BACKSTORY

ΧΑ: Τι παίζει το Νοέμβριο - Αρχηγικός Στουρνάρας - Τράπεζες: μερίσματα μέσω… Γαλλίας

07-11-2022 | 07:21
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΧΑ: Τι παίζει το Νοέμβριο - Αρχηγικός Στουρνάρας - Τράπεζες: μερίσματα μέσω… Γαλλίας

Το Χρηματιστήριο και ο Νοέμβριος

Η στήλη δεν θα επιχειρήσει να κάνει τον «μάντη» για το αν το Νοέμβριο θα συνεχιστεί στο Χρηματιστήριο η ανοδική κίνηση που ξεκίνησε από τα μέσα του περασμένου μήνα ή αν έχουμε μπροστά μας κάποιου είδους bull trap, μια φορά πάντως, θα μεταφέρει αυτό που σημείωναν στελέχη της αγοράς για τον μήνα που ήδη «τρέχει». Όπως έλεγαν οι traders, έχουμε μπροστά μας τα αποτελέσματα 9μήνου, που τουλάχιστον για τις μεγάλες εισηγμένες θα γίνουν γνωστά, έχουμε τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, μέσα στον μήνα θα γίνει το road show της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο (στα τέλη του Νοέμβρη), εξελίξεις στο ενεργειακό μέτωπο, ίσως κάποιες αλλαγές – αναδιαρθρώσεις στους δείκτες MSCI και πάει λέγοντας. Βέβαια, υπάρχουν οι ευρύτερες οικονομικές εξελίξεις όπως και το εγχώριο μέτωπο στο οποίο πλέον εισέρχεται ολοένα και πιο έντονη η πολιτική παράμετρος. Κατά συνέπεια, μένει να δούμε αν θα έχει ενδιαφέρον ο μήνας αυτός χρηματιστηριακά, σε ποια ένταση αλλά και προς ποια κατεύθυνση.

Άλλη μια αρχηγική εμφάνιση του Διοικητή

Εντυπωσιάστηκα από την συνέντευξη που παραχώρησε την Παρασκευή στο Politico ο κ. Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ συμβούλευσε, για να το πω κομψά, την κα. Κριστίν Λαγκάρντ (τη διοίκηση της ΕΚΤ anyway) να μην είναι τόσο βιαστική με την άνοδο των επιτοκίων. Επίσης ο κ. Γιάννης Στουρνάρας έδωσε γενικότερες συμβουλές και για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούν να διαμορφώνονται οι συνεβούλευσεις στην Ευρώπη για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να τιμολογείται η ηλεκτρική ενέργεια, με βάση τη μέση τιμή όλων των καυσίμων που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή της...

Και επειδή το προφίλ υπήρξε πολύ αρχηγικό και μάλιστα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θεωρώ δεδομένο πως ο κ. Διοικητής ηγείται κάποια ευρωπαϊκής τάσης η οποία στέκεται απέναντι στις στρατηγικές που έχει αποφασίσει να εφαρμόσει η ΕΚΤ. Και ίσως είναι η πρώτη φορά που θα συμφωνήσω με τα όσα λέει (όχι με όλα, αλλά με αρκετά).

Ωστόσο μένει η τάση της αντιπολίτευσης να παραμείνει ισχυρή... Γιατί σε αντίθετη περίπτωση ένα θεματάκι θα υπάρξει. Και δεν έχει σημασία αν θα υπάρξει για τον διοικητή θεματάκι... Για τις δικές μας τις τράπεζες μην υπάρξει.

Γαλλικό Non στις αιτιάσεις περί μη διανομής μερισμάτων

Από την άλλη πλευρά γενικότερα η νομενκλατούρα της ΕΚΤ συμπεριλαμβανομένου και του SSM ήρθε η ώρα να φάει λίγο ξύλο και από τους εποπτευόμενους.... Καθώς λοιπόν ψέλλισε πάλι τα περί μη διανομής μερισμάτων ο SSM τα άκουσε από τη Societe Generale που βιάστηκε να υπενθυμίσει τα υπερκέρδη των τραπεζών που δικαιολογούν πολλά μερίσματα κατά το κοινώς λεγόμενον.

Έτσι λοιπόν και εδώ να αναμένετε μερίσματα. Η Eurobank και η ΕΤΕ θα δώσουν... Μπορεί όχι τα ποσοστά που παλιά διένειμαν (κάτι σε 35%) αλλά έστω και λιγότερο θα δώσουν. Λένε πως το ποσό θα κινηθεί πάνω από 15%.

Τρίτο τρίμηνο

Έχουμε και λέμε, πολύ καλά αποτελέσματα θα εισφέρουν στην επενδυτική κοινότητα στις 8 η Alpha Bank, στις 10 Eurobank και ΕΤΕ και στις 11 η Τράπεζα Πειραιώς.

Ο Ηρακλής ολοκληρώνει τους άθλους

Κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες αναμένεται να επιβαρυνθεί το χρέος (17 δισ. ευρώ) από τις εγγυήσεις του Ηρακλή.

Ταύτα βγαίνουν προς τα έξω και αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις. Θα προχωρήσουν όμως Sunrise, Frontier και Sollar καθώς οι δικές τους εγγυήσεις επειδή θα αλλάξει ο αλγόριθμος δεν θα περιληφθούν στο χρέος. Μιλάμε όμως για 800-900 εκατ. ευρώ εγγυήσεις.

Πήρε εθελούσια και έμεινε

Μου λένε ότι υπάρχει μέλος στο ΔΣ του Συνεγγυητικού που ήταν σε τραπεζική χρηματιστηριακή και έφυγε με εθελουσία αλλά παρέμεινε δια της συμμετοχής στο ΔΣ. Ειλικρινά δεν ξέρω γιατί συζητείται τόσο πολύ το θέμα αλλά είναι ένα θέμα να σου δίνουν εθελουσία και να φεύγεις μένοντας. Θα μου πείτε ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος είναι, καθώς θυμάμαι συνδικαλιστή που επί ΣΥΡΙΖΑ, σε μεγάλη τράπεζα έπαιρνε τις εθελούσιες μια πίσω από την άλλη από την ίδια μεγάλη τράπεζα. Οπότε πλέον τίποτα δεν με εκπλήσσει.

Μπακαλοτέφτερα…

Λοιπόν εάν θέλετε να πάρετε τους ισολογισμούς της Μαλικούτης ( Αρκάδι) που απορροφά η Παπουτσάνης θα πρέπει να πάτε μέχρι τη Ριτσώνα στα γραφεία της εισηγμένης όπου είναι διαθέσιμα. Γιατί στο ΓΕΜΗ που υποτίθεται ότι έπρεπε να είναι μάλλον θα αντιμετωπίσετε κάποιες δυσκολίες να έχετε στη διάθεσή σας όλες τις χρήσεις. Η διαφάνεια στα καλύτερά της και με λογικές μπακαλοτέφτερου της δεκαετίας του 80.

Το ΤΕΕ και οι ζώνες υποδοχής συντελεστή δόμησης

Διαγωνισμό σχεδόν 9,5 εκατ. ευρώ προωθεί το ΤΕΕ με αντικείμενο «Ολοκληρωμένο Ψηφιακό Πληροφοριακό Σύστημα Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και Δημοσίων Βιβλιοθηκών». Αντικείμενο της σύμβασης είναι η δημιουργία ενός πολυλειτουργικού συνεργατικού δικτύου στο οποίο και συμμετέχουν όλες οι Δημόσιες Βιβλιοθήκες της χώρας. Ωστόσο, το Τεχνικό Επιμελητήριο «βάζει μπρος» και ένα ακόμα project, κοντά στα 8 εκατ. ευρώ, με ιδιαίτερη σημασία, καθώς αναζητάει τεχνικό σύμβουλο που θα συνδράμει στην εκπόνηση των μελετών καθορισμού Ζωνών Υποδοχής Συντελεστή Δόμησης (περί τις 80) καθώς επίσης και των υποστηρικτικών μελετών. Να σημειωθεί ότι το έργο συνδέεται και με το Ταμείο Ανάκαμψης.

ΤΑΙΠΕΔ: «Ανοίγει βήμα» για τους μεταφορείς

Όποιος νομίζει ότι στο ΤΑΙΠΕΔ ασχολούνται μόνο με τα εμβληματικά projects κάνει λάθος. Στο Ταμείο καταπιάνονται με πολλές διεργασίες ωρίμανσης και προετοιμασίας διαγωνισμών. Όπως αυτούς που «τρέχει» η μονάδα PPF. Σημειώστε δε ότι η εν λόγω μονάδων ωρίμανσης έργων ψάχνει συμβούλους που θα συνδράμουν το ΤΑΙΠΕΔ, σε στάδια αποτύπωσης, μελετών κ.α., στην υλοποίηση ενός εμβληματικού έργου για τη μετεγκατάσταση μεταφορικών επιχειρήσεων του Ελαιώνα σε ακίνητο του Δήμου Φυλής, επένδυση ύψους 500 εκατ. ευρώ. Προσθέστε επίσης ότι το project σχετίζεται τόσο με τη σύνδεση με την Αττική Οδό όσο και με το σιδηροδρομικό δίκτυο. Μια και ο λόγος για το ΤΑΙΠΕΔ, να… ενημερώσουμε τους ενδιαφερομένους ότι οι προσφορές για την 40ετή αξιοποίηση των κινητών και/ή ακινήτων περιουσιακών στοιχείων εντός της χερσαίας και της θαλάσσιας ζώνης της Μαρίνας Πύλου θα γίνει στις 29 Νοεμβρίου.

REDS: Επιστροφή στις business;

Τώρα που ολοκληρώθηκε η δημόσια πρόταση (και) στη REDS, με τον βασικό μέτοχο να ελέγχει άνω του 93% και να δίνεται η ευκαιρία και μετοχικής «εξόδου» σε χαρτοφυλάκια από το παρελθόν, προφανώς σε Reggeborgh και ΕΛΛΑΚΤΩΡ πέραν των διοικητικών θεμάτων θα ασχοληθούν και με τις business. Και μάλλον το real estate ενδιαφέρει… και τον βασικό μέτοχο του βασικού μετόχου της εταιρείας ακινήτων. Οπότε, ας περιμένουμε προσεχώς νεότερα από τα Μεσόγεια έως την Κρήτη (Γούρνες), δίχως να αποκλείονται και άλλες εκπλήξεις.

Από επιτηρούμενοι οικοδεσπότες

Κάποτε ερχόντουσαν στην Ελλάδα για να εποπτεύσουν. Τώρα η Ελλάδα είναι πρώτη στη λίστα των πέντε συνολικά κρατών, μαζί με το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία, την Ταϊλάνδη και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που κρίθηκε πως πληρούν τις προϋποθέσεις ούτως ώστε να φιλοξενήσουν τις παγκόσμιες συνόδους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας που θα γίνουν το 2026. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη σχετική επιστολή έχει λάβει ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Η τελική επιλογή θα γίνει την προσεχή Άνοιξη, στην τότε παγκόσμια σύνοδο. Συνολικά 10 χώρες εξέφρασαν σχετική επιθυμία φιλοξενίας, εκ των οποίων οι 4 απορρίφθηκαν στην πρώτη φάση επιλογής, απουσία επαρκών γραπτών διευκρινίσεων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:08

Χατζηδάκης: Η Ελλάδα είναι η ευχάριστη έκπληξη της ευρωπαϊκής οικονομίας

10:56

Περιοδεία Κασσελάκη σε νησιά του Αιγαίου

10:51

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για το νέο δικαστικό χάρτη

10:34

Wella Hellas: Από πού προήλθε η ισχυρή ανάπτυξη τζίρου 46% - Οι στόχοι για τη νέα χρονιά

10:20

Σπανάκης: Η 6ημερη εργασία μπορεί να υπάρξει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις

10:04

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι 276 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έφθασαν στη Γάζα

09:48

Επιχειρήσεις: Κίνητρα για συγχωνεύσεις και αύξηση της απασχόλησης των γυναικών - Δύο παρεμβάσεις για την ανάπτυξη

09:28

Σκύρος: Πρόταση για τη ναυπήγηση πλοίου με μειωμένες εκπομπές άνθρακα

09:21

Θέμα χρόνου η αποχώρηση των αμερικανών στρατιωτών από τον Νίγηρα

09:15

«Ανακαινίζω-Νοικιάζω»: Με 343 εγκρίσεις ξεκίνησε την πρώτη εβδομάδα το πρόγραμμα

09:00

Ιράκ: Ισχυρή έκρηξη σε στρατιωτική βάση νότια της Βαγδάτης

08:41

Υποβαθμίζει την επίθεση ο ΥΠΕΞ του Ιράν- Κάνει λόγο για «παιδικά παιχνίδια» και όχι drones

08:26

ΕΤΑΔ: Άγονος ο διαγωνισμός για το Tae Kwon Do – Επανασχεδιασμός και νέο εγχείρημα αξιοποίησης

08:24

«Φωτοβολταϊκά στο χωράφι»: Σπάει τα κοντέρ το πρόγραμμα – Πάνω από 3.000 αιτήσεις

08:18

Πετρέλαιο: Περιορισμένος ο αντίκτυπος από την απάντηση του Ισραήλ - Γιατί οι τιμές αντιστέκονται στον γεωπολιτικό κίνδυνο

08:12

Κακοκαιρία: Σε εξέλιξη ισχυρές βροχές και καταιγίδες – Live η πορεία των φαινομένων

07:53

Ελλάκτωρ: Το «μάζεμα» της REDS, οι real estate επενδύσεις 350 εκατ. και το ΧΑ

07:48

Έφτασε η ώρα της εφορίας: Τα 12 «μυστικά» και οι παγίδες των νέων φορο-δηλώσεων

07:30

Οδικές Παραχωρήσεις: Αποχωρεί η Hochtief από την «Ολυμπία Οδό» - Ο «χάρτης» των συμβάσεων

23:48

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες το Σάββατο

23:32

Χατζηδάκης: Απάντηση στη μικρόψυχη κριτική, η περαιτέρω αναβάθμιση από την S&P

23:13

Η S&P αναβάθμισε σε θετικό το outlook της Ελλάδας - Διατήρηση του αξιόχρεου στο «ΒΒΒ-»

23:01

Wall Street: «Κόκκινο 6x6» για Nasdaq και S&P 500 με «βαρίδι» Nvidia - Το μεγαλύτερο πτωτικό σερί πάνω από ένα έτος

22:47

Πετρέλαιο: Εβδομαδιαία «βουτιά» πάνω από 3% στην σκιά της Μέσης Ανατολής

22:30

ΠΑΣΟΚ: Οι 8 νέοι υποψήφιοι ευρωβουλευτές που συμπληρώνουν το ψηφοδέλτιο

22:12

Κασσελάκης: Αυτός είναι ο δικός σας ΣΥΡΙΖΑ

21:54

Ράλι 2,2% για τον χρυσό: 5η συναπτή εβδομάδα κερδών

21:37

Μισέλ σε Τραμπ: «Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Η συμβολή της ΕΕ στην Ουκρανία: 143 δισ. ευρώ»

21:29

Times του Λονδίνου: Η ελληνική οικονομία συγκαταλέγεται στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες της ΕΕ

21:11

Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 115 εκατ. ευρώ