ΡΑΕ: Μόνο με αντίμετρα επάρκεια σε ηλεκτρισμό αν κοπεί το ρωσικό αέριο

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΡΑΕ: Μόνο με αντίμετρα επάρκεια σε ηλεκτρισμό αν κοπεί το ρωσικό αέριο
Στην περίπτωση που διακοπεί η τροφοδοσία με καύσιμο από τη Μόσχα το πρώτο τρίμηνο του 2023, και δεν δρομολογηθεί μία σειρά δράσεων, τότε είναι πιθανό να υπάρξει ακόμη και γενικευμένο μπλακάουτ.

Πλήγμα στην κάλυψη των αναγκών σε ρεύμα, στην περίπτωση διακοπή των εισαγωγών ρωσικού αερίου, εντοπίζει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) στο Σχέδιο Προληπτικής Δράσης για την ασφάλεια εφοδιασμού της Ελλάδας με φυσικό αέριο, το οποίο έθεσε σε διαβούλευση. Με δεδομένο το σημαντικό μερίδιο που έχει το αέριο στην εγχώρια ηλεκτροπαραγωγή, και το «κενό» που επομένως θα δημιουργούσε το «κλείσιμο της κάνουλας» από τη Μόσχα, η ΡΑΕ συμπεραίνει ότι σε μία τέτοια περίπτωση θα ήταν πιθανό να προκληθούν από προβλήματα στην ασφαλή κάλυψη των εγχώριων αναγκών σε ρεύμα, μέχρι και γενικευμένο μπλακάουτ.

Στο επίκεντρο του Σχεδίου βρίσκεται το επικαιροποιημένο σενάριο για πιθανό ρωσικό «στοπ» από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2023, κάτι που θα σήμαινε μηδενική ροή καυσίμου από το Σιδηρόκαστρο (από όπου εισάγεται αέριο από τη Μόσχα). Επίσης, η ΡΑΕ υποθέτει μηδενική ροή καυσίμου επίσης από τους Κήπους και στον αντίποδα ότι συνεχίζονται στο μέγιστο βαθμό οι εισαγωγές LNG από τη Ρεβυθούσα.

Στο σενάριο αυτό, λαμβάνονται υπόψη ως παραδοχές ότι συνεχίζονται σε πλήρη δυναμικότητα οι εξαγωγές αερίου στη Βουλγαρία, όπως και η λειτουργία των διεθνών διασυνδέσεων. Σε μία τέτοια περίπτωση, ακόμη κι αν «γυρίσουν» σε ντίζελ οι 5 μονάδες αερίου που έχουν αυτή τη δυνατότητα, και είναι διαθέσιμες όλες οι λιγνιτικές μονάδες, τότε δεν αποσοβείται ο κίνδυνος.

Η απειλή για την επάρκεια στο ρεύμα θα είναι μεγαλύτερη στην περίπτωση που έως τότε δεν έχει τεθεί σε λειτουργία η νέα λιγνιτική μονάδα «Πτολεμαΐδα 5» της ΔΕΗ. Στην περίπτωση έχει ενταχθεί στο σύστημα, περιορίζεται μεν ο κίνδυνος για γενικευμένες διακοπές ηλεκτροδότησης, χωρίς ωστόσο να εξαλείφονται το ενδεχόμενο να χρειαστεί ορισμένοι καταναλωτές (σε πρώτη φάση βιομηχανίες) να παίρνουν ρεύμα με το «δελτίο».

Επιπλέον μέτρα

«Το παρόν Σχέδιο Προληπτικής Δράσης, αναγνωρίζοντας την ιδιαίτερα σημαντική και αυξανόμενη συμμετοχή του φυσικού αερίου στο ισοζύγιο πρωτογενούς ενέργειας του τομέα ηλεκτροπαραγωγής, ενσωματώνει μέτρα που δίνουν έμφαση στον περιορισμό των επιπτώσεων και στην ηλεκτροπαραγωγή από πιθανές περικοπές στην τροφοδοσία μονάδων που λειτουργούν με φυσικό αέριο», σημειώνει η ΡΑΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξετάστηκαν στο Σχέδιο μία σειρά πρόσθετων δράσεων που αφορούν την ενίσχυση της διαθεσιμότητας LNG σε περιόδους αυξημένης επικινδυνότητας, αλλά και τη βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου για την αύξηση χρήσης των υφιστάμενων υποδομών φυσικού αερίου.

Έτσι, αξιολογήθηκε η θετική επίδραση που έχει η προσθήκη πλωτής δεξαμενής LNG (FSU) στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας, η οποία θα τεθεί σε λειτουργία προς το τέλος του μήνα, όπως και η αύξηση δυναμικότητας αεριοποίησης Ρεβυθούσας. Παράλληλα, μελετήθηκαν σενάρια αποθήκευσης αερίου σε υποδομή στην Ιταλία.

Αποθήκευση αερίου

Μία εκδοχή αυτής της λύσης είναι να θεσπισθεί η υποχρέωση για τη διατήρηση αποθέματος καυσίμου σε υπόγεια υποδομή αποθήκευσης στους κατόχους άδειας προμήθειας αερίου σε τελικούς πελάτες οι οποίοι διέθεταν σύμβαση προμήθειας (μακροχρόνια ή βραχυχρόνια) με ξένο προμηθευτή φυσικού αερίου την τελευταία 5ετία και είναι χρήστες του συστήματος μεταφοράς. Εναλλακτική λύση που μελετάται είναι να αποθηκευτεί το καύσιμο από τον ΔΕΣΦΑ, ώστε να χρησιμοποιηθεί για τους σκοπούς εξισορρόπησης του συστήματος.

Επίσης, αξιολογείται η διατήρηση Στρατηγικού Αποθέματος αερίου, όπως και η αύξηση αποθεμάτων diesel σε ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες αερίου που έχουν τη δυνατότητα εναλλαγής καυσίμου.

Την ίδια στιγμή, η ΡΑΕ εισηγείται τη διενέργεια ενημερωτικών εκστρατειών για τη συνετή χρήση και περιορισμό της άσκοπης κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια μιας ενδεχόμενης κρίσης, ενώ στα πλαίσια των νέων ευρωπαϊκών κατευθύνσεων, εισηγείται τον καθορισμό κρίσιμων βιομηχανιών, οι οποίες θα πρέπει να συνεχίσουν να τροφοδοτούνται με αέριο κατά προτεραιότητα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΡΑΕ: Κυλιόμενες διακοπές στην ηλεκτροδότηση προβλέπει το σχέδιο αντιμετώπισης κρίσεων

Οικονόμου για διακοπές ρεύματος: Δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή τέτοιο ενδεχόμενο στον ορίζοντα

gazzetta
gazzetta reader insider insider