BACKSTORY

ΔΕΗ: «Άνθρακες ο θησαυρός» με τα υπερέσοδα - Servicer στο ΧΑ; - Fitch vs Morgan Stanley

12-05-2022 | 07:40
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΔΕΗ: «Άνθρακες ο θησαυρός» με τα υπερέσοδα - Servicer στο ΧΑ; - Fitch vs Morgan Stanley
ΔΕΗ

Σε ζημίες μετατρέπονται, σύμφωνα με πληροφορίες, τα δήθεν υπερέσοδα της ΔΕΗ, αν από τα νούμερα που αναφέρονται στο πόρισμα της ΡΑΕ, αφαιρεθούν οι «έμμεσες εκπτώσεις» της επιχείρησης μέσω των σταθερών τιμολογίων που προσφέρει σε υψηλή, μέση και χαμηλή τάση, στηρίζοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην κρίση. Κι αυτό γιατί, με βάση τις ίδιες πληροφορίες, αυτές οι «έμμεσες εκπτώσεις» υπολογίζονται για την επίμαχη χρονική περίοδο σε ένα ποσό κοντά στα 500 εκατ. ευρώ, ενώ από τους υπολογισμούς της ΡΑΕ προκύπτουν υπερέσοδα μόλις 393,92 εκατ.

Τα 500 εκατ. ευρώ αποτελούν τη διαφορά ανάμεσα στο χονδρεμπορικό κόστος κατά την επίμαχη χρονική περίοδο (δηλαδή την Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς, στην οποία η επιχείρηση αγόραζε τις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας) και στις τιμές με τις οποίες χρέωνε τους αντίστοιχους πελάτες της για την κατανάλωσή τους. Επομένως, αποτελούν οικονομική «τρύπα» για την επιχείρηση από την προμήθεια, αφού τα σταθερά τιμολόγια κινούνται όλο αυτό το διάστημα σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα από το χονδρεμπορικό κόστος.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το πόρισμα της ΡΑΕ, το αυξημένο μεικτό περιθώριο κέρδους της ΔΕΗ ήταν 729,91 εκατ. ευρώ, ενώ οι άμεσες εκπτώσεις της 335,99 εκατ. Η διαφορά είναι 393,92 εκατ.

Αύριο ανακοινώνονται τα πρώτα αποτελέσματα τριμήνου από την πλευρά των τραπεζών δηλαδή αυτά της Τράπεζας Πειραιώς. Θα αποτελέσουν την πρώτη ένδειξη για το πως οι τράπεζες θα κινηθούν από εδώ και στο εξής και βέβαια θα πέσουν στο τραπέζι οι πρώτες εκτιμήσεις για την πορεία των επιτοκίων.

Τα επιτόκια ετοιμάζονται για άνοδο σημαντική ως εκ τούτου τα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου μπορεί να προάγουν έξοδα μεγάλα για τους δανειολήπτες. Πάμε σε περίοδο προσδεθείτε και μην καπνίζετε.

Σύμφωνα με τη Fitch, οι χαμηλότερες αναπτυξιακές προοπτικές αλλά και τα μέτρα ελάφρυνσης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών συνεπάγονται περιορισμένη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2022. Αυτό έρχεται σε μια αντίθεση μάλλον για όσα πιστεύει η Morgan Stanley πως η χώρα δηλαδή κινείται στο δρόμο της επενδυτικής βαθμίδας η οποία και δεν θα αργήσει.

Οι αγορές δείχνουν να έχουν σταθεροποιηθεί- σε υψηλά επίπεδα βεβαίως- ως προς το φυσικό αέριο παρά τη συνέχεια του πολέμου και του γεγονότος πως οι στρόφιγγες κλείνουν. Επειδή σε αυτές τις αγορές συμμετέχουν συγκεκριμένοι παίχτες μάλλον αυτοί δεν ρισκάρουν να συνεχίσουν να παίζουν την αγορά προς τα πάνω καθώς οι αρχές σε όλες τις χώρες δείχνουν ετοιμοπόλεμες απέναντι στην κερδοσκοπία.

Σήμερα και αύριο εξάλλου συνεδριάζει για πρώτη φορά διά ζώσης μετά το ξέσπασμα της πανδημίας το Εποπτικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δηλαδή ο SSM. Η συνεδρίαση επαναλαμβάνουμε δεν περιλαμβάνει Ελλάδα στο μενού της. Επίσκεψη του κου Ενρία στην Ελλάδα για τις ελληνικές τράπεζες θα δούμε πιθανότατα τον Ιούλιο.

Κατά τα λοιπά στα δημοσιογραφικά γραφεία από χθες κυκλοφορεί ένα email με άγνωστο στην πραγματικότητα αποστολέα το οποίο αναφέρεται σε διάφορα ζητήματα που αφορούν στην Μπλέ Κέδρος. Δεν ξέρω πόσο αληθινά είναι τα στοιχεία που αναφέρει αλλά όπως και να το κάνουμε η εταιρία τα θεματάκια της τα έχει και τα χρονικά περιθώρια στενεύουν. Εμείς πάντως διερευνούμε τα όσα αναφέρει η ανώνυμη επαναλαμβάνω επιστολή-email και εφόσον προκύψουν στοιχεία θα επανέλθουμε. Προτιμούμε βεβαίως όποιος έχει να καταγγείλει κάτι να το καταγγέλλει με το ονοματάκι του.

Μου λένε ότι κάποιος servicer σκέφτεται να μπει στο Χρηματιστήριο. Καλοδεχούμενος για να ξέρουμε και να μάθουμε περισσότερα για το πως λειτουργούν οι servicers στη χώρα και πόσο αποδοτική ή μη είναι η συγκεκριμένη δραστηριότητα. Έχω την αίσθηση πάντως ότι δεν είναι , τουλάχιστον σήμερα, μεγάλη η πρεμούρα των servicers να διαβούν το κατώφλι του Χρηματιστηρίου.

Κατά τα λοιπά έτοιμοι λέει είναι Μπάκος και Καϋμενάκης να κάνουν εξαγορά μετά τα λεφτά που κέρδισαν από τον ΕΛΛΑΚΤΩΡΑ. Προς το παρόν εγώ ξέρω ότι πολύ καιρό παζαρεύουν ούτε ένα, ούτε δύο αλλά τρία κανάλια αλλά μέχρι στιγμής… ουδέν.

Η μεγάλη έκπληξη είναι οι αυξανόμενοι φόροι ατομικών και επιχειρήσεων, αντανακλώντας την αύξηση των εισοδημάτων και τα ισχυρά επιχειρηματικά κέρδη. Ο υψηλός πληθωρισμός μπορεί επίσης να αρχίσει να παίζει ρόλο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

07:44

ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ: Τι αλλάζει σε προσλήψεις προσωπικού και επιλογή γενικών διευθυντών

07:41

Η «καταιγίδα» ΟΠΕΚΕΠΕ, το «βαθύ κράτος» και το μήνυμα Μητσοτάκη

07:34

Στενά του Ορμούζ, ακριβό ράφι: Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή χτυπά το πιάτο του Έλληνα

07:25

Fuel Pass: Ξεκινούν οι αιτήσεις - Η επιδότηση έως 60 ευρώ και η διαδικασία βήμα-βήμα

07:15

«Ανάχωμα» οι υψηλές μερισματικές αποδόσεις για τις τράπεζες

07:08

Fuel… εξαερωμένο - Πιέσεις στην ανάπτυξη - Τι συμβαίνει με τις προμήθειες;

23:58

Υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας UNESCO GHE – Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

23:28

Εξάρθρωση κυκλώματος διακίνησης μεταναστών στη Σάμο

23:14

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης στοχοποίησαν πετροχημικές εγκαταστάσεις στον Κόλπο

22:47

Χαρδαλιάς: Το Παιδικό Πανεπιστήμιο της Περιφέρειας είναι πλέον θεσμός

22:18

Κίνα: Εκτέλεση ενός Γάλλου πολίτη για παράνομη διακίνηση ναρκωτικών

22:06

ΟΠΕΚΕΠΕ: Τσιάρας, Κεφαλογιάννης, Σκρέκας ζητούν άρση της βουλευτικής τους ασυλίας

21:46

Θεσσαλονίκη: Πάνω από 2.900 οι παραβάσεις του ΚΟΚ στην Κεντρική Μακεδονία τον Μάρτιο

21:18

Δύο συλλήψεις σε Καβάλα και Έβρο για διακίνηση μη νόμιμων μεταναστών

20:58

Το Πεκίνο ζητά κατάπαυση του πυρός στο Ιράν και διευθέτηση της κρίσης μέσω διαπραγματεύσεων

20:51

Το Κίεβο δηλώνει ότι «δεν έχει καμία σχέση» με τα εκρηκτικά που βρέθηκαν σε αγωγό φυσικού αερίου στη Σερβία

20:40

Λαβρόφ: Προτρέπει τις ΗΠΑ να εγκαταλείψουν τα τελεσίγραφα στο Ιράν

20:31

Ιράν: Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου προειδοποιεί τον Τραμπ ότι η περιοχή θα αναφλεγεί εξαιτίας του

20:19

Λέσβος: Οι τυροκομικές επιχειρήσεις ανακοίνωσαν την διακοπή λειτουργίας τους στις 8/4

20:10

Μεσανατολικό: Η Χαμάς απορρίπτει τις εκκλήσεις για αφοπλισμό της

20:04

Λίβανος: Έντεκα νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στη Χαρφάτα και τη Τζνα

19:51

Λιβανός: Δεν έχω συμμετάσχει στην τέλεση οιασδήποτε αξιόποινης πράξης

19:45

Ισραήλ: Τέσσερις τραυματίες από ιρανικό πυραυλικό πλήγμα σε πολυκατοικία στη Χάιφα

19:10

Αναδίπλωση από την Παγκόσμια Τράπεζα – Κλείνει το «μάτι» στον κρατικό παρεμβατισμό

18:50

Τραμπ: Θέτει σε κίνδυνο την εμπιστοσύνη στον ρόλο των ΗΠΑ ως εγγυητή της παγκόσμιας ναυσιπλοΐας

18:30

Κίνα: Επιθυμεί τη συνέχιση της συνεργασίας με τη Μόσχα στον ΟΗΕ για αποκλιμάκωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή

18:05

Ιράκ: Ευχαριστεί την Τεχεράνη για τη διέλευση ιρακινών πετρελαϊκών τάνκερ από τα Στενά του Χορμούζ

17:25

«Άρχοντας των δακτυλιδιών» ξανά ο Πετρούνιας - Χρυσός στο Κάιρο

17:00

Κατώτατος μισθός: Μόλις το 61% της αύξησης καταλήγει στην «τσέπη» του εργαζόμενου - Πώς επιδρά στον μέσο μισθό

16:42

Ρωσία: Ένας νεκρός και δύο αγνοούμενοι από τη βύθιση πλοίου που μετέφερε σιτάρι στην Αζοφική Θάλασσα