BACKSTORY

ΕΡΓΟΣΕ: Η μικρή παράταση και ο σύμβουλος - Η Alpha και ο Ρουμάνος «Πιερρακάκης» - Παγκρήτια: Μετράνε τα κουκιά

11-10-2022 | 07:04
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΡΓΟΣΕ: Η μικρή παράταση και ο σύμβουλος - Η Alpha και ο Ρουμάνος «Πιερρακάκης» - Παγκρήτια: Μετράνε τα κουκιά

Μικρή παράταση, σχεδόν ενός μηνός, θα δοθεί στη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου για τα 6 μεγάλα σιδηροδρομικά έργα, συνολικού ύψους 4 δισ. ευρώ, που προωθεί με το μοντέλο αυτό η ΕΡΓΟΣΕ υπό τον Χρ. Βίνη. Από τη διαδικασία αυτή θα προκύψουν οι τελικές μελέτες βάσει των οποίων θα γίνουν τα έργα που θα συνδέσουν τα βασικά λιμάνια της χώρας με το κεντρικό σιδηροδρομικό δίκτυο. Ωστόσο, αν και επρόκειτο να προχωρήσει άμεσα το εν λόγω στάδιο, εντούτοις, φαίνεται ότι οι υποψήφιοι κατασκευαστές (ΑΒΑΞ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Intrakat, ΕΛΛΑΚΤΩΡ - Μυτιληναίος) ζήτησαν μια μικρή παράταση καθώς αφενός έχουν πέσει πολλοί διαγωνισμοί ταυτόχρονα, αφετέρου και η ίδια η διαδικασία θέλει δουλειά.

Τουλάχιστον, έτσι λένε στην αγορά. Οπότε, μάλλον πάμε για αρχές Νοεμβρίου. Πάντως, όπως λένε σχετικές πληροφορίες, ήδη η ΕΡΓΟΣΕ έχει αναδείξει και τεχνικό σύμβουλο που θα τη βοηθήσει στη διαδικασία έργων. Μάλιστα, ακούστηκαν και ονόματα όπως αυτό της Obermeyer αλλά αυτό λίγη σημασία έχει για την εκτός των μελετητών και συμβούλων πιάτσα. Βέβαια, δεν μιλάμε για τη μεγάλη δουλειά των 200 εκατ. ευρώ και τους πολλούς τεχνικούς συμβούλους, αλλά για μια... μικρότερη των 8-9 εκατ. ευρώ (όχι και λίγα δηλαδή).

Πολύ ενδιαφέρουσα η ανακοίνωση της Inform Λύκος για το πρόγραμμα διάθεσης δωρεάν μετοχών στον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της εισηγμένης και τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα της θυγατρικής στη Ρουμανία. Έχει τουλάχιστον μετρήσιμους στόχους, βάθος τετραετίας και αμέτρητες μετοχές μέχρι το 10% του μετοχικού κεφαλαίου. Βέβαια το πόσο μετρήσιμο είναι το ROIC (απόδοση επενδεδυμένου κεφαλαίου) είναι ένα ερώτημα και θα ήθελα στην ανακοίνωση της καλής εισηγμένης να μας περιγράψουν πως θα υπολογίσουν το νούμερο, με ποια μέθοδο ακριβώς.

Σήμερα τελειώνει η ημερομηνία συμμετοχής στην αύξηση της Παγκρήτιας για του παλιούς μετόχους και είτε που θα ανοίξει ένας κύκλος φιλοσοφίας είτε που θα κλείσει ο κύκλος αυτός. Θεωρείστε πως το ποσοστό κάλυψης θα κινήσει το διαβήτη προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.

Προς το παρόν έχουμε και λέμε: Εφοπλιστής αγόρασε ποσοστό άλλου εφοπλιστή- επίσημα πράγματα- οι τράπεζες εισέρχονται στην αύξηση καθώς το ζήτησε η ΤτΕ, ενώ η εποπτική αρχή φαίνεται πως αγωνίζεται για την είσοδο και άλλων επενδυτών στην αύξηση αξιοποιώντας τον τηλεφωνικό κατάλογο. Από το στρατηγικό επενδυτή σιγή ιχθύος.

Και μιας και το συζητάμε... θέλω να ξέρω- νομίζω έχω το δικαίωμα ως Ελληνας φορολογούμενος- με τι ποσοστό μπήκε τελικά η Ellington στην Attica Bank, ή νομίζετε πως μου απαγορεύεται;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να δώσει στα κράτη-μέλη περισσότερα περιθώρια για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις που υποφέρουν από τις συνέπειες της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία και τις υψηλές τιμές της ενέργειας, σύμφωνα με έγγραφο που είδε η EURACTIV.

Mακάρι η Ευρώπη να μειώσει τη γραφειοκρατία της την οποία την έχει και πάνω από τον πόλεμο.

Ας πούμε... το μήνυμα του Enria την Παρασκευή, όχι για τα bonus αλλά για τα μερίσματα, μπορεί να αποτρέψει τη διανομή τους; Αλίμονο από τις τράπεζες που θα χρειαστούν αυξήσεις κεφαλαίου.

Οι ελληνικές τράπεζες επιστρέφουν δυναμικά στα Βαλκάνια. Ο καθοριστικός ρόλος των πόρων του RRF και του τραπεζικού συστήματος στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας και της Ρουμανίας και η βούληση της Alpha Bank να στηρίξει τη ρουμανική οικονομία, μέσω της θυγατρικής της, Alpha Bank Romania, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης μεταξύ Στελεχών της Διοίκησης της Τράπεζας υπό τον CEO του Ομίλου Βασίλη Ψάλτη, και του Υπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιοποίησης της Ρουμανίας, Sebastian Burduja και του επιτελείου του, την περασμένη Πέμπτη στην Αθήνα.

Κεντρικό θέμα της συζήτησης μεταξύ του κ. Burduja και της Διοίκησης της Τράπεζας ήταν οι ευκαιρίες που ανοίγονται στις δύο χώρες για σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας, χάρη στα κονδύλια που απελευθερώνονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και τα ευρύτερα σημεία σύγκλισης των στόχων των δύο χωρών στην πορεία τους προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Σημαντικό αποτέλεσμα είναι ότι στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η προοπτική της δυναμικής παρουσίας της Alpha στη ρουμανική αγορά μέσω της θυγατρικής Alpha Bank Romania, και της αποδοτικής αξιοποίησης διεθνών ομιλικών συνεργειών. Καθώς και η δυναμική συμμετοχή στη χρηματοδότηση της ρουμανικής οικονομίας, συμβάλλοντας στον εκσυγχρονισμό και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεών της.

Όπως έχει πει πολλές φορές ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου, η αισθητική των έργων του Ελληνικού θα είναι τέτοια που θα τα καταστήσει σημεία αναφοράς όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στον παγκόσμιο αρχιτεκτονικό χάρτη. Μετά τη βράβευση του Riviera Tower στα περσινά European Property Awards τη σκυτάλη πήρε φέτος το εμβληματικό Ellinikon Park, τα σχέδια του οποίου απέσπασαν τιμητική διάκριση από την AmericanSociety of Landscape Architects, την επαγγελματική ένωση αρχιτεκτόνων τοπίου των ΗΠΑ, η οποία ιδρύθηκε το 1899 και σήμερα ξεπερνά τα 15.000 μέλη.

Yπενθυμίζεται ότι τον σχεδιασμό του Πάρκου του Ελληνικού και τις σχετικές μελέτες έχει αναλάβει η Sasaki που έχει σχεδιάσει μερικά από τα μεγαλύτερα αστικά πάρκα στον κόσμο! Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι για το Πάρκο του Ελληνικού η Sasaki συνεργάστηκε με το ελληνικό γραφείο Δοξιάδη το οποίο προσφέρει την τεχνογνωσία του για την υλοποίηση του έργου, γεγονός που επιβεβαιώνει την πολύ καλή δουλειά που κάνουν οι Έλληνες αρχιτέκτονες σε κάθε έργο που αναλαμβάνουν!

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:51

Αυγενάκης: Ζωτικής σημασίας για τους αγρότες οι ελληνικές προτάσεις για την ΚΑΠ

13:38

ΕΕ: Εγκρίθηκαν οι «οδηγίες για το πρωινό» - Μεγαλύτερη διαφάνεια για μέλι, γάλα, χυμούς και μαρμελάδες

13:36

Γερμανία: Αρχίζει η δίκη των «Πολιτών του Ράιχ»

13:24

ΟΠΕΚΑ: Αύριο η καταβολή επιδομάτων άνω των 187 εκατ. σε 679.652 δικαιούχους

13:17

Βουλή: Αντιδράσεις για την τροπολογία που εισάγει ιδιώτες γιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία

13:09

Μπόνους παραγωγικότητας στο Δημόσιο: Πώς θα δίνεται το πριμ 15% - Πότε μπαίνει σε ισχύ

13:08

Όμιλος Fourlis: Επεκτείνεται με νέα καταστήματα ΙΚΕΑ, INTERSPORT και Holland & Barrett

13:03

Κασσελάκης: Προεκλογικό πριμ το μπόνους Μητσοτάκη - Επαναχορήγηση 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο

12:46

Μπλίνκεν: «Μετρήσιμη πρόοδος» τις τελευταίες εβδομάδες στην ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα

12:44

ΟΣΕ: Συστήνεται για πρώτη φορά Επιτροπή Ελέγχου

12:44

Sato: Αυξημένος κατά 6,67% ο κύκλος εργασιών το 2023

12:42

Αυτοκινητόδρομος Πάτρα - Πύργος: Στο 80% η πρόοδος εργασιών μέχρι το τέλος του 2024

12:31

Ισπανία: Δεν παραιτείται ο Σάντσεθ

12:28

Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι θα επισκεφτεί για πρώτη φορά την ΕΕ από το 2019 - Τα καυτά ζητήματα

12:19

ΡΑΑΕΥ: Λειτουργεί από σήμερα το Εργαλείο Σύγκρισης Τιμών Ηλεκτροκίνησης

12:18

«Πράσινο φως σε νέα θεραπευτική επιλογή για την αιμορροφιλία Α

12:11

AΣΕΠ: Προκήρυξη 1.137 θέσεων σε νοσοκομεία του ΕΣΥ και το ΕΚΑΒ

12:00

Νέα εφαρμογή ΜyCoast για τις παραλίες και πρόστιμα έως 60.000 για τυχόν παραβιάσεις 

11:56

Philips: Διακανονισμός 1 δισ. δολ. για την ανάκληση συσκευών υπνικής άπνοιας - Εκτόξευση 45% της μετοχής

11:53

Βορίδης: Αναντίστοιχη η ποινή με το μέγεθος της τραγωδίας στο Μάτι

11:50

Τροποποιούνται τα δρομολόγια των τρένων τη Μ. Τετάρτη λόγω Εργατικής Πρωτομαγιάς

11:47

Μητσοτάκης: Ειδικός μπόνους στους δημοσίους υπαλλήλους που πιάνουν τους στόχους

11:46

Αιμοδοσία στην Κυψέλη: Έλα να Σώσεις Ζωές με την ομάδα του Bloode!

11:40

Πρόεδρος WEF: Έχουμε να δούμε τέτοιου είδους χρέος από τους Ναπολεόντειους Πολέμους

11:29

Αποεπενδύει από την ΕΨΑ η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων - Έπεσαν οι υπογραφές για το 25%

11:02

Επιταχύνθηκε ο πληθωρισμός της Ισπανίας τον Απρίλιο

10:55

ΕΦΕΤ: Συμβουλές για την εορταστική περίοδο του Πάσχα – Τι να προσέχουν οι καταναλωτές

10:50

Σε θετικό έδαφος οι ευρωαγορές - Εκτόξευση 45% της Philips, στο +17% η Atos

10:34

Ξεκινά το νυχτερινό οικιακό τιμολόγιο θερινής περιόδου

10:29

ΔΥΠΑ: 55 εργαστήρια συμβουλευτικής σε 41 ΚΠΑ2 τον Μάιο