BACKSTORY

Η VIE FINANCE και τα 700 χιλιάρικα πρόστιμο - Παγκρήτια: στήριξαν οι τράπεζες - Σαράντης και ΛΕΝΙΔΙ

12-10-2022 | 07:00
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η VIE FINANCE και τα 700 χιλιάρικα πρόστιμο - Παγκρήτια: Στήριξαν οι τράπεζες - Σαράντης και ΛΕΝΙΔΙ
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Κοντά 35 εκατ. ευρώ μάζεψε το ισχυρό και ηχηρό δίδυμο Βαρθολομαίου - Δημόπουλου με την σοβαρή αρωγή ωστόσο και της σιωπηρής ΤτΕ, η οποία οδήγησε και τις τέσσερις συστημικές τράπεζες στην αύξηση με ποσό που ξεπερνά τα 15 εκατ. ευρώ.

Έχουμε και λέμε για να καταλαβαινόμαστε, πως οι τράπεζες όλες μαζί αλλά η Εθνικάρα πρώτη μακράν, κινήθηκαν προς την αρωγή και ευδοκίμηση της Παγκρήτιας. Μιλάμε για τις τράπεζες που για να περιορίσουν τα έξοδά τους περιορίζουν δίκτυα και τρέχουν διαρκείς εθελούσιες. Ας είναι... Kαι θα σταματήσω με την Παγκρήτια γιατί τρέχει σοβαρή ειδησεογραφία.

Οι ανατιμήσεις και η συγκράτησή τους αποτελεί μια από τις σοβαρότερες μέριμνες της κυβέρνησης. Ωστόσο ο πληθωρισμός δείχνει ασυγκράτητος και το γεγονός αποτυπώνεται στον τρόπο με τον οποίον κινούνται οι τιμές των ακινήτων στη χώρα μας οι οποίες παραμένουν πολύ υψηλά.

Μέχρι τέλος Οκτωβρίου οι τράπεζες θα καταγράψουν τα πλάνα τους για το 2023 και θα τα στείλουν στον SSM, πλάνα ρεαλιστικά με βάση τις νέες συνθήκες. Πάντως νέα κόκκινα δεν υπάρχουν και δεν αναμένεται να υπάρξουν μιας και ότι δάνεια έχουν δοθεί είναι εξαιρετικά ελεγμένα από τα πιστωτικά ιδρύματα.

Σημαντικές βλέψεις και στον τομέα real estate φαίνεται να έχει ο κατασκευαστικός όμιλος Intrakat και υπό τη νέα μετοχική δομή και διοικητική ομάδα. Μπορεί ο ενεργειακός κλάδος (ΑΠΕ) και τα μεγάλα έργα σε Παραχωρήσεις/ΣΔΙΤ να αποτελούν τομείς αιχμής για την εισηγμένη, ωστόσο, τα ακίνητα και τα τουριστικά assets βρίσκονται ψηλά στη λίστα των επενδύσεων. Χτες ανακοίνωσε την απόκτηση ξενοδοχείου στη Μύκονο, όπως από τη Δευτέρα είχε αφήσει να εννοηθεί η στήλη, αλλά μάλλον η εταιρεία ψάχνει νέους στόχους στον τομέα high end luxury boutique hotels.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, φέρεται να αξιολογεί και άλλες περιπτώσεις, κάποιες εκ των οποίων είναι πιο προχωρημένες ή ενδιαφέρουσες, ενώ «κοιτάζει» και σε νησιά όπως η Σαντορίνη, η Πάρος, η Κρήτη και αλλού, ακόμα και στην Αθήνα. Οπότε, ας περιμένουμε πώς θα κυλήσουν τα πράγματα.

Για πρώτη φορά στην ιστορία επιβάλλεται πρόστιμο 700.000 ευρώ σε χρηματιστηριακή εταιρία. Και ομολογώ ότι δεν είχα την ευτυχία να γνωρίζω την VIE FINANCE ΑΕΠΕΥ. Έψαξα λοιπόν και έμαθα ότι οι πελάτες της σε συντριπτικό ποσοστό εκτός Ελλάδας και ότι στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχαν φτάσει έγγραφα από άλλες Κεφαλαιαγορές για τα κατορθώματά της σε άλλες αγορές. Δηλαδή όλη η ιστορία ξεκίνησε από έξω.

Έχω όμως την αίσθηση ότι οι παραβάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας είναι η κορυφή του παγόβουνου και υπάρχουν και άλλα ζητήματα αρμοδιότητας πιο εξειδικευμένων αρχών στη διακίνηση του χρήματος. Παρεμπιπτόντως μέσα σε όλα τα άλλα βλέπω ότι δεν έχει δημοσιεύσει οικονομικές καταστάσεις στους χρόνους που προβλέπονται για τις χρηματιστηριακές εταιρείες. Γενικότερα θέλω να επισημάνω ότι υπάρχουν και άλλες ΑΕΠΕΥ που «ειδικεύονται» σε νέα κόλπα και δεν βλέπω καλά ξεμπερδέματα.

Πολύ ενδιαφέρουσα η μείωση κεφαλαίου της θυγατρικής τεχνικής εταιρείας της Κλουκίνας. Πρώτα συμψηφίζει ζημιές και μετά μοιράζει στη μητρική 1 κ ευρώ. Για να φτιάξουν και τα νούμερα της μητρικής τη φετινή χρονιά που είναι δύσκολη. Την επόμενη όμως πως θα φτιάξουν;

Πολύ έχω μπερδευτεί με την εταιρία ΛΕΝΙΔΙ συμφερόντων των βασικών μετόχων της Σαράντης που ομολογώ δεν γνώριζα. Και χαιρετίζω τον εκτιμητή που έβγαλε εύλογο και δίκαιο το μηνιαίο μίσθωμα των 46.500 ευρώ συν ΦΠΑ που θα ενοικιάσει η εισηγμένη. Όμως αλλού είναι το θέμα μου. Η ΛΕΝΙΔΙ έχει εμπορική δραστηριότητα παρεμφερή με τη Σαράντης και όχι μόνο στην Ελλάδα και διερωτώμαι αν θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται διαφορετικά από τον ορκωτό λογιστή της εταιρείας, αλλά και την ίδια της διοίκησή της κατά τη σύνταξη των οικονομικών καταστάσεων. Επιστρέφω συντόμως με τις απαντήσεις.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Τσίπρας: Η ΕΛ.Α.Σ γεννήθηκε για να επανιδρύσει μια ισχυρή προοδευτική παράταξη

23:53

Καύσωνας Ιουνίου: Τουλάχιστον 12.000 επιπλέον θάνατοι καταγράφηκαν στην Ευρώπη

23:45

Netflix: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα κέρδη τριμήνου, έχασε τα έσοδα - Πτώση 7% της μετοχής

23:28

Οι ΗΠΑ ενέκριναν την πώληση drones «καμικάζι» προς την Ελλάδα

23:11

Wall Street: Η πτώση 5% των chip κοκκίνισε τους δείκτες

22:53

Ιράν: Οι δικαστικές αρχές διαψεύδουν την αποφυλάκιση Αμερικανίδας που είχε ανακοινώσει ο Τραμπ

22:35

Βρετανία: Σχεδιάζεται απαγόρευση πώλησης σε παιδιά ενεργειακών ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη

22:17

Μουντιάλ: «Παρών» στον τελικό Αργεντινή-Ισπανία ο Τραμπ

22:12

Μητσοτάκης: Η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει τα πάντα, αλλά κρύβει μεγάλους κινδύνους

21:59

Πετρέλαιο: Πτώση σχεδόν 1% αλλά παραμένει κοντά στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου μήνα

21:40

Χρυσός: Έπεσε κάτω από τα 4.000 δολάρια λόγω Ιράν και πιθανής αύξησης επιτοκίων

21:22

Απολύθηκε ο χειριστής του οτοκιού του Τραμπ επειδή έβαζε στοιχήματα για το περιεχόμενο των ομιλιών του

21:10

Η efood περνά στην SSW Partners μετά το deal της Delivery Hero με την Uber

21:02

Συλλήψεις σε Καβάλα και Κομοτηνή για πρόκληση πυρκαγιών

20:53

Χατζηδάκης: «Η ευρωπαϊκή εισαγγελία οφείλει να είναι προσεκτική»

20:42

Κύμα αμερικανικών επιθέσεων κοντά στο Ορμούζ - Λευκός Οίκος: Το Ιράν θέλει να καταλήξει σε συμφωνία

20:37

Reuters: Αμετάβλητα τα επιτόκια της ΕΚΤ στις 23 Ιουλίου - Πιθανή νέα αύξηση τον Σεπτέμβριο

20:23

Bally’s Intralot: H Deutsche Bank απέκτησε 1,9 εκατομμύρια μετοχές

20:14

Ο Ζελένσκι όρισε υπουργό Άμυνας τον ασκώντα χρέη επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) Γιεβγκένιι Χμάρα

20:12

Τι οδηγεί τους Ευρωπαίους στις κινεζικές πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου

20:06

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στο Σοφό Ασπροπύργου

19:51

Παράταση έως τις 31 Ιουλίου για τις αιτήσεις ενίσχυσης αγοράς λιπασμάτων

19:43

Φωτιά στην Εργάνη Ροδόπης - Επιχειρούν εναέρια μέσα

19:29

Η Ουκρανία αρνείται την ευθύνη για την επίθεση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

19:20

Ιράν: Αμερικανικοί πύραυλοι έπληξαν το νησί Κεσμ

19:14

Ευρωαγορές: Μεικτά πρόσημα με φόντο γεωπολιτική και μάκρο

19:01

Η Κομισιόν αξιολογεί θετικά την εφαρμογή του νέου Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου στην Ελλάδα

18:57

Βουλή: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την Τεχνητή Νοημοσύνη

18:52

Prodea: Στις 31 Ιουλίου η πρόωρη αποπληρωμή ομολόγου 120 εκατ.

18:50

Καταγγελία της ΕΚΠΟΙΖΩ για χρεωστικές κάρτες της Εθνικής Τράπεζας