BACKSTORY

Κρίσιμη μέρα για τα deal των Μπάκου-Καϋμενάκη - Η αστοχία του κυρίου Διοικητή

06-05-2022 | 07:33
Μοιράσου το
Κρίσιμη μέρα για τα deal των Μπάκου-Καϋμενάκη - Η αστοχία του κυρίου Διοικητή

Χθες από την ομιλία του Διοικητή της ΤτΕ στο Συνέδριο του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου (Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου) κατάλαβαμε ότι επιδιώκονται τα εξής πολύτιμα:

α) Είναι άτοπη η αγωνία όσων τη διατηρούν ακόμη, πως ο κ. Στουρνάρας τάχατες βλέπει το στίβο της πολιτικής! Οπως είπε ο ίδιος στην χθεσινή του ομιλία αυτές που κάποιοι εκτίμησαν ως παρεμβάσεις πολιτικές όταν έγιναν, ήταν παρεμβάσεις βαθύτατα θεσμικές (αναφερόταν στα δεινά που ακολούθησαν την χώρα μετά την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες το 2015).

Για να είμαστε δίκαιοι, η αλήθεια είναι πως ο κ. Στουρνάρας ποτέ δεν έκρυψε το γεγονός ότι λειτουργεί, είναι και αισθάνεται ως πολιτικό όν. Και από το σημείο αυτό έως εκείνο του… συναινετικού πρωθυπουργού υπάρχει απόσταση. Εγώ έτσι εκλαμβάνω το μήνυμα της ομιλίας του. Ή τουλάχιστον αυτό φάνηκε ότι προσπαθεί να περάσει...

β) Επίσης όμως κατάλαβα πως η ΤτΕ και ο διοικητής μας είχαν εγκαίρως προειδοποιήσει από τον Ιούνιο του 2021 για τον πληθωρισμό…. Λυπάμαι αλλά εδώ μάλλον θα τον δυσαρεστήσω τον κ. Διοικητή. Γιατί θυμάμαι εκείνη την ομιλία του στη συνέλευση των Servicers το Νοέμβριο του 2021. Σχολιάζοντας λοιπόν τον πληθωρισμό τότε, ο κ. Διοικητής είχε πει πως η σημαντική αύξηση του ρυθμού του πληθωρισμού εκτιμάται ότι είναι εν πολλοίς παροδική, με τη μεταβολή του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή να προβλέπεται να παραμείνει σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα για το σύνολο του τρέχοντος έτους (2021) στην Ελλάδα. «Συνεπώς, τουλάχιστον σε βραχυχρόνιο διάστημα, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα αναμένεται πως θα παραμείνει σημαντικά χαμηλότερος του στόχου του ευρωσυστήματος, δηλαδή του 2%.»…

Ασφαλώς από τότε που έγιναν οι προβλέψεις εκείνες άλλαξαν πολλά. Και δεν άλλαξαν μόνον από τον Έλληνα Διοικητή αλλά και από την ΕΚΤ. Ομως το να λες πως εγώ καλά σας τα έλεγα όταν μιλάμε για έναν οικονομολόγο με το κύρος του κ. Στουρνάρα ....ε!!!. Πάει πολύ…Και μετά πώς να στηρίξω εγώ τον… μη πολιτικό προσανατολισμό, που λέγαμε προηγουμένως, όταν χρησιμοποιούνται πολιτικάντικες πρακτικές; Κάποιοι θυμούνται κ. Διοικητή… Και η σιωπή καμιά φορά δεν είναι και τόσο κακό πράγμα…

Στα γνωστά σίριαλ που εκτυλίσσονται γύρω από τους κυρίους Μπάκο και Καϋμενάκη προβλέπω εξελίξεις. Που δεν νομίζω να αργήσουν πολύ. Και στα δύο. Και στο μιντιακό και στο μετοχικό. Για να δούμε αν θα βγω αληθινός… Τώρα, για να σας δώσω κάτι παραπάνω, στο μεν μιντιακό οι συζητήσεις με την πλευρά Σαββίδη για το OPEN παραμένουν ανοιχτές. Βέβαια, εκεί υπάρχει ένα «αγκάθι», ότι η πλευρά των εφοπλιστών θέλει τουλάχιστον, αν όχι πλειοψηφία, την καταστατική μειοψηφία, ενώ η πλευρά Σαββίδη, μέχρι τώρα τουλάχιστον, δεν εμφανιζόταν διατεθειμένη να εκχωρήσει πάνω από 30%. Αυτή, όμως, η μικρή αλλά μεγάλη τελικά διαφορά, μπορεί να κρίνει την εξέλιξη της υπόθεσης. Όσον αφορά τώρα το μετοχικό ζήτημα στον Ελλάκτωρα, είναι αλήθεια ότι η πλευρά Μπάκου-Καϋμενάκη έχει δεχτεί προτάσεις από τρίτες πλευρές για το ποσοστό που κατέχει στον όμιλο. Άλλωστε και η ίδια αντιλαμβάνεται ότι το παιχνίδι δεν μπορεί να κερδηθεί από την πλευρά τους και ότι ενόψει και νέας αύξησης κεφαλαίου του Ελλάκτωρα, το ποσό που θα έχουν εκεί δεσμευμένο αλλά και εκείνο που θα απαιτηθεί να δώσουν γίνεται πλέον δυσβάσταχτο. Κρούσεις είχαν υπάρξει από funds που ήταν διατεθειμένα να καλύψουν το κόστος της επένδυσης των επενδυτών με ένα εύλογο premium αλλά δεν προχώρησαν. Εκείνο που έχει, όμως, από ό,τι φαίνεται πιθανότητες να προχωρήσει είναι η πρόταση που έχουν δεχτεί από μεγάλο όμιλο (φήμες μιλούν για εμπλοκή Βαρδινογιάννη). Οι συζητήσεις είναι προχωρημένες και δεν αποκλείεται να υπάρχει, είτε θετική, είτε αρνητική εξέλιξη στο αμέσως επόμενο διάστημα. Βεβαίως, από την πλευρά του Ελλάκτωρα η στάση γύρω από το θέμα είναι «ουδέν σχόλιο», κάτι απόλυτα λογικό αφού επί της ουσίας στην υπόθεση δεν εμπλέκονται άμεσα.

Το Ελληνικό Δημόσιο και ο αρμόδιος Δήμος δικαιώθηκαν σε ότι αφορά το θέμα του Κέκροπα.

Χθες δημοσιεύθηκε η υπαριθμ. 747/2022 απόφαση του Αρείου Πάγου η οποία δικάζοντας κατ'΄ουσία την έφεση του Ελληνικού Δημοσίου , τη δέχθηκε αμετάκλητα.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο δικαστικός αγώνας αυτός διήρκεσε 34 χρόνια. Έλεος....

Κατόπιν τούτου το Ελληνικό Δημόσιο είναι κύριο της επίδικης εδαφικής εκτάσεως 242,25 στρεμμάτων στη θέση Τουρκοβούνια. Κατόπιν τούτου η μετοχή της εταιρίας υποχώρησε κατά 30%.

Δεν ξέρω αν έχει δίκιο ή άδικο ο Βακάκης που χθες στη Συνέλευση των μετόχων είδε ότι έρχεται καταιγίδα αλλά με όλα αυτά που είπε πιστεύει ότι πείστηκαν οι μέτοχοι ότι θα πρέπει να κατέχουν μετοχές γενικώς; Και ειδικώς jumbo όταν ο επικεφαλής τα βλέπει όλα μαύρα; Γιατί αν δεν κάνω λάθος το Χρηματιστήριο είναι προσδοκίες. Και όταν οι προσδοκίες είναι μαύρες….

Απογειώθηκαν τα μεγέθη της Alumil στο τρίμηνο καθώς και η ζήτηση είναι αυξημένη και η τιμή του Αλουμινίου στα ύψη. Ίδια εικόνα θα πρέπει να αναμένουμε και στο δεύτερο τρίμηνο αλλά για το δεύτερο εξάμηνο οι προβλέψεις δυσκολεύουν καθώς η τιμή της πρώτης ύλης παρουσιάζει τάση υποχώρησης από τα υψηλά της αλλά η οικοδομική δραστηριότητα τουλάχιστον στην Ελλάδα δεν αναμένεται να φρενάρει.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:20

10 συμβουλές για την απόκτηση του πρώτου σου σπιτιού

10:17

Στόλτενμπεργκ: «Πρόκληση» για συμφέροντα και αξίες του ΝΑΤΟ η Κίνα, «άμεση απειλή» η Ρωσία

10:13

Προβλήματα σε πτήσεις σε όλη την Ευρώπη εξαιτίας τεχνικών δυσκολιών στην εναέρια κυκλοφορία στη Γερμανία

10:11

Morgan Stanley: Ύφεση στην Ευρωζώνη το τελευταίο τρίμηνο του 2022

09:52

FDA: Οι ΗΠΑ χρειάζονται ανανεωμένα εμβόλια για την αντιμετώπιση της Όμικρον

09:47

Το θρυλικό ράντσο του Johnny Cash στην αγορά για 1,79 εκατ. δολάρια

09:43

Βουλή: Στην Ολομέλεια η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής και το πλαφόν στη χονδρική

09:28

Β. Κορέα: «Ασιατικό NATO» χτίζουν οι ΗΠΑ κι οι σύμμαχοι τους με τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις

09:23

Δίκη Λιγνάδη: Σήμερα η αγόρευση του εισαγγελέα

09:16

EFE: Η Ελλάδα με αφετηρία την Αλόννησο διευρύνει το τουριστικό της αφήγημα

09:12

Ψηφιακή Διακυβέρνηση: 1,3 δισ. ευρώ σε βάθος 5ετίας το όφελος από το gov.gr

09:04

ΗΠΑ: Διάθεση 296.000 δόσεων εμβολίων κατά της ευλογιάς των πιθήκων στις αμερικανικές πολιτείες

08:59

Οικονόμου: Ευρύ φάσμα νέων έργων στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»

08:56

Ουκρανία: Τουλάχιστον δύο νεκροί εξαιτίας ρωσικού πλήγματος σε πολυκατοικία της Μικολάιφ

08:52

Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στο Σχιστό Κορυδαλλού

08:50

Στο τέλος Ιουλίου ταυτότητα και δίπλωμα οδήγησης στο κινητό μας

08:48

Πλεύρης: Δεν θα λάβουμε μέτρα - Σε συνύπαρξη με τον ιό και από το φθινόπωρο

08:45

Μόσιαλος: Χρειαζόμαστε καλύτερα εμβόλια – Στην Ελλάδα 4η δόση για πιο πολλούς άνω των 60 ετών

08:42

Κορονοϊός: Καθοριστική για τις εξελίξεις η τρέχουσα εβδομάδα

08:38

«Χειρόφρενο» σε λεωφορεία και τρόλεϊ λόγω 24ωρης απεργίας των εργαζομένων

08:27

Ζελένσκι: Η Ρωσία να εκδιωχθεί από τις τάξεις του ΟΗΕ

08:23

ΗΠΑ: Καμία χώρα δεν μπορεί πλέον να είναι «αιχμάλωτη δικτατόρων πετρελαιοπαραγωγικών κρατών»

08:23

Πόσο γρήγορο είναι το δορυφορικό Internet του Μασκ στην Ευρώπη - Τι ταχύτητες πιάνει στην Ελλάδα

08:20

Νέο κεφάλαιο ανοίγει για την ΙΟΝ – Η «γλυκιά» διαδρομή στην ιστορία και η επόμενη μέρα

08:19

ΕΕ: Από το 2035 όλα τα καινούρια αυτοκίνητα θα είναι κλιματικά ουδέτερα

08:15

Σολτς: Συνεχίζουμε να στηρίζουμε το Κίεβο αλλά χωρίς να διακινδυνεύουμε κλιμάκωση

08:05

Παγίδα για την κυκλική οικονομία η ανακύκλωση ρούχων

08:04

Σε «εξαιρετικό κλίμα» οι συζητήσεις Μητσοτάκη με Μπάιντεν, Τζόνσον, Μακρόν - Ικανοποίηση για ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

08:01

Το «τέλος» του τέλους επιτηδεύματος

07:57

Ακίνητα - Τουρισμός: «Σπάει τα κοντέρ» η θερινή ζήτηση για πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης με +232%