BACKSTORY

Η VIE FINANCE και τα 700 χιλιάρικα πρόστιμο - Παγκρήτια: στήριξαν οι τράπεζες - Σαράντης και ΛΕΝΙΔΙ

12-10-2022 | 07:00
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η VIE FINANCE και τα 700 χιλιάρικα πρόστιμο - Παγκρήτια: Στήριξαν οι τράπεζες - Σαράντης και ΛΕΝΙΔΙ
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Κοντά 35 εκατ. ευρώ μάζεψε το ισχυρό και ηχηρό δίδυμο Βαρθολομαίου - Δημόπουλου με την σοβαρή αρωγή ωστόσο και της σιωπηρής ΤτΕ, η οποία οδήγησε και τις τέσσερις συστημικές τράπεζες στην αύξηση με ποσό που ξεπερνά τα 15 εκατ. ευρώ.

Έχουμε και λέμε για να καταλαβαινόμαστε, πως οι τράπεζες όλες μαζί αλλά η Εθνικάρα πρώτη μακράν, κινήθηκαν προς την αρωγή και ευδοκίμηση της Παγκρήτιας. Μιλάμε για τις τράπεζες που για να περιορίσουν τα έξοδά τους περιορίζουν δίκτυα και τρέχουν διαρκείς εθελούσιες. Ας είναι... Kαι θα σταματήσω με την Παγκρήτια γιατί τρέχει σοβαρή ειδησεογραφία.

Οι ανατιμήσεις και η συγκράτησή τους αποτελεί μια από τις σοβαρότερες μέριμνες της κυβέρνησης. Ωστόσο ο πληθωρισμός δείχνει ασυγκράτητος και το γεγονός αποτυπώνεται στον τρόπο με τον οποίον κινούνται οι τιμές των ακινήτων στη χώρα μας οι οποίες παραμένουν πολύ υψηλά.

Μέχρι τέλος Οκτωβρίου οι τράπεζες θα καταγράψουν τα πλάνα τους για το 2023 και θα τα στείλουν στον SSM, πλάνα ρεαλιστικά με βάση τις νέες συνθήκες. Πάντως νέα κόκκινα δεν υπάρχουν και δεν αναμένεται να υπάρξουν μιας και ότι δάνεια έχουν δοθεί είναι εξαιρετικά ελεγμένα από τα πιστωτικά ιδρύματα.

Σημαντικές βλέψεις και στον τομέα real estate φαίνεται να έχει ο κατασκευαστικός όμιλος Intrakat και υπό τη νέα μετοχική δομή και διοικητική ομάδα. Μπορεί ο ενεργειακός κλάδος (ΑΠΕ) και τα μεγάλα έργα σε Παραχωρήσεις/ΣΔΙΤ να αποτελούν τομείς αιχμής για την εισηγμένη, ωστόσο, τα ακίνητα και τα τουριστικά assets βρίσκονται ψηλά στη λίστα των επενδύσεων. Χτες ανακοίνωσε την απόκτηση ξενοδοχείου στη Μύκονο, όπως από τη Δευτέρα είχε αφήσει να εννοηθεί η στήλη, αλλά μάλλον η εταιρεία ψάχνει νέους στόχους στον τομέα high end luxury boutique hotels.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, φέρεται να αξιολογεί και άλλες περιπτώσεις, κάποιες εκ των οποίων είναι πιο προχωρημένες ή ενδιαφέρουσες, ενώ «κοιτάζει» και σε νησιά όπως η Σαντορίνη, η Πάρος, η Κρήτη και αλλού, ακόμα και στην Αθήνα. Οπότε, ας περιμένουμε πώς θα κυλήσουν τα πράγματα.

Για πρώτη φορά στην ιστορία επιβάλλεται πρόστιμο 700.000 ευρώ σε χρηματιστηριακή εταιρία. Και ομολογώ ότι δεν είχα την ευτυχία να γνωρίζω την VIE FINANCE ΑΕΠΕΥ. Έψαξα λοιπόν και έμαθα ότι οι πελάτες της σε συντριπτικό ποσοστό εκτός Ελλάδας και ότι στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχαν φτάσει έγγραφα από άλλες Κεφαλαιαγορές για τα κατορθώματά της σε άλλες αγορές. Δηλαδή όλη η ιστορία ξεκίνησε από έξω.

Έχω όμως την αίσθηση ότι οι παραβάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας είναι η κορυφή του παγόβουνου και υπάρχουν και άλλα ζητήματα αρμοδιότητας πιο εξειδικευμένων αρχών στη διακίνηση του χρήματος. Παρεμπιπτόντως μέσα σε όλα τα άλλα βλέπω ότι δεν έχει δημοσιεύσει οικονομικές καταστάσεις στους χρόνους που προβλέπονται για τις χρηματιστηριακές εταιρείες. Γενικότερα θέλω να επισημάνω ότι υπάρχουν και άλλες ΑΕΠΕΥ που «ειδικεύονται» σε νέα κόλπα και δεν βλέπω καλά ξεμπερδέματα.

Πολύ ενδιαφέρουσα η μείωση κεφαλαίου της θυγατρικής τεχνικής εταιρείας της Κλουκίνας. Πρώτα συμψηφίζει ζημιές και μετά μοιράζει στη μητρική 1 κ ευρώ. Για να φτιάξουν και τα νούμερα της μητρικής τη φετινή χρονιά που είναι δύσκολη. Την επόμενη όμως πως θα φτιάξουν;

Πολύ έχω μπερδευτεί με την εταιρία ΛΕΝΙΔΙ συμφερόντων των βασικών μετόχων της Σαράντης που ομολογώ δεν γνώριζα. Και χαιρετίζω τον εκτιμητή που έβγαλε εύλογο και δίκαιο το μηνιαίο μίσθωμα των 46.500 ευρώ συν ΦΠΑ που θα ενοικιάσει η εισηγμένη. Όμως αλλού είναι το θέμα μου. Η ΛΕΝΙΔΙ έχει εμπορική δραστηριότητα παρεμφερή με τη Σαράντης και όχι μόνο στην Ελλάδα και διερωτώμαι αν θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται διαφορετικά από τον ορκωτό λογιστή της εταιρείας, αλλά και την ίδια της διοίκησή της κατά τη σύνταξη των οικονομικών καταστάσεων. Επιστρέφω συντόμως με τις απαντήσεις.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:31

Fourlis: Αύξηση 7,6% στις πωλήσεις το α' εξάμηνο

18:19

Κρεμλίνο: «Ο Τραμπ είπε στον Πούτιν ότι θέλει αποκατάσταση των σχέσεων ΗΠΑ - Ρωσίας»

18:16

Σαράντης: Καθαρά κέρδη 26,9 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο - Στα 308,3 εκατ. οι πωλήσεις

18:16

Αντίποινα από Ισραήλ: Κλείνει το βρετανικό προξενείο στην Ιερουσαλήμ λόγω Δ. Όχθης

18:14

Πυρκαγιά στο Κανδήλι Μεγάρων - Επιχειρούν 115 πυροσβέστες και 8 εναέρια μέσα

18:09

Star Bulk: Στα 23-25,50 ευρώ η δημόσια προσφορά, στόχος άντλησης έως 112,2 εκατ. ευρώ

18:03

Πώς σχολιάζουν ξένοι οίκοι το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία

18:02

Χάος στα βρετανικά αεροδρόμια λόγω βλάβης στα συστήματα εναέριας κυκλοφορίας

17:59

Χρηματιστήριο: Έκανε το 4 στα 4 με συγκρατημένο τζίρο

17:58

Η Google αλλάζει τον τρόπο που εμφανίζονται τα αποτελέσματα αναζήτησης στην Ευρώπη

17:49

Πεντάγωνο: «Να είμαστε προετοιμασμένοι για παρατεταμένη σύγκρουση Ρωσίας - Ουκρανίας»

17:45

ΥΠΕΞ: Στο επίκεντρο η ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών και οι οικονομικές σχέσεις με την Ιαπωνία

17:44

BriQ Properties: Αύξηση 25% στα καθαρά κέρδη το 1ο εξάμηνο - Προσωρινό καθαρό μέρισμα 0,10€/μτχ

17:40

ΑΑΔΕ: Νέο πλαίσιο ελέγχων και κυρώσεων για τα ΚΥΔ που διαχειρίζονται Ενιαίες Αιτήσεις Ενίσχυσης

17:39

Πετρόπουλος: Συμφωνία για εξαγορά του 100% της «Τζώρτζης» έναντι 6,5 εκατ. ευρώ

17:36

Βρετανία: Το υψηλότερο κόστος δανεισμού από το 1998 μετά το sell off στα ομόλογα

17:30

Premia: Διατήρηση πιστοληπτικής διαβάθμισης ΑΑ από την ICAP CRIF για δεύτερη χρονιά

17:28

H Βρετανία κατηγορεί το Ισραήλ ότι «κλείνει τα μάτια» σε μια «εθνοκάθαρση» στη Δυτική Όχθη

17:12

Νέες προσθήκες πανεπιστημιακών στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

17:11

Ρουμανία: Η υπηρεσία πληροφοριών SRI απέτρεψε ρωσική επιχείρηση δολιοφθοράς

17:05

Αντλίες θερμότητας, θερμοσίφωνες και νέο «Εξοικονομώ»: Πότε ανοίγουν τα νέα προγράμματα - Τι έρχεται το φθινόπωρο

17:02

Μητσοτάκης: Υπόδειγμα σταθερότητας και ευημερίας η συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου

17:01

Απώλειες στη Wall Street με φόντο Ιράν και δασμούς

16:56

Χριστοδουλίδης για τριμερή: Έχουμε οικοδομήσει σταθερό σχήμα το οποίο ενισχύεται συνεχώς

16:49

Helleniq Energy: Στα 17,8 ευρώ η νέα τιμή-στόχος για τη μετοχή από Goldman Sachs

16:47

Τριπλή ευρωπαϊκή διάκριση για το Πρόγραμμα Επιβράβευσης Yellow της Πειραιώς

16:44

Δ. Όχθη: Δώδεκα χώρες προχωρούν σε κυρώσεις στο εμπόριο με παράνομους ισραηλινούς οικισμούς

16:41

Λάιεν: Η Ουκρανία μπορεί να αγοράσει συστήματα Patriot από το δάνειο στήριξης της ΕΕ

16:32

Σδούκου: Η Ελλάδα μοιράζει πλεόνασμα, όταν η Ευρώπη κάνει περικοπές

16:30

Ρέτσος: «Οι υποδομές στη Θεσσαλονίκη βελτιώνονται, αυξάνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον»