BACKSTORY

Η VIE FINANCE και τα 700 χιλιάρικα πρόστιμο - Παγκρήτια: στήριξαν οι τράπεζες - Σαράντης και ΛΕΝΙΔΙ

12-10-2022 | 07:00
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η VIE FINANCE και τα 700 χιλιάρικα πρόστιμο - Παγκρήτια: Στήριξαν οι τράπεζες - Σαράντης και ΛΕΝΙΔΙ
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Κοντά 35 εκατ. ευρώ μάζεψε το ισχυρό και ηχηρό δίδυμο Βαρθολομαίου - Δημόπουλου με την σοβαρή αρωγή ωστόσο και της σιωπηρής ΤτΕ, η οποία οδήγησε και τις τέσσερις συστημικές τράπεζες στην αύξηση με ποσό που ξεπερνά τα 15 εκατ. ευρώ.

Έχουμε και λέμε για να καταλαβαινόμαστε, πως οι τράπεζες όλες μαζί αλλά η Εθνικάρα πρώτη μακράν, κινήθηκαν προς την αρωγή και ευδοκίμηση της Παγκρήτιας. Μιλάμε για τις τράπεζες που για να περιορίσουν τα έξοδά τους περιορίζουν δίκτυα και τρέχουν διαρκείς εθελούσιες. Ας είναι... Kαι θα σταματήσω με την Παγκρήτια γιατί τρέχει σοβαρή ειδησεογραφία.

Οι ανατιμήσεις και η συγκράτησή τους αποτελεί μια από τις σοβαρότερες μέριμνες της κυβέρνησης. Ωστόσο ο πληθωρισμός δείχνει ασυγκράτητος και το γεγονός αποτυπώνεται στον τρόπο με τον οποίον κινούνται οι τιμές των ακινήτων στη χώρα μας οι οποίες παραμένουν πολύ υψηλά.

Μέχρι τέλος Οκτωβρίου οι τράπεζες θα καταγράψουν τα πλάνα τους για το 2023 και θα τα στείλουν στον SSM, πλάνα ρεαλιστικά με βάση τις νέες συνθήκες. Πάντως νέα κόκκινα δεν υπάρχουν και δεν αναμένεται να υπάρξουν μιας και ότι δάνεια έχουν δοθεί είναι εξαιρετικά ελεγμένα από τα πιστωτικά ιδρύματα.

Σημαντικές βλέψεις και στον τομέα real estate φαίνεται να έχει ο κατασκευαστικός όμιλος Intrakat και υπό τη νέα μετοχική δομή και διοικητική ομάδα. Μπορεί ο ενεργειακός κλάδος (ΑΠΕ) και τα μεγάλα έργα σε Παραχωρήσεις/ΣΔΙΤ να αποτελούν τομείς αιχμής για την εισηγμένη, ωστόσο, τα ακίνητα και τα τουριστικά assets βρίσκονται ψηλά στη λίστα των επενδύσεων. Χτες ανακοίνωσε την απόκτηση ξενοδοχείου στη Μύκονο, όπως από τη Δευτέρα είχε αφήσει να εννοηθεί η στήλη, αλλά μάλλον η εταιρεία ψάχνει νέους στόχους στον τομέα high end luxury boutique hotels.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, φέρεται να αξιολογεί και άλλες περιπτώσεις, κάποιες εκ των οποίων είναι πιο προχωρημένες ή ενδιαφέρουσες, ενώ «κοιτάζει» και σε νησιά όπως η Σαντορίνη, η Πάρος, η Κρήτη και αλλού, ακόμα και στην Αθήνα. Οπότε, ας περιμένουμε πώς θα κυλήσουν τα πράγματα.

Για πρώτη φορά στην ιστορία επιβάλλεται πρόστιμο 700.000 ευρώ σε χρηματιστηριακή εταιρία. Και ομολογώ ότι δεν είχα την ευτυχία να γνωρίζω την VIE FINANCE ΑΕΠΕΥ. Έψαξα λοιπόν και έμαθα ότι οι πελάτες της σε συντριπτικό ποσοστό εκτός Ελλάδας και ότι στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχαν φτάσει έγγραφα από άλλες Κεφαλαιαγορές για τα κατορθώματά της σε άλλες αγορές. Δηλαδή όλη η ιστορία ξεκίνησε από έξω.

Έχω όμως την αίσθηση ότι οι παραβάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας είναι η κορυφή του παγόβουνου και υπάρχουν και άλλα ζητήματα αρμοδιότητας πιο εξειδικευμένων αρχών στη διακίνηση του χρήματος. Παρεμπιπτόντως μέσα σε όλα τα άλλα βλέπω ότι δεν έχει δημοσιεύσει οικονομικές καταστάσεις στους χρόνους που προβλέπονται για τις χρηματιστηριακές εταιρείες. Γενικότερα θέλω να επισημάνω ότι υπάρχουν και άλλες ΑΕΠΕΥ που «ειδικεύονται» σε νέα κόλπα και δεν βλέπω καλά ξεμπερδέματα.

Πολύ ενδιαφέρουσα η μείωση κεφαλαίου της θυγατρικής τεχνικής εταιρείας της Κλουκίνας. Πρώτα συμψηφίζει ζημιές και μετά μοιράζει στη μητρική 1 κ ευρώ. Για να φτιάξουν και τα νούμερα της μητρικής τη φετινή χρονιά που είναι δύσκολη. Την επόμενη όμως πως θα φτιάξουν;

Πολύ έχω μπερδευτεί με την εταιρία ΛΕΝΙΔΙ συμφερόντων των βασικών μετόχων της Σαράντης που ομολογώ δεν γνώριζα. Και χαιρετίζω τον εκτιμητή που έβγαλε εύλογο και δίκαιο το μηνιαίο μίσθωμα των 46.500 ευρώ συν ΦΠΑ που θα ενοικιάσει η εισηγμένη. Όμως αλλού είναι το θέμα μου. Η ΛΕΝΙΔΙ έχει εμπορική δραστηριότητα παρεμφερή με τη Σαράντης και όχι μόνο στην Ελλάδα και διερωτώμαι αν θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται διαφορετικά από τον ορκωτό λογιστή της εταιρείας, αλλά και την ίδια της διοίκησή της κατά τη σύνταξη των οικονομικών καταστάσεων. Επιστρέφω συντόμως με τις απαντήσεις.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:29

Μακρόν για φωτιές: «Πρέπει να φυτέψουμε ένα δάσος προσαρμοσμένο στην κλιματική αλλαγή»

22:15

Παπασταύρου: Οι 700 οργανισμοί διαχείρισης νερού δεν είναι μοντέλο για το μέλλον

22:02

AtmoHub: Νέο επεισόδιο μεταφοράς αφρικανικής σκόνης - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

21:48

Nέο πλαίσιο λειτουργίας των λαϊκών αγορών - Εννέα κατηγορίες επαγγελματικών κατηγοριών

21:40

Σε χαμηλό 7 ημερών το πετρέλαιο - Πτώση 8% για το Brent

21:35

e-ΕΦΚΑ: Σε παραγωγική λειτουργία από 10/8 το υποσύστημα ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΚΕΑΟ

21:22

Αυστρία: Η κυβέρνηση προωθεί την αύξηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας στους 9 μήνες

21:09

Στο 7,875% το επιτόκιο για το ομόλογο 300 εκατ. ευρώ της AKTOR

21:05

Πτήση της Olympic Air επέστρεψε στο «Ελ. Βενιζέλος» λόγω καπνού - Η ανακοίνωση της Aegean

21:02

Συνολικά 23 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

20:56

Η κυβέρνηση Μελόνι μειώνει τους φόρους στο πετρέλαιο κίνησης έως 6 Αυγούστου

20:44

THEON: Ανεκτέλεστο 1,46 δισ. ευρώ στο α' εξάμηνο - Άλμα 35,4% στα έσοδα

20:36

Τρεις συλλήψεις για την τραγωδία με έκρηξη σε εργοστάσιο στα Εξαμίλια

20:24

Η Wolt καλύπτει καλοκαιρινές ανάγκες σε περισσότερες από 75 πόλεις και νησιά

20:18

Καναδάς: Πυροβολισμοί έξω από το προξενείο των ΗΠΑ στο Τορόντο

20:16

Την Τρίτη στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς

20:05

Τραμπ για πώληση F-35 στην Τουρκία: «Κανείς δεν θα μας πει τι θα κάνουμε»

20:02

Βουλή: Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος

19:53

Υπερκάλυψη κατά 3,4 φορές για την ΑΜΚ της AKTOR - Προσφορές 2,231 δισ. ευρώ

19:45

H Ρωσία είναι «ανοιχτή σε νέες ιδέες» για την ειρηνευτική διαδικασία στην Ουκρανία

19:30

O Νετανιάχου στην Ουάσιγκτον: Η δύσκολη άσκηση πολιτικής ισορροπίας

19:26

Ιταλία-δημοσκοπήσεις: Στο 40,8% ο συνασπισμός της Μελόνι, συνεχίζεται η πτώση της Λέγκα

19:14

Νέα εξασφαλισμένη χρηματοδότηση υψηλής προτεραιότητας 306 εκατ. ευρώ για Bally’s Intralot

19:05

Πρόληψη πυρκαγιών: 24ωρη επιτήρηση της Ελλάδας με drones από 110 φυλάκια και χρήση ΑΙ

18:53

Ευρωαγορές: Κέρδη με φόντο την πτώση στο πετρέλαιο - «Βουτιά» σχεδόν 9% της ASML

18:52

Φόβοι για AI «φούσκα» από τις giga συμφωνίες 750 δισ. δολαρίων της Nvidia

18:48

Ρουμανία: Απελάθηκε μέλος της ρωσικής πρεσβείας μετά τις παραβιάσεις του εναερίου χώρου

18:35

Τραμπ: Εάν αποτύχει η διπλωματία με το Ιράν, θα επιστρέψουμε με πολύ ισχυρή στρατιωτική δράση

18:33

Λιβύη: Διακοπές ρεύματος εν μέσω καύσωνα και έλλειψη νερού - Διαδηλώσεις στην Τρίπολη

18:21

Το Peacock της NBCUniversal έρχεται επίσημα στο YouTube