγάτισε λόγω τόκων.

Θέλω να σας θυμίσω πως η Εθνική ζητάει από τους πελάτες της να πληρώνουν το ρεύμα, τους φόρους και άλλα πολλά με τις πιστωτικές τους κάρτες και με το συφερτικό επιτόκιο των 18,84% το οποίο χαλαρά οδηγεί ένα χρέος από τα 15.000 ευρώ στα 40.000 ευρώ και τότε ναι χάνεις το σπίτι σου. Να μου πείτε υπάρχουν και οι άτοκες δόσεις και οι εκπτώσεις. Θέλω να σας πω πως όταν χρησιμοποιείς την κάρτα για ρευστότητα συνήθως δεν έχεις από μόνος σου την απαιτούμενη ρευστότητα.

Παραμένω λοιπόν φανατικά υπέρ της κουλτούρας πληρωμών αλλά και υπέρ του πολιτισμού, του κοινωνικού πολιτισμού. Και εδώ με αυτήν την διοίκηση και αυτόν τον CEO, ο κοινωνικός πολιτισμός εξέλειψε γιατί αλήθεια παρόμοιες αγριάδες δεν τις είδαμε να διενεργούνται ούτε σε πλειστηριασμούς με επισπεύδουσες άλλες τράπεζες, ούτε καν σε πλειστηριασμούς που διενήργησαν funds.

Και αυτά που ακούγονται πως από το καλοκαίρι επειδή κουράστηκε ο διακεκριμένος τραπεζίτης θα σκεφθεί να αποχωρήσει θέλω να τα πιστέψω, αλλά μου φαίνονται πολύ καλά για να είναι αληθινά.

Οι πλειστηριασμοί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Στους πλειστηριασμούς αφιέρωνε σημαντικό της κομμάτι η έκθεση της Commission. Θέλω ωστόσο να επισημάνω πως τα προγνωστικά για το φορέα ακινήτων οδηγούν στο συμπέρασμα πως αυτός δεν θα λειτουργήσει πριν το τέλος του επόμενου θέρους. Δεν μου φαίνονται και τόσο αισιόδοξα όλα αυτά για τους μη έχοντες και κατέχοντες.

Οι Ισπανοί και τα μέτρα υπέρ των δανειοληπτών

Παίρνει λοιπόν και η Ισπανία μέτρα για να βοηθήσει τους δανειολήπτες από την αύξηση των επιτοκίων. Ένα θέλω να πω: H πρώτη διδάξασα στην αρπαγή της κατοικίας είναι η Ισπανία. Θέλω να θυμίσω τις διαφημίσεις που κατέγραφαν σκηνές απελπισίας των Ισπανών δανειοληπτών.

Κατασκευές: Πρόβλημα η έλλειψη επαρκούς δυναμικού

Ξέρετε ποιο θεωρούν ένα από τα σημαντικά προβλήματα, μεταξύ άλλων, του τεχνικού κλάδου τόσο στο αρμόδιο υπουργείο όσο και σε κατασκευαστικούς ομίλους ή και σε γραφεία μελετητών – μηχανικών; Την έλλειψη προσωπικού και στελεχών, και μάλιστα εξειδικευμένου (και όχι μόνο). Και δεν είναι λίγες οι φορές στις οποίες στελέχη του χώρου κάνουν ειδική μνεία στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος λόγω της έλλειψης τεχνικού προσωπικού, θεωρώντας ότι η χώρα δεν διαθέτει επαρκές δυναμικό για να καλύψει τις τρέχουσες, αλλά και των έργων που σχεδιάζονται και δημοπρατούνται.

Το επανέλαβε χτες, μεταξύ άλλων, ο κ. Γιώργος Περδικάρης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στο πλαίσιο συνεδρίου. «Αυτό δεν είναι ένα θεωρητικό πρόβλημα. Ούτε είναι απλά ζήτημα αμοιβών. Το διαθέσιμο τεχνικό δυναμικό στην Ελλάδα είναι πεπερασμένο και δεν επαρκεί. Μια πιθανή πλειοδοσία στις αμοιβές απαντά μόνο στο ποιος θα κατορθώσει να προσελκύσει αυτούς τους τεχνίτες. Αυτό δεν αλλάζει όμως το γεγονός ότι το σύνολο παραμένει ελλειμματικό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πώς το υψηλό ανεκτέλεστο θα «φέρει» κέρδη

Οι κατασκευαστές έχουν να λύσουν και μια άλλη δύσκολη «εξίσωση». Πώς το υψηλό ανεκτέλεστο που διαθέτουν, το οποίο θα αυξηθεί προσεχώς σε σχέση με τα τωρινά επίπεδα των 12-13 δισ. ευρώ που αθροιστικά έχουν συσσωρεύσει ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΑΒΑΞ, INTRAKAT αλλά και ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, θα μεταφραστεί σε βιώσιμη κερδοφορία και όχι σε παραγωγή ζημιών, όπως στο παρελθόν. Θέμα που έχει αναδείξει παλιότερα το insider.gr ως εστία προβληματισμού και ζύμωσης για τα γκρουπ. Η απάντηση θα δοθεί από τις επιλογές έργων (ποιότητα και επιλογή έναντι ποσότητας), από το μίγμα του κάθε χαρτοφυλακίου και τη διαφοροποίηση, από τη συγκέντρωση σταθερών ροών (ΣΔΙΤ, Παραχωρήσεις) και βέβαια το ύψος των προσφορών.

EXAE: Μια συνταγή που μειώνει κέρδη

Δημοσίευσε η ΕΧΑΕ αποτελέσματα εννεαμήνου και φαίνεται ότι από έξοδα πάει καλύτερα από ό,τι στα έσοδα. Βέβαια στην ανακοίνωση για να βρεις τα καθαρά κέρδη πρέπει να φτάσεις μέχρι το τέλος όπου μάλιστα διαπιστώνεις ότι με βάση την κατευθυντήρια γραμμή για τους Εναλλακτικούς Δείκτες Μέτρησης Απόδοσης (ΕΔΜΑ) που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA), τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε EUR 0,115 έναντι EUR 0,116 την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Σε απλά ελληνικά έχουμε μείωση κερδών, ενώ τα έσοδα αυξήθηκαν λόγω της κινητικότητας της αγοράς και της αύξησης των κεφαλαιοποιήσεων κατά 8,5%.

Το μυστικό κρύβεται στη λειτουργικές δαπάνες και ειδικά στις δαπάνες διοίκησης. Αύξηση λειτουργικών δαπανών 11,9% και μέσα σε αυτές οι δαπάνες για ΔΣ που διπλασιάστηκαν. Δηλαδή οι άνθρωποι έδωσαν αύξηση στον εαυτό τους, αλλά οι μέτοχοι θα πρέπει να κάνουν υπομονή.

Μιας και μιλάμε για την ΕΧΑΕ θα ήθελα να ρωτήσω αν και κατά πόσο υπάρχουν conflicts για μέλη του ΔΣ που έχουν θέση και σε εισηγμένες εταιρίες; Και αν δεν υπάρχουν μπορεί να το βεβαιώσει κάποιος; Όλα αυτά φυσικά λέγονται … προχωρημένη εταιρική διακυβέρνηση.

«Βήμα ταχύ» για τον αυτοκινητόδρομο «Πάτρα – Πύργος»

Γρηγορότερα από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα κινούνται οι εργασίες στον αυτοκινητόδρομο Πάτρα – Πύργος που κατασκευάζουν οι εγχώριες δυνάμεις ΑΒΑΞ – ΑΚΤΩΡ – ΤΕΡΝΑ. Αν κρίνουμε από όσα «ανέβασε» σε social media ο υφυπουργός Υποδομών το έργο είναι ήδη 3 μήνες πιο μπροστά από το χρονοδιάγραμμα που προβλέπονταν και μάλλον θα παραδοθεί και νωρίτερα. Τα ορόσημα για τον δρόμο των 74 χλμ. (κόστους άνω των 330 εκατ. ευρώ) είχαν τεθεί κάπου στο τρίμηνο με εξάμηνο 2025. Για να δούμε λοιπόν αν επιβεβαιωθεί ο Γ. Καραγιάννης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:44

Απαγόρευση της κυκλοφορίας στη Νέα Υόρκη, εν αναμονή σφοδρής χιονόπτωσης

23:15

Η Χαμάς ετοιμάζεται να αναδείξει τον νέο ηγέτη της - Τα δύο «φαβορί»

22:46

Στο Ισραήλ την Τετάρτη ο πρωθυπουργός της Ινδίας Μόντι - «Νέες συμμαχίες» θέλει ο Νετανιάχου

22:25

Ταραχές στο Μεξικό - Ο στρατός σκότωσε τον αρχηγό του καρτέλ

22:05

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 2,1 εκατ. ευρώ

21:50

Ιράν - ΗΠΑ σε τροχιά σύγκρουσης, το πετρέλαιο σε κατάσταση συναγερμού

21:40

Σεισμός 7 Ρίχτερ μεταξύ του Βόρνεο και της Μαλαισίας - Δεν υπάρχει απειλή για τσουνάμι

21:22

Η γειτονιά της Αθήνας που θα είναι ο επόμενος στόχος του gentrification

21:11

Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά σε χώρο επιχείρησης με αθλητικά είδη στα Σπάτα

20:58

Έβρος: Πλημμύρισαν 60.000 στρέμματα στο Σουφλί - Έσπασαν αναχώματα σε Κορνοφωλιά και Αμόριο

20:33

Ιράν-ΗΠΑ: Νέες διαπραγματεύσεις την Πέμπτη στη Γενεύη - Πεζεσκιάν: «Ενθαρρυντικά μηνύματα»

20:15

Τενεσί: Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές επιδιώκουν την επιβολή της θανατικής ποινής σε γυναίκες που προχωρούν σε άμβλωση

20:02

Ταυτοποιήθηκε ο δράστης που προσπάθησε να εισβάλει στο Μαρ-α-Λάγκο

19:50

Αγορά μπύρας: Πού επενδύουν οι μεγάλοι «παίκτες» - Τo μέλλον του non-alcohol και τα νέα προϊόντα

19:37

Γεραπετρίτης: Στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

19:25

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδεικνύει ότι είναι πλήρως υποταγμένη στο δόγμα Τραμπ περί εξορύξεων

19:05

Γάλλος ΥΠΕΞ: Βαριά και ταπεινωτική ήττα ο απολογισμός του Πούτιν έπειτα από τέσσερα χρόνια πολέμου

18:57

ΗΠΑ: Εξακολουθούν να ισχύουν οι εμπορικές συμφωνίες με τους εταίρους της Ουάσινγκτον

18:45

Θεσσαλονίκη: Επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

18:30

FT: Μυστική συμφωνία Ρωσίας - Ιράν για χιλιάδες φορητούς προηγμένους πυραύλους

18:21

Αντιδράσεις για την απόφαση της Deutsche Welle να κλείσει την ελληνόφωνη σύνταξη

18:05

Guardian: Αφιέρωμα στους 200 της Καισαριανής – «Τώρα μπορούμε να δούμε το θάρρος τους»

17:55

Φωτιά σε αποθήκη εταιρείας με αθλητικά είδη στα Σπάτα

17:42

Δημοσκόπηση Marc: 18,4 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στην εκτίμηση ψήφου - Τι δείχνει για Τσίπρα και Καρυστιανού

17:27

Κικίλιας: «Εχθρός μας είναι οι σύγχρονοι λαθρέμποροι»

17:09

Κομισιόν για την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ: «Η συμφωνία είναι συμφωνία»

16:55

McKinsey: Το αβέβαιο στοίχημα του €1 τρισ. για την ευρωπαϊκή Άμυνα

16:44

Εντοπίστηκαν μεταλλάξεις στο DNA παιδιών εργαζομένων του Τσερνόμπιλ

16:26

ΗΠΑ: Νεκρός άνδρας εφοδιασμένος «με τουφέκι και μπιτόνι βενζίνης» που προσπάθησε να μπει στο Μαρ-α-Λάγκο

16:12

Η Ουγγαρία θα μπλοκάρει το 20ό πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας