BACKSTORY

ΔΕΗ: «Άνθρακες ο θησαυρός» με τα υπερέσοδα - Servicer στο ΧΑ; - Fitch vs Morgan Stanley

12-05-2022 | 07:40
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΔΕΗ: «Άνθρακες ο θησαυρός» με τα υπερέσοδα - Servicer στο ΧΑ; - Fitch vs Morgan Stanley
ΔΕΗ
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Σε ζημίες μετατρέπονται, σύμφωνα με πληροφορίες, τα δήθεν υπερέσοδα της ΔΕΗ, αν από τα νούμερα που αναφέρονται στο πόρισμα της ΡΑΕ, αφαιρεθούν οι «έμμεσες εκπτώσεις» της επιχείρησης μέσω των σταθερών τιμολογίων που προσφέρει σε υψηλή, μέση και χαμηλή τάση, στηρίζοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην κρίση. Κι αυτό γιατί, με βάση τις ίδιες πληροφορίες, αυτές οι «έμμεσες εκπτώσεις» υπολογίζονται για την επίμαχη χρονική περίοδο σε ένα ποσό κοντά στα 500 εκατ. ευρώ, ενώ από τους υπολογισμούς της ΡΑΕ προκύπτουν υπερέσοδα μόλις 393,92 εκατ.

Τα 500 εκατ. ευρώ αποτελούν τη διαφορά ανάμεσα στο χονδρεμπορικό κόστος κατά την επίμαχη χρονική περίοδο (δηλαδή την Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς, στην οποία η επιχείρηση αγόραζε τις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας) και στις τιμές με τις οποίες χρέωνε τους αντίστοιχους πελάτες της για την κατανάλωσή τους. Επομένως, αποτελούν οικονομική «τρύπα» για την επιχείρηση από την προμήθεια, αφού τα σταθερά τιμολόγια κινούνται όλο αυτό το διάστημα σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα από το χονδρεμπορικό κόστος.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το πόρισμα της ΡΑΕ, το αυξημένο μεικτό περιθώριο κέρδους της ΔΕΗ ήταν 729,91 εκατ. ευρώ, ενώ οι άμεσες εκπτώσεις της 335,99 εκατ. Η διαφορά είναι 393,92 εκατ.

Αύριο ανακοινώνονται τα πρώτα αποτελέσματα τριμήνου από την πλευρά των τραπεζών δηλαδή αυτά της Τράπεζας Πειραιώς. Θα αποτελέσουν την πρώτη ένδειξη για το πως οι τράπεζες θα κινηθούν από εδώ και στο εξής και βέβαια θα πέσουν στο τραπέζι οι πρώτες εκτιμήσεις για την πορεία των επιτοκίων.

Τα επιτόκια ετοιμάζονται για άνοδο σημαντική ως εκ τούτου τα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου μπορεί να προάγουν έξοδα μεγάλα για τους δανειολήπτες. Πάμε σε περίοδο προσδεθείτε και μην καπνίζετε.

Σύμφωνα με τη Fitch, οι χαμηλότερες αναπτυξιακές προοπτικές αλλά και τα μέτρα ελάφρυνσης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών συνεπάγονται περιορισμένη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2022. Αυτό έρχεται σε μια αντίθεση μάλλον για όσα πιστεύει η Morgan Stanley πως η χώρα δηλαδή κινείται στο δρόμο της επενδυτικής βαθμίδας η οποία και δεν θα αργήσει.

Οι αγορές δείχνουν να έχουν σταθεροποιηθεί- σε υψηλά επίπεδα βεβαίως- ως προς το φυσικό αέριο παρά τη συνέχεια του πολέμου και του γεγονότος πως οι στρόφιγγες κλείνουν. Επειδή σε αυτές τις αγορές συμμετέχουν συγκεκριμένοι παίχτες μάλλον αυτοί δεν ρισκάρουν να συνεχίσουν να παίζουν την αγορά προς τα πάνω καθώς οι αρχές σε όλες τις χώρες δείχνουν ετοιμοπόλεμες απέναντι στην κερδοσκοπία.

Σήμερα και αύριο εξάλλου συνεδριάζει για πρώτη φορά διά ζώσης μετά το ξέσπασμα της πανδημίας το Εποπτικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δηλαδή ο SSM. Η συνεδρίαση επαναλαμβάνουμε δεν περιλαμβάνει Ελλάδα στο μενού της. Επίσκεψη του κου Ενρία στην Ελλάδα για τις ελληνικές τράπεζες θα δούμε πιθανότατα τον Ιούλιο.

Κατά τα λοιπά στα δημοσιογραφικά γραφεία από χθες κυκλοφορεί ένα email με άγνωστο στην πραγματικότητα αποστολέα το οποίο αναφέρεται σε διάφορα ζητήματα που αφορούν στην Μπλέ Κέδρος. Δεν ξέρω πόσο αληθινά είναι τα στοιχεία που αναφέρει αλλά όπως και να το κάνουμε η εταιρία τα θεματάκια της τα έχει και τα χρονικά περιθώρια στενεύουν. Εμείς πάντως διερευνούμε τα όσα αναφέρει η ανώνυμη επαναλαμβάνω επιστολή-email και εφόσον προκύψουν στοιχεία θα επανέλθουμε. Προτιμούμε βεβαίως όποιος έχει να καταγγείλει κάτι να το καταγγέλλει με το ονοματάκι του.

Μου λένε ότι κάποιος servicer σκέφτεται να μπει στο Χρηματιστήριο. Καλοδεχούμενος για να ξέρουμε και να μάθουμε περισσότερα για το πως λειτουργούν οι servicers στη χώρα και πόσο αποδοτική ή μη είναι η συγκεκριμένη δραστηριότητα. Έχω την αίσθηση πάντως ότι δεν είναι , τουλάχιστον σήμερα, μεγάλη η πρεμούρα των servicers να διαβούν το κατώφλι του Χρηματιστηρίου.

Κατά τα λοιπά έτοιμοι λέει είναι Μπάκος και Καϋμενάκης να κάνουν εξαγορά μετά τα λεφτά που κέρδισαν από τον ΕΛΛΑΚΤΩΡΑ. Προς το παρόν εγώ ξέρω ότι πολύ καιρό παζαρεύουν ούτε ένα, ούτε δύο αλλά τρία κανάλια αλλά μέχρι στιγμής… ουδέν.

Η μεγάλη έκπληξη είναι οι αυξανόμενοι φόροι ατομικών και επιχειρήσεων, αντανακλώντας την αύξηση των εισοδημάτων και τα ισχυρά επιχειρηματικά κέρδη. Ο υψηλός πληθωρισμός μπορεί επίσης να αρχίσει να παίζει ρόλο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:23

Δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων 400 εκατ. ευρώ την Τετάρτη 27/5

13:14

Ημερίδα της Επ. Ανταγωνισμού με θέμα «Κατάχρηση Δεσπόζουσας Θέσης – Εξελίξεις και Προοπτικές»

13:13

ΟΔΔΗΧ: Έσοδα 71,8 εκατ. ευρώ για το Δημόσιο και μείωση των εγγυήσεων για τον Ηρακλή το α' τρίμηνο

13:11

Το πιο παράξενο πρόστιμο που μπορείς να φας στην Ελλάδα

13:09

Δυσοσμία στην Αττική: Το ΕΛΚΕΘΕ αποκλείει φυσική προέλευση από τον Σαρωνικό

13:06

ΥΠΑ: Αυξημένη κατά 5,6% η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια της Ελλάδας στο α' τετράμηνο

12:56

Διαγνωστικές εξετάσεις: Εξοικονόμηση πόρων για ΕΣΥ και καλύτερο αποτέλεσμα μέσω ΑΙ

12:53

Αύξηση 4,1% στις τιμές οικοδομικών υλικών τον Απρίλιο

12:47

Υποκλοπές: Με 151 βουλευτές η απόφαση για σύσταση Εξεταστικής - Αποχώρησαν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ

12:42

Η Louis Hotels υποδέχεται το καλοκαίρι με 35% έκπτωση σε Ελλάδα και Κύπρο

12:37

Ώρα για κουίζ!

12:31

Αύξηση 3,2% στον τζίρο των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου το α' τρίμηνο

12:24

ΝΑΤΟ: Οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ συνεδριάζουν για την αδράνειά τους στον πόλεμο στην Μέση Ανατολή

12:20

Γεωργιάδης για τον γιατρό με το φακελάκι: Ό,τι πιο απάνθρωπο μπορεί να δει κάποιος στο ΕΣΥ - Θα είμαι αμείλικτος

12:15

Πιερρακάκης στο Eurogroup: «Η στέγαση είναι ζήτημα κοινωνικής συνοχής για την Ευρώπη»

12:15

UBS: «Ουδέτερη» για τις ευρωπαϊκές μετοχές, ασύμμετρο το ρίσκο

12:14

Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας ΔΠΘ-Capital University στο Κάιρο παρουσία της Ζαχαράκη

12:10

Παπαθανάσης: Νέο σχέδιο ανακαινίσεων για 25.000 κατοικίες - Τι ισχύει για τους δικαιούχους του «Σπίτι μου ΙΙ»

12:02

ΤτΕ: Διευρύνθηκε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών το α' τρίμηνο - Άνοδος στις τουριστικές εισπράξεις

12:01

Κεραμέως: Καμιά περικοπή σε σύνταξη χηρείας - Περιμένω την απόφαση του ΣτΕ και θα νομοθετήσουμε

11:58

ΑΑΔΕ: Πανελλαδική επιχείρηση για κύκλωμα λαθρεμπορίου - Κατασχέθηκαν 15 βυτιοφόρα, 293.000 λίτρα υγραερίου

11:49

«Βουτιά» 14% της Puig μετά την κατάρρευση του deal με την Estée Lauder

11:39

ΓΣΕΕ: Απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου θωρακίζει οριστικά το δικαίωμα της απεργίας

11:33

Η SoftBank πρόσθεσε 61 δισ. δολάρια στο market cap της μετά το διήμερο ράλι της μετοχής

11:25

Χρηματιστήριο Αθηνών: Οριακές διακυμάνσεις και εναλλαγές προσήμου για τον Γενικό Δείκτη

11:18

Βρεττού: «Ανοιχτό παράθυρο» για μέρισμα από την Credia – Επιταχυντής ανάπτυξης η Ευρώπη Holdings

11:15

Ουκρανία: Διακοπές ρεύματος στη Ζαπορίζια - 11 τραυματίες από ρωσικές επιθέσεις

11:12

Μετρό Θεσσαλονίκης: Προσωρινή διακοπή λειτουργίας ενόψει ενσωμάτωσης της επέκτασης προς Καλαμαριά

11:12

Στον Άρειο Πάγο σήμερα η διακήρυξη του νέου πολιτικού φορέα από την κ. Καρυστιανού

11:09

Τουρκία: Ο Ερντογάν διέταξε το κλείσιμο του φιλελεύθερου Πανεπιστημίου Bilgi της Κωνσταντινούπολης