BACKSTORY

Τράπεζες: Οι μη συστημικές «βράζουν» - Νέα τριβή ΡΑΕ – ηλεκτροπαραγωγών - Το deal των ΕΛΤΑ

17-08-2022 | 07:36
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τράπεζες: Ο Γιάννης κάνει βουτιές αλλά οι μη συστημικές «βράζουν» - Νέα τριβή ΡΑΕ – ηλεκτροπαραγωγών - Το deal των ΕΛΤΑ

Όσο ο Γιάννης Στουρνάρας κάνει τις απλωτές του και τρώει το ψαράκι του στη Σύρο, ο χώρος εποπτείας της ΤτΕ – αυτός στις μη συστημικές τράπεζες – βράζει και κοχλάζει... Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής είναι στον αέρα, καθώς ακόμη αναμένεται η αξιολόγηση των τιτλοποιήσεων και οι ζημιές που θα επιφέρουν στα κεφάλαια. Η αύξηση της Παγκρήτιας για να προχωρήσει στη συγχώνευση με τη Συνεταιριστική Χανίων και την εξαγορά των δραστηριοτήτων της HSBC έχει μπει στον πάγο δια χειρός της φίλης του Γιάννη, προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Και τώρα αρχίζουν να βγαίνουν στον αφρό και τα «άπλυτα» συνεταιριστικών τραπεζών. Οι οποίες έχουν δείκτες κόκκινων δανείων που πιάνουν και το 80% στο σύνολο των χαρτοφυλακίων τους. Στόχος της ΤτΕ είναι να βρει επενδυτές να τις πασάρει. Το δέλεαρ είναι η τραπεζική τους άδεια.

Ακούω, λοιπόν ότι το σχήμα Μπακοκαϋμενάκηδων - Εξάρχου και το Orasis fund του Τζωρτζ Έλιοτ διενεργούν due diligence στη Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας. Πάντως, αν κρίνω από όσα άκουσα επίσης για καταγγελία που βρίσκεται στα χέρια της Ανεξάρτητης Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, σχετικά με κάτι περίεργες χρηματοδοτήσεις από την Συνεταιριστική των Σερρών και κάτι σχέσεις με επιχειρηματίες και Βαλκάνια, σκούρα τα βλέπω τα πράγματα για το πόρισμα του due diligence.

Σε νέο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και των εγχώριων παραγωγών ηλεκτρισμού αναδεικνύεται το σχέδιο έκτακτων μέτρων για την διασφάλιση της επάρκειας εφοδιασμού σε περίπτωση που «κλείσει η ρωσική στρόφιγγα» αερίου. Κι αυτό γιατί η ΡΑΕ προχώρησε στην προέγκριση του Σχεδίου Προληπτικής Δράσης, χωρίς να προχωρήσει σε προσαρμογές σε καμία από τις δράσεις για τις οποίες οι εταιρείες είχαν εκφράσει σοβαρές ενστάσεις κατά τη δημόσια διαβούλευση.

Υπενθυμίζεται ότι τα «βέλη» των καθετοποιημένων Ομίλων είχαν επικεντρωθεί στην αποθήκευση αερίου στην Ιταλία, είτε από τις εταιρείες που εισάγουν καύσιμο στη χώρα μας, είτε από τον ίδιο τον ΔΕΣΦΑ. Επίσης, οι «παίκτες» της αγοράς είχαν εκφράσει εντάσεις για την προοπτική δημιουργίας στρατηγικού αποθέματος για τον χειμώνα 2022-2023, που επίσης προβλέπεται στο Σχέδιο, από τους ηλεκτροπαραγωγούς με μονάδες αερίου για τις οποίες δεν προβλέπεται η δυνατότητα λειτουργίας και με ντίζελ.

Μετά την προέγκριση, το Σχέδιο διαβιβάστηκε ηλεκτρονικά στην Ομάδα Συντονισμού για το Φυσικό Αέριο (Gas Coordination Group). Το τελικό σχέδιο θα εγκριθεί από τη ΡΑΕ μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με τις Αρμόδιες Αρχές των Κρατών-Μελών των Ομάδων Κινδύνων στις οποίες συμμετέχει η Ελλάδα καθώς και με το Gas Coordination Group.

Εξελίξεις αναμένονται μετά το πέρας του καλοκαιριού στην ταχυδρομική αγορά, η οποία βρίσκεται σε φάση ψηφιακού κι όχι μόνο, ανασχηματισμού. Φήμες λένε μάλιστα ότι μέρος των ανακοινώσεων που θα γίνουν από Σεπτέμβριο κι έπειτα θα αφορούν τα ελληνικά ταχυδρομεία και συγκεκριμένα τις συνέργειες που ήδη δρομολογούν στο φόντο του νέου επενδυτικού τους πλάνου. Στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού τους και μετά από την πρώτη οργανική κερδοφορία της τελευταίας δεκαετίας, τα ΕΛΤΑ φέρεται να βρίσκονται σε συζητήσεις τόσο για τις παραδόσεις δεμάτων με την βοήθεια drones όσο και για τον πολλαπλασιασμό των έξυπνων θυρίδων τους.

Στην πρώτη περίπτωση, εξετάζονται ήδη πιθανοί συνεργάτες, με έναν με έναν εκ των βασικών να εδράζεται στο εξωτερικό να έχει ελληνικές καταβολές και πρότερες συνεργασίες με αντίστοιχο φορέα στην Ελβετία. Στη δεύτερη περίπτωση δε, και πάλι ενδέχεται να ακολουθηθεί ο δρόμος των συνεργασιών με ελληνική εταιρεία που έχει ήδη ευρύ αποτύπωμα στην εγχώρια αγορά των smart lockers.

Εντολή να είναι άπαντες στις θέσεις τους αυτή την εβδομάδα έδωσε η διοίκηση του ΕΦΚΑ στους υπαλλήλους του. Ο λόγος σχετίζεται με το έργο του επανυπολογισμού των συντάξεων 2,4 εκατομμυρίων συνταξιούχων, εν όψει των αυξήσεων που θα δοθούν από 1.1.2023. Άλλωστε μεσολαβούν και οι ανακοινώσεις της ΔΕΘ και το υπ. Εργασίας θέλει να έχει διπλοτσεκάρει τα νούμερα που θα πει ο Μητσοτάκης στο Βελλίδειο...

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:53

Μελόνι: «H Ιταλία είναι διατεθειμένη να προσφέρει μονάδες του ναυτικού της στη Μέση Ανατολή»

23:34

Η ΕΕ παρουσιάζει το πρώτο σχέδιο δράσης για την εφαρμογή του Συμφώνου για τη Μεσόγειο

23:18

ΥΠΕΞ Ιράν: «Το εμπλουτισμένο ουράνιο δεν θα μεταφερθεί πουθενά»

23:13

Μπαράζ ρεκόρ στην Wall Street μετά το άνοιγμα του Ορμούζ

22:56

Πορτογαλία: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά της μεταρρύθμισης στην αγορά εργασίας

22:42

Πτώση 12% για το πετρέλαιο - Στα 90 δολάρια «προσγειώθηκε» το brent

22:24

ΕΕ: Κατά 26% μειώθηκαν οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο - Ο ρόλος των δασμών

22:13

Κομβόι εκτοπισμένων επιστρέφουν στον νότιο Λίβανο - Συντρίμμια χιλιάδες σπίτια

21:58

Θεμιστοκλέους: Το ΕΣΥ σήμερα έχει το περισσότερο προσωπικό που είχε ποτέ

21:49

Τάνκερ και φορτηγά πλοία κατευθύνονται προς το Ορμούζ μετά την άρση της απαγόρευσης

21:33

Bloomberg: Ελλάδα και Γαλλία ανανεώνουν για 5 χρόνια και διευρύνουν τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας

21:22

Ιράν: «Υπάρχουν ακόμη σημαντικές διαφορές με τις ΗΠΑ - Απαιτούνται σοβαρές διαπραγματεύσεις»

21:15

Κοινοπραξία τηλεπικοινωνιακών κολοσσών κινείται για την εξαγορά της γαλλικής SFR έναντι 20 δισ.

20:54

Λίβανος: Ο πρόεδρος Αούν λέει ότι δεν θα γίνουν εδαφικές παραχωρήσεις στο Ισραήλ

20:41

Υπουργός Οικονομικών Σ. Αραβίας: «Πολύ εύθραυστη» παραμένει η κατάσταση στη Μέση Ανατολή

20:25

ΕΟΔΥ: «Για κάθε γενιά, τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και ασφαλή»

20:00

Οι προϋποθέσεις για την αναβάθμιση της Ελλάδας στην κατηγορία Α

20:00

Μητσοτάκης: Πολύ σημαντικό να διασφαλιστεί ότι τα Στενά θα παραμείνουν ανοιχτά, χωρίς τέλη διέλευσης

19:54

Μακρόν: Ζητάμε να ανοίξουν εκ νέου, άμεσα και άνευ όρων τα Στενά του Ορμούζ

19:53

Reuters: Οι ΗΠΑ θα καθυστερήσουν τις αποστολές όπλων σε ευρωπαϊκές χώρες λόγω πολέμου

19:42

Επιφυλακτικές οι ναυτιλιακές εταιρείες για το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ

19:33

Γκουτέρες: «Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου έχει μεγαλύτερη σημασία από ποτέ»

19:28

«Άλμα» ελέω... Ορμούζ στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

19:10

Προβληματίζουν τον ΠΟΥ οι ιοί της γρίπης των πτηνών

19:00

Το Rebrain Greece φέρνει κορυφαίες ελληνικές εταιρείες στο Λονδίνο στις 9 Μαΐου

18:58

Η πρώτη γυναίκα με πάνω από 200 εκατομμύρια πωλήσεις singles

18:52

Τζιτζικώστας: Η ΕΕ διαθέτει επαρκή καύσιμα για αεροσκάφη για το επόμενο διάστημα

18:38

Επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Εσθονίας στην Ελλάδα, από 19 έως 22 Απριλίου

18:38

Παπουτσάνης: Στα 0,047 ευρώ/μετοχή το μέρισμα του 2025, από 27/4 οι πληρωμές

18:30

Οι πιλότοι της Lufthansa θα απέχουν βραχυπρόθεσμα από απεργιακές κινητοποιήσεις