BACKSTORY

ΕΡΓΟΣΕ: Η μικρή παράταση και ο σύμβουλος - Η Alpha και ο Ρουμάνος «Πιερρακάκης» - Παγκρήτια: Μετράνε τα κουκιά

11-10-2022 | 07:04
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΡΓΟΣΕ: Η μικρή παράταση και ο σύμβουλος - Η Alpha και ο Ρουμάνος «Πιερρακάκης» - Παγκρήτια: Μετράνε τα κουκιά

Μικρή παράταση, σχεδόν ενός μηνός, θα δοθεί στη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου για τα 6 μεγάλα σιδηροδρομικά έργα, συνολικού ύψους 4 δισ. ευρώ, που προωθεί με το μοντέλο αυτό η ΕΡΓΟΣΕ υπό τον Χρ. Βίνη. Από τη διαδικασία αυτή θα προκύψουν οι τελικές μελέτες βάσει των οποίων θα γίνουν τα έργα που θα συνδέσουν τα βασικά λιμάνια της χώρας με το κεντρικό σιδηροδρομικό δίκτυο. Ωστόσο, αν και επρόκειτο να προχωρήσει άμεσα το εν λόγω στάδιο, εντούτοις, φαίνεται ότι οι υποψήφιοι κατασκευαστές (ΑΒΑΞ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Intrakat, ΕΛΛΑΚΤΩΡ - Μυτιληναίος) ζήτησαν μια μικρή παράταση καθώς αφενός έχουν πέσει πολλοί διαγωνισμοί ταυτόχρονα, αφετέρου και η ίδια η διαδικασία θέλει δουλειά.

Τουλάχιστον, έτσι λένε στην αγορά. Οπότε, μάλλον πάμε για αρχές Νοεμβρίου. Πάντως, όπως λένε σχετικές πληροφορίες, ήδη η ΕΡΓΟΣΕ έχει αναδείξει και τεχνικό σύμβουλο που θα τη βοηθήσει στη διαδικασία έργων. Μάλιστα, ακούστηκαν και ονόματα όπως αυτό της Obermeyer αλλά αυτό λίγη σημασία έχει για την εκτός των μελετητών και συμβούλων πιάτσα. Βέβαια, δεν μιλάμε για τη μεγάλη δουλειά των 200 εκατ. ευρώ και τους πολλούς τεχνικούς συμβούλους, αλλά για μια... μικρότερη των 8-9 εκατ. ευρώ (όχι και λίγα δηλαδή).

Πολύ ενδιαφέρουσα η ανακοίνωση της Inform Λύκος για το πρόγραμμα διάθεσης δωρεάν μετοχών στον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της εισηγμένης και τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα της θυγατρικής στη Ρουμανία. Έχει τουλάχιστον μετρήσιμους στόχους, βάθος τετραετίας και αμέτρητες μετοχές μέχρι το 10% του μετοχικού κεφαλαίου. Βέβαια το πόσο μετρήσιμο είναι το ROIC (απόδοση επενδεδυμένου κεφαλαίου) είναι ένα ερώτημα και θα ήθελα στην ανακοίνωση της καλής εισηγμένης να μας περιγράψουν πως θα υπολογίσουν το νούμερο, με ποια μέθοδο ακριβώς.

Σήμερα τελειώνει η ημερομηνία συμμετοχής στην αύξηση της Παγκρήτιας για του παλιούς μετόχους και είτε που θα ανοίξει ένας κύκλος φιλοσοφίας είτε που θα κλείσει ο κύκλος αυτός. Θεωρείστε πως το ποσοστό κάλυψης θα κινήσει το διαβήτη προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.

Προς το παρόν έχουμε και λέμε: Εφοπλιστής αγόρασε ποσοστό άλλου εφοπλιστή- επίσημα πράγματα- οι τράπεζες εισέρχονται στην αύξηση καθώς το ζήτησε η ΤτΕ, ενώ η εποπτική αρχή φαίνεται πως αγωνίζεται για την είσοδο και άλλων επενδυτών στην αύξηση αξιοποιώντας τον τηλεφωνικό κατάλογο. Από το στρατηγικό επενδυτή σιγή ιχθύος.

Και μιας και το συζητάμε... θέλω να ξέρω- νομίζω έχω το δικαίωμα ως Ελληνας φορολογούμενος- με τι ποσοστό μπήκε τελικά η Ellington στην Attica Bank, ή νομίζετε πως μου απαγορεύεται;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να δώσει στα κράτη-μέλη περισσότερα περιθώρια για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις που υποφέρουν από τις συνέπειες της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία και τις υψηλές τιμές της ενέργειας, σύμφωνα με έγγραφο που είδε η EURACTIV.

Mακάρι η Ευρώπη να μειώσει τη γραφειοκρατία της την οποία την έχει και πάνω από τον πόλεμο.

Ας πούμε... το μήνυμα του Enria την Παρασκευή, όχι για τα bonus αλλά για τα μερίσματα, μπορεί να αποτρέψει τη διανομή τους; Αλίμονο από τις τράπεζες που θα χρειαστούν αυξήσεις κεφαλαίου.

Οι ελληνικές τράπεζες επιστρέφουν δυναμικά στα Βαλκάνια. Ο καθοριστικός ρόλος των πόρων του RRF και του τραπεζικού συστήματος στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας και της Ρουμανίας και η βούληση της Alpha Bank να στηρίξει τη ρουμανική οικονομία, μέσω της θυγατρικής της, Alpha Bank Romania, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης μεταξύ Στελεχών της Διοίκησης της Τράπεζας υπό τον CEO του Ομίλου Βασίλη Ψάλτη, και του Υπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιοποίησης της Ρουμανίας, Sebastian Burduja και του επιτελείου του, την περασμένη Πέμπτη στην Αθήνα.

Κεντρικό θέμα της συζήτησης μεταξύ του κ. Burduja και της Διοίκησης της Τράπεζας ήταν οι ευκαιρίες που ανοίγονται στις δύο χώρες για σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας, χάρη στα κονδύλια που απελευθερώνονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και τα ευρύτερα σημεία σύγκλισης των στόχων των δύο χωρών στην πορεία τους προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Σημαντικό αποτέλεσμα είναι ότι στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η προοπτική της δυναμικής παρουσίας της Alpha στη ρουμανική αγορά μέσω της θυγατρικής Alpha Bank Romania, και της αποδοτικής αξιοποίησης διεθνών ομιλικών συνεργειών. Καθώς και η δυναμική συμμετοχή στη χρηματοδότηση της ρουμανικής οικονομίας, συμβάλλοντας στον εκσυγχρονισμό και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεών της.

Όπως έχει πει πολλές φορές ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου, η αισθητική των έργων του Ελληνικού θα είναι τέτοια που θα τα καταστήσει σημεία αναφοράς όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στον παγκόσμιο αρχιτεκτονικό χάρτη. Μετά τη βράβευση του Riviera Tower στα περσινά European Property Awards τη σκυτάλη πήρε φέτος το εμβληματικό Ellinikon Park, τα σχέδια του οποίου απέσπασαν τιμητική διάκριση από την AmericanSociety of Landscape Architects, την επαγγελματική ένωση αρχιτεκτόνων τοπίου των ΗΠΑ, η οποία ιδρύθηκε το 1899 και σήμερα ξεπερνά τα 15.000 μέλη.

Yπενθυμίζεται ότι τον σχεδιασμό του Πάρκου του Ελληνικού και τις σχετικές μελέτες έχει αναλάβει η Sasaki που έχει σχεδιάσει μερικά από τα μεγαλύτερα αστικά πάρκα στον κόσμο! Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι για το Πάρκο του Ελληνικού η Sasaki συνεργάστηκε με το ελληνικό γραφείο Δοξιάδη το οποίο προσφέρει την τεχνογνωσία του για την υλοποίηση του έργου, γεγονός που επιβεβαιώνει την πολύ καλή δουλειά που κάνουν οι Έλληνες αρχιτέκτονες σε κάθε έργο που αναλαμβάνουν!

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:10

Μητσοτάκης: Σε έναν κόσμο που αλλάζει η Ελλάδα πρέπει να είναι πρωταγωνίστρια - Ποτέ δεν θα γυρίσουμε στο 2015

14:01

Μακρόν: Να ξυπνήσουν οι Ευρωπαίοι απέναντι στην άνοδο της άκρας δεξιάς

14:00

Το πρόγραμμα που αύξησε έως 100% τις γεννήσεις σε ακριτικές περιοχές της χώρας

14:00

ΕΣΠΑ: Στο κυνήγι της πατέντας στρέφονται οι επιδοτήσεις – Ο φιλόδοξος στόχος του «Ερευνώ – Καινοτομώ» και το νέο Ταμείο

13:57

ΠΟΥ: Ραγδαία άνοδος των κρουσμάτων ιλαράς στην Ευρώπη

13:53

Κασσελάκης: Δεν είναι δυνατόν, πλέον, να κλείνονται στον γυάλινο πύργο και απλά να ψεύδονται

13:48

Γάζα: Στο κέντρο της Ράφα έφτασαν τα ισραηλινά άρματα - Συνεχίζεται το σφυροκόπημα

13:47

Κλιματική Αλλαγή: Επιπλέον 26 ημέρες καύσωνα παγκοσμίως τους προηγούμενους 12 μήνες

13:45

Ισπανία: Αναγνώρισε επισήμως το κράτος της Παλαιστίνης

13:42

Μαρινάκης: Ακολουθούμε μία πολιτική μόνιμων μέτρων με πυρήνα της την αύξηση των εισοδημάτων

13:38

Βασιλάκης (Aegean): 25 χρόνια από την πρώτη μας πτήση, ο στόχος παραμένει σταθερός

13:34

Νέο ράλι 10,4% στις τιμές των διαμερισμάτων το 1ο τρίμηνο

13:25

Κλειστό το ΟΣΔΕ του 2024 – Διορθώσεις για το 2023

13:24

Παπαστεργίου: Την ερχόμενη Δευτέρα ανακοινώνεται ο ψηφιακός βοηθός για τους τουρίστες

13:22

Οι «τόσο-όσο» συμμαχίες με την Τζόρτζια Μελόνι

13:18

Το Βέλγιο θα παραδώσει τριάντα μαχητικά F-16 στην Ουκρανία μέχρι το 2028

13:14

Βόρεια Μακεδονία: Η Σιλιάνοφσκα ισχυρίζεται ότι δεν παραβίασε τη Συμφωνία των Πρεσπών

13:03

ΕΚΤ: Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβιο του 2021 οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό

12:57

DoValue: Κοντά σε συμφωνία για χρηματοδότηση 450 εκατ. ευρώ για την απόκτηση της Gardant

12:39

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Π. Μαρινάκης έπεσε για μία ακόμη φορά πολύ χαμηλά σχολιάζοντας την επίσκεψη Κασσελάκη στην Παλαιστίνη

12:34

Το Ισραήλ κατηγορεί την Ισπανία ότι είναι «συνεργός στις εκκλήσεις για γενοκτονία των Εβραίων»

12:20

«Γαλάζια Νύχτα» στον Πειραιά στις 31/5 - Ανοιχτά τα καταστήματα έως τις 11:00 το βράδυ

12:20

Γιατί το Telegram διχάζει την Ευρώπη: «Ανεξέλεγκτο φιλορωσικό app με κρεμλινική προπαγάνδα»

12:15

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 77,8% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών τον Φεβρουάριο

12:11

ΔΕΗ blue – Visa: Νέα συνεργασία για τους οδηγούς ηλεκτρικών οχημάτων

12:00

Ρόκο Κομίσο: Ποιος είναι ο ιδιοκτήτης της Φιορεντίνα - Από τις Pfizer και JP Morgan στους «Βιόλα»

11:55

ΓΣΕΒΕΕ: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 2ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Επιχειρηματικότητας

11:40

Συνεργασία Alpha Bank και Skroutz για το Πρόγραμμα «Δόσεις για όλους»

11:38

Συνάντηση Ουκρανού πρωθυπουργού με ηγέτες της ΕΕ σήμερα στην Πράγα

11:17

Σκυλακάκης: Μέχρι αρχές 2026 οι πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις για αέριο