BACKSTORY

Τράπεζες: Οι μη συστημικές «βράζουν» - Νέα τριβή ΡΑΕ – ηλεκτροπαραγωγών - Το deal των ΕΛΤΑ

17-08-2022 | 07:36
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τράπεζες: Ο Γιάννης κάνει βουτιές αλλά οι μη συστημικές «βράζουν» - Νέα τριβή ΡΑΕ – ηλεκτροπαραγωγών - Το deal των ΕΛΤΑ
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Όσο ο Γιάννης Στουρνάρας κάνει τις απλωτές του και τρώει το ψαράκι του στη Σύρο, ο χώρος εποπτείας της ΤτΕ – αυτός στις μη συστημικές τράπεζες – βράζει και κοχλάζει... Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής είναι στον αέρα, καθώς ακόμη αναμένεται η αξιολόγηση των τιτλοποιήσεων και οι ζημιές που θα επιφέρουν στα κεφάλαια. Η αύξηση της Παγκρήτιας για να προχωρήσει στη συγχώνευση με τη Συνεταιριστική Χανίων και την εξαγορά των δραστηριοτήτων της HSBC έχει μπει στον πάγο δια χειρός της φίλης του Γιάννη, προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Και τώρα αρχίζουν να βγαίνουν στον αφρό και τα «άπλυτα» συνεταιριστικών τραπεζών. Οι οποίες έχουν δείκτες κόκκινων δανείων που πιάνουν και το 80% στο σύνολο των χαρτοφυλακίων τους. Στόχος της ΤτΕ είναι να βρει επενδυτές να τις πασάρει. Το δέλεαρ είναι η τραπεζική τους άδεια.

Ακούω, λοιπόν ότι το σχήμα Μπακοκαϋμενάκηδων - Εξάρχου και το Orasis fund του Τζωρτζ Έλιοτ διενεργούν due diligence στη Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας. Πάντως, αν κρίνω από όσα άκουσα επίσης για καταγγελία που βρίσκεται στα χέρια της Ανεξάρτητης Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, σχετικά με κάτι περίεργες χρηματοδοτήσεις από την Συνεταιριστική των Σερρών και κάτι σχέσεις με επιχειρηματίες και Βαλκάνια, σκούρα τα βλέπω τα πράγματα για το πόρισμα του due diligence.

Σε νέο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και των εγχώριων παραγωγών ηλεκτρισμού αναδεικνύεται το σχέδιο έκτακτων μέτρων για την διασφάλιση της επάρκειας εφοδιασμού σε περίπτωση που «κλείσει η ρωσική στρόφιγγα» αερίου. Κι αυτό γιατί η ΡΑΕ προχώρησε στην προέγκριση του Σχεδίου Προληπτικής Δράσης, χωρίς να προχωρήσει σε προσαρμογές σε καμία από τις δράσεις για τις οποίες οι εταιρείες είχαν εκφράσει σοβαρές ενστάσεις κατά τη δημόσια διαβούλευση.

Υπενθυμίζεται ότι τα «βέλη» των καθετοποιημένων Ομίλων είχαν επικεντρωθεί στην αποθήκευση αερίου στην Ιταλία, είτε από τις εταιρείες που εισάγουν καύσιμο στη χώρα μας, είτε από τον ίδιο τον ΔΕΣΦΑ. Επίσης, οι «παίκτες» της αγοράς είχαν εκφράσει εντάσεις για την προοπτική δημιουργίας στρατηγικού αποθέματος για τον χειμώνα 2022-2023, που επίσης προβλέπεται στο Σχέδιο, από τους ηλεκτροπαραγωγούς με μονάδες αερίου για τις οποίες δεν προβλέπεται η δυνατότητα λειτουργίας και με ντίζελ.

Μετά την προέγκριση, το Σχέδιο διαβιβάστηκε ηλεκτρονικά στην Ομάδα Συντονισμού για το Φυσικό Αέριο (Gas Coordination Group). Το τελικό σχέδιο θα εγκριθεί από τη ΡΑΕ μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με τις Αρμόδιες Αρχές των Κρατών-Μελών των Ομάδων Κινδύνων στις οποίες συμμετέχει η Ελλάδα καθώς και με το Gas Coordination Group.

Εξελίξεις αναμένονται μετά το πέρας του καλοκαιριού στην ταχυδρομική αγορά, η οποία βρίσκεται σε φάση ψηφιακού κι όχι μόνο, ανασχηματισμού. Φήμες λένε μάλιστα ότι μέρος των ανακοινώσεων που θα γίνουν από Σεπτέμβριο κι έπειτα θα αφορούν τα ελληνικά ταχυδρομεία και συγκεκριμένα τις συνέργειες που ήδη δρομολογούν στο φόντο του νέου επενδυτικού τους πλάνου. Στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού τους και μετά από την πρώτη οργανική κερδοφορία της τελευταίας δεκαετίας, τα ΕΛΤΑ φέρεται να βρίσκονται σε συζητήσεις τόσο για τις παραδόσεις δεμάτων με την βοήθεια drones όσο και για τον πολλαπλασιασμό των έξυπνων θυρίδων τους.

Στην πρώτη περίπτωση, εξετάζονται ήδη πιθανοί συνεργάτες, με έναν με έναν εκ των βασικών να εδράζεται στο εξωτερικό να έχει ελληνικές καταβολές και πρότερες συνεργασίες με αντίστοιχο φορέα στην Ελβετία. Στη δεύτερη περίπτωση δε, και πάλι ενδέχεται να ακολουθηθεί ο δρόμος των συνεργασιών με ελληνική εταιρεία που έχει ήδη ευρύ αποτύπωμα στην εγχώρια αγορά των smart lockers.

Εντολή να είναι άπαντες στις θέσεις τους αυτή την εβδομάδα έδωσε η διοίκηση του ΕΦΚΑ στους υπαλλήλους του. Ο λόγος σχετίζεται με το έργο του επανυπολογισμού των συντάξεων 2,4 εκατομμυρίων συνταξιούχων, εν όψει των αυξήσεων που θα δοθούν από 1.1.2023. Άλλωστε μεσολαβούν και οι ανακοινώσεις της ΔΕΘ και το υπ. Εργασίας θέλει να έχει διπλοτσεκάρει τα νούμερα που θα πει ο Μητσοτάκης στο Βελλίδειο...

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:04

BofA: «Μισή» η ελληνική ανάκαμψη - Ισχυρότερο Δημόσιο, αδύναμα νοικοκυριά και επιχειρήσεις

10:59

Χωροταξικό ΑΠΕ: Νέοι «κόφτες» στο παρά πέντε - Πού ανοίγει παράθυρο και ποια έργα «σώζονται»

10:56

Στις 285.193 υποχώρησαν οι ενεργές ρυθμίσεις χρεών προς τον ΕΦΚΑ - Οι ελπίδες στον διακανονισμό των 72 δόσεων

10:53

Λαγκάρντ: «Η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει την επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης»

10:50

«Άνευρες» οι ευρωαγορές μετά το χαμηλό 2 εβδομάδων και τη χειρότερη ημέρα του μήνα

10:39

ΜΕΤΚΑ: Αποκτά ποσοστό 49% στην ΚΟΣΜΟ Κατασκευαστική

10:24

Ο πρώην υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας ζητά εκλογές - Πρόκληση για τον Ζελένσκι

10:22

Προς υψηλό ενός μήνα το πετρέλαιο με κερδοφόρο 4x4

10:07

Ολοκληρώθηκαν οι πληρωμές σε επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στη Χίο

09:48

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Τραμπ εννοεί να ανοίξει σε εκμετάλλευση παρθένα δάση έκτασης 180 εκατομμυρίων στρεμμάτων

09:37

Σε υψηλό τεσσάρων μηνών ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Ιούλιο

09:28

Η Άγκυρα διαψεύδει πως ετοιμάζεται να αναπτύξει στρατεύματα στη Συρία

09:10

Αριθμός ρεκόρ εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις δέχθηκαν επίθεση το 2025

08:50

FT: Το Ιράν εξετάζει πλήγματα κατά αμερικανικών στόχων στην Ευρώπη

08:38

Τα πρώτα προειδοποιητικά «σήματα» για τον ελληνικό τουρισμό στέλνει η γερμανική αγορά

08:31

Τα καλύτερα tips για να διαχειριστείτε τα κοινά έξοδά σας ως ζευγάρι

08:24

Τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ - Νότιας Κορέας συντομεύονται κατά 6 ημέρες

08:09

«Ζεστό χρήμα» στην Πρέμιερ Λιγκ παρά τη χασούρα - Καταλύτης τα γήπεδα

08:05

Ακίνητα: Ο «χάρτης» των τιμών σε Αιγαίο και Ιόνιο Πέλαγος - Οι top προορισμοί

08:02

Πράσινες πόλεις: Πού θα πέσουν 429 εκατ. ευρώ - Οι παρεμβάσεις που έρχονται

07:57

«Ξεπαγώνει» ο διαγωνισμός για τις νέες 1.000 κάμερες καταγραφής παραβάσεων

07:52

Γιατί όλοι στις πλατείες των χωριών μιλάνε για τον δύσκολο χειμώνα που μας έρχεται

07:45

Διπλό μέτωπο με Τουρκία, ξεκαθάρισμα στον ΣΥΡΙΖΑ και το «αντίο» της Μαρέβας Μητσοτάκη

07:35

Διατακτικές σίτισης: Πότε είναι αφορολόγητες - Τι ισχύει για κουπόνια, δωροεπιταγές

07:28

Ο Τραμπ ανέβαλε για τρεις ημέρες τους δασμούς 50% στον Καναδά

07:21

Φυλακές Ασπροπύργου: «Μάχη» ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, AKTOR, METLEN, ΑΒΑΞ για τη mega ΣΔΙΤ - Έρχονται προσφορές

07:15

Antinero: Τι συμβαίνει με τα 667 εκατ. ευρώ - Η «καυτή» υπόθεση των συμβάσεων

07:09

Αλλάζει το παιχνίδι των προεκλογικών παροχών - Τι φέρνει η εμπλοκή του Δημοσιονομικού Συμβουλίου

07:00

Η επιβράβευση «μαμούθ» από τις ευρωτράπεζες - Το φρένο της ΕΤΕ στο buyback - Ένας διαγωνισμός με κινητό χρονοδιάγραμμα

23:55

Η Λιβερία συμφώνησε να δεχθεί έως και 1.200 μετανάστες που απελαύνονται από τις ΗΠΑ