BACKSTORY

Κεντρικός vs Τραπεζιτών με… εσάνς πολιτική - Στη σκιά της κόντρας Ντυνάν Ιατρικού

03-12-2021 | 07:29
Μοιράσου το

Εικόνα

Τα λέγαμε χθες για τις εξελίξεις με την Attica Συμμετοχών, την ΑΝΕΚ και τους μετέπειτα μνηστήρες. Επειδή οπμως των φρονίμων τα παιδιά κλπ κλπ, η εταιρία όρισε έκτακτη συνέλευση για τις 23.12 με θέμα διανομή μερίσματος ενώ συγχρόνως να σου και μια αναβάθμιση…

Η μετάφραση του μερίσματος είναι πως το νέο μετοχικό σχήμα δεν θα έχει λαμβάνειν από τα  κέρδη του παλιού. Κοινώς οι παλιοί μέτοχοι προχωρούν στη διανομή πριν να συμπλεύσουν Αttica και ΑNΕΚ και πάρουν τα πράγματα τον δρόμο τους…

Σε ότι αφορά την αναβάθμιση αυτή θα δούμε σύντομα που θα ωφελήσει.... Πάντως με αυτά και με εκείνα η συμφωνία δεν φαίνεται να κλείνει κατά το τρέχον έτος! Ωστόσο όπως και χθες γράφαμε δύσκολα να μην κλείσει.

Καθόλου δεν πρέπει να αρέσει στους τραπεζίτες η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος. Δεν πρόλαβαν να κοπάσουν τα πανηγύρια- σε αρκετές περιπτώσεις δικαιολογημένα-  από την πλευρά των τραπεζών για τον περιορισμό του κινδύνου των κόκκινων δανείων και ο κεντρικός τραπεζίτης χτύπησε. 

Τι είπε εν ολίγοις ή εν πολλοίς ο κ. Διοικητής στη χθεσινή έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας;

- . H πανδημία θα φέρει νέα κόκκινα δάνεια (σ.σ. το σύννεφο έφερε βροχή!) . Ηδη υπάρχουν δάνεια υψηλού κινδύνου στα χαρτοφυλάκια των πιστωτικών ιδρυμάτων.

-Οι προβλέψεις είναι χαμηλές τουλάχιστον πολύ πιο χαμηλές από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές (ποσοστιαία τουλάχιστον)

-Καλώς έχειν η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων όταν αυτή φέρει τη σφραγίδα των εγγυήσεων του Δημοσίου. Από κει και πέρα ωστόσο προσοχή προσοχή: Χρηματοδότηση μόνον βιώσιμων επενδυτικών σχεδίων.

-Κακή ποιότητα κεφαλαίων λόγω αναβαλλόμενου.

Βεβαίως η έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας φέρει στοιχεία από το α' εξάμηνο του έτους. Ωστόσο ο κ. Στουρνάρας ήταν κομματάκι πιο αυστηρός απ' ότι άλλες φορές. Δεν ξέρω αυτό πως μεταφράζεται τραπεζικά ή κυβερνητικά.....ειδικά στο σημείο: Προσέχετε τι χρηματοδοτείτε.

Όχι πως έχει και άδικο, αλλά όσο να πεις μια αλλαγή στην πολιτική mentalité εγώ την βλέπω! Δεν ξέρω αν την βλέπει και η κυβέρνηση και κυρίως το Υπουργείο Οικονομικών. Το οποίο θα έπρεπε να έχει δει ότι έχουν δοθεί δάνεια με εγγύηση του δημοσίου σε εταιρίες που αντί για επιχειρηματικό σχέδιο παίρνουν το ένα δάνειο για να πληρώσουν το άλλο. Κοινώς ανακυκλούμενη πίστωση με την εγγύηση του δημοσίου και χωρίς ορίζοντα…

Έσκασε λοιπόν η καλή είδηση με τα αριθμολαχεία για έναν ακόμη χρόνο στην Ιντραλότ! Και για να μην ξεχνιόμαστε αριθμολαχεία είναι τα παιχνίδια τύχης που αφορούν στη σωστή πρόβλεψη τυχαίων αριθμών που προκύπτουν είτε από μηχανική είτε από ηλεκτρονική κληρωτίδα (ΛΟΤΤΟ ΠΡΟΤΟ TZOKEΡ κλπ κλπ! Mια μάλλον σημαντική για την εταιρία σύμβαση.

Όμως αλλού είναι το μεγάλο ζήτημα. Γιατί εκεί που υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι οι κινήσεις στην Αμερική, τις οποίες προεξοφλεί σε ένα βαθμό το ράλι της μετοχής.

Ειλικρινά δεν έχω καταλάβει αν τελικά είναι τόσο μεγάλο θέμα τα 100 κρεβάτια του ΓΑΙΑ που θα φύγουν από το Ιατρικό για να πάνε στο ΙΑΣΩ. H αποτίμησή τους βεβαίως δεν είναι κεφάλαιο ξεκάθαρο καθώς τα νερά θολώνουν οι δικαστικές εκκρεμότητες - που φαίνεται ότι έχουν ακόμα ψωμί…- Ιατρικού και Ντυνάν που οδηγούν τη δραστηριότητα της ΓΑΙΑ  στο Ιασώ. Ενδιαφέρουσα καραμπόλα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ψαλιδίζονται τα δεδομένα το Ιατρικό να πρωταγωνιστήσει στη μαιευτική…

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.