BACKSTORY

Τράπεζες: Οι μη συστημικές «βράζουν» - Νέα τριβή ΡΑΕ – ηλεκτροπαραγωγών - Το deal των ΕΛΤΑ

17-08-2022 | 07:36
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τράπεζες: Ο Γιάννης κάνει βουτιές αλλά οι μη συστημικές «βράζουν» - Νέα τριβή ΡΑΕ – ηλεκτροπαραγωγών - Το deal των ΕΛΤΑ

Όσο ο Γιάννης Στουρνάρας κάνει τις απλωτές του και τρώει το ψαράκι του στη Σύρο, ο χώρος εποπτείας της ΤτΕ – αυτός στις μη συστημικές τράπεζες – βράζει και κοχλάζει... Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής είναι στον αέρα, καθώς ακόμη αναμένεται η αξιολόγηση των τιτλοποιήσεων και οι ζημιές που θα επιφέρουν στα κεφάλαια. Η αύξηση της Παγκρήτιας για να προχωρήσει στη συγχώνευση με τη Συνεταιριστική Χανίων και την εξαγορά των δραστηριοτήτων της HSBC έχει μπει στον πάγο δια χειρός της φίλης του Γιάννη, προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Και τώρα αρχίζουν να βγαίνουν στον αφρό και τα «άπλυτα» συνεταιριστικών τραπεζών. Οι οποίες έχουν δείκτες κόκκινων δανείων που πιάνουν και το 80% στο σύνολο των χαρτοφυλακίων τους. Στόχος της ΤτΕ είναι να βρει επενδυτές να τις πασάρει. Το δέλεαρ είναι η τραπεζική τους άδεια.

Ακούω, λοιπόν ότι το σχήμα Μπακοκαϋμενάκηδων - Εξάρχου και το Orasis fund του Τζωρτζ Έλιοτ διενεργούν due diligence στη Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας. Πάντως, αν κρίνω από όσα άκουσα επίσης για καταγγελία που βρίσκεται στα χέρια της Ανεξάρτητης Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, σχετικά με κάτι περίεργες χρηματοδοτήσεις από την Συνεταιριστική των Σερρών και κάτι σχέσεις με επιχειρηματίες και Βαλκάνια, σκούρα τα βλέπω τα πράγματα για το πόρισμα του due diligence.

Σε νέο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και των εγχώριων παραγωγών ηλεκτρισμού αναδεικνύεται το σχέδιο έκτακτων μέτρων για την διασφάλιση της επάρκειας εφοδιασμού σε περίπτωση που «κλείσει η ρωσική στρόφιγγα» αερίου. Κι αυτό γιατί η ΡΑΕ προχώρησε στην προέγκριση του Σχεδίου Προληπτικής Δράσης, χωρίς να προχωρήσει σε προσαρμογές σε καμία από τις δράσεις για τις οποίες οι εταιρείες είχαν εκφράσει σοβαρές ενστάσεις κατά τη δημόσια διαβούλευση.

Υπενθυμίζεται ότι τα «βέλη» των καθετοποιημένων Ομίλων είχαν επικεντρωθεί στην αποθήκευση αερίου στην Ιταλία, είτε από τις εταιρείες που εισάγουν καύσιμο στη χώρα μας, είτε από τον ίδιο τον ΔΕΣΦΑ. Επίσης, οι «παίκτες» της αγοράς είχαν εκφράσει εντάσεις για την προοπτική δημιουργίας στρατηγικού αποθέματος για τον χειμώνα 2022-2023, που επίσης προβλέπεται στο Σχέδιο, από τους ηλεκτροπαραγωγούς με μονάδες αερίου για τις οποίες δεν προβλέπεται η δυνατότητα λειτουργίας και με ντίζελ.

Μετά την προέγκριση, το Σχέδιο διαβιβάστηκε ηλεκτρονικά στην Ομάδα Συντονισμού για το Φυσικό Αέριο (Gas Coordination Group). Το τελικό σχέδιο θα εγκριθεί από τη ΡΑΕ μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με τις Αρμόδιες Αρχές των Κρατών-Μελών των Ομάδων Κινδύνων στις οποίες συμμετέχει η Ελλάδα καθώς και με το Gas Coordination Group.

Εξελίξεις αναμένονται μετά το πέρας του καλοκαιριού στην ταχυδρομική αγορά, η οποία βρίσκεται σε φάση ψηφιακού κι όχι μόνο, ανασχηματισμού. Φήμες λένε μάλιστα ότι μέρος των ανακοινώσεων που θα γίνουν από Σεπτέμβριο κι έπειτα θα αφορούν τα ελληνικά ταχυδρομεία και συγκεκριμένα τις συνέργειες που ήδη δρομολογούν στο φόντο του νέου επενδυτικού τους πλάνου. Στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού τους και μετά από την πρώτη οργανική κερδοφορία της τελευταίας δεκαετίας, τα ΕΛΤΑ φέρεται να βρίσκονται σε συζητήσεις τόσο για τις παραδόσεις δεμάτων με την βοήθεια drones όσο και για τον πολλαπλασιασμό των έξυπνων θυρίδων τους.

Στην πρώτη περίπτωση, εξετάζονται ήδη πιθανοί συνεργάτες, με έναν με έναν εκ των βασικών να εδράζεται στο εξωτερικό να έχει ελληνικές καταβολές και πρότερες συνεργασίες με αντίστοιχο φορέα στην Ελβετία. Στη δεύτερη περίπτωση δε, και πάλι ενδέχεται να ακολουθηθεί ο δρόμος των συνεργασιών με ελληνική εταιρεία που έχει ήδη ευρύ αποτύπωμα στην εγχώρια αγορά των smart lockers.

Εντολή να είναι άπαντες στις θέσεις τους αυτή την εβδομάδα έδωσε η διοίκηση του ΕΦΚΑ στους υπαλλήλους του. Ο λόγος σχετίζεται με το έργο του επανυπολογισμού των συντάξεων 2,4 εκατομμυρίων συνταξιούχων, εν όψει των αυξήσεων που θα δοθούν από 1.1.2023. Άλλωστε μεσολαβούν και οι ανακοινώσεις της ΔΕΘ και το υπ. Εργασίας θέλει να έχει διπλοτσεκάρει τα νούμερα που θα πει ο Μητσοτάκης στο Βελλίδειο...

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Τουλάχιστον 26 νεκροί από ανατροπή σκάφους στη Νιγηρία

23:37

Βούτσιτς: Το διεθνές δίκαιο δεν λειτουργεί, δημιουργεί κακό προηγούμενο η επέμβαση των ΗΠΑ στην Βενεζουέλα

23:15

ΥΠΠΟ: Το Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού εγκαθίσταται στην καρδιά της Αθήνας

22:47

Βόρεια Κορέα: Η Πιονγιάνγκ καταδικάζει τη σύλληψη Μαδούρο από τις ΗΠΑ

22:16

Μείωση τροχαίων ατυχημάτων στη Δυτική Μακεδονία τον Δεκέμβριο του 2025

21:47

Ρέθυμνο: Στα χέρια της ΕΛΑΣ δύο ημεδαποί κατηγορούμενοι για παραβάσεις περί όπλων και ναρκωτικών

21:18

Αλεξανδρούπολη: Συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί διακινητές που προωθούσαν μη νόμιμους μετανάστες

20:58

Μεντβέντεφ: Οι ενέργειες Τραμπ στη Βενεζουέλα είναι παράνομες αλλά συνεπείς ως προς τα συμφέροντα των ΗΠΑ

20:54

Μητσοτάκης: Μόνο θλίψη προκαλεί η ξαφνική απώλεια του Γιώργου Παπαδάκη

20:49

Δήμας: Το πρόβλημα με τις συχνότητες του FIR Αθηνών πλέον έχει αποκατασταθεί

20:35

Aegean: Νωρίς τη Δευτέρα αναμένεται η σταθεροποίηση των πτήσεων

20:11

Τραμπ: Η Ροντρίγκες θα πληρώσει υψηλότερο τίμημα από τον Μαδούρο αν δεν κάνει το σωστό

19:59

Χατζηδάκης: Αποχαιρετούμε με θλίψη τον Γιώργο Παπαδάκη

19:36

Aπό βλάβη του ίδιου του συστήματος πιθανώς η μαζική παρεμβολή στις συχνότητες του FIR Αθηνών

19:10

Έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Παπαδάκης - Υπέστη οξύ έμφραγμα

19:00

Οι επενδυτές αντιμέτωποι με τεκτονικές αλλαγές και το 2026

18:56

Ρωσική επενδυτική «απόβαση» στη Μποτσουάνα για διαμάντια και σπάνιες γαίες

18:41

Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας: Ιδιαίτερα σοβαρό και πρωτοφανές περιστατικό

18:30

Φάμελλος: Επικίνδυνη για τη χώρα μας η δήλωση Μητσοτάκη, να φύγει το συντομότερο

18:23

Ανδρουλάκης: Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου δεν μπορεί να είναι ευκαιριακός

18:06

Δανία: Ζητά απ' τις ΗΠΑ απόλυτο σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα της Γροιλανδίας

17:50

Ρούμπιο: Η Ουάσινγκτον θα συνεργαστεί με αξιωματούχους της Βενεζουέλας αν λάβουν σωστές αποφάσεις

17:00

Σούπερ μάρκετ: Πού θα επενδύσουν 1 δισ. ευρώ την επόμενη διετία

16:51

Βλάβη στο FIR: Μετ' εμποδίων οι πτήσεις - Έρευνα για μαζικές παρεμβολές

16:23

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες- 48ωρο κλείσιμο δρόμων σε κομβικά σημεία

16:00

Νετανιάχου: Το Ισραήλ στέκεται αλληλέγγυο στον αγώνα του ιρανικού λαού

15:28

Στάρμερ προς Εργατικούς: Αν με διώξετε το 2026 θα γίνει απόλυτο χάος

15:14

ΕΛΑΣ: Πού υπάρχουν διακοπές κυκλοφορίας και εκτροπές στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας

15:09

Ελβετία: Ταυτοποιήθηκαν άλλα 16 πτώματα της πυρκαγιάς του μπαρ στο Κραν Μοντανά

14:53

OPEC+: Διατηρεί σταθερή την παραγωγή πετρελαίου