BACKSTORY

ΔΕΗ: «Άνθρακες ο θησαυρός» με τα υπερέσοδα - Servicer στο ΧΑ; - Fitch vs Morgan Stanley

12-05-2022 | 07:40
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΔΕΗ: «Άνθρακες ο θησαυρός» με τα υπερέσοδα - Servicer στο ΧΑ; - Fitch vs Morgan Stanley
ΔΕΗ
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Σε ζημίες μετατρέπονται, σύμφωνα με πληροφορίες, τα δήθεν υπερέσοδα της ΔΕΗ, αν από τα νούμερα που αναφέρονται στο πόρισμα της ΡΑΕ, αφαιρεθούν οι «έμμεσες εκπτώσεις» της επιχείρησης μέσω των σταθερών τιμολογίων που προσφέρει σε υψηλή, μέση και χαμηλή τάση, στηρίζοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην κρίση. Κι αυτό γιατί, με βάση τις ίδιες πληροφορίες, αυτές οι «έμμεσες εκπτώσεις» υπολογίζονται για την επίμαχη χρονική περίοδο σε ένα ποσό κοντά στα 500 εκατ. ευρώ, ενώ από τους υπολογισμούς της ΡΑΕ προκύπτουν υπερέσοδα μόλις 393,92 εκατ.

Τα 500 εκατ. ευρώ αποτελούν τη διαφορά ανάμεσα στο χονδρεμπορικό κόστος κατά την επίμαχη χρονική περίοδο (δηλαδή την Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς, στην οποία η επιχείρηση αγόραζε τις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας) και στις τιμές με τις οποίες χρέωνε τους αντίστοιχους πελάτες της για την κατανάλωσή τους. Επομένως, αποτελούν οικονομική «τρύπα» για την επιχείρηση από την προμήθεια, αφού τα σταθερά τιμολόγια κινούνται όλο αυτό το διάστημα σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα από το χονδρεμπορικό κόστος.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το πόρισμα της ΡΑΕ, το αυξημένο μεικτό περιθώριο κέρδους της ΔΕΗ ήταν 729,91 εκατ. ευρώ, ενώ οι άμεσες εκπτώσεις της 335,99 εκατ. Η διαφορά είναι 393,92 εκατ.

Αύριο ανακοινώνονται τα πρώτα αποτελέσματα τριμήνου από την πλευρά των τραπεζών δηλαδή αυτά της Τράπεζας Πειραιώς. Θα αποτελέσουν την πρώτη ένδειξη για το πως οι τράπεζες θα κινηθούν από εδώ και στο εξής και βέβαια θα πέσουν στο τραπέζι οι πρώτες εκτιμήσεις για την πορεία των επιτοκίων.

Τα επιτόκια ετοιμάζονται για άνοδο σημαντική ως εκ τούτου τα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου μπορεί να προάγουν έξοδα μεγάλα για τους δανειολήπτες. Πάμε σε περίοδο προσδεθείτε και μην καπνίζετε.

Σύμφωνα με τη Fitch, οι χαμηλότερες αναπτυξιακές προοπτικές αλλά και τα μέτρα ελάφρυνσης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών συνεπάγονται περιορισμένη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2022. Αυτό έρχεται σε μια αντίθεση μάλλον για όσα πιστεύει η Morgan Stanley πως η χώρα δηλαδή κινείται στο δρόμο της επενδυτικής βαθμίδας η οποία και δεν θα αργήσει.

Οι αγορές δείχνουν να έχουν σταθεροποιηθεί- σε υψηλά επίπεδα βεβαίως- ως προς το φυσικό αέριο παρά τη συνέχεια του πολέμου και του γεγονότος πως οι στρόφιγγες κλείνουν. Επειδή σε αυτές τις αγορές συμμετέχουν συγκεκριμένοι παίχτες μάλλον αυτοί δεν ρισκάρουν να συνεχίσουν να παίζουν την αγορά προς τα πάνω καθώς οι αρχές σε όλες τις χώρες δείχνουν ετοιμοπόλεμες απέναντι στην κερδοσκοπία.

Σήμερα και αύριο εξάλλου συνεδριάζει για πρώτη φορά διά ζώσης μετά το ξέσπασμα της πανδημίας το Εποπτικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δηλαδή ο SSM. Η συνεδρίαση επαναλαμβάνουμε δεν περιλαμβάνει Ελλάδα στο μενού της. Επίσκεψη του κου Ενρία στην Ελλάδα για τις ελληνικές τράπεζες θα δούμε πιθανότατα τον Ιούλιο.

Κατά τα λοιπά στα δημοσιογραφικά γραφεία από χθες κυκλοφορεί ένα email με άγνωστο στην πραγματικότητα αποστολέα το οποίο αναφέρεται σε διάφορα ζητήματα που αφορούν στην Μπλέ Κέδρος. Δεν ξέρω πόσο αληθινά είναι τα στοιχεία που αναφέρει αλλά όπως και να το κάνουμε η εταιρία τα θεματάκια της τα έχει και τα χρονικά περιθώρια στενεύουν. Εμείς πάντως διερευνούμε τα όσα αναφέρει η ανώνυμη επαναλαμβάνω επιστολή-email και εφόσον προκύψουν στοιχεία θα επανέλθουμε. Προτιμούμε βεβαίως όποιος έχει να καταγγείλει κάτι να το καταγγέλλει με το ονοματάκι του.

Μου λένε ότι κάποιος servicer σκέφτεται να μπει στο Χρηματιστήριο. Καλοδεχούμενος για να ξέρουμε και να μάθουμε περισσότερα για το πως λειτουργούν οι servicers στη χώρα και πόσο αποδοτική ή μη είναι η συγκεκριμένη δραστηριότητα. Έχω την αίσθηση πάντως ότι δεν είναι , τουλάχιστον σήμερα, μεγάλη η πρεμούρα των servicers να διαβούν το κατώφλι του Χρηματιστηρίου.

Κατά τα λοιπά έτοιμοι λέει είναι Μπάκος και Καϋμενάκης να κάνουν εξαγορά μετά τα λεφτά που κέρδισαν από τον ΕΛΛΑΚΤΩΡΑ. Προς το παρόν εγώ ξέρω ότι πολύ καιρό παζαρεύουν ούτε ένα, ούτε δύο αλλά τρία κανάλια αλλά μέχρι στιγμής… ουδέν.

Η μεγάλη έκπληξη είναι οι αυξανόμενοι φόροι ατομικών και επιχειρήσεων, αντανακλώντας την αύξηση των εισοδημάτων και τα ισχυρά επιχειρηματικά κέρδη. Ο υψηλός πληθωρισμός μπορεί επίσης να αρχίσει να παίζει ρόλο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Έδεσσα: Σύλληψη για τηλεφωνικές απάτες σε βάρος ηλικιωμένων γυναικών

23:37

Γερμανία: Ο πρόεδρος Σταϊνμάιερ εκφράζει ανησυχία για την παγκόσμια εξάπλωση απολυταρχικών τάσεων

23:15

Attica Green Expo 2026: Ανεπαρκή στελέχωση υπηρεσιών πολιτικής προστασίας διαπίστωσαν εκπρόσωποι αυτοδιοίκησης

22:46

Χαρακόπουλος: Ο κ. Τσίπρας φαίνεται ότι δεν διδάχτηκε τίποτα

22:18

Ebola: Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στο Ιτούρι, επίκεντρο της επιδημίας

22:09

Η MHP επενδύει στη Νιτσιάκος, στηρίζοντας την επόμενη φάση ανάπτυξης της εταιρείας

21:47

Ρωσία: Ανακαλεί τον πρεσβευτή της στην Αρμενία για «διαβουλεύσεις» σχετικά με τους δεσμούς του Γερεβάν με την ΕΕ

21:18

Φλώρινα: Συνελήφθησαν 24χρονη και ανήλικη για κλοπή από πολυκατάστημα

21:04

Συνάντηση της Κ. Γκιλφόιλ με εκπροσώπους των ONEX και Hanwha Ocean

20:58

Λίβανος: Ο πρωθυπουργός καταδικάζει την επικίνδυνη και άνευ προηγουμένου κλιμάκωση του πολέμου εκ μέρους του Ισραήλ

20:48

Συνελήφθη 62χρονη για πυρκαγιά στην Αίγινα

20:42

Άννα Καραμανλή: Η βιωσιμότητα είναι ο δρόμος για τον τουρισμό του μέλλοντος

20:34

Βραζιλία: Ύποπτο κρούσμα ΄Έμπολα στο Σάο Πάολο

20:22

ΕΛΑΣ: 2.453 ψηφιακές κλήσεις έχουν ήδη εκδοθεί μέσω καμερών και «έξυπνων» συστημάτων

20:13

Συνελήφθη στο «Ελ. Βενιζέλος» 33χρονος που καταζητούνταν για υπόθεση πορνογραφίας ανηλίκων

20:00

Τα «αόρατα» εμπόδια στο Ορμούζ: Από τις νάρκες μέχρι τα… οστρακοειδή

19:48

Τραμπ: Εξετάζει να ακυρώσει τις επετειακές συναυλίες στην Ουάσιγκτον μετά την απροθυμία πολλών καλλιτεχνών να συμμετάσχουν

19:22

Welt: Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να επιταχύνουν την αποχώρηση στρατιωτικών δυνάμεων τους απ' την Ευρώπη

18:57

Ρωσία: Ουκρανικό drone έπληξε τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια σύμφωνα με τη Rosatom

18:18

Γερμανία: Ο Βόλφγκανγκ Κουμπίκι εξελέγη αρχηγός του FDP

17:51

Λίβανος: Νέες επιδρομές του ισραηλινού στρατού στα νότια της χώρας

17:16

Χέγκσεθ: Επίθεση στους Ευρωπαίους - «Να σταματήσουν τα κηρύγματα»

16:38

Ανδριανός: Ανάγκη για μια ενιαία στρατηγική που θα συνδέει οργανικά τον τουρισμό με την αγροδιατροφή και τον πολιτισμό

16:20

Nvidia: Παρουσιάζει τους πρώτους υπολογιστές Windows που χρησιμοποιούν δικά της τσιπ ως κύριο επεξεργαστή

16:00

Θα κοπούν έγκαιρα τα άφθονα χόρτα στις άκρες των δρόμων και στα χωράφια;

15:50

Κώτσηρας: Συνεχίζουμε να στηρίζουμε την ελληνική κοινωνία

15:24

Τσουκαλάς: Η στέγαση είναι δικαίωμα και όχι προνόμιο των λίγων

15:17

Νέα Αριστερά: Προς ανεξαρτητοποίηση Χαρίτσης, Αχτσιόγλου, Τζανακόπουλος, Ηλιόπουλος και Ζεϊμπέκ

14:55

Blue Origin: Αντιμετωπίζει καθυστερήσεις μηνών μετά την έκρηξη πυραύλου που προκάλεσε ζημιές στην εξέδρα εκτόξευσης

14:37

Φλωρίδης: Οι αλλαγές στον Κώδικα Δικηγόρων θα γίνουν μόνο αν υπάρχει απόλυτη συμφωνία του δικηγορικού σώματος