BACKSTORY

Η VIE FINANCE και τα 700 χιλιάρικα πρόστιμο - Παγκρήτια: στήριξαν οι τράπεζες - Σαράντης και ΛΕΝΙΔΙ

12-10-2022 | 07:00
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η VIE FINANCE και τα 700 χιλιάρικα πρόστιμο - Παγκρήτια: Στήριξαν οι τράπεζες - Σαράντης και ΛΕΝΙΔΙ
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Κοντά 35 εκατ. ευρώ μάζεψε το ισχυρό και ηχηρό δίδυμο Βαρθολομαίου - Δημόπουλου με την σοβαρή αρωγή ωστόσο και της σιωπηρής ΤτΕ, η οποία οδήγησε και τις τέσσερις συστημικές τράπεζες στην αύξηση με ποσό που ξεπερνά τα 15 εκατ. ευρώ.

Έχουμε και λέμε για να καταλαβαινόμαστε, πως οι τράπεζες όλες μαζί αλλά η Εθνικάρα πρώτη μακράν, κινήθηκαν προς την αρωγή και ευδοκίμηση της Παγκρήτιας. Μιλάμε για τις τράπεζες που για να περιορίσουν τα έξοδά τους περιορίζουν δίκτυα και τρέχουν διαρκείς εθελούσιες. Ας είναι... Kαι θα σταματήσω με την Παγκρήτια γιατί τρέχει σοβαρή ειδησεογραφία.

Οι ανατιμήσεις και η συγκράτησή τους αποτελεί μια από τις σοβαρότερες μέριμνες της κυβέρνησης. Ωστόσο ο πληθωρισμός δείχνει ασυγκράτητος και το γεγονός αποτυπώνεται στον τρόπο με τον οποίον κινούνται οι τιμές των ακινήτων στη χώρα μας οι οποίες παραμένουν πολύ υψηλά.

Μέχρι τέλος Οκτωβρίου οι τράπεζες θα καταγράψουν τα πλάνα τους για το 2023 και θα τα στείλουν στον SSM, πλάνα ρεαλιστικά με βάση τις νέες συνθήκες. Πάντως νέα κόκκινα δεν υπάρχουν και δεν αναμένεται να υπάρξουν μιας και ότι δάνεια έχουν δοθεί είναι εξαιρετικά ελεγμένα από τα πιστωτικά ιδρύματα.

Σημαντικές βλέψεις και στον τομέα real estate φαίνεται να έχει ο κατασκευαστικός όμιλος Intrakat και υπό τη νέα μετοχική δομή και διοικητική ομάδα. Μπορεί ο ενεργειακός κλάδος (ΑΠΕ) και τα μεγάλα έργα σε Παραχωρήσεις/ΣΔΙΤ να αποτελούν τομείς αιχμής για την εισηγμένη, ωστόσο, τα ακίνητα και τα τουριστικά assets βρίσκονται ψηλά στη λίστα των επενδύσεων. Χτες ανακοίνωσε την απόκτηση ξενοδοχείου στη Μύκονο, όπως από τη Δευτέρα είχε αφήσει να εννοηθεί η στήλη, αλλά μάλλον η εταιρεία ψάχνει νέους στόχους στον τομέα high end luxury boutique hotels.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, φέρεται να αξιολογεί και άλλες περιπτώσεις, κάποιες εκ των οποίων είναι πιο προχωρημένες ή ενδιαφέρουσες, ενώ «κοιτάζει» και σε νησιά όπως η Σαντορίνη, η Πάρος, η Κρήτη και αλλού, ακόμα και στην Αθήνα. Οπότε, ας περιμένουμε πώς θα κυλήσουν τα πράγματα.

Για πρώτη φορά στην ιστορία επιβάλλεται πρόστιμο 700.000 ευρώ σε χρηματιστηριακή εταιρία. Και ομολογώ ότι δεν είχα την ευτυχία να γνωρίζω την VIE FINANCE ΑΕΠΕΥ. Έψαξα λοιπόν και έμαθα ότι οι πελάτες της σε συντριπτικό ποσοστό εκτός Ελλάδας και ότι στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχαν φτάσει έγγραφα από άλλες Κεφαλαιαγορές για τα κατορθώματά της σε άλλες αγορές. Δηλαδή όλη η ιστορία ξεκίνησε από έξω.

Έχω όμως την αίσθηση ότι οι παραβάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας είναι η κορυφή του παγόβουνου και υπάρχουν και άλλα ζητήματα αρμοδιότητας πιο εξειδικευμένων αρχών στη διακίνηση του χρήματος. Παρεμπιπτόντως μέσα σε όλα τα άλλα βλέπω ότι δεν έχει δημοσιεύσει οικονομικές καταστάσεις στους χρόνους που προβλέπονται για τις χρηματιστηριακές εταιρείες. Γενικότερα θέλω να επισημάνω ότι υπάρχουν και άλλες ΑΕΠΕΥ που «ειδικεύονται» σε νέα κόλπα και δεν βλέπω καλά ξεμπερδέματα.

Πολύ ενδιαφέρουσα η μείωση κεφαλαίου της θυγατρικής τεχνικής εταιρείας της Κλουκίνας. Πρώτα συμψηφίζει ζημιές και μετά μοιράζει στη μητρική 1 κ ευρώ. Για να φτιάξουν και τα νούμερα της μητρικής τη φετινή χρονιά που είναι δύσκολη. Την επόμενη όμως πως θα φτιάξουν;

Πολύ έχω μπερδευτεί με την εταιρία ΛΕΝΙΔΙ συμφερόντων των βασικών μετόχων της Σαράντης που ομολογώ δεν γνώριζα. Και χαιρετίζω τον εκτιμητή που έβγαλε εύλογο και δίκαιο το μηνιαίο μίσθωμα των 46.500 ευρώ συν ΦΠΑ που θα ενοικιάσει η εισηγμένη. Όμως αλλού είναι το θέμα μου. Η ΛΕΝΙΔΙ έχει εμπορική δραστηριότητα παρεμφερή με τη Σαράντης και όχι μόνο στην Ελλάδα και διερωτώμαι αν θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται διαφορετικά από τον ορκωτό λογιστή της εταιρείας, αλλά και την ίδια της διοίκησή της κατά τη σύνταξη των οικονομικών καταστάσεων. Επιστρέφω συντόμως με τις απαντήσεις.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:40

Nvidia: Εκτόξευση 85% των εσόδων, ισχυρό και το guidance β΄τριμήνου

23:23

Βενιζέλος για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις: Να μετατρέψουμε αυτή τη συγκυρία, η οποία φαίνεται να είναι αρνητική, σε ευκαιρία

23:14

Ο Τραμπ αποκλείει ενδεχόμενη «κλιμάκωση» σε ό,τι αφορά την Κούβα

23:09

Wall Street: «Άλμα» άνω των 600 μονάδων για τον Dow με φόντο την «βουτιά» πετρελαίου και ομολόγων

22:54

Ινδία: Σε επιφυλακή για τον κίνδυνο καύσωνα - Έως τους 48°C έφτασε ο υδράργυρος

22:41

ΔΕΗ: Με συνολικές προσφορές 18 δισ. έκλεισε το βιβλίο της ΑΜΚ – 4,25 δισ. αντλεί η εταιρεία

22:32

Οι πλαστικές συσκευασίες τροφίμων και ποτών η κυριότερη πηγή θαλάσσιας ρύπανσης

22:17

Επικοινωνία Τραμπ - Ερντογάν: «Τα ζητήματα με το Ιράν μπορούν να επιλυθούν»

22:05

Πετρέλαιο: «Βουτιά» 5% στον απόηχο των δηλώσεων Τραμπ - «Έχασε» τα 100 δολάρια το WTI

21:47

Χρυσός: Κέρδη 1% καθώς υποχωρούν πετρέλαιο και ομόλογα

21:41

Ιράν: Eξετάζει νέα πρόταση των ΗΠΑ, μετά την επίσκεψη του Πακιστανού μεσολαβητή

21:35

ΗΠΑ: Δίωξη στον Ραούλ Κάστρο για την κατάρριψη δύο αεροσκαφών το 1996

21:26

Πρακτικά Fed: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης επιτοκίων εάν ο πληθωρισμός παραμείνει επίμονος

21:15

Ευ. Μυτιληναίος: «Θα παράγουμε γάλλιο με χαμηλότερο κόστος από την Κίνα»

20:59

Βρετανία: Στις 18 Ιουνίου οι επαναληπτικές εκλογές με υποψήφιο τον δήμαρχο του Μάντσεστερ

20:40

Μητσοτάκης: Νέα λεωφορεία, νέοι συρμοί και συλλογικές συμβάσεις στις συγκοινωνίες - «Το είπαμε, το κάναμε»

20:26

Μιχαηλίδου: «Στην Αίγινα τα σχολικά γεύματα φτάνουν πλέον σε όλα τα δημοτικά σχολεία»

20:08

Πώς ο Ντόναλντ Τραμπ έπεσε στην παγίδα της Τεχεράνης

20:03

Νότια Κορέα: Αναστέλλεται η απεργία στη Samsung Electronics - Συμφωνία για μισθολογικές αυξήσεις

20:02

Κομισιόν: Χαιρετίζει την πολιτική απόφαση για την εμπορική συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ

19:52

Ναυπηγεία Σαλαμίνας: Για πρώτη φορά ελληνική συμμετοχή στην κατασκευή της γαλλικής φρεγάτας Amiral Louzeau

19:44

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Στα 62,4 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το α' τρίμηνο - Πάνω από 1 δισ. ο κύκλος εργασιών

19:42

Το ισοζύγιο της Fed: Γιατί η συρρίκνωση είναι η λάθος απάντηση στο λάθος ερώτημα

19:30

Παπαθανάσης: Οι δανειακοί πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης ολοκληρώνονται στο 100%, σύμφωνα με τον προγραμματισμό

19:24

Ευρωαγορές: Κέρδη στους δείκτες με πληθωρισμό και ομόλογα στο επίκεντρο

19:20

Τραμπ για Ιράν: «Ή υπογράφουν συμφωνία ή θα τελειώσουμε τη δουλειά»

19:04

Ως το τέλος του χρόνου η διοικητική αναδιάρθρωση της Επιτροπής - Κλειδί ο επόμενος προϋπολογισμός

18:48

Μπέζος για «φούσκα» τεχνητής νοημοσύνης: «Δεν πρέπει να ανησυχείτε»

18:31

Βρετανία: Αιφνιδιαστική παραίτηση του αναπληρωτή πρέσβη στην Ουάσινγκτον

18:26

Διάβημα ΥΠΕΞ στο Ισραήλ για τον στολίσκο: «Απαράδεκτη η συμπεριφορά προς τους Έλληνες πολίτες»